Propovijedi i poruke

Dan pobjede, domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, Dan GVHKZ

Subota, 05. 08. 2023.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure BOGDANA

uz proslavu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja,

Dana Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnog ordinarijata u RH

Knin, 5. kolovoza 2023.

Ez 37, 1-14; Ps 23 (22), 1-2a.2b-3.5.6; Mt 16, 13-20.

 

Draga braćo i sestre!

1. Sve vas srdačno pozdravljam u domovini i svijetu i čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta - zaštitnice Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj!

Prije prvog navještaja svoje muke i uskrsnuća, prolazeći poganskim krajevima, Isus Krist se, izvještava nas evanđelist Matej, obraća apostolima: „Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?ˮ(Mt 16, 13). U tom važnom trenutku Božji je Duh zahvatio galilejskoga ribara Šimuna, koji je jedini izustio točan odgovor: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga Živogaˮ(Mt 16, 16). Odgovorom vjere prepoznati pravoga Mesiju može samo onaj koji dopusti da ga zahvati Božji Duh. Sin Jonin, ribar Šimun zbog svoje otvorenosti Božjemu Duhu postat će Petar. Njemu će Isus promijeniti ime, ali i životnu zadaću, dajući mu ključeve Kraljevstva Nebeskoga. Petar, čije ime dolazi od aramejskog naziva Kefa, grčki: petra, značistijena.[1]Stoga će Isusove riječi: „A ja tebi kažem: Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladatiˮ(Mt 16, 18) postati presudne za stijenu na kojoj će rasti zajednica vjernika – Crkva! Crkva je utemeljena na stijeni i, bez obzira na napasti i kušnje iz same Crkve ili one izvana, ni vrata paklena neće je nadvladati! Katekizam Katoličke crkve jasno uči: „Krist, 'kamen živi' (1 Pt 2, 4) jamči svojoj Crkvi utemeljenoj na Petru pobjedu nad silama tame i smrti. Poradi vjere koju je ispovijedao, Petar će postati i ostati neoboriva stijena Crkve. Poslanje će mu biti čuvati vjeru u njezinoj cjelovitosti i utvrđivati svoju braću.ˮ[2]Isti evanđelist Matej na drugom će mjestu zapisati Isusove riječi: „Tko god sluša ove moje riječi i tako čini, mudar je kao i čovjek koji gradi kuću na čvrstoj stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, zapušu vjetrovi i stanu šibati kuću, ali se ona ne sruši jer je izgrađena na stijeni.ˮ(Mt 7, 24-26) Mudar je dakle svaki onaj čovjek koji prema ovom evanđeoskom savjetu u vjeri gradi svoj život, odluke, izbore i nakane, upravo na Kristovoj stijeni. Takav čovjek nema straha od ruke đavolske niti od ruke nepredvidive prirode, a ni od ljudske ruke! Slobodan je svaki čovjek koji ne gubi život na zemaljskim projektima pješčane prolaznosti, već svoje snage, vrijeme i talente mudro koristi za budući život.

Draga braćo i sestre, na ovaj veliki Dan domovinske zahvalnosti u ovoj liturgiji, u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta okupila nas je jedna, sveta, katolička i Petrova, apostolska, Crkva! Svi smo mi članovi – „dijeloviˮte „stjenoviteˮCrkve koju je utemeljio Krist – Pomazanik, Sin Boga živoga. U prirodi, Božjem stvorenju, svaka stijena ima svoju strukturu koja ovisi o obliku, veličini i međusobnom odnosu minerala u njoj samoj. Površnom gledateljevu oku stijena može izgledati kao lijep kameni oblik koji estetski ukrašava naš svijet, pa ipak stijene su više od toga jer se u njima skriva raskošna dinamika neizbrojiva mnoštva fragmenata. Minerali Petrove stijene, dijelovi Kristove Crkve smo mi, braća i sestre, grješni ljudi, a po otvorenosti Božjem Duhu i njegovu djelovanju, sveti i od njega odabrani! Da bi Petrova stijena ostala i nadalje čvrsta i učinkovita, potrebno je da mi koji ju činimo, koji smo njezin sastav, budemo povezani i složni u jednoj Petrovoj vjeri i ljubavi, praštanju i pravednosti, osobito joj odani jer je od stoljeća sedmog postala i ostala kamenom temeljcem na kojem smo gradili i našu domovinu. Ovdje danas okupljeni, a „potaknuti milošću Duha Svetoga …. vjerujemo i ispovijedamo: 'Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga' (Mt 16, 16). Na stijeni te vjere, ispovjeđene od svetog Petra, Krist je utemeljio svoju Crkvu.ˮ[3]Utemeljio je sve nas, pojedinačno i zajedno, našu zajednicu – Crkvu koja svoju životnu sigurnost traži jedino na stijeni Božje vječnosti!

2. Okupila nas je danas, ovdje, na ovaj značajan spomendan naše novije povijesti i jedna druga stijena, jedna stina o kojoj se pjeva: „Ima jedna stina/ u njidrima Knina,/ na njon stig vijori/ i s buron se bori/… Ima jedna stina,/ tu je od davnina,/ na vri svoje glave/ vije boje slave,/ crven, bil i plave“[4]. Tu kninsku stijenu 1995. godine oslobodili su sinovi i kćeri Oluje. Još su nam uvijek svježa sjećanja na dane ponosa i slave kada su „još za mrakaˮu onom ljetnom svitanju 4. kolovoza prije 28 godina, nošeni idealom slobode i vjere, hrvatski branitelji krenuli sa svih strana prema Stijeni naših pradjedova – Zvonimirovu gradu, povijesnom središtu nekadašnjeg Hrvatskog Kraljevstva. Vođeni savješću o dužnosti legitimne obrane vlastitoga doma,[5] u srcu su nosili jasne stavove i čvrste odluke: „Dosta više ubijanja, masakriranja i barbarstva! Dosta više strašnih zločina i neljudskih nedjela! Dosta više zaplakanih dječjih i staračkih lica u podrumima i izbjegličkim smještajima diljem domovine! Dosta više žalosnih krikova majki hrvatskih branitelja i braniteljica!ˮ

Dosta pogroma nad katolicima, nevinom djecom, bolesnicima, ranjenicima i starcima, Hrvatima i pripadnicima drugih narodnih, etničkih i religijskih zajednica i životnih svjetonazora: u Istočnoj Slavoniji, Vukovaru, Iloku, Posavini s obje strane Save, Kordunu i Banovini, Panoniji: Dosta pogroma od Prevlake, Konavala, Dubrovnika, Metkovića, Makarske, zaleđa Šibenika, Knina i Zadra. Dosta pogroma nad hrvatskim narodom i Katoličkom Crkvom. Više tisuća svježih grobova, deseci tisuća spaljenih kuća, mnoštva istjeranih s vlastitih ognjišta, vapili su u nebo da se pogrom zaustavi.

U toj namjeri da se već jednom zaustavi okupacija Domovine i nametnuti nam rat, rođena je naša sloboda. Na kninskoj tvrđavi ponovo vije hrvatski barjak boje „crven, bil i plaveˮ. Po tko zna koji put naše povijesti domovina je za ključnu akciju tražila hrabre i odlučne ljude, jake kao stijena, a oni su se složno i požrtvovno odazvali zovu slobode. Mali narod, a tako velik i snažan kada se u zajedničkom cilju ujedine minerali hrvatske stijene! Ne možemo i ne smijemo zaboraviti i sve poginule i nestale koji su dali život za temelje naše slobode. Dajući svoj život za domovinu, postali su živim spomenikom ove stijene i upravo oni vraćaju sjećanja zahvalnosti i obveze budućim generacijama prema ovoj našoj kninskoj stijeni. I upravo zbog njih i cjelokupne žrtve ratnih stradanja, svih stradalnika u godinama Domovinskoga rata, kada bi kninska stijena mogla govoriti, progovorila bi svima nam poznatim stihovima: „Tili su te i Ugari stari,/ tili su te i Turci i Mleci,/ tukli su te svakakvi barbari,/ čija li si, svima reci./ Ja san stina kralja Zvonimira,/ hrvatska san od vika vikova,/ darujte mi, braćo, malo mira,/ ja san stina vaši pradidova“.[6] Neka mir Božji na ovoj stijeni bude jamac stabilnosti cijele naše patničke domovine i upozorenje svim nemirnim izazovima: „Tko na tvrdoj stini svoju povist piše,/ tom ne može nitko prošlost da izbriše./ Varaju se ki ne misle tako,/ što se krvlju brani, ne pušta se lako.“[7]

3. Upravo u ovom dinarskom podneblju Hrvatske česta je narodna izreka za karakterno čvrste ljude da su kao stijena. Kako je važno da generacije naših sadašnjih i budućih potomaka baštine čvrstoću karaktera po uzoru na hrvatske branitelje iz devedesetih! Kako je važno da i u ovo, Bogu hvala, mirnodopsko vrijeme primjerom vlastitoga života odgajamo u vrijednostima svoju djecu i mlade! Obitelj je kamen žìvac, čvrsta litica – stijena našega ljudskoga života! Samo se na toj obiteljskoj stijeni može sagraditi zdravo ljudsko biće, a za takvu izgradnju odgovorni smo svi: Crkva, društvo, politika, zakonodavci, a napose sami roditelji. Želimo li zdravo potomstvo, čvrste i nepokolebljive ljude, recept je jednostavan: biti otac i majka, biti blizu svojoj djeci, biti u svakodnevnom sebedarju svojim najbližima, biti ono što je Božji poziv utkao u svakoga tko želi obitelj. Isus Krist kao da poručuje i danas svakom ocu i majci, svakom djedu i baki: Ti si stijena obiteljskog života! Na tebi počiva izgradnja tvoje obitelji. Iz vječne istine evanđelja ne možemo biti pesimisti, ali smo svjesni: ako mi kao zajednica naroda i Crkve ne doprinesemo boljem očuvanju i obrani svojih obitelji, nećemo uspjeti očuvati ovu stijenu u ovom izazovnom vremenu. Stoga nam se postavlja otvoreno pitanje: Što svi mi možemo učiniti za obitelj današnjice? Uz osiguranje dobre društvene i ekonomske stabilnosti u svojoj domovini, moramo osvješćivati i da se obitelj gradi na zdravim temeljima. Mudar je čovjek koji svoju kuću i obitelj gradi na dobrim temeljima, a ti temelji obiteljskoga kršćanskoga života jesu Kristove vrijednosti.Blago roditeljima koji ne računaju samo na svoje snage i sposobnosti nego kroz Božju blizinu i pomoć njegove milosti znaju za pravi odgoj svoje djece. U toj Božjoj školi svaki učenik uči kako Bog prašta nama ljudima i kako bismo i mi trebali jedni drugima oprostiti, pa i one najstrašnije i najdublje ratne rane. Blago roditeljima koji uče svoju djecu da postoji Kruh života vječnoga koji već sad svijetu donosi spas. Budu li naša djeca i mladi nahranjeni tim kruhom, bit će sigurni na stijeni života vječnoga.

Da bi čovjek bolje vidio horizont, treba se koji put popeti iznad svoje svakodnevice. Na planinskome vrhu, na vrhu stijene puno je širi pogled i bolje se vidi u daljinu. Isus Krist naša je stijena s koje bolje sagledavamo i razumijemo svijet, ljude oko sebe, a i sami sebe bolje upoznajemo. Ne zaboravimo graditi obitelj na Kristovoj stijeni ma koliko god nam se puta reklo da to nije napredno, moderno ni suvremeno! Znajmo da tu Stijenu ni vrata paklena neće nadvladati!

Draga braćo i sestre! Tri su stijene na kojima smo kroz povijest gradili svoju sadašnjost: Petrova stijena – Rimokatolička crkva, domovina i obitelj! Imamo obvezu prema potomcima i sretnoj budućnosti nastaviti poštovati i promicati vrjednote svojih predaka. Sve te tri stijene čuvajmo i branimo poput naših branitelja u Oluji 95. Branimo ih, Bogu hvala, ne više oružjem, nego čestitošću, profesionalnom stručnošću, vrlinama, krepostima…, svoga ljudskoga i kršćanskoga života! Branimo ih djelotvorno postojanošću svoje obiteljske molitve svakodnevno upravljene Onome koga u Vjerovanju prepoznajemo i ispovijedamo kao Krista – Pomazanika – Sina Boga živoga! Amen.

 

 


[1] Jeruzalemska Biblija s velikim komentarom, ur. A. Rebić – J. Fućak – B. Duda, KS Zagreb 1993, 1416.

[2] KKC, 552.

[3] Isto, 424.

[4] „Stina pradidova“, pjesma klape Intrade.

[5] Vidi David Hollenbach S.I., La non violenza e la tradizione della guerra giusta: Verso il futuro, La Civiltà Cattolica br. 4153, str. 10.

[6] Isto.

[7] „Od stoljeća sedmog“, pjesma; Dražen Žanko.

Arhiva propovijedi i poruka

2024: siječanj, veljača (1) , ožujak (2) , travanj, svibanj (5) , lipanj (1) ,

2023: siječanj (2) , veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj (3) , lipanj, srpanj, kolovoz (1) , rujan (1) , listopad (1) , studeni, prosinac,

2022: siječanj, veljača (1) , ožujak, travanj (2) , svibanj (5) , lipanj, srpanj, kolovoz (1) , rujan (1) , listopad, studeni (3) , prosinac (1) ,

2021: siječanj, veljača (2) , ožujak, travanj (3) , svibanj (4) , lipanj, srpanj (1) , kolovoz (1) , rujan, listopad (1) , studeni (1) , prosinac (1) ,

2020: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj (6) , lipanj, srpanj, kolovoz (1) , rujan (8) , listopad (2) , studeni, prosinac (1) ,

2019: siječanj (1) , veljača (1) , ožujak (4) , travanj, svibanj (1) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (1) , listopad (6) , studeni (2) , prosinac,

2018: siječanj, veljača (4) , ožujak (4) , travanj (3) , svibanj (7) , lipanj (4) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (11) , listopad (5) , studeni, prosinac,

2017: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj (4) , svibanj (7) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (1) , rujan (3) , listopad (1) , studeni, prosinac,

2016: siječanj, veljača (2) , ožujak (2) , travanj, svibanj (2) , lipanj, srpanj (1) , kolovoz (6) , rujan (1) , listopad (2) , studeni (5) , prosinac (1) ,

2015: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj (1) , kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2014: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2013: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj (1) , lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2012: siječanj, veljača (1) , ožujak (1) , travanj, svibanj (2) , lipanj (1) , srpanj, kolovoz, rujan, listopad (2) , studeni, prosinac (2) ,

2011: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac (3) ,

2010: siječanj, veljača (1) , ožujak, travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac,

2009: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2008: studeni (1) , prosinac,

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi