Kapelanije

Bl. Alojzije Stepinac

Zapovjedništvo HKoV-a, Karlovac
Tel.: +385 47 626 388
Faks: +385 47 626 536

don Ivan Blaževac, kapelan
sžn Daniel Radinović, pomoćnik kapelana
mob.: +385 98/186 3426

Dekretom vojnog ordinarija u RH mons. Jurja Jezerinca od 29. ožujka 1999. određeno je da započne s radom Vojna kapelanija “Bl. Alojzije Stepinac” u sjedištu I. zbornog područja u Karlovcu. Za prvog vojnog kapelana poslužitelja imenovan je vlč. Andrija Markač, župnik Rkt. župe “Svetoga Lovre” u Vivodini. Vojni kapelan službu je primio 15. travnja 1999. godine od Vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca na svečanosti povodom ustoličenja vojne kapelanije. Obnašatelj dužnosti Zapovjednika I. Zbornog područja stožerni brigadir Drago Lovrić u ime Zapovjednika, general bojnika Marijana Marekovića, koji se tada nalazio u Ratnoj školi, pozdravio je visoke uzvanike i u svom govoru naglasio:“Blaženi kardinal Alojzije Stepinac, mučenik, koji je bio spreman životom svjedočiti ljubav, vjeru i vjernost Bogu i katoličkoj crkvi. Zato smo mi, pripadnici I. Zbornog područja OS RH posebno ponosni što će naša vojna kapelanija nositi naziv blaženog Alojzija Stepinca, a to je ujedno i prva župa u katoličkoj crkvi čiji zaštitnik će biti blaženi kardinal. Meni, kao obnašatelju dužnosti zapovjednika I. Zbornog područja, posebna je čast što mogu velečasnom Andriji Markaču zaželjeti mnogo sreće i uspjeha u radu u I. zbornom području OS RH i čestitati mu što evo ima i čast i sreću na neki način spojiti i živjeti oba poziva: i vojnički i svećenički. Vama, oče biskupe, obećavam punu potporu i razumijevanje, u radu vojne biskupije i vojnog kapelana, sukladno Ugovoru između Svete stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske u području odgovornosti I. zbornog područja OS RH. Hvala vam!”

Odlaskom generala Marekovića na novu dužnost, zapovjednikom I. Zbornog područja imenovan je brigadni general Josip Stojković. Preustrojem Oružanih Snaga Republike Hrvatske 2002. godine, Zapovjedništvo I. Zbornog područja OS RH postaje Zapovjedništvo I. korpusa Hrvatske kopnene vojske sa novim sjedištem u Zagrebu, a u Karlovcu se osniva Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske sa zapovjednikom general pukovnikom Marijanom Marekovićem.

Sukladno preustroju vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac Dekretima od 27. studenoga 2002. ukida vojnu kapelaniju u spomenutom I. Zbornom području - Karlovac i od 29. studenoga 2002. razrješuje službe vojnog kapelana vlč. Andriju Markača.

Dekretima Vojnog ordinarija od 30. studenoga 2002., započinje sa radom vojna kapelanija istog naziva, “Blaženi Alojzije Stepinac”, pri Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu i vojni kapelan vlč. Andrija Markač ponovno je imenovan kapelanom poslužiteljem spomenute vojne kapelanije, sa svim pravima župnika, do opoziva.

Granice kapelanije

Granice kapelanijeodnose se na sve osobe i objekte u Zapovjedništvu HKoV -Karlovac, Domu zapovjedništva ZHKoV- Karlovac, 15. ptbr Virovitica, 16. trbr Bjelovar, 33. inženjerijska brigada Karlovac, 350. vojno obavještajna bojna Velika Buna, Bojna za specijalna djelovanja Delnice, 50. bojna ABKO Zagreb, 70. bojna Vojne policije Karlovac. Nabrojene postrojbe nalaze se u Dekretu Vojnog Ordinarija, a tijekom 2006. godine došlo je do nekih promjena gašenjem 1. i 5. korpusa Hrvatske kopnene vojske.

Osnivanjem vojnih dekanata Vojnog ordinarijata, vojni kapelan vlč. Andrija Markač postaje od 10. veljače 2004. godine dekanom karlovačkog vojnog dekanata u čijem se sastavu nalaze vojne kapelanije: “Blaženog Alojzija Stepinca” iz Karlovca, sjedištem dekanata i vojnog dekana preč. Andrije Markača, “Svetoga Sebastijana” iz Jastrebarskog s vojnim kapelanom paterom Antom, Vukojom, “Svetoga Ilije Proroka” iz Petrinje s vojnim kapelanom don Milenkom Majićem, “Svetoga Jurja” iz Varaždina s vojnim kapelanom vlč. Ivicom Horvatom, “Svetoga Mihaela Arkanđela” iz Koprivnice sa vojnim kapelanom vlč. Ivanom Peterom i od 10. mjeseca 2003. godine i vojna kapelanija “Uzvišenja Svetoga Križa” iz Bjelovara, s vojnim kapelanom poslužiteljem za djelatnike 16. topničko raketne brigade vlč. Damirom Vrabecom.

Godine 2006. dekretima Vojnog ordinarija došlo je do izmještaja vojnih kapelana; vojni kapelan p. Ante Vukoja izmješten je u vojnu kapelaniju MORH-a i GS OS RH u Zagrebu, a novi kapelan u Jastrebarskom je pater Dragan Majić.

Inicijativom dekana preč. Markača, pokrenut je informativno –pastoralni list Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata pod nazivom “Život”. Inspiracija za naziv lista bila je pjesma istog naziva i meditativnog sadržaja blažene Majke Terezije. Prvi broj izašao je za blagdan Uskrsa 2004. godine. Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u prvom broju “Života” je u uvodu naveo: “Veseli me izdavanje vašeg lista, ne samo zato što će on biti doprinos vašoj duhovnoj izgradnji, nego i zato što je zapisana riječ dragocjen prilog pisanju povijesti među katolicima vojno- redarstvenih snaga. Svrha je takvog lista ne samo informirati ljude o vjerskim i kulturnim sadržajima što ih provodi Vojna biskupija preko vojnih kapelana zajedno sa njihovim suradnicima, nego, još više, formirati ljude u duhu višestoljetne tradicije kršćanskih vrijednosti, kojima se hranila duša našeg čovjeka od stoljeća sedmog. Zahvaljujući upravo tim vrijednostima, uspjeli smo tijekom povijesti othrvati se svim protivštinama i opstati do danas na ovom kutku Prelijepe naše. Čestitam vlč. Markaču na inicijativi i hrabrosti. Zahvaljujem i gospodinu generalu Marijanu Marekoviću, koji ga u tome podržava, kao i svim njegovim suradnicima. Vjerujem da će ovaj list imati značajnu ulogu i biti trajan podsjetnik i poticaj budućim generacijama da se isplati žrtvovati i ulagati u sve što je dobro, plemenito i vrijedno, a to je prije svega život. Neka vas sve prati Božji blagoslov i zagovor Blaženoga Alojzija Stepinca.”

Pastoralni rada kapelanije

Blagoslovi i vođenje matica

Vojni dekan početkom godine obilazi sve postrojbe vojne kapelanije radi obreda blagoslova. Vojna kapelanija kao vojna župa vodi matice krštenja, potvrde, vjenčanja i matice umrlih za vjernike koji izraze želju da spomenute sakramente obave u vojnoj kapelaniji.

Duhovne vježbe i bračni vikendi

Duhovne vježbe za djelatnike OS RH u organizaciji Vojne biskupije proljetnom i jesenskom turnusu po 30 djelatnika koji se prijavljuju u vojnu kapelaniju te se kasnije temeljem zapovijedi Načelnika GS OS RH upućuju na odredišta. Isto je i s bračnim vikendima.

Hodočašća

Svake godine održavaju se dva temeljna vojna hodočašća, u svibnju djelatnici OS RH sudjeluju u organizaciji Vojnog ordinarijata na međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdes u Francuskoj u svibnju i prve nedjelje u listopadu na nacionalnom vojno – redarstvenom hodočašću u Mariji Bistrici. Preporučuje se i organizacija lokalnih hodočašća u svetišta na području RH koja se organiziraju temeljem zainteresiranosti djelatnika vjernika katolika dotične kapelanije.

Obilježavanje Crkvenih i državnih blagdana i praznika te vojnih obljetnica

Prigodom obilježavanja istih služe se svete mise za vjernike, časnike, dočasnike i gardiste. Za ročnu vojsku vrši se duhovna priprema i uoči dolaska novog naraštaja te duhovne pripreme pred čin davanja svečane prisege u obliku sakramenta pomirenja – sv. ispovijedi i služenja sv. misa.

Izdavanje informativno pastoralnog lista “Život”

Od Uskrsa 2004. godine izdaje se vjerski list “Život” Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata u čijem su sastavu vojne kapelanije iz postrojbi u Petrinji, Jastrebarskom, Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru i Karlovcu. U listu se nalaze prilozi o duhovnim, kulturnim i vojničkim zbivanjima u postrojbama dotičnih vojnih kapelanija. List izlazi četiri puta godišnje u nakladi 2000 primjeraka.

Seminari i duhovne vježbe za kapelane i pomoćnike kapelana

Vojni kapelan i pomoćnik vojnog kapelana sudjeluju na susretima i duhovnim vježbama i seminarima predviđenim za kapelane i pomoćnike vojnih kapelana u organizaciji Vojnog ordinarijata.

Uz pastoralni rad sa vojskom, od samog početka vojni kapelan vlč. Andrija Markač duhovno skrbi i za djelatnike policije na području Karlovačke županije. Službeno je imenovan za dušobrižnika za djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova, vjernika Vojne biskupije, na području PU karlovačke od 16. listopada 2006. godine dekretom Vojnog ordinarija u RH. U pastoralni rad sa djelatnicima policije spadaju obilazak svih policijskih postaja radi blagoslova, duhovna predavanja pred najveće kršćanske blagdane i uoči blagdana Svetoga Mihaela nebeskog zaštitnika hrvatskih policajaca, služenje svetih misa u zajedništvu sa vojskom, vatrogascima i strukturama vlasti na razini Karlovačke županije.

 

Vijesti iz kapelanije:

Proslava Dana vojne kapelanije “Blaženi Alojzije Stepinac” u Zapovjedništvu HKoV

Petak, 09. 02. 2024.

U karlovačkoj vojarni „Stožerni general Petar Stipetić“, u sjedištu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske (HkoV), u petak 9. veljače, svečanom koncelebriranom svetom misom proslavljen je Dan vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“, a ujedno i 25. godišnjica osnivanja ove vojne kapelanije.

Cijeli članak »

Proslava Dana vojne kapelanije “Blaženi Alojzije Stepinac” u Zapovjedništvu HKoV

Petak, 10. 02. 2023.

U karlovačkoj vojarni „Stožerni general Petar Stipetić“, u sjedištu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, u petak 10. veljače 2023. godine, svečanom koncelebriranom svetom misom proslavljen je Dan vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a s biskupom su u koncelebraciji bili; domaćin vojni kapelan u Karlovcu vlč. Ivan Blaževac, vojni dekan karlovačkog dekanata preč. Josip Šimatović, vojni dekan preč. Vlado Mandura i drugi vojni i policijski kapelani, svećenici iz Karlovačkog i Dugoreško-mrežničkog dekanata Zagrebačke nadbiskupije predvođeni dekanima.

Cijeli članak »

Pješačko hodočašće u Krašić

Petak, 10. 02. 2023.

Uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca 9. veljače 2023., pripadnici Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske i postrojbi smještenih u vojarni „Stožerni general Petar Stipetić“ u Karlovcu proveli su pješačko hodočašće od Karlovca do Krašića, rodnoga mjesta blaženika Alojzija Stepinca. Hodočašće je organizirano i provedeno na inicijativu vjernika vojne kapelanije „Bl. Alojzije Stepinac i Sveti Anđeli Čuvari“ u Zapovjedništvu HKoV.

Cijeli članak »

7. vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske na Udbinu

Petak, 02. 09. 2022.

I ove godine Vojni ordinarijat u RH i Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske organiziraju već tradicionalno vojno hodočašće na Udbinu. Sedmo po redu hodočašće na Udbinu održat će se u četvrtak 8. rujna 2022. godine. Misno slavlje predvodit će vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Blagoslovljen relikvijar bl. Alojzija Stepinca u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske

Petak, 26. 08. 2022.

U četvrtak, 25. kolovoza 2022. godine u Zapovjedništvu Hrvatske Kopnene vojske i sjedištu vojne Kapelanije „Blaženog Alojzija Stepinca i Svetih Anđela Čuvara“ u Karlovcu održana je sveta misa i obred blagoslova relikvijara Blaženog Alojzija Stepinca. Misno slavlje predvodio je generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije msgr. Juraj Batelja u koncelebraciji s domaćinom, vojnim kapelanom vlč. Ivanom Blaževcem,  dekanima Karlovačkog i Dugoreško-Mrežničkog dekanata, dekanom Osječkog vojnog dekanata i svećenicima iz karlovačkih i osječkih župa.

Cijeli članak »

Proslava Dana vojne kapelanije “Blaženi Alojzije Stepinac” u Karlovcu

Petak, 11. 02. 2022.

U karlovačkoj vojarni „Stožerni general Petar Stipetić“, u sjedištu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, u četvrtak 10. veljače 2022. godine, svečanom koncelebriranom svetom misom proslavljen je Dan vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe za pripadnike Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske i Inženjerije

Petak, 15. 10. 2021.

U organizaciji Vojnog ordinarijata u RH, u duhovnom centru Betanija, na otoku Lošinju, od 12. do 15. listopada  održane su duhovne vježbe za  djelatnike Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, odnosno vjernike vojne kapelanije „Blaženog Alojzija Stepinca i Svetih Anđela Čuvara“ iz Karlovca. Voditelj duhovnih vježbi bio je kapelan vojne kapelanije „Sveti Franjo Asiški“ i policijske kapelanije „Sveti hrvatski mučenici“ iz Gospića vlč. Josip Šimatović.

Cijeli članak »

Obilježen Dan roda inženjerije i Dan Inženjerijske pukovnije

Subota, 03. 10. 2020.

U vojarni Inženjerijske pukovnije “110. brigade Hrvatske vojske” u Kamenskom, u petak 2. listopada 2020. godine svečano je obilježen Dan roda inženjerije, Dan postrojbe – Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske te su proslavljeni njihovi nebeski zaštitnici anđeli čuvari. Svečanost je održana u skladu s epidemiološkim mjerama sigurnosti, zaštite i preporukama HZJZ.

Cijeli članak »

Hodočašće Hrvatske kopnene vojske na Udbinu

Četvrtak, 10. 09. 2020.

U organizaciji Vojnog ordinarijata i Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u četvrtak, 10. rujna 2020., održano je 5. vojno hodočašće HKoV na Udbinu. Zbog posebnih prilika uzrokovanih pandemijom COVID-19, hodočašće je ove godine održano s manjim brojem sudionika, uz pridržavanje mjera socijalne distance i zaštite sukladno važećim preporukama stožera civilne zaštite.

Misno slavlje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom, vojnim kapelanima  i drugim svećenicima Vojne i Gospićko-senjske biskupije. Na hodočašću je sudjelovalo oko 160 pripadnika Hrvatske kopnene vojske predvođenih zapovjednikom general-pukovnikom Borisom Šerićem, a zapovjednik hodočašća bio je brigadir Mile Vukičević. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj”.

Cijeli članak »

Početak korizme u vojnim i policijskim kapelanijama

Četvrtak, 27. 02. 2020.

Liturgijsko vrijeme korizme započelo je jučer, na Čistu srijedu 26. veljače 2020. Korizmeno razdoblje koje traje od Pepelnice do Velikog četvrtka (tj. mise Večere Gospodnje) vrijeme je i prilika za pozorno slušanje Božje Riječi, za obraćenje i za pomirenje s Bogom. Crkva nas posebno poziva da u ovome razdoblju posegnemo za duhovnim sredstvima koja pomažu naš rast u vjeri: molitva, post i dobra djela.

Cijeli članak »

Proslava Dana vojne kapelanije “Blaženi Alojzije Stepinac” u Karlovcu

Srijeda, 12. 02. 2020.

U karlovačkoj vojarni “Stožerni general Petar Stipetić”, u sjedištu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, u ponedjeljak, 10. veljače 2020. godine, svečanom koncelebriranom svetom misom proslavljen je Dan vojne kapelanije “Blaženi Alojzije Stepinac”. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a koncelebriralo je više svećenika, vojnih i policijskih kapelana i župnika Karlovačkog dekanata Zagrebačke nadbiskupije.

Cijeli članak »

Blagoslov grla na spomendan svetog Blaža

Ponedjeljak, 03. 02. 2020.

U ponedjeljak, 3. veljače 2020. godine, na spomendan svetog Blaža, biskupa i mučenika, kapelan vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac i Sveti Anđeli Čuvari“ don Ivan Blaževac slavio je svete mise za vjernike u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu i u Inženjerijskoj pukovniji  u Kamenskom.

Cijeli članak »

Blagoslov u vojnoj kapelaniji „Blaženi Alojzije Stepinac i Sveti Anđeli Čuvari“

Petak, 17. 01. 2020.

Od 13. do 16. siječnja 2020. godine, kapelan vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac i Sveti Anđeli Čuvari“ u Karlovcu don Ivan Blaževac obišao je radi blagoslova postrojbe Hrvatske kopnene vojske na području Karlovca i Kamenskog koje su u nadležnosti vojne kapelanije.

Cijeli članak »

Sveta Misa u Karlovcu uoči blagdana Svih Svetih i Dušnog dana

Nedjelja, 03. 11. 2019.

U crkvi „Presvetog Srca Isusova“ u Karlovcu, u četvrtak 31. listopada 2019. godine, slavljena je, uoči blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, sveta misa zadušnica za poginule i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata. Svetu misu predvodio je domaći župnik, dekan karlovačkog dekanata, preč. Dražen Karačić uz vojnog kapelana vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“ i „Sveti Anđeli Čuvari“, vlč. Ivana Blaževca.

Cijeli članak »

Duhovna obnova uoči Dana vojne kapelanije „Sveti Anđeli čuvari“

Četvrtak, 03. 10. 2019.

Za pripadnike Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, odnosno vjernike vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“ i „Sveti Anđeli Čuvari“, uoči proslave Dana vojne kapelanije 1. listopada 2019. održana je duhovna obnova.

Cijeli članak »

U Malom Lošinju održane duhovne vježbe za pripadnike HkoV-a

Ponedjeljak, 30. 09. 2019.

Od 24. do 27. rujna 2019. godine, u organizaciji Vojnog ordinarijata u Malom Lošinju u vojarni „Kovčanje“ održane su duhovne vježbe za 15 djelatnika Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske iz Karlovca, inženjerijske pukovnije HKoV iz Kamenskog i bojne „Vukovi“  gardijske motorizirane brigade iz Gospića. Voditelj duhovnih vježbi bio je kapelan vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac" i "Sveti Anđeli čuvari“ iz Karlovca, don Ivan Blaževac.

Cijeli članak »

4. vojno hodočašće hrvatske kopnene vojske

Četvrtak, 18. 07. 2019.

Tradicionalno i ove godine Hrvatska kopnena vojska organizira 4. vojno hodočašće na Udbinu, dana 12. rujna 2019. godine. Svaki pripadnik Hrvatske kopnene vojske ima priliku biti dio našeg zajedničkog hodočašća.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe pripadnika postrojbi Hrvatske kopnene vojske

Subota, 23. 03. 2019.

U Malom i Velom Lošinju od 19. do 22. ožujka 2019. održane su duhovne vježbe za pripadnike postrojbi Hrvatske kopnene vojske. U Velom Lošinju, u kući „Betanija“ duhovne vježbe je vodio o. Stjepan Harjač DI, kapelan policijske kapelanije „Sv. Mihael Arkanđeo“ u Ravnateljstvu MUP-a. Sudjelovalo je dvadeset i troje pripadnika 1. i 2. mehanizirane bojne „Tigrovi“ i „Gromovi“  iz Petrinje, a tema susreta bila je „Isuse blaga i ponizna srca, učini srce svoje po srcu svome“.

Cijeli članak »

Proslava Dana vojne kapelanije “Bl.Alozije Stepinac” i “Sv. Anđeli čuvari” u Karlovcu

Petak, 08. 02. 2019.

U karlovačkoj vojarni “Stožerni general Petar Stipetić”, u sjedištu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, u petak, 8. veljače 2019. godine svečanom koncelebriranom svetom misom proslavljen je Dan vojne kapelanije “Blaženi Alozije Stepinac” i “Sv. Anđeli čuvari”. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a koncelebriralo je više od dvadeset svećenika, vojnih i policijskih kapelana, župnika Karlovačkog, Dugoreškog i Ozaljskog dekanata Zagrebačke nadbiskupije. 

Cijeli članak »

Blagoslov u vojnoj kapelaniji „Blaženi Alojzije Stepinac i Sveti Anđeli Čuvari“

Četvrtak, 17. 01. 2019.

U vremenu od 14. do 17. siječnja 2019. vojni kapelan vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac i Sveti Anđeli Čuvari“, don Ivan Blaževac, blagoslovio je postrojbe Hrvatske kopnene vojske na području Karlovca i Kamenskog.

Cijeli članak »

HKoV proslavio svog nebeskog zaštitnika, blaženog Alojzija Stepinca

Subota, 10. 02. 2018.

   Od ranog jutra u zapovjedništvo HKoV-a pristizali su gosti i pripadnici podređenih postrojbi  iz cijele domovine. U povodu dana kapelanije svoj dolazak najavili su i ministar odbrane i načelnik glavnog stožera. Nakon dočeka i srdačnog pozdrava visokih uzvanika, položen je vijenac i upaljena  svijeća  za poginule i nestale hrvatske branitelje, ispred spomen-križa koji krasi pristup zgradi zapovjedništva. Svečanu  svetu  Misu predslavio je msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s brojnim vojnim i policijskim kapelanima i svećenstvom grada Karlovca.

Cijeli članak »

Sveta Misa na v.v. Gašinci

Srijeda, 15. 11. 2017.

   Vojni kapelan Z ZOD "F.K.F." vlč. Ante Mihaljević u nedjelju 12. studenog pohodio je pripadnike hrvatske vojske na vojnom vježbalištu "Gašinci" koji su u procesu obuke razvrstane pričuve u sastavu 2. PjP. U kapeli bl. Alojzija Stepinca slavljena je Sveta Misa u 08,30 sati. Uz pripadnike 2. PjP na Svetoj Misi su sudjelovali i vojnici specijalističke vojne obuke.

Proslavljen Uskrs u 6. HRVCON-u u Afganistanu

Nedjelja, 16. 04. 2017.

Pripadnici 6. HRVCON-a obilježili su ove godine Uskrs na poseban način. Netom prije Velikog tjedna u pohodu nam je bio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan s vikarom za pastoral u MORH-u i GS OS RH don Markom Medom. Taj pohod je većina pripadnika kontingenta iskoristila za uskrsnu ispovijed i razgovor s gostima. Osjeća se još uvijek radost zbog tog pohoda koji je dao poticaj većini da Veliki tjedan ozbiljnije proslavi i doživi, ali i svoju osobnu vjeru obnovi. Sakramentu pomirenja su pojedinci pristupali sve do slavlja Vazmenog bdijenja.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe na Malom Lošinju

Petak, 17. 03. 2017.

Od 14. do 17. ožujka 2017. godine u vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju održane su duhovne vježbe pripadnika Zapovjedništva HKoV-a, Inženjerijske pukovnije, Središta za borbenu obuku i Topničko-raketne pukovnije. Voditelj duhovnih vježbi bio je p. Mirko Vukoja, kapelan Vojne kapelanije „Sv. Martin Tourski“ u Delnicama.

Cijeli članak »

U Zapovjedništvu HKoV-a proslavljen Dan kapelanije

Petak, 10. 02. 2017.

Na blagdan blaženog Alojzija Stepinca u Zapovjedništvu HKoV-a pripadnici Zapovjedništva sa svojim gostima i prijateljima proslavili su svog nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija po kome vojna kapelanija nosi ime. Svečanu svetu misu u zajedništvu s još dvadesetak svećenika predvodio je fra Frane Musić, biskupski vikar za pastoral MUP-a u Vojnom ordinarijatu.

Cijeli članak »

Dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata

Četvrtak, 03. 03. 2016.

U četvrtak, 3. ožujka 2016. na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju, održan je dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata. Sastanku su nazočili svi vojni kapelani i njihovi pomoćnici, osim narednika Daniela Radinovića. Na početku su sve pozdravili domaćini don Milenko Majić i brigadir Ivan Jurilj.

Cijeli članak »

Pepelnica na Kamenskom i u Karlovcu

Srijeda, 10. 02. 2016.

Liturgijskim slavljima Čiste srijede, u vojnoj kapelaniji „Bl. Alojzije Stepinac i Sv. Anđeli čuvari“, započelo je Korizmeno vrijeme. Mise sa obredom pepeljenja slavljene su i u vojarni na Kamenskom i u vojarni u Karlovcu.

Cijeli članak »

Stepinčevo i blagoslov kapelice u HKoV-u

Utorak, 09. 02. 2016.

U zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu blagoslovljena je kapelica Bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje predvodio je mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu sa dvadesetak svećenika karlovačkog dekanata i vojnim i policijskim kapelanima. Istovremeno je proslavljen i Dan kapelanije HKoV-a. U slavlju su sudjelovali kao domaćin general bojnik Mladen Fuzul sa načelnicima i djelatnicima zapovjedništva. 

Cijeli članak »

Đakon Antonio Mikulić u Karlovcu

Petak, 13. 03. 2015.

tekst i foto: V. Mandura

tekst i foto: V. Mandura

Antonio Mikulić, đakon Vojne biskupije, u vremenu od 3. do 13. ožujka 2015. bio je na praksi u vojnoj kapelaniji „Blaženi Alojzije Stepinac i Sveti Anđeli čuvari“ u Karlovcu i na Kamenskom.

Cijeli članak »

Sastanak Karlovačkog vojnog dekanata u Petrinji

Utorak, 24. 02. 2015.

Danas je u vojarni „Predrag Matanović“ u Petrinji održan prvi ovogodišnji dekanatski sastanak Karlovačkog vojnog dekanata. Sastanak je održan u petrinjskoj kapelaniji „Sv. Ilije“ koju je lani preuzeo vlč. Matija Žugaj. Kapelan Matija je po prvi puta bio domaćin čitavom dekanatu. Sastanku su nazočili kapelani sa Slunja, iz Gospića, iz Karlovca i Petrinje. Vlč. Mirko Vukoja je zbog vođenja duhovnih vježbi bio spriječen. Uz kapelane bili su prisutni i svi pomoćnici te naš „vječni“ pridruženi član, satnik Robert Ćaran.

Cijeli članak »

Čista srijeda – Pepelnica na Kamenskom i u Karlovcu

Srijeda, 18. 02. 2015.

Danas, na Pepelnicu, u vojnoj kapelaniji „Bl. Alojzije Stepinac i Sv. Anđeli Čuvari“ na Kamenskom i u Karlovcu slavljene su sv. mise i obavljen obred pepeljenja u prostorima koji od nedavno stoje vjernicima kapelanije na raspolaganju. Na Kamenskom u Inženjerijskoj pukovniji postoji već tradicija obilježavanja ovih vjerskih događanja.

Cijeli članak »

21. godišnjica pogibije Damira Tomljanovića - Gavrana

Utorak, 17. 02. 2015.

I ove godine Udruga hrvatskih ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi", organizirala je obilježavanje godišnjice pogibije Damira Tomljanovića Gavrana na Krivom Putu – njegovom rodnom mjestu gdje mu još živi majka i gdje je on odrastao. Svaka godišnjica je bila prilika da se okupe nebrojeni prijatelji i suborca legendarnog "Tigra" koji je poginuo iznad Tulovih greda na južnom Velebitu.

Cijeli članak »

Sveta misa uoči Dana OS RH i HKoV-a

Ponedjeljak, 27. 05. 2013.

tekst i foto: D. Ćulig

tekst i foto: D. Ćulig

U crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu 27. svibnja ove godine slavljena je sveta misa uoči dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske. Misu je predvodio preč. Norbert Ivan Koprivec, dekan Karlovačkog dekanata uz preč. Andriju Markača, dekana Karlovačkog vojnog dekanata i svećenike karlovačkih župa; mons. Ferdimanda Vražića vlč. Nikolu Sanjkovića i vlč. Alojzija Burju.

Cijeli članak »

Priprava za blagdan Uskrsa u Karlovcu

Utorak, 26. 03. 2013.

tekst i foto: Dražen Čulig

tekst i foto: Dražen Čulig

Danas je u karlovačkoj crkvi Presvetoga Srca Isusova slavljena sveta misa uoči Uskrsa za djelatnike vojno-redarstvenih snaga vojnih kapelanija iz Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Pukovnije veze, Pukovnije vojne policije, Doma Zapovjedništva HKoV, Inženjerijske pukovnije te PU karlovačke i ostale vjernike. Svetu misu predvodio je fra Matija Koren iz župe Presvetoga Trojstva u Karlovcu u koncelebraciji sa mons. Ferdinandom Vražićem, vojnim dekanom, preč. Andrijom Markačem i vojnim kapelanom iz Kamenskog, vlč. Vladom Mandurom.

Cijeli članak »

Početak Korizme u Karlovcu

Srijeda, 13. 02. 2013.

tekst i foto: Dražen Čulig

tekst i foto: Dražen Čulig

U Karlovačkoj župi Presvetog Srca Isusova, danas na Čistu srijedu ili Pepelnicu, Svetom misom i pepeljenjem obilježen je početak Korizmenog vremena. Misu je predvodio mons. Ferdinand Vražić u koncelebraciji sa Dekanom karlovačkim preč. Norbertom Ivanom Koprivcem, domaćinom, i vojnim dekanom preč. Andrijom Markačem. Mons. Vražić pozvao je okupljene vjernike na ozbiljnost u ovome vremenu priprave za Uskrs, da se posvetimo temeljnim vrijednostima vjere; molitvi, postu i pokori i time mijenjamo sebe odbacivši ono što nas priječi da budemo pomireni s Bogom.

Cijeli članak »

Blagoslovi u vojsci, policiji i vatrogastvu u Karlovcu

Ponedjeljak, 07. 01. 2013.

tekst i foto: Dražen Čulig

tekst i foto: Dražen Čulig

Vojni je kapelan i dekan karlovačkoga vojnoga dekanata početkom siječnja ove blagoslovio je prostore Policijske uprave karlovačke, od sjedišta u Karlovcu i svim postajama unutar Uprave; Slunj, Vojnić, Duga Resa, Ogulin, Ozalj, interventna jedinica policije u Malom Erjavcu te na dva granična prijelaza sa Slovenijiom i BiH. Zatim u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske uoči blagdana Svetih triju kraljeva preč. Andrija Markač blagoslovio je vodu i Zapovjedništvo. Blagoslov se je nastavio u Pukovniji vojne policije, pukovniji veze, Doma zapovjedništva HKoV, Vatrogasnim zajednicama grada i županije karlovačke te u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Karlovca. Blagoslovljeni su također prostori Uprave za obranu i Državne uprave za zaštitu i spašavanje- podružnica Karlovac.

Cijeli članak »

Priprava za Božić u Karlovcu

Četvrtak, 20. 12. 2012.

tekst i foto: Dražen Ćulig

tekst i foto: Dražen Ćulig

U župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Karlovcu, 20. prosinca, slavljena je sveta misa za dostojnu pripravu blagdana Božića za djelatnike vojno-redarstvenih snaga iz vojnih kapelanija bl. Alojzija Stepinca u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske sa Pukovnijama Vojne policije i Veze i Domu zapovjedništva ZHKoV te djelatnika PU karlovačke.

Cijeli članak »

Obilježena 21. godišnjica pogibije pripadnika 129. brigade

Četvrtak, 08. 11. 2012.

tekst: Dražen Čulig

tekst: Dražen Čulig

U Draganićkim Mrzljakima 8. studenoga obilježena je 21. godišnjica pogibije 17 pripadnika 129. brigade ZNG. Na komemoraciji se okupio veliki broj članova obitelji poginulih branitelja, predstavnika udruga iz Domovinskog rata, te brojnu uzvanici, predstavnici Županije i Grada Karlovca, PU karlovačke, Zapovjedništva HKoV-a sa čelnim ljudima. Prvi puta u osamnaest godina od kada je na mjestu pogibije sagrađena kapelica, odazvao se jedan od ministara, ministar branitelja, gospodin Predrag Matić.

Cijeli članak »

Svi sveti i Dušni dan u Karlovcu

Srijeda, 31. 10. 2012.

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana u Karlovcu  je 31. listopada slavljena misa zadušnica za poginule, nestale i preminule branitelje Domovinskog rata. Misu je predvodio vlč. Duje Kurtović iz karlovačke župe Sveta tri kralja,koncelebrirali su mons. Ferdinand Vražić, dekan karlovački preč. Norbert Ivan Koprivec, vojni kapelani; preč. Andrija Markač i vlč. Vlado Mandura, svećenici karlovačkih župa; gvardijan franjevačkog samostana u Karlovcu, fra Franjo Tomašević i vlč. Marko Dujam. 

Cijeli članak »

Obilježen Dan neovisnosti u Karlovcu

Ponedjeljak, 08. 10. 2012.

Dan neovisnosti je sjećanje na 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasno raskinuo državnopravne veze sa dotadašnjom SFRJ i obznanio neovisnost Republike Hrvatske. Tim povodom na gradskom groblju Jamadol, polaganjem vijenaca pred središnji križ, izaslanstva Hrvatske kopnene vojske, Policijske uprave karlovačke, Karlovačke županije, Grada Karlovca te udruga proisteklih iz Domovinskog rata odala su počast poginulim braniteljima Domovinskog rata. Molitvu za poginule predvodio je vojni dekan preč. Andrija Markač.

Cijeli članak »

Sveta misa uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Karlovcu

Četvrtak, 02. 08. 2012.

Danas, 2. kolovoza, u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Karlovcu slavljena je sveta misa za sve poginule i nestale branitelje Domovinskog rata, uoči Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja te svetkovine Zaštitnice Vojnog ordinarijata u RH, Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Misno slavlje predvodio je mons. Ferdinand Vražić uz vojnog dekana preč. Andriju Markača, vojnog kapelana iz Kamenskog te svećenike karlovačkih župa.

Cijeli članak »

Sveta misa uoči Dana OS RH i HKoV-a

Petak, 25. 05. 2012.

U Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske slavljena je sveta misa uoči Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske. Misu je predvodio preč. Andrija Markač, vojni kapelan i dekan Karlovačkog vojnog dekanata.

Cijeli članak »

Zahvale i pohvale prigodom 15 godina Vojne biskupije

Srijeda, 25. 04. 2012.

Prigodom tvaranja izložbe "U službi čovjeka i mira" o 15. obljetnici Vojne biskupije vojni ordinarij je dodijelio „Tromedalju Vojnog ordinarijata RH" pukovnici Marijani Pleša Čadonić, načelnici Odjela za protokol MORH-a za uspješnu suradnju i veliki doprinos u provedbi poslanja Vojnog ordinarijata u MORH-u i OS RH, kao i policijskom savjetniku, Željku Jamičiću voditelju Muzeja Policije za uspješnu suradnju i veliki doprinos u provedbi poslanja Vojnog ordinarijata u Ministarstvu unutarnjih poslova. Također u prigodi svečanog obilježavanja 15. obljetnice VO-a u RH, a za osobito uspješno obavljanje zadaća te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća načelnik GS OS RH pismeno je pohvalio pomoćnike vojnih kapelana satnika Juricu Hećimoviću, stožernog narednika Borislava Lapendu i natporučnika Dražena Čuliga i natporučnika Adama Dakića. 

Priprava za blagdan Uskrsa u Karlovcu

Srijeda, 04. 04. 2012.

Danas je u karlovačkoj crkvi Presvetoga Srca Isusova slavljena sveta misa uoči Uskrsa za djelatnike vojno-redarstvenih snaga vojnih kapelanija iz Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Inženjerijske pukovnije te PU karlovačke i ostale vjernike. Prije početka misnog slavlja pružena je mogućnost nazočnim vjernicima za sakrament Ispovijedi. Misu je predvodio vojni kapelan iz Kamenskog, vlč. Vlado Mandura u koncelebraciji sa mons. Ferdinandom Vražićem, vojnim dekanom, preč. Andrijom Markačem, župnikom iz Hrnetića, vlč. Markom Dujmom i fra. Antom Barišićem iz župe Presvetoga Trojstva koji je propovijedao.

Cijeli članak »

Duhovno predavanje uoči Uskrsa u Karlovcu

Četvrtak, 22. 03. 2012.

Dana 22. ožujka u prostorijama PU karlovačke fra Anto Barišić iz karlovačke župe „Presvetoga Trojstva“ uz nazočnost dekana karlovačkog vojnog dekanata prečasnog Andriju Markača djelatnicima policijske uprave održao je duhovno predavanje na temu Korizma – put do Uskrsa. Na prigodnom predavanju koje se za djelatnike policije održava uoči najvećih katoličkih blagdana te uoči Dana policije, nazočni su bili predstavnici iz svih policijskih postaja Policijske uprave karlovačke predvođeni načelnikom PU, gospodinom Josipom Ćelićem.

Dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata

Srijeda, 29. 02. 2012.

Vojni kapelani Karlovačkog vojnog dekanata svoj redoviti dekanatski susret imali su u policijskoj i vojnoj kapelaniji u Gospiću. Dekan preč. Andrija Markač animirao je susret naglasivši da je uz redoviti sastanak želja ovog susreta bila upoznati kapelane s novoosnovanom policijskom kapelanijom „Hrvatskih mučenika“ u Gospiću. Dekanatskom susretu nazočili su kapelani i pomoćnici iz vojnih kapelanija Karlovačkog dekanata, iz Karlovca, Kamenskog, Petrinje Delnica, Slunja, Ogulina, te domaćini iz Gospića. Župnik mons. Mile Čančar omogućio je da se radni dio susreta održi u prostorijama župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću.

Cijeli članak »

Čista srijeda u Karlovcu

Srijeda, 22. 02. 2012.

U Karlovcu, u crkvi Presvetog Srca Isusova za djelatnike vojske i policije, vjernike Vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“, slavljena je sveta misa povodom početka korizmenog vremena. Misno slavlje predvodio je fra Anto Barišić, franjevac iz karlovačke župe Presvetog Trojstva u koncelebraciji s karlovačkim dekanom vlč. Norbertom Ivanom Koprivcem i dekanom Karlovačkog vojnog dekanata preč. Andrijom Markačem.

Cijeli članak »

Obilježen Dan Vojne kapelanije “Bl. Alojzije Stepinac”

Petak, 10. 02. 2012.

Misnim slavljem u župnoj crkvi Srca Isusova u Karlovcu obilježen je Dan Vojne kapelanije „Bl. Alojzije Stepinac u Karlovcu. Predvodio ga je generalni vikar Vojnog ordinarijata o. Jakov Mamić. U koncelebraciji su bili svećenici karlovačkih župa predvođeni karlovačkim dekanom preč. Norbertom Ivanom Koprivcom i mons. Ferdinandom Vražićem i vojni kapelani Karlovačkog vojnog dekanata iz Delnica, Gospića, Kamenskog i Petrinje predvođeni vojnim dekanom preč. Andrijom Markačem.

Cijeli članak »

Blagoslov u PU karlovačkoj i ZHKoV-u

Četvrtak, 05. 01. 2012.

Vojno-redarstveni kapelan i dekan Karlovačkog vojnog dekanata 3. i 4. siječnja bio je u blagoslovu ustrojstvenih jedinica Policijske uprave karlovačke te 5. siječnja u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske.

Cijeli članak »

Priprava za Božić u Karlovcu

Četvrtak, 22. 12. 2011.

U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu slavljena je sveta misa za dostojnu pripravu blagdana Božića za djelatnike vojno-redarstvenih snaga iz Vojne kapelanije „Bl. Alojzije Stepinac“ u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske sa Pukovnijama Vojne policije i Veze i djelatnika PU karlovačke te Vojne kapelanije „Sv. Anđeli čuvari“ u Inženjerijskoj pukovniji u Kamenskom.

Cijeli članak »

Susret Karlovačkog vojnog dekanata

Ponedjeljak, 12. 12. 2011.

U Karlovcu u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske 12. prosinca održan je redoviti susret Karlovačkog vojnog dekanata. Susret je započeo dekan preč. Andrija Markač pozdravivši nazočne kolege svećenike i pomoćnike vojnih kapelana te ih u uvodu upoznao o zaključcima, prema preporuci iz Vojne biskupije, sa sastanka dekana o planovima za 2012. godinu unutar Vojnog ordinarijata te sukladno tome i vojnih kapelanija.

Cijeli članak »

Svi sveti i Dušni dan u Karlovcu

Srijeda, 02. 11. 2011.

Na Dušni dan u crkvi Presvetog Srca Isusovog u Novom centru slavljena je sveta misa zadušnica za poginule, nestale i preminule branitelje Domovinskog rata. Misu je predvodio fra Ante Barišić iz župe Presvetog Trojstva, a koncelebrirali su mons. Ferdinand Vražić, preč. Norbert Ivan Koprivec, preč. Andrija Markač i svećenici karlovačkih župa vlč. Duje Kurtović i vlč. Nikola Sanjković.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe na Malom Lošinju

Petak, 21. 10. 2011.

Od 18. do 21. listopada u vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju održane su duhovne vježbe za vjernike vojnih kapelanija: „Sveta Obitelj“ – Velika Buna, „Sv. Anđeli čuvari“ - Kamensko, „Bl. Alojzije Stepinac“ – Karlovac i „Sv. Ivan Krstitelj“ – Požega, a vodio ih je policijski kapelan vlč. David Klarić.

Redoviti susret kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Četvrtak, 28. 04. 2011.

Predvođeni svojim ordinarijem mons. Jurjem Jezerincem, kler Vojnog ordinarijata u RH okupio se od 26. do 28. travnja u “Karmelu sv. Ilije” u Zidinama na redovitom godišnjem susretu. Tema okupljanja „Duhovnost pretočena u pastoralnu praksu“ odredila je sadržaj i program susreta. Prvoga je dana dr. Jakov Mamić, generalni vikar u Vojnom ordinarijatu, proveo okupljene kapelane Vojnog ordinarijata kroz razmatranje o temi „Elementi svećeničke duhovnosti“.

Cijeli članak »

Čista srijeda u Zapovjedništvu HKoV-a u Karlovcu

Srijeda, 09. 03. 2011.

U Karlovcu, u crkvi Presvetog Srca Isusova za djelatnike vojske i policije, vjernike Vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“, slavljena je sveta misa povodom početka korizmenog vremena. Misno slavlje predvodio je župnik karlovačke župe Sveta tri kralja vlč. Duje Kurtović u koncelebraciji s karlovačkim dekanom mons. Ferdinandom Vražićem, dekanom Karlovačkog vojnog dekanata preč. Andrijom Markačem, domaćinom vlč. Norbertom Ivanom Koprivcem i svećenicima iz karlovačkih župa Presvetoga Trojstva i Svetog Martina.

Cijeli članak »

Obilježen dan Vojne kapelanije “Bl. Alojzije Stepinac” u Karlovcu

Četvrtak, 10. 02. 2011.

U župnoj crkvi Srca Isusova u Karlovcu misno slavlje predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac. U koncelebraciji su bili karlovački dekan mons. Ferdinand Vražić, svećenici karlovačkih župa, vojni kapelani Karlovačkog vojnog dekanata predvođeni vojnim dekanom preč. Andrijom Markačem.

Cijeli članak »

Redoviti susret svećenika Vojnog ordinarijata

Srijeda, 26. 01. 2011.

Svećenici Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu u srijedu 26. siječnja održali su prvi redoviti susret u 2011. godini. Sastanak je održan u duhu provedene dekanske pastoralne vizitacije.

Ishod te vizitacije, u koordinaciji s generalnim vikarom o. Jakovom Mamićem, predstavili su kancelar Robert Stipetić i osobni tajnik generalnog vikara natporučnik Vladimir Krpan. Svoje osvrte iznijeli su i dekani Vojnog ordinarijata: karlovački dekan preč. Andrija Markač, osječki dekan vlč. Ante Mihaljević, v.d. splitskog dekana o. Jozo Mravak, zagrebački dekan o. Zdravko Barić i policijski dekan p. Stjepan Harjač. Uslijedila je konstruktivna rasprava o duhovno-pastoralnoj situaciji u vojnim i policijskim kapelanijama u kojoj su sudjelovali gotovo svi nazočni kapelani. O preporukama i zaključcima elaborirao je generalni vikar predstavivši nacrte za daljnje pastoralno djelovanje Vojnog ordinarijata.

Cijeli članak »

Priprava za Božić u Karlovcu

Petak, 17. 12. 2010.

U župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Karlovcu slavljena je sveta misa za djelatnike vojno-redarstvenih snaga, vjernike vojnih kapelanija “Bl. Alojzija Stepinca” u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske i “Sv. Anđela čuvara” u Inženjerijskoj pukovniji u Kamenskom. Misno slavlje predvodio je vlč. Duje Kurtović, župnik u karlovačkoj župi “Sveta tri kralja”, u koncelebraciji karlovačkog dekana mons. Ferdinanda Vražića i karlovačkog vojnog dekana preč. Andrije Markača te vlč. Marka Dujma, župnika u Hrnetiću.

Duhovno predavanje uoči Božića u PU karlovačkoj

Utorak, 14. 12. 2010.

U Policijskoj upravi karlovačkoj održano je predavanje o temi „Božić kao civilizacija ljubavi u civilizaciji stroja“, koje je održao dr. Anto Barišić OFM Cap. Predavanju je nazočio i vojni kapelan i dekan Karlovačkog vojnog dekanata preč. Andrija Markač.

U predavanju fra Barišić je pokušao djelatnicima pojasniti značaj nadolazećeg blagdana Božića kojim je, kako je rekao, otpočela civilizacija ljubavi, u odnosu na njenu suprotnost, te još jednu, današnju civilizaciju stroja i njenom utjecaju na čovječanstvo.

Cijeli članak »

Radni susret povodom dekanatske vizitacije u Karlovcu

Četvrtak, 02. 12. 2010.

U Karlovcu u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske održan je susret Karlovačkog vojnog dekanata. Sudionicima su se pridružili i zapovjednici postrojbi sukladno preporuci Vojnog ordinarija. Susret su predvodili brigadir Zlatan Šimunović, načelnik Ureda zapovjednika HkoV, i dekan Karlovačkog vojnog dekanata preč. Andrija Markač. Brigadir Šimunović pozdravio je nazočne te izrazio zadovoljstvo susretom. Dekan Markač naglasio je značaj duhovno-pastoralnog djelovanja unutar vojnog sustava, odnosno prisutnosti svećenika među vojnicima osvrnuvši se na aktivnosti koje se na tom planu vrše, a neizvedive su bez obostrane suradnje.

Obilježena obljetnica pogibije sedamnaestorice pripadnika 129. brigade

Ponedjeljak, 08. 11. 2010.

Ministar obrane Branko Vukelić i zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Zvonko Peternel u ime MORH-a i OS RH nazočili su obilježavanju 19. obljetnice pogibije sedamnaestorice pripadnika 129. brigade HV-a u mjestu Draganićki Mrzljaki kod Karlovca. Obilježavanju su nazočili bivši pripadnici brigade iz Udruge branitelja 129. brigade i drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovi obitelji i prijatelji poginulih, MUP-a, lokalne uprave i samouprave, hrvatskih povijesnih postrojbi i drugih. Ovim povodom slavljena je misa zadušnica u mjesnoj kapeli Svetog Križa. Misu je predvodio vojni kapelan vlč. Andrija Markač u koncelebraciji sa župnikom iz Draganića Stjepanom Prugovečkim. Nakon svete misu izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće na spomen-križu podignutom na mjestu tragedije.

Duhovni susret djelatnika PU karlovačke

Četvrtak, 09. 09. 2010.

Na “Seljačkom domaćinstvu Srakovčić” u Ribniku je vojno-policijski kapelan i dekan Karlovačkog vojnog dekanata preč. Andrija Markač okupio rukovoditelje svih ustrojstvenih jedinica Policijske uprave karlovačke predvođene načelnikom Uprave Josipom Ćelićem i njihove uže suradnike u namjeri duhovne obnove i učvršćivanja vjere kako bi u svojim svakodnevnim obvezama mogli odgovornije i savjesnije obavljati svoje zadaće. Duhovnu obnovu predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac.

Susret djelatnika Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata

Utorak, 06. 07. 2010.

Karlovački dekanat Vojnog ordinarijata održao je radni susret u petrinjskoj vojnoj kapelaniji “Sv. Ilije Proroka”. Na susretu su, uz vojne kapelane i njihove pomoćnike iz Karlovca, Ogulina i Petrinje, bili vojni kapelan i njegov pomoćnik iz vojne kapelanije MORH-a i GS OS RH. Sudionici susreta okupili su se u Logističkoj pukovniji u vojarni “Zrin” u kojoj se nalaze prostorije vojne kapelanije. Sve sudionike sastanka pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu zapovjednik Logističke pukovnije i vojarne brigadir Stjepan Šarčević.

Cijeli članak »

Redoviti susret pomoćnika kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Utorak, 15. 06. 2010.

U organizaciji Vojnog ordinarijata od 14.-16. lipnja u Našicama je održan redoviti susret pomoćnika kapelana. Pomoćnici kapelana, tražeći načina da što kvalitetnije odgovore na izazove koje pred njih stavlja njihovo služenje, promišljali su teme „Psihološka zrelost, preduvjet za rad s ljudima“, i „Pomoćnik kapelana, čovjek suradnje“.

Cijeli članak »

Susret Karlovačkog dekanata u vojarni “Drgomalj” u Delnicama

Srijeda, 21. 04. 2010.

U vojarni “Drgomalj” u Delnicama održan je redoviti susret vojnih kapelana i pomoćnika vojnih kapelana Karlovačkog dekanata Vojne biskupije. Zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja brigadir Nikola Županić pozdravio je nazočne i zaželio im dobrodošlicu te ih je uz video-prezentaciju upoznao s radom, namjenom i djelovanjem postrojbe.

Cijeli članak »

Predavanja u HKoV-u i PU karlovačkoj

Četvrtak, 18. 03. 2010.

Na poziv karlovačkog dekana vojnog dekanata preč. Andrije Markača, prigodna korizmena predavanja 17. i 18. ožujka održao je don Damir Stojić, salezijanski svećenik. Prvo predavanje bilo je 17. ožujka za djelatnike Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Pukovnije veze, Pukovnije Vojne policije i Doma zapovjedništva HKoV-a, a drugo 18. ožujka za djelatnike Policijske uprave karlovačke. Tema predavanja bila je: „Teologija i tijelo na putu ka svetosti“.

Cijeli članak »

Započeo proljetni turnus duhovnih vježbi

Četvrtak, 25. 02. 2010.

Proljetni turnus duhovnih vježbi započeo je skupinom koju su činili vojnici vjernici Vojnih kapelanija: „Sv. Ilije Proroka“, „Anđela čuvara“ i „Bl. Alojzija Stepinca“ iz Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata. Voditelj vježbi bio je o. David Klarić, vojni kapelan Središnjice elektroničnog izviđanja iz Zagreba. Duhovne vježbe odvijale su se u Splitu u hotelu „Zagreb“ od 22. do 25. veljače. Teme razmatranja bile su molitva, sakramenti i vjera.

Cijeli članak »

Susret Karlovačkog dekanata Vojne biskupije

Četvrtak, 18. 02. 2010.

Djelatnici Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata u RH održali su sastanak na kojem su sudjelovali kapelani i pomoćnici iz Karlovca, Petrinje, Kamenskog, Ogulina, Slunja, Delnica i Gospića. Zamisao je dekana preč. Andrije Markača da se tijekom godine u svakoj kapelaniji po jednom susretnu svi kapelani i pomoćnici kako bi odradili sve obaveze i zadaće koje im nalaže Vojni ordinarijat, ali i rješavali određenu problematiku koja se pojavljuje kroz rad u kapelanijama. Ti susreti imaju i za cilj da se kapelani i pomoćnici pobliže upoznaju, razmjenjuju svoja iskustva i otklanjaju određene nedostatke u radu, da se upoznaju sa životom i radom postrojbi unutar te kapelanije, sakralnim prostorima te prirodnim, kulturnim i povijesnim znamenitostima toga područja.

Cijeli članak »

Proslavljen Dan Vojne kapelanije “Bl. Alojzije Stepinac” u Karlovcu

Srijeda, 10. 02. 2010.

U crkvi Presvetog srca Isusova u Novom centru u Karlovcu na blagdan nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca i 50. godišnjice smrti blaženika proslavljen je Dan vojne kapelanije Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske. Svečanu svetu misu predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj u koncelebraciji sa svećenicima karlovačkih župa, karlovačkim dekanom preč. Ferdinandom Vražićem, vojnim kapelanima Karlovačkog vojnog dekanata i vojnim dekanom preč. Andrijom Markačem.

Cijeli članak »

Deseta obljetnica Vojne kapelanije “Blaženi Alojzije Stepinac”

Utorak, 10. 02. 2009.

Na blagdan blaženog Alojzija Stepinca u utorak 10. veljače u Karlovcu je svečanom koncelebriranom misom obilježena deseta obljetnica vojne kapelanije “Blaženog Alojzija Stepinca” pri zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske. Sveto misno slavlje u crkvi “Presvetog Srca Isusova” predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, uz generalnog vikara vojne biskupije mons. Josipa Šantića, vojnog dekana o. Andriju Markača, dekana karlovačkog o. Ferdinanda Vražića te vojne kapelane iz Bjelovara, Varaždina, Zagreba, Kamenskog i svećenike karlovačkih župa. Misnom slavlju nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mladen Kruljac sa suradnicima i zapovjednicima postrojbi i djelatnicima Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, predstavnici Karlovca i Karlovačke županije, gradonačelnica Ozlja, načelnici Policijske uprave karlovačke, djelatnici Vatrogasnih zajednica, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Vojni ordinarij pozdravio je sve nazočne i zahvalio generalu Kruljcu i dekanu Markaču na pozivu da predvodi misno slavlje.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe, posljednji turnus 2008.

Četvrtak, 11. 12. 2008.

Duhovne vježbe za djelatnike Središta za borbenu obuku Opslužništva vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ iz Slunja i Trb Gmtbr iz Karlovca održale su se u vremenu od 08.-11. prosinca u Kuparima kod Dubrovnika, a vodio ih je o. Vladislav Mandura, vojni kapelan inženjerijske pukovnije iz Kamenskog.

Sjećanja na poginule pripadnike 3. bojne 2. gardijske brigade “Gromovi”

Srijeda, 08. 10. 2008.

Povodom Dana neovisnosti i sjećanja na poginule pripadnike 3. bojne 2. gardijske brigade „Gromovi“ u obrani grada Karlovca i na dugoreško-karlovačkoj bojišnici 1991. godine, vojni kapelan i dekan Karlovačkog vojnog dekanata o. Andrija Markač predvodio je prigodnu molitvu i blagoslov na spomeniku poginulim braniteljima na Turnju u Karlovcu. Članovi Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, podružnice Karlovačke županije, održali su prigodnu komemoraciju, položili vijence i zapalili svijeće.

16. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Nedjelja, 05. 10. 2008.

Tradicionalno 16. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu okupilo je u nedjelju 5. listopada oko 15.000 vjernika, među njima više tisuća hrvatskih vojnika, policajaca, vatrogasaca te ratnih vojnih invalida. Misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzije Stepinac predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac u zajedništvu s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem, zagrebačkim pomoćnim biskupom Valentinom Pozaićem, generalnim vikarom VO Josipom Šantićem te vojnim i policijskim kapelanima.

Cijeli članak »

Proslavljen Dan hrvatskih mučenika

Subota, 13. 09. 2008.

Euharistijskim slavljem na Udbini obilježen je Dan hrvatskih mučenika. Predvodio ga je dubrovački biskup mons. Želimir Puljić u zajedništvu s zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom, riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem te šibenskim biskupom Antom Ivasom i domaćinom mons. Milom Bogovićem. Nazočne je pozdravio biskup Bogović te dodao da je Krbavsko polje simbol hrvatskog stradanja, a gradnja Crkve hrvatskih mučenika spomen svih hrvatskih stradanja u povijesti.

Cijeli članak »

Radni sastanak u zapovjedništvu HKoV-a o izgradnji kapele

Četvrtak, 24. 07. 2008.

U prostorijama vojne kapelanije „Bl. Alojzija Stepinca“ u zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske održan je sastanak na kojem su sudjelovali generalni vikar mons. Josip Šantić, vojni kapelan o. Andrija Markač, načelnik stožera zapovjedništva HKoV-a brigadir Alojzije Tomašević, načelnik ureda zapovjednika HKoV-a pukovnik Zlatan Šimunović i zapovjednik Doma zapovjedništva HKoV-a natporučnik Željko Prigorac. Tema razgovora bila je dinamika izgradnje kapele u sklopu vojarne u Zapovjedništvu HKoV-a u Karlovcu.

Raščlamba lurdskog hodočašća

Ponedjeljak, 02. 06. 2008.

U prostorijama Zapovjedništva vojnog poligona “Eugen Kvaternik” u Slunju održan je 2. lipnja redoviti susret vojnih svećenika i svih odgovornih za vojno-redarstveno hodočašće u Lurd, koje je održano 20.-27. svibnja. U nazočnosti dvojice generala i predstavnika MUP-a, radni dio susreta s temom raščlambe 16. hrvatskog vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd, vodio je generalni vikar mons. Josip Šantić. Nakon molitve i uvodnog pozdrava mons. Šantić je napravio prikaz hodočašća pojedinačno u svim elementima i u cjelini ter se potom osvrnuo na neke teškoće koje su se pojavljivale tijekom pripreme i realizacije.

Cijeli članak »

16. vojno-redarstveno hodočašće u Lurd

Srijeda, 28. 05. 2008.

Međunarodnim misnim slavljem koje je na prostranoj livadi La Prairie uz baziliku sv. Bernardice Soubirous u Lurdu predvodio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn u koncelebraciji s tridesetak biskupa i više stotina vojnih kapelana i svećenika, završeno je u nedjelju 25. svibnja jubilarno 50. međunarodno vojno hodočašće u Lurd. Pod geslom „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem” okupilo se više od 24 tisuće sudionika iz 40 zemalja svijeta, a vojnicima, policajcima i braniteljima u tom su se najpoznatijem europskom marijanskom svetištu priključili deseci tisuća Marijinih hodočasnika, proslavljajući tako i ovogodišnju 150. obljetnicu lurdskih ukazanja. Prema službenim podacima, najbrojniji hodočasnici jubilarnog vojnog hodočašća bili su iz Francuske, njih 6200, Talijana je bilo 5160, Hrvata 2300, Nijemaca 1400, Iraca 1360 te Austrijanaca 1100. Neke su zemlje, poput Južne Koreje, zbog udaljenosti imale svega nekoliko predstavnika, ali su svojom nazočnošću pokazali univerzalnost Katoličke Crkve.

Cijeli članak »

17. godišnjica Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Srijeda, 28. 05. 2008.

Otac biskup i generalni vikar sudjelovali su u Središnjoj svečanost kojom je obilježena 17. godišnjica Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske na Gradskom stadionu u Karlovcu, a nazočili su joj najviši civilni i vojni dužnosnici predvođeni predsjednicima države, sabora i vlade, Stjepanom Mesićem, Lukom Bebićem i Ivom Sanaderom. 

Cijeli članak »

Proljetni ciklus duhovnih vježbi i bračnih vikenda

Srijeda, 30. 04. 2008.

Duhovne vježbe – bračni vikendi - proljeće 2008.: U razdoblju od veljače do travnja ove godine za naše vjernike održan je proljetni turnus duhovnih vježbi u 17 grupa te jedna grupa bračnih vikenda.

Cijeli članak »

Generalni vikar pohodio kapelana u Zapovjedništvu za kopnenu vojsku

Ponedjeljak, 14. 04. 2008.

Generalni vikar mons. Josip Šantić posjetio je kapelana u Zapovjedništvu za kopnenu vojsku u Karlovcu vlč. Andriju Markača. Zajedno su posjetili general bojnika Matu Obradovića, zamjenika zapovjednika, s kojim su razgovarali o radu vojnih kapelanija u kopnenoj vojsci i o perspektivi toga veoma važnog rada za OSRH. Poslije toga generalni vikar susreo se s arhitektima koji rade na projektu kapele za tu vojarnu. Načelno je prihvaćen idejni plan ter je dana zadaća da se on razradi.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi