Povijest

Iz "Obavijesti" Vojnog ordinarijata, broj 15, listopad 2003., posebno izdanje (događaj 5. kolovoza):

Propovijed nadbiskupa Francesca Monterisija, tajnika Zbora za biskupe

Blagoslov novoga sjedišta Vojnoga Ordinarijata u Hrvatskoj, koje se danas odvija u zajedničkoj radosti Svete Stolice te Crkve i Vlade ove zemlje, posebno je velik i značajan događaj za katolike i za sav hrvatski narod. Vrlo je znakovito da se ovaj blagoslov zbiva na Marijin blagdan, na blagdan Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Svetoj Majci Isusovoj, kojoj su katolici ove zemlje posebno odani, povjeravamo u ovoj Euharistiji novo sjedište Vojnoga ordinarijata u Hrvatskoj i sve one djelatnosti, koje će se ovdje odvijati i koje će odavde biti pokrenute. Marija je Majka Crkve i Majka svih kršćana. Kao što nam je prikazuje Knjiga Otkrivenja, u današnjemu drugom misnom čitanju (Otk 12,1-3. 7-12ab. 17), Ona je Majka Kristova i Majka njegovih nasljedovatelja, koji se opiru zmaju - znaku sotone i zla. Ona će biti vođa i hrvatskih kršćana, koji se u oružanim snagama i u redarstvenim službama bore protiv zla u raznovrsnim oblicima. S Njom danas pjevamo Njezin “Veliča duša moja Gospodina”. “Kliči od radosti, Kćeri sionska!... Veseli se i raduj se iz svega srca, Kćeri jeruzalemska! Gospodin je… neprijatelje tvoje uklonio… Ne boj se više zla!... Gospodin, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj!” (Sef 3,14- 17). Ove riječi prvoga misnog čitanja možemo primijeniti na Ordinarijat i na sve njegove vjernike. Neka pobjeda nad zlom bude uvijek pobuda hrvatskim oružanim snagama i redarstvenim službama po primjeru i zagovorom Marije, “Odvjetnice Hrvatske, najvjernije Majke”.

Ova je nova zgrada jedan od plodova Ugovora što su ga Republika Hrvatska i Sveta Stolica potpisali 19. prosinca 1996. u duhu suradnje, koja je obilježavala i nastavlja i dalje obilježavati odnose među dvjema visokim Stranama, na dobro građana i katolika zemlje, uključujući i područje oružanih snaga i redarstvenih službi. Želim navlastito istaknuti posebnu ulogu što ju je i u ovoj stvari od samoga početka dogovora pa do njegova sretnoga završetka imao preuzvišeni gospodin apostolski nuncij nadbiskup Giulio Einaudi. Koristim zbog toga prigodu da mu posvjedočim koliko se mnogo cijeni djelo što ga je tijekom minulih 11 godina kao predstavnik Svetoga Oca u Hrvatskoj radio revno, s oštroumnom pronicljivošću i nadnaravnim duhom.

Radostan sam što mogu očitovati veliku zahvalnost Svete Stolice svima koji su se na raznovrsne načine zalagali za ostvaridbu ovoga središta Vojnoga ordinarijata. Sveta je Stolica na poseban način zahvalna hrvatskoj Vladi, koja je nesebično preuzela troškove zgrade, te posebno Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova. Najiskrenija zahvalnost istodobno pripada i arhitektima i projektantima, koji su domislili zgradu i njezinu opremu, te izvođačima radova, koji su zamisao ostvarili po svojemu vrijednom vodstvu i svojim marljivim radnicima.

Na poseban način valja zahvaliti preuzvišenome gospodinu biskupu Jurju Jezerincu, revnome i radišnome hrvatskom vojnom biskupu. Ostvarenje se ovoga djela posebno duguje njegovim poticajima, njegovim pobudama, njegovoj stalnoj pozornosti te generalnome vikaru mons. Josipu Šantiću i njegovim drugim bliskim suradnicima. Biskup Juraj Jezerinac je s ljubavlju pratio početak i tijek radova. Zbog toga danas s opravdanim zadovoljstvom gleda ostvaren svoj san, a mi mu zahvaljujemo za sav uloženi trud.

Ovo je velebno zdanje, na koje danas zazivamo sveto Ime Božje, zajedno sa svojom lijepo uređenom kapelom, sa svojim suvremenim i za rad pogodnim uredima, sa svojim lijepim i otmjenim prostorijama, prijeko potrebno sredstvo za vrlo složeni posao što su ga biskup i vojni kapelani pozvani raditi kroz svakodnevno dušobrišništvo pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi te članova njihovih obitelji. Uvjeren sam da će ovo sjedište biti također središte iz kojega će se izražavati duhovne vrijednosti koje Crkva želi naučavati i širiti u vojnoj sredini i među redarstvenicima u Hrvatskoj.

Glavna je zadaća biskupa i kapelana vojnicima i redarstvenicima katolicima i njihovim obiteljima navješćivati Evanđelje te pružati krććansku pouku i milostni dar što ga nude sveti sakramenti. Ovaj je apostolat istodobno spojen s ćudorednom potporom što je kapelani djelom i trijeznim riječima i pobudama pružaju učvršćujući duševno raspoloženje vojnika i pomažući im da ostanu spremni na žrtvu što je traži vojnička služba i redarstvenički posao. Kršćanski pogled na život pruža velike razloge za ljubav prema domovini. Kako reče Sveti Otac na svojemu redovitom tjednom susretu s hodočasnicima u srijedu prošloga 11. lipnja u osvrtu na svoje nedavno putovanje u Hrvatsku, “kršćanstvo je pridonijelo umjetničkome, kulturalnome i, navlastito, duhovnome i ćudorednome razvoju Hrvatske i njezina puka”. Zbog toga jedna katolička zemlja, kakva je Hrvatska, u svojim oružanim snagama i u svojim redarstvenim službama ima ljude koji ne samo brane njezine granice i njezin teritorij, nego i njezin identitet i njezine duhovne vrijednosti.

Onaj koji vam govori bio je svjedok polovicom devedesetih godina prošloga stoljeća velike epopeje hrvatskih oružanih snaga u borbi za teritorijalni integritet domovine i prisjeća se ćudorednoga doprinosa što su ga tom zgodom u tim nastojanjima dali vojni kapelani. Ne sumnjam da će oružane snage i redarstvene službe zajedno sa svojim kapelanima vjerno i u buduće nastaviti spomenuto djelo, u novim svjetskim prilikama, Što zahtijevaju očuvanje mira u tolikim zemljama i borbu protiv terorizma.

Posebno želim, i tu želju pratim svojom molitvom, da Vojni ordinarijat u novome sjedištu bude u mogućnosti još snažnije razvijati svoje djelo donosidbe milosti i Evanđelja u hrvatski vojnički i redarstvenički svijet.

Riječima Marije, koja pjeva svoj “Veliča duša moja Gospodina” što ga čusmo u maločas pročitanome ulomku Evanđelja (Lk 1,39-56), zahvaljujemo Gospodinu za ovo sjedište, koje je danas svečano otvoreno. Bog, Gospodar povijesti, udostojao se hrvatskomu narodu udijeliti mir i sigurnost i sav rod ljudski privesti k novim vremenima solidarnosti i općega bratstva.

I sada na kraju naša misao leti k Svetome Ocu, koji je toliko puta očitovao svoju posebno veliku ljubav prema hrvatskome narodu, kojemu je darovao i svoje 100. apostolsko putovanje izvan talijanskoga zemljopisnog prostora. U svojoj velikoj ljubaznoj osjećajnosti i zahvalnosti hrvatska Vlada i biskup Juraj Jezerinac željeli su mu u ovome Ordinarijatu postaviti umjetnički izrađen spomenik. On će buduće naraštaje podsjećati na vrstni lik ovoga velikog pape i na njegov nauk u prilog mira u cijelome svijetu, a navlastito pak u ljubljenoj Hrvatskoj.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Arhiva vijesti

Linkovi