Propovijedi i poruke

Propovijed fra Frane Musića u Rijeci

Četvrtak, 22. 02. 2018.

Uvođenje u službu kapelana 12. Veljače 2018.

 

Mnogo je pitanja na koja ne možemo smisleno odgovoriti. Pred mnogim smo tajnama nijemi, bez riječi. Teško i gotovo nikako ne pronalazimo riječi kojima bismo opisali sve važno, Boga, čovjeka, život, njegov smisao, ljubav, vjeru. A toliko smo toga učili, usvajali, čitali, čuli, vidjeli, imamo životnoga iskustva da ponekada mislimo kako nam je sve jasno, sve znamo, ništa nam nije nepoznato i nejasno. Ustvari, sve to naše znanje i iskustvo pada u vodu kada se suočimo sa stvarnostima koje nas izazivlju i prisiljavaju na govor o njima. Život je po sebi velik izazov, uvijek nepredvidiv i počesto grub. Neprestani upitnici lebde oko nas u stvarnosti koju osjećamo i živimo. I kako ne pronalazimo odgovore, olako prelazimo i zaobilazimo toliko pitanja, ostavivši ih neriješenima. Sve to traje do ponovnoga susreta s istim pitanjima. Uznemire nas iznova i želja je jača za odgovorom. Vječita traženja i upinjanja.

            Svaki početak obilato plodi pitanjima. Čovjek je biće početaka, započinje uvijek iznova, dokle god živi, nada se i počinje. Uvijek smo na početku. Bez jasne slike pred onim što nas očekuje. Zato su početci izazovni i tajnoviti, ostavljaju istodobno i radost i strepnju.

            Veliki Goethe zapisa: «Što zovemo početkom često je i kraj. I dokrajčiti nešto znači otpočeti.»

            Svjedoci smo novoga početka u policijskoj kapelaniji u Rijeci. Odlukom i imenovanjem vojnoga ordinarija u RH mons. Jure Bogdana uvodimo u službu kapelana don Pavla Mokroga koji će se duhovno skrbiti za policijske službenike, zaposlenike i djelatnike Policijske uprave Primorsko-goranske. Ovaj početak kapelanske službe znači i kraj opsluživanja u policijskoj kapelaniji vojnoga kapelana patra Mirka Vukoje, kojemu ovom prigodom u ime Vojnoga ordinarijata i osobno izričem zahvalnost za dugogodišnju nesebičnost i zauzimanje u radu s policijskim službenicima i djelatnicima ove policijske uprave.  Hvala na otvorenu duhu i vedrini, ljudskoj i svećeničkoj blizini koja svjedoči o Božjoj blizini. Sigurni smo da se na tvoju pomoć i iskustvo, dragi naš pater Mirko, može uvijek računati, što će biti veliki poticaj i vjetar u jedra našemu novom policijskom kapelanu don Pavlu. Itekako bi danas bilo od velike koristi poslušati tvoje savjete i upute, ali kao biskupov izaslanik moram ipak ja uputiti koju prigodnu riječ.

            Promišljajući o dubini i smislu života, onoga što je važno, Meister Eckhart u dijaloškome pristupu pitanja i odgovora zaključuje: «Pitali su mudraca: 'Koji je trenutak u čovjekovu životu najbitniji, koja je osoba najvažnija i koje je djelo najnužnije?' Odgovor je glasio:'Najbitniji trenutak uvijek je sadašnji trenutak, najvažnija osoba uvijek je baš ona koja se sada nalazi ispred tebe, a najnužnije djelo uvijek je ljubav'.»

            Gotovo da nije potrebno ništa dodati. Jasno i jednostavno, da ne može jasnije ni jednostavnije. Život nas često odvodi u nejasnoće i zablude. Kao da nam lako zametne trag i odvede nas  na prečace koji odvode na lutanja, pokatkada i dugotrajna. Zamijenimo vrijedno i nevrijedno, smiješamo sve i ne prepoznajemo razliku. Potrebno je sigurno uporište i bistrina pogleda, srca i oka. Potrebni smo uvijek mudrosti i mudrih, kako nas potiče današnje prvo čitanje:»Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se. Ali neka ište s vjerom, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je sličan morskom valovlju, uzburkanu i gonjenu. Neka takav ne misli da će primiti što od Gospodina — čovjek duše dvoumne nepostojan na svim putovima svojim.»

            Tražiti dakle mudrost koja od Boga dolazi, ne ljudsku mudrost, mudrovanje ili nadmudrivanje. S povjerenjem, vjerom, bez kolebanja. Bog obilno daje i obasiplje svakoga tko je na putu traženja, uspinjanja i rasta, sazrijevanja koje pokatkada zna biti gorko i mučno, bolno. Ali bez straha i odustajanja, radosno, kako veli sv. Jakov:» Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.»

            Snažno ohrabrenje i poticaj novomu policijskom kapelanu don Pavlu koji s podosta pitanja i nejasnoća, u svojoj ljudskosti i krhkosti, granicama i darovima započinje novu službu, kao i svima nama. Razne nevolje i kušnje u koje zapadamo utiskuju svoje biljege u naše duše i oblikuju nas, pročišćuju i oplemenjuju, pod uvjetom da ih prihvatimo kao sredstva našega rasta. Na tome putu nikako nismo sami i ne smijemo biti sami. Jedni smo drugima pružena ruka i čvrst oslonac.  Tako je snažan vapaj svetoga Augustina: «Bože, ne tražim lakši teret, već snažnija ramena.»

            Gladni smo i žedni utjehe i razumijevanja, potpore, otvorena srca i ispružene ruke, ramena koja će ponijeti dio naših tereta.

            Božja se snaga razlijeva u srcima onih koji ga traže i pronalaze utočište u Njemu. Bog je toliko blizak čovjeku da je potpuno nevjerojatno ne osjetiti Njegovu ljubav. Isus je posvuda i uvijek očitovao Oca puna ljubavi i sućuti, milosrđa. On je blizi Bog. Učenicima je rekao da mu je žao naroda koji je išao za Njim, slušao Ga, žeđao za riječima utjehe i nade.  Isus se sažalio nad narodom, koji je pritisnut nevoljama, bez orijentacije, izgubljen, gladan i žedan. Treba im uputiti pravu riječ, dati smjernice, pokazati put, nasititi. Ova Isusova rečenica odzvanja u svakome vremenu. Kada god su oni koji traže smisao života izgubljeni i lutaju. Kada god su ljudi gladni i žedni pravednosti, ljubavi, mira, vjernosti, dobrote. Kada god su slomljeni i pogaženi ideali.

            Vidio je Isus silnu glad i žeđ za smislom. Potrebna je narodu riječ utjehe. U Isusu prepoznaju sve ono što im nedostaje, za čim čeznu, nešto trajnije. Isus poziva na bistrinu pogleda, čistoću ruku i srca, ljepotu i snagu riječi.

            I naše vrijeme otkriva veliku glad i žeđ za smislom, za nečim trajnijim, za vrijednostima koje ne prolaze. Vidljiva je neutaživa glad za dobrotom i plemenitosti, ljubavi koja se ne svjedoči i ne potvrđuje samo riječima. Gladni smo zajedništva i razgovora koji oplemenjuju, dobre riječi, jer nas uništava mentalitet crnila, pesimizma, isticanja i veličanja lošega. Prazni smo zbog ispraznih i površnih razgovora, tračeva i klevetanja, bez svjetla i nade.

            Policijski posao, zvanje, kao i svećeničko zvanje poziv su na najuzvišenije ideale. Od jednih i drugih se nerijetko očekuje previše, pokatkada i nemoguće, bez razumijevanja i isprike.

            Dragi naš don Pavle, budi potpora, ohrabrenje, svježina i radost policijskim službenicima i djelatnicima kojima si poslan služiti. Svjedoči i govori im o dostojanstvu i ljepoti, časnome policijskom zvanju koji se ne može platiti, jer nema cijenu, neprocjenjiv je. Svjedoči i navješćuj Božju ljubav očitovanu i po ljudima, da je lijepo i časno biti čovjek, koji ima najviše dostojanstvo, stvorenje neizmjernoga Stvoritelja, Boga ljubitelja čovjeka. Navješćuj Božju blizinu svakomu, da je Bog ljubavi i naklonosti svakomu čovjeku, Bog koji pati zbog ljubavi kada se odbacuje. Da za Boga nema privilegiranih ni isključenih.  Svjedoči za Svjetlo i unosi svjetlo, budeći nadu i radost svima koji ti dođu shrvani i klonuli, beznadni i pritisnuti mrakom svakojakih nevolja i sumnji. Budi utjeha i nada svima kojima sunce davno zađe.

            Savijaj u srcu i brižno njeguj gnijezdo iskrenosti, čestitosti, poštenja, dobrote i nehinjene ljubavi prema svakome policijskom službeniku i djelatnicima koji su ti povjereni i kojima si poslan. Pomaži im otkrivati istinu o sebi i o svemu važnom, napose otkriti konačni smisao. Treba se međutim itekako u svakome pojavku i obličju kloniti sudačke uloge, isključivanja i osude. Naprotiv, svjedoči i navješćuj Boga koji ne odbacuje, ne isključuje, nego je pun sućuti i smilovanja, koji poziva i okuplja, povija i liječi. Posebice traži one koji su daleko i lutaju, kojima je potrebno svjetlo i putokaz. 

            Onaj tko ne poznaje sebe, vlastito srce, ne može znati što se krije u tuđemu srcu, ne može druge poznavati. Tko ne nosi ljubav u vlastitome srcu i ne iskazuje ju ne može očekivati ljubav. Tko nije osjetio milost i veličinu Božje ljubavi ne može se radovati onima koji je traže i koji su spremni na obraćenje. Put do tuđega srca uvijek počinje u vlastitome srcu. Odatle se širi miris, čovječnosti ili podlosti, ljubavi ili zavisti i ljubomore, poniznosti ili oholosti. Ljubav prema Bogu uvijek se mora iskazivati u ljubavi prema čovjeku. Samo tako i najmanje dobro djelo učinjeno ima veliku vrijednost, kao čaša hladne vode.

            Sve ovo je nemoguće bez Božje pomoći i pomoći onih kojima si poslan. Stoga molim sve, posebice načelnika uprave i sve načelnike, policijske službenike i djelatnike, da ti budu potpora i pomoć. Obostrano potpomaganje i rast u dobru.           Neka Bog blagoslovi tvoj novi početak!

Arhiva propovijedi i poruka

2022: siječanj, veljača (1) , ožujak, travanj (2) , svibanj (5) , lipanj, srpanj, kolovoz (1) , rujan (1) ,

2021: siječanj, veljača (2) , ožujak, travanj (3) , svibanj (4) , lipanj, srpanj (1) , kolovoz (1) , rujan, listopad (1) , studeni (1) , prosinac (1) ,

2020: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj (6) , lipanj, srpanj, kolovoz (1) , rujan (8) , listopad (2) , studeni, prosinac (1) ,

2019: siječanj (1) , veljača (1) , ožujak (4) , travanj, svibanj (1) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (1) , listopad (6) , studeni (2) , prosinac,

2018: siječanj, veljača (4) , ožujak (4) , travanj (3) , svibanj (7) , lipanj (4) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (11) , listopad (5) , studeni, prosinac,

2017: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj (4) , svibanj (7) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (1) , rujan (3) , listopad (1) , studeni, prosinac,

2016: siječanj, veljača (2) , ožujak (2) , travanj, svibanj (2) , lipanj, srpanj (1) , kolovoz (6) , rujan (1) , listopad (2) , studeni (5) , prosinac (1) ,

2015: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj (1) , kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2014: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2013: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj (1) , lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2012: siječanj, veljača (1) , ožujak (1) , travanj, svibanj (2) , lipanj (1) , srpanj, kolovoz, rujan, listopad (2) , studeni, prosinac (2) ,

2011: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac (3) ,

2010: siječanj, veljača (1) , ožujak, travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac,

2009: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2008: studeni (1) , prosinac,

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi