Kapelanije

Bl. Ivan Merz

Središte za borbenu obuku HKoV-a i Topničko-raketna bojna GMB
Slunj
Tel.: +385 47 626 824
Faks: +385 47 626 846
____________@morh.hr

don Dino Rupčić, kapelan
Dekretom vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca Središte za borbenu obuku na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju od 1. veljače 2008. godine dobilo je svoju vojnu kapelaniju pod nazivom „Blaženi Ivan Merz“.

Vijesti iz kapelanije:

Sveta misa povodom obljetnice smrti don Milenka Majića

Utorak, 06. 12. 2022.

U crkvi „Blaženog Ivana Merza“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, 5. prosinca 2022. godine služena je sveta misa zadušnica za vojnog kapelana don Milenka Majića na dan druge godišnjice njegove smrti. Svetu Misu predvodio je msgr. Mile Pecić, slunjski župnik i dekan u miru. Koncelebrirali su dekan Karlovačkog vojnog dekanata don Josip Šimatović, vojni kapelan u Karlovcu don Ivan Blaževac i svećenici iz župa Slunjskog dekanata predvođeni dekanom don Šimom Božićem. Misi su nazočili zapovjednik Središta za borbenu obuku pukovnik Roman Kelnerić sa svojim zamjenikom i djelatnicima Središta, zapovjednici postrojbi smještenih na vojnom poligonu, predstavnici Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske i Mario Lilić, brigadir u miru.

Cijeli članak »

Hodočašće Hrvatske kopnene vojske na Udbinu

Četvrtak, 10. 09. 2020.

U organizaciji Vojnog ordinarijata i Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u četvrtak, 10. rujna 2020., održano je 5. vojno hodočašće HKoV na Udbinu. Zbog posebnih prilika uzrokovanih pandemijom COVID-19, hodočašće je ove godine održano s manjim brojem sudionika, uz pridržavanje mjera socijalne distance i zaštite sukladno važećim preporukama stožera civilne zaštite.

Misno slavlje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom, vojnim kapelanima  i drugim svećenicima Vojne i Gospićko-senjske biskupije. Na hodočašću je sudjelovalo oko 160 pripadnika Hrvatske kopnene vojske predvođenih zapovjednikom general-pukovnikom Borisom Šerićem, a zapovjednik hodočašća bio je brigadir Mile Vukičević. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj”.

Cijeli članak »

Misno slavlje povodom završetka Međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 2019”

Četvrtak, 06. 06. 2019.

Dana 05. svibnja, povodom završetka Međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 2019", na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju u vojnoj kapeli blaženog Ivana Merza održano je euharistijsko savlje koje je predvodio vojni kapelan don Milenko Majić.

Cijeli članak »

Proslava Dana vojne kapelanije „Bl. Ivan Merz“ u Slunju

Četvrtak, 09. 05. 2019.

U četvrtak, 9. svibnja 2019., na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju proslavljen je blagdan zaštitnika kapelanije blaženog Ivana Merza. Tom prigodom, svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan. U koncelebraciji su bili vojni kapelani don Milenko Majić, don Ivan Blaževac, don Vladislav Mandura, don Slavko Rajič, don Antonio Mikulić, o. Mirko Vukoja DI, policijski kapelan don Andrija Markač i drugi svećenici slunjskog dekanata. Svečanosti su nazočili načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, časnici, vojnici, zaposlenici, uzvanici iz Slunja i Karlovačke županije.

Cijeli članak »

16. obljetnica Središta za borbenu obuku ZOD „Fran Krsto Frankopan“

Četvrtak, 04. 04. 2019.

Dana 1. travnja 2019. godine na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj, obilježena je 16. obljetnica Središta za borbenu obuku. Proslava je počela 28. ožujka športskim natjecanjima, a završila je 1. travnja središnjom svečanosti. Prije završne svečanosti, izaslanstvo SBO-a je zapalilo svijeću  na središnjem križu u gradu Slunju, te na Ljupča klancu kod spomen ploče Eugenu Kvaterniku.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe pripadnika postrojbi Hrvatske kopnene vojske

Subota, 23. 03. 2019.

U Malom i Velom Lošinju od 19. do 22. ožujka 2019. održane su duhovne vježbe za pripadnike postrojbi Hrvatske kopnene vojske. U Velom Lošinju, u kući „Betanija“ duhovne vježbe je vodio o. Stjepan Harjač DI, kapelan policijske kapelanije „Sv. Mihael Arkanđeo“ u Ravnateljstvu MUP-a. Sudjelovalo je dvadeset i troje pripadnika 1. i 2. mehanizirane bojne „Tigrovi“ i „Gromovi“  iz Petrinje, a tema susreta bila je „Isuse blaga i ponizna srca, učini srce svoje po srcu svome“.

Cijeli članak »

Biskup Jure Bogdan predvodio misno slavlje na poligonu u Slunju povodom proslave bl. Ivana Merza

Četvrtak, 10. 05. 2018.

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, u četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, proslavljen je blagdan zaštitnika kapelanije blaženog Ivana Merza. Svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan uz koncelebraciju petnaest svećenika. Prije mise prisutni su se u procesiji uputili od zapovjedništva do crkve gdje je na vanjskom oltaru proslavljena sveta misa. Vojnici su u procesiji nosili drveni kip zaštitnika vojne kapelanije blaženog Ivana Merza. Za njima su išli vojni i policijski kapelani i drugi svećenici s biskupom msgr. Jurom Bogdanom te povorka s predstavnicima državnih, vojnih, lokalnih vlasti i ustanova, vojnici, branitelji i ostali uzvanici. Policijska klapa PU Bjelovarsko-bilogorske ''Sveti Matej'', pod vodstvom policijskog kapelana don Damira Vrabeca, pjevala je u procesiji litanije svih svetih i pod misom animirala liturgijsko pjevanje.

Cijeli članak »

Dekanatski susret na Slunju

Srijeda, 17. 01. 2018.

   U utorak, 16. siječnja, održan je prvi ovogodišnji dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata. Susret je održan na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju. U radnom dijelu susreta sudjelovali su svi pomoćnici kapelana i svi vojni kapelani. Na susret su bili pozvani i svi bivši kapelani i pomoćnici kapelana Karlovačkog dekanata – i svi su se odazvali i sudjelovali kako u radnom dijelu tako i u druženju nakon radnog sastanka. Kao domaćin, don Milenko Majić, je dočekao i pozdravio sve sudionike goste. Uputili smo i pozdrav vlč. Ivanu Blaževcu u Afganistan kao jedinom članu koji nije mogao sudjelovati na ovom radnom sastanku.

Cijeli članak »

Dan OS RH i HKoV-a na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“

Nedjelja, 28. 05. 2017.

Povodom Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske u nedjelju, 28. svibnja, vojni kapelan koji je na službi na poligonu „Eugen Kvaternik“ don Milenko Majić služio je svete mise za postrojbe HKoV-a koje se trenutno nalaze na vježbi na poligonu. Svete mise su služene u restoranu „Pleter“ te u objektu u Božićima.

Tumačeći nedjeljna čitanja vojni kapelan pozvao je okupljene na istinsko upoznavanje nebeskog Oca kroz Isusovu riječ koju nam upućuje. Isusova molitva za učenike nebeskom Ocu ne odnosi se samo na Isusove suvremenike koji su ga slušali nego i na nas koji smo povjerovali na njihovu riječ.

Cijeli članak »

Proslava blagdana bl. Ivana Merza na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“

Srijeda, 10. 05. 2017.

Foto: slunj-crkva.hr

Foto: slunj-crkva.hr

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju u srijedu, 10. svibnja, koncelebriranom svetom misom proslavljen je blagdan blaženog Ivana Merza, zaštitnika vojne kapelanije. Misno slavlje slavljeno je na perivoju blaženog Ivana Merza, na mjestu koje je predviđeno za gradnju kapelice koja bi bila centar okupljanja vojnika vjernika na ovom poligonu. Predvodio ga je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan u koncelebraciji s petnaest svećenika, vojnih kapelana predvođenih biskupskim vikarom za pastoral u MORH-u i OS RH don Markom Medom, i svećenicima Slunjskog dekanata predvođenih dekanom msgr. Milom Pecićem i udbinskim dekanom preč. Stipom Zebom.

Cijeli članak »

14. obljetnica Središta za borbenu obuku

Četvrtak, 30. 03. 2017.

U četvrtak, 30. ožujka, na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, obilježena je 14. obljetnica Središta za borbenu obuku. Prije završne svečanosti, izaslanstvo SBO predvođeno voditeljem Operativnog odsjeka pukovnikom Ivicom Cindrićem položilo je svijeću na središnjem križu u gradu Slunju.

U svojem govoru tijekom središnje svečanosti, zapovjednik SBO i ujedno zapovjednik Vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ pukovnik Mario Lilić osvrnuo se na mnoge provedene vježbe tijekom proteklih godina. Na kraju, prije nego se zahvalio svima na trudu, radu i profesionalnosti koju su pokazali u proteklom periodu, osvrnuo se na buduće planove i razvoj Središta koje teži tome da svojim glavnim „oružjem“, simulacijskim sustavom MILES, može ocijeniti cijelu borbenu skupinu mehaniziranog pješaštva.

Cijeli članak »

Pepelnica na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“

Srijeda, 01. 03. 2017.

Na Čistu srijedu, 1. ožujka, na vojnom poligonu Oružanih snaga Republike Hrvatske „Eugen Kvaternik“ u Slunju, svetom misom uz obred pepeljanja obilježen je početak korizmenog vremena, intenzivnije priprave za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Svetu misu u restoranu „Pleter“ ma vojnom poligonu predvodio je vojni kapelan Vojne kapelanije „Blaženi Ivan Merz“ don Milenko Majić.

Misi su nazočili pripadnici postrojbi smještenih na vojnom poligonu, najvećim dijelom Topničko raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade predvođenih zapovjednikom TRB-a bojnikom Antom Lovrićem i Središta za borbenu obuku predvođeni zapovjednikom Središta i ujedno vojnog poligona pukovnikom Mariom Lilićem. Svetoj misi nazočili su i pripadnici bojne „Vukovi“ koji provode vježbu na poligonu.

Cijeli članak »

Dan neovisnosti i obljetnica smrti Eugena Kvaternika

Utorak, 11. 10. 2016.

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u utorak 11. listopada proslavljen je Dan neovisnosti RH i obilježena obljetnica smrti Eugena Kvaternika, pokretača Rakovačke bune, po kome vojni poligon nosi ime. Proslava je započela postrojavanjem na kojem je zapovjednik brigadir Ivan Jurilj uručio nagrade i pohvale nagrađenim djelatnicima SBO-a, paljenjem svijeće ispred spomen-ploče koja je podignuta na mjestu gdje je poginuo Eugen Kvaternik i svetim misnim slavljem koje je predvodio vojni kapelan don Milenko Majić, na kojoj su sudjelovali djelatnici postrojbi smještenih na poligonu, kao i djelatnici GOMBR-e koji na poligonu provode vježbu „PUMA 16“.

Cijeli članak »

13. obljetnica Središta za borbenu obuku, ZOD „F.K.F.“

Petak, 01. 04. 2016.

Prvoga travnja 2016. godine, na Vojnome poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, obilježena je 13. obljetnica Središta za borbenu obuku. Proslava obljetnice počela je 30. ožujka izlučnim športskim natjecanjima, nastavljena je 31. ožujka završnim športskim natjecanjima i paljenjem svijeća na spomen-obilježjima poginulim braniteljima na Vojnome poligonu „Eugen Kvaternik“, kao i na mjestu stradanja Eugena Kvaternika.

Cijeli članak »

Dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata

Četvrtak, 03. 03. 2016.

U četvrtak, 3. ožujka 2016. na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju, održan je dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata. Sastanku su nazočili svi vojni kapelani i njihovi pomoćnici, osim narednika Daniela Radinovića. Na početku su sve pozdravili domaćini don Milenko Majić i brigadir Ivan Jurilj.

Cijeli članak »

Pepelnica na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju

Srijeda, 10. 02. 2016.

Danas, 10. veljače 2016. godine, na vojnom poligonu Oružanih snaga Republike Hrvatske, „Eugen Kvaternik“ – Slunj, svetom misom uz obred pepeljenja obilježen je početak Korizmenog vremena, intenzivnije priprave za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Cijeli članak »

Obilježavanje dana Topničko raketne bojne

Petak, 04. 12. 2015.

Na spomendan sv. Barbare zapovjedništvo i pripadnici Topničko raketne bojne iz sastava Gardijsko motorizirane brigade na slunjskom poligonu proslavili su dan roda topništva te svoju nebesku zaštitnicu. Naime pošto je sv. Barbara zaštitnica topništva i topnika oni su njen spomendan uzeli za dan roda topništva.

Cijeli članak »

Svetkovina Svih svetih na slunjskom poligonu

Petak, 30. 10. 2015.

U petak 30. listopada na poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju obilježena je svetkovina Svih Svetih i Dušni dan kao spomen na naše poginule, umrle i nestale branitelje. Obilježavanje je počelo paljenjem svijeće ispred spomen obilježja na slunjskom poligonu a nastavljeno je svetom Misom koju je predvodio vojni kapelan don Milenko Majić..

Cijeli članak »

Ljetovanje djece na Malom Lošinju

Ponedjeljak, 29. 06. 2015.

Kao i dosadašnjih godina i ove se u mjesecu srpnju provodi program Vojnog ordinarijata „Ljetovanje djece i mladih” čiji su roditelji djelatnici MORH-a i OSRH. Vođenje ovog programa povjereno je karlovačkom vojnom dekanu i kapelanu u Zapovjedništvu HKoV-a i Inžinjerijskoj pukovniji don Vladislavu Manduri koji je i začetnik ovog programa uz pokojnog mons. Josipa Šantića tadašnjeg generalnog vikara Vojnog ordinarijata.

Cijeli članak »

Proslava bl. Ivana Merza na poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju

Petak, 08. 05. 2015.

tekst: M. Majić; foto: F. Cindrić

tekst: M. Majić; foto: F. Cindrić

U petak 8. svibnja 2015. godine na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju proslavljen je blagdan bl. Ivana Merza zaštitnika vojne kapelanije koja djeluje u sastavu zapovjedništva Središta za borbenu obuku na poligonu ali i u ostalim postrojbama koje su smještene na poligonu. Misno slavlje na otvorenom na već odavno blagoslovljenim temeljima buduće kapele predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji sa vojnim kapelanima karlovačkog vojnog dekanata na čelu sa vojnim dekanom vlč. Vladislavom Mandurom, svećenicima slunjskog dekanata na čelu sa dekanom don Antonijom Čuturom te karlovačkim dekanom fra Franjom Tomaševićem.

Cijeli članak »

Obilježena obljetnica Središta za borbenu obuku

Četvrtak, 16. 04. 2015.

U Središtu za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“, Slunj, 16. travnja 2015. godine obilježena je 12. obljetnica ustrojavanja postrojbe. Tim povodom u restoranu vojnog poligona održana je sveta misa za poginule branitelje Domovinskog rata.

Cijeli članak »

Korizmena humanitarna akcija na poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju

Petak, 27. 03. 2015.

foto: M. Pecić

foto: M. Pecić

Pripadnici svih postrojbi smještenih na vojnom poligonu „ Eugen Kvaternik“ u Slunju kroz ovu korizmu su na poticaj zapovjednika poligona i SBO-a brigadira Ivana Jurilja i vojnog kapelana proveli humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava Ivici Bariću i njegovoj obitelji.

Cijeli članak »

U spomen na 1. hrvatski gardijski zdrug

Subota, 21. 03. 2015.

tekst i foto: R. Ćaran

tekst i foto: R. Ćaran

U zavjetnoj crkvi i svetištu Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu, u subotu 21. ožujka 2015. godine obilježena je 21. obljetnica ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zdruga, nekadašnje najelitnije – visokoprofesionalne postrojbe Hrvatske vojske. U stvaranju Zdruga okosnicu su činili pripadnici specijalne postrojbe MORH-a – bojne „Zrinski“, specijalne postrojbe Glavnog stožera HV – bojne „Matija Vlačić“ i 8. lakojurišne brigade vojne policije.

Cijeli članak »

Đakon Antonio Mikulić u Karlovcu

Petak, 13. 03. 2015.

tekst i foto: V. Mandura

tekst i foto: V. Mandura

Antonio Mikulić, đakon Vojne biskupije, u vremenu od 3. do 13. ožujka 2015. bio je na praksi u vojnoj kapelaniji „Blaženi Alojzije Stepinac i Sveti Anđeli čuvari“ u Karlovcu i na Kamenskom.

Cijeli članak »

Sastanak Karlovačkog vojnog dekanata u Petrinji

Utorak, 24. 02. 2015.

Danas je u vojarni „Predrag Matanović“ u Petrinji održan prvi ovogodišnji dekanatski sastanak Karlovačkog vojnog dekanata. Sastanak je održan u petrinjskoj kapelaniji „Sv. Ilije“ koju je lani preuzeo vlč. Matija Žugaj. Kapelan Matija je po prvi puta bio domaćin čitavom dekanatu. Sastanku su nazočili kapelani sa Slunja, iz Gospića, iz Karlovca i Petrinje. Vlč. Mirko Vukoja je zbog vođenja duhovnih vježbi bio spriječen. Uz kapelane bili su prisutni i svi pomoćnici te naš „vječni“ pridruženi član, satnik Robert Ćaran.

Cijeli članak »

Čista srijeda na vojnom poligonu u Slunju

Srijeda, 18. 02. 2015.

tekst: D. Čulig, foto: F. Cindrić

tekst: D. Čulig, foto: F. Cindrić

Danas, 18. veljače 2015., na vojnom poligonu Oružanih snaga Republike Hrvatske, „Eugen Kvaternik“ – Slunj, svetom misom uz obred pepeljenja obilježen je početak Korizmenog vremena, intenzivnije priprave za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Svetu misu predvodio je vojni kapelan vojne kapelanije „Blaženi Ivan Merz“, don Milenko Majić.

Cijeli članak »

21. godišnjica pogibije Damira Tomljanovića - Gavrana

Utorak, 17. 02. 2015.

I ove godine Udruga hrvatskih ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi", organizirala je obilježavanje godišnjice pogibije Damira Tomljanovića Gavrana na Krivom Putu – njegovom rodnom mjestu gdje mu još živi majka i gdje je on odrastao. Svaka godišnjica je bila prilika da se okupe nebrojeni prijatelji i suborca legendarnog "Tigra" koji je poginuo iznad Tulovih greda na južnom Velebitu.

Cijeli članak »

Blagoslov na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“

Srijeda, 21. 01. 2015.

tekst i foto: stn Dražen Čulig

tekst i foto: stn Dražen Čulig

Vojni kapelan vojne kapelanije „Blaženi Ivan Merz“, don Milenko Majić, 19., 20., i 21. siječnja 2015. godine obišao je postrojbe smještene na vojnom poligonu OS RH „Eugen Kvaternik“ u Slunju radi blagoslova pripadnika i objekata. Blagoslov su primili djelatnici Središta za borbenu Obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske sa svim odjelima, Topničko raketna bojna Gardijske motorizirane brigade i ostale postrojbe smještene na poligonu kao i smještajni prostori namijenjeni pripadnicima postrojbi koji će boraviti u njima tijekom provedbe vojnih vježbi.

Cijeli članak »

Obilježavanje dana Topničko raketne bojne

Četvrtak, 04. 12. 2014.

Na spomendan sv. Barbare zapovjedništvo i pripadnici Topničko raketne bojne iz sastava Gardijsko motorizirane brigade na slunjskom poligonu proslavili su svoju zaštitnicu kao i obljetnicu bojne. Naime pošto je sv. Barbara zaštitnica topništva i topnika oni su njen spomendan uzeli za svoj dan.

Cijeli članak »

Uvođenje u službu vojnog kapelana u Slunju

Utorak, 25. 11. 2014.

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, 25. studenoga 2014. održana je sveta misa s obredom uvođenja u službu vojnog kapelana don Milenka Majića. Don Majić time je postao dušobrižnikom za vjernike vojne kapelanije „Blaženog Ivana Merza“ iz postrojbi smještenih na vojnom poligonu.

Cijeli članak »

Obilježavanje svetkovine Svih svetih i Dušnog dana na slunjskom vojnom poligonu

Petak, 31. 10. 2014.

Danas, 31. listopada 2014. na vojnom poligonu OS RH „Eugen Kvaternik“ - Slunj, služena je sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje Domovinskog rata uoči svetkovine Svih svetih i Dušnog dana. Misu je služio vojni kapelan vojne kapelanije „Blaženi Ivan Merz“ don Milenko Majić.

Cijeli članak »

Oproštaj satnika Jurice Hećimovića od službe u OS RH

Petak, 30. 05. 2014.

Satnik Jurica Hećimović, pomoćnik vojnog kapelana u Vojnoj kapelaniji "Bl. Ivan Merz" u Središtu za borbenu obuku HKoV-a na Slunju, oprostio se od djelatnika Vojnog ordinarijata i službe pomoćnika vojnog kapelana u Vojnoj biskupiji i OSRH nakon 23 godina vojne službe. Ovom prigodom slavljeno je i misno slavlje u slunjskoj župi Presvetog Trojstva. Misno slavlje predvodio je generalni vikar o. Jakov Mamić, koji se prigodno zahvalio satniku Hećimoviću na službi pomoćnika kapelana.

Cijeli članak »

Proslava zaštitnika slunjskog vojnog poligona “Eugen Kvaternik”

Petak, 09. 05. 2014.

tekst i foto: J. Hećimović

tekst i foto: J. Hećimović

Danas, 9, svibnja, u Slunju je obilježen Dan Vojne kapelanije „Blaženog Ivana Merza“. Misno slavlje u crkvi „Presvetog Trojstva“ predvodio je vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac, uz koncelebraciju: dekana karlovačkog Vojnog ordinarijata i vojnog kapelana u Karlovcu, Kamenskom i Slunju, vlč. Vladislava Mandure, dekana karlovačkog Zagrebačke nadbiskupije, fra Franje Tomaševića, dekana slunjskog Gospićko-senjske biskupije, mons. Mile Pecića, vojnog i policijskog kapelana iz Petrinje, don Milenka Majića, vojnog i policijskog kapelana iz Delnica, Ogulina i Rijeke, p. Mirka Vukoje, policijskog kapelana iz Karlovca, vlč. Andrije Markača i župnika iz Cetingrada, vlč. Marijana Ožure.

Cijeli članak »

Započeo proljetni ciklus duhovnih vježbi za pripadnike OS RH

Petak, 14. 03. 2014.

tekst i foto: M. Barišić

tekst i foto: M. Barišić

U vojnom hotelu „Zagreb“ u Splitu, od 11. do 14. ožujka 2014. godine održan je prvi turnus proljetnog ciklusa duhovnih vježba za pripadnike OS RH koje organizira i provodi Vojni ordinarijat u RH. „Vjera – integralni dio ljudske naravi“ bila je tema trodnevnih razmatranja za 35 časnika, dočasnika i vojnika, vjernika vojnih kapelanija sv. Ilije Proroka iz Petrinje, bl. Ivana Merza iz Slunja i sv. Franje Asiškog iz Gospića. Voditelj duhovnih vježba bio je o. Mirko Vukoja, DI, vojni kapelan Bojne za specijalna djelovanja iz Delnica.

Cijeli članak »

Korizma na vojnom poligonu u Slunju

Nedjelja, 09. 03. 2014.

Proteklih tjedana dio pripadnika 1 MTB „Vukovi“ i pripadnika GOMBR-e „Sokolovi“ nalaze se na vojnim vježbama na Slunjskom poligonu. Ustaljen je običaj da vojni kapelan obiđe dislocirane vjernike i zajedno s njima slavi svetu misu. U napornim i zahtjevnim uvjetima rada potrebno je pronaći vremena za vlastitu duhovnost. Upravo je početak korizmenog vremena idealan trenutak za donošenje novih odluka i promjena u svome životu. 

Cijeli članak »

Duhovne vježbe u Splitu

Petak, 27. 09. 2013.

tekst i foto: D. Sedlar

tekst i foto: D. Sedlar

U Splitu od 24. do 27. rujna 2013. godine održane su duhovne vježbe za pripadnike oružanih snagaRH, podijeljene u dvije grupe. Prvu grupu od 30 pripadnika pod vodstvom vlč. Vlade Mandure sačinjavale su vojne kapelanije; „Sv. Anđela Čuvara“ iz Karlovca, „Gospe Snježna“, „Sv. Nikole Tavelića“ i „Sv. Antuna Padovanskog“ iz Zagreba, „Bl. Ivan Merz“ iz Slunja i „Sv. Franjo Asiški“ iz Gospića.

Cijeli članak »

Završen drugi turnus ljetovanja djece djelatnika MORH-a i OS RH

Ponedjeljak, 15. 07. 2013.

tekst: V. Mandura; foto: J. Hečimović

tekst: V. Mandura; foto: J. Hečimović

U vremenu od 8. do 15. srpnja u vojarni Kovčanje na Lošinju ljeto je provela druga grupa mladih, djeca djelatnika MORH-a i OS RH. Ovaj program Vojni ordinarijat uz potporu MORH-a organizira i provodi već sedmu godinu za redom s ciljem da djeci, onih naših vjernika koji to ne bi bili u stanju iz bilo kojeg razloga,  pruži kvalitetan i sadržajan ljetni susret s vršnjacima. Ovim načelom se kapelani vode pri odabiru djece.

Cijeli članak »

Završen prvi turnus ljetovanja djece djelatnika MORH-a i OS RH

Ponedjeljak, 08. 07. 2013.

tekst i foto: Jurica Hečimović

tekst i foto: Jurica Hečimović

U vremenu od 1. do 8. srpnja u Malom Lošinju ljetovala je prva skupina djece djelatnih vojnih osoba MO RH-e i GS OS RH-e.Ova prva od četiri skupine brojila je 25. mladića u dobi od 15. i 16. godina, a došli su zapravo iz cijele Hrvatske. 

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Bl. Ivan Merz”

Ponedjeljak, 13. 05. 2013.

tekst i foto: J. Hečimović

tekst i foto: J. Hečimović

Dana 13. svibnja proslavljen je dan vojne kapelanije bl. Ivana Merza, nebeskog zaštitnika postrojbi na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju. Misno slavlje predslavio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u crkvi Presvetog Trojstva, a u suslavlju sa dekanom i župnikom slunjskim mons. Milom Pecićem, župnikom Cvitovačkim, don Antoniom Čuturom, te vojnim kapelanima; vlč. Andrija Markač iz Karlovca, vlč. Vladislav Mandura iz Kamenskog, don Milenko Majić iz Petrinje, o. Ivo Topalović iz Zemunika, pater Mirko Vukoja iz Delnica, vlč. Slavko Rajič iz Velike Bune i vlč. Željko Savić iz Zagreba.

Cijeli članak »

Završeno ljetovanje djece djelatnika MORH-a i GS OS na Lošinju

Subota, 28. 07. 2012.

Završeno je i ovogodišnje ljetovanje djece vjernika VO-a, koje se uspješno organizira već petu godinu za redom. Na ljetovanju je sudjelovalo 173 djece, uzrasta od 14 do 17 godina, koja su bila podijeljena u 4 grupe (po dvije ženske i muške) i zadovoljno možemo ustvrditi da je bilo uspješno i za većinu sudionika - jedinstven pozitivan doživljaj. Činjenica da smo isti broj prijava, zbog manjka kapaciteta i mogućnosti organizacije, morali izuzeti upućuje na do sada pozitivno iskustvo i veliku potrebu za ovom aktivnošću. Vojarna Kovčanje je idealno mjesto upravo za ovu aktivnost jer nam se pružaju svi potrebni uvjeti da osmislimo ovo ljetovanje i edukativno i rekreativno.

Cijeli članak »

Sveta misa u Slunju povodom Dana OS RH i HKoV-a

Utorak, 29. 05. 2012.

U slunjskoj crkvi „Presvetog Trojstva“, u utorak, 29. svibnja služena je sveta misa povodom Dana OSRH i HkoV-a, te za nedavno poginule u prometnoj nesreći kod Ogulina pripadnike topničko-raketne bojne gardijsko-motorizirane brigade; Ivicu Vukmanića i Kristijana Štefanca. Misno slavlje predvodio je vlč. Vladislav Mandura, vojni kapelan inženjerijske kapelanije iz Kamenskog. Uz zapovjednika Vojnog poligona, brigadira Ivana Jurilja na misi su sudjelovali pripadnici Središta za borbenu obuku, Opslužništva poligona, TRB GMTBR i Satnije za opskrbu ZzP, te obitelj pok. Kristijana Štefanca.

Dan Vojne kapelanije „Blaženi Ivan Merz“

Ponedjeljak, 07. 05. 2012.

U ponedjeljak, dana 7. svibnja 2012. godine u crkvi „Presvetog Trojstva“ u Slunju proslavljen je dan Vojne kapelanije „Blaženog Ivana Merza“, zaštitnika postrojbi na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“. Iako se blagdan blaženog Merza slavi 10. svibnja, zbog odlaska djelatnika Vojnog ordinarijata i vojnih kapelana na 20. hodočašće hrvatske vojske i policije u Lourdes od 08. do 15. svibnja 2012. godine proslava je pomaknuta na ovaj dan.

Cijeli članak »

Proljetni turnus duhovnih vježbi

Petak, 16. 03. 2012.

Duhovne vježbe za vjernike vojnih kapelanija „Blaženog Ivana Merza“ iz Slunja, „Svetog Martina Tourskog“ iz Delnica i „Svetog Franje Asiškog“ iz Gospića u ovogodišnjem proljetnom turnusu održane su od 13. do 16. ožujka u Puli. Isusova molitva – Oče naš, bila je tema razmatranja ovih duhovnih vježbi koje je vodio p. Mirko Vukoja, vojni kapelan u Delnicama.

Cijeli članak »

Dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata

Srijeda, 29. 02. 2012.

Vojni kapelani Karlovačkog vojnog dekanata svoj redoviti dekanatski susret imali su u policijskoj i vojnoj kapelaniji u Gospiću. Dekan preč. Andrija Markač animirao je susret naglasivši da je uz redoviti sastanak želja ovog susreta bila upoznati kapelane s novoosnovanom policijskom kapelanijom „Hrvatskih mučenika“ u Gospiću. Dekanatskom susretu nazočili su kapelani i pomoćnici iz vojnih kapelanija Karlovačkog dekanata, iz Karlovca, Kamenskog, Petrinje Delnica, Slunja, Ogulina, te domaćini iz Gospića. Župnik mons. Mile Čančar omogućio je da se radni dio susreta održi u prostorijama župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću.

Cijeli članak »

IMCCC 2012., “Vjerske vođe – graditelji mira”

Petak, 03. 02. 2012.

Od 30. siječnja do 3. veljače u Sarajevu je održana 23. konferencija zapovjednika vojnih kapelana. Vojno dušobrižništvo u Republici Hrvatskoj predstavljao je vojni kapelan Inženjerijske pukovnije iz Kamenskog vlč. Vladislav Mandura. Ceremonija otvaranja konferencije održana je u Domu vojske, a sva predavanja bila su u parlamentu Bosne i Hercegovine, koji je u to vrijeme imao pauzu. Konferencija se održavala o temi: „Vjerske vođe – graditelji mira.“

Cijeli članak »

Susret Karlovačkog vojnog dekanata

Ponedjeljak, 12. 12. 2011.

U Karlovcu u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske 12. prosinca održan je redoviti susret Karlovačkog vojnog dekanata. Susret je započeo dekan preč. Andrija Markač pozdravivši nazočne kolege svećenike i pomoćnike vojnih kapelana te ih u uvodu upoznao o zaključcima, prema preporuci iz Vojne biskupije, sa sastanka dekana o planovima za 2012. godinu unutar Vojnog ordinarijata te sukladno tome i vojnih kapelanija.

Cijeli članak »

Blagdan sv. Barbare, zaštitnice topnika i vojnika

Ponedjeljak, 05. 12. 2011.

U Vojnoj kapelaniji „Blaženi Ivan Merz“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju proslavljen je blagdan sv. Barbare, zaštitnice topnika i vojnika. Topničko raketna bojna GMTBR je svoje slavlje započela svečanim postrojavanjem na kojem su nazočili zapovjednik GMTBR, brigadni general Mladen Fuzul i zapovjednik SBO, brigadir Ivan Jurilj. Nakon postrojavanja u kojem su podijeljene pohvale i nagrade zasluženim djelatnicima postrojbe slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni kapelan inženjerijske pukovnije vlč. Vladislav Mandura.

Dušni dan u Slunju

Srijeda, 02. 11. 2011.

Sveta misa zadušnica za poginule i umrle hrvatske branitelje slavljena je na Dušni dan na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju. U nazočnosti četrdesetak vjernika Vojne kapelanije „Blaženi Ivan Merz“ svetu misu je služio policijski i vojni kapelan iz Gospića vlč. Ivan Blaževac.

Duhovne vježbe u Puli

Subota, 15. 10. 2011.

Duhovne vježbe za vjernike vojnih kapelanija: „Sveti Petar i Pavao“ iz Zagreba, „Blaženi Ivan Merz“ iz Slunja i „Sveti Franjo Asiški“ iz Gospića u ovogodišnjem jesenskom turnusu održane su od 11. do 14. listopada u Puli. Voditelj duhovnih vježbi bio je vlč. Vladislav Mandura, kapelan Vojne kapelanije „Sveti Anđeli čuvari“ iz Kamenskog. Tema duhovnih vježbi bilo je vjerovanje, onako kako ga molimo svake nedjelje u Crkvi.

Cijeli članak »

Proslava Dana Vojne kapelanije Bl. Ivan Merz”

Utorak, 10. 05. 2011.

U Slunju je proslavljen blagdan bl. Ivana Merza, zaštitnika vojne kapelanije. Misno slavlje u crkvi “Presvetog Trojstva” predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju: preč. Andrije Markača, dekana Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata, don Milenka Majića, vojnog kapelana iz Petrinje, vlč. Vladislava Mandure, vojnog kapelana iz Kamenskog, o. Ive Topalovića, vojnog kapelana iz Zemunika, p. Mirka Vukoje, vojnog kapelana iz Delnica, p. Marijana Jelušića, vojnog kapelana iz Ogulina, p. Ante Vukoje, vojnog kapelana iz Zagreba, vlč. Davida Klarića, policijskog kapelana iz Zagreba, vlč. Nikole Sanjkovića, župnika iz Mahična, te domaćeg župnika mons. Mile Pecića.

Cijeli članak »

Redoviti susret kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Četvrtak, 28. 04. 2011.

Predvođeni svojim ordinarijem mons. Jurjem Jezerincem, kler Vojnog ordinarijata u RH okupio se od 26. do 28. travnja u “Karmelu sv. Ilije” u Zidinama na redovitom godišnjem susretu. Tema okupljanja „Duhovnost pretočena u pastoralnu praksu“ odredila je sadržaj i program susreta. Prvoga je dana dr. Jakov Mamić, generalni vikar u Vojnom ordinarijatu, proveo okupljene kapelane Vojnog ordinarijata kroz razmatranje o temi „Elementi svećeničke duhovnosti“.

Cijeli članak »

Sveta misa za vojnike na vježbama u Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”

Nedjelja, 20. 03. 2011.

Na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju slavljena je sveta misa za vjernike postrojbi iz Našica i Gospića. Predvodio ju je o. Ante Mihaljević, vojni kapelan iz Osijeka u suslavlju s vlč. Alojzom Kovačekom, vojnim kapelanom iz Vinkovaca.

Vojni kapelan na Golanskoj visoravni

Srijeda, 29. 12. 2010.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj u suradnji s GS OS RH, a temeljem iskustva oružanih snaga i pastoralne prakse vojnih biskupija NATO zemalja u međunarodnim misijama, uputio je vojnog kapelana vlč. Vladislava Manduru povodom božićnih blagdana u mirovnu misiju UNDOF kako bi kroz božićno blagdansko vrijeme boravio s vojnicima Oružanih snaga RH.

Cijeli članak »

Sjećanje na progonstvo Slunjana

Utorak, 16. 11. 2010.

Obilježena je devetnaesta godišnjica progonstva Slunjana sa svojih ognjišta. Stoga su izaslanstva gradskih struktura, policijske postaje, Vojnog poligona, braniteljskih udruga, obitelji i prijatelji poginulih branitelja, te ostali stanovnici grada Slunja i okolice položili vijence i cvijeće, te zapalili svijeće na spomen-obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, na spomen-obilježje poginulim policajcima u središtu grada, i na otkrivanju spomen-obilježja poginulom policajcu Nikoli Hodaku u Drežničkom Selištu. Molitvu je vodio dekan Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata u RH i vojni kapelan u Zapovjedništvu HkoV iz Karlovca vlč. Andrija Markač.

Cijeli članak »

Jesenski turnus duhovnih vježbi

Četvrtak, 21. 10. 2010.

Za pripadnike MORH-a i GS OS RH od 18.-21. listopada održane su duhovne vježbe u Splitu. Na njima su sudjelovale tri kapelanije: VK “Gospe Snježne”, VK “Sv. Antuna Padovanskog” i bojna NBKO iz Dugog Sela te VK “Sv. Nikole Tavelića”. Sudjelovalo je dvadeset i troje pripadnika. Duhovne vježbe vodio je kapelan iz BSD Delnice i dušobrižnik za primorsko-goransku upravu pater Mirko Vukoja.

Cijeli članak »

Posjet predstavniku Vatikana u Afganistanu

Četvrtak, 29. 07. 2010.

Kada sam početkom godine po drugi puta odlazio u mirovnu misiju najviše sam se radovao susretu s mons. Morettijem, predstavnikom Vatikana u Afganistanu. Njegova nazočnost ovdje ističe univerzalnost naše Crkve. On sam kaže da živi kao pustinjak u centru grada koji broji 4-5 milijuna stanovnika. Iskreno sam zahvalan što mi je dana sva potrebna potpora od strane zapovjednika i vojne policije našeg petnaestog kontingenta kako bi se ponovo susreli s mons. Morettijem, kazao je Vladislav Mandura.

Cijeli članak »

Susret djelatnika Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata

Utorak, 06. 07. 2010.

Karlovački dekanat Vojnog ordinarijata održao je radni susret u petrinjskoj vojnoj kapelaniji “Sv. Ilije Proroka”. Na susretu su, uz vojne kapelane i njihove pomoćnike iz Karlovca, Ogulina i Petrinje, bili vojni kapelan i njegov pomoćnik iz vojne kapelanije MORH-a i GS OS RH. Sudionici susreta okupili su se u Logističkoj pukovniji u vojarni “Zrin” u kojoj se nalaze prostorije vojne kapelanije. Sve sudionike sastanka pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu zapovjednik Logističke pukovnije i vojarne brigadir Stjepan Šarčević.

Cijeli članak »

Redoviti susret pomoćnika kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Utorak, 15. 06. 2010.

U organizaciji Vojnog ordinarijata od 14.-16. lipnja u Našicama je održan redoviti susret pomoćnika kapelana. Pomoćnici kapelana, tražeći načina da što kvalitetnije odgovore na izazove koje pred njih stavlja njihovo služenje, promišljali su teme „Psihološka zrelost, preduvjet za rad s ljudima“, i „Pomoćnik kapelana, čovjek suradnje“.

Cijeli članak »

Proslava zaštitnika Vojne kapelanije “Bl. Ivan Merz”

Ponedjeljak, 10. 05. 2010.

“Blaženi Ivan Merz jest mladi hrvatski katolički intelektualac koji je uzdignut na čast oltara zahvaljujući svom vjernom življenju evanđelja u svom svakodnevnom životu, u svom profesorskom zvanju. Time je postao primjer i uzor svim ljudima za sva vremena - da je Isus Krist i da je evanđelje uvijek suvremeno, uvijek aktualno, dakle u svim vremenima i u svim ljudskim zvanjima. On je na poseban način uzor i primjer nama vojnicima da i mi u svom vojničkom pozivu sljedeći Isusa Krista i evanđelje možemo postići svetost u svom svakodnevnom životu“, rekao je u pozdravnoj riječi o. Slavko Rajič, vojni kapelan u Velikoj Buni, a trenutno i na zamjeni u vojnim kapelanijama Kamensko i Slunj.

Cijeli članak »

Susret Karlovačkog dekanata u vojarni “Drgomalj” u Delnicama

Srijeda, 21. 04. 2010.

U vojarni “Drgomalj” u Delnicama održan je redoviti susret vojnih kapelana i pomoćnika vojnih kapelana Karlovačkog dekanata Vojne biskupije. Zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja brigadir Nikola Županić pozdravio je nazočne i zaželio im dobrodošlicu te ih je uz video-prezentaciju upoznao s radom, namjenom i djelovanjem postrojbe.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe u Splitu

Četvrtak, 18. 03. 2010.

U hotelu „Zagreb“ u Splitu od 15.-18. ožujka održane su duhovne vježbe za vjernike Vojnih kapelanija: „Gospe Snježne“ iz Zagreba, „Sv. Antuna Padovanskog“ iz Zagreba, „Sv. Ivana Krstitelja“ iz Požege, “Sv. Ilije Proroka“ iz Petrinje i „Bl. Ivana Merza“ iz Slunja. 

Predvodili su ih vojni kapelan Vojne kapelanije „Gospe Snježne“ p. Ante Vukoja i vojni kapelan Vojne kapelanije „Sv. Martin Tourski“ p. Mirko Vukoja.

Susret Karlovačkog dekanata Vojne biskupije

Četvrtak, 18. 02. 2010.

Djelatnici Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata u RH održali su sastanak na kojem su sudjelovali kapelani i pomoćnici iz Karlovca, Petrinje, Kamenskog, Ogulina, Slunja, Delnica i Gospića. Zamisao je dekana preč. Andrije Markača da se tijekom godine u svakoj kapelaniji po jednom susretnu svi kapelani i pomoćnici kako bi odradili sve obaveze i zadaće koje im nalaže Vojni ordinarijat, ali i rješavali određenu problematiku koja se pojavljuje kroz rad u kapelanijama. Ti susreti imaju i za cilj da se kapelani i pomoćnici pobliže upoznaju, razmjenjuju svoja iskustva i otklanjaju određene nedostatke u radu, da se upoznaju sa životom i radom postrojbi unutar te kapelanije, sakralnim prostorima te prirodnim, kulturnim i povijesnim znamenitostima toga područja.

Cijeli članak »

Adventska duhovna obnova u Slunju

Utorak, 01. 12. 2009.

U vojnoj kapelaniji bl. Ivana Merza na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju održana je adventska duhovna obnova za vjernike vojne kapelanije “Bl. Ivan Merz”. Duhovna obnova sadržavala je predavanje o zaštitniku vojne kapelanije: “Život i djelo blaženoga Ivana Merza”, ispovijed i svetu misu. Voditelj je bio p. Božidar Nagy, postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza koji je i predvodio svetu misu u koncelebraciji s o. Antunom Luketićem, župnikom i vojnim kapelanom iz Gospića i o. Antoniom Čuturom, župnikom iz Cvitovića. Svetoj misi je nazočilo oko 60 vojnika, župnik iz Slunja mons. Mile Pecić i peteročlana vokalno-instrumentalna skupina “Angelus” iz Gospića.

Cijeli članak »

Misa za hrvatske branitelje u slunjskoj crkvi Presvetog Trojstva

Ponedjeljak, 02. 11. 2009.

U Slunju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva služena je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje. Misu je predvodio slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić. Misu je uz župljane slavilo i pedesetak pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Središta za borbenu obuku i topničko-raketne bojne gardijske–motorizirane brigade s Vojnog poligona “Eugen Kvaternik”. Izaslanstvo Središta za borbenu obuku zapalilo je svijeće ispred spomenika hrvatskih branitelja u gradskom parku te spomen-obilježju “Eugena Kvaternika”, koji se nalazi unutar poligona.

O. David Klarić vodio duhovne vježbe za vojnike

Četvrtak, 22. 10. 2009.

Od 19.-22. listopada održane su duhovne vježbe u Puli za djelatnike ZHKoV iz Karlovca, Središta za borbenu obuku iz Slunja, TRB GMTBR iz Slunja, te PB GMTBR iz Gospića. Duhovne vježbe vodio je o. David Klarić, a predavanja su bila u Domu HRM-a (Dom hrvatskih branitelja). Voditelju su duhovne vježbe bile prve za djelatnike Hrvatske vojske.

Proslava blagdana bl. Ivana Merza, zaštitnika vojne kapelanije u Slunju

Ponedjeljak, 04. 05. 2009.

U župnoj crkvi “Presvetog Trojstva” u Slunju proslavljen je blagdan blaženog Ivana Merza, zaštitnika vojne kapelanije u Slunju, odnosno pripadnika Središta za borbenu obuku, Opslužništva vojnog poligona te topničko-raketne bojne gardijske motorizirane brigade koji se nalaze na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s vojnim kapelanima: iz Kamenskog, Ogulina i Slunja o. Vladislavom Mandurom, iz Karlovca o. Andrijom Markačem, iz Petrinje don Milenkom Majićem, iz Zemunika o. Ivom Topalovićem, vojnim kapelanom MORH-a i GS OS RH p. Antom Vukojom, župnikom i dekanom Slunjskog dekanata mons. Milom Pecićem, župnikom u Cvitoviću o. Antom Trgovčevićem i župnikom u Rakovici o. Perom Boguta.

6. obljetnica Središta za borbenu obuku

Srijeda, 01. 04. 2009.

U srijedu 1. travnja na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju proslavljena je 6. obljetnica Središta za borbenu obuku. Proslava je započela svečanim postrojavanjem, pohvaljeno je 13 djelatnika i dodijeljena su priznanja i nagrade za osvojena mjesta na turniru u malom nogometu i stolnom tenisu koji se održao dan ranije. Nakon toga položen je vijenac i zapaljena svijeća kod spomen-križa u gradskom parku grada Slunja na čelu s zapovjednikom pukovnikom Mirkom Stošićem. Svetu misu u župnoj crkvi „Presveto Trojstvo“ predvodio je o. Vladislav Mandura, vojni kapelan „Inženjerijske pukovnije – Kamensko“.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe vjernika vojnih kapelanija “Gospa Snježna” i “Bl. Ivan Merz”

Četvrtak, 19. 03. 2009.

Za dvadesetak vjernika vojnih kapelanija “Gospa Snježna” i “Blaženi Ivan Merz” organizirane su duhovne vježbe u Splitu od 16. do 19. ožujka koje je vodio p. Ante Vukoja, vojni kapelan GS OSRH i MORH. Objašnjavajući što je cilj duhovnih vježbi p. Vukoja kazao je da „duhovne vježbe žele osloboditi čovjeka od neurednih sklonosti, da se čovjek nanovo rodi kako bi u duhovnoj slobodi mogao potpuno pripadati Bogu“.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe, posljednji turnus 2008.

Četvrtak, 11. 12. 2008.

Duhovne vježbe za djelatnike Središta za borbenu obuku Opslužništva vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ iz Slunja i Trb Gmtbr iz Karlovca održale su se u vremenu od 08.-11. prosinca u Kuparima kod Dubrovnika, a vodio ih je o. Vladislav Mandura, vojni kapelan inženjerijske pukovnije iz Kamenskog.

16. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Nedjelja, 05. 10. 2008.

Tradicionalno 16. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu okupilo je u nedjelju 5. listopada oko 15.000 vjernika, među njima više tisuća hrvatskih vojnika, policajaca, vatrogasaca te ratnih vojnih invalida. Misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzije Stepinac predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac u zajedništvu s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem, zagrebačkim pomoćnim biskupom Valentinom Pozaićem, generalnim vikarom VO Josipom Šantićem te vojnim i policijskim kapelanima.

Cijeli članak »

Proslavljen Dan hrvatskih mučenika

Subota, 13. 09. 2008.

Euharistijskim slavljem na Udbini obilježen je Dan hrvatskih mučenika. Predvodio ga je dubrovački biskup mons. Želimir Puljić u zajedništvu s zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom, riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem te šibenskim biskupom Antom Ivasom i domaćinom mons. Milom Bogovićem. Nazočne je pozdravio biskup Bogović te dodao da je Krbavsko polje simbol hrvatskog stradanja, a gradnja Crkve hrvatskih mučenika spomen svih hrvatskih stradanja u povijesti.

Cijeli članak »

Generalni vikar u pohodu vojarni “Eugen Kvaternik”

Srijeda, 30. 07. 2008.

Mons. Josip Šantić, generalni vikar VO, posjetio je vojarnu „Eugen Kvaternik“ u Gospiću i s kapelanom o. Antom Luketićem posjetio zamjenika zapovjednika vojarne bojnika Goleca. S njim je razgovarao o vojnoj kapeli – crkvi koja je do Domovinskog rata bila u sklopu vojarne. Dogovorili su se oko projekta izgradnje nove kapele po nacrtima stare kapele koji su sačuvani.

Raščlamba lurdskog hodočašća

Ponedjeljak, 02. 06. 2008.

U prostorijama Zapovjedništva vojnog poligona “Eugen Kvaternik” u Slunju održan je 2. lipnja redoviti susret vojnih svećenika i svih odgovornih za vojno-redarstveno hodočašće u Lurd, koje je održano 20.-27. svibnja. U nazočnosti dvojice generala i predstavnika MUP-a, radni dio susreta s temom raščlambe 16. hrvatskog vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd, vodio je generalni vikar mons. Josip Šantić. Nakon molitve i uvodnog pozdrava mons. Šantić je napravio prikaz hodočašća pojedinačno u svim elementima i u cjelini ter se potom osvrnuo na neke teškoće koje su se pojavljivale tijekom pripreme i realizacije.

Cijeli članak »

16. vojno-redarstveno hodočašće u Lurd

Srijeda, 28. 05. 2008.

Međunarodnim misnim slavljem koje je na prostranoj livadi La Prairie uz baziliku sv. Bernardice Soubirous u Lurdu predvodio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn u koncelebraciji s tridesetak biskupa i više stotina vojnih kapelana i svećenika, završeno je u nedjelju 25. svibnja jubilarno 50. međunarodno vojno hodočašće u Lurd. Pod geslom „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem” okupilo se više od 24 tisuće sudionika iz 40 zemalja svijeta, a vojnicima, policajcima i braniteljima u tom su se najpoznatijem europskom marijanskom svetištu priključili deseci tisuća Marijinih hodočasnika, proslavljajući tako i ovogodišnju 150. obljetnicu lurdskih ukazanja. Prema službenim podacima, najbrojniji hodočasnici jubilarnog vojnog hodočašća bili su iz Francuske, njih 6200, Talijana je bilo 5160, Hrvata 2300, Nijemaca 1400, Iraca 1360 te Austrijanaca 1100. Neke su zemlje, poput Južne Koreje, zbog udaljenosti imale svega nekoliko predstavnika, ali su svojom nazočnošću pokazali univerzalnost Katoličke Crkve.

Cijeli članak »

Proslava Dana kapelanije “Bl. Ivan Merz”

Četvrtak, 08. 05. 2008.

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, svečano je proslavljen blagdan blaženog Ivana Merza, zaštitnika vojne kapelanije Središta za borbenu obuku. Svetu misu predslavio je generalni vikar Vojnog ordinarijata Mons. Josip Šantić uz koncelebraciju dvanaestak svećenika, uglavnom vojnih kapelana. Ispred zgrade zapovjedništva najprije je blagoslovljen kip Blaženog Ivana Merza, a onda su se svi zajedno u procesiji zaputili na prostor gdje se služila sveta misa.

Cijeli članak »

Proljetni ciklus duhovnih vježbi i bračnih vikenda

Srijeda, 30. 04. 2008.

Duhovne vježbe – bračni vikendi - proljeće 2008.: U razdoblju od veljače do travnja ove godine za naše vjernike održan je proljetni turnus duhovnih vježbi u 17 grupa te jedna grupa bračnih vikenda.

Cijeli članak »

Pohod djelatnika SBO Vukovaru

Četvrtak, 03. 04. 2008.

Sedamdesetak djelatnika Središta za borbenu obuku i opslužništva vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na čelu sa zapovjednikom, pukovnikom Mirkom Stošićem posjetilo je Vukovar. Djelatnici su obišli Trpinjsku cestu, Vukovarsku bolnicu, memorijalno groblje u Vukovaru gdje je položeno cvijeće i zapaljene svijeće, zatim Spomen dom i Spomen obilježje na Ovčari, Vodotoranj, Ušće Vuke u Dunav, te vojarnu „204. brigade HV Vukovar“ u kojem je prikazana prezentacija centra, a djelatnici su vidjeli i izložbu „Opsada Vukovara“, te simulaciju bojnog polja i postav eksponata.

Cijeli članak »

Proslava 5. godišnjice Središta za borbenu obuku

Utorak, 01. 04. 2008.

Na poligonu u Slunju obilježena je proslava 5. godišnjice postojanja Središta za borbenu obuku. Svečanost je započela Svetom Misom u župnoj crkvi Presvetog Trojstva koju je predvodio vojni kapelan inženjerijske pukovnije u Kamenskom, vlč. Vladislav Mandura.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi