Kapelanije

Sv. Andrija apostol


1. mb "Sokolovi"
Vojarna" 132. brigade Hrvatske vojske"
, Našice
Tel.: +385 00 000 000
Faks: +385 00 000 000

don Mate Mihaljević, kapelan
-----------, pomoćnik kapelana

Vijesti iz kapelanije:

Dan vojne kapelanije „Sveti Valentin“

Petak, 26. 02. 2021.

U četvrtak, 25. veljače 2021., proslavljen je Dan vojne kapelanije „Sveti Valentin“  i Dan postrojbe Počasno zaštitne bojne u vojarni „1. hrvatski gardijski zbor".

Cijeli članak »

19. obljetnica Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“

Nedjelja, 01. 03. 2020.

U petak 28. veljače 2020. u vojarni “Vitez Damir Martić” obilježena je devetnaesta obljetnica Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški" (SMVO). Obilježavanje svečanosti započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Markovom polju, na grobu skupnika Josipa Briškog, pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga smrtno stradalog u misiji Odlučna potpora (Resolute support) u Afganistanu po kojem je Središte dobilo ime. Molitvu je predvodio o. Zdravko Barić SMM, vojni kapelan vojne kapelanije " Sv. Valentin". Kapelan je molio za dušu pokojnog skupnika, a obitelj i kolege podsjetio je da Josip nije nestao zauvijek, da njegova besmrtna duša nastavlja živjeti.

Cijeli članak »

Proslava Dana vojne kapelanije “Sv. Valentin” i 26. obljetnice Počasno-zaštitne bojne

Utorak, 25. 02. 2020.

U utorak, 25. veljače 2020., proslavljen je Dan vojne kapelanije „Sveti Valentin“ u vojarni „1.  hrvatski gardijski zbor“. Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan tom prigodom pastoralno je pohodio kapelaniju, predvodio molitvu odrješenja kod spomen ploče i predslavio euharistijsko slavlje.

Cijeli članak »

Blagoslov natjecatelja “Viribus unitis”

Petak, 22. 11. 2019.

U sportskoj dvorani vojarne “1. hrvatski gardijski zbor” u četvrtak 21. studenog 2019. godine započelo je međunarodno sportsko natjecanje u Hrvatskoj vojsci pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis”. U natjecanju sudjeluju  pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministartva pravosuđa, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatske vatrogasne zajednice, a po prvi put na natjecanju će sudjelovati i pripadnici oružanih snaga zemalja članica NATO-a čime je natjecanje postalo najveće međunarodno sportsko natjecanje u Hrvatskoj vojsci. Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života i sportskih aktivnosti, podizanje borbene spremnosti te poticanje zdravog natjecateljskog duha.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe za bračne parove u Velom Lošinju

Srijeda, 10. 04. 2019.

Duhovne vježbe za bračne parove, djelatnike Oružanih snaga iz kapelanija "Sv. Nikola biskup", "Sv. Leopold Bogdan Mandić", "Sv. Ilija prorok", "Sv. Obitelj" i "Sv. Valentin" održane su u kući Betanija u Velom Lošinju od 2.do 4. travnja 2019. godine. Za toplu dobrodošlicu i ugodan boravak pobrinule su se Milosrdne sestre sv. Križa, a vježbe je vodio vojni kapelan o. Zrinko Nikolić SMM.

Cijeli članak »

Sprovod časničkog namjesnika Željka Jurete u Donjoj Pušći

Četvrtak, 21. 03. 2019.

U srijedu, 20. ožujka 2019. godine na mjesnom groblju Donja Pušća održani su sprovodni obredi i pokop časničkog namjesnika Željka Jurete, pripadnika Počasno-zaštitne bojne. Sprovodne obrede predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, u pratnji vojnog kapelana o. Zorana Vujičića DI i mjesnog župnika vlč. Franje Tkalčeca. Na posljednjem ispraćaju sudjelovala je pokojnikova obitelj: supruga Branka s njihovih petero djece, ostali članovi obitelji, brojna rodbina, pripadnici Počasno-zaštitne bojne sa zapovjednikom brigadirom Elvisom Burčulom, ratni suborci – hrvatski branitelji, brojni prijatelji i poznanici pokojnika i njegove obitelji.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe u Malom Lošinju

Ponedjeljak, 18. 03. 2019.

Od 12. do 15. ožujka 2019. u vojarni Kovčanje na Malom Lošinju održane su duhovne vježbe za djelatnike MORH-a iz vojnih kapelanija "sv. Ivan i Pavao II", "sv. Petar i Pavao" i "sv. Valentin". Voditelj duhovnih vježbi bio je o. Zoran Vujičić DI.

Cijeli članak »

Svečanost obilježavanja Dana vojne kapelanije “sv. Valentin” i 25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne

Utorak, 26. 02. 2019.

U ponedjeljak, 25. veljače 2019., proslavljen je Dan Vojne kapelanije „Sv. Valentin“ u vojarni „1. HG Zbor“. Tijekom jutra pripadnici Počasno-zaštite bojne položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen ploče poginulim pripadnicima „1. HG Zbora“. Potom je uslijedilo svečano misno slavlje koje je predvodio vojni biskup u miru, msgr. Juraj Jezerinac, uz kapelane Zagrebačkog vojnog dekanata o. Zdravka Barića SMM, don Slavka Rajiča, o. Zorana Vujičića DI, o. Zrinka Nikolića SMM i o. Viktora Grbešu OCD. Svečanom misnom slavlju nazočili su zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul, zamjenik zapovjednika bojnik Marko Čičak, vjernici kapelanije, djelatnici Vojnog ordinarijata te brojni gosti. Misno slavlje svojom je pjesmom uveličala klapa „Sveti Juraj“ HRM.

Cijeli članak »

Blagoslov ureda vojne kapelanije

Petak, 15. 02. 2019.

Prigodom liturgijske proslave svetog Valentina, zaštitnika Počasno zaštitne bojne, u prostorijama vojarne 1. Hrvatskog gardijskog zbora, blagoslovljen je ured pomoćnice vojnog kapelana satnice Zvonimire Kisić. Vojni kapelan pater Zdravko Barić održao je prigodni govor i zahvalio se zapovijedniku postrojbe brigadiru Elvisu Burčulu na izuzetno dobroj  suradnji i na uređenju novog radnog prostora Ureda Vojne kapelanije.

Duhovne vježbe

Nedjelja, 18. 03. 2018.

"Približite se Bogu kako bi se On približio vama" bila je nit vodilja duhovnih vježbi koje su od 13. do 16. ožujka 2018. održane u Valbandonu za djelatnike vojnih kapelanija Sveta Obitelj iz vojarne Croatia i sv. Ivan od Križa iz Velike Bune u Kovčanju. Voditelj duhovnih vježbi bio je vojni kapelan pater Zdravko Barić.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe za pripadnike Počasno zaštitne bojne u Valbandonu

Petak, 02. 03. 2018.

  Tema duhovnih vježbi održanih u Valbandonu, koje je za djelatnike Počasno-zaštitne bojne održao pater Zdravko Barić, bila je "Približite se Bogu kako bi se On približio vama". Vjerovati znači dopustiti Isusu da nam uđe u život i obrati nam se svojom Riječju. On je živ, stoji na vratima naše slobode i poziva nas da mu otvorimo srce i um.

Cijeli članak »

24. obljetnica Počasno-zaštitne bojne Dan kapelanije sv. Valentina

Petak, 23. 02. 2018.

Foto: MORH i „Ured Predsjednice RH, Vinko Jovanovac“.

Foto: MORH i „Ured Predsjednice RH, Vinko Jovanovac“.

  Vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, u petak 23. veljače 2018. godine, sudjelovao je u Zagrebu na Tuškancu u vojarni „1. hrvatskog gardijskog zbora“ u svečanostima obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i proslave Dana vojne kapelanije „Sv. Valentin“. Od ovoga dana vojarna nosi ime 1. hrvatskog gardijskog zbora. Ovim svečanostima prethodilo je dan prije polaganje vijenca i paljenje svijeće na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. A na sami dan proslave u jutarnjim satima zapovjednik PZb brg Elvis Burčul,  njegov zamjenik Čičak, kapelan p. Zdravko Barić SMM i pripadnici Počasno-zaštite bojne položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen ploče poginulim pripadnicima „1. HG Zbora“.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe vjernika vojnih kapelanija “Sv. Valentin” i “Sv. Petar i Pavao”

Petak, 29. 09. 2017.

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ-a i PZO), Počasno zaštitne bojne, Bojne veze i Bojne nuklearno-biološko-kemijske obrane (NBKO) u organizaciji vojnih kapelanija "Sveti Valentin", "Sveti Petar i Pavao" i Vojnog ordinarijata u RH, sudjelovali su na duhovnim vježbama u Valbandonu. Vježbe su se odvijale u kompleksu MUP u Valbandonu od 25. do 28. rujna 2017. godine. Voditelj duhovnih vježba bio je vojni kapelan o. Zdravko Barić.

Cijeli članak »

Pohvala vojnom kapelanu 5. HRVCON-a

Petak, 10. 03. 2017.

Na posljednjem službenom postrojavanju u petak, 10. ožujka 2017., u kampu Marmal u Afganistanu, zapovjednik 5. hrvatskog kontingenta brigadir Dražen Sebastijan pohvalio je vojnog kapelana patera Zdravka Barića na temelju časne službe, iskazanog zalaganja i dostojnog predstavljanja Oružanih snaga Republike Hrvatske u 5. hrvatskom kontingentu u NATO vođenoj misiji „Resolute Support“.

Proslava Dana Vojne kapelanije „Sv. Valentin“

Petak, 17. 02. 2017.

U petak, 17. veljače, proslavljen je Dan Vojne kapelanije „Sv. Valentin“ u vojarni „Tuškanac“. Svečano misno slavlje predvodio je msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, uz kapelane Zagrebačkog vojnog dekanata: vlč. Slavka Rajiča, don Marka Mede i o. Viktora Grbeše.

U misno slavlje sve prisutne vjernike riječima dobrodošlice uveo je vojni kapelan o. Viktor Grbeša koji mijenja vojnog kapelana Počasno zaštitne bojne o. Zdravka Barića, koji je trenutno dušobrižnik 5. HRVCON-a.

Cijeli članak »

Održan turnir u badmintonu u Afganistanu

Srijeda, 28. 12. 2016.

U kampu Marmal u Afganistanu u srijedu, 28. prosinca, održan je međunarodni turnir u badmintonu na kojem je sudjelovalo dvadesetak timova iz nekoliko zemalja. U izuzetno borbenoj atmosferi treće mjesto osvojili su naši Hrvati: satnik Josip Katavić i vojni kapelan pater Zdravko Barić.

Proslavljen Božić u Shaheenu

Ponedjeljak, 26. 12. 2016.

U kampu afganistanske vojske Shaheen gdje se u svojstvu „Guardian angela“ nalazi dvadeset i jedan pripadnik 5. hrvatskog kontingenta Međunarodne satnije za zaštitu savjetnika u ponedjeljak, 26. prosinca, na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, slavljena je božićna sveta misa. Svetu misu predvodio je p. Zdravko Barić, dušobrižnik 5. HRVCON-a.

Delegacija iz Hrvatske u Afganistanu

Petak, 16. 12. 2016.

U nastavku višednevnog posjeta Afganistanu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom doputovali su u Mazar-e-Sharif, u kamp Marmal, gdje se u okviru Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i potporu Sjever (TAAC-N), nalazi većina 5. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora.

Zadnjeg dana posjete slavljena je rano ujutro misa zornica koju je predslavio i na kojoj je propovijedao vojni kapelan pater Zdravko Barić, dušobrižnik 5. hrvatskog kontingenta.

Oproštaj 5. HRVCON-a s Danielom Fordom

Nedjelja, 16. 10. 2016.

Slavljem svete mise u nedjelju 16. listopada koju je predvodio vojni kapelan p. Zdravko Barić, 5. HRVCON oprostio se od Daniela Forda, trajnog đakona koji je aktivno sudjelovao na međunarodnim svetim misama i na svim službenim obilježavanjima hrvatskog kontingenta. Ford je u kampu proveo skoro godinu dana i ostvario je izuzetno dobru suradnju i ugodan i koristan odnos s vlč. Željkom Savićem, vojnim kapelanom 4. HRVCON-a, i sadašnjim vojnim kapelanom p. Zdravkom. Budući da je bio omiljen i među hrvatskim pripadnicima misije željeli su ga pozdraviti i prikladno darovati i zaželjeti mu sretan povratak svojoj obitelji u New Yorku.

Obilježena 16. obljetnica Počasno-zaštitne bojne

Četvrtak, 01. 09. 2016.

Sveta misa povodom obilježavanja 16. godina ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne slavljena je u vojarni "Tuškanac" u četvrtak 1. rujna, nakon polaganja vijenaca na spomeniku poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora. Svetu misu je predslavio je vojni kapelan o. Viktor Grbeša.

Cijeli članak »

U misiju u Afganistan otišao p. Zdravko Barić

Nedjelja, 28. 08. 2016.

U kapeli vojarne “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u nedjelju 28. kolovoza slavljena je sveta misa povodom ispraćaja 5. hrvatskog kontingenta (5. HRVCON), dan uoči odlaska u međunarodnu misiju potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu. Misno slavlje predvodio je o. Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata, u zajedništvu s o. Viktorom Grbešom, kapelanom domaćinom, i p. Zdravkom Barićem, vojnim kapelanom Vojne kapelanije „Sv. Valentin“ iz Zagreba koji s kontingentom odlazi u Afganistan.

Pastoralni posjet Mornaričko-zaštitnoj satniji na Brijunima

Petak, 18. 03. 2016.

U sklopu zapovjednog pregleda i nadzora od strane Počasno zaštitne bojne s Tuškanca u Zagrebu vojni kapelan o. Zdravko Barić pastoralno je obišao Mornaričko-zaštitnu satniju na Brijunima. Proveo je nekoliko dana s djelatnicima slaveći svetu misu i udjeljujući sakramenat svete ispovijedi.

Održane duhovne vježbe u Malom Lošinju

Petak, 04. 03. 2016.

U Malom Lošinju od 1. do 4. ożujka održane su duhovne vježbe. Voditelj duhovnih vježbi bio je vojni kapelan pater Zdravko Barić, a sudjelovalo je 17 polaznika iz tri vojne kapelanije: "Sveti Ivan Krstitelj" iz Pożege, "Sveti Ilija Prorok" iz Petrinje i "Sveti Valentin" iz Zagreba. 

Dan Vojne kapelanije “Sv. Valentin”

Petak, 12. 02. 2016.

Povodom Dana vojne kapelanije Sv. Valentina 12. veljače 2016. godine, u vojarni „Tuškanac“ Zagreb slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac uz sudjelovanje vojnih kapelana zagrebačkog dekanata. Uz pripadnike Počasno-zaštitne bojne, na misnom slavlju sudjelovala je i pročelnica Vojnog ureda Predsjednice RH, brigadna generalica Gordana Garašić, djelatnice Ureda Predsjednice RH te predstavnici Središta za međunarodne vojne operacije sa zapovjednikom, pukovnikom Ivicom Plejić.

Cijeli članak »

Sedma godišnjica smrti generala Gordana Čačića

Nedjelja, 20. 12. 2015.

morh.hr

morh.hr

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća izaslanstva Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera OS RH na grobu tragično preminulog general bojnika Gordana Čačića, danas, 20. prosinca 2015. godine, na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu u Aleji hrvatskih branitelja, obilježena je sedma godišnjica njegove smrti. Molitvu je predvodio vojni kapelan kapelanije sv. Valentina p. Zdravko Barić. 

Cijeli članak »

Ukrašavanje božićne jelke na Pantovčaku

Ponedjeljak, 14. 12. 2015.

Zajedno s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, zapovjednik Počasno zaštitne bojne brigadir Slobodan Kratohvil i vojni kapelan kapelanije "Sv. Valentina" u istoj postrojbi o. Zdravko Barić uz druge djelatnike bojne sudjelovali su na Pantovčaku na tradicionalnom kićenju božićne jelke. 

Duhovne vježbe za pripadnike Počasno zaštitne bojne

Petak, 02. 10. 2015.

U vojarni Kovčanje, od 29. rujna do 2. listopada 2015., vojni kapelan Zdravko Barić održao je duhovne vježbe za sedam pripadnika Počasno zaštitne bojne. Duhovne vježbe su održane na temu: "Približite se Bogu kako bi se On približio vama". Djelatnici su obnovili svoju vjeru u ozračju molitve i duhovnih nagovora, slaveći sakramente pomirenja i euharistije.

Proslava 15. objetnice Počasno zaštitne bojne na zagrebačkom Tuškancu

Četvrtak, 03. 09. 2015.

U zagrebačkoj vojarni "Tuškanac" slavljena je misa povodom svečanosti obilježavanja 15. godina ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne. Misu je predslavio generalni vikar Vojne biskupije otac Jakov Mamić zajedno s kapelanom domaćinom o. Zdravko Barićem. U propovijedi je o. Mamić, između ostalog, istaknuto: "Poštovani pripadnici PZB, vaša bojna ima ulogu ceremonijalnih zadaća i poslova osiguranja. Ona je prije svega "počasna", znači za svećane i iznimne prilike javnog života. 

Cijeli članak »

Povratak kontingenta iz Afganistana

Ponedjeljak, 16. 03. 2015.

Pripadnici prvog hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru "Resolute Support" (RS) u ponedjeljak, 16. ožujka 2015., u večernjim satima stigli su u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a na Plesu. Prvi hrvatski kontingent u misiji "Resolute Support" ujedno je bio i zadnji 24. hrvatski kontingent u operaciji ISAF. Pripadnike 1. HRVCON-a dočekali su predstavnici Oružanih snaga RH na čelu sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general bojnikom Matom Ostovićem, zapovjednikom Zapovjedno operativnog središa brigadnim generalom Ivanom Jurićem i zapovjednikom Gardijske motorizirane brigade brigadnim generalom Borisom Šerićem. Zapovjednik kontingenta brigadir Slobodan Krathovil predao je prijavak brigadnom generalu Ivanu Juriću.

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Sv. Valentin”

Petak, 13. 02. 2015.

tekst i foto: L. Tomkić

tekst i foto: L. Tomkić

U vojarni Počasno zaštitne bojne na Tuškancu svečano je proslavljen Dan vojne kapelanije sv. Valentina. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac. U koncelebraciji su bili kapelani zagrebačkog vojnog dekanata: o. Zoran Vujičić, o. Viktor Grbeša i fra Marko Medo. Misnom slavlju su nazočili brojni vojnici, dočasnici, časnici i službenici Počasno zaštitne bojne.

Cijeli članak »

Ispraćaj 24. HRVCON-a u operaciju ISAF

Četvrtak, 04. 09. 2014.

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, 4. rujna 2014., svečano ispraćen 24. kontingent OS RH (24. HRVCON) u operaciju ISAF. Pripadnike kontingenta, na ispraćaju su pozdravili predstavnici MORH-a, Glavnog stožera i zapovjedništava te postrojbi OS RH na čelu sa zamjenikom načelnika GS OS RH, viceadmiralom Antom Urlićem.

Cijeli članak »

“Moja osveta je oprost”

Petak, 27. 09. 2013.

U Počasno-zaštitnoj bojni  na Tuškancu prikazan je dokumentarni film "Moja osveta je oprost" o novom hrvatskom blaženiku don Miroslavu Bulešiću. 

Ako me hočeš k Sebi, evo me pripravna. Moj život Ti sasvim darujem za svoje stado. Uz Tvoju milost, i ako me učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude volja Tvoja
(iz Dnevnika, 1944)

Duhovne vježbe za Pukovniju veze i za Logističku pukovniju iz Petrinje

Petak, 20. 09. 2013.

U vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju od 17. do 20. rujna održane su duhovne vježbe za 15 pripadnika Pukovnije veze i za Logističku pukovniju iz Petrinje. Duhovne jvežbe je vodio o. Zdravko Barić.

Cijeli članak »

Ispraćaj pripadnika 22. HRVCON-a u Afganistan

Nedjelja, 01. 09. 2013.

Pripadnici Oružanih snaga RH koji čine 22. hrvatski kontingent u mirovnoj misiji ISAF, u nedjelju 1. rujna, slavili su svetu misu povodom odlaska na u mirovnu misiju. U kapelici vojne kapelanije „sv. Petra i Pavla“ u vojarni 91. zrakoplovne baze „pukovnik Marko Živković“ sv. misu predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s kapelanima vlč. Željkom Savićem, vlč. Zdravkom Barićem i vlč. Ivanom Blaževcem. 

Cijeli članak »

25 godina svećeništva don Josipa Stanića

Srijeda, 26. 06. 2013.

tekst: M. Nikolić; foto: M. Čobanović

tekst: M. Nikolić; foto: M. Čobanović

Misnim slavljem u sjedištu Vojnog ordinarijata proslavljeno je 25 godina svećeništva don Josipa Stanića, vikara za pastoral Vojne biskupije. Misno slavlje u sudioništvu vikara i vojnih i policijskih kapelana predvodio je vojni ordinarij. Prije svete mise biskup je pozdravio sve okupljene, a posebno slavljenika i njegovu rodbinu posebno se prisjetivši roditelja don Josipa koji su podržali njegov svećenički put.

Cijeli članak »

Duhovna priprava za svetkovinu Pedesetnice – Duhova

Četvrtak, 16. 05. 2013.

tekst i foto: L. Tomkić

tekst i foto: L. Tomkić

U četvrtak 16. svibnja vojna kapelanija sv. Petra i Pavla ZHRZ i PZO- a je u vojarni "Pukovnik Marko Živković" organizirala duhovnu obnovu kao pripravu djelatnika za predstojeću svetkovinu Pedesetnice – Duhova. Voditelj duhovne obnove bio je vojni kapelan Počasno zaštitne bojne pater Zdravko Barić, koji je upredavanju potakao vjernike da se približe Bogu Ocu kroz svakodnevnu molitvu srcem jer je to preduvijet da se dogodi susret Boga i čovjeka.

Cijeli članak »

22. obljetnica 1. bojne “Crne mambe” 2. gbr “Gromovi”

Subota, 11. 05. 2013.

tekst i foto: R. Ćaran

tekst i foto: R. Ćaran

Ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“ iz njene 1. pješačke bojne „Crne mambe“, okupljeni u Udrugu Crne mambe, obilježili su u zagrebačkoj Dubravi 22. obljetnicu osnivanja ove postrojbe iz sastava Gromova.  Misno slavlje za poginule hrvatske branitelje u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini služio je vojni kapelan Počasno zaštitne bojne pater Zdravko Barić uz ministriranje bogoslova Vojnog ordinarijata Antonija Mikulića. Nakon svete Mise članovi Udruge održali su prigodno druženje i svečanost, prisjetivši se ratnog puta svoje postrojbe. 

Cijeli članak »

Duhovne vježbe na Lošinju

Petak, 22. 03. 2013.

tekst i foto: A. Mandić

tekst i foto: A. Mandić

Duhovne vježbe održane od 19. do 22. ožujka u vojarni "Kovčanje" na Lošinju, vodio je p. Zdravko Barić. Polaznici duhovnih vježbi bili su iz vojne kapelanije "Sveti Ivan Krstitelj" iz Požege, "Sveti Sebastijan" iz Đakova i "Sveti Valentin" iz Zagreba.

Cijeli članak »

Ispraćaj vojnog kapelana fra Marka Mede u misiju ISAF-a

Ponedjeljak, 04. 03. 2013.

tekst i foto: Z. Barić

tekst i foto: Z. Barić

Na prigodnom domjenku u novootvorenim prostorijama vojne kapelanije "Gospe Snježne" djelatnici MORH-a, GS OS RH te vojni kapelani i pomoćnici kapelana Zagrebačkog dekanata Vojne biskupije ispratili su u ponedjeljak 4. ožujka vojnog kapelana fra Marka Medu u misiju ISAF-a. Dekan Zagrebačkog dekanata o. Zdravko Barić tom je prigodom između ostalog rekao da ćemo fra Marka pratiti u našim mislima, molitvama i biti mu duhovna potpora u njegovim novim pastoralnim i osobnim izazovima. Vojni kapelan fra Marko je pozdravio sve okupljene djelatnike i svog oca provincijala te im zahvalio na iskazanoj ljubavi i dobroti.

Dan Vojne kapelanije “Sv. Valentin”

Četvrtak, 14. 02. 2013.

tekst i foto: Z. Barić

tekst i foto: Z. Barić

U vojarni Počasno zaštitne bojne na Tuškancu misno slavlje predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac. U koncelebraciji su bili kapelani zagrebačkog vojnog dekanata: vlč. Slavko Rajič, o. Zoran Vujičić, vlč. Željko Savić, fra Marko Medo i o. Viktor Grbeša. Misnom slavlju su nazočili brojni vojnici, dočasnici, časnici i službenici Počasno zaštitne bojne, te pomoćnici vojnih kapelana zagrebačkog vojnog dekanata.

Cijeli članak »

Zagreb upalio svijeće za žrtve Vukovara

Subota, 17. 11. 2012.

tekst i foto: Robert Ćaran

tekst i foto: Robert Ćaran

Klub veterana 148. brigade HV – Zagreb, pod sloganom „I reći ću vam još jednu stvar - zapamtite Vukovar“  organizirao je 17. studenoga 2012. godine u 18 sati tradicionalno paljenje svijeća duž cijele Ulice grada Vukovara. Svijeće su upaljene u spomen na sve poginule branitelje i civile tijekom napada i okupacije Vukovara i Škabrnje prije 21 godinu. U paljenju tisuća svijeća duž 9 kilometara duge Ulice grada Vukovara sudjelovali su branitelji, djeca i građani Zagreba. Ove godine u paljenju svijeća sudjelovali su branitelji iz 30-tak zagrebačkih veteranskih udruga. Na središnjoj komemoraciji u 18,30 na prostoru pored križanja Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice zapaljeni su lampioni u obliku imena Vukovara i križa s velikom svijećom u sredini. Lampione su zapalila djeca Osnovne škole Brezovica, a veliku svijeću zagrebački branitelj Vukovara i stradalnik  Damir Jašarević.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe - drugi jesenski turnus

Petak, 28. 09. 2012.

U jesenskom turnusu duhovnih vježbi pripadnici vojne kapelanije "Sv. Nikola Tavelić" zajedno sa pripadnicima vojnih kapelanija "Gospe Snježne", "Sv. Antuna Padovanskog" i "Sv. Valentina" činili su grupu koja je u vremenu od 25. do 28. rujna 2012. godine obavljala duhovne vježbe u hotelu "Veli Jože" u Puli. Voditelj duhovnih vježbi bio je vojni kapelan vlč. Željko Savić.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe vjernika vojnih kapelanija “Sv. Valentin” i “Sv. Petar i Pavao”

Subota, 31. 03. 2012.

Pripadnici Počasno zaštitne bojne, Pukovnije veze, Zapovjedništva HRZ-a i PZO-a i Zapovjedništva za potporu, u organizaciji vojnih kapelanije "Sveti Valentin", "Sveti Petar i Pavao" i Vojnog ordinarijata u RH, sudjelovali su na duhovnim vježbama na Malom Lošinju. Vježbe su se odvijale u vojarni "Kovčanje" od 27. do 30. ožujka 2012. godine. Voditelj duhovnih vježba bio je vojni kapelan o. Zdravko Barić. 

Cijeli članak »

Svečano proslavljen Dan Vojne kapelanije “Sv. Valentin”

Utorak, 14. 02. 2012.

U vojarni Počasno-zaštitne bojne na Tuškancu misno slavlje predvodio je vojni kapelan u Zapovjedništvu HRZ i PZO-a o. Viktor Grbeša. U koncelebraciji su bili kapelani Zagrebačkog vojnog dekanata: vlč. Slavko Rajič, o. Zoran Vujičić, vlč. Željko Savić i fra Marko Medo. Misnom slavlju su nazočili brojni vojnici, dočasnici, časnici i službenici Počasno-zaštitne bojne, te pomoćnici vojnih kapelana. U propovijedi je o. Grbeša naglasio da po našem predanju i povjerenju koje imamo u Boga, on nam uzvraća nutarnjim mirom srca. Istaknuo je da je sv. Valentin zaštitnik zaručnika, bračne ljubavi i vjernosti, te da se njemu na poseban način utječu oni koji traže svog životnog partnera.

Cijeli članak »

Susret svećenika Vojne biskupije

Četvrtak, 26. 01. 2012.

U Vojnom ordinarijatu u Zagrebu u srijedu 25. siječnja održan je prvi susret svećenika Vojne biskupije u RH u 2012. godini. Nazočili su gotovo svi vojni i policijski kapelani iz svih krajeva Hrvatske. Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac zahvalio je svećenicima na odazivu te istaknuo vrijednost susreta kao bratskog okupljanja ali i kao priliku za promišljanje o poslanju u današnjem svijetu.

Cijeli članak »

Susret Prezbiterskog vijeća

Srijeda, 25. 01. 2012.

U sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu održan je u srijedu 25. siječnja sastanak Prezbiterskog vijeća Vojnog ordinarijata u RH. Tema sastanka bila je izbor članova Poslovnog odbora Prezbiterskog vijeća (Statut, čl. 15). Nakon uvodne molitve, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac koji je i predsjedao sjednicom, pozdravio je okupljene svećenike i istaknuo važnost svećeničkih susreta, pogotovo Prezbiterskog vijeća. Sastanak je moderirao don Josip Stanić, biskupski vikar za pastoral u Vojnom ordinarijatu. 

Cijeli članak »

Susret Zagrebačkog vojnog dekanata

Utorak, 29. 11. 2011.

U samostanu monfortanaca u zagrebačkom Blatu održan je susret djelatnika Zagrebačkog vojnog dekanata. U radnom djelu, koji je započeo osvrtom na teme i zaključke dekanatskog sastanka vojnih dekana održanog 21. studenog 2011. godine u Vojnom ordinarijatu, uslijedio je osvrt na jesenski turnus duhovnih vježbi te kratki izvještaj o stanju u kapelanijama. Na samom kraju bilo je govora o pastoralnoj suradnji između kapelanija u Došašću. Na susretu je nazočio i vikar za pastoral don Josip Stanić.

Sastanak o jubilejima Vojnog ordinarijata u RH tijekom 2012. godine

Ponedjeljak, 21. 11. 2011.

Vojni ordinarijat u RH tijekom 2012. godine obilježava nekoliko značajnih obljetnica. Ponajprije se obilježava 15 godina od ustanovljenja Vojnog ordinarijata koji je osnovan bulom blagopokojnog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine. Tu su i dvije velike obljetnice hodočašćenja hrvatske vojske i policije: 20 godina hodočašćenja Majci Božjoj u Lourdes u Francuskoj u sklopu Međunarodnog vojnog hodočašća i 20 godina hodočašćenja u nacionalno svetište Majke Božje u Mariju Bistricu.

Cijeli članak »

U sjećanje na žrtve Vukovara zapaljene svijeće u Zagrebu

Četvrtak, 17. 11. 2011.

Klub veterana 148. brigade HV Zagreb-Trnje u suradnji s više udruga iz Domovinskog rata organizirao je duž Ulice grada Vukovara u Zagrebu paljenje svijeća. Svijećama je ispisano i ime grada i križ kod dvorane „Vatroslav Lisinski“. Svijeće su upalili učenici osnovne škole Brezovica, a vukovarsko svjetlo mira koje od 12. studenoga iz crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru pronosi 148. brigada do velike svijeće u pratnji djece Lane Hrastić i Bruna Zanoškog donio je vukovarski branitelj Zoran Janković. Molitvu je predvodio izaslanik vojnog ordinarijata o. Zdravko Barić, vojni kapelan i dekan.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe u Kuparima

Petak, 14. 10. 2011.

Za pripadnike Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije veze i Hrvatskog vojnog učilišta od 11. do 14. listopada organizirane su duhovne vježbe u hotelu “Galeb” u Kuparima. Duhovne vježbe na kojima je sudjelovalo dvadesetak pripadnika vodio je p. Zdravko Barić, vojni kapelan u Počasno-zaštitnoj bojni. U sklopu duhovnih vježbi uz svakodnevna duhovna razmatranja i sv. misu sudionici su se mogli ispovjediti u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a u suradnji sa župnikom organizirana je i sv. misa u Cavtatu.

Svečano proslavljen Dan vojne kapelanije “Sv. Bartolomej apostol”

Srijeda, 24. 08. 2011.

U povodu Dana Vojne kapelanije „Sv. Bartolomej apostol“ vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je misno slavlje u Počasno-zaštitnoj bojni na Tuškancu. Koncelebrirali su mu vojni kapelani Zagrebačkog vojnog dekanata: o. Zdravko Barić, vlč. Slavko Rajič, o. Viktor Grbeša i vlč. Željko Savić. U propovijedi Vojni ordinarij je naglasio da ako želimo ljubiti Isusa moramo ga poznavati tj. doživjeti ga kao živog i prisutnog u našim srcima. Vjera je čisti Božji dar, međutim od nas traži aktivnu suradnju koja se izražava putem svakodnevne molitve i radosnog suživota s bližnjima. Na kraju sv. mise svima se zahvalio i čestitao vojni kapelan i dekan zagrebačkog vojnog dekanata o. Zdravko Barić.

Portugalski vojni kapelani i časnici posjetili Vojni ordinarijat u RH

Utorak, 02. 08. 2011.

U utorak 2. kolovoza Vojni ordinarijat u RH neslužbeno su posjetili portugalski vojni kapelani Guilherme Peixoto i Luis Seixeira te satnik oružanih snaga Portugala Jorge Santos iz zapovjedništva Portugalskog QRF (Quick Reaction Forces) u afganistanskoj ISAF misiji. Gosti su došli u pratnji vojnog kapelana PZB o. Zdravka Barića i natporučnika Ivana Špoljara koji se s njima upoznao kao sudionik 15. HRVCON-a. Ovakav posjet rezultat je suradnje i prijateljstva hrvatskih i portugalskih vojnika u misiji ISAF koji se po povratku u domovine međusobno posjećuju. Gosti su pored posjeta Vojnom ordinarijatu gdje ih je primio generalni vikar o. Jakov Mamić posjetili Šibenik, Plitvice, Zagreb i druga mjesta.

Cijeli članak »

Djeca vjernika Vojne kapelanije “Sv. Bartolomej” na ljetovanju u “Kovčanju”

Nedjelja, 31. 07. 2011.

I ove je godine Vojni ordinarijat u suradnji s Glavnim stožerom OS RH i MORH-om tijekom srpnja organizirao ljetovanje za djecu i mlade u vojarni “Kovčanje” na Malom Lošinju. Na ljetovanju su sudjelovala djeca djelatnika GS OS RH i MORH-a u četiri turnusa. Iz Vojne kapelanije „Sv. Bartolomej i sv. Petar apostoli“ na ljetovanje je upućeno pet dječaka i jedna djevojčica (čiji su roditelji pripadnici Pukovnije veze, Obučnog središta za MVO, te Počasno-zaštitne bojne).

Cijeli članak »

Podjela sakramenta potvrde naredniku Damiru Palfiju

Nedjelja, 26. 06. 2011.

Vojni kapelan o. Zdravko Barić podijelio je sakrament potvrde naredniku Damiru Palfiju u kapeli Vojnog ordinarijata. Narednik Palfi pripadnik je Počasno-zaštitne bojne, a za sakrament potvrde pripremao se u Vojnoj kapelaniji „Sv. Bartolomej apostol i sv. Petar apostol“ u Zagrebu.

Redoviti susret kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Četvrtak, 28. 04. 2011.

Predvođeni svojim ordinarijem mons. Jurjem Jezerincem, kler Vojnog ordinarijata u RH okupio se od 26. do 28. travnja u “Karmelu sv. Ilije” u Zidinama na redovitom godišnjem susretu. Tema okupljanja „Duhovnost pretočena u pastoralnu praksu“ odredila je sadržaj i program susreta. Prvoga je dana dr. Jakov Mamić, generalni vikar u Vojnom ordinarijatu, proveo okupljene kapelane Vojnog ordinarijata kroz razmatranje o temi „Elementi svećeničke duhovnosti“.

Cijeli članak »

Dekanski susret Zagrebačkog vojnog dekanata

Srijeda, 16. 03. 2011.

U samostanu otaca monfortanaca u zagrebačkom Blatu održan je susret djelatnika Zagrebačkog vojnog dekanata. Susret je započeo molitvom Srednjeg časa u kapelici samostana. Nakon molitve uslijedio je kratki duhovni nagovor dekana o. Zdravka Barića, s naglaskom na korizmu i osvrtom na korizmenu poruku vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca. U radnom djelu, koji je započeo osvrtom na teme i zaključke dekanskog susreta od 24. veljače, razmotreni su modaliteti dekanskih susreta, lokalna hodočašća, dekanski list, susreti pomoćnika kapelana iz dekanata s dekanom, te izgradnja potrebnih kapelica u dekanatu. Na kraju susreta sudionici su obišli prostorije monfortanskog samostana.

Dekanatski susret zagrebačkih vojnih kapelanija

Četvrtak, 24. 02. 2011.

U četvrtak 24. veljače u zgradi Vojnog ordinarijata održan je susret vojnih kapelana Zagrebačkog vojnog dekanata. Na njemu su sudjelovali vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, biskupski vikar za pastoral don Josip Stanić, dekan o. Zdravko Barić i svih šest kapelana dekanata. Susret je otvorio biskup pozdravom, zahvalom i kratkom poticajnom riječi. Biskupski vikar za pastoral je naglasio da je pastoral “srce i smisao Crkve i svih drugih institucija i službi Crkve”.

Cijeli članak »

Redoviti susret svećenika Vojnog ordinarijata

Srijeda, 26. 01. 2011.

Svećenici Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu u srijedu 26. siječnja održali su prvi redoviti susret u 2011. godini. Sastanak je održan u duhu provedene dekanske pastoralne vizitacije.

Ishod te vizitacije, u koordinaciji s generalnim vikarom o. Jakovom Mamićem, predstavili su kancelar Robert Stipetić i osobni tajnik generalnog vikara natporučnik Vladimir Krpan. Svoje osvrte iznijeli su i dekani Vojnog ordinarijata: karlovački dekan preč. Andrija Markač, osječki dekan vlč. Ante Mihaljević, v.d. splitskog dekana o. Jozo Mravak, zagrebački dekan o. Zdravko Barić i policijski dekan p. Stjepan Harjač. Uslijedila je konstruktivna rasprava o duhovno-pastoralnoj situaciji u vojnim i policijskim kapelanijama u kojoj su sudjelovali gotovo svi nazočni kapelani. O preporukama i zaključcima elaborirao je generalni vikar predstavivši nacrte za daljnje pastoralno djelovanje Vojnog ordinarijata.

Cijeli članak »

Božićna ispovijed u dugoselskoj vojarni “Pukovnik Milivoj Halar”

Srijeda, 15. 12. 2010.

U vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu održana je božićna ispovijed za vojnike Vojne kapelanije “Sv. Antuna Padovanskog”. Vojnicima su na raspolaganju bili dekan Zagrebačkog vojnog dekanata i vojni kapelan Počasno-zaštitne bojne o. Zdravko Barić i vojni kapelan Ministarstva odbrane i GS OS RH p. Ante Vukoja. Nakon svete ispovijedi slavljena je sveta misa u vojarni, koju je služio o. Zdravko Barić. Poslije mise nastavljeno je druženje sa zapovjednikom vojarne pukovnikom Slobodanom Kratohvilom.

Sastanak Zagrebačkog dekanata Vojne biskupije

Petak, 03. 12. 2010.

U zgradi Vojnog ordinarijata održan je sastanak Zagrebačkog vojnog dekanata. Sastanak je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jazerinac. Okupljenima su se obratili i v.d. dekana p. Anto Vukoja i njegov pomoćnik satnik Srećko Žmalec.

Vojni kapelan vlč. Slavko Rajič izvijestio je nazočne o glavnim zaključcima sa sastanka dekana i savjetnika Dekanata koji je održan u Vojnom ordinarijatu 9. studenoga 2010. godine.

Nakon prve točke dnevnog reda pristupilo se odabiru dekana Zagrebačkog vojnog dekanata. Izabran je vojni kapelan o. Zdravko Barić.

Dan vojne kapelanije u Počasno-zaštitnoj bojni

Utorak, 24. 08. 2010.

U radosnom ozračju proslavljen je Dan vojne kapelanije sv. Bartolomeja apostola u Počasno-zaštitnoj bojni na Tuškancu. Misno slavlje je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju vojnih kapelana. Svetu misu uveličale su svojim sviranjem i pjevanjem časne sestre Danica i Ivana iz Reda Marijinih sestara od čudotvorne medaljice. Vojni kapelan domaćin p. Zdravko Barić zahvalio je biskupu i nazočnim kapelanima te djelatnicima postrojbe na odličnoj suradnji.

Sprovod natporučnika Josipa Mišaka

Srijeda, 11. 08. 2010.

Vojni kapelan p. Zdravko Barić vodio je obred sprovoda i služio sv. misu zadušnicu u kapelici na Mirogoju za pokojnog natporučnika Josipa Mišaka. Natporučnik Josip Mišak bio je diplomirani ing. strojarstva i pripadnik Pukovnije veze, a preminuo je nakon teške bolesti u 48. godini života. Sprovodu su nazočili mnogi njegovi kolege i kolegice iz postrojbe.

Redoviti susret pomoćnika kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Utorak, 15. 06. 2010.

U organizaciji Vojnog ordinarijata od 14.-16. lipnja u Našicama je održan redoviti susret pomoćnika kapelana. Pomoćnici kapelana, tražeći načina da što kvalitetnije odgovore na izazove koje pred njih stavlja njihovo služenje, promišljali su teme „Psihološka zrelost, preduvjet za rad s ljudima“, i „Pomoćnik kapelana, čovjek suradnje“.

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Sv. Antun Padovanski”

Ponedjeljak, 14. 06. 2010.

U vojarni “Croatia” u Zagrebu proslavljen je Dan Vojne kapelanije “Sv. Antun Padovanski” uz sudjelovanje zapovjednika vojarne brigadira Zdravka Andabaka i mnoštvo vjernika. Misno slavlje predvodio je vojni kapelan Središnjice EI-a o. David Klarić u koncelebraciji kapelana zagrebačkog vojnog dekanata: p. Ante Vukoje, p. Ivana Magdića, p. Zdravka Barića i fra Viktora Grbeše.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe u Valbandonu

Petak, 11. 06. 2010.

U Valbandonu su od 8.-11. lipnja održane duhovne vježbe za vjernike Policijske kapelanije sv. Mihaela – MUP Sjedište i Ravnateljstvo policije te Policijske kapelanije sv. Mihaela - Policijska akademija. Sudjelovalo je 27 vjernika. Duhovne vježbe pod geslom “Jer ja živim i vi ćete živjeti” (Iv 14, 19) vodio je p. Zdravko Barić, vojni kapelan u Kapelaniji sv. Bartolomeja i sv. Petra Apostola u Počasno zaštitnoj bojni.

Sveta misa za poginule i umrle branitelje 1. hrvatskog gardijskog zdruga

Subota, 17. 04. 2010.

U svetištu “Sveta Mati slobode” na Jarunu vojni kapelan p. Zdravko Barić predvodio je misno slavlje za 83 poginula i umrla branitelja 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Uz brojnu rodbinu i prijatelje svetoj misi su nazočili general zbora Ante Zorislav Roso, general bojnik Miljenko Filipović i predstavnici Ministarstva branitelja. Ovo je deveta godina kako susret organizira “Udruga 1. HG Zbora”. Nakon mise položeni su vijenci kod reljefa Svete Mati slobode.

P. Barić vodio duhovne vježbe za vojnike

Četvrtak, 25. 03. 2010.

Za pripadnike Zapovjedništva za obuku i doktrinu u Osijeku, Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade Vinkovci, pripadnike Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije veze i Obučnog središta za MVO od 22.-25. ožujka organizirane su duhovne vježbe u Splitu. Vodio ih je p. Zdravko Barić.

Predavanje na Obučnom središtu za međunarodne vojne operacije

Petak, 19. 03. 2010.

U suradnji s Obučnim središtem za međunarodne vojne operacije u Rakitju vojni kapelan p. Zdravko Barić organizirao je predavanje o temi: “Povijesni osvrt na ulogu i utjecaj Pravoslavne crkve na Kosovu”. Predavanje, koje je bilo sastavni dio preduputnog tečaja za NATO KFOR timove za suradnju i promatranje u misiji KFOR na Kosovu, održao je mons. dr. Zvonimir Kurečić. Predavanju su nazočili pripadnici oružanih snaga iz Švedske, Danske, Češke, Slovenije, Turske, Makedonije i Hrvatske koji se u Obučnom središtu MVO osposobljavaju za učinkovito izvršenje zadaća LMT (Liaison Monitoring Team) timova u misiji KFOR na Kosovu.

9. obljetnica Obučnog središta za međunarodne vojne operacije

Ponedjeljak, 08. 03. 2010.

U povodu 9. obljetnice Obučnog središta za međunarodne vojne operacije služena je sveta misa u vojarni u Rakitju, koju je predvodio vojni kapelan p. Zdravko Barić. P. Barić je u svojoj propovijedi naglasio da smo u korizmi svi pozvani razmisliti o svom odnosu s Bogom. Pozvani smo rasti u spoznaji Boga provodeći više vremena u osobnoj i obiteljskoj molitvi, čitajući Sveto pismo i čineći skrivena djela ljubavi.

Cijeli članak »

Proslava 50. obljetnice smrti bl. Alojzija Stepinca u Počasno zaštitnoj bojni

Srijeda, 10. 02. 2010.

Povodom 50. obljetnice smrti bl. Alojzija Stepinca u prostorijama Počasno-zaštitne bojne na Tuškancu u vojnoj kapelaniji “Sv. Bartolomeja i sv. Petra Apostola” slavljena je sveta misa koju je predvodio kapelan o. Zdravko Barić.

Blagoslov djelatnika Počasne satnije na Pantovčaku

Petak, 15. 01. 2010.

U sklopu blagoslova djelatnika vojne kapelanije “Sv. Bartolomeja apostola i sv. Petra apostola” vojni kapelan p. Zdravko Barić posjetio je i blagoslovio djelatnike Počasne satnije Počasno-zaštitne bojne na Pantovčaku.

Krštenje Brune Lourdes Hrgović

Nedjelja, 13. 12. 2009.

U nedjelju 13. prosinca u kapeli Vojnog ordinarijata generalni vikar mons. Josip Šantić je za vrijeme svete mise koju je slavio u koncelebraciji s vojnim kapelanom Počasno-zaštitne bojne o. Zdravkom Barićem podijelio sakrament krštenja Bruni Lourdes Hrgović, kćerki natporučnika PZB Ivana Hrgovića i bojnice Ester Mladin Hrgović iz uprave za operativne poslove GS.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe u Splitu

Četvrtak, 12. 11. 2009.

U Splitu su u organizaciji Vojnog ordinarijata od 9.-12. studenog održane duhovne vježbe za tridesetak djelatnika vojne kapelanije „Sv. Leopoda Mandića“ iz Osijeka i vojne kapelanije „Kraljice sv. Krunice i sv. Ivan Kapistrana“ iz Vinkovaca. Voditelj duhovnih vježbi bio je vojni kapelan u Počasno-zaštitnoj bojni o. Zdravko Barić.

Duhovne vježbe za Počasno-zaštitnu bojnu, Pukovniju veze i Topničko-raketnu pukovniju

Četvrtak, 15. 10. 2009.

Od 12.-15. listopada u Splitu su održane duhovne vježbe za djelatnike Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije veze i Topničko-raketne pukovnije. Voditelj je bio vojni kapelan p. Zdravko Barić. Bile su ispunjene svakodnevnim duhovnim razmatranjima, a u sklopu programa sudionici su posjetili i samostan sv. Klare gdje su se susreli s časnim sestrama klarisama i sudjelovali u sv. misi. U svetištu Vepric održano je pokorničko bogoslužje i križni put.

Na povratku s duhovnih vježbi sudionici su u Solinu posjetili svetište Gospe od Otoka i samostan časnih sestara Služavki malog Isusa, te proveli neko vrijeme u druženju sa štićenicima samostana.

Proslavljen blagdan Tijelova u Počasno-zaštitnoj bojni

Srijeda, 10. 06. 2009.

U Počasno-zaštitnoj bojni na zagrebačkom Tuškancu vojni kapelan o. Zdravko Barić slavio je euharistijsko slavlje povodom svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Uskrsna sveta misa na Tuškancu

Srijeda, 08. 04. 2009.

Povodom blagdana Uskrsa vojni kapelan p. Zdravko Barić služio je misu u Počasno-zaštitnoj bojni. U propovijedi je naglasio potrebu surađivanja s Bogom u provođenju sakramentalnog života i meditiranju Božje riječi, a „žarka molitva srca sredstvo je kojim se otvaramo uskrslom Gospodinu“, istaknuo je.

Tribina u Počasno-zaštitnoj bojni

Petak, 20. 03. 2009.

U organizaciji vojne kapelanije “Sv. Bartolomeja i sv. Petra Apostola” u Počasno - zaštitnoj bojni 20. ožujka održana je tribina o temi “Biblijsko bdijenje”. Održali su je bračni par Dražen i Kristina Bušić.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe Zapovjedništva ZOD-a iz Osijeka i gombre iz Vinkovaca

Četvrtak, 05. 03. 2009.

U sklopu proljetnog ciklusa održavanja duhovnih vježbi vojne kapelanije “Svetog Leopolda Mandića” iz Osijeka i “Kraljice Svete Krunice” i “Svetog Ivana Kapistrana” iz Vinkovaca u suradnji s Vojnim ordinarijatom organizirale su od 2. do 5. ožujka duhovne vježbe za pripadnike Zapovjedništva za obuku i doktrinu u Osijeku i Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade iz Vinkovaca.

Cijeli članak »

Stepinčevo u Počasno-zaštitnoj bojni

Utorak, 10. 02. 2009.

Na obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca u Počasno-zaštitnoj bojni održana je tribina pod nazivom “Bl. Alojzije Stepinac”. Nakon uvodnog izlaganja vojnog kapelana o. Zdravka Barića sudionici su pogledali dokumentarni film o blaženiku: “Moja je savjest čista”. Na kraju tribine o. Barić predstavio je knjigu “Hrvatski maritrologij XX stoljeća”don Ante Bakovića.

Malonogometni susret Počasno-zaštitne bojne i reprezentacije svećenika

Petak, 06. 02. 2009.

U vojarni na Tuškancu održana je prijateljska utakmica između hrvatske reprezentacije svećenika i malonogometne ekipe Počasno-zaštitne bojne. U ozračju fer i sportske igre pobijedila je ekipa svećenika rezultatom 5:3. Nakon utakmice kapetan i vojni kapelan na HVU-u fra Žarko Relota i zamjenik zapovjednika postrojbe bojnik Ivan Knežević razmijenili su prigodne darove.

Uvođenje u službu kapelana u vojarni “Croatia”

Utorak, 09. 12. 2008.

U utorak 9. prosinca u vojarni „Croatia“ u kapelaniji „Sv. Antuna Padovanskog“ u službu je uveden o. Ivan Magdić, novi vojni kapelan. Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar VO mons. Josip Šantić navodeći na početku riječi pisca poslanice Hebrejima da se svaki svećenik uzima od naroda i postavlja za narod. „Upravo tako je i novi kapelan član svoga naroda koji je po svećeništvu ‘uzet’ i predan da bude prisutnost Božja među vojno-redarstvenim snagama“. Nakon pozdravnih riječi generalni vikar pozvao je o. Zdravka Barića, vojnog kapelana u Počasno – zaštitnoj bojni da pročita dekret o imenovanju, a po čitanju dekreta o. Ivan je ispovjedio svoju vjeru.

Cijeli članak »

“Etika - polazna točka ljudskog djelovanja” - tribina u Počasno zaštitnoj bojni

Četvrtak, 20. 11. 2008.

„Etika – polazna točka ljudskog djelovanja“, naslov je tribine koju je organizirala Vojna kapelanija “Sv. Bartolomeja i sv. Petra apostola” u Počasno – zaštitnoj bojni, a predavač je bio mons. Josip Šantić, generalni vikar VO. U predavanju mons. Šantić istaknuo je da se čovjek ostvaruje slušajući vlastitu savijest koja mu jasno govori: “Čini dobro a izbjegavaj zlo!”, ili kako piše u Evanđelju: ”Sve što želite da ljudi čine vama činite i vi njima”. „To je drugim riječima sažetak božanskog i moralnog zakona“.

Održana tribina u Počasno zaštitnoj bojni

Petak, 10. 10. 2008.

U organizaciji vojne kapelanije „Sv. Bartolomeja apostola i Sv. Petra apostola“ vikar za pastoral Vojne biskupije fra Ivan Nimac održao je predavanje vojnicima, dočasnicima i časnicima Počasno-zaštitne bojne o temi „Tko je ili što je zapravo čovjek?“. Predavač je po primjeru australskog profesora Petera Singera govorio o slici čovjeka koju imaju utilitaristički bioetičari koji svakom čovjeku ne priznaju osobnost. Po toj filozofiji sve osobe su ljudi, ali svi ljudi nisu osobe. Ta definicija osobe u suprotnosti je s biblijskom slikom čovjeka. Po Bibliji svaki je čovjek stvoren na Božju sliku i samim time je ljudska osoba.

Podjela prve pričesti i potvrde djelatniku Počasno zaštitne bojne

Nedjelja, 24. 08. 2008.

Djelatnik Počasno-zaštitne bojne Tomislav Schirato primio je sakramente prve pričesti i potvrde na euharistijskom slavlju u Vojnom ordinarijatu. Sakramente mu je podijelio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac.

Proslava Dana vojne kapelanije u Počasno zaštitnoj bojni

Petak, 22. 08. 2008.

U organizaciji Vojne kapelanije sv. Bartolomeja i sv. Petra Apostola u petak 22. kolovoza na Tuškancu svečano je obilježena svetkovina nebeskog zaštitnika Počasno-zaštitne bojne „Sv. Bartolomej“. Euharistijsko slavlje predvodio je biskupski vikar za pastoral fra Ivan Nimac uz sudjelovanje vojnih kapelana o. Ante Vukoje, o. Viktora Grbeše i o. Zdravka Barića.

Cijeli članak »

Generalni vikar pohodio kapelaniju Sv. Bartolomeja

Utorak, 17. 06. 2008.

Generalni vikar je posjetio Počasnu bojnu i kapelaniju sv. Bartolomeja gdje su ga primili uz kapelana i pomoćnice kapelana i zamjenik zapovjednika bojnik Knežević Ivan. Razgovaralo se je o dušobrižništvu u Počasnoj bojni te o prostoru za dušobrižništvo koje je predviđeno Dokumentima Vojnog ordinarijata. Na kraju obilaska pripadnici Počasne bojne su pred generalnim vikarom prikazali dio iz svoga bogatog programa. Na kraju je napravljena zajednička fotografija za sjećanje.

Duhovne vježbe za djelatnike Pukovnije veze i Počasno-zaštitne bojne

Četvrtak, 24. 04. 2008.

U organizaciji Vojnog ordinarijata održane su u Kuparima kod Dubrovnika duhovne vježbe za dvadesetak djelatnika Počasno-zaštitne bojne i Pukovnije veze od 21. do 24. travnja 2008. godine. Voditelj duhovnih vježbi bio je vojni kapelan pater Zdravko Barić. Prije odlaska na put vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac pozdravio je sve sudionike duhovnih vježbi, te ih upoznao s poviješću Vojnog ordinarijata uz kratki obilazak kapelice i prostorija Ordinarijata.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi