Propovijedi i poruke

Misa zadušnica povodom 100. obljetnice smrti don Marka Sikirića

Subota, 05. 10. 2019.

Don Marko Sikirić

(Bibinje, 19.X.1858.-Zagreb, 11. X. 1919.)

 

Propovijed Jure Bogdana, vojnog ordinarija u Zagrebu,

prvostolnica, subota 5. listopada 2019., 11.00 sati,

 

(Bar, 4, 5-12. 27-29; Mt 4, 4 b)

 

Poštovani prijatelji i poštovatelji lika i djela don Marka Sikirića,

               Dragi hodočasnici iz župe sv. Roka,

               Braćo svećenici,

               Draga braćo i sestre u Kristu Isusu

 

1. Sve vas srdačno pozdravljam, okupljene u zagrebačkoj prvostolnicina euharistijskome slavlju, u prigodi obilježavanja stote obljetnice smrti znamenitog čovjeka, svećenika, bibinjskog župnika don Marka Sikirića. Ovome spomenu u molitvenom slavlju kod oltara Gospodnjeg, pridružuje se u duhu i sve Vas srdačno pozdravlja iz Rima zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

„Ohrabri se narode moj, spomene Izraelov!“(Bar 4, 5) riječi su proroka Baruha, vjernog pratitelja proroka Jeremije kojima  tješi Izraelce u Babilonskom progonstvu. U teškim vremenima Izraelskog naroda i povijesti, kad malodušje obuzima dušu i srce, kad su nevolje goleme za pojedince i cijeli narod, križevi preveliki i preteški, proroci i svi Božji ljudi, imali su uvijek veliku i nezamjenjivu ulogu: ohrabriti svoje sunarodnjake, čuvati ljudski, nacionalni, duhovni i religijski identitet; U danima sivila, kolektivne depresije i beznađa buditi nadu, i najvažnije, stalno se brinuti da narod bude vjeran – da ostane uz Boga-Jahvu. Premda je izraelski narod u sužanjstu bio izložen ondašnjim globalizacijskim procesima i nezaustavljivoj babilonskoj asimilaciji, polagano je gubio svoj identitet, rekli bismo „svoju dušu“, Bog ga ne zaboravlja jer, prema starozavjetnom obećanju, Bog se nikada ne odriče „svoje drage svojine“. Bog ostaje trajno vjeran savezu sklopljenom s izraelskim ocima. I u vrijeme proroka Jeremije i Baruha, u teškim godinama babilonskog sužanjstva Bog budno pazi na svoj narod, šalje mu pobožne i moralne ljude, neustrašive svjedoke, proroke koji su bili znak nade, svjetionici u olujama nametnute im tuđine, putokazi izbavljenja i izlaska iz ropstva, „Božji prst“ u njegovoj teškoj povijesti. „Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje. Samo on je moja hrid i spasenje, utvrda moja, neću se pokolebati“(Ps. 62,22-3.) lapidarno će izreći psalmista duhovnu konstantu Božjih ljudi u povijesti izabranog naroda.

 

2. Poštovani i dragi župljani sv. Roka, prijatelji i poštovatelji života i djela, don Marka Sikirića. Iz bogate i još uvijek dovoljno neistražene povjesnice Vašeg mjesta i Vašeg kraja, znademo da je povijest Bibinja, sve tamo od rimskih vremena kroz stoljeća sve do naših dana Domovinskoga rata, bila teška, puna mnogih izazova. Njegovi stanovnici poput Izraelaca prolazili su kroz brojna i raznovrsna iskušenja. Sukobi velikih sila, na međunarodnoj i lokalnoj razini, strane i „domaće“ politike, gospodarski i drugi problemi, redovito su se odražavali i na svakodnevni život i ovog našeg hrvatskog mjesta. Ovdje ne možemo ne spomenuti, višestoljetnu tradiciju i živi spomen  na slavnog sina Bibinja don Stipana Sorića koji je za „krst časni i slobodu zlatnu“ pod Ribnikom 1648. položio svoj život. Iz Vaše župe, Vašega mjesta, potekao je i u njemu izrastao značajan broj muškaraca i žena, anonimnih i poznatih, težaka, pomoraca, radnika, ratnika, kulturnih i javnih djelatnika…, koji su ostavili duboki trag u povijesti Vašeg mjesta ali i izvan njegovih granica, kako na Domovinskoj društvenoj tako i na crkvenoj i kulturnoj razini. Kako nekad tako i danas! Među njima ovdje posebice ističemo svećenike Bibinjce i bibinjske župnike, osobe čvrste vjere, vrijedne radnike - zauzete apostole u Gospodnjem vinogradu, karakterne i samozatajne duhovne pastire, odgojitelje i prosvjetitelje svoga naroda, čuvare i promicatelje zdravog, naravnog ljudskog, crkvenog, katoličkog i nacionalnog identiteta i ponosa.

 

3. U godinama velikih političkih previranja, u nadasve složenim društvenim prilikama za naš narod i Crkvu, u drugoj polovici XIX. i prva dva desetljeća XX. stoljeća, Bog je u ovom malom primorskom mjestu zadarske nadbiskupije Bibinjama podigao i svome puku podario svećenika don Marka Sikirića. Svi Vi ovdje okupljeni, sigurno ste pod dojmom Mirogojskog groblja, don Markova zemaljskog počivališta, biografskih podataka ovog iznimnog Božjeg čovjeka. Mjesec listopad  zauzima posebno mjesto u don Markovu životu. Rođen je u Bibinjama 19. listopada 1858, za svećenika Zadarske nadbiskupije zaređen je 7. listopada 1883. (slijedeći ponedjeljak je 136. godina od svećeničkog ređenja don Marka), preminuo je u Zagrebu 11. listopada  1919. Don Marko nas je nakon stotinu godina, opet u mjesecu listopadu okupio na ovu spomen misu u glavnome gradu Hrvatske.

„Pokoljenja djela sude, što je čije daju svjema“reći će pjesnik. S određene vremenske distance, za don Marka Sikirića već je  rečeno i napisano da je bio „jedinstvena (je to) ličnost, pravi uzor značajnika, izniman vjernik i svećenik, brižni pastir i skrbnik, gorljiv rodoljub, te na kraju mučenik. Bibinjski puk i dan danas gaji živo sjećanje na svog velikog sina i župnika o kojem se govori s dužnim poštovanjem i dostojanstvom. Kao dugogodišnji župnik Bibinja iskazao se kao vjeran služitelj odgajajući narod u duhu bogoljublja i domoljublja. Bog, vjera i Hrvatska bili su mu glavno i jedino“[1].

Osim župa Radovina i Visočana (1883.-1884.), najveći dio svoga župnikovanja proveo je u rodnim Bibinjama, od 1884. pa sve do prisilnog bijega 1919. (punih 36. godina pastoralnog djelovanja). Iz ovog razdoblja iščitavamo teške društvene i političke okolnosti u kojima je djelovao kao svećenik, a to su prije svega odlazak s povijesne pozornice Otomanskog carstva, Balkanski ratovi, Prvi svjetski rat, propast Austro-ugarske monarhije, stvaranje Kraljevine Jugoslavije, talijansko zauzeće Zadra i Hrvatskog primorja. To su godine prisilnog iseljavanja hrvatskoga življa i odnarođivanje hrvatskoga puka. Ostati na vlastitome ognjištu, biti katolik i Hrvat, don Markove su odrednice u svem pastoralnom djelovanju. Njegovo pastoralno djelovanje doživljava procvat na svim područjima. Brine se za kulturnu i materijalnu skrb svoga  mjesta što pokazuju i konkretni postupci izgradnje župne kuće, obnove župne crkve sv. Roka i pučke škole. Kroz otvaranje pučke kuhinje skrbi za najpotrebitije. Njegovim je zalaganjem 1904. otvorena i pučka knjižnica u Bibinjama.

 

4.U Kristovim riječima „Slavim te Oče, gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima“ (Lk 10, 21) koje smo čuli u današnjem evanđelju pronalazimo aktualizaciju u djelovanju ovog svećenika i župnika Bibinja. Briga don Marka za „malog čovjeka“ iskazivala se svakodnevno kroz njegov čvrsti stav svećenika odgojitelja koji je ponajprije svojim primjerom i cjelokupnošću svećeničkog života bio blizak svome narodu u najtežim vremenima. Kako smo vidjeli na primjeru starozavjetnog proroka Baruha, prorok uvijek mora biti spreman i za mučeništvo. Ne dopustivši ni u jednom trenutku nasilnoj talijanizaciji – odnarođivanju svoga mjesta, da preuzme rodno Bibinje don Marko do zadnjega ostaje bedem, zaštitnik hrvatske kulture i tradicije. Pod prijetnjom smrti don Marko je morao prihvatiti svoje „babilonsko sužanjstvo“ u Zagreb gdje je preminuo 11. listopada 1919. u zakladnoj bolnici milosrdne braće.[2] Nevjerojatan je podatak i taj da je svoj zemaljski život završio upravo u Zagrebu, gradu kojeg je iznimno cijenio i isticao kao središte hrvatskog naroda riječima „držite se Zagreba“.

 

5. Promatrajući iz današnje perspektive župu sv. Roka i sve njene mještane zanimljivo je pogledati demografsku sliku ovog mjesta koji ne zna za bijelu kugu, vjersku jasnoću žive crkvene zajednice koja i danas daje brojne svećenike te nepromjenjivi stabilni domoljubni duh. Nisu li upravo spomenuti župnici poput uzornog lika don Marka Sikirića utkali u ovaj bibinjski narod iste te vrijednosti koje 100 godina nakon njegove smrti još uvijek žive i nose ne samo mjesto nego i cijelu našu domovinu Hrvatsku!? Nije li ovo mjesto upravo na primjeru don Markova mučeništva i otpora „babilonskoj okupaciji“ oblikovalo kroz stoljeće današnji identitet i kulturu!? Koliko je važan odgoj i primjer dobrog svećenika svjedoči nam i ova obljetnica.

Svakako ne smijemo zaboraviti i najvažniju don Markovu odliku a to je vjernost Isusu Kristu, pravom Bogu i čovjeku, u čijoj je službi i po čijem je duhu pastoralno djelovao za vrijeme svog svećeničkog života. Don Markovo pastoralno djelovanje u duhu današnjeg evanđelja poprima Isusov poticaj kako se Isusovi učenici – sljedbenici ne trebaju radovati što im se duhovi pokoravaju nego što su im imena zapisana na nebesima Lk 10,20. 

Bibinjski je narod kao i cijeli hrvatski narod opstao između ostalog kroz svoju povijest zahvaljujući Božjim poslanicima, iznimnim svećenicima koji su u teškim vremenima znali i umjeli Božjim duhom voditi povjereno im stado. Upravo molitva, koju je don Marko utkao u bibinjske obitelji na kraju 19. i početkom 20. stoljeća, očuvala je ovo mjesto od najvećih zala 20. stoljeća. Katehizacija i vjerske upute kojima je don Marko brižljivo i u duhu evanđelja odgajao generacije s početka 20 st. rezultirale su da je i dan danas nedjelja sveti Božji dan kada se vjernici okupljaju oko euharistijskog stola Isusa Krista. Imam osjećaj da ovaj veliki svećenik vašega roda i dalje s nebesa vodi molitvom vaše mjesto kao župnik kojem je nasilno prekinut dekret na zemlji ali ne i na nebu.

 

Dragi vjernici!

Ostanite vjerni vrijednostima don Marka Sikirića u odgoju svoje djece i mladeži i nećete imati straha za svoju budućnost i budućnost Vašega mjesta i Crkve u njemu!Zahvalan Bogu a i vama dragi vjernici Bibinja što kao vojni ordinarij mogu molitveno sudjelovati u stotoj obljetnici smrti svećenika i rodoljuba don Marka Sikirića molim zajedno s vama riječima koje već godinama spominjete i pjevate poznatim stihovima „Bože čuvaj nam Bibinje to naše milinje s Tobom smo silni ko'grom“ Amen.

 

 


[1] A. Gverić, Iz prošlosti Bibinja, 102.

[2]Usp. Isto, 112-113.

Arhiva propovijedi i poruka

2020: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj (6) ,

2019: siječanj (1) , veljača (1) , ožujak (4) , travanj, svibanj (1) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (1) , listopad (6) , studeni (2) , prosinac,

2018: siječanj, veljača (4) , ožujak (4) , travanj (3) , svibanj (7) , lipanj (4) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (11) , listopad (5) , studeni, prosinac,

2017: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj (4) , svibanj (7) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (1) , rujan (3) , listopad (1) , studeni, prosinac,

2016: siječanj, veljača (2) , ožujak (2) , travanj, svibanj (2) , lipanj, srpanj (1) , kolovoz (6) , rujan (1) , listopad (2) , studeni (5) , prosinac (1) ,

2015: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj (1) , kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2014: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2013: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj (1) , lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2012: siječanj, veljača (1) , ožujak (1) , travanj, svibanj (2) , lipanj (1) , srpanj, kolovoz, rujan, listopad (2) , studeni, prosinac (2) ,

2011: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac (3) ,

2010: siječanj, veljača (1) , ožujak, travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac,

2009: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2008: studeni (1) , prosinac,

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Arhiva vijesti

Linkovi