Kapelanije

Sv. Martin Tourski

ZSS, Delnice
Tel.: +385 51 652 806
Faks: +385 51 652 940

don Željko Savić, kapelan
----------, pomoćnik kapelana

Vijesti iz kapelanije:

Dan vojne kapelanije „Sveti Martin Tourski“ u Delnicama

Petak, 10. 11. 2023.

U četvrtak, 9. studenoga, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) obilježili su Dan vojne kapelanije i proslavili blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Martina Tourskog. Vojni biskup msgr. Jure Bogdan tom je prigodom predvodio sveto misno slavlje u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama. S biskupom su koncelebrirali vojni kapelan domaćin don Željko Savić, vojni i policijski kapelani i svećenici Riječke nadbiskupije te đakon Zdenko Lendl.

Cijeli članak »

Dan vojne kapelanije „Sveti Martin Tourski“ u Delnicama

Subota, 12. 11. 2022.

U petak, 11. studenoga, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) obilježili su Dan vojne kapelanije i proslavili blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Martina Tourskog. Vojni biskup msgr. Jure Bogdan tom je prigodom predvodio sveto misno slavlje u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama. S biskupom su bili u koncelebraciji: don Željko Savić vojni kapelan u Delnicama, drugi vojni i policijski kapelani i svećenici iz okolnih župa.

Cijeli članak »

Hodočašće Hrvatske kopnene vojske na Udbinu

Četvrtak, 10. 09. 2020.

U organizaciji Vojnog ordinarijata i Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u četvrtak, 10. rujna 2020., održano je 5. vojno hodočašće HKoV na Udbinu. Zbog posebnih prilika uzrokovanih pandemijom COVID-19, hodočašće je ove godine održano s manjim brojem sudionika, uz pridržavanje mjera socijalne distance i zaštite sukladno važećim preporukama stožera civilne zaštite.

Misno slavlje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom, vojnim kapelanima  i drugim svećenicima Vojne i Gospićko-senjske biskupije. Na hodočašću je sudjelovalo oko 160 pripadnika Hrvatske kopnene vojske predvođenih zapovjednikom general-pukovnikom Borisom Šerićem, a zapovjednik hodočašća bio je brigadir Mile Vukičević. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj”.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe u Malom Lošinju

Petak, 25. 10. 2019.

U vojarni Kovčanje u Malom Lošinju od 22. do 25. listopada 2019. godine održane su duhovne vježbe za pripadnike požeške vojarne, vjernike vojne kapelanije "Sveti Ivan Krstitelj" u Požegi i vjernike vojne kapelanije "Sv. Ivana Pavla II." u Zagrebu. Duhovne vježbe vodio je o. Mirko Vukoja DI iz vojne kapelanije "Sv. Martina" u Delnicama.

Cijeli članak »

Obilježena obljetnica Vojne kapelanije ZSS-a

Nedjelja, 11. 11. 2018.

U delničkoj župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u petak, 9. studenoga 2018. služena je misa povodom dana zaštitnika Vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga, svetog Martina Tourskog i obilježavanje spomen-dana na poginule pripadnike specijalnih postrojbi iz Domovinskog rata. Koncelebriranom liturgijskom slavlju, koje je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, nazočili su zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija te djelatni i umirovljeni pripadnici specijalnih postrojbi.

Cijeli članak »

Proslava svetog Martina u Delnicama

Ponedjeljak, 13. 11. 2017.

   Već drugu godinu zaredom vojni i policijski kapelani  svoje duhovne vježbe završavaju proslavom dana kapelanije sv. Martina Tourskog u Zapovjedništvu specijalnih snaga u Delnicama. Svake godine okuplja se i rodbina poginulih hrvatskih specijalaca, goranskih vitezova. Proslava ove godine u petak, 10. studenoga,  započela je sv. misom u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Koncelebrirali su vojni i policijski kapelani i drugi svećenici.

Cijeli članak »

Priprava za Božić u PU krapinsko-zagorskoj

Petak, 23. 12. 2016.

Tijekom Došašća – priprave za Božić, policijski kapelan u PU krapinsko-zagorskoj pater Zrinko Nikolić služio je svete mise i ispovijedao. Svetim misama nazočili su načelnik Policijske uprave Jakob Bukvić, zamjenik načelnika PU Željko Sugnetić te drugi djelatnici PU.

U svojim propovijedima pater Zrinko objašnjavao je značenje i važnost priprave za blagdan Božića – rođenje maloga Boga.

Proslavljen Dan Vojne kapelanije „Sv. Martin Tourski“

Petak, 11. 11. 2016.

Svetim misnim slavljem u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Delnicama u petak, 11. studenog, proslavljen je Dan Vojne kapelanije „Sv. Martin Tourski“ smještene u Zapovjedništvu specijalnih snaga u Delnicama. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s vojnim kapelanom domaćinom p. Mirkom Vukojom, vojnim i policijskim kapelanima Vojnog ordinarijata.

Cijeli članak »

Obilježena 25. obljetnica ustroja specijalnih snaga RH

Četvrtak, 08. 09. 2016.

Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo je u četvrtak 8. rujna u vojarni Drgomalj u Delnicama 25. obljetnicu ustroja specijalnih snaga RH. Svečanom su događaju nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, generalni vikar Vojne biskupije o. Jakov Mamić, OCD, zapovjednici grana Oružanih snaga RH, načelnici uprava te bivši zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Na početku svečanosti slavljena je sveta misa u crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Delnicama, koju je predvodio o. Mamić u zajedništvu s vojnim kapelanom domaćinom p. Mirkom Vukojom. Nakon govora, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u vojarni predsjednica Grabar-Kitarović odala je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi Oružanih snaga RH. Molitvu za poginule također je predvodio o. Mamić.

Cijeli članak »

Dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata

Četvrtak, 03. 03. 2016.

U četvrtak, 3. ožujka 2016. na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju, održan je dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata. Sastanku su nazočili svi vojni kapelani i njihovi pomoćnici, osim narednika Daniela Radinovića. Na početku su sve pozdravili domaćini don Milenko Majić i brigadir Ivan Jurilj.

Cijeli članak »

Vjenčanje u svetištu Sveta Mati Slobode

Subota, 06. 02. 2016.

Pod misom u prisutnosti roditelja, rodbine i prijatelja na Jarunu u crkvi Sveta Mati Slobode sklopili su svoj savez zajedništva života Ana-Marija Brajdić i Dražen Kovačić, pripadnici Specijalnih snaga. Pripremili su se Tečajem priprave za brak u Zagrebu a misu i obred vjenčanja slavio je p. Mirko Vukoja, vojni kapelan Zapovjedništva specijalnih snaga u Delnicama.

Cijeli članak »

Sveti Martin u Delnicama

Petak, 13. 11. 2015.

tekst: M. Vukoja; foto: S. Claudio

tekst: M. Vukoja; foto: S. Claudio

I ove godine svečanoje proslavljen Dan vojne kapelanije sv. Martina Tourskog u Zapovjedništvu specijalnih snaga u Delnicama. "Dobri Bog nam je podario divan dan za ovo doba godine. Tradicionalno za našu proslavu okupljamo svu užu rodbinu poginulih hrvatskih specijalaca, naših vitezova. Dirljiv je to susret svih koji mogu doći, obzirom da su roditelji sve stariji i bolesniji. Stoga se radujemo svim mladim članovima njihovih obitelji", poručio je vojni kapelan Mirko Vukoja.

Cijeli članak »

Prva obljetnica Zapovjedništva specijalnih snaga

Srijeda, 16. 09. 2015.

Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) obilježilo je 16. rujna 2015. u vojarni Drgomalj u Delnicama prvu obljetnicu svog ustrojavanja. Uz pripadnike postrojbe i zapovjednika, brigadira Pericu Turaliju, u Delnicama su bili izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH general-bojnik Ivan Jurić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Mirko Šundov i drugi predstavnici ustrojbenih cjelina OS RH, strani vojni izaslanici, predstavnici lokalne uprave i samouprave. Policijske uprave primorsko-goranske i Specijalne policije MUP-a, vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac i drugi. U sklopu svečanosti služena je i misa u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen području u vojarni odana je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi OS RH.

Cijeli članak »

Prva obljetnica ZSS-a

Srijeda, 16. 09. 2015.

Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) obilježilo je danas, 16. rujna 2015., u vojarni Drgomalj u Delnicama prvu obljetnicu svog ustrojavanja. Uz pripadnike postrojbe i zapovjednika ZSS-a, brigadira Pericu Turaliju, svečanom obilježavanju prisustvovali su izaslanik načelnika GS OSRH, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta OS RH general bojnik Ivan Jurić, glavni inspektor obrane general pukovnik Mirko Šundov i drugi predstavnici ustrojbenih cjelina OSRH, strani vojni izaslanici, predstavnici lokalne uprave i samouprave, Policijske uprave primorsko-goranske i Specijalne policije MUP-a, vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac i drugi. U sklopu svečanosti služena je i misa u crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Delnicama koju je predslavio vojni biskup i kapelan ZSS-a. 

Cijeli članak »

Uz molitvu završili commando obuku

Subota, 12. 09. 2015.

U vojarni "Josip Jović" na Udbini 12. je kolovoza održana prigodna svečanost kojom je završena Temeljna obuka za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga, a koju je uspješno završilo deset pripadnika OS RH. Oni su tradicionalno, pod okriljem noći, klečeći uz vatru izrekli molitvu, nakon čega su im uručene diplome o uspješnom završetku obuke. 


Cijeli članak »

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u ZSS-u

Četvrtak, 30. 07. 2015.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i redarstvenici PP Delnice slavili su spomen na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnicu VRO Oluja. Prije mise kod spomen križa u vojarni djelatnici ZSS-a položili su vijenac i upalili svijeće za poginule pripadnike specijalnih postrojbi Ministarstva obrane i Glavnog stožera RH kao i za sve branitelje koji su svoje živote položili za domovinu tijekom Domovinskog rata. Molitvu kod spomen križa i misno slavlje predvodio je vojni kapelan p. Mirko Vukoja.

Cijeli članak »

Misa za selekciju u Zapovjedništvu specijalnih snaga

Ponedjeljak, 16. 03. 2015.

tekst: p. Mirko V.; foto: Claudio S.

tekst: p. Mirko V.; foto: Claudio S.

Da bi fizički i psihički napori u obuci urodili plodom potrebna je i duhovna snaga osobnosti. Stoga smo slavili svetu misu s ovogodišnjim kandidatima za tu napornu obuku koja im slijedi. Duhovna smo im potpora u njihovim požrtvovnim nastojanjima. Duh osobi daje potrebnu snagu volje i drži ga uspravnim na mukotrpnim životnim putevima. Uzalud se trude graditelji, zaludu bdiju stražari, ako Bog ne podupire i ako on ne uzdrži djelo ruku naših.

Sastanak Karlovačkog vojnog dekanata u Petrinji

Utorak, 24. 02. 2015.

Danas je u vojarni „Predrag Matanović“ u Petrinji održan prvi ovogodišnji dekanatski sastanak Karlovačkog vojnog dekanata. Sastanak je održan u petrinjskoj kapelaniji „Sv. Ilije“ koju je lani preuzeo vlč. Matija Žugaj. Kapelan Matija je po prvi puta bio domaćin čitavom dekanatu. Sastanku su nazočili kapelani sa Slunja, iz Gospića, iz Karlovca i Petrinje. Vlč. Mirko Vukoja je zbog vođenja duhovnih vježbi bio spriječen. Uz kapelane bili su prisutni i svi pomoćnici te naš „vječni“ pridruženi član, satnik Robert Ćaran.

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Sv. Martin” u Delnicama

Petak, 07. 11. 2014.

tekst: M. Vukoja; foto: K. Simonović

tekst: M. Vukoja; foto: K. Simonović

Već uobičajeno na Dan kapelanije okupljamo užu rodbinu poginulih pripadnika specijalnih postrojbi, njih sedamdeset i četiri, iz kojih je izrasla Bojna za specijalna djelovanja. Svake godine to bude dirljiv susret jer je lokalno uglavnom sve već pokrio naš poslovični zaborav. Mi taj spomen čuvamo i brižno njegujemo u našoj Spomen sobi. Žrtva vlastitog života tih hrabrih ljudi trajna nam je inspiracija i ispit savjesti u svim našim sadašnjim službama.

Cijeli članak »

„Oče naš“

Petak, 19. 09. 2014.

tekst i foto: N. Veriga

tekst i foto: N. Veriga

Od 16. do 19. rujna djelatnici Vojno-obavještajne bojne HKoV-a bili su na duhovnim vježbama u organizaciji Vojnog ordinarijata u RH. Vježbe je vodio njihov vojni kapelan o. Mirko Vukoja. Tijekom putovanja k odredištu, Dujlovo - Split, djelatnici su se zaustavili u Zadru kako bi posjetili crkvu svetog Donata, kao i prepoznatljive zadarske „Orgulje“ i „Pozdrav suncu“. U nastavku putovanja posjetili su i katedralu „Sv. Jakova“ u Šibeniku.

Cijeli članak »

Dan Bojne za specijalna djelovanja

Petak, 05. 09. 2014.

tekst: M. Vukoja; foto: C. Simeonović

tekst: M. Vukoja; foto: C. Simeonović

I ove godine svečano smo proslavili Dan BSD-a. Misu u 10 sati u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama predvodio je don Ilija Jakovljević, policijski kapelan PU istarske. Isti dan je izvršena smjena zapovjednika BSD-a, brigadira Dražena Resslera koji odlazi u Ratnu školu. Za novog zapovjednika BSD-a imenovan je pukovnik Perica Turalija. Došao je sa zapovjedištva VOB-a, inače je bivši pripadnik BSD-a.

Cijeli članak »

Priprava za Uskrs u BSD-u

Četvrtak, 17. 04. 2014.

tekst: M. Vukoja; foto: S. Claudio

tekst: M. Vukoja; foto: S. Claudio

Danas, 16. travnja, slavljena sveta misa u Spomen sobi vojarne u Delnicama uoči najvećeg kršćanskog blagdana. Prije početka misnog slavlja pružena je mogućnost pripadnicima Bojne za specijalna djelovanja i prisutnim vjernicima za sakrament pomirenja. Uz pripadnike Bojne za specijalna djelovanja misnom slavlju nazočili su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, djelatnici Policijske postaje Delnice.

Cijeli članak »

Započeo proljetni ciklus duhovnih vježbi za pripadnike OS RH

Petak, 14. 03. 2014.

tekst i foto: M. Barišić

tekst i foto: M. Barišić

U vojnom hotelu „Zagreb“ u Splitu, od 11. do 14. ožujka 2014. godine održan je prvi turnus proljetnog ciklusa duhovnih vježba za pripadnike OS RH koje organizira i provodi Vojni ordinarijat u RH. „Vjera – integralni dio ljudske naravi“ bila je tema trodnevnih razmatranja za 35 časnika, dočasnika i vojnika, vjernika vojnih kapelanija sv. Ilije Proroka iz Petrinje, bl. Ivana Merza iz Slunja i sv. Franje Asiškog iz Gospića. Voditelj duhovnih vježba bio je o. Mirko Vukoja, DI, vojni kapelan Bojne za specijalna djelovanja iz Delnica.

Cijeli članak »

Selekcija i kadeti u Delnicama

Četvrtak, 06. 03. 2014.

tekst: p. Mirko; foto: D. Drancelj

tekst: p. Mirko; foto: D. Drancelj

Ovog tjedna započela je u Delnicama selekcija za popunjavanje Bojne za specijalna djelovanja. Običavamo slaviti sv. misu kao duhovno osnaženje za početak naporne obuke mladića koji su se javili za commando obuku. Strogi su kriteriji i visoko podignuta ljestvica za kandidate koji imaju jaku želju postati hrvatski specijalci u različitim kategorijama. Potrebno je i vrijedi ove mlade ljude poticati i svestrano podupirati u njihovim mladenačkim idealima. Duhovna potpora tu je presudna. U duhovnoj krepkosti i domoljubnom zanosu inspiriraju se u našoj Spomen sobi pred onima koji su svoj život uložili u temelje naše slobode i dostojanstva.

Cijeli članak »

Posjet zapovjednika BSD-a Vojnom ordinarijatu

Četvrtak, 23. 01. 2014.

tekst: M. Vukoja; foto: M. Čobanović

tekst: M. Vukoja; foto: M. Čobanović

Izaslanstvo Bojne za specijalna djelovanja iz Delnica posjetilo je 23. siječnja vojnog biskupa Jurja Jezerinca u sjedištu biskupije. Uz zapovjednika bojne, pukovnika Dražena Resslera na susretu su sudjelovali prvi dočasnik Stanko Putica, vojni kapelan BSD-a p. Mirko Vukoja i pomoćnik vojnog kapelana satnik Anton Žic. Uz biskupa Jezerinca susretu su nazočili i generalni vikar o. Jakov Mamić, pastoralni vikar o. Josip Stanić, te bojnik Petar Klarić, načelnik MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu.

Cijeli članak »

Proslavljen dan kapelanije u Delnicama

Petak, 08. 11. 2013.

tekst: p. M. Vukoja; foto: C. Semerot

tekst: p. M. Vukoja; foto: C. Semerot

Danas, 8. studenog 2013. godine, u Bojni za specijalna djelovanja bilo je svečano, proslavljen je blagdan sv. Martina Tourskog, zaštitnika vojne kapelanije i spomen dan na sedamdeset i četiri poginula pripadnika specijalnih postrojbi OS RH. Svečano misno slavlje započelo je u 11 sati, u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama. Generalni vikar Vojnog ordinarijata, o. Jakov Mamić, predvodio je misno slavlje u koncelebraciji sa vojnim kapelanima Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarija. 

Cijeli članak »

Novi vojni kapelan u Vojno-obavještajnoj bojni HKoV

Utorak, 10. 09. 2013.

tekst i foto: N. Veriga

tekst i foto: N. Veriga

Poradi svojih potreba provincija franjevaca trećoredaca (TOR), iz vojne biskupije kao vojni kapelan VK „Sv. Petra i Pavla apostola“ u VOB – HKoV otišao je fra Marijan Jelušić. Mjesto vojnog kapelana – poslužitelja preuzeo je o. Mirko Vukoja, vojni kapelan VK „Sv. Martin Tourski“ u BSD i policijski kapelan u PK „Sv. Vid“ .

Cijeli članak »

Obljetnica BSD-a

Petak, 06. 09. 2013.

tekst: M. Vukoja; foto: S. Claudio

tekst: M. Vukoja; foto: S. Claudio

I ove godine uoči Male Gospe slavili smo svečano dan naše postrojbe. Kako se i priliči, proslavu smo započeli sv. misom u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama. Misu je ove godine slavio generalni vikar, o. Jakov Mamić. Njegova prisutnost među nama bila je na obostranu radost. U homiliji je ohrabrio i potaknuo našu revnost u predanom služenju Domovini i Crkvi u našem narodu.

Cijeli članak »

Obljetnica 111. riječke brigade ZNG-a

Utorak, 02. 07. 2013.

tekst: M. Vukoja; foto A. Žic

tekst: M. Vukoja; foto A. Žic

Brzo prođe godina i evo nam nove, 22., obljetnice osnutka i nastanka naše slavne 111. brigade ZNG/HV "Zmajevi"! Malo su nam posijedili brci i lasi ali još smo vitalni. Prigoda je to i vrijeme okupljanja i prisjećanja naših prijatelja, kolega, subranitelja, koji smo pošli zajedno, stali u obranu svete Hrvatske zemlje, ali se nažalost neki nisu vratili da skupa slavimo pomoću Božjom izvojevanu Slobodu.

Cijeli članak »

Commando prisega

Četvrtak, 20. 06. 2013.

tekst: M. Vukoja; foto: BSD

tekst: M. Vukoja; foto: BSD

U predvečerje bajkovitog ličkog obzorja upriličena je na Udbini u vojarni „Josip Jović“ prisega novih hrvatskih commandosa. Nakon preteške obuke novi su momci prisegli i time postali djelatnici Bojne za specijalna djelovanja. Takva doza ponosa dobro dođe u ova sumorna vremena, osvježi i ohrabri.

Cijeli članak »

Prvi za Hrvatsku

Petak, 17. 05. 2013.

tekst: p. Mirko; foto: MORH

tekst: p. Mirko; foto: MORH

Ovog tjedna u Bojni za specijalna djelovanja upriličeno je natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH. Odmah na početku svi sudionici, njih 104,  posjetili su Spomen sobu gdje su se pomolili i zapalili svijeće za poginule pripadnike specijalnih postrojbi. Po prvi put sudjeluju pripadnici policije i jedna natjecateljica, pripadnica BSD-a. Uoči završnice natjecanja slavili smo misu u Spomen sobi za sve sudionike i organizatore.

Cijeli članak »

Posjet kapelana vojarni “Kovčanje”

Ponedjeljak, 29. 04. 2013.

tekst i foto: S. Milina

tekst i foto: S. Milina

Don Ivan Borić, policijskog kapelana PU istarske i pater Mirko Vukoja, vojni kapelan iz Delnica dana 29. travnja u vojarni "Kovčanje" na Lošinju slavio je sv. misu s djelatnicima Doma GS, djelatnicima Postaje obalnog motrenja Mali Lošinj (HRM), djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Mali Lošinj, te nekolicinom gostiju iz gradske uprave Malog Lošinja.

Commando i MAT na Udbini

Četvrtak, 25. 04. 2013.

tekst: M. Vukoja; foto: A. Žic

tekst: M. Vukoja; foto: A. Žic

Na blagdan sv. Marka posjetili smo vojarnu "Josip Jović" na Udbini gdje su smješteni padobranci BSD-a. U ovo vrijeme na poligonima se provodi commando obuka za one koji su prošli strogu selekciju i pripadnike naše bojne koji to još nisu ranije uvrstili u svoju obučenost. Prvo se p. Mirko susreo s njima u trenutcima njihovog predaha prije samog ulaska u iscrpljujuću vježbu preživljavanja. Svestrana motivacija nasušno im je potrebna.

Cijeli članak »

Priprava za Uskrs u BSD-u

Srijeda, 27. 03. 2013.

tekst: Mirko V.; foto: Claudio S.

tekst: Mirko V.; foto: Claudio S.

Nakon pružene prilike za sakrament pomirenja za sve koji su to poželjeli, upriličili smo u Spomen sobi naše vojarne slavljenje euharistije u ovom Velikom tjednu. P. Mirko je u homiliji istaknuo problem grijeha i svih patnji i zala koji iz njega proizlaze. Samo je veći misterij od zla onaj misterij kojim je Krist Spasitelj riješio tu trajnu enigmu našeg života. Brojni su filozofi spržili moždane vijuge upinjući se pronaći prihvatljiv odgovor i učinkovito rješenje svih nevolja. Mi znamo, jer nam je Bog objavio na samom početku, kako je nastala ta duboka pukotina na zemlji i na nebu samom: pad prvih anđela i pad prvih ljudi. I od tada ne prestaju se širiti na sve strane korijenje i mladice tog korova u čovjeku i među ljudima. Strah i skrivanje, izbjegavanje odgovornosti, posljedica je onog prvog otpada i svih naših tumaranja kroz osobnu i zajedničku povijest civilizacija. Izravna je izlučevina straha pak ljutnja, bijes što je pogonsko gorivo svakog neispravnog postupanja, grijeha.

Cijeli članak »

Selekcija za popunjavanje Bojne za specijalna djelovanja

Utorak, 19. 03. 2013.

tekst: M. Vukoja; foto: Claudio S.

tekst: M. Vukoja; foto: Claudio S.

Unatoč oskudnosti na svim razinama, i ove godine započela je selekcija za popunjavanje Bojne za specijalna djelovanja. Nakon promidžbe po svim postrojbama prijavio se oveći broj djelatnika koji bi željeli proći commando obuku i postati djelatnici naše postrojbe. Kako to obično biva, puno je zvanih, malo odabranih. Mnogi odustaju već na početku što je i značenje procesa selekcije. Za početak ozbiljnijeg pristupa u zahtjevnu obuku, slavili smo sv. misu u Spomen sobi naše vojarne.

Cijeli članak »

Zimski kamp kadeta u Delnicama

Nedjelja, 03. 03. 2013.

tekst: p. M. Vukoja; foto: A. žic

tekst: p. M. Vukoja; foto: A. žic

Pod vodstvom satnika Marka Kadije i čn Mihaela Brinzeja 7. i 8. naraštaj hrvatskih kadeta svih triju grana provode zimski kamp u vojarni Bojne za specijalna djelovanja u Delnicama. U sklopu njihove naporne obuke upriličili smo u nedjelju slavljenje euharistije i upoznavanje s memorijom koju čuvamo o stradanju pripadnika specijalnih postrojbi u Spomen sobi naše vojarne. P. Mirko je u propovijedi progovorio o neplodnoj smokvi koja iscrpljuje zemlju a ne donosi očekivane plodove te o Božjem strpljenju s nama koje nas onda obvezuje da budemo i mi strpljivi sa sobom i s drugima. Odgovorni smo davati barem onoliko koliko primamo.

Cijeli članak »

Sjećanje na junaka Damira Tomljanovića – Gavrana

Nedjelja, 17. 02. 2013.

tekst: R. Ćaran; foto: B. Kolarić

tekst: R. Ćaran; foto: B. Kolarić

Legendarni zapovjednik Tigrova Damir Tomljanović Gavran poginuo je prije devetnaest godina, 17. veljače 1994. godine  u obrani strateških položaja na Velebitu od metka velikosrpskog agresora.  Gavran je bio časnik koji je svojom junačkom hrabrošću, sposobnošću i vjerom ulijevao snagu i sigurnost svojim suborcima. U spomen i na čast ovom istinskom domoljubu Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović – Gavran“ upriličile su komemorativni skup u Krivom Putu nedaleko Senja, u njegovom rodnom mjestu i mjestu pokopa. Na komemoraciji, polaganju vijenaca i paljenju svijeća uz obitelj Damira Tomljanovića sudjelovale su institucije vlasti, zapovjednik i pripadnici 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ Gardijske motorizirane brigade, mnoge braniteljske i civilne udruge te građani.  Svetu misu u župnoj crkvi BDM Snježne predvodio je vojni kapelan „Tigrova“ i „Gromova“ iz Petrinje, Milenko Majić, uz suslavitelje, vojnog kapelana Bojne za specijalna djelovanja iz Delnica Mirka Vukoju i župnika Senja i Krivog Puta dr. Richarda Pavlića.

Cijeli članak »

Pepelnica na Udbini

Srijeda, 13. 02. 2013.

tekst: M. Vukoja; foto: A. Žic

tekst: M. Vukoja; foto: A. Žic

Na tipični lički zimski dan uputili smo se u posjet našoj padobranskoj satniji na Udbinu. Nakon blagoslova i korisnih razgovora u vojarni uputili smo se prema župnoj crvi, simbolu hrvatskog mučeništva koje još traje. Upriličili smo slavljenje svete mise u crkvi Hrvatskih mučenika.

Cijeli članak »

Božić u Bojni za specijalna djelovanja

Ponedjeljak, 24. 12. 2012.

tekst i foto: Anton Žic

tekst i foto: Anton Žic

I za ovaj Božić pripremali smo se sakramentom pomirenja koji unosi mir u svako ljudsko biće. Euharistijsko slavlje predvodio je p. Mirko. Pozvao je sve prisutne da ojačamo vjeru u prisutnost Jačega od naših nemoći i slabosti koji ulazi u naš život uvijek na jednostavan i neočekivan način. Dolazi tamo gdje je najzapušteniji dio našeg osobnog i zajedničkog života i od tamo obasjava naše tmine i grije naše promrzlo biće. I mi smo pozvani jedni drugima pripremati i olakšavati njegov ulazak i prisutnost u našim naporima i radostima, u našim nadanjima i strepnjama. Njegova prisutnost i blizina uvijek je prepoznatljiva i osjetljiva u stilu našeg osobnog življenja. A to je ujedno i poticaj drugima oko nas da se i sami otvaraju blagotvornom Kristovom dolasku.

U Delnicama proslavljen Dan kapelanije BSD-a

Petak, 09. 11. 2012.

tekst: p. Mirko Vukoja; foto: Klaudio Simonović, BSD

tekst: p. Mirko Vukoja; foto: Klaudio Simonović, BSD

Proslava sv. Martina, zaštitnika vojne kapelanije Bojne za specijalna djelovanja, započela je sv. misom u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama koju je slavio vojni ordinarij Juraj Jezerinac u zajedništvu vojnih kapelana karlovačkog vojnog dekanata. Posebnost proslave ovog dana kapelanije je u tome što se na taj dan okupi, iz svih krajeva gdje Hrvati žive, roditelje i rodbinu 74 poginula pripadnika specijalnih postrojbi iz kojih je izrasla Bojna za specijalna djelovanja. Njima se uvijek pridruže djelatnici BSD-a, djelatnici PU primorsko-goranske, županijske udruge proizašle iz Domovinskog rata te nositelji lokalnih i civilnih odgovornosti. 

Cijeli članak »

Obljetnica BSD-a

Petak, 07. 09. 2012.

Dvanaesta obljetnica osnutka Bojne za specijalna djelovanja proslavljena je svečano uoči Male Gospe u Delnicama. Svetu misu u župnoj crkvi u Delnicama slavio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Na početku mise pozdravio ga je zapovjednik Bojne a na kraju je p. Mirko zahvalio na čvrstoj i vedroj riječi što je nama poticaj i ohrabrenje da hodimo i živimo uspravno.

Cijeli članak »

Misa i blagoslov za sretnu misiju

Nedjelja, 02. 09. 2012.

Na kraju dugotrajne pripreme pripadnika BSD-a za međunarodnu misiju MAT u Afganistanu u Delnicama je slavljena misa kao zalog uspješno obavljene zadaće u doprinosu mira ovog kontingenta. Uz ohrabrenje na samom polasku u mirovnu misiju, p. Mirko je u homiliji istaknuo pronicavu zauzetost u svom duhovnom rastu kako bi nas što manje i blaže dotakla Isusova kritika licemjernog življenja: „Isus predbacuje farizejima i pismoznancima da se drže predaje ljudske, a napustili su Božju zapovijed”.

Cijeli članak »

Commando prisega

Četvrtak, 26. 07. 2012.

U večernjim satima ličke ljetne idile na poligonu Udbina upriličen je sasvim iznimni spektakl prisege novih hrvatskih komandosa. Nakon dugotrajne iscrpljujuće obuke u krajnje nepogodnim uvjetima i s minimalnim sredstvima pod vodstvom i nadzorom vrhunskih instruktora iz desetine za obuku BSD-a, 28 hrabrih ljudi rigorozno odabranih osposobljeno je za sve moguće izazove. Ovi momci izazivaju udivljenje i ulijevaju strahopoštovanje.

Cijeli članak »

Commando obuka BSD-a

Utorak, 03. 07. 2012.

Bojna za specijalna djelovanja održava i ove godine treću selekciju i commando obuku za svoje i nove pripadnike ove specijalne postrojbe. U ovoj kritičnoj fazi njihove obuke posjetili su ih naša psihologinja, vojni kapelan i njegov pomoćnik a izvršena je i smjena liječnika. Odmah vidljivo koliko nam je stalo do cjelovitog čovjeka i njegovih potreba na svim područjima osobnosti. Dojmljiv je to susret svjetova. Očituje svu komociju na koju smo nekako tiho navikli i što držimo potpuno normalnim stanjem. Ovi momci rigorozno odabrani uče nas s koliko malo u svakom smislu čovjek može biti ponosan i ispunjen samo kad su mu motivi veliki i jasni. Oduševljava njihova međusobna solidarnost i uporna spremnost u ekstremno napornim uvjetima danonoćnog iscrpljujućeg vježbanja.

Obljetnica 111. riječke brigade

Subota, 30. 06. 2012.

Prigodom obilježavanja 21. obljetnice legendarne 111. riječke brigade položeni su vijenci u Aleji branitelja na Drenovi u Rijeci a potom slavljena misa na Zametu za sve poginule pripadnike ove dragovoljačke jedinice. Još jedanput bilo je očito po broju sudionika koliko smo dozvolili da nas u miru suprotstave i rastoče zajedništvo i slogu što nas je krasila dok je bilo najgore. Svi pozivi na zbijanje redova i nadilaženje osobnih sitnih interesa poradi golemog zajedničkog dobra, ostaju bez vidljivog učinka. Bog neka nam se svima smiluje.

Misa za polaznike selekcijske obuke BSD-a

Utorak, 24. 04. 2012.

Unatoč sveobuhvatnim mjerama štednje, započela je obuka Selekcije za buduće pripadnike Bojne za specijalna djelovanja u Delnicama. Ova obuka prerasta u komando obuku koja je zahtjevna i iscrpljujuća do krajnjih granica izdržljivosti. Da bi se skladno iskoristile osobne sposobnosti i nadarenosti tih mladih ambicioznih ljudi, bit će potrebna osobita Božja pomoć. Prepoznali su to voditelji i polaznici ove obuke. Na samom početku slavili smo misu u Spomen sobi naše vojarne zazivajući obilje Božje milosti da ovi mladići ojačaju i pročiste svoje motive s kojima su krenuli na ovakav izazov.

Cijeli članak »

Proljetni turnus duhovnih vježbi

Petak, 16. 03. 2012.

Duhovne vježbe za vjernike vojnih kapelanija „Blaženog Ivana Merza“ iz Slunja, „Svetog Martina Tourskog“ iz Delnica i „Svetog Franje Asiškog“ iz Gospića u ovogodišnjem proljetnom turnusu održane su od 13. do 16. ožujka u Puli. Isusova molitva – Oče naš, bila je tema razmatranja ovih duhovnih vježbi koje je vodio p. Mirko Vukoja, vojni kapelan u Delnicama.

Cijeli članak »

Dekanatski susret Karlovačkog vojnog dekanata

Srijeda, 29. 02. 2012.

Vojni kapelani Karlovačkog vojnog dekanata svoj redoviti dekanatski susret imali su u policijskoj i vojnoj kapelaniji u Gospiću. Dekan preč. Andrija Markač animirao je susret naglasivši da je uz redoviti sastanak želja ovog susreta bila upoznati kapelane s novoosnovanom policijskom kapelanijom „Hrvatskih mučenika“ u Gospiću. Dekanatskom susretu nazočili su kapelani i pomoćnici iz vojnih kapelanija Karlovačkog dekanata, iz Karlovca, Kamenskog, Petrinje Delnica, Slunja, Ogulina, te domaćini iz Gospića. Župnik mons. Mile Čančar omogućio je da se radni dio susreta održi u prostorijama župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću.

Cijeli članak »

Misa u povodu 19. obljetnice akcije Maslenica

Nedjelja, 22. 01. 2012.

“Bog nikad ne uskraćuje. Kad on daje, da svi drugi otimaju, ne mogu oteti. Bog daje toliko da nitko ne može razvući. Bog jedini daje, drugi samo razvlače”, poručio je vojni kapelan Vojne kapelanije „Sv. Martin Tourski“ iz BSD-a p. Mirko Vukoja u homiliji misnog slavlja za domovinu i branitelje koje je povodom 19. obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica predvodio u crkvi sv. Franje na Podpragu na Velebitu.

Cijeli članak »

Priprava za Božić u BSD-u

Četvrtak, 22. 12. 2011.

Pojedinačnim sakramentom pomirenja pripadnici Bojne za specijalna djelovanja dostojno su se pripremili za slavljenje predbožićne sv. mise u spomen-sobi svoje vojarne. P. Mirko Vukoja je u obraćanju naglasio primjer Marijinog pristanka na Božju jedinstvenu ponudu čovječanstvu kao vjerodostojan primjer svakom čovjeku da ga slijedi.

Misa i blagoslov na Udbini

Srijeda, 14. 12. 2011.

U sklopu duhovne priprave za Isusovo rođenje za pripadnike BSD-a koji su izmješteni iz matične vojarne, na Udbini je služena misa i podijeljen blagoslov. Prije mise bila je prilika za sakrament pomirenja za sve koji su imali potrebu. Pozvani su bili i svi ostali koji se trenutno nalaze u dotičnoj vojarni, a pripadaju drugim postrojbama.

Cijeli članak »

Susret Karlovačkog vojnog dekanata

Ponedjeljak, 12. 12. 2011.

U Karlovcu u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske 12. prosinca održan je redoviti susret Karlovačkog vojnog dekanata. Susret je započeo dekan preč. Andrija Markač pozdravivši nazočne kolege svećenike i pomoćnike vojnih kapelana te ih u uvodu upoznao o zaključcima, prema preporuci iz Vojne biskupije, sa sastanka dekana o planovima za 2012. godinu unutar Vojnog ordinarijata te sukladno tome i vojnih kapelanija.

Cijeli članak »

Komemoracija za Marina Cvetkovića

Ponedjeljak, 05. 12. 2011.

Odana je počast svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote na oltar Domovine, a posebno poginulim suborcima iz 111. brigade ZNG-a, kasnije 111. brigade HV-a, i suborcu Marinu Cvetkoviću, zamjeniku zapovjednika treće satnije A bojne 111. brigade ZNG-a. Imao je tada samo 24 godine.

Cijeli članak »

Dan kapelanije u Delnicama i spomendan na poginule branitelje

Petak, 11. 11. 2011.

U vojarni Bojne za specijalna djelovanja u Delnicama proslavljen je blagdan sv. Martina Tourskog, zaštitnika kapelanije i spomen-dan na 74 poginula pripadnika specijalnih postrojbi Ministarstva obrane. Obilježavanju blagdana nazočili su: vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, roditelji, obitelji poginulih branitelja, rodbina, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, svećenici Karlovačkog vojnog dekanata, načelnik PU primorsko-goranske te umirovljeni pripadnici Bojne za specijalna djelovanja.

Cijeli članak »

Osvajanje vojarne u Delnicama

Subota, 05. 11. 2011.

Prije dvadeset godina izvršena je zapovijed da se osvoji vojarna u Delnicama i skladišta naoružanja, opreme i streljiva “Velebit” 1, 2 i 3. Hrabri i savjesni ljudi koji su već bili organizirani u nekim udrugama, a predvođeni specijalcima ATJ Lučko krenuli su odlučno na svoj zadatak.

Vjenčanje i krštenje u Delnicama

Petak, 09. 09. 2011.

U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama vjenčali su se Emil Ivanko, djelatnik Bojne za specijalna djelovanja i Marija Gadžić. Nakon solidne priprave roditelja p. Mirko Vukoja, kapelan BSD-a, krstio je i njihovu kćerku Mihaelu.

Dan Bojne za specijalna djelovanja

Četvrtak, 08. 09. 2011.

Proslava 11. obljetnice Bojne za specijalna djelovanja započela je euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja koje je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. U koncelebraciji su sudjelovali vojni kapelan p. Mirko Vukoja, p. Danijel Koraca i p. Sebastian Šujević.

Cijeli članak »

Zahvalna pobjeda hrvatskih branitelja

Srijeda, 03. 08. 2011.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović, ministar obrane Davor Božinović, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić te brojni visoki gosti i uzvanici nazočili su u utorak 2. kolovoza 2011. u Domu HV “Zvonimir” svečanosti uručivanja odlikovanja, promaknuća, nagrada i pohvala djelatnicima MORH-a i GS OS RH, koja je održana u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Tom prigodom dodijeljena su promaknuća, odlikovanja Reda bana Jelačića, Reda Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana, Pohvale Predsjednika RH, Pohvale i nagrade ministra obrane te načelnika GS OS. Vojni kapelan GOMB-re iz Vinkovaca vlč. Alojz Kovaček odlikovan je Hrvatskim pleterom. Posmrtno je odlikovan nadnarednik Vladimir Vincelj, čije je odlikovanje Reda Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana preuzela njegova supruga.

Cijeli članak »

Županijske igre veterana PGŽ-e

Subota, 28. 05. 2011.

I ove godine na dan OS RH dragovoljci i veterani Domovinskog rata Primorsko-goranske županije organizirali su u Novom Vinodolskom cjelodnevno druženje s bogatim sadržajem na športskom i kulturnom planu.

Redoviti susret kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Četvrtak, 28. 04. 2011.

Predvođeni svojim ordinarijem mons. Jurjem Jezerincem, kler Vojnog ordinarijata u RH okupio se od 26. do 28. travnja u “Karmelu sv. Ilije” u Zidinama na redovitom godišnjem susretu. Tema okupljanja „Duhovnost pretočena u pastoralnu praksu“ odredila je sadržaj i program susreta. Prvoga je dana dr. Jakov Mamić, generalni vikar u Vojnom ordinarijatu, proveo okupljene kapelane Vojnog ordinarijata kroz razmatranje o temi „Elementi svećeničke duhovnosti“.

Cijeli članak »

Duhovna priprava za Uskrs u BSD-u

Srijeda, 20. 04. 2011.

Djelatnicima Bojne za specijalna djelovanja pružena je prilika za sakrament pomirenja cijeli utorak i srijedu prije svete mise. Misu je služio vojni kapelan p. Mirko Vukoja.

Branitelji otimaju zaboravu legendu Domovinskog rata

Subota, 12. 03. 2011.

Prisjećanje na dan pogibije bojnika Nenada Mataka (14. ožujka 1993.) upriličeno je na Plovaniji u Zadru. U tom događaju sudjelovali su pripadnici Bojne za specijalna djelovanja. Počast je odana molitvom, polaganjem vijenaca i minutom šutnje na mjesnom groblju Belafuža. Don Šime Perić i vojni kapelan iz BSD-a u Delnicama p. Mirko Vukoja predvodili su molitvu oproštenja i otpusta za sve poginule, umrle i nestale branitelje.

Boravak prvih dočasnika u BSD-u

Utorak, 08. 03. 2011.

U Bojni za specijalna djelovanja boravili su prvi dočasnici postrojbi hrvatske vojske na čelu s Prvim dočasnikom OS RH čsn Željkom Bilić. Domaćin dočasnicima bio je Prvi dočasnik BSD-a čsn Mladen Kušer. U prezentaciji upoznati su s vojarnom i s djelovanjem i zadaćama ove bojne. Posjetili su i spomen-sobu gdje su odali počast poginulima paleći svijeću i molitvom otpusta svih grijeha palima za slobodu naše domovine.

Cijeli članak »

Kadeti pohodili BSD

Ponedjeljak, 21. 02. 2011.

Kadeti hrvatske vojske, vođeni satnicom Vlastom Zekulić, u sklopu svog školovanja posjetili su Bojnu za specijalna djelovanja u vojarni u Delnicama. U sklopu obilaska BSD-a obišli su i spomen-sobu u kojoj su izrazili poštovanje svim poginulim pripadnicima specijalnih jedinica iz kojih je izrasla ova bojna. Nakon molitve pred spomen-obilježjem pozorno su odslušali povijesni sat i ganuti upijali snagu i motivaciju od onih koji su sebe i svoje živote ugradili u čvrste temelje hrvatske slobode. “Ti mladi vojnici najbolji su pokazatelj koliko je potrebno mlade naraštaje napajati na nepomućenim izvorima našeg ljudskog i nacionalnog dostojanstva”, istaknuo je vojni kapelan BSD-a p. Mirku Vukoja.

Proslavljen Dan vojne kapelanije BSD-a

Ponedjeljak, 08. 11. 2010.

U vojarni “Drgomalj“ u Delnicama obilježen je Dan Vojne kapelanije „Sv. Martin Tourski“ te ujedno i spomendan na 74 poginula pripadnika specijalnih postrojbi GS OS RH, Ministarstva obrane i 1. HG Zdruga. Iz tih postrojbi izrasla je današnja Bojna za specijalna djelovanja. Svečanosti je nazočio državni tajnik Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, roditelji, udovice i djeca poginulih branitelja, udruge proizišle iz Domovinskog rata, pripadnici MUP-a, bivši pripadnici postrojbe, kapelani iz Karlovačkog dekanata te predstavnici lokalne uprave i samouprave s područja Primorsko-goranske županije.

Cijeli članak »

Molitva za poginule, umrle i nestale branitelje

Subota, 30. 10. 2010.

Na blagdan Svih svetih i Dušni dan u Vojnoj kapelaniji “Sv. Martin Tourski” u Delnicama slavljena je zajednička euharistija za Bojnu za specijalna djelovanja u spomen-sobi vojarne. Istim povodom dušobrižnik Policijske uprave primorsko-goranske p. Mirko Vukoja predvodio je molitvu pri polaganju vijenaca najprije u Upravi u Rijeci, a potom u državnom protokolu u Aleji branitelja na gradskom groblju na Drenovi.

Proslava 10. obljetnice osnutka Bojne za specijalna djelovanja

Srijeda, 08. 09. 2010.

Na blagdan Male Gospe u Delnicama je posebno svečano obilježena 10. obljetnica Bojne za specijalna djelovanja. Sv. misu u crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji s vojnim kapelanom i delničkim župnikom mons. Stankom Kovačićem. Na misi su sudjelovali pripadnici BSD-a na čelu sa zapovjednikom brigadirom Nikolom Županićem. Uključile su se Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja te prijašnji pripadnici specijalni postrojbi. Tu su bili i predstavnici lokalne vlasti, policije te vjerni puk župe Delnice.

Nakon mise održana je komemoracija za poginule i umrle kod križa i spomen-sobe u vojarni “Drgomalj” u Delnicama.

Dani ponosa i slave u Primorsko-goranskoj županiji

Četvrtak, 05. 08. 2010.

Predstavnici svih vojnih i civilnih institucija te udruga iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije ove godine su zajedno proslavili Dane ponosa i slave. Prvo je izrečena molitva i položeni su vijenci na groblju Drenova u Rijeci nakon čeka su se uzvanici uputili u vojarnu u Delnicama gdje je zapaljene svijeće pred spomen-obilježjem i izrečena molitva. Održana je kratka prezentacija BSD-a i upriličen obilazak.

Proslava Dana ponosa i slave u BSD-u

Utorak, 03. 08. 2010.

U spomen-sobi vojarne BSD-a u Delnicama vojni kapelan p. Mirko Vukoja slavio je misu zahvalnicu za pripadnike Bojne za specijalna djelovanja. Zapovjednik bojne brigadir Nikola Županić i njegov pomoćnik pukovnik Ivica Baturina odali su počast poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi.

Posjet Počasno zaštitnoj bojni i sveta misa na Brijunima

Četvrtak, 29. 07. 2010.

Vojni kapelan BSD-a p. Mirko Vukoja i njegov pomoćnik satnik Anton Žic posjetili su Počasno-zaštitnu bojnu na Brijunima. Pridružili su im se p. Jure Antunović i tajnica zapovjednika. Vojnicima je pružena prilika za osobni razgovor i sakrament pomirenja. Nakon toga slavljena je misa u kapelici.

Duhovno ohrabrenje komandosa

Četvrtak, 22. 07. 2010.

Na poligonu Crvena zemlja na padinama Dinare provodi se dio obuke kandidate za hrvatske komandose. Posjetili su ih zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić, vojni kapelan p. Mirko Vukoja i njegov pomoćnik satnik Anton Žic.

Obilježavanje 19. obljetnice 111. riječke brigade

Subota, 03. 07. 2010.

Svetom misom u crkvi Srca Isusova na Zametu u Rijeci obilježena je 19. obljetnica osnutka 111. riječke brigade. Svetu misu je predvodio p. Mirko Vukoja, vojni kapelan BSD-a. Nakon mise u Aleji hrvatskih branitelja na groblju Drenova položeni su vijenci, zapaljene svijeće i izrečena molitva za poginule pripadnike ove postrojbe.

Redoviti susret pomoćnika kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Utorak, 15. 06. 2010.

U organizaciji Vojnog ordinarijata od 14.-16. lipnja u Našicama je održan redoviti susret pomoćnika kapelana. Pomoćnici kapelana, tražeći načina da što kvalitetnije odgovore na izazove koje pred njih stavlja njihovo služenje, promišljali su teme „Psihološka zrelost, preduvjet za rad s ljudima“, i „Pomoćnik kapelana, čovjek suradnje“.

Cijeli članak »

Misa zadušnica u BSD-u za poljske dužnosnike poginule u padu zrakoplova

Četvrtak, 22. 04. 2010.

U vojarni BSD-a u Delnicama zapaljene su svijeće pred spomen-križem i slavljena je sveta misa za poginulo najviše poljsko izaslanstvo u zrakoplovnoj nesreći. Uz zapovjednika brigadira Nikolu Županića sudjelovali su i vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Krzysztof Kaliszewski i pomoćnik vojnog izaslanika pukovnik Slawomir Zbroja.

Sveta misa za poginule branitelje i blagoslov u PU primorsko-goranskoj

Petak, 18. 12. 2009.

Povodom predstojećeg blagdana Božića, u katedrali sv. Vida u Rijeci, djelatnicima i obiteljima djelatnika kao i članovima udruge proizašle iz Domovinskog rata omogućena je sveta ispovijed kao priprava za Božić. Zatim je služena sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, a predvodio ju je vojni kapelan p. Mirko Vukoja iz BSD-a Delnice. Na misi su nazočili načelnik PU PG Tomislav Dizdar sa djelatnicima, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te članovi njihovih obitelji.

Blagoslov u Specijalnoj jedinici policije i Interventnoj jedinici policije Rijeka

Petak, 11. 12. 2009.

U prostorijama Specijalne jedinice policije i Interventne jedinice policije Rijeka djelatnicima se predstavio novi kapelan u BSD-u Delnice p. Mirko Vukoja. Nakon predstavljanja blagoslovio je djelatnike u njihovom radnom prostoru. Blagoslovu su nazočili zapovjednici jedinica Marinko Marijanović i Tomislav Čelik s djelatnicama i djelatnicima ustrojstvenih jedinica.

Sakrament pokore i blagoslov u PP Čabar

Srijeda, 02. 12. 2009.

U prostorijama Policijske postaje u Čabru djelatnicima se predstavio novi kapelan u BSD-u Delnice p. Mirko Vukoja, koji je potom ispovijedao u sklopu priprave za blagdan Božića. Na kraju je blagoslovio djelatnike u njihovom radnom prostoru. Blagoslovu su nazočili: načelnica Policijske postaje Lidija Obajdin, pomoćnica načelnice za granicu Jasenka Hoge, župnik iz mjesta Plešce i Čabra o. Josip Malnar i s. Dragica Devčić, redovnica kćeri Marije Pomoćnice, kao i druge djelatnice i djelatnici.

Obilježena 9. obljetnica Bojne za specijalna djelovanja u Delnicama

Ponedjeljak, 07. 09. 2009.

U Delnicama je svečano obilježena 9. obljetnica Bojne za specijalna djelovanja. Svečanost je započela misnim slavljem u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji s vikarom za pastoral fra Ivanom Nimcem i delničkim dekanom mons. Stankom Kovačićem.

Priprema spomen-obilježja u PU primorsko-goranskoj

Četvrtak, 02. 04. 2009.

Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić susreli su se s Vladimirom Vlahovićem, djelatnikom PU primorsko-goranske, kapelanom za vojsku i policiju mons. Ivanom Jurasićem i pomoćnikom kapelana za PU primorsko-goransku Brankom Mustapićem povodom priprema za blagoslov spomen-obilježja, skulpture sv. Mihaela i ploče s imenima poginulih policajaca PU primorsko-goranske u Domovinskom ratu.

Martinje u vojnoj kapelaniji u Delnicama

Utorak, 11. 11. 2008.

11. studenog na blagdan Vojne kapelanije „Sv. Martina“ u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama održano je euharistijsko slavlje u čast sv. Martina, zaštitnika Bojne za specijalna djelovanja. Slavlju su nazočili general Jozo Miličević, izaslanik načelnika GS OS RH, predstavnici PU Delnice, Uprave za obranu - Rijeka, Udruge roditelja poginulih pripadnika HV PGŽ, Udruge udovica poginulih pripadnika HV iz PGŽ, pripadnici bojne i predstavnici društvenog i političkog života. Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s generalnim vikarom VO mons. Josipom Šantićem i vojnim kapelanima. Propovijed je održao mons. Šantić.

16. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Nedjelja, 05. 10. 2008.

Tradicionalno 16. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu okupilo je u nedjelju 5. listopada oko 15.000 vjernika, među njima više tisuća hrvatskih vojnika, policajaca, vatrogasaca te ratnih vojnih invalida. Misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzije Stepinac predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac u zajedništvu s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem, zagrebačkim pomoćnim biskupom Valentinom Pozaićem, generalnim vikarom VO Josipom Šantićem te vojnim i policijskim kapelanima.

Cijeli članak »

Blagoslovljena spomen-kapela u Delnicama

Četvrtak, 04. 09. 2008.

U četvrtak, 4. rujna u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama vojni biskup mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Josipom Šantićem, vikarom za pastoral fra Ivanom Rimcem, vojnim kapelanom mons. Ivanom Jurasićem i mjesnim župnikom blagoslovio je spomen kapelu. Riječ je o spomenu na 74 poginula pripadnika postrojbi Glavnog stožera Oružanih snaga RH, specijalnih postrojbi MORH-a i 1. Hrvatskog gardijskog zdruga.

Cijeli članak »

Raščlamba lurdskog hodočašća

Ponedjeljak, 02. 06. 2008.

U prostorijama Zapovjedništva vojnog poligona “Eugen Kvaternik” u Slunju održan je 2. lipnja redoviti susret vojnih svećenika i svih odgovornih za vojno-redarstveno hodočašće u Lurd, koje je održano 20.-27. svibnja. U nazočnosti dvojice generala i predstavnika MUP-a, radni dio susreta s temom raščlambe 16. hrvatskog vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd, vodio je generalni vikar mons. Josip Šantić. Nakon molitve i uvodnog pozdrava mons. Šantić je napravio prikaz hodočašća pojedinačno u svim elementima i u cjelini ter se potom osvrnuo na neke teškoće koje su se pojavljivale tijekom pripreme i realizacije.

Cijeli članak »

16. vojno-redarstveno hodočašće u Lurd

Srijeda, 28. 05. 2008.

Međunarodnim misnim slavljem koje je na prostranoj livadi La Prairie uz baziliku sv. Bernardice Soubirous u Lurdu predvodio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn u koncelebraciji s tridesetak biskupa i više stotina vojnih kapelana i svećenika, završeno je u nedjelju 25. svibnja jubilarno 50. međunarodno vojno hodočašće u Lurd. Pod geslom „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem” okupilo se više od 24 tisuće sudionika iz 40 zemalja svijeta, a vojnicima, policajcima i braniteljima u tom su se najpoznatijem europskom marijanskom svetištu priključili deseci tisuća Marijinih hodočasnika, proslavljajući tako i ovogodišnju 150. obljetnicu lurdskih ukazanja. Prema službenim podacima, najbrojniji hodočasnici jubilarnog vojnog hodočašća bili su iz Francuske, njih 6200, Talijana je bilo 5160, Hrvata 2300, Nijemaca 1400, Iraca 1360 te Austrijanaca 1100. Neke su zemlje, poput Južne Koreje, zbog udaljenosti imale svega nekoliko predstavnika, ali su svojom nazočnošću pokazali univerzalnost Katoličke Crkve.

Cijeli članak »

Proljetni ciklus duhovnih vježbi i bračnih vikenda

Srijeda, 30. 04. 2008.

Duhovne vježbe – bračni vikendi - proljeće 2008.: U razdoblju od veljače do travnja ove godine za naše vjernike održan je proljetni turnus duhovnih vježbi u 17 grupa te jedna grupa bračnih vikenda.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi