Propovijedi i poruke

Dan OS RH, Dan HKoV-a i 26. obljetnica OS RH

Nedjelja, 28. 05. 2017.

Homilija msgr. Jure Bogdana, vojnog ordinarija u RH

Dj 1, 12-14; 1 Pt 4, 13-16; (Iv 17, 1-11)

Draga braćo i sestre

1. Slavimo ovih dana na Državnoj razini Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan HKoV-a i 26. obljetnicu formiranja Oružanih snaga. Čestitam Vam svima Dan Oružanih snaga i dan HKoV-a.

I kao što priliči i ove godine Dan Oružanih snaga i Dan HKoV-a obilježava se različitim sadržajima kroz više dana i na više mjesta i u više hrvatskih gradova. Tako je ovdje u Zagrebu prije dva dana na Hrvatskome vojnome učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, u srcu Oružanih snaga gdje se pripremaju mladi vojni kadrovi, održana prigodna svečana akademija… Tada je održana i svečanost imenovanja dvorana na HVU “Dr. Franjo Tuđman” imenima gardijskih brigada kako bi i na ovaj način sačuvali memoriju na slavne dane i velike ratne uspjehe obrane Domovine u nametnutome nam ratu.

Uz bogati glazbeni program orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske koji redovno daje izvrstan doprinos na slavljima u Oružanim snagama, jučer je na Trgu sv. Marka u Zagrebu, nakon sedamnaest godina neshvatljive nam pauze, ponovno održana Velika smjena straže.

I sutrašnji dan obiluje bogatim programom. Ovdje u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ održava se svečana akademija na kojoj sudjeluju mnogi visoki uzvanici među kojima predsjednica države te predsjednici Sabora i Vlade Republike Hrvatske.

I danas u nedjelju nismo bez svečarskih tonova. U mnogim hrvatskim gradovima i selima izaslanstva MORH-a i OS RH polažu cvijeće, pale svijeće, izgovaraju molitve na grobovima i kod spomen obilježja hrvatskih braniteljima i drugih zaslužnih sinova i kćeri našeg naroda koji su dali veliki i dragocjeni doprinos slobodi neovisne i samostalne nam domovine Hrvatske. Znak je to naše ljudske, građanske i vjerničke zahvalnosti i poštovanja prema svima njima. I danas poslije podne u gradu Zagrebu na Jarunu, bit će više manifestacija u znaku Dana Oružanih snaga.

I kao što dolikuje ovome Danu, nedjelji, u okviru ovih značajnih domovinskih spomena naše vojske, pristupili smo sada u ovoj crkvi Sveta Mati Slobode oltaru Gospodnjem. U Božjem hramu prinosimo Gospodinu svoje molitve, prikazujemo sv. Misu za duše svih stradalih i nestalih u Domovinskome ratu. Molimo također i za duše onih koji su preminuli od posljedica Domovinskoga rata. Neka Bog ljubavi, koji proniče ljudska srca, koji poznaje i najintimnije sfere i dubine ljudskoga bića, primi sva njihova dobra djela i neka im bude blag i milosrdan sudac.

2. Vjerujem da su mnogi od nas, izravno ili neizravno sudjelovali u posljednjim danima i satima života kod uzglavlja bolesnika ili ranjenika, osoba koje pri punoj svijesti napuštaju ovaj svijet. Uvijek su to dramatični trenutci koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Mnogi očevi i majke, muževi i žene, okupe svoju djecu i rodbinu oko bolesničkog uzglavlja kako bi se od njih oprostili i kako bi im uputili posljednju riječ.

Mnogi od vas prisutnih, dragi hrvatski branitelji, mogli biste nam također i danas i ovdje posvjedočiti kako je to bilo kad ste se na ratištu rastajali od svojih prijatelja suboraca kojima niste mogli pomoći, a Vi i oni bili ste svjesni da je to kraj… Ili, uoči obrambenih osloboditeljskih operacija s neizvjesnim ishodom, što ste govorili jedni drugima…?“Ako se meni što dogodi a ti preživiš, učini to i to…” Posljednje poruke na kraju života, riječi, uvijek su nabijene emocijama, i često sadržavaju ono bitno i temeljno što su roditelji htjeli dati svojoj djeci ili svojim krvnim srodnicima, prijateljima, pa se te riječi i poruke dugo pamte a neke se nikada ne zaboravljaju.

3. Tekst današnjeg evanđelja, dio je cjeline Evanđelja sv. Ivana, od 13. do 17. poglavlja koja opisuju Isusovu Posljednju večeru u Jeruzalemu, u Cenakulumu na Sionskome brdu, niti 24 sata prije njegove smrti. Kako je to izgledalo?

Sa svojim učenicima Isus je uzišao u Jeruzalem kako bi s njima i svim sunarodnjacima proslavio Pashu, veliki blagdan kojim se komemoriralo nacionalno oslobođenje – Izlazak iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vodstvom. I to se kod Židova, onda kao i danas, slavilo na veliko i bitno je određivalo i određuje identitet židovske nacije!

Teško nam je predočiti i zamisliti, kojim tonom, ozbiljnošću, ljubavlju i pažnjom Isus izgovara ove riječi. Dvanaestorica njegovih učenika su s njime. Pažljivo upijaju svaku njegovu riječ. Isus je svjestan svega što slijedi: Judina izdaja, uhićenje, suđenje, maltretiranje, muka i smrt. Njegovi sustolnici nisu ni slutili osim jednoga, Jude izdajnika, koja će se drama odvijati u naredna 24 sata. Juda je napustio u jednome trenutku slavlje Posljednje večere pa nije bio u Dvorani kad je Isus izrekao riječi današnjeg evanđelja.

Ovo je ustvari posljednji sustavni Isusov govor učenicima prije njegove muke i smrti. Ovo je njegova oporuka učenicima i svima koji će na njihovu riječ povjerovati. Dakle riječ upućena svim krštenicima – kršćanima, svoj Crkvi! I koliko god Isusove riječi imaju trajnu vrijednost, ove su nekako posebne, jedinstvene. Poglavito sedamnaesto poglavlje, koje je vrhunac njegovog dugog govora a koji je izrečen u obliku molitve. To i nazivamo Isusovom velikosvećeničkom molitvom. Isus se molitvom izravno obraća Ocu nebeskome. Što on traži, što moli?

a) Isus traži kod svoga Oca da, nakon što je završio svoje poslanje ovdje na zemlji, bude proslavljen. U svemu je vršio volju Očevu. Poslušan mu je do smrti, smrti na križu. “Ja Tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti. A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo”(Iv 17, 4-5). Kako li bismo i mi željeli da u posljednjim trenutcima svoga života možemo smireno izgovoriti molitvu u kojoj priznajemo da smo učinili sve što smo mogli učiniti i u kojoj molimo Oca da nas u nebu proslavi?! Koliko li je naših junaka i junakinja Domovinskog rata i uopće nas kršćana Isusovih vjernika različitih životnih dobi koji su smireno mogli i mogu reći “Sad otpuštaš slugu svoga Gospodaru po riječi svojoj u miru…?”

b) Gospodin moli za svoje prisutne učenike da budu jedinstveni, složni, jedno kao što je on i njegov Otac. Nejedinstvo, razdori, sumnjičenja, svađe uvijek donose zlo, nikad dobro! “Oče sveti, sačuvaj ih u svome imenu, koje si mi dao, da budu jedno kao i mi” (Iv 17, 11).

c) Isus konačno moli i za svoju buduću zajednicu vjernika, za Crkvu, za sve krštenike u svim vremenima i prostorima. “Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene, da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao” (Iv 17, 20-21).

4. Dobri poznavateljiSv. pisma - egzegete, uspoređuju Isusovu velikosvećeničku molitvu s molitvom Očenaša. On se izravno obraća svome Ocu riječju Oče. Osim njegovih riječi, dubine i sadržaja koje one u sebi nose, svaka njegova gesta ima snažnu poruku. Isus, koji je Druga božanska osoba ali i u potpunosti čovjek, jednostavno moli. Moli u raznim zgodama svoga života, poglavito prije važnih događaja. Njegovi učenici su vidjeli, koliko molitva znači za njega osobno i koliko provodi u molitvi pa su ga pitali i od njega tražili da ih nauči moliti.

Mlada Crkva u pouskrsno vrijeme, u Djelima apostolskim započela je svoju djelatnost komunitarnom molitvom. To je naučila od svoga utemeljitelja i učitelja. Molitva je uvijek temelj i polazište svake naše vjerničke aktivnosti ali razlog naše upornosti, kršćanske ustrajnosti izdržljivosti i u najtežim okolnostima života. Nema uspjeha u izgradnji kraljevstva Božjega bez istinske i dubinske povezanosti s Bogom kroz molitvu. Svaki uspješni pothvat u Crkvi koji donosi plodove uvijek i redovito proizlazi iz kontemplacije, iz molitve, iz osobnog odnosa zajedništva kršćanina u dubini svoje savjesti sa svojim Bogom. Ovdje se rado vraćamo počecima našeg obrambenog Domovinskog rata i podsjećamo na jednu komponentu. Ugroženi sa svih strana, razoružani, politički nepriznati, a rekao bih i prezreni od mnogih, plebiscitarno smo izabrali slobodu i neovisnost. Svjesni svoje moći i nemoći, spontano smo se prihvatili krunice. Primijenili smo u praksi staro načelo “Ora et labora” – „Moli i radi“. Svojim sposobnostima srca i uma, umijećima krenuli smo organizirajući se u obrani vlastite Domovine. Naše pothvate hranili smo vjerničkom molitvom. S vjerom, s dubokom vjerom uz Božju pomoć išli smo dalje. Krunica je postala naš zajednički znak i simbol s kojim smo krenuli u obrambeni rat. Molitva u životu kršćanina, duboko osobna molitva, ne vodi u pasivnost, naprotiv, budi u nama snagu i želju za djelovanjem, za akcijom. To tvrdimo iz dvomilenijskog iskustva Crkve. To tvrdimo iz vlastitoga iskustva. A naši duhovni učitelji puno su govorili o molitvi. Jedan od njih sv. Efrem Sirski među ostalim je rekao:

“Krjeposti se oblikuju po molitvi.

Molitva čuva uzdržljivost.

Molitva suspreže bijes.

Molitva sprečava osjećaje oholosti i zavisti.

Molitva privlači Duha Svetoga u dušu i uzdiže čovjeka na Nebo”.

Arhiva propovijedi i poruka

2020: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj (6) ,

2019: siječanj (1) , veljača (1) , ožujak (4) , travanj, svibanj (1) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (1) , listopad (6) , studeni (2) , prosinac,

2018: siječanj, veljača (4) , ožujak (4) , travanj (3) , svibanj (7) , lipanj (4) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (11) , listopad (5) , studeni, prosinac,

2017: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj (4) , svibanj (7) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (1) , rujan (3) , listopad (1) , studeni, prosinac,

2016: siječanj, veljača (2) , ožujak (2) , travanj, svibanj (2) , lipanj, srpanj (1) , kolovoz (6) , rujan (1) , listopad (2) , studeni (5) , prosinac (1) ,

2015: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj (1) , kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2014: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2013: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj (1) , lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2012: siječanj, veljača (1) , ožujak (1) , travanj, svibanj (2) , lipanj (1) , srpanj, kolovoz, rujan, listopad (2) , studeni, prosinac (2) ,

2011: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac (3) ,

2010: siječanj, veljača (1) , ožujak, travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac,

2009: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2008: studeni (1) , prosinac,

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Arhiva vijesti

Linkovi