Kapelanije

Sv. Juraj

gombr, 2. mb "Pume" GOMBR, Varaždin
Topničko-raketna pukovnija, Bjelovar

vlč. Ivica Horvat, kapelan

POVIJESNI PODACI

Vojna kapelanija Sv. Jurja mučenika kanonski je utemeljena 10. veljače 1998. godine za VI. zborno područje i za 7. gardijsku brigadu, a zemljopisno je pokrivala široko područje koje je obuhvaćalo pet županija: Varaždinsku, Međimrsku, Koprivničko-križevačku, Krapinsku i Bjelovarsko-bilogorsku. Budući da su postrojbe podređene VI. zbornom području smještene na različitim lokacijama. Vojni kapelan bio je vlč. Josip Pavlek, a na tu dužnost imenovan 23. 08. 1998. godine. Svoju je svećeničku i pastoralnu dužnost obavljao revno! Tako je u kapelici “Sv. Jurja” služio sv. Mise za poginule pripadnike 7.gbr. na dan njihove pogibije, te nedjeljom, a svakoga petka služio misu za djelatnike VI. ZP. Također je služio sv. Mise i u drugim vojarnama za blagdane i po potrebi.

Osim predavanja za ročnike i pripadnike postrojbi, duhovnih vježbi, prisustvovanjem na sahranama djelatnika navedenih postrojbi i članova njihovih užih obitelji, također je provodio priprave vojnika za sakramente ispovijedi i pričesti, obilazio bolesne u bolnicama… Mnogi djelatnici - pripadnici postrojbi svakodnevno su dolazili u njegov ured na razgovor ili pak po savjet.

Kada se je pristupilo preustroju oružanih snaga Republike Hrvatske vlč. Pavlek je postao 2003. godine župnik u župi Remetinec, u varaždinskoj biskupiji. Ukinuta je vojna kapelanija “Sv. Jurja” i time je završilo jedno poglavlje pastoralnog rada jednog svećenika koji je od prvoga dana domovinskoga rata pratio hrvatske vojnike i pružao im duhovnu pomoć.

Dekretom od 1. siječnja 2004. godine kapelanom poslužiteljem imenovan je vlč. Ivica Horvat. Nastojeći zadržati punu duhovnu skrb za vjernike Vojne biskupije, pripadnike dokinute kapelanije Sv. Jurja, vojnike i redarstvenike odnosno djelatnike Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH, kao i pripadnike 2. gardijske brigade koji se nalaze na službi u Varaždinu do opoziva ce obavljati ovaj svećenik. Svoju ce službu obavljati dva dana u tjednu.

PASTORALNI RAD

Katolička Crkva je oduvijek pokazivala posebnu skrb za dušobrižništvo katolika u vojsci. Radi se o osobama koje su stalno u vojnoj službi ili o onima koji su prema zakonskim odredbama, pozvani na određeno vrijeme u vojnu službu. Ta pastoralna skrb povećava se u ratu, a ujedno se ta briga odnosi prema katolicima koji su u redovima policije. Priznavanjem Republike Hrvatske i u našoj se domovini pristupilo osnivanju Vojnog ordinarijata konkordatom između Rep. Hrvatske i Svete Stolice. Tako je 25. travnja 1997. godine imenovanjem mons. Juraja Jezerinca za vojnog ordinarija oživjela i Vojna biskupija i otpočeo sustavni ustroj vojnih kapelanija.

Dušobrižništvo u vojno-redarstvenoj sredini iziskuje posebnu pažnju i ustroj, jer je to posebni način života i djelovanja, s mnogim svojim posebnostima. Zato i uspostavljanje vojnih vikarijata ima osobitu vrijednost i značaj za osobe koje im pripadaju. Svećenicima ili redovnicima, poslanim od Vojnog ordinarija povjerena je duhovna skrb za sve one koji na bilo koji nacin, trajno ili privremeno, obnašaju odgovorne službe za očuvanje cjelovitog mira i slobode građana i cijele državne zajednice u njezinim priznatim državnim granicama i usvojenom zakonodavstvu.

Preuzevši službu vojnog kapelana u dokinutoj kapelaniji “Sv. Jurja”, vlč. Horvat je započeo svoju službu početkom siječnja 2004. godine. Tu svoju službu obavlja srijedom i četvrtkom, jer uz spomenutu službu obavlja i župničku službu u župi Oštrice, pored Novog Marofa. U ovih nekoliko mjeseci osobito se zalaže da bi svi pripadnici bili u punom zajedništvu s katoličkom Crkvom. Zato poziva one koji do sada iz 2. gbr - bitnice PZO; izvidničke satnije, 2. pb, opslužnog voda; 643. pbr te 664. trbr nisu primili sakramente, da se jave kapelanu zbog priprema da bi što prije postali punopravni članovi Crkve.

Vijesti iz kapelanije:

Poče ih slati - Mihael

Petak, 12. 07. 2024.

Priopcenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK povodom najave uvođenja rodnih studija

Srijeda, 10. 07. 2024.

Priopcenje Komisije „Iustitia et pax“ Hrvatske biskupske konferencije povodom najave uvodenja rodnih studija na Filozofskom fakultetu Sveucilista u Zagrebu

 

Neprihvatljivost ideologije roda i rodnih teorija u svrhu zaštite dostojanstva ljudske osobe

 

Najava uvođenja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izazvala je različite reakcije i podjele u hrvatskom društvu. Osluškujući glas vjerničkog puka, ali i ljudi dobre volje, kao Komisija Hrvatske biskupske konferencije koja ima zadaću promicati pravednost i mir, osjećamo potrebu iznijeti kršćanski stav i istodobno izraziti svoju zabrinutost zbog najave uvođenja takvih studija. Slobodni od svih ideoloških i političkih rasprava, ne zadirući u akademske slobode i pravo pojedinih sveučilišta i fakulteta na znanstveno i akademsko istraživanje u skladu sa zakonitom autonomijom znanosti te u njihovo pravo na osnivanje različitih studijskih programa, ovim priopćenjem samo želimo pridonijeti većoj jasnoći i istaknuti neke vidove rodne teorije koji mogu dugoročno štetiti hrvatskom društvu. Pri tome, želimo istaknuti kako se Hrvatski sabor obvezao u Interpretativnoj izjavi u povodu ratifikacije Istanbulske konvencije da „odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka“.

Cijeli članak »

Poruka pape Franje u povodu Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu

Ponedjeljak, 08. 07. 2024.

Poruka Svetog Oca Franje u povodu Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, koji će se slaviti u nedjelju 1. rujna 2024.

 

Nadaj se i djeluj sa stvorenjem

 

 

“Nadaj se i djeluj sa stvorenjem” tema je Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu koji će se slaviti 1. rujna. Referira se na Poslanicu sv. Pavla Rimljanima 8, 19-25: Apostol objašnjava što znači živjeti po Duhu i u središte stavlja sigurnu nadu u spasenje po vjeri, što je novi život u Kristu. 

Cijeli članak »

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael

Petak, 05. 07. 2024.

Pokrajinsko hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja sv. Tomi u Puli

Četvrtak, 04. 07. 2024.

U srijedu, 3. srpnja, u Puli je proslavljen sv. Toma apostol, zaštitnik Pulske biskupije i grada Pule. U sklopu ove proslave održalo se Pokrajinsko hodočašće Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca i branitelja u Pulu na kojem su sudjelovati hrvatski vojnici iz svih grana Oružanih snaga RH, hrvatski policajci iz Policijske uprave istarske, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata s područja Istarske županije i pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice. Zapovjednik hodočašća bio je načelnik PU istarske Alen Klabot koji je na početku mise zapalio zavjetnu svijeću hodočašća.

Cijeli članak »

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael

Ponedjeljak, 01. 07. 2024.

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael

Srijeda, 26. 06. 2024.

Bula proglašenja Redovnog jubileja godine 2025.

Utorak, 18. 06. 2024.

Spes non confundit

Bula proglašenja

Redovnog jubileja

godine 2025.

FRANJO

RIMSKI BISKUP

SLUGA SLUGU BOŽJIH

»NEKA ONIMA KOJI ĆE ČITATI OVO PISMO NADA ISPUNI SRCE«

 

 

1. Spes non confundit, »Nada ne razočarava« (Rim 5, 5). U znaku nade, apostol Pavao hrabri kršćansku zajednicu u Rimu. Nada je ujedno središnja poruka predstojećega Jubileja koji Papa, prema drevnoj tradiciji, proglašava svakih dvadeset i pet godina. Mislim na sve hodočasnike nade koji će doći u Rim proslaviti tu Svetu godinu i na one koji, s obzirom na to da neće moći posjetiti grad apostolâ Petra i Pavla, proslavit će je u partikularnim crkvama. Neka to bude trenutak živog i osobnog susreta s našim Gospodinom Isusom Kristom, »vratima« spasenja (usp. Iv 10, 7.9); s njim, kojega Crkva uvijek, posvuda i svima mora naviještati kao »nadu našu« (usp. 1 Tim 1, 1).
 

Cijeli članak »

Poruka pape Franje za 8. Svjetski dan siromaha

Ponedjeljak, 17. 06. 2024.

Poruka pape Franje za 8. Svjetski dan siromaha koji se slavi 17. studenoga 2024.

 

"Molitva siromaha uzdiže se do Boga (usp. Sir 21, 5)"

 

Draga braćo i sestre!

1. Molitva siromaha uzdiže se do Boga (usp. Sir 21, 5). U godini posvećenoj molitvi, s obzirom na redovni Jubilej 2025., ovaj izraz biblijske mudrosti posebno je prikladan da nas pripremi za 8. Svjetski dan siromaha koji ćemo slaviti 17. studenog. Kršćanska nada uključuje i sigurnost da naša molitva uzlazi sve do Božjeg lica; ali ne bilo koja molitva, već molitva siromaha! Razmišljajmo o toj Riječi i “čitajmo” je na licima i u pričama siromaha koje susrećemo u našim danima, kako bi molitva postala put zajedništva s njima i dioništvo u njihovoj patnji.

Cijeli članak »

Raščlamba 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd

Ponedjeljak, 10. 06. 2024.

U ponedjeljak 10. lipanj 2024. u sjedištu Vojnoga ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru održana je raščlamba 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd. Na raščlambi su sudjelovali vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikar za MORH don Slavko Rajič, biskupski vikar za MUP vlč. Frano Musić, zapovjednik 30. hodočašća brigadni general Željko Ljubas, izaslanik ministra hrvatskih branitelja general Ivan Pokaz, vojni i policijski kapelani, članovi Povjerenstva za pripremu i provedbu hodočašća, predstavnici uprava i službi iz MORH-a, MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi sudionici u provedbi 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd koje se održalo od 21. do 28. svibnja 2024. godine.

Cijeli članak »

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael

Petak, 07. 06. 2024.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ u povodu predstojećih izbora za Europski parlament

Srijeda, 05. 06. 2024.

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ u povodu izbora za Europski parlament 2024., predstavljena 5. lipnja 2024. u sjedištu HBK u Zagrebu.

 

Za Europu koja promiče vrijednost života i obitelji

Na izborima za Europski parlament 9. lipnja 2024. godine izabrat ćemo dvanaest hrvatskih predstavnika koji će, s predstavnicima drugih zemalja, utjecati na budući smjer Europske unije, osobito u politici, gospodarstvu, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi. Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (Pravda i mir) osjeća se stoga odgovornom potaknuti katoličke vjernike, ali i sve ljude dobre volje, da u što većem broju izađu na predstojeće izbore i na taj način, poštujući izbor svakoga glasača u skladu s njegovom osobnom savjesti, pridonesu izboru kandidata koji će na najbolji način zastupati, prije svega, kršćanska stajališta u Europskom parlamentu. Naime, sveti Ivan Pavao II., kao i njegov nasljednik Benedikt XVI., bili su duboko razočarani što nakon višestrukih intervencija riječ Bog i kršćanska civilizacija nisu mogli ući u preambulu tada neprihvaćenog Ustava Europske unije. Ne smijemo stoga ostati ravnodušni i drugima prepustiti da odlučuju u naše ime, jer su upravo kršćanska misao i tradicija pridonijele razvoju svijesti o važnosti poštivanja dostojanstva ljudske osobe koje proizlazi iz same čovjekove naravi stvorene na sliku Božju, te je sâm Bog tvorac i jamac tih prava. Kao kršćani pozvani smo promicati i braniti dostojanstvo svake ljudske osobe i temeljna prava čovjeka, kako unutar Europe tako i izvan njezinih granica, osobito u vremenu kada su pod utjecajem određenih ideologija dovedena u pitanje.

Cijeli članak »

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2024.

Utorak, 04. 06. 2024.

Poruka Svetog Oca Franje za 110. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se slaviti u nedjelju 29. rujna 2024.

„Bog hodi sa svojim narodom“

Draga braćo i sestre!

Dana 29. listopada 2023. završila je prva sesija 16. redovite opće skupštine Biskupske sinode, koje nam je omogućilo produbljivanje sinodalnosti shvaćene kao izvornog poziva Crkve. „Sinodalnost se predstavlja u prvom redu kao zajednički hod naroda Božjega i kao plodan dijalog karizmi i službi u službi dolaska Božjega kraljevstva“ (Sažeto izvješće, Uvod).

Cijeli članak »

25. hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu

Nedjelja, 02. 06. 2024.

U nedjelju 2. lipnja, u Nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke održano je tradicionalno 25. hodočašće vatrogasaca na kojem je sudjelovalo velik broj vatrogasaca iz cijele Hrvatske. Organizator hodočašća bila je Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Vatrogasnom  zajednicom Krapinsko-zagorske županije, VZ Općine Marija Bistrica i DVD Marija Bistrica, i uz suorganizaciju VZ Bjelovarsko-bilogorske županije.

Cijeli članak »

Dan Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata

Srijeda, 29. 05. 2024.

Policijska kapelanija Majke Božje Kamenitih vrata PU zagrebačke svečano je proslavila blagdan svoje zaštitnice u srijedu 29. svibnja 2024. godine svetom misom u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Sveto misno slavlje predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s policijskim kapelanom o. Ivanom Grinišinom i vlč. Tomislavom Hačkom.

Cijeli članak »

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske

Srijeda, 29. 05. 2024.

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predslavio je svetu misu u ponedjeljak 27. svibnja u crkvi „Sveta Mati Slobode“ na zagrebačkom Jarunu.

Cijeli članak »

Završeno 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd

Utorak, 28. 05. 2024.

Zahvalnom molitvom u crkvi Svetog Križa na Sigetu, u utorak 28. svibnja popodne, završilo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd.

Cijeli članak »

Sv. misa u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi

Utorak, 28. 05. 2024.

Po povratku iz Lurda, u utorak 28. svibnja 2024, sudionici 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd posjetili su Padovu – grad osobito poznat po sv. Antunu Padovanskom i sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću.

Cijeli članak »

Sv. Misa pred Spiljom ukazanja i odlazak iz Lurda

Ponedjeljak, 27. 05. 2024.

U ponedjeljak, 27. svibnja, u ranim jutarnjim satima hrvatski hodočasnici u Lurdu - pripadnici Hrvatske vojske i policije, hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, hrvatski vatrogasci, pripadnici povijesnih postrojbi Hrvatske vojske – slavili su pred polazak iz Lurda svetu misu pred Spiljom ukazanja.

Cijeli članak »

Međunarodna sveta misa i zatvaranje 64. PMI

Nedjelja, 26. 05. 2024.

Posljednji dan 64. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes, nedjelja 26. svibnja, započeo je međunarodnim euharistijskim slavljem u bazilici sv. Pija X. Misu je predvodio papin izaslanik i tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Gallagher u zajedništvu s vojnim biskupima među kojima su bili i vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan i vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić, drugim vojnim i policijskim kapelanima i svećenicima.

Cijeli članak »

Marijanska procesija sa svijećama u Lurdu

Nedjelja, 26. 05. 2024.

U subotu 25. svibnja, u kasnim večernjim satima u svetištu Majke Božje u Lurdu, hodočasnici zemalja koje sudjeluju na 64. međunarodnom vojnom hodočašću sudjelovali su na marijanskoj procesiji sa svijećama i kipom Gospe Lurdske.

Cijeli članak »

Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predvodio misu u crkvi svete Bernardice u Lurdu

Nedjelja, 26. 05. 2024.

U subotu, 25. svibnja 2024. u jutarnjim satima, u crkvi sv. Bernardice u Lurdu održano je svečano euharistijsko slavlje na kojem su sudjelovali hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a koncelebrirali su vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić, generalni vikar don Marko Medo, kancelar Vojnog ordinarijata u BiH don Josip Tadić, vojni i policijski kapelani i drugi svećenici.

Cijeli članak »

Otvaranje 64. međunarodnog vojnog hodočašća u Lurdu

Subota, 25. 05. 2024.

U petak 24. svibnja 2024. u večernjim satima, u bazilici svetog Pija X. u Lurdu održano je svečano otvaranje 64. međunarodnog vojnog hodočašća. (P.M.I.)

Cijeli članak »

Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan posjetio vojni kamp u Lurdu

Petak, 24. 05. 2024.

Tijekom ranih popodnevnih sati u petak, 24. svibnja 2024. vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan posjetio je sa službenim izaslanstvom vojni kamp u kojem na ovogodišnjem hodočašću borave hrvatski vojnici i policajci.

Cijeli članak »

Međunarodna vojna ceremonija na Trgu Esplanade

Petak, 24. 05. 2024.

U petak, 24. svibnja 2024., u jutarnjim satima u Lurdu održana je međunarodna vojna ceremonija na Trgu Esplanade ispred Bazilike Svete Krunice. Ovom vojnom ceremonijom odaje se počast svim palim vojnicima u ratovima, stoga ova ceremonija ima veliku simboličnu vrijednost kao znak jedinstva među vojskama koje sudjeluju na Međunarodnom vojnom hodočašću.

Cijeli članak »

Sveta misa u bazilici Svete Krunice u Lurdu

Petak, 24. 05. 2024.

Drugi dan boravka u Lurdu za hodočasnike 30. vojno-redarstvenog hodočašća u marijansko svetište u Lurd na osobit način posvećen je molitvi za obitelj i za bračne supružnike. U jutarnjim satima toga dana, četvrtka 24. svibnja, hodočasnici su slavili svetu misu za obitelj u bazilici Svete Krunice. Svetu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić uz koncelebraciju vojnog biskupa u RH msgr. Jure Bogdana, generalnog vikara Vojnog ordinarijata u RH don Marka Mede, kancelara Vojnog ordinarijata u BiH don Josipa Tadića te tridesetak vojnih i policijskih kapelana i svećenika iz Hrvatske i BiH. Posluživao je trajni đakon Željko Kovačević. Klapa HRM-a „Sv. Juraj“ i klapa MUP-a "Sv. Mihovil" predvodile su liturgijsko pjevanje. Orgulje je svirao Dubravko Ćepulić Polgar.

Cijeli članak »

Pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed u crkvi svete Bernardice

Četvrtak, 23. 05. 2024.

U četvrtak, 23. svibnja u popodnevnim satima, hrvatski hodočasnici u Lurdu prisustvovali su pokorničkom bogoslužju u crkvi sv. Bernardice. Bogoslužje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan. U svjetlu Božje Riječi (Izl 20,1-17; Mk 12,28-34) biskup je održao kratki nagovor kao ispit savjesti i kao priprava za pristupanje sakramentu svete ispovijedi.

Cijeli članak »

Križni put na lurdskoj Kalvariji i paljenje zavjetne svijeće

Četvrtak, 23. 05. 2024.

Nakon svete mise pred Spiljom ukazanja, hodočasnici na 30. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurdu, sudjelovali su na pobožnosti križnog puta na lurdskoj Kalvariji. Križni put predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomom Vukšićem.

Cijeli članak »

Euharistijsko slavlje pred Spiljom ukazanja

Četvrtak, 23. 05. 2024.

U četvrtak 23. svibnja ujutro, prvoga, tzv. „nacionalnoga“, dana boravka u Lurdu, sudionici 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd, okupili su se, odjeveni u svečane odore, ispred Hotela Christina. U postroju, praćeni koračnicama orkestra Oružanih snaga RH krenuli su u Gospino svetište pred Spilju ukazanja, mjestu gdje se Blažena Djevica Marija ukazala maloj siromašnoj djevojčici sv. Bernardici Soubirous.

Cijeli članak »

U Avignonu misno slavlje hodočasnika na putu za Lurd

Srijeda, 22. 05. 2024.

Nakon puta kroz Sloveniju i Italiju, sudionicima 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd pridružili su se, u francuskom gradu Avignonu, hodočasnici iz Bosne i Hercegovine – pripadnici Oružanih snaga FBiH – predvođeni vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomom Vukšićem. U srijedu, 22. svibnja u jutarnjim satima zajedno su sudjelovali na euharistijskom slavlju u avignonskoj katedrali Notre-Dame des Domes.

Cijeli članak »

Započelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd

Utorak, 21. 05. 2024.

Okupljanjem na zagrebačkom Sigetu i svetom misom u crkvi Svetog Križa, u utorak 21. svibnja,  započelo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd u Francuskoj. Na hodočašću koje će trajati od 21. do 28. svibnja sudjeluju hrvatski vojnici, policajci, branitelji s članovima njihovih obitelji, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta i polaznici Policijske akademije, djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice, pripadnici povijesnih postrojbi Hrvatske vojske i drugi. Sveukupno oko tisuću hodočasnika. Hodočašće se također održava u sklopu 64. međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd na kojem sudjeluju hodočasnici – vojnici i policajci – iz četrdesetak zemalja svijeta. Ove godine geslo hodočašća je „Želim da mi ljudi dolaze u procesiji“.

Cijeli članak »

Razgovor s vojnim ordinarijem msgr. Jurom Bogdanom povodom 30. hodočašća u Lourdes

Ponedjeljak, 20. 05. 2024.

U utorak 21. svibnja počinje 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes koje je dio 64. međunarodnog vojnog hodočašća i koje traje do 28. svibnja. U hodočašću sudjeluje 40-tak zemalja s 15 tisuća hodočasnika, od kojih je preko tisuću iz Hrvatske. Tim povodom vojni ordinarij msgr Jure Bogdan za Hrvatski katolički radio govorio je o detaljima hodočašća i najavio program. Razgovor je vodio glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić.

Cijeli članak »

64. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes

Ponedjeljak, 20. 05. 2024.

Od 24. do 26. svibnja 2024. održava se 64. međunarodno vojno hodočašće (PMI) u Lourdes, pod geslom „Želim da mi ljudi dolaze u procesiji“. PMI ima dugu tradiciju koja seže od razdoblja poslije Drugog svjetskog rata kada su se vojnici zaraćenih zemalja zajedno sa svojim vojnim kapelanima okupili u Lourdesu kao znak pomirbe i mira. Od tih početaka do danas, gotovo godinu za godinom održava se hodočašće u Lourdes na kojem sudjeluju pripadnici vojske i policije iz četrdesetak zemalja svijeta. Na 64. međunarodnom vojnom hodočašću će i ove godine sudjelovati iz Hrvatske brojni vjernici vojnici, policajci i branitelji s članovima njihovih obitelji, pripadnici Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi. Njima će to biti jubilarno 30. nacionalno hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes.

Cijeli članak »

Molitva za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova na Mirogoju

Subota, 18. 05. 2024.

Na Gradskom groblju Mirogoju u Zagrebu u subotu 18. svibnja održana je molitva za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova hrvatskoga naroda koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan.

Cijeli članak »

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael

Petak, 17. 05. 2024.

Dekret o podjeli oprosta za redovni Jubilej 2025. godine

Srijeda, 15. 05. 2024.

Apostolska pokorničarna na spomendan Majke Božje Fatimske, u ponedjeljak 13. svibnja, objavila je uvjete pod kojima se može zadobiti potpuni oprost tijekom Jubilejske godine koju je proglasio Sveti Otac Franjo.

“Sada je došlo vrijeme za novi Jubilej u kojem će se ponovno širom otvoriti Sveta vrata kako bi sve pozvali na jako iskustvo Božje ljubavi” (Spes non confundit, 6). U Buli kojom najavljuje redovni Jubilej 2025. godine, Sveti Otac, u sadašnjem povijesnom trenutku u kojem je, “ne obazirući se na tragedije prošlosti, čovječanstvo izloženo novom i teškom ispitu pred kojim vidi mnoge narode potlačene brutalnošću nasilja” (Spes non confundit, 8), poziva sve kršćane da postanu hodočasnici nade. To je krepost koju treba ponovno otkriti u znakovima vremena, za koje se, tako da obuhvaćaju “čežnju ljudskog srca, koje je potrebno spasonosne Božje prisutnosti, traži da se preobraze u znakove nade” (Spes non confundit, 7), a ona se prije svega mora crpsti u Božjoj milosti i punini njegova milosrđa.

Cijeli članak »

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael

Četvrtak, 09. 05. 2024.

Sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća u Lurd

Srijeda, 08. 05. 2024.

U srijedu, 8. svibnja 2024. u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu održan je sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu 30. hodočašća vjernika Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd koje će se održati od 21. do 28. svibnja 2024. godine. Nacionalno hodočašće održava se u sklopu 64. međunarodnog vojnog hodočašća. Geslo ovogodišnjeg hodočašća glasi „...neka mi ljudi dolaze u procesiji...“, što je preuzeto iz poruke Majke Božje upućene sv. Bernardici Soubirous.

Cijeli članak »

Obilježena 29. godišnjica vojno redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima

Srijeda, 01. 05. 2024.

U Okučanima je u srijedu, 1. svibnja 2024. obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak“. Vojno-redarstvenom operacijom „Bljesak“ 1995. hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Cijeli članak »

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael

Petak, 26. 04. 2024.

Kaciga, štit i oklop sv. Jurja

Srijeda, 24. 04. 2024.

U utorak 23. travnja, u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu svečano je proslavljen blagdan sv. Jurja mučenika. Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan u popodnevnim je satima toga dana služio sv. misu u kapelici Vojnog ordinarijata za članove Udruge zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“.

Cijeli članak »

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael

Petak, 19. 04. 2024.

Priopćenje sa 68. zasjedanja Sabora HBK-a

Ponedjeljak, 15. 04. 2024.

Zagreb, 9. – 11. travnja 2024.

Plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK), 68. po redu, održalo se od 9. do 11. travnja 2024. u sjedištu HBK-a u Zagrebu, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše. Na početku zasjedanja, sudionike je pozdravio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua. Među gostima su bili predsjednik Slovenske biskupske konferencije, novomeški biskup Andrej Saje; delegat Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, banjolučki biskup Željko Majić; delegat Talijanske biskupske konferencije, tršćanski biskup Enrico Trevisi; delegat Mađarske biskupske konferencije, kapošvarski biskup László Varga; barski nadbiskup i apostolski upravitelj kotorski, Rrok Gjonlleshaj; srijemski biskup, Fabijan Svalina; subotički biskup, Ferenc Fazekas; te umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup, Marin Srakić.

Cijeli članak »

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael

Četvrtak, 11. 04. 2024.

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu

Ponedjeljak, 08. 04. 2024.

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Poruka vojnoga ordinarija u RH msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2024.

Petak, 05. 04. 2024.

 

«Ako smo doista s njime srasli po sličnosti smrti njegovoj, očito ćemo srasti i po sličnosti njegovu uskrsnuću. Pa ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti zajedno s njime. Znamo doista: Krist uskrišen od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje. Što umrije, umrije grijehu jednom zauvijek, a što živi, živi Bogu. Tako i vi: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu!»  (Rim 6, 5. 8-11)

Draga braćo i sestre u vjeri u uskrsnuloga Gospodina!

1. I ove nas godine ujedinjuje najradosnija vijest o praznome grobu i temeljna istina da je Isus pobijedio zlo i grijeh, a svojim uskrsnućem nama smrtnicima omogućio pristup vječnomu životu. Sva naša vjernička nada počiva na toj istini jer bez navještaja Isusova uskrsnuća i vjere u živoga Gospodina sve postaje isprazno, bez krajnjega smisla.

Cijeli članak »

Proljetni susret svećenika Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Petak, 05. 04. 2024.

I ove godine svećenici Vojnog ordinarijata – vojni i policijski kapelani - okupili su se na tradicionalnom proljetnom susretu. Susret se održao od utorka 2. do petka 5. travnja u policijskom odmaralištu „Valbandon“ pokraj Pule. Tijekom njihovog boravka u Valbandonu, vojnog ordinarija msgr. Juru Bogdana i svećenike Vojnog ordinarijata pohodili su porečki i pulski biskup msgr. Ivan Štironja i umirovljeni porečki i pulski biskup msgr. Ivan Milovan.

Cijeli članak »

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael

Petak, 05. 04. 2024.

Izjava Komisije HBK Iustitia et pax u povodu predstojećih parlamentarnih izbora

Četvrtak, 04. 04. 2024.

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax u povodu predstojećih parlamentarnih izbora pod naslovom „Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države“ predstavljena u srijedu 3. travnja 2024. u sjedištu HBK u Zagrebu

 

„Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države“

 

Parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj, koji će se održati 17. travnja 2024. godine, ponovno su prigoda kada će svi građani Republike Hrvatske i hrvatske dijaspore s pravom glasa, birajući određenu političku opciju, moći izraziti svoj stav o budućem smjeru hrvatske države s obzirom na njezin cjelokupan društveni razvoj, osobito u politici, gospodarstvu, kulturi, obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali i s obzirom na njezin položaj u međunarodnoj zajednici i u međunarodnim odnosima. Ističući važnost parlamentarnih izbora, a imajući u vidu sva ozbiljna pitanja, među kojima ponajprije ističemo zabrinjavajuću demografsku situaciju, iseljavanje stanovništva te pitanje migracija, a o kojima ovisi naša budućnost i životni standard, odnosno razvoj općeg dobra, Komisija HBK-a Iustitia et pax (Pravda i mir) želi pružiti katoličkim vjernicima, ali i svim ljudima dobre volje, određena temeljna polazišta za zauzimanje vlastitog stava o tim pitanjima, iako poštujemo izbor svakoga glasača u skladu s svojom savjesti.

Cijeli članak »

33. obljetnica „Krvavog Uskrsa“ na Plitvicama

Utorak, 02. 04. 2024.

U Nedjelju uskrsnuća Gospodinova, 31. ožujka 2024., na Plitvičkim jezerima održano je svečano obilježavanje 33. obljetnice pogibije Josipa Jovića i akcije „Plitvice“. Hrvatski redarstvenik Josip Jović poginuo je u obrani Domovine na Plitvicama, na Uskrs 31. ožujka 1991. Tako je i nastao spontani naziv za taj dan i Uskrs te godine „Krvavi Uskrs“. Nakon 33 godine, obljetnica Jovićeve smrti ove godine pada ponovno na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova.

Cijeli članak »

Uskrs u Vojnom ordinarijatu

Nedjelja, 31. 03. 2024.

Na Nedjelju uskrsnuća Gospodnjega 31. ožujka euharistijsko slavlje u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo u zajedništvu s biskupskim vikarom za pastoral MORH-a i OS RH don Slavkom Rajičem.

Cijeli članak »

Vazmeno Bdijenje u Vojnom ordinarijatu

Nedjelja, 31. 03. 2024.

U kapelici Vojnog ordinarijata proslavljeno je Vazmeno bdijenje koje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan. U koncelebraciji s vojnim ordinarijem bili su umirovljeni biskup msgr. Juraj Jezerinac, generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a don Slavko Rajič i biskupski vikar za pastoral MUP-a vlč. Frano Musić.

Cijeli članak »

Obredi Velikog petka u Vojnom ordinarijatu

Petak, 29. 03. 2024.

Na Veliki petak kršćani se spominju muke Isusa Krista koji na križu „sam sebe dade za grijehe naše“ (Gal 1, 4). Obredi Velikog petka – Muke Gospodnje održani su 29. ožujka u kapeli Vojnog ordinarijata s početkom u 19.00 sati. Obrede je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan. Uz njega su sudjelovali vojni biskup u miru msgr. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MUP-a i Ravnateljstva policije vlč. Frano Musič, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OS RH don Slavko Rajič.

Cijeli članak »

Sveta misa Večere Gospodnje u Vojnom ordinarijatu

Četvrtak, 28. 03. 2024.

U Vojnom ordinarijatu na zagrebačkom Ksaveru proslavljena je Sveta misa Večere Gospodnje i obredi Velikog četvrtka. Svetu misu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan. Koncelebrirali su biskup u miru msgr. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a don Slavko Rajič i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak.

Cijeli članak »

Misa posvete ulja u Vojnom ordinarijatu

Četvrtak, 28. 03. 2024.

Na Veliki četvrtak, 28. ožujka 2024. u 11.00 sati u kapeli Vojnog ordinarijata, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predslavio je misu posvete ulja. Ova misa, u kojoj se blagoslivlja bolesničko ulje i posvećuje krizma, na osobit način očituje zajedništvo prezbitera s njihovim biskupom. Biskup je predvodio euharistijsko slavlje uz koncelebraciju vojnog biskupa u miru msgr. Jurja Jezerinca, generalnog vikara don Marka Mede, biskupskog vikara za pastoral u MUP-u vlč. Frane Musića, biskupskog vikara za pastoral MORH-a i OS RH don Slavka Rajiča te drugih vojnih i policijskih kapelana. Na misi su sudjelovali i djelatnici Vojnog ordinarijata, pomoćnici kapelana, djelatnici MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom i MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnome ordinarijatu.

Cijeli članak »

Poruka pape Franje za 61. svjetski dan molitve za zvanja

Četvrtak, 28. 03. 2024.

Poruka pape Franje biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima iz cijeloga svijeta za 61. svjetski dan molitve za zvanja (21. travnja 2024.)

Pozvani sijati nadu i graditi mir

Draga braćo i sestre!

Svjetski dan molitve za zvanja poziva nas svake godine razmišljati o dragocjenom daru poziva koji Gospodin upućuje svakome od nas, svom vjernom narodu koji je na putu, kako bismo imali udjela u njegovu naumu ljubavi i uosobljivali ljepotu Evanđelja u različitim životnim stanjima. Osluškivanje Božjeg poziva nipošto nije izvana nametnuta dužnost, možda u ime religijskog ideala, već je to, naprotiv, najsigurniji način na koji možemo jačati želju za srećom koju nosimo u sebi: naš život postaje ostvaren i ispunjen kad otkrijemo tko smo, koje su naše odlike, na kojem području ih možemo učiniti plodonosnima, kojim nam je putem ići da bismo postali znak i oruđe ljubavi, prihvaćanja, ljepote i mira u sredinama u kojima živimo.

Cijeli članak »

Obilježavanje 80. obljetnice ratnih zločina i stradanja u župi Donji Dolac

Utorak, 26. 03. 2024.

U utorak, 26. ožujka 2024., povodom 80. obljetnice ratnih zločina i stradanja u župi Donji Dolac (Splitsko-makarska nadbiskupija), u župnoj crkvi sv. Martina u Donjem Docu vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predvodio je misno slavlje.

Cijeli članak »

Propovijed msgr. Jure Bogdana u Donjem Docu

Utorak, 26. 03. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana na misi za žrtve

pobijene u Donjem Docu 26. III. 1944. - 26. III. 2024.

Donji Dolac, Crkva sv. Martina, Veliki utorak, 26. ožujka 2024.

Iz 49,11-6; Ps 71,1-6b.15ab.17; Iv 13,21-33, 36-38.

 

Draga braćo i sestre,

1. Nakon nedjelje Cvjetnice, svečanog Isusovog ulaska u Jeruzalem, kroz tri dana Velikog tjedna, Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu, Crkva u misnome evanđelju u središtu ima Isusa za stolom sa svojim učenicima. S Isusom je za stolom i njegov izdajica Juda. Bila je to Isusova oproštajna i oporučna večera. Večera na kojoj će ustanoviti Presveti oltarski sakramenat! Večera je to na kojoj će ustanoviti i sakramenat svećeničkog reda. To je tako uzvišen i svečan trenutak u kojemu je Gospodin sa svojima, u ljepoti zajedništva s onima koje je pozvao i s kojima proživljava posljednje trenutke svojega zemaljskog života.

Cijeli članak »

Duhovna obnova u Vojnom ordinarijatu

Petak, 22. 03. 2024.

U petak 22. ožujka 2024., u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu, održana je duhovna obnova za sve djelatnike Vojnog ordinarijata u RH, Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH), Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP) i pomoćnike vojnih i policijskih kapelana. Duhovnu obnovu vodio je vojni kapelan Hrvatskog vojnog učilišta don Damir Stojić SDB.

Cijeli članak »

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael

Petak, 22. 03. 2024.

Ministar Ivan Anušić pohodio Vojni ordinarijat

Četvrtak, 21. 03. 2024.

U četvrtak 21. ožujka potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sa suradnicima sastao se s vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj msgr. Jurom Bogdanom u Vojnom ordinarijatu.

Cijeli članak »

Svetkovina sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Srijeda, 20. 03. 2024.

Povodom svetkovine sv. Josipa, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ i Grad Zaprešić organizirali su 19. ožujka 2024., u Zaprešiću, svečanu proslavu obilježavanja svetkovine sv. Josipa, nebeskog zaštitnika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

Cijeli članak »

Dan policijske kapelanije „Sveti Josip“

Ponedjeljak, 18. 03. 2024.

U ponedjeljak, 18. ožujka, povodom Dana policijske kapelanije „Sveti Josip“ (Policijska uprava karlovačka) vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predvodio je svetu misu u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. U koncelebraciji s biskupom bio je kapelan policijske kapelanije „Sv. Josip“ vlč. Andrija Markač, i svećenici karlovačkog dekanata, dugoreško-mrežničkog dekanata i ozaljsko-lipničkog dekanata Zagrebačke nadbiskupije.

Cijeli članak »

Papa Franjo imenovao msgr. Mirka Štefkovića novim zrenjaninskim biskupom

Ponedjeljak, 18. 03. 2024.

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg ekonoma Subotičke biskupije msgr. Mirka Štefkovića novim zrenjaninskim biskupom, priopćio je u danas u podne Tiskovni ured Svete Stolice.

Cijeli članak »

Priopćenje s XXVI. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK-a

Četvrtak, 14. 03. 2024.

FOTO: KTA/ biskupi BK BiH i HBK.

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, 13. ožujka 2024. u biblioteci Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu održali su svoje 26. redovito zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika BK BiH vrhbosanskog nadbiskupa metropolita i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH Tome Vukšića i predsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa metropolita Dražena Kutleše.

Cijeli članak »

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael

Četvrtak, 14. 03. 2024.

Papa Franjo imenovao msgr. Ivu Martinovića požeškim biskupom

Ponedjeljak, 11. 03. 2024.

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je u ponedjeljak 11. ožujka 2024. da je papa Franjo imenovao msgr. Ivu Martinovića novim požeškim biskupom.

Cijeli članak »

Održan križni put za hrvatsku vojsku i policiju na Ksaveru

Ponedjeljak, 11. 03. 2024.

Kao i prethodnih godina, na Četvrtu korizmenu nedjelju, 10. ožujka 2024. godine, na Ksaverskoj kalvariji u Župi sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu, održan je Križni put za katoličke vjernike pripadnike hrvatsku vojske i policije. Križni put predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, kadeta Hrvatskog vojnog učilišta i polaznika Policijske akademije, vatrogasaca, povijesnih postrojbi, i brojnih drugih vjernika.

Cijeli članak »

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael

Četvrtak, 07. 03. 2024.

Poruka pape Franje za 1. Svjetski dan djece 25. i 26. svibnja 2024.

Utorak, 05. 03. 2024.

Poruka pape Franje za 1. Svjetski dan djece koji će se održati u Rimu 25. i 26. svibnja 22024.

 

»Evo, sve činim novo!« (Otk 21, 5)

 

Dragi dječaci i drage djevojčice!

Bliži se prvi Svjetski dan posvećen vama, koji će se održati 25. i 26. svibnja u Rimu. Zato sam odlučio uputiti vam poruku, drago mi je da ćete je moći primiti i hvala svima koji će se potruditi učiniti je dostupnom.

Cijeli članak »

Msgr. Željko Majić zaređen za banjolučkog biskupa

Nedjelja, 03. 03. 2024.

Imenovani banjolučki biskup Željko Majić zaređen je za biskupa tijekom svečanog euharistijskog slavlja u subotu 2. ožujka u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure, kako prenosi Katolička tiskovna agencija.

Cijeli članak »

Vojni ordinarij predvodio misu prigodom Međunarodnog dana civilne zaštite

Petak, 01. 03. 2024.

U Logističkom centru civilne zaštite u Jastrebarskom danas je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan tom je prigodom predvodio sv. misu u kapeli sv. Sebastijana koja se nalazi unutar Logističkog centra.

Cijeli članak »

Na 128. obljetnicu smrti Ante Starčevića slavljena misa u Šestinama

Srijeda, 28. 02. 2024.

Vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan je na 128. obljetnicu smrti dr. Ante Starčevića, 28. veljače 2024., predvodio sv. misu u zagrebačkim Šestinama gdje se nalazi i grob Oca Domovine.

Cijeli članak »

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael

Ponedjeljak, 26. 02. 2024.

Poruka pape Franje za 98. Svjetski dan misija 20. listopada 2024.

Petak, 23. 02. 2024.

Poruka pape Franje za 98. Svjetski dan misija 20. listopada 2024.

 

»Pođite i pozovite sve na gozbu« (usp. Mt 22, 9)

 

Draga braćo i sestre!

Temu ovogodišnjeg Svjetskog dana misija preuzeo sam iz evanđeoske prispodobe o svadbenoj gozbi (usp. Mt 22, 1-14). Nakon što su uzvanici odbili poziv, kralj, protagonist te prispodobe, kaže svojim slugama: »Pođite stoga na raskrižja i koga god nađete, pozovite na svadbu!« (r. 9). Razmišljajući o ovoj ključnoj riječi, u kontekstu te Isusove prispodobe i njegova života, možemo istaknuti nekoliko važnih vidova evangelizacije. Oni se pokazuju posebno aktualnima za sve nas, Kristove učenike misionare, u ovoj posljednjoj fazi sinodalnog procesa koji bi, u skladu s geslom “Zajedništvo, sudjelovanje, poslanje”, trebao Crkvu ponovno vratiti njezinoj prioritetnoj zadaći, a to je navještaj evanđelje u suvremenom svijetu. 

Cijeli članak »

Duhovne vježbe za svećenike Vojnog ordinarijata

Četvrtak, 22. 02. 2024.

Od ponedjeljka, 19. veljače do četvrtka 22. veljače 2024. u „Oazi sv. Marije Krucifikse“ - Duhovnom centru Službenica Milosrđa – sestara Anćela na Kamenu pokraj Splita održane su duhovne vježbe za vojne i policijske kapelane, njih 30koji vrše pastoralnu službu u Vojnom ordinarijatu. Voditelj duhovnih vježbi bio je vlč. Taras Barščevski, svećenik Križevačke eparhije i izvanredni profesor na Katedri Svetoga pisma Novoga zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cijeli članak »

Solidarnost u deset riječi

Četvrtak, 22. 02. 2024.

Poslanica biskupa Radoša za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini od 3. do 10. ožujka 2024.

 

Solidarnost u deset riječi

 

 

Draga braćo i sestre!

Korizmeno vrijeme u kojem se nalazimo daje nam priliku za životno i vjerničko usmjerenje po načelu ispravne molitve, sadržajne pokore i konkretnih djela milosrđa, kako nam to Gospodin Isus naznačuje u Evanđelju (Mt 6, 1-18). Uvijek na polovici svoga korizmenoga puta prema svetkovini Uskrsa zastajemo i pogled usmjerujemo prema svojoj braći i sestrama u Bosni i Hercegovini, s kojima smo povezani pripadnošću istom narodu, zajedništvom, solidarnošću i, nadasve, zajedničkim hodom. 

Cijeli članak »

30. obljetnica smrti Damira Tomljanovića Gavrana

Nedjelja, 18. 02. 2024.

U rodnom mjestu Damira Tomljanovića Gavrana, u Krivom Putu kod Senja, u subotu 17. veljače, održana je komemoracija povodom 30. godišnjice njegove pogibije. Vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan tom je prigodom predvodio molitvu na grobu stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana, a potom i slavio sv. misu u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne.

Cijeli članak »

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael

Petak, 16. 02. 2024.

Dan kapelanije i blagoslov kapele u vojnoj kapelaniji „Sveti Valentin“

Četvrtak, 15. 02. 2024.

U četvrtak, 15. veljače, u vojarni „1. Hrvatski gardijski zbor“, u sjedištu Počasno-zaštitne bojne (PZB) na Tuškancu u Zagrebu, proslavljen je Dan vojne kapelanije „Sveti Valentin“. Tom je prigodom vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan predvodio svetu misu i blagoslovio novu kapelicu kapelanije u kojoj će pripadnici PZB i djelatnici vojarne odsada imati prostor za slavlje svete mise, osobnu molitvu i sabranost.

Cijeli članak »

Pepelnica u Vojnom ordinarijatu

Srijeda, 14. 02. 2024.

Na Čistu srijedu, 14. veljače 2024., u kapelici Vojnog ordinarijata svetom misom i obredom pepeljenja djelatnici ordinarijata i drugi vjernici započeli su svoj korizmeni hod. Sv. misu i obred pepeljenja predvodio je vojni biskup msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom.

Cijeli članak »

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Ponedjeljak, 12. 02. 2024.

NOTA “GESTIS VERBISQUE” O VALJANOSTI SLAVLJENJA SAKRAMENTA

 

Prethodne napomene

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Ozbiljne promjene koje su učinjene u materiji ili formi sakramenata, čineći njihovo slavlje ništavnim, dovele su do potrebe da se uđe u trag osobama koje su bile uključene u ponavljanje obreda krštenja ili potvrde, a značajan broj vjernika s pravom je izrazio svoju zabrinutost. Na primjer, umjesto ustaljene formule za krštenje, korištene su formule kao što su: „Ja te krstim u ime Stvoritelja…“ i „U ime tvoga oca i majke… mi te krstimo“. U tako ozbiljnoj situaciji našli su se i svećenici. Potonji, koji su kršteni na taj način, na težak način otkrili su nevaljanost svog ređenja i sakramenata koje su do toga trenutka slavili.

Cijeli članak »

Proslava Gospe Lurdske i Dana bolesnika u kapelici Vojnog ordinarijata

Nedjelja, 11. 02. 2024.

Povodom proslave Gospe Lurdske i Dana bolesnika, u nedjelju 11. veljače, u kapelici Vojnog ordinarijata služena je sveta misa na kojoj su se okupili članovi Hrvatske udruge medicinskih sestara, medicinske sestre, medicinski tehničari, liječnici i drugi bolnički djelatnici iz Zagreba i okolice. Svetu misu predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s generalnim vikarom don Markom Medom.

Cijeli članak »

Proslava Dana vojne kapelanije “Blaženi Alojzije Stepinac” u Zapovjedništvu HKoV

Petak, 09. 02. 2024.

U karlovačkoj vojarni „Stožerni general Petar Stipetić“, u sjedištu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske (HkoV), u petak 9. veljače, svečanom koncelebriranom svetom misom proslavljen je Dan vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“, a ujedno i 25. godišnjica osnivanja ove vojne kapelanije.

Cijeli članak »

Proslava desete obljetnice uspostave policijske kapelanije blaženi Alojzije Stepinac u Virovitici

Petak, 09. 02. 2024.

U četvrtak 8. veljače u Virovitici proslavljen je Dan policijske kapelanije blaženi Alojzije Stepinac o desetoj obljetnici njezine uspostave u Policijskoj upravi virovitičko–podravskoj. Tim je povodom najprije odana počast poginulim hrvatskim policajcima kod spomen-obilježja ispred zgrade Policijske uprave, a molitvu je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan.

Cijeli članak »

Poruka pape Franje za korizmu 2024. godine

Petak, 02. 02. 2024.

Bog nas vodi kroz pustinju do slobode

 

Draga braćo i sestre!

Kada se naš Bog objavljuje, prenosi uvijek poruku slobode: »Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva« (Izl 20, 2). Tako počinje dekalog dan Mojsiju na gori Sinaj. Narod itekako dobro zna o kojem izlasku Bog govori: iskustvo ropstva još je uvijek svježe u njegovu sjećanju. On prima deset riječi u pustinji kao put slobode. Mi ih nazivamo “zapovijedima”, ističući snagu ljubavi kojom Bog odgaja svoj narod. Taj je poziv na slobodu uistinu snažan. Ne iscrpljuje se u jednom događaju, zato što sazrijeva na jednom putu. Kao što Izrael u pustinji još uvijek nosi Egipat u sebi – često žaleći za prošlošću i mrmljajući protiv Gospodina i Mojsija – tako i današnji Božji narod nosi u sebi tlačiteljski jaram koji mora ostaviti iza sebe. Opažamo to u trenucima kad se osjećamo beznadno, kad besciljno lutamo kroz život kao po pustinji, bez obećane zemlje prema kojoj bismo zajedno težiti. Korizma je milosno vrijeme u kojem pustinja ponovno može postati – prema riječima proroka Hošee – mjesto naše prve ljubavi (usp. Hoš 2, 16-17). Bog odgaja svoj narod da iziđe iz svog ropstva i doživi prijelaz iz smrti u život. Poput nekog zaručnika iznova nas privlači sebi i našem srcu šapće riječi ljubavi.

Cijeli članak »

Poruka prigodom Dana posvećenoga života 2024.

Srijeda, 31. 01. 2024.

Poruka koju su prigodom Dana posvećenoga života, koji se slavi na Svijećnicu, 2. veljače 2024., uputili predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života mons. Zdenko Križić i predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Lidije Bernardica Matijević.

 

Posvećeni život – svjedočanstvo Kristova mira

 

Poštovane redovnice, redovnici i laici posvećeni u svijetu,

drage sestre i draga braćo u Kristu!

 

1. Kada je 1997. godine papa Ivan Pavao II. uveo slavlje Dana posvećenoga života, nije slučajno za to slavlje izabrao blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu. Promatrajući evanđeoski prizor u kojem Marija i Josip, četrdeset dana nakon Isusova rođenja, donose dijete Isusa u Hram „da ga prikažu Gospodinu” (Lk 2,22), u svojoj poruci za prvi Dan posvećenoga života napisao je sveti Papa, među ostalim, i ove riječi: „Prikazanje Isusovo u Hramu na taj način predstavlja rječitu sliku potpunog darivanja vlastitog života za sve one koji su pozvani životom u Crkvi i svijetu, putem evanđeoskih savjeta, oslikavati ‘karakteristične crte Isusa – djevičanskog, siromašnog i poslušnog’” (Vita consecrata, br. 1). Drugim riječima, u životu osoba koje su se posvetile Bogu zavjetima evanđeoske poslušnosti, siromaštva i čistoće treba biti prepoznatljiv onaj oblik života koji je živio sam Isus Krist, Sin Božji.

Cijeli članak »

Svjedočiti ljepotu očinstva

Srijeda, 31. 01. 2024.

  

Poruka Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj uz Dan života 2024., koju potpisuje predsjednik Vijeća dubrovački biskup Roko Glasnović

 

Svjedočiti ljepotu očinstva

 

Vijeće HBK-a za život i obitelj ovogodišnju poruku za Dan života, koji se obilježava u nedjelju 4. veljače, posvećuje promišljanju o ocu kao Božjem suradniku u stvaranju života te njegovoj ulozi u podupiranju i zaštiti života. Želimo odati dužno priznanje očevima za sve ono što već čine svjedočeći ljepotu očinstva te ih ohrabriti da još cjelovitije i požrtvovnije žive povjereno im poslanje. Jednako tako, htjeli bismo potaknuti očeve, ali i one koji će to postati, da posvijeste svoj očinski poziv u današnjem svijetu.

Cijeli članak »

Umjetna inteligencija i mudrost srca.

Utorak, 30. 01. 2024.

Poruka pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji se slavi 12. svibnja 2024.

Umjetna inteligencija i mudrost srca.

Prema uistinu ljudskoj komunikaciji

Draga braćo i sestre!

Razvoj sustavâ takozvane umjetne inteligencije, o čemu sam već razmišljao u nedavnoj Poruci za Svjetski dan mira, radikalno mijenja također informacije i komunikaciju, a time i neke od temelja građanskog suživota. To je promjena koja zahvaća sve, a ne samo one koji se time profesionalno bave. Ubrzano širenje izvanrednih izuma, čije je funkcioniranje i čije su mogućnosti većini nas nedokučive, začuđenost koja se kreće od oduševljenosti pa do nesnalaženja, i neizbježno nas suočava s temeljnim pitanjima: što je, dakle, čovjek, koja je njegova specifičnost i kakva će biti budućnost ove naše vrste homo sapiensa u eri umjetne inteligencije. Kako ostati u potpunosti ljudi i kako prema dobrom usmjeravati aktualne promjene na području kulture?

Cijeli članak »

Dan vojne kapelanije „Sveta Obitelj“

Srijeda, 17. 01. 2024.

U srijedu, 17. siječnja, u vojarni „1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ proslavljen je Dan vojne kapelanije „Sveta Obitelj". U sklopu svečane proslave, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan je pastoralno pohodio kapelaniju, predvodio obred blagoslova djelatnika vojarne i predslavio svetu misu.

Cijeli članak »

„Nije dobro da je čovjek sam“

Ponedjeljak, 15. 01. 2024.

Poruka pape Franje za XXXII. Svjetski dan bolesnika, 11. veljače 2024.

„Nije dobro da je čovjek sam“. Liječiti bolesne liječeći međusobne odnose

„Nije dobro da čovjek bude sam“ (usp. Post 2,18). Bog, koji je ljubav, od početka je stvorio čovjeka za zajedništvo obdarujući ga sposobnošću da ostvaruje odnos s drugima. Tako smo pozvani u svom životu, koji se odražava u slici Trojstva, u potpunosti se ostvariti u dinamici odnosa, prijateljstva i međusobne ljubavi. Stvoreni smo da živimo zajedno, a ne sami. I baš zato što je ta želja za zajedništvom duboko ukorijenjena u ljudskom srcu, iskustvo napuštenosti i samoće doživljavamo kao nešto zastrašujuće, bolno pa čak i neljudsko. To se je još više očituje u trenucima slabosti, neizvjesnosti i nesigurnosti, često uzrokovanih pojavom teške bolesti.

Cijeli članak »

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Božić 2023.

Petak, 22. 12. 2023.

 

Draga braćo i sestre!

1.  „Što bijaše od početka, što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše o Riječi, Životu – da, Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni, koji bijaše kod Oca i očitova se nama - što smo vidjeli i čuli, navješćujemo i vama da i vi imate zajedništvo s nama. A naše je zajedništvo s Ocem i sa Sinom njegovim Isusom Kristom. I to Vam pišemo da radost naša bude potpuna.“ (1 Iv 1,-4).

Cijeli članak »

Blagoslov polaznika i djelatnika Policijske akademije „ Prvi hrvatski redarstvenik“

Petak, 22. 12. 2023.

U petak, 22. prosinca 2023., vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan pohodio je Policijsku akademiju „Prvi hrvatski redarstvenik“  i  Policijsku školu „ Josip Jović“ te se tamo susreo sa djelatnicima i polaznicima.

Cijeli članak »

32. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta “dr. Franjo Tuđman”

Petak, 22. 12. 2023.

U srijedu, 20. prosinca 2023. godine, svečano je obilježena 32. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“. Tom je prigodom vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predvodio Svetu misu zornicu u kapeli sv. Mihaela arkanđela na HVU. U zajedništvu s biskupom bio je vojni kapelan na HVU don Damir Stojić.

Cijeli članak »

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael

Petak, 22. 12. 2023.

Poruka svetoga oca Franje za 57. Svjetski dan mira 1. siječnja 2024.

Četvrtak, 21. 12. 2023.

Umjetna inteligencija i mir

 

Na početku nove godine, milosnog vremena koje Gospodin daruje svakome od nas, želim se obratiti narodu Božjem, narodima, čelnicima država i vlada, predstavnicima različitih vjera i civilnog društva, te svim muškarcima i ženama našeg vremena kako bih im uputio najbolje želje za mir.

Cijeli članak »

Božićno čestitanje u Vojnom ordinarijatu

Petak, 15. 12. 2023.

Tradicionalno božićno čestitanje u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu održano je ove godine u petak 15. prosinca. Na čestitanju su sudjelovali vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, vojni biskup u miru msgr. Juraj Jezerinac, generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikari vlč. Frano Musić i don Slavko Rajič, vojni i policijski kapelani, djelatnici Vojnog ordinarijata, pomoćnici vojnih i policijskih kapelana, članovi Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH) i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP). Tajnica Vojnog ordinarijata s. Martina Vugrinec vodila je kroz program susreta.

Cijeli članak »

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael

Petak, 15. 12. 2023.

Obilježavanje 32. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Četvrtak, 14. 12. 2023.

U utorak, 12. prosinca 2023., u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici svečano je obilježena 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Tom prigodom vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan služio svetu misu za sve poginule, nestale i preminule branitelje i djelatnike HRZ-a u kapeli vojne kapelanije sv. Petra i Pavla. U koncelebraciji je bio vojni kapelan HRZ-a o. Danijel Čolo OCD.

Cijeli članak »

Svećenik don Željko Majić imenovan banjolučkim biskupom

Petak, 08. 12. 2023.

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, u petak 8. prosinca 2023., priopćila da je „Njegova Svetost papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vodstva Banjolučke biskupije preuzvišenog mons. Franje Komarice te imenovala novog banjolučkog biskupa poštovanog don Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije“

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi