Propovijedi i poruke vojnog ordinarija

Propovijed na 25. hodočašću Hrvatskih vatrogasaca u Mariju Bistricu

Nedjelja, 02. 06. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

na 25. hodočašću Hrvatskih vatrogasaca u Mariju Bistricu

Marija Bistrica, Crkva na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, 2. lipnja 2024.

Obrazac mise: IX. nedjelja kroz godinu B

Pnz 5, 12-15; Ps 81, 3-8a.10-11; 2 Kor 4, 6-11; Mk 2, 23 – 3,6.

 

Draga braćo i sestre,

Poštovani i dragi vatrogasci,

1. Hrvatski vatrogasci iz cijele domovine, dvadeset i peti put ove godine, hodočaste u naše nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. U dan Gospodnji u nedjelju koja svoje ishodište ima u Kristovu uskrsnuću, povijesnom događaju koji se zbio „prvoga dana u tjednu“ (dakle u nedjelju), mi Kristovi vjernici, vatrogasci i svi vi ovdje sabrani oko oltara, izvršavamo Gospodinov nalog, slavimo spomen-čin njegove žrtve, svetu misu. U svakoj svetoj misi – Euharistiji, On - Krist prisutan je na otajstven način. U svakoj svetoj misi s Kristovom žrtvom na oltaru sjedinjuju se ne samo članovi Crkve na zemlji (danas i ovdje mi prisutni) nego i oni koji su već u nebeskoj slavi. Crkva uvijek euharistijsku žrtvu prinosi i slavi u zajedništvu sa Presvetom Djevicom Marijom, i svim svetcima i sveticama. U Euharistiji, Crkva je s Marijom, kao pod Križem, sjedinjena u Kristovu prinosu i zagovoru.[1] Mi smo zajedno s Kristom i Marijom. Krist Gospodin i Marija su, sada i danas s nama!

Cijeli tekst »

Propovijed na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata

Srijeda, 29. 05. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata

i Dan policijske kapelanije u PU zagrebačkoj

Zagreb, Crkva sv. Marka, 29. svibnja 2024.

Otk 11.19 a; 12,1-6a.10 ab; Rim 12, 9-16 b; Iv 2, 1-12;

 

„Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2, 5)

 

Draga braćo i sestre,

1. „Blagoslovljena si Djevo Marijo, od Boga Svevišnjega, više od svih žena na zemlji! On je tako uzveličao tvoje ime, da neće iščeznuti tvoja hvala iz srdaca ljudi“ riječi su uvodne antifone u misno slavlje Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, zaštitnice kapelanije u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Oče Ivane, poštovani sudionici misnoga slavlja, vjernici policijske kapelanije Gospe od Kamenitih vrata i svi vi koji s nama slavite, čestitam vam svetkovinu vaše nebeske zaštitnice. U našem razmišljanju o Božjoj Riječi zaustavit ćemo se na jednoj zgodi iz Svetog Pisma, u kojoj su glavni protagonisti Otkupiteljeva Majka i njezin sin Isus.

Cijeli tekst »

Propovijed msgr. Jure Bogdana povodom Dana Hrvatske vojske

Utorak, 28. 05. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana povodom

Dana Hrvatske vojske, Dana HKoV-a

i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

Zagreb, Crkva Svete Mati Slobode, 27. svibnja 2024.

Obrazac mise: VIII. tjedan kroz godinu, ponedjeljak

1Pt 1, 3-9; Ps 111, 1-2.5-6.9.10c; Mk 10, 17-27.

 

Uvod u misu

Poštovane obitelji poginulih, nestalih, umrlih branitelja i stradalih civila u Domovinskom ratu, hrvatski ratni vojni invalidi, hrvatski branitelji; poštovani izaslanici: predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Sabora RH, predsjednika Vlade Republike Hrvatske; poštovani potpredsjedniče Vlade RH i ministre obrane gosp. Ivane Anušiću, poštovani gosp. načelniče Glavnog Stožera Hrvatske vojske, poštovani izaslaniče Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske; poštovani časnici, dočasnici i vojnici; poštovani pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, vlč. župniče Župe Duha Svetoga u „Svetoj Mati Slobode“, braćo svećenici, vojni i policijski kapelani, poštovani i dragi vjernici!

Cijeli tekst »

Propovijed msgr. Jure Bogdana u Crkvi svete Bernardice

Nedjelja, 26. 05. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana na 30. nacionalnom

i 64. međunarodnom vojnom hodočašću u Lurd

Lurd, Crkva svete Bernardice, 25. svibnja 2024.

Obrazac mise: Kvatre-ljetne, Misa za posvetu ljudskoga rada

2 Sol 3, 6-12.16; Ps 127, 1-2; Mt 25, 14-30.

 

„U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti!

Uđi u radost gospodara svoga“ (Mt 25, 23)

Draga braćo i sestre,

1. Evanđelje koje smo upravo navijestili stavlja danas pred nas prispodobu o čovjeku – gospodaru koji je odlazio na put i koji prije toga svojim slugama daje svoj imetak - talente. Evanđelje kaže da je svakomu od njih dao različito: „Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti.“ (Mt 25, 15). Za gospodarove odsutnosti, sva trojica slugu imaju jasan i zahtjevan zadatak: moraju taj imetak oploditi. I čuli smo: Prvi i drugi sluga udvostručuju početni kapital; treći, međutim, zbog straha da sve ne izgubi, zakopava talent u rupu u zemlji. I što se na koncu događa? Po gospodarovu povratku, prva dvojica primaju pohvalu i nagradu. Treći, pak, koji vraća samo primljeni novac, biva prekoren i kažnjen. Značenje i poruka ove prispodobe su slijedeći: Gospodar iz prispodobe predstavlja Isusa, sluge smo svi mi, a talenti su dobra koja nam je Gospodin povjerio. Svakomu od nas daje primjerenu mjeru: onoliko koliko možemo i koliko smo kadri. Ta je raspodjela stvar Božje odluke i prosudbe. A koja su to dobra - talenti koja nam Gospodin povjerava? Papa Franjo na to pitanje ovako odgovara: „Njegova riječ, euharistija, vjera u nebeskog Oca... ukratko, mnogo toga, njegova najdragocjenija dobra. To je baština koju nam on povjerava. Ne samo zato da je čuvamo, nego i da je umnožimo! Dok u svakodnevnom govoru – nastavlja Sveti otac – izraz 'talent' označava neku istaknutu osobinu pojedinca – primjerice talent u glazbi, sportu i tako redom – u prispodobi talenti predstavljaju Gospodinova dobra, koja nam on povjerava da ih uvećamo."[1] Svatko od nas je sluga toga velikodušnog Gospodara koji obilato dijeli od svoga imetka. Svatko od nas ima zadatak i poslanje odgovorno upravljati primljenim darovima te se truditi da ih uvećavamo.

Cijeli tekst »

Propovijed msgr. Jure Bogdana pred Spiljom ukazanja

Četvrtak, 23. 05. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana na 30. nacionalnom

i 64. međunarodnom vojnom hodočašću u Lurd

Lurd, Spilja ukazanja, 23. svibnja 2024.

2 Kor 1,3-7; Iz 12,11-2-3. 4 bcd.5-6;Mt 5,1-12;

 

Blažena Djevica Marija Majka Utjehe

Draga braćo i sestre!

1. Draga braćo i sestre, dragi hodočasnici u ovo drago nam lurdsko svetište u kojemu smo se i ove godine okupili na 64. međunarodnom vojnom hodočašću koje je istodobno i naše 30. hodočašće - hodočašće katoličkih vjernika iz Hrvatske vojske, policije i branitelja.

Cijeli tekst »

Propovijed msgr. Jure Bogdana u Sigetu

Utorak, 21. 05. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana na 30. nacionalnom

i 64. međunarodnom vojnom hodočašću u Lurd

Crkva Sv. Križa na zagrebačkom Sigetu, 21. svibnja 2024.

Obrazac mise: sedmi tjedan kroz godinu, utorak

Jak 4, 1-10; Mk 9,30-37;

 

Draga braćo i sestre!

1.Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizira i ove godine hodočašće katoličkih vjernika pripadnika Hrvatske vojske, policije i branitelja Majci Božjoj Lurdskoj u Francusku. Ovo je naše 30. nacionalno vojno hodočašće u Lurd.

Cijeli tekst »

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana na Misi posvete ulja

Petak, 29. 03. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana na Misi posvete ulja1

Vojni ordinarijat, Veliki četvrtak, 28. ožujka 2024.

 

Oče biskupe,
Draga braćo svećenici,
Poštovani i dragi vjernici,
 

1. Veliki četvrtak je dan kad je Gospodin dvanaestorici okupljenih na Posljednjoj večeri dao vlast, nalog i zadaću da s kruhom i vinom slave Sakramenat Tijela i Krvi Kristove, do njegova ponovnog dolaska, (Usp. Mt 26,26-28.; Mk 14,22-25; Lk 22,14-20;). Oni „obnavljaju žrtvu spasenja u njegovo ime, tvojim vjernima priređuju vazmenu gozbu, prednjače ljubavlju, hrane ih tvojom riječju i svetim otajstvima“2.

Cijeli tekst »

Propovijed msgr. Jure Bogdana u Donjem Docu

Utorak, 26. 03. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana na misi za žrtve

pobijene u Donjem Docu 26. III.1944.- 26.III.2024.

Donji Dolac, Crkva sv. Martina, Veliki utorak, 26. ožujka 2024.

Iz 49,11-6; Ps 71,1-6b.15ab.17; Iv 13,21-33, 36-38.

 

Draga braćo i sestre,

1. Nakon nedjelje Cvjetnice, svečanog Isusovog ulaska u Jeruzalem, kroz tri dana Velikog tjedna, Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu, Crkva u misnome evanđelju u središtu ima Isusa za stolom sa svojim učenicima. S Isusom je za stolom i njegov izdajica Juda. Bila je to Isusova oproštajna i oporučna večera. Večera na kojoj će ustanoviti Presveti oltarski sakramenat! Večera je to na kojoj će ustanoviti i sakramenat svećeničkog reda. To je tako uzvišen i svečan trenutak u kojemu je Gospodin sa svojima, u ljepoti zajedništva s onima koje je pozvao i s kojima proživljava posljednje trenutke svojega zemaljskog života.

Ipak, Evanđelje nam kaže da u tomu posebnom ozračju, Isus, potresen u duhu, proživljava pravu dramu:„Zaista, zaista, kažem vam: jedan će me od vas izdati!“ Duboko je potresen zbog izdaje! Zbog strašne izdaje jednog od apostola koji je s njime te večeri sjedio za istim stolom i blagovao! Izdaje ga jedan od onih koji je bio pozvan da bude više i jače s njime u odnosu na druge ljude! Predaje ga za novac bezdušnim proračunatim hramskim obredničarima na čelu s Kajfom; bezličnim političkim oportunistima s upraviteljem Pilatom, rijekama ulične pravde nabrijanih i razuzdanih gomila („Raspni ga, raspni! Krv njegova na nas i na djecu našu!“), lopovima, krvnicima, hladnim egzekutorima i čuvarima okupatorskoga Rima.

Cijeli tekst »

128. obljetnica smrti dr. Ante Starčevića

Četvrtak, 29. 02. 2024.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

povodom 128. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića

Šestine, 28. veljače 2024.

(Korizmeno vrijeme, drugi tjedan srijeda: Jr 18,18-20; Mt 20,17-28;)

 

Draga braćo i sestre,   

1. Prvo čitanje u misi ove korizmene srijede izvadak je iz knjige proroka Jeremije. Premda ova starozavjetna knjiga nema autobiografsku nakanu, u njoj se živo izražava  karakter i narav proroka Jeremije. Sama knjiga je također i potresno svjedočanstvo prorokova duševnog stanja i nutarnjih kriza kroz koje je prolazio.

Cijeli tekst »

“Dom nam čuvaj Božja Mati“

Nedjelja, 01. 10. 2023.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

na 31. nacionalnom hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu

nedjelja, 1. listopada 2023.

Iz 2, 1-5; ; Ps 25,4b-6.7b-9; Fil 2,1-11; Mt 21,28-32

 

1. Kad je  3. listopada 1993. organizirano prvo vojno hodočašće u „Hrvatsko nacionalno svetište u Mariji Bistrici“, čahura jedne granate prigodno je izrađena za stalak – svijećnjak, na koji je postavljena i upaljena zavjetna hodočasnička svijeća. Nadahnuti biblijskim tekstom viđenja Izaije proroka koji poziva narod da uziđe na „Goru Gospodnju“, „u Dom Boga Jakovljeva“ , „koji će mačeve prekovati u plugove, a koplja u srpove“, izrađen je i postavljen u bistričkom svetištu prigodni svijećnjak. Bio je to znak ponizne vjere i žarke molitve upravljene Isusovoj i našoj Majci da „hodimo u Gospodnjoj svjetlosti“ (Iz 2, 5).

Cijeli tekst »

Blagdan Uzvišenja sv. Križa i Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Četvrtak, 14. 09. 2023.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

povodom blagdana Uzvišenja sv. Križa i Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Crkva sv. Marije, Biskupija kod Knina, 12. rujna 2023.

Ez 37,1-14;Ps: 23 (22),1-2a.2-3.5,6;Otk 12, 1-3.7-12 ab.7;Lk 1, 39-55

 

Draga braćo i sestre,

1. Prorok Ezekijel, nadahnut Božjim Duhom naviješta zarobljenom izraelskom narodu oslobođenje, slikom uskrsnuća mrtvih kostiju (Ez 37,1-14;). „Ja ću otvoriti vaše grobove, izvesti vas iz vaših grobova, narode moj, i odvesti vas u zemlju Izraelovu! I znat ćete da sam ja Gospodin kad otvorim grobove vaše i kad vas izvedem iz vaših grobova, narode moj! I duh svoj udahnut ću u vas da oživite i dovest ću vas u vašu zemlju i znat ćete da ja, Gospodin, govorim i činim!“ (Ez 37, 12-14).

Cijeli tekst »

Dan pobjede, domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, Dan GVHKZ

Subota, 05. 08. 2023.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure BOGDANA

uz proslavu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja,

Dana Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnog ordinarijata u RH

Knin, 5. kolovoza 2023.

Ez 37, 1-14; Ps 23 (22), 1-2a.2b-3.5.6; Mt 16, 13-20.

 

Draga braćo i sestre!

1. Sve vas srdačno pozdravljam u domovini i svijetu i čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta - zaštitnice Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj!

Cijeli tekst »

29. nacionalno i 63. međunarodno vojno hodočašće u Lurd

Ponedjeljak, 22. 05. 2023.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure BOGDANA

Lurd, Bazilika sv. Pija X., 13. svibnja 2023.

 Obrazac mise: subota V. vazmenog tjedna

Dj 16, 1-10; Ps 100, 1b-3.5; Iv 15, 18-21.

 

„Ako Vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi.“ (Iv 15, 18-21).  

 

Draga braćo i sestre!

1. Riječi iz svetog Evanđelja koje čitamo u petu subotu Vazmenoga vremena izrekao je Isus u dvorani posljednje večere, na Veliki četvrtak, uoči svoje smrti. Ovo je večer u kojoj se Isus oprašta od svojih učenika. Oni nisu svjesni trenutka ni činjenice da već sljedećega dana u isti sat on neće biti među živima. Njegovo će tijelo počivati u hladnome grobu, nedaleko od Cenaculuma – Siona gdje blaguje posljednju večeru - Pashu, a oni uplašeni, zbunjeni i dezorijentirani. Ni Jude neće biti među živima! Kako li će se često sjetiti ovih riječi koje su ostale duboko upisane u njihovo srce: „Ako Vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi“. 

Cijeli tekst »

29. nacionalno i 63. međunarodno vojno hodočašće u Lurd

Ponedjeljak, 22. 05. 2023.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure BOGDANA

Lurd, Spilja ukazanja, 11. svibnja 2023.

 Obrazac mise „Blažena Djevica Marija u uskrsnuću Gospodnjem“[1]

Otk, 21, 1 – 5a; Ps 61, 10a - d. f. 11; 62, 2-3; Mt 28, 1 – 10.

Javite njegovim učenicima da uskrsnu.

„Raduj se Majko svjetlosti: Isus, Sunce pravednosti,

pobijedi tamu groba i rasvijetli sav svijet, aleluja.“[2]

 

Draga braćo i sestre!

1. Na ovom svetom mjestu, u Lurdu, pred Špiljom ukazanja Blažene Djevice Marije djevojčici Bernardici, čuli smo evanđeoski izvještaj o Gospodinovu uskrsnuću. Prva poruka koju je uskrsli Krist Gospodin uputio ženama koje su došle pogledati grob jest: „Ne bojte se“. Prilazi im On sam, Uskrsli, i veli im: „Ne bojte se“. Preko žena - Marije Magdalene i druge Marije - taj pozdrav Gospodin upućuje i svima nama. Svima nama On govori: „Ne bojte se!“. Ove dvije žene na grob su Gospodnji došle „u osvit prvog dana u tjednu“. Došle su tužne i žalosne zbog Učiteljeve smrti, jer na grob se ne dolazi radovati nego tugovati. Došle su sa svojim strahovima i tegobama. Došle su zasigurno razočarane, jer je Učiteljev život tako tragično završio. One nakon njegove smrti na križu nisu imale vremena niti da mu iskažu počast kakovu su Židovi iskazivali svojim pokojnicima, jer se približavala subota. I zato sada dolaze na grob. Ali, što se događa? Anđeo Gospodnji im navješćuje da je Isus raspeti i na križu umrli, koga su one tražile – uskrsnuo! A onda im se i On sâm, uskrsli Gospodin, ukazuje. I sve se mijenja. Odlazak na grob, postaje susret sa novim životom. Grob više nije mjesto tugovanja, nego neizmjerne radosti. Tužni i diskretni odlazak na grob koji je trebao biti zavijen tišinom i orošen suzama, transformira se, završava povratkom ispunjenim radošću, u hitnji da se taj susret i poruka prenese drugima. Grob je prazan, Isus je živ; praznina je ispunjena životom, štoviše puninom života, smrt više nema posljednju riječ. Gospodin nas susreće i hrabri, poručuje nam „Ne bojte se!“.

Cijeli tekst »

29. nacionalno i 63. međunarodno vojno hodočašće u Lurd

Ponedjeljak, 22. 05. 2023.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

Crkva Sv. Križa na zagrebačkom Sigetu, 9. svibnja 2023.

Dj 14, 19-28; Ps 145 (144),10-11.12-13ab.21; Iv 14, 27-31a;

 

Draga braćo i sestre

1.Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizira i ove godine hodočašće katoličkih vjernika iz hrvatske vojske, policije i branitelja Majci Božjoj Lurdskoj u Francusku. Ovo je naše 29. nacionalno vojno hodočašće u Lurd.

Cijeli tekst »

Propovijed na misi za žrtve pobijene u Donjem Docu 26. III.1944. - 26. III. 2023.

Utorak, 28. 03. 2023.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, za žrtve pobijene u Donjem Docu

26. III. 1944. - 26. III. 2023.

Ez 37, 12-14; Ps 130, 1-8; Rim 8, 8-11; Iv 11,3-7.17.20-27.33b-45;

 

Draga braćo i sestre

1. Ovogodišnja peta korizmena nedjelja, Glušnica, pada na 79. obljetnicu najveće tragedije našega sela Donjega Doca u njegovoj povijesti.Okupljeni na misnome slavlju, u svjetlu Božje riječi, mi se danas u molitvi spominjemo ubijenih na današnji dan i svih poginulih i nestalih naših župljana tijekom II. svjetskoga rata. Sjećamo se križnog puta i Golgote župe Donji Dolac na današnji dan prije 79 godina.

Cijeli tekst »

Homilija vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana povodom 30. obljetnice VRO Maslenica

Subota, 21. 01. 2023.

 

Homilija u prigodi 30. obljetnice oslobodilačke akcije Maslenica i spomendana

sv. Agneze,

Crkva sv. Šimuna, Zadar, 21. siječnja 2023.,subota

 

Sir 51, 1-8, str. 236., br. 6

Ps 23 (22), 1-3a. 3b-4.5.6 str. 333., br. 4

Aleluja Iv 15, 9b.5b, str. 350., br. 5

Mt 13, 44-46, str. 354., br 5.

 

Draga braćo i sestre,

1. Nedavno smo završili liturgijski ciklus božićnog vremena, ali ta božićna radost i stalni vjernički hod kroz cijelu godinu produbljuje smisao kršćanskog slavlja i života, trajno ujedinjujući nadu i realnost svakodnevnice, povezujući sadašnji život s budućim. Božićna je poruka iznad vremenskih okvira jer je Dijete iz Betlehema ljudima otvorilo nebo, povezalo anđele s pastirima, osvijetlilo meridijane i paralele ljudskih putova i traženja, donijelo nebesku stvarnost Zemljanima. Božić nas trajno povezuje s Bogom i jedne sa drugima! Betlehemsku Božju intervenciju možemo slobodno nazvati spasonosnom akcijom oslobođenja čovjeka od zla i grijeha. Bila je to uvodna Božja akcija za temelj naše vjere koju slavimo u Uskrsu.

Cijeli tekst »

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

Petak, 20. 01. 2023.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana prigodom 5. obljetnice smrti o. fra Josipa Marcelića TOR

Crkva Sv. Obitelji, Split - Sukoišan, 20. siječnja 2023., petak

ČOVJEK BOŽJI O. JOSIP MARCELIĆ, TOR

(31. prosinca 1929. - 20. siječnja 2018.)

 

Heb 8,6-13; Ps 85,8.10-14; Mk 3,13-19;

 

„I ustanovi dvanaestoricu da budu s njime i da ih šalje propovijedati s vlašću da izgone đavle.“ (Mk 3, 14-15).

 

 

Draga braćo i sestre!

1. Evanđeoska riječ koju smo upravo čuli izvješćuje nas o Isusovom izboru dvanaestorice apostola. Prije samog čina izbora Isus se povukao na goru. Gora već sama po sebi privlači, budi znatiželju, potiče um na razmišljanje, uzdiže ljudsko srce i duh k visinama. Za Isusa gora je mjesto susreta njega Sina sa Ocem. Tako je danas u evanđelju, tako je bilo i na Taboru, gori Preobraženja. Maslinska gora je također mjesto susreta Isusa s Ocem. I gora Kalvarija je mjesto susreta Isusa s Ocem, u kojemu Sin Ocu predaje sebe u žrtvi križa, predajući mu, na koncu, i svoj duh: „Oče u ruke tvoje predajem duh svoj“ (Lk 23, 46). Plod takvog susreta Sina s Ocem uvijek je otajstven. Iz toga otajstvena susreta, ispunjena Sinovim predanjem u volju Očevu i prožeta molitvom, rađa se odabir Apostola, propovjednika i poslužitelja Evanđelja. Kod izbora Gospodin ima svoje kriterije koje mi ne možemo uvijek razumjeti. Nakon Isusova odabira i njihova odaziva, evanđelist Marko je u evanđelju lapidarno precizan i sažet: „I ustanovi dvanaestoricu/ da budu s njime/ i da ih šalje propovijedati/ s vlašću da izgone đavle“ (Mk 3, 14-15).

Cijeli tekst »

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

Petak, 09. 12. 2022.

Propovijed vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana na sprovodu

umirovljenog generala zbora i ministra obrane RH Pavla Miljavca

Novigrad na Dobri, 9. prosinca 2022.

Mudr 3,1-9 Ili 3,1-6; Iv 11,17-27;

 

 

Cijenjena i poštovana obitelji Miljavac,

Poštovani sudionici sprovodnog oproštaja,

Draga braćo i sestre!

 

Supruzi Barbari, kćeri Aniti, sinovima Dubravku i Mariju, snahama Sandri i Nikolini, unukama Ani i Mihaeli, svim članovima obitelji, svoj rodbini i prijateljima, hrvatskom generalskome zboru, svima ožalošćenima, izražavam iskrenu sućut. Sućut izražavam i u ime svećenika i djelatnika Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, poglavito u ime umirovljenog vojnog biskupa msgr. Jurja Jezerinca. 

Cijeli tekst »

Homilija nadbiskupa Puljića na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Ponedjeljak, 21. 11. 2022.

Homilija zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje,

u petak 18. studenoga 2022., na misi za Domovinu koju je predslavio u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji.

Job 19, 23-27; Iv 11, 17-27

 

1. Što je to što danas spominjemo ovim slavljem i ovom liturgijom? Na što nas svake godine podsjeća 18. studenoga? Što se tako važno zbilo toga dana prije trideset i jednu godinu da to, evo, trajno obilježavamo? Bio je to tužan dan stradanja kada je vojska JNA s postrojbama pobunjenih hrvatskih Srba okupirala jedan grad i jedno selo, Vukovar i Škabrnju. A ta dva mjesta, na dva različita kraja Lijepe Naše, utjelovljuju u sebi zvukove hrvatske himne. Uništavajući kulturu i tisuće života lijepoga baroknoga grada na plavom Dunavu, te paleći kuće i ubijajući 86 nevinih života ovoga ponosnoga kotarskoga mjesta Škabrnje, okupator je mislio zločinima i razaranjem hrvatskih ognjišta i svetišta zauvijek ugasiti njihovu neutaživu čežnju za slobodom. A ta čežnja nakon pada Berlinskoga zida -toga vidljivoga sramotnoga znaka moći ateističke i komunističke ideologije- još više je rasla i bujala u srcima ovoga puka. Bila je nošena onim Gundulićevim snom „o lijepoj, dragoj i slatkoj slobodi, koju nam višnji Bog je do“. I širila se velikom brzinom od juga do sjevera, i od istoka do zapada, pa je ništa nije moglo zapriječiti. Čak ni strašna stradanja  Vukovara i Škabrnje nisu je mogli zaustaviti.

Cijeli tekst »

Homilija biskupa Križića na Memorijalnom groblju u Vukovaru

Ponedjeljak, 21. 11. 2022.

Homilija gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića na misi koju je predslavio

na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje,

 18. studenoga 2022., na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata

 

Nalazimo se u gradu u kojem je, u jednom tragičnom vremenu, haralo užasno zlo: ubijanje, razaranje, pljačka, mržnja, nasilje i sve drugo što ide pod nazivnik: brutalnost, nehumanost, nečovječnost. Spominjemo se toga vremena s velikom tugom.

Cijeli tekst »

Propovijed na blagdan sv. Martina Tourskog

Subota, 12. 11. 2022.

Sv. Martin Tourski, Zaštitnik vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga,

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Delnice, 11. studenoga 2022., petak

 

Iz 61, 1-3a; Ps 16 (15),1-2a i 5.7-8.11;Kor 9, 16-19.22-23;Mt 25,31-46;

 

Poštovani i dragi vjernici

Draga braćo i sestre

 

1. „Zaista zaista kažem Vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25, 40),riječi su kojima Isus tumači što pred licem Božjim u konačnici vrijedi i ima spasenjsku otkupiteljsku snagu, presudnu za svu vječnost. Okupljeni na euharistijskome slavlju na blagdan sv. Martina nebeskog zaštitnika  vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga u Delnicama razmišljamo o čovjeku koji je ostavio duboki trag u europskoj duhovnoj baštini, u zapadnoj kulturi. U umjetnosti, na kipovima i slikama, redovito ga se prikazuje s onim što je tipično za njega i po čemu je prepoznatljiv. Sv. Martin je najprepoznatljiviji kao vojnik na konju koji mačem otkida polovinu svoga plašta i njime zaodijeva siromaha koji se smrzava i koji od njega traži pomoć. U svijetlu riječi iz evanđelja zaustavljamo se danas nad njegovim životom i djelom.  

Cijeli tekst »

Propovijed na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije

Ponedjeljak, 12. 09. 2022.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij

Gospin otok, Solin, 8. rujna 2022.

Liturgijska čitanja: Mih 5, 1-4a; Rim 8, 28-30; Mt 1, 1-16.18-23

 

Oče nadbiskupe,
Braćo svećenici,
Poštovani i dragi vjernici,

 

1.    Bez Male Gospe nema Velike Gospe

Danas slavimo Gospin rođendan, blagdan Male Gospe. Zaustavljamo se kod kolijevke Blažene Djevice Marije – Male Gospe. Promatramo novorođenče djevojčicu Mariju, okruženu pažnjom i ljubavlju sretnih supružnika, roditelja Joakima i Ane. Pred nama je prizor skladne obiteljske idile ispunjene srećom zbog rođenja malenog djeteta. Nevidljiva roditeljska ljubav i sreća prožima sve članove obitelji, rodbinu, susjede, stvara novo ozračje… Bez ljubavi i odgoja, koje će Marija kao maleno dijete primiti tijekom odrastanja u obitelji svojih roditelja Joakima i Ane, ne bi bilo ni žene koja će Božjem glasniku anđelu Gabrijelu, u čistoći srca odgovorno i zrelo dati svoj pristanak na vršenje Božje volje u njenom životu: „Fiat mihi secundum Verbum tuum“ (Neka mi bude po Tvojoj riječi!). Bez djevojčice – male Marije - Male Gospe nema ni Velike Gospe, Marije na nebo uznesene i u rajskoj slavi u zajedništvu svetih proslavljene.

Cijeli tekst »

Homilija msgr. Tomislava Rogića na proslavi GVHKZ u Kninu

Petak, 05. 08. 2022.

 

msgr. Tomislav Rogić, šibenski biskup

u povodu 25. obljetnice utemeljenja Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj,

a uz proslavu blagdana Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta

– zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti,

Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice

vojno-redarstvene operacije „Olujaˮ,  5. kolovoza 2022.

 

Hvaljen Isus i Marija!

Srdačno pozdravljam sve nazočne ovdje u crkvi Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, sve u Kninu i sve koji nas prate putem Hrvatske radiotelevizije i drugih medija. – Dragi svi, braćo i sestre u vjeri Kristovoj! – Čestitam Vam današnji dan!

Cijeli tekst »

Propovijed na 23. hodočašću hrvatskih vatrogasaca

Nedjelja, 29. 05. 2022.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Marija Bistrica, 29. svibnja 2022.

VII. VAZMENA NEDJELJA

Post 2, 18-24; Ps 128, 1-6; Heb 2, 9-11; Mk 10, 2-16;

 

Draga braćo i sestre

Poštovani i dragi vatrogasci

1. Danas ste se okupili u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke kako biste svoj život i srce, svoje obitelji i prijatelje preporučili Blaženoj Djevici Mariji. Kada nešto predamo Mariji, možemo biti sigurni da se nalazi u najboljim rukama jer Marija sve što ima prikazuje svome božanskom Sinu Isusu Kristu. Zato pred Majku Mariju uvijek stupamo otvoreno i iskreno, konkretno i pouzdano. Pred njom ne trebamo glumiti jer ona se uvijek s velikom ljubavlju i suosjećanjem brine za nas. Ona će nam pokazati istinski i životvorni put koji preko tolikih Getsemanijâ i Kalvarijâ ovoga svijeta vodi do svjetlosti uskrsnoga jutra.

Cijeli tekst »

Govor kardinala Pietra Parolina u Hrvatskom saboru

Četvrtak, 12. 05. 2022.
Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora g. Gordane Jandrokoviću,
uvaženi potpredsjednici,
uvaženi zastupnici,

 

veoma sam zahvalan i radostan, te uistinu počašćen što vam se mogu obratiti u ovom visokom domu, koji se nalazi na Trgu sv. Marka, čiji urbanistički i arhitektonski stil obiluje dubokom simbolikom. U središtu ovoga trga – na kojemu su smještene ne samo najviše institucije moderne hrvatske države, već i stoljetni simboli povijesti hrvatske državnosti koji odražavaju njezina municipalna prava – iura municipalia – stoji crkva. Ova crkva najstarija je građevina na trgu. S vremenom su u blizini crkve svoje mjesto našle i druge zgrade koje predstavljaju sjedište hrvatske zakonodavne, izvršne i ustavno-sudbene vlasti: Hrvatski sabor, Vlada Republike Hrvatske i Ustavni sud RH. Iako su fizički odvojene od crkve, ove su građevine namjerno građene s izravnim pogledom na crkvu i poštujući u potpunosti njezin vanjski izgled. Izgradnja Trga sv. Marka odražava na simboličkoj razini, mnogo dubljoj od one pukog arhitektonsko-urbanističkog razvoja, sve spontane značajke i cjelokupnu stvarnost povijesnih odnosa hrvatskog naroda i Katoličke Crkve. Ovi aspekti Trga sv. Marka vjerno odražavaju ono što je nekoć u hrvatskim krajevima bilo – a i danas još uvijek jest – samo po sebi razumljivo u tim odnosima.

Cijeli tekst »

Pozdravni govor kardinala Parolina na susretu s hrvatskim biskupima

Srijeda, 11. 05. 2022.
Uzoriti,
Draga braćo u biskupstvu,
 

Raduje me što sam ponovno među vama, pastirima Katoličke crkve u Hrvatskoj, na početku ovog mog posjeta Zagrebu. Od srca Vas pozdravljam, zahvaljujući Vašem Predsjedniku, Preuzvišenom ocu nadbiskupu Želimiru Puljiću, na srdačnim riječima dobrodošlice i pozivu u Zagreb, kao i svima vama što ste mi pružili ovaj trenutak susreta i bratskog zajedništva. Sveti Otac me je zamolio da vam prenesem njegove pozdrave, izražavajući ujedno svoju blizinu vama i Crkvi u Hrvatskoj, a na poseban način Zagrebačkoj nadbiskupiji i Sisačkoj biskupiji, koje nastavljaju djelo obnove nakon potresa 2020. godine.

Cijeli tekst »

Pozdravni govor predsjednika HBK nadbiskupa Puljića kardinalu Parolinu

Srijeda, 11. 05. 2022.

Vaša Uzoritosti, kardinale Parolin,

Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas među nama hrvatskim biskupima, u zgradi i dvorani gdje obično održavamo svoja zasjedanja. Prije dva tjedna imali smo svoje plenarno zasjedanje kad nas je apostolski nuncij, mons. Lingua, kojega od srca pozdravljam, detaljno izvijestio o programu Vašega posjeta Hrvatskoj. Od srca pozdravljam njegova vrlog suradnika, mons. Stanislawa Blachowiaka s čijim smo radom u Apostolskoj nuncijaturi u Hrvatskoj itekako upoznati. Pozdravljam suradnika našega nuncija mons. Alfreda D’Sousu.

Cijeli tekst »

Propovijed msgr. Škvorčevića na 27. obljetnicu VRO „Bljesak“

Ponedjeljak, 02. 05. 2022.

msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup

Crkva sv. Vida, Okučani, 1. svibnja 2022.

 

O 27. obljetnici vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, 1. svibnja, na Treću vazmenu nedjelju, središnje biskupijsko spomen-slavlje u župnoj crkvi sv. Vida u Okučanima predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj Jurom Bogdanom, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata Markom Medom, svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova te svećenicima iz Novogradiškog dekanata.

Cijeli tekst »

Propovijed povodom proslave sv. Jure, zaštitnika Poljica

Ponedjeljak, 25. 04. 2022.

msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH

Remete, 23. travnja 2022.

Liturgijska čitanja subote u vazmenoj osmini: Dj 4,13-21; Mk 16,9-15.

 

1. U Velikom smo tjednu proslavili najveća otajstva kršćanske vjere, Kristovu žrtvu ljubavi radi nas ljudi i radi našega spasenja. Dok smo prije tjedan dana još stajali s Majkom Marijom uz križ Isusov promatrajući i cjelivajući Njegove svete rane, danas opet stojimo s Majkom Božjom, u njezinom svetištu u Remetama, ali sada u svjetlu vazmene radosti, okupljeni oko Krista Uskrsloga, pobjednika nad grijehom i smrti. Crkva se na poseban način spominje Kristovoga slavnog uskrsnuća kroz vazmenu osminu koja traje od Nedjelje uskrsnuća do sutrašnje Bijele nedjelje, odnosno Nedjelje Božjega milosrđa.

Cijeli tekst »

Propovijed na Veliki četvrtak - Misa posvete ulja

Utorak, 19. 04. 2022.

„Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje“ (Ps 116,13)

 

msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH

 Vojni ordinarijat u Zagrebu, 14. travnja 2022.

 

 Oče biskupe,
Draga braćo svećenici,
Pomoćnici kapelana,
Djelatnici Samostalne službe i Odjela za odnose sa Vojnim ordinarijatom,
Članovi kurije, djelatnici Vojnog ordinarijata,
Poštovane sestre redovnice,
Draga braćo i sestre u vjeri u Krista Isusa,
 
 

Nakon toliko vremena okupljeni smo u sjedištu Vojnoga ordinarijata, na Misi posvete ulja na Veliki četvrtak. Posljednje dvije godine bile su ispunjene velikim kušnjama i izazovima za Crkvu i društvo, za vojsku i policiju, za sve nas. Ništa manje izazovno je i sadašnje vrijeme, a čini se i budućnost koja je pred nama. Jedno zlo veće od drugoga nižu se u slijedu kao po dogovoru i nekom tajanstvenome planu… Zaraza virusom (Covid 19), potresi, nesigurnost, ograničenost kretanja, izoliranost ostavljaju duboke posljedice na svakome. I sada rat u Ukrajini, velika razaranja i  stradanja naroda, duboko nas pogađaju i brinu. Stoga, još više izražavamo svoju radost i zahvalnost dobrome Bogu na ovome susretu danas, „susretu bez ograničenja, bez maski na licu“, na Veliki Četvrtak, na dan u kojem se posebice spominjemo ustanove svećeništva. 

Cijeli tekst »

Propovijed na blagdan bl. Alojzija Stepinca

Utorak, 22. 02. 2022.

„Svjedočanstvo naše savjesti“

 

msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH

Dan kapelanije HKoV, Karlovac, 10. veljače 2022.

2 Kor 1, 3-7.8b-9.12;Ps 16,1-2a.5.7-11; 1 Pt 3, 14-17

 

Draga braćo i sestre,

1. “A ovo je naša slava: svjedočanstvo naše savjesti da smo u svijetu živjeli – osobito prema vama – u svetosti i iskrenosti Božjoj, ne u mudrosti tjelesnoj, nego u Božjoj milosti” (2 Kor 1, 3-7. 8 b-9.12) piše sveti Pavao u drugoj poslanici Korinćanima. U svijetlu ovih riječi apostola Pavla promatramo život i djelo blaženoga Alojzija Stepinca.

Cijeli tekst »

Propovijed povodom 22. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana

Subota, 11. 12. 2021.

''Ja, Gospodin, Bog tvoj, tvojem te dobru učim, vodim te putem kojim ti je ići.''

 

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Crkva Sveta Mati Slobode, Zagreb, 10. Prosinca 2021.

II. tjedan Došašća, petak, Iz 48,17-19; Ps 1,1-4.6; Mt 11, 16-19;

 

Draga braćo i sestre

1. Kratko prvo čitanje u ovoj svetoj misi uzeto je iz knjige proroka Izaije. Starozavjetni prorok prenosi Božju poruku svojim sunarodnjacima: „Ovako govori Gospodin, otkupitelj tvoj, Svetac Izraelov:'Ja, Gospodin, Bog tvoj, tvojem te dobru učim, vodim te putem kojim ti je ići.'' (Iz 48,17).

Cijeli tekst »

Propovijed na misi za poginule i preminule hrvatske branitelje

Utorak, 02. 11. 2021.

“MEMENTO MORI”

 

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Crkva Sveta Mati Slobode, Zagreb, 2. studenoga 2021.

Iz 25, 6a.7-9;Rim 8, 14-23; Lk 23, 44-49;24,1-6a;

 

Draga braćo i sestre,

1. Nakon jučerašnje svetkovine svih svetih u kojoj častimo sve preminule koji su spašeni, koji uživaju nebesku radost i puninu zajedništva s Bogom, a većina od njih nisu proglašeni blaženima i svetima, danas obilježavamo spomen svih vjernih mrtvih. Ovaj dan u našoj svakodnevici još nazivamo Dušni dan ili Mrtvi dan.

Cijeli tekst »

Propovijed na 29. hodočašću hrvatske vojske, policije i branitelja

Nedjelja, 03. 10. 2021.

BOŽJA BRIGA ZA ČOVJEKA - TEMELJ SVAKE NAŠE NADE I SVAKE NAŠE SIGURNOSTI

 

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Marija Bistrica, 3. listopada 2021.

XXVII.- nedjelja kroz godinu, B

Post 2, 18-24; Ps 128, 1-6; Heb 2, 9-11; Mk 10, 2-16;

 

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!

 

 

Draga braćo i sestre,

1. Božja Riječ u današnjem prvom čitanju stavlja pred nas duboku istinu o čovjekovu životu na zemlji. Reče Gospodin, Bog: »Nije dobro da čovjek bude sam! Načinit ću mu pomoć kao što je on.« Tu mu je pomoć dodijelio u ženi – istoga dostojanstva po svojoj naravi i po svom podrijetlu. Ni „životinje poljske“, „ni  sve ptice nebeske“, niti išta od onoga što je stvoreno, nije ublažavalo tešku čovjekovu samoću, niti se čovjeku „nađe pomoć kao što je on.“ Jedino žena, osoba poput njega samoga, izaziva oduševljeno divljenje svoga muža, usklik ljubavi i zajedništva[1]  : »Odjednom, evo kosti od mojih kosti, mesa od mesa mojega!«   Slikovitim rječnikom, draga braćo i sestre, Sveto pismo nam progovara o iskonskom Božjem naumu: Muško i žensko stvoreni su, to jest Bog ih je tako htio: s jedne strane u savršenoj jednakosti, ukoliko su ljudske osobe, a s druge strane svatko u svom bitku kao muško i žensko: »Biti muško« i »biti žensko« jest nešto dobro što Bog hoće; oni su stvoreni zajedno i Bog hoće da budu jedno za drugo.[2] U ženidbi ih Bog ujedinjuje tako da, tvoreći »jedno tijelo« (Post 2, 24) mogu predavati ljudski život te njih dvoje, kao supružnici i roditelji na jedinstven način surađuju u Stvoriteljevu djelu.[3] Isus u Evanđelju svojim odgovorom na pitanje farizeja »Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?« govori o tom praiskonskom Božjem naumu o ljudskom paru te potvrđuje nerazrješivost zajednice između muškarca i žene; on naviješta poruku vezanu uz značenje obitelji kao puninu Božje objave koja obnavlja prvobitni Božji naum te ponovno vraća ženidbi i obitelji prvobitni oblik.[4]  Ženidba i obitelj primaju od Krista, po Crkvi, milost Duha svetoga da svjedoče Evanđelje ljubavi.[5]

Cijeli tekst »

„Lijepa naša domovino“

Četvrtak, 05. 08. 2021.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja

i Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Knin, 5. kolovoza 2021.

 

Liturgijska čitanja: God. B. četvrtak XVIII. tjedna kroz godinu:

Br 20, 1-13; Ps 95 (94),1-2.6-7ab. 7c-9; Ef 4, 17.20-24; Mt 16, 13-23;

 

Draga braćo i sestre, 

sve vas srdačno pozdravljam u domovini i svijetu te vam čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan Gospe Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta, zaštitnice Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj!

1. Diljem naše Domovine danas se s posebnim poštovanjem i osjećajima izvodi himna Republike Hrvatske. Himna je to koja veliča „Lijepu našu domovinu“, njezin prostor i vrijeme: prošlost, sadašnjost i budućnost junačke zemlje i slavne djedovine smještene ovdje, na susretištu svjetova i kultura, u srcu europskog kontinenta. Stihovi naše himne upućeni su čovjeku koji je stanovnik, žitelj ove lijepe i bogate zemlje! Konkretnome čovjeku koji je Stvoritelju toliko važan da u povijesti spasenja predstavlja krunu Božjega stvaranja; isti je čovjek pozvan biti stvaratelj svijeta i života, suradnik Božji u izgradnji Kraljevstva Nebeskog. Za istog je čovjeka Isus Krist prinio i podnio svoju otkupiteljsku i spasiteljsku žrtvu na križu.

Cijeli tekst »

Propovijed na VII. pokrajinskom hodočašću Gospi Sinjskoj

Petak, 30. 07. 2021.

 msgr. Jure Bogdan vojni ordinarij u RH

povodom VII. porajinskog hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja Gospi Sinjskoj

Svetište Gospe Sinjske u Sinju, 30. srpnja 2021.

Liturgijska čitanja: Lev 23, 1.4-11.15-16.27.34b-37; Ps 81,3-6ab.10-11ab; Mt 13,54-58 

 

Draga braćo i sestre,

1. Trinaesto poglavlje Matejeva evanđelja započinje Isusovim propovijedanjem na obali Galilejskoga mora. Veliko mnoštvo svih uzrasta htjelo ga je čuti, vidjeti dok im govori, a po mogućnosti i štogod zamoliti. Otkako je javno obznanio u tridesetoj godini života tko je i koja mu je misija, njegova pojava posvuda izaziva veliku pozornost! Stoga se ukrcao na barku, malo otisnuo od obale odakle govori mnoštvu. To će učiniti više puta u svojim nastupima. Isus u svojim govorima iznosi primjere iz običnog života koji su bliski slušateljima kako bi ga bolje razumjeli. Cilj njegova propovijedanja je dolazak Kraljevstva Božjega među ljude, uspostavljanje nutarnje ravnoteže i mira, u srcu i duši čovjeka, uspostavljanje sklada savjesti – Božjega glasa u čovjeku i njegovih čina.Tako se uspostavlja Isusovo kraljevstvo koje nadilazi prostor i vrijeme; ono nije od ovoga svijeta. Isus je iznio prispodobe o sijaču i sjemenu, o kukolju, o gorušičinu zrnu, kvascu, o skrivenome blagu na njivi – dragocjenome biseru, i o ribarskoj mreži. Kao i uvijek neki su ga oduševljeno prihvatili, a za mnoge to je bio tvrd govor.

Nakon toga Isus odlazi u svoj zavičaj. Evanđeoski odlomak koji smo upravo čuli, posljednji je dio Matejeva trinaestog poglavlja. Došao je k svojima u Nazaret, mjesto svoga djetinjstva i mladenaštva. Tu je njegova majka Marija, poočim Josip, rodbina koji se nazivaju braćom i sestrama, prijatelji, poznanici…

Cijeli tekst »

Propovijed na Dan OS i Dan HKOV-a

Nedjelja, 30. 05. 2021.

 

msgr. Jure Bogdan vojni ordinarij u RH

povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske,

Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

Crkva „Sveta Mati Slobode“ Zagreb, 28. svibnja 2021.

Liturgijska čitanja: Sir 44. 1. 9-14; Ps 149,1-6a .9b; Iv 15,12-17

„Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje svoje.“ (Iv 15,13).

 

Draga braćo i sestre,

1. Starozavjetna Knjiga Sirahova, iz koje je uzeto prvo čitanje,  nastala je oko dvijestote godine prije Krista. Njezin autor Sirah, zalaže se svim silama za čuvanje kulturnog i svjetonazorskog identiteta svoga židovskog naroda. Bilo je to u vrijeme kad je Palestina pala pod Seleukoviće (198. g.) i dio vladajućeg sloja bio je sklon prihvaćanju stranih običaja, helenizaciji, religijskom, političkom, kulturnom i svjetonazorskom sinkretizmu. Bili su to ondašnji društveni procesi i tendencije koje su vodile u stapanje s drugima, većima i jačima, u polagano i sigurno gubljenje vlastitog identiteta i nestanak. Tako su mnogi narodi i kulture nestali s pozornice povijesti. Uskoro će to vladar Antioh Epifan (175.-163.) pokušati i silom nametnuti. Ben Sirah, pismoznanac, duboko ukorijenjen u kulturnu i duhovnu tradiciju svoga naroda, učen i mudar čovjek, bogobojazan - odan Božjem objavljenom Zakonu, čiste savjesti i uzdignuta čela pred Bogom i ljudima, svom snagom se tomu suprotstavlja. 

Cijeli tekst »

Homilija na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije

Subota, 15. 05. 2021.

msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup

Trg ispred crkve hrvatskih mučenika, Udbina, 15. svibnja 2021.

 

Naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su ostala u našoj memoriji kao velika stratišta našega naroda. Mnoga od tih mjesta zasluživala bi da se na njima obilježi komemoracija na žrtve našega naroda kroz njegovu tešku povijest, jer smo bili na vjetrometini i razmeđu svjetova, gdje su se sukobljavale velike sile, a najveću cijenu je redovito plaćao naš narod.

Cijeli tekst »

Propovijed na blagdan svetog Florijana

Srijeda, 05. 05. 2021.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Kapelica Vojnog ordinarijata, Zagreb, 4. svibnja 2021., 11.00 sati

Liturgijska čitanja: 2 Mak 6, 21.24-31; 2 Kor 4, 7-15; Iv 12, 24-26;

 

Poštovani sudionici misnoga slavlja iz Hrvatske vatrogasne zajednice[1],

Draga braćo i sestre,

1. Svjetski poznato djelo „Bibliotheca Sanctorum“ Enciclopedia dei Santi u kojoj su znanstveno obrađeni i objavljeni životopisi svetaca i blaženika Katoličke Crkve i Istočnih Crkava[2], u petome svesku donosi popis šestorice svetaca koji su nosili ime Florijan[3]. Biografije su im uglavnom oskudne što znači da nemamo previše povijesnih zagarantirah podataka iz njihova života. To nas također upućuje i na prilike u kakvima su živjeli, djelovali, i koliko je bilo zabranjeno i opasno po život pisati, govoriti ili čuvati bilo kakav spomen na njih. A ponekad su razaranja osvajača svjesno uništavala svaki spomen na njih. Mi to osobito razumijemo jer su nam svježa sjećanja i bolne uspomene iz domovinskog rata: rušenje sakralnih objekata, vađenje i zatiranje i samih temelja crkava i svetišta i spomena na njih itd.

Cijeli tekst »

Propovijed na 23. obljetnicu smrti ministra obrane RH Gojka Šuška

Ponedjeljak, 03. 05. 2021.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinariji u RH

Crkva hercegovačkih franjevaca u Dubravi, Zagreb, 3. svibnja 2021.

Liturgijska čitanja: 1Kor 15, 1 – 8;Ps 19, 2 – 5;Iv 14, 6 – 14;

 

Braćo i sestre u vjeri u uskrsnuloga Krista!

1. U jučerašnjemu nedjeljnome misnom slavlju razmišljali smo o odlomku iz Ivanova Evanđelja koji govori o snažnoj, zapravo neraskidivoj povezanosti između Isusa i njegovih učenika. Slika trsa i loze uzeta je iz svakodnevnoga života i pogodna da se njome prenese temeljna poruka, s jasnim upozorenjem da loza ne može donijeti roda ako nije na trsu: «Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa!» Učenici svoj identitet čuvaju samo u zajedništvu s Isusom, ukoliko ostanu nacijepljeni na Njega. Jedino tako donose plodove i prijeko potrebnu preobrazbu svijeta.

Cijeli tekst »

Propovijed na blagdan svetoga Jure mučenika

Ponedjeljak, 26. 04. 2021.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Crkva sv. Blaža, Zagreb, 23. travnja 2021.

Mudr 3, 1-9; Ef 6, 10-20;Iv 15,18-21;

„Ako su mene progonili i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali i vašu će čuvati“ (Iv 15, 20).

 

Draga braćo i sestre,

1. Zapovijed ljubavi. U prvome dijelu petnaestog poglavlja četvrtog evanđelja, sveti nas Ivan izvješćuje što Isus govori svojim učenicima, što govori onima koji će biti izravni nastavljači njegova djela, najprije u Jeruzalemu i onda po svem svijetu. Ovo su smjernice koje određuju profil Isusovih učenika, definiraju njihov duhovni identitet.

Cijeli tekst »

Propovijed don Marka Mede na Veliki petak - dan muke Gospodnje!

Subota, 03. 04. 2021.

don Marko MEDO, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH

Kapela Vojnog ordinarijata , Zagreb, 2. travnja 2021.

Veliki petak - dan muke Gospodnje!

 

Preuzvišeni oci biskupi,
braćo svećenici,
poštovana braćo i sestre!
 
Veliki je petak - dan muke Gospodnje!

Svjedoci smo teške tragedije koja se nadvila nad ovim svijetom. Pred nama klize zastrašujuće slike ljudske patnje prouzročene zarazom korona virusa, ili pak zahvaćena potresima i prirodnim katastrofama. Svjedoci smo i očevidci zastrašujućih slika umirućih ljudi u prepunim bolničkim ležajevima. Ljudi gorko nariču nad svojom sudbinom.

Cijeli tekst »

Homilija msgr. Jurja Jezerinca, biskupa u miru

Petak, 02. 04. 2021.

msgr. Juraj JEZERINAC, biskup u miru

Kapela Vojnog ordinarijata u RH, Zagreb, 1. travnja 2021.

Misa večere Gospodnje na Veliki četvrtak

 

Draga braćo i sestre!

Danas prije podne bila je svečana sv. Misa u našoj kapeli, u kojoj su koncelebrirali naši vojni i policijski svećenici i obnovili svoja obećanja, koja su dali na dan svoga ređenja. Za vrijeme sv. Mise bilo je blagoslovljeno katekumensko i bolesničko ulje. Tako je jutarnja sv. Misa najbolje očitovala zajedništvo biskupa sa svojim svećenicima, koji vrše službu liturga, učitelja vjere i upravitelja vjerničke zajednice.

Cijeli tekst »

Homilija biskupa Bogdana na misi za žrtve pandemije

Srijeda, 24. 02. 2021.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Hrvatska biskupska konferencija, Zagreb, 24. veljače 2021.

Jon 3, 1 – 10; Ps 51, 3 – 4. 12 – 13. 18 – 19; Lk 11, 29 – 32

 

Draga braćo i sestre,

Po naputku predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija i u skladu s pokrenutom «molitvenom mrežom» da se u korizmi svakodnevno u nekoj od biskupskih konferencija moli za preminule od pandemije COVIDa-19, današnji je dan dodijeljen Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. U ovoj svetoj misnoj žrtvi molimo za sve preminule od posljedica širenja koronavirusa pandemijskih razmjera, koji je u svijetu dosegnuo gotovo dva i pol milijuna, na europskome kontinentu više od 770.000 a u Hrvatskoj gotovo pet i pol tisuća. Posljedice koje svakodnevno ostavlja ova pandemija vidljive su na svakome koraku, od narušena zdravlja, nesigurnosti i strahova, prisilno prekinutih životnih navika, međusobnoga udaljavanja, gotovo do otuđenja, i povlačenja u sebe pred neizvjesnostima. Kao da se svijet uhvatio u stupicu iz koje ne zna kako izići. Nitko ne dvoji da je riječ o nečemu dosada neiskušenom i neviđenom. I upravo to nepoznato, neiskušeno i neviđeno ostavlja mnoštvo nejasnoća, upitnika na koja nitko nema pravih odgovora.

Cijeli tekst »

Propovijed povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca

Četvrtak, 11. 02. 2021.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinariji u RH

župna crkva Presvetog Trojstva, Krašić, 10. veljače 2021.

na blagdan bl. Alojzija Stepinca, večernja sveta misa  

Mudr. 3, 1-9 ; 2 Tim 2, 8-13; 3,10-112; Mt 10, 28-33;

 

„Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti.

Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu“ ( Mt 10, 28-33). 

 

Draga braćo i sestre,
cijenjeni štovatelji bl. Alojzija Stepinca,

 

1. Zvijezda koja ne zalazi

Otkako je na današnji dan prije 61. godinu 10. veljače 1960. na glasu svetosti preminuo u župnome dvoru u Krašiću zasužnjeni zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac, njegova osobnost,  njegov duhovni profil nezaustavljivo privlače pažnju, divljenje i poštovanje diljem svijeta.

Cijeli tekst »

Propovijed povodom 21. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana

Četvrtak, 10. 12. 2020.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Sveta Mati Slobode, Zagreb, 10. prosinca 2020.

Iz 41, 13-20; Mt 11, 11-15

 

Draga braćo i sestre,

1. „Ne boj se, Jakove crviću, Izraele ličinko, ja sam pomoć tvoja – riječ je Gospodnja – Svetac Izraelov tvoj je otkupitelj“ (Iz 41, 14). Ove riječi proroka Izaije prate nas na našem hodu kroz Došašće. Makar se osjećali malima i bespomoćnima u globalnim previranjima, pa i unatoč ovoj situaciji epidemije koja nas je sve iznenada zatekla i kojoj se zapravo i ne nazire kraja, u Božjim očima nismo mali ni neznatni. Božje su riječi – riječi ohrabrenja, nade i spasenja.

Cijeli tekst »

Propovijed na blagoslovu Kapelice i uredskih prostorija

Srijeda, 07. 10. 2020.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Vinkovci, Vojarna 5. Gardijske brigade Slavonski sokolovi,

na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, 7. listopada 2020.

Post 3, 9-15.20; Lk 1, 26-38

 

Draga braćo i sestre,

1. Riječ je, u krilu Djevice Marije, tijelom postala. Sveto Evanđelje koje smo upravo čuli izvješćuje nas o događaju Isusova Utjelovljenja: događaju kada je Riječ tijelo postala i nastanila se među nama u krilu Bezgrješne Djevice Marije. Nju danas častimo kao Kraljicu sv. Krunice. Ona je svojim „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“ dala svoj slobodni i konačni ''Da'' Bogu. Crkva nas uči: »Vjera u istinsko Utjelovljenje Sina Božjega raspoznajni je znak kršćanske vjere: „Po ovome prepoznajete Duha Božjega; svaki duh koji ispovijeda da je Isus Krist došao u tijelu, od Boga je“ (Iv 4, 2). To je radosno uvjerenje Crkve već od početka, kada kliče „velikom Otajstvu pobožnosti“: „On se očitovao u tijelu“ (1 Tim 3, 16).« (KKC, br. 463). Crkva stoga trajno ispovijeda »da je Isus nerazdvojivo pravi Bog i pravi čovjek. On je uistinu Sin Božji koji je postao čovjek, naš brat, a da time ne prestaje biti Bog, naš Gospodin (...)« (KKC, br. 469).  Bog je svome Sinu „pripravio tijelo“ u krilu Djevice Marije. Nju, kći Izraela, židovsku djevojku iz Nazareta u Galileji, „djevicu zaručenu s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova, a djevica se zvala Marija (Lk 1, 26-27), Bog je od sve vječnosti izabrao da bude majka njegova Sina. (Usp. KKC, br. 488).

Cijeli tekst »

Propovijed na hodočašću hrvatske vojske, policije i branitelja

Nedjelja, 04. 10. 2020.

msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Marija Bistrica, 4. listopada 2020.

God A, XXVII. nedjelja kroz godinu

Iz 5, 1-7; Fil 4, 6-9; Mt 21, 33-43

 

1. „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu“(Fil 4, 6). Ove riječi svetoga Pavla iz poslanice Filipljanima odjekivale su vjekovima u srcima tolikih naraštaja kršćanskih vjernika, a danas odjekuju i u našim srcima ovdje u Mariji Bistrici. Hodočasteći u ovo nacionalno svetište, kao hrvatski vojnici, policajci, branitelji i pripadnici Civilne zaštite želimo uputiti svoje molbe Bogu – molitvom, prošnjom i zahvaljivanjem. Donosimo na sveti žrtvenik svoje osobne i zajedničke nakane, svoje profesionalne i obiteljske potrebe da po rukama Majke Marije dođu do prijestolja Božjega.

Cijeli tekst »

Zahvala msgr. Ante Jozića na kraju biskupskoga ređenja

Srijeda, 16. 09. 2020.

Biskupsko ređenje msgr. Ante JOZIĆA, apostolskoga nuncija u Bjelorusiji,

Prasvetište Gospe od Otoka u Solinu, 16. rujna 2020.

 

Draga braćo i sestre!

 

Na kraju ovog svečanoga obreda moga biskupskog ređenja, u ovim izvarednim okolnostima, želim od srca pozdraviti sve nazočne na današnjem misnom slavlju a također i sve one koji nas prate putem Interneta, radija i televizije u Hrvatskoj i po svijetu.

Cijeli tekst »

Čestitka predsjednika HBK msgr. Puljića nadbiskupu Joziću

Srijeda, 16. 09. 2020.

Biskupsko ređenje msgr. Ante JOZIĆA, apostolskoga nuncija u Bjelorusiji,

Prasvetište Gospe od Otoka u Solinu, 16. rujna 2020.

 

Na kraju biskupskoga ređenja u crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta u Solinu apostolskom nunciju u Bjelorusiji nadbiskupu Anti Joziću čestitku uime hrvatskoga episkopata uputio je predsjednik HBK Želimir Puljić.

 

Uzoriti gospodine kardinale Parolin,
braćo nadbiskupi i biskupi,
dragi novozaređeni nadbiskupe Joziću!

 

Obred ređenja je završen i Vi ste polaganjem ruku i pomazanjem osposobljeni preuzeti dužnost koju Vam je papa Franjo namijenio, a providnost odvijeka odredila još od utrobe Vaše pokojne majke Ane. Ovom svetom činu raduje se Vaša rodbina, raduje se puk Božji, raduju se biskupi, svećenici, Bogu posvećene osobe. Neka bude blagoslovljeno Vaše služenje u Crkvi Njegovoj.

Cijeli tekst »

Homilija Papina državnoga tajnika kardinala Pietra Parolina

Srijeda, 16. 09. 2020.

Biskupsko ređenje msgr. Ante JOZIĆA, apostolskoga nuncija u Bjelorusiji,

Prasvetište Gospe od Otoka u Solinu, 16. rujna 2020.

 

Uzoriti, preuzvišeni nadbiskupi metropolita i koadjutore,
preuzvišeni nadbiskupi i biskupi,
dragi monsinjore Ante,
dragi svećenici, đakoni, bogoslovi,
sjemeništarci, redovnici i redovnice,
poštovani predstavnici civilnih vlasi,
draga braćo i sestre u Kristu,

 

Danas se Crkva splitsko-makarska raduje što se jedan od njezinih sinova, msgr. Ante Jozić, posvećuje za biskupa. Sveti Otac Franjo ga je 2. veljače 2019. imenovao apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti, dodijelivši mu naslovno sjedište u Cisi, s dostojanstvom nadbiskupa.

Cijeli tekst »

Pozdrav splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića

Srijeda, 16. 09. 2020.

Biskupsko ređenje msgr. Ante JOZIĆA, apostolskoga nuncija u Bjelorusiji,

Prasvetište Gospe od Otoka u Solinu, 16. rujna 2020.

 

Na početku slavlja biskupskoga ređenja u novoj župnoj crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta u Solinu okupljene je pozdravio suzareditelj splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Pozdrav prenosimo u cijelosti.

Cijeli tekst »

Homilija mons. Petra Palića

Ponedjeljak, 14. 09. 2020.
Svečanost preuzimanja službe mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskoga upravitelja trebinjsko-mrkanskoga, blagdan Uzvišenja sv. Križa, svetkovina obljetnice posvete
mostarske stolnice Marije Majke Crkve, Mostar, 14. rujna 2020.

 

Preuzvišeni gospodine apostolski nunciju,
uzoriti gospodine kardinale,
poštovani biskupe Ratko,
draga braćo u biskupskoj službi,
poštovani oče provincijale fra Miljenko,
braćo svećenici, redovnici i redovnice,
bogoslovi i sjemeništarci,
predstavnici vlasti,
braćo i sestre u Kristu!

 

1. Ovdje smo danas iz nekoliko razloga. U ovoj našoj katedrali, u ovoj kući Božjoj i domu molitve već se 40 godina okupljamo slušati Božju Riječ, slaviti euharistiju, pomirujemo se s Bogom, susrećemo Gospodina i braću i sestre. Upravo nam čitanje iz Knjige Postanka o Jakovljevu čudesnom snu otvara oči kako bismo shvatili značenje ne samo ovoga, nego svakoga doma molitve, slavlja, hvale i zahvaljivanja.

Cijeli tekst »

Govor predsjednika HBK zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića

Ponedjeljak, 14. 09. 2020.
Svečanost preuzimanja službe mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskoga administratora trebinjsko-mrkanskoga, blagdan Uzvišenja sv. Križa, svetkovina obljetnice posvete
mostarske stolnice Marije Majke Crkve, Mostar, 14. rujna 2020.

 

Preuzvišeni biskupi mons. Periću i mons. Paliću,

1. Ovih dana Mostar je zbog biskupske primopreduje u središtu medijske pozornosti. Dosadašnji mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj Trebinjsko-Mrkanske biskupije mons. Ratko Perić predaje spomenute biskupije svom novoimenovanom nasljedniku mons. Petru Paliću. Stoga, ovo je prigoda zahvaliti mons. Periću za plodne godine služenja, a njegovu nasljedniku mons. Paliću poželjeti blagoslovljene dane i godine koje dolaze. Teško je u par riječi izreći dostatnu zahvalu mons. Periću za 28 godina biskupskog služenja Crkvi u Hercegovini. Istina, bilo je prigode čuti procjene i zahvale uz srebrni biskupski jubilej 2017., uz zlatni misnički jubilej 2019., kao i na sinoćnjoj akademiji. Sve tri svečanosti događale su se uz blagdan posvete ove katedrale, a uz svetkovinu Uzvišenja svetoga Križa.

Cijeli tekst »

Bula imenovanja mons. Petra Palića mostarskim biskupom

Ponedjeljak, 14. 09. 2020.

FRANCISCUS EPISCOPUS SERVUS SERVORUM DEI Venerabili Fratri PETRO PALIĆ, hactenus Episcopo Pharensi, nominato Episcopo Mandetriensi-Dumnensi ac Administratori Perpetuo Tribuniensi-Marcanensi, salutem et Apostolicam Benedictionem.

 

Salutis aeternae Auctor, integerrima beatae Matris suae virginitate fecunda servata, humano generi ineffabilem felicitatem praestitit. Nos autem, eiusdem vices gerentes in terris, illud praecipue consideramus, quod summopere oportet et opus est Ecclesiam pacem caritatemque Evangelii omni studio proclamare. Quamobrem cogitationes Nostras nunc convertimus ad pontis antiqui civitatem, Pastore orbatam ob renuntiationem Venerabilis Fratris Ratko Perić, postremi eius Praesulis. Populum ideo gregis Mandetriensis-Dumnensis ac Tribuniensis-Marcanensis tibi, Venerabilis Frater, visum est Nobis committere, qui hucusque in laboribus tuis in dioecesim Pharensem conversis humanarum et sacerdotalium dotum te ostendisti ornamento suffultum, quae necessariae videntur ad has communitates apte pascendas. Ideo, auditis consiliis Secretariae Status et Congregationis pro Episcopis, ex Nostrae Apostolicae potestatis plenitudine, te, vinculo soluto dioecesis Pharensis, Episcopum MANDETRIENSEM-DUMNENSEM ac Administratorem Perpetuum TRIBUNIENSEM-MARCANENSEM nominamus, debitis datis iuribus congruisque impositis obligationibus. Huius porro nominationis tuae certiores facies clerum ac populum istarum ecclesialium communitatum nunc tibi concreditarum, ut sciant quis sibi sit datus moderator in via salutis aeternae. Quod ad te attinet, Venerabilis Frater, qui iam Dominum te in altum ducere retiaque laxare iubentem audisti, nitere animas ibi nunc tibi concreditas diligenter curare, dum Christum, qui “est pax nostra” (Ef 2, 14) rogamus, ut, Beata Maria Virgine Matris Ecclesiae intercedente, munus pacis fautoris exerceas et sincerae caritatis dispensatoris, quo christifideles te studiosum gratiae ministrum inveniant.

Datum Romae, Laterani, die undecimo mensis Iulii, in memoria s. Benedicti abbatis, anno Domini bismillesimo vicesimo, Pontificatus Nostri octavo.

 

                                                          FRANCISCUS PP.

                                               Franciscus Piva, Prot. Ap.

Cijeli tekst »

Propovijed povodom blagdana rođenja Blažene Djevice Marije

Utorak, 08. 09. 2020.

Msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Svetište Majke Božje Lurdske, Vepric, 7. rujna 2020., 17.30 sati

Mih 5, 1-4a; Rim 8, 28-30; Mt 1, 1-16.18-23

 

 
Oče nadbiskupe metropolita,
Oče nadbiskupe koadjutore,
Braćo svećenici,
Draga braćo i sestre,  

 

1. U ovoj prekrasnoj prirodi u svetištu Gospe Lurdske, okupili smo se na proslavu blagdana rođenja Blažene Djevice Marije, Isusove i naše Majke, koju iz ljubavi i s dubokim poštovanjem nazivamo Mala Gospa. U Vepricu se dodiruju planina i more, visina i dubina, u krasnoj harmoniji Božjega stvarateljskog djela. U bezgrešnoj Djevici Mariji ujedinjuju se divna uzvišenost poziva i nepregledna dubina milosti u prekrasnome skladu Božjega stvarateljskog i otkupiteljskog djela.

Cijeli tekst »

Homilija msgr. Marina Barišića u Kninu

Srijeda, 05. 08. 2020.

Msgr. Marin BARIŠIĆ, nadbiskup metropolit splitsko-makarski

Crkva Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, Knin, 05. kolovoza 2020.

Mih 7, 14-15.18-20; Mt 12, 46-50

 

 

1. Draga braćo i sestre,

slavimo Dan što ga učini Gospodin! Gospodnji, ali i naš dan! Dan bogat memorijom, bremenit i svečan! Slavimo Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta, zaštitnice Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske. Ovogodišnje slavlje, iako u posebnim okolnostima, još je svečanije jer se sjećamo 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, događaja koji je otvorio put oslobođenju i ostvarenju stoljetnoga sna generacija - slobodne i nezavisne domovine Hrvatske. Ovaj dan, na svoj način, nadilazi svoje naslove jer u sebi nosi našu duboku želju i trajno stremljenje „za krst časni i slobodu zlatnu“ te nas, istovremeno, otvara budućnosti. Povijesna memorija nas podsjeća na naše pretke, djedove i bake, očeve i majke, koji su se susreli s Radosnom viješću slobode i nade sklapajući svoj krsni savez vjernosti Bogu u Katoličkoj Crkvi.

Cijeli tekst »

Propovijed povodom 75. obljetnice završetka II. svjetskog rata

Nedjelja, 17. 05. 2020.

Msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Crkva sv. Mihaela Arkanđela, Gračani, 17. svibnja 2020., 11.00 sati

 Dj 8, 5-8.14-17; 1 Pt 3, 15-18; Iv 14, 15-21

 

Draga braćo i sestre

1. Svako euharistijsko slavlje navještaj je nade koja je u nama kršćanima: „Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu – ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u Duhu.“[1] U Euharistiji dotičemo otajstvo Božje ljubavi, ljubavi koja je spremna uzeti križ na se, poći križnim putem i uspeti se na Golgotu radi nas ljudi i radi našega spasenja. Svjetskoj je logici to neshvatljivo ali mi kršćani iz perspektive Božje ljubavi tumačimo tijek ljudske povijesti i dinamiku ljudskoga života. U evanđeoskom duhu ljubavi i istine želimo također iščitati događaje iz svibnja 1945. godine, ali „blago i s poštovanjem, dobre savjesti“, kako nam savjetuje sveti Petar u drugom čitanju, da oni koji nas ozloglašuju, „upravo onim budu postiđeni za što nas potvaraju“.[2]

Cijeli tekst »

Molitva za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta

Subota, 16. 05. 2020.

Msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH i predsjednik Komisije 

HBK i BK BiH za hrvatski martirologij

Groblje Mirogoj, Zagreb, 16. svibnja 2020., 11.00 sati
 

Biskup: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
O. Amen.
Biskup: Mir Vama.
O. I duhom Tvojim.

Biskup:

Braćo i sestre

Mjesec svibanj ove godine obilježen je 75. obljetnicom od završetka Drugog svjetskoga rata. Među narodima Europe i svijeta koji komemoriraju tu obljetnicu, i hrvatski narod oživljava i ove godine, povijesnu memoriju o značenju koji je za njega imao svibanj 1945. godine. „Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja, na frontama i u pozadini, doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode“.  To je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih Saveznika. „Bleiburg“ i „Križni put“ duboka su i nezacijeljena rana… Još više, taj je svibanj – za razliku od drugih naroda kojima je vraćena sloboda i demokracija – dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi“.

Cijeli tekst »

Propovijed za 22. obljetnicu smrti ministra obrane Gojka Šuška

Utorak, 05. 05. 2020.

Msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Crkva i samostan Bezgrješnog začeća BDM u Dubravi

Zagreb, 4. svibnja 2020., ponedjeljak, 18.00 sati 

Dj 11, 1-18; Ps 42, 2-3; 43, 3.4; Iv 10, 11-18

 

Draga braćo i sestre,

1. Obilježavamo dvadeset drugu obljetnicu smrti ministra obrane RH Gojka Šuška. U tih dvadesetak godina svjedoci smo brzih i velikih promjena, neslućena razvoja tehnike i tehnologije koji je omogućio znatan napredak na svim poljima ljudskoga djelovanja, osobito u znanosti i medicini. Činilo se da će takav iskorak omogućiti rješenja za mnoge nevolje koje stoljećima muče čovječanstvo. Međutim, daleko od ispunjenja prevelikih očekivanja upali smo u stupicu vlastitih zabluda o tome da će se iskorijeniti siromaštvo i glad, pronaći lijek za teške i neizlječive bolesti, pružiti siguran i spokojan život. Pandemija koju je izazvao koronavirus otprije nekoliko mjeseci raspršila je varljiv osjećaj sigurnosti i učas srušila tanašna uporišta ljudske genijalnosti. Pokazala je pandemija, s kojom se mnoge države još grčevito bore, da je zamisao o čovjekovoj neograničenoj moći, svemoći, zapravo samo utopija. Sitan i golomu oku nevidljiv virus, za koji najsuvremenija medicina nema lijeka, zaustavio je i onemogućio uobičajeni tijek života.

Cijeli tekst »

Propovijed povodom 25. obljetnice VRO „Bljesak“

Subota, 02. 05. 2020.

Msgr. Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Crkva Sv. Mati Slobode, Zagreb, 2. svibnja 2020., subota, 11.00 sati

Dj 9, 1-20; Iv 6, 52-59

 

Draga braćo i sestre

1. Četvrt stoljeća proteklo je od pobjedonosne Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ kojom su oslobođena okupirana područja Zapadne Slavonije. Radosno smo iščekivali svečanu proslavu ove obljetnice s državnim i vojnim programom te s molitvom i euharistijskim slavljem. Danas se također navršava 29 godina od pogibije 12 hrvatskih redarstvenika stradalih u obrani Borova Sela. Međutim, ovogodišnje je obilježavanje naših obljetnica drugačije. Zbog sigurnosnih mjera zaštite od epidemije ne možemo se okupiti ni u velikom broju niti na način na koji smo to činili dosadašnjih godina u Okučanima, Borovu Selu, Vinkovcima, Zagrebu i drugim mjestima. Raduje nas činjenica što u ovoj situaciji nesigurnosti, neizvjesnosti zbog pandemije planetarnih razmjera, postupno se u našoj Domovini obnavlja naš društveni život i aktivnosti, naša molitvena okupljanja, liturgijska slavlja, podjeljivanje sakramenata. No, unatoč tome što smo i nadalje mnogi fizički odijeljeni, ujedinjuje nas ista zahvalnost i ljubav za naše hrvatske branitelje, vojnike i redarstvenike, koji su hrabro izložili svoje zdravlje, pa i same živote, kako bismo mogli živjeti u miru i slobodi. Zahvalnost dobročiniteljima spada u ljudske vrline, u kreposti; Kao kršćani činu i osjećajima zahvalnosti dodajemo i naše molitve.

Cijeli tekst »

Uvod u svetu misu za poginule branitelje u VRO “Bljesak”

Subota, 02. 05. 2020.

Vojni ordinarij u RH msgr.Jure BOGDAN

Zagreb, 2. svibnja 2020., subota, 11.00 sati, crkva Sv. Mati Slobode

 

Braćo i sestre!

Ljubav, zahvalnost i poštovanje okupili su nas  danas u crkvu Sveta mati slobode. U ovoj svetoj misi molimo za poginule branitelje u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“ prije 25. godina, u kojoj je oslobođeno područje Zapadne Slavonije. Molimo i za žrtve raketiranja grada Zagreba i drugih naselja 2. i 3. svibnja 1995. godine. S dubokim poštovanjem se spominjemo i molimo za 12. hrvatskih redarstvenika poginulih u Borovu selu na današnji dan prije 29. godina.

Cijeli tekst »

Okučani, 25. obljetnica vojno-redarstvene akcije »Bljesak«

Petak, 01. 05. 2020.

Propovijed, požeški biskup msgr. Antun ŠKVORČEVIĆ

 Okučani, 1. svibnja 2020., petak, župna crkva sv. Vid

 

Poštovana i draga braćo i sestre!

Ugroza koronavirusom otvorila je ovih dana u Hrvatskoj mnoge teme, među njima i one životno važne, kao što je pitanje hrane. Po tko zna koji puta istaknuto je kako Hrvatska u Slavoniji i drugim svojim plodnim dijelovima ima mogućnost proizvesti hrane i više nego li su potrebe njezina stanovništva. Zašto to ne uspijeva, nisam pronašao pravog odgovora. Kruh je u pitanju! Kako ste čuli u Evanđelju, Isus se snažno uključio u raspravu o kruhu i na posve izazovan način sama sebe proglasio kruhom. Njegova tvrdnja: „Ja sam kruh života“ (Iv 6,33) zvuči kao svojevrstan prosvjed protiv onoga što mi kruhom zovemo a ne može zasititi našu glad, dublju od one u praznom želucu. Po čemu bi Isus bio kruh života, odgovorio je On sam i opet na iznenađujući način: „Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta“ (Iv 6,51). Današnje dvije prigode – 25. obljetnica Bljeska i 1. svibnja, spomendan sv. Josipa Radnika – blagdan rada – potiču nas da se zaustavimo na navedenoj Isusovoj tvrdnji te promotrimo kako je upravo otajstvo umiranja poveznica između otajstva tijela i kruha. O otajstvu je riječ!

Cijeli tekst »

Blagdan sv. Jure

Petak, 24. 04. 2020.

Propovijed, vojni ordinarij u RH msgr. Jure BOGDAN

Zagreb, 23. travnja 2020., četvrtak u 18.00 sati, Vojni ordinarijat

Mudr 3, 1-9; 2 Kor 4,7-15;Lk 9, 23-26;

 

Draga braćo i sestre,

Poljičani poštovani, štovatelji svetoga Jure, draga braćo i sestre, čestitam Vam Jurjev danak, Vaš sastanak!

„Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.“ (Lk 9, 23-24).

Cijeli tekst »

Homilija Kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog

Nedjelja, 24. 11. 2019.

Homilija, zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip BOZANIĆ

 biskupsko ređenje mons. Bože Radoša, u varaždinskoj katedrali, 24. studenoga 2019.

2 Sam 5, 1-3; Kol 1, 12-20; Lk 23, 35-43

 

Predraga braćo i sestre u Kristu!

1. Danas slavimo svetkovinu Krista Kralja svega svijeta, kojom završava liturgijska godina. Crkva nas ovom Svetkovinom poziva na propitkivanje i razmišljanje o smislu povijesti, o tijeku vremena koje prolazi, stavljajući pred nas iznimno ozbiljna pitanja: Tko je istinski kralj? Tko je pravi Gospodar vremena i vječnosti? Upravo nam Evanđelje pomaže spoznati oznake pravoga kralja. Za nas ljude kraljevanje znači prednost, prestiž, novac, vlast, autoritet… Nasuprot tome u današnjem Evanđelju uzdiže se križ i na njemu Raspeti. Križ predstavlja krajnju slabost, nemoć, napuštenost… Na križu Raspeti umire. Upravo na tom uzdignutom drvu križa objavljuje se bogatstvo Kristova kraljevanja. Križ istodobno postaje i znak krajnje slabosti i vrhunac istinske ljudskosti. Nema ništa uistinu ljudskijeg, nema većeg kraljevanja do li dati svoj život za one koje ljubiš (usp. Iv 15,13).

Cijeli tekst »

Krist – po žrtvi pomiritelj naroda

Ponedjeljak, 18. 11. 2019.

Homilija msgr. Ratko PERIĆ, biskup mostarsko-duvanjski i

apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, Vukovar, 18. studenoga 2019.

Ef 2,13-18; Iv 14,1-6

 

Braćo i sestre, poštovani zbore!

Sjediniteljska Krv Kristova:

Sada pak, u Kristu Isusu, vi koji nekoć bijaste daleko,

dođoste blizu - po Krvi Kristovoj (Ef 2,13).

Najprije: „bijaste daleko“. Tko? - Na jednoj strani židovi koji imaju Zakon s tisućama provedbenih uputa koje su više „predaje starih“ (Mt 15,2) negoli pravila Božja. Židovi sebe smatrahu povlaštenim narodom, određenim za spasenje, koje inače nije nikomu unaprijed zajamčeno: svima nam je „sa strahom i trepetom raditi oko svoga spasenja“ (Fil 2,12). Na drugoj su strani pogani, neznabošci, koji o spasenju ništa ne znaju i nemaju, osim ugrađena kompasa savjesti o pravdi i nepravdi, o istini i laži, u vrtlogu požuda i mitova koji ne donose spasenja. Apostol Pavao piše: spominjite se, Efežani, da nekoć bijaste narod neznabožački, daleko, daleko.

Cijeli tekst »

Govor pape Franje o međunarodnom humanitarnom pravu

Četvrtak, 31. 10. 2019.

Govor pape FRANJE sudionicima 5. međunarodnog tečaja formacije

katoličkih vojnih kapelana o međunarodnom humanitarnom pravu

Sala Clementina, četvrtak, 31. listopada 2019.

 

Draga braćo i sestre,

Zadovoljstvo mi je što vas mogu primiti povodom 5. međunarodnog tečaja formacije katoličkih vojnih kapelana o međunarodnom humanitarnom pravu, posvećenom temi "Lišavanje osobne slobode u kontekstu oružanih sukoba. Poslanje vojnog kapelana". Zahvaljujem kardinalu Peteru Turksonu na ljubaznim riječima koje mi je uputio u vaše ime, srdačno pozdravljam kardinala Fernanda Filonija i zahvalan sam Kongregaciji za biskupe na organizaciji Tečaja.

Cijeli tekst »

Homilija apostolskoga nuncija Giorgia Lingue na početku misije

Petak, 18. 10. 2019.

Homilija, apostolski nuncij Giorgio LINGUA

Zagreb,17. listopada 2019., Zagrebačka prvostolnica

 

Uzoriti gospodine kardinale,
Preuzvišeni Predsjedniče Biskupske Konferencije,
Draga braćo biskupi,
Predstavnici državnih vlasti,
Kolege Diplomatskog zbora,
Predstavnici crkava i vjerskih zajednica,
Draga braćo i sestre,
Hvaljen Isus i Marija.

Radostan sam što započinjem svoju misiju u Hrvatskoj ovim euharistijskim slavljem na spomendan svetog Ignacija Antiohijskog, sveca koji je bio oduševljen Kristom do te mjere da je više volio mučeništvo od života kako bi mogao biti s Njime. Jutros smo u časoslovu čitali odlomak, u kojem  svetac, pred mučeništvom, moli svoje učenike da ne posreduju kako bi ga poštedjeli smrti i govoraše: “Pustite me da slijedim muku svoga Boga”. Da, molimo i mi Gospodina da nam udijeli dar i rasplamsa žar srca prema njegovoj muci. Ali Ignacije mi se također jako sviđa zbog osjećaja koji ima prema Crkvi i njezina jedinstva, osobito između biskupa i njegovih vjernika.

Cijeli tekst »

Dan policijske kapelanije sv. Franje Asiškoga

Srijeda, 09. 10. 2019.

Propovijed, vojni ordinarij u RH msgr. Jure BOGDAN,

povodom Dana policijske kapelanije sv. Franje Asiškoga,

PU Međimurska,  Čakovec, 4. listopada 2019., 18.30 sati, crkva sv. Nikola[1]

 

Draga braćo i sestre u vjeri!

Čestitam Vam blagdan sv. Franje Asiškog. U prvome redu Vama poštovana i draga braćo franjevci i sestre franjevke, Vama koji ste nadahnuti životom i djelom sv. Franje, izabrali put nasljedovanja Krista u franjevačkom redu. Čestitam Dan kapelanije sv. Franje Asiškog, policijskom kapelanu vlč. Alojzu Vidačeku, svima Vama u Policijskoj upravi Međimurskoj na čelu s Vašim načelnikom, Vama policajcima i policajkama okupljenima na misnome slavlju. Čestitam sv. Franju svim Vašim kolegama i kolegicama koji su sada na svojim dužnostima, svima iz Policijske uprave Međimurske.

Cijeli tekst »

Propovijed na dvanaestoj postaji u Mariji Bistrici

Nedjelja, 06. 10. 2019.

Homilija don Ivice Horvata,vojnog i policijskog kapelana  

na 12. postaji Križnog puta u Mariji Bistrici, 06.listopada 2019.

 

Poštovani djelatnici i namještenici Ministarstva oružanih snaga,
Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja RH,
članovi Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata,
poštovane obitelji poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja i civila,
draga braćo i sestre u Kristu.

 

Zašto smo došli na hodočašće, što bismo htjeli ovdje pronaći,  što nam govori pobožnost Križnog puta o našem životnom putu, što nam govori Marija? To je ono o čemu želim promišljati s vama.

Cijeli tekst »

27.vojno hodočašće u Mariju Bistricu

Nedjelja, 06. 10. 2019.

 

Propovijed, vojni ordinarij u RH msgr. Jure BOGDAN

 Marija Bistrica, 6. listopada 2019., 10.00 sati

XXVII. nedjelja kroz crkvenu godinu

Hab 1, 2-3; 2, 2-4; 2 Tim 1, 6-8.13-14; Lk 17, 5-10;

„Pravednik živi od svoje vjere“ (Hab 2,4);

„Apostoli zamole Gospodina: umnoži nam vjeru“ (Lk 17, 5);

 

Dragi hodočasnici

hrvatski vojnici, policajci i branitelji,

draga braćo i sestre


1. U Mariju Bistricu dolazi iz godine u godinu nebrojeno mnoštvo hodočasnika: muževa i žena, roditelja i djece, starih i mladih, zdravih i bolesnih. Svatko od njih dolazi s nekom posebnom nakanom, željom ili brigom. Sve ove pojedinačne molitve slijevaju se u jednu veliku molitvenu rijeku koja po Blaženoj Djevici Mariji dolazi pred lice Božje. I vi, poštovani hrvatski vojnici, policajci i branitelji, svi vi hodočasnici, došli ste ovdje u dom naše najvjernije Odvjetnice, Majke Božje Bistričke, sa svojim osobnim i zajedničkim nakanama. Došli ste obnoviti svoje duhovne snage kako biste časno, pravedno i požrtvovno ispunili službu koja vam je povjerena na opće dobro hrvatskoga naroda i svih stanovnika lijepe naše domovine.

Cijeli tekst »

Misa zadušnica povodom 100. obljetnice smrti don Marka Sikirića

Subota, 05. 10. 2019.

Don Marko Sikirić

(Bibinje, 19.X.1858.-Zagreb, 11. X. 1919.)

 

Propovijed Jure Bogdana, vojnog ordinarija u Zagrebu,

prvostolnica, subota 5. listopada 2019., 11.00 sati,

 

(Bar, 4, 5-12. 27-29; Mt 4, 4 b)

 

Poštovani prijatelji i poštovatelji lika i djela don Marka Sikirića,

               Dragi hodočasnici iz župe sv. Roka,

               Braćo svećenici,

               Draga braćo i sestre u Kristu Isusu

 

1. Sve vas srdačno pozdravljam, okupljene u zagrebačkoj prvostolnicina euharistijskome slavlju, u prigodi obilježavanja stote obljetnice smrti znamenitog čovjeka, svećenika, bibinjskog župnika don Marka Sikirića. Ovome spomenu u molitvenom slavlju kod oltara Gospodnjeg, pridružuje se u duhu i sve Vas srdačno pozdravlja iz Rima zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Cijeli tekst »

Dan Hrvatske ratne mornarice

Četvrtak, 19. 09. 2019.

Propovijed msgr. Jure Bogdana na misi za poginule i umrle hrvatske branitelje,

u Dubrovniku, u katedrali Uznesenja BDM, 19. rujna 2019., 18.00 sati,

Četvrtak, XXIV tjedan kroz godinu,

1 Tim, 4, 12-16; Lk 7, 36-50;

Draga braćo i sestre,

1. Čestitam Vam Dan hrvatske ratne mornarice. Čestitam Vam dvadeset i osmu obljetnicu osnivanja i ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice. 

Ljubav i poštovanje prema poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima, povodom dvadeset i osme obljetnice obilježavanja ustanovljenja Hrvatske ratne mornarice, okupili su nas u katedralnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u gradu svetoga Vlaha Dubrovniku. U sklopu proslava Dana hrvatske ratne mornarice kao i u drugim istaknutim danima i proslavama u našoj Domovini, molitveni spomen na poginule i preminule hrvatske branitelje zauzima istaknuto mjesto.

Cijeli tekst »

Propovijed msgr. Jure Bogdana vojnog biskupa u RH

Petak, 30. 08. 2019.

Propovijed Vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana na Dvadesetom pokrajinskom hodočašću

u Svetištu predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, petak, 30. kolovoza 2019.

 

Izl 12, 21-27; Ps 40 (39), 2 i 4 ab. 7-8a. 8b-9. 10; 1

Pt 1, 17-21; Mk 14, 12-16. 22-26;

 

Poštovani pripadnici hrvatske policije, vojske, branitelji,
Braćo svećenici iz Varaždinske i drugih biskupija,
vojni i policijski kapelani,
Poštovani hodočasnici u ludbreško svetište,
Draga braćo i sestre u kršćanskoj vjeri

 

1. Uvijek, a napose u ovakvim prigodama i na ovom svetom mjestu,  u zavjetnom svetištu Predragocjene Krvi Kristove, kad svojim hodočašćem, svojom molitvom, svojim pristupanjem sakramentu sv. Ispovijedi te svojim pobožnim sudjelovanjem na sv. Misi očitujemo i obnavljamo svoju vjeru u Isusa Krista našega Spasitelja, potrebno je dozvati si u pamet glavne naglaske onoga što nas Crkva uči o sakramentu svete Euharistije.

Cijeli tekst »

Povijest je ovdje obilno i ozbiljno govorila

Utorak, 06. 08. 2019.

Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti

Dan hrvatskih branitelja

Gospa Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta

 

Propovijed msgr. zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika HBK,

u Kninu, 5. kolovoza 2019.

 

 

1. Već skoro četvrt stoljeća (1995-2019) obilježavamo Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti, a uz 5. kolovoza liturgijski je vezan dan posvete prve Gospine bazilike (iz petog stoljeća) koju zovemo „Sveta Marija Velika“ (Santa Maria Maggiore). Mi smo ponosni što je naša kraljica Jelena dala sagraditi prvu crkvu Gospi u čast u Solinu 975. godine. Stoga je Solin naše prasvetište, naša „Sveta Marija Velika“. Upravo u toj crkvi započeli smo veliku devetnicu „Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata“, od 1975. do 1984. Uz najstariju Marijinu crkvu imamo i najstariji Gospin lik koji je kralj Zvonimir dao načiniti u XI. stoljeću u Gospinoj bazilici u Biskupiji (sedam kilometara jugoistočno od Knina). To je „Pralik Gospe Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta“ koja je postala zaštitnicom Vojne biskupije, MORH-a i Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Stoga iskrene čestitke Vama poštovana Predsjednice RH i Vrhovna zapovjednice oružanih snaga, gospođo Kolindo Grabar Kitarović, Vama Vojni Ordinariju preuzvišeni biskupe Bogdane i Vama domaćine, preuzvišeni biskupe Rogiću, kao i svima vama koji ste se okupili na ovo višestruko slavlje: Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti, proslavu zaštitnice Vojnog ordinarijata, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja u ovoj Gospinoj crkvi velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. 

Cijeli tekst »

Progoni i stradanja istarskog hrvatskog svećenstva 1918. – 1920.

Ponedjeljak, 17. 06. 2019.

Progoni i stradanja istarskog hrvatskog svećenstva u vrijeme talijanske vojno okupacijske vlasti 1918. – 1920., predavanje dr. sc. Stipana Trogrlića

 
Uvod
Bezuvjetna kapitulaciju Austro-Ugarske 3. studenog 1918. značila je početak kraja ove višenacionalne srednjoevropske državne tvorevine. Na ruševinama, crno-žute,Dvojne Monarhije,nastaju nacionalne države: Austrija, Madžarska, Čehoslovačka, Država SHS. Završetak rata, kako to obično biva, otvorio je Pandorinu kutiju teritorijalnih zahtjeva sila pobjednica prema pobijeđenima. Nekadašnja austrougarska pokrajina Austrijsko primorje (Kuestenland, Littorale Austriaco), dijelom kojeg je bila i Istra, uz druga austrijska područja, obećana je Italiji tajnim Londonskim ugovorom 1915. godine. Za nekadašnje austrijske posjede na svojoj istočnoj granici: grofovije Goricu i Gradišku, grad Trst s okolicom, dijelove Kranjske i Koruške, Istru s Kvarnerskim otocima, Italija je već od ranije, s jasnim teritorijalnim zahtjevom, upotrebljavala naziv Venezia-Giulia (Julijska Venecija).[1]
 

[1]U hrvatskoj javnosti taj naziv se smatrao koliko neumjesnim toliko i povijesno neutemeljenim jer Venecija nikad nije dominirala ne samo cijelim područjem Julijske Venecije nego ni cijelom Istrom. „Neumjestan naziv“, Pučki prijatelj, god. XXI, br. 5 (Pazin, 30 siječnja 1920.), str. 3.

Cijeli tekst »

Sv. Josip, zaštitnik hrvatskoga naroda

Subota, 08. 06. 2019.

Homilija vojnog biskupa Jure Bogdana, Nacionalno svetište sv. Josipa, Karlovac, subota, 8. lipnja 2019.

2 Sam 7, 4-5a.12-14a.16; Rim 4, 13.16-18.22; Mt 1, 16.18-21.24a

 

 Draga braćo i sestre

„Zavjetujte i izvršite zavjete Gospodinu, Bogu svojemu“ (Ps 76, 12). Ovim riječima psalmist poziva židovski narod da u svim poteškoćama svu svoju nadu položi u svemogućega i milosrdnog Boga. Sigurno je i Hrvatski sabor na svome zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine imao na umu ovaj savjet Svetoga Pisma u tadašnjim iznimno teškim vremenima, kada se naš hrvatski narod našao na predziđu kršćanstva. U tim je okolnostima Sabor povjerio sudbinu hrvatskoga naroda zagovoru svetoga Josipa, izabravši vjernoga čuvara svete nazaretske Obitelji za zaštitnika Hrvatske.

Cijeli tekst »

27. Hodočašće hrvatske vojske, policije, branitelja u Lourdes

Utorak, 14. 05. 2019.

Propovijed msgr. Jure Bogdana vojnog ordinarija u RH

u Zagrebu, crkva Svetog Križa, 14. svibnja 2019., utorak,

 

Sveti Matija apostol,

Dj 1, 15-17.20-26;Ps 113,1-8; Iv 15, 9-17;

 

 

Dragi hodočasnici

 

1. Naše 27. Hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes odvija se u sklopu 61. međunarodnog vojnog  hodočašća. Svjesni smo da je put dug, iziskuje napore, osobnu žrtvu, ima svoju cijenu…. Zašto uopće hodočastimo? Koji je smisao hodočašća?

Hrvatska riječ hodočašće ima svoj korijen u staroslavenskoj riječi  hod'č'stvo i značila bi „pokloničko putovanje do nekog svetog mjesta iz religioznih razloga“. Velike svjetske religije poznaju ovaj izričaj osobne i kolektivne religioznosti. Od samih početaka kršćanstva,hodočašće zauzima istaknuto mjesto među različitim oblicima pobožnosti. Hodočašće nas podsjeća na naš hod zemljom prema nebu,ostvarenju života s Bogom u vječnosti – smislu i konačnoj svrsi svakog ljudskog života koji ga osvjetljava i usmjeruje.

Cijeli tekst »

Križni put na Ksaveru

Nedjelja, 31. 03. 2019.

 

Homilija vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana,

IV korizmena nedjelja, Ksaver, 31. ožujka 2019.

 

 

                Braćo i sestre!

 

Na svršetku smo pobožnosti Križnoga puta koju svake godine na četrvtu korizmenu nedjelju, s pripadnicima Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova i u organizaciji Vojnoga ordinarijata, molimo ovdje na Ksaverskoj Kalvariji. Poticajni tekstovi i ganutljive pjesme uvode nas u otajstvo Kristova križa, u smisao žrtve i trpljenja prekrivenih velom tajne. 

Cijeli tekst »

Propovijed msgr. Jure Bogdana vojnog biskupa u RH

Petak, 29. 03. 2019.

Župa Presvetog Imena Isusova, Voštane - Rože,

Splitsko-makarska nadbiskupija, Petak, 29. ožujka 2019.

III. korizmeni tjedan

Svagdan

Hoš 14,2-10; Ps 81,7-11b.14.17; Mk 12,28b-34

 

Draga braćo i sestre,

 

1. Sveto Evanđelje, koje navješćujemo i koje je uvijek i temelj i putokaz našem kršćanskom života, svima nama koji smo Kristovi učenici uvijek ulijeva veliku radost i veliki mir. Ulijeva nam to i današnji odlomak iz sv. Evanđelja po Marku kojeg smo upravo navijestili. Isus, na pismoznančev upit „Koja je zapovijed prva od sviju?“ jasno odgovara: „Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, iz sve duše svoje, iz svega uma svojega, i iz sve snage svoje!“ Doista, lijepo je i utješno znati da prva od svih zapovijedi nije ''ne činiti ovo ili ono'' ili pak ''obaviti ovo ili ono'',nego – ljubiti! Baš tako – ljubiti!

Cijeli tekst »

Propovijed msgr. Jure Bogdana Vojnog biskupa u RH

Četvrtak, 28. 03. 2019.

Ruda, Župa sv. Martina biskupa, Splitsko-makarska nadbiskupija

Četvrtak, 28. ožujka 2019., 17.00 sati

III. korizmeni tjedan

Svagdan

Jr 7,23-28; Ps 95,1-2.6-9; Lk 11,14-23

 

Draga braćo i sestre,

1.Okupljeni danas u župnoj crkvi svetoga Martina u Rudi, u prigodi 75. obljetnice tragičnih stradanja naših roditelja, djedova, baka, rođaka, susjeda, sumještana, prijatelja i poznanika, došli smo i ove godine, kao kršćanski vjernici, moliti kod Gospodnjeg oltara za njihove duše. Molimo također i jedni za druge da se kao zajednica Kristovih vjernika međusobno podržavamo u dobru i odupiremo zlu. Bez obzira na to što je prošlo 75 godina, uspomena na veliku tragediju i zločine počinjene u ovome mjestu, župi, drugim mjestima s ove strane Kamešnice i ispod Mosora u Donjemu Docu, uspomena na njih i bol duboko su upisani u našim srcima, utisnuti su u našem biću. Svi smo mi na svoj način obilježeni tim velikim stradanjima i tragičnim događajima. Kao kršćanski vjernici, hranjeni Božjom riječju, poučeni primjerom našeg Božanskog učitelja, i u velikim kušnjama i nevoljamane dopuštamo da naše srce obuzme mržnja i osvetnički duh. Neprijatelji našeg naroda koji su ovo počinili, neprijatelji Boga i čovjeka, time bi postigli još veće zlo. Ne samo da su nam ubili naše mile i drage, nego bi mržnjom posijanom u našem srcu sve nas doveli na svoju nečovječnu razinu, uveli nas u dijabolično stanje mržnje koja razara i ubija... Time bi nas spustili na razinu da budemo kao i oni. To bi bila još jedna pobjeda zla i mržnje nad nama.

Cijeli tekst »

Sveti Josip zaručnik Blažene Djevice Marije

Utorak, 19. 03. 2019.
Propovijed msgr. Jure Bogdana, vojnog ordinarija u RH
za Dan Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, HVU
na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole
u Zaprešiću, 19. ožujka 2019., utorak, 10.30 sati

 

Liturgijska čitanja: 2 Sam 7,4-5a.12-14a.16; Ps 89,2-5.27.29;
Rim 4,13.16-18.22; Mt 1,16.18-21 (ili: Lk 2,41-51a)

Cijeli tekst »

Vršiti volju Božju

Nedjelja, 10. 02. 2019.

Izlaganje msgr. Jure Bogdana

Ratko PERIĆ, Nada koja ne postiđuje, Crkva na Kamenu, Mostar, 2018.

 

Uvod

 

Francuski znanstvenik Alexis Carrel (1873.-1945.), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1912.god., bio je svjedokom neprotumačiva ozdravljenja jedne bolesnice u terminalnoj fazi, u Gospinu svetištu u Lourdesu. Liječnika, znanstvenika, agnostika, događaj je toliko uzdrmao u njegovim stajalištima i uvjerenjima da se od toga dana postupno počeo mijenjati njegov život. Doživio je unutarnju preobrazbu i obraćenje. Veliki znanstvenik, agnostik, polagano je postao duboki, ponizan i skroman vjernik. Pri kraju života napisao je u svome Dnevniku: „Svrha života je svetost, a ne znanost…“ (22. ožujka 1943.); prema tome „svetost je prijeko potrebna“ (29. studenoga 1942).[1] Nobelovac Carrel nije poznavao nijanse filozofske i teološke terminologije. Ali, na temelju bogata životnog iskustva došao je do spoznaje da se čovjek, stvoren na sliku i priliku Božju, može cjelovito ostvariti samo ako se u potpunosti podloži volji Božjoj.

Cijeli tekst »

Homilija na misi ređenja za prezbitere don Hrvoja Relje i don Marka Trogrlića

Subota, 05. 01. 2019.

 

Split, Franjevačka crkva sv. Ante na Poljudu, 5. siječnja 2019., subota, 10,30 sati

Jure Bogdan, vojni ordinarij

Cijeli tekst »

“Vjera dolazi preko života”

Ponedjeljak, 29. 10. 2018.

Propovijed Svetoga Oca na zaključnoj misi XV. redovne opće skupštine sinode biskupa posvećene mladima

Cijeli tekst »

Put u nebesku domovinu zove se izgrađivanje zemaljske

Ponedjeljak, 22. 10. 2018.

Molitveni pohod za domovinu; Bobovac, 20. listopada 2018.

Propovijed msgr. Tome Vukšića, vojnog ordinarija u BiH

Cijeli tekst »

Homilija tajnika za odnose s državama nadbiskupa Gallaghera

Petak, 12. 10. 2018.

Euharistijsko slavlje u povodu X. obljetnice ustanovljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, đakovačka katedrala, 11. listopada 2018. (tajnik za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher.)

 

Draga braćo u biskupstvu, dragi svećenici, redovnice i redovnici, dragi bogoslovi i sjemeništarci, sestre i braćo u Kristu!

Drago mi je što s vama mogu slaviti ovu euharistiju u ovoj veličanstvenoj katedrali. Zahvaljujem ponajprije đakovačko-osječkom nadbiskupu mons. Đuri Hraniću, na lijepim riječima koje mi je uputio na početku slavlja. Čast mi je i radost svima vama, građanskim vlastima, predstavnicima Pravoslavne Crkve [i Reformirane Crkve] te svim dragim vjernicima Slavonije i cijele Hrvatske prenijeti pozdrav i blagoslov pape Franje. Sveti Otac duhovno je blizak hrvatskomu narodu, a na osobit način ovome kraju gdje je rat devedesetih godina donio nemale patnje.

Cijeli tekst »

26. Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu

Utorak, 09. 10. 2018.

Marija Bistrica, 7. listopada 2018., 10.00 sati

Blagdan Kraljice svete krunice

Jure BOGDAN, vojni ordinarij u RH

Cijeli tekst »

Propovijed na križnome putu vlč. Slavka Rajiča

Ponedjeljak, 08. 10. 2018.

Marija Bistrica, 7. listopada 2018.

(propovijed kod 12. postaje)

 

Braćo i sestre, usmjerimo svoj pogled na Isusa koji, raspet na križu, umire.

Cijeli tekst »

Svetkovina sv. Mihovila arkanđela,  zaštitnika grada Šibenika

Subota, 29. 09. 2018.

Propovijed msgr. Jure Bogdana, vojnog ordinarija

 u Šibeniku, 29. rujna 2018., 10.00 sati

 

Dn 7, 9-10.13.14; Otk 12, 7-12a; Iv 1, 47-51

 

Cijeli tekst »

Riječi zahvale zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića

Nedjelja, 16. 09. 2018.
Riječi zahvale zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića,
predsjednika HBK, na Euharistijskom  slavlju Trećeg nacionalnog  susreta  hrvatskih katoličkih obitelji
u Solinu, 16. rujna 2018.
 

Cijeli tekst »

Obitelj je dijagnoza i terapija našeg hrvatskog društva!

Nedjelja, 16. 09. 2018.

Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića,

Euharistijsko slavlje, Solin, 16. rujna 2018.

1 Sam 1, 20-22.24-28; 1 Iv 3, 1-2.21-24; Lk 2, 41-52

Cijeli tekst »

Pozdrav splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića

Nedjelja, 16. 09. 2018.

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji,

Euharistijsko slavlje, Solin, 16. rujna 2018.

Cijeli tekst »

Euharistijsko bdjenje „Hod svjetla”

Nedjelja, 16. 09. 2018.
Homilija dubrovačkoga biskupa Mate Uzinića,
predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj,
prasvetište Gospe od Otoka, Solin, 15. rujna 2018.
 

Cijeli tekst »

Sveta misa za poginule hrvatske branitelje

Petak, 14. 09. 2018.

Homilija povodom dana hrvatske ratne mornarice,

župna crkva u Pločama, 13. rujna 2018., 17.30 sati

Jure Bogdan, vojni ordinarij

 

1 Kor 8, 1a-7.10-13; Ps 139, 1a -3.13-14.23-24; Lk 6, 27-38;


 

Cijeli tekst »

Hodočašće Hrvatske kopnene vojske u Udbinu

Četvrtak, 13. 09. 2018.
Udbina, crkva hrvatskih mučenika, četvrtak, 13. rujna 2018.,
Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH;

 

1Kor 8, 1b-7. 10-13;Ps 139, 1b-3. 13-14.23-24; Lk 6, 27-38;

Cijeli tekst »

Slavlje Rođenja Blažene Djevice Marije

Subota, 08. 09. 2018.

Homilija splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, Solin, 8. rujna 2018.

Mih 5, 1-4a; Rim 8, 28-30; Mt 1, 1-16.18-23

Cijeli tekst »

Dan hrvatskih mučenika

Subota, 08. 09. 2018.
Propovijed dubrovačkog biskupa Mate Uzinića
8. rujna 2018. u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini

Cijeli tekst »

Svetkovina sv. Marka Križevčanina

Subota, 08. 09. 2018.
Homilija zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška
na svetkovinu sv. Marka Križevčanina, mučenika, zaštitnika bjelovarsko-križevačke biskupije,
u petak 7. rujna na Trgu J. J. Strossmayera u Križevcima

Mudr 3, 1-9; Ps 124(123) 2-5.7b-8; 1Pt 4, 12-19; Lk 9, 23-26

Cijeli tekst »

Arhiva propovijedi i poruka

2024: siječanj, veljača (1) , ožujak (2) , travanj, svibanj (5) , lipanj (1) ,

2023: siječanj (2) , veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj (3) , lipanj, srpanj, kolovoz (1) , rujan (1) , listopad (1) , studeni, prosinac,

2022: siječanj, veljača (1) , ožujak, travanj (2) , svibanj (5) , lipanj, srpanj, kolovoz (1) , rujan (1) , listopad, studeni (3) , prosinac (1) ,

2021: siječanj, veljača (2) , ožujak, travanj (3) , svibanj (4) , lipanj, srpanj (1) , kolovoz (1) , rujan, listopad (1) , studeni (1) , prosinac (1) ,

2020: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj (6) , lipanj, srpanj, kolovoz (1) , rujan (8) , listopad (2) , studeni, prosinac (1) ,

2019: siječanj (1) , veljača (1) , ožujak (4) , travanj, svibanj (1) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (1) , listopad (6) , studeni (2) , prosinac,

2018: siječanj, veljača (4) , ožujak (4) , travanj (3) , svibanj (7) , lipanj (4) , srpanj, kolovoz (2) , rujan (11) , listopad (5) , studeni, prosinac,

2017: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj (4) , svibanj (7) , lipanj (2) , srpanj, kolovoz (1) , rujan (3) , listopad (1) , studeni, prosinac,

2016: siječanj, veljača (2) , ožujak (2) , travanj, svibanj (2) , lipanj, srpanj (1) , kolovoz (6) , rujan (1) , listopad (2) , studeni (5) , prosinac (1) ,

2015: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj (1) , kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2014: siječanj, veljača, ožujak, travanj (1) , svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2013: siječanj (1) , veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj (1) , lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2012: siječanj, veljača (1) , ožujak (1) , travanj, svibanj (2) , lipanj (1) , srpanj, kolovoz, rujan, listopad (2) , studeni, prosinac (2) ,

2011: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac (3) ,

2010: siječanj, veljača (1) , ožujak, travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni (1) , prosinac,

2009: siječanj, veljača, ožujak (1) , travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac (1) ,

2008: studeni (1) , prosinac,

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi