Vijesti

16. vojno-redarstveno hodočašće u Lurd

Srijeda, 28. 05. 2008.

Međunarodnim misnim slavljem koje je na prostranoj livadi La Prairie uz baziliku sv. Bernardice Soubirous u Lurdu predvodio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn u koncelebraciji s tridesetak biskupa i više stotina vojnih kapelana i svećenika, završeno je u nedjelju 25. svibnja jubilarno 50. međunarodno vojno hodočašće u Lurd. Pod geslom „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem” okupilo se više od 24 tisuće sudionika iz 40 zemalja svijeta, a vojnicima, policajcima i braniteljima u tom su se najpoznatijem europskom marijanskom svetištu priključili deseci tisuća Marijinih hodočasnika, proslavljajući tako i ovogodišnju 150. obljetnicu lurdskih ukazanja. Prema službenim podacima, najbrojniji hodočasnici jubilarnog vojnog hodočašća bili su iz Francuske, njih 6200, Talijana je bilo 5160, Hrvata 2300, Nijemaca 1400, Iraca 1360 te Austrijanaca 1100. Neke su zemlje, poput Južne Koreje, zbog udaljenosti imale svega nekoliko predstavnika, ali su svojom nazočnošću pokazali univerzalnost Katoličke Crkve.

Prema riječima generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj mons. Josipa Šantića, XVI. hodočašće hrvatske vojske i policije u Lurd najbrojnije je do sada organizirano hrvatsko hodočašće u lurdsko svetište.

Zaštitnici mira i pravde

“Ponosni, kao braća pod oružjem po cijenu života. Očuvaj naša srca od svake izdaje. Vodi naše misli prema službi mira”, riječi su himne 50. jubilarnoga vojnog hodočašća koja sadrži poruku i suvremeni pristup službi vojnika i policajaca. U toj službi, unatoč svim opasnostima i političkim izazovima današnjice na globalnoj razini, sudionici lurdskoga hodočašća iz pedesetak zemalja već pet desetljeća mole hrabrost i jakost kako bi čuli “Gospinu poruku, punili se molitvom i odlagali svoju prtljagu”.

Premda je središnji dan proslave 50. međunarodnog vojnog hodočašća pratila jaka kiša, ili kako je kardinal Schönborn rekao na početku mise - “dvostruki blagoslov”, vojnici su dostojanstveno sudjelovali u misnom slavlju punom simbolike i upućenosti na trajnu vojničku zadaću - očuvanje i promicanje mira. Kako su među različitim jezičnim skupinama bile podijeljene službe, drugo misno čitanje pročitao je na hrvatskom jeziku tajnik generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj natporučnik Vlado Krpan. U prinosu darova, uz euharistijske simbole, na oltar su prinesene zastave svih zemalja sudionica hodočašća tijekom svih 50 godina. U prinosu darova sudjelovali su vojnici novokrštenici koje je u subotu 24, svibnja u bazilici Pija X. krstio kardinal Schönborn.

- Vojnici moraju biti zaštitnici mira i pravde. To zahtijeva istinsku hrabrost. Braniti život velika je čast za vojnika, istaknuo je u propovijedi kardinal Schönborn obraćajući se nazočnima na francuskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, apelirajući za zaštitu života od rođenja do prirodne smrti i očuvanje njegova dostojanstva. Ističući Blaženu Djevicu Mariju kao majku života, jer je rodila Krista, bečki nadbiskup Schönborn pozvao je nazočne da izmole od Blažene Djevice Marije da im da hrabrost kako bi mogli pozitivno odgovoriti životu u svim njegovim segmentima. “Marija nam je dala najdragocjenije, dala nam je Isusa. On je sam za sebe mogao reći ‘Ja sam kruh života’”, rekao je kardinal Schönborn zaključivši: “Želim vama, želim Europi, nove snage da izreče svoj ‘da’ životu, kako bi i nove generacije živjele”.

Nakon propovijedi, kardinal Schönborn je blagoslovio sedam križeva počasnih kapelana lurdskog svetišta, koje su rektor Svetišta Raymond Zambelli i dosadašnji ravnatelj Međunarodnog vojnog hodočašća Jean Louis Theron predali sedmorici zauzetih svećenika u promicanju hodočašća u Lurd. U ime Hrvatske križ je primio generalni vikar Vojnoga ordinarijata mons. Josip Šantić.

Za impozantnu glazbenu pratnju liturgijskoga pjevanja potrudio se službeni simfonijski orkestar Austrijske garde, a među pjevačima bili su i članovi Klape ‘Sv. Juraj’ Hrvatske ratne mornarice. Ravnatelj Theron zahvalio je na kraju misnoga slavlja svima koji su sudjelovali u organizaciji, provedbi i sudjelovali na jubilarnom hodočašću pozvavši ih da i dalje budu hodočasnici, jer za vjernika bilo kojega staleža itekako je potreban trajni hod u vjeri.

Predstavljanje države i hrvatskog narod

Šesnaesto vojno hodočašće - pripadnika Oružanih snaga RH, djelatnika MUP-a te hrvatskih branitelja, započelo je u utorak 20. svibnja misnim slavljem u paviljonu 35 Zagrebačkog velesajma.

- Nema globalnog mira bez pomirenja sa sobom i Bogom, a osim osobnog i međuosobnog pomirenja potrebno je pomirenje i na nacionalnoj razini, istaknuo je u propovijedi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac predvodeći misno slavlje u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Šantićem i biskupskim vikarom za pastoral fra Ivanom Nimcem te šezdesetak vojnih kapelana i drugih svećenika, pozvavši sve sudionike da hodočašće prožive u znaku mira.

Pozdravljajući na završetku misnoga slavlja sve hodočasnike vojnike, policajce, vatrogasce i branitelje, zapovjednik hodočašća brigadni general Slaven Zdilar, istaknuo je da se hrvatski hodočasnici pridružuju u svom najvećem broju ogromnoj vojsci Gospinih štovatelja te je zaželio da hodočašće bude vrijeme molitve za mir jer “s mirom u srcu i pred očima cijelog svijeta predstavljat ćemo hrvatske oružane snage, našu državu i hrvatski narod. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi Klape “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice i skupina Fides iz Zagreba, koji su oduševljeno pjevali na svime mjestima gdje su Hrvati sudjelovali.

Na putu prema Lurdu, hrvatski hodočasnici zaustavili su se u srijedu ujutro 21. svibnja u Avignonu gdje je u katedrali Majke Božje misno slavlje predvodio biskup Jezerinac, a propovijedao vojni kapelan o. Ivo Topalović. Avignon je grad u kojem je tijekom “avinjonskog sužanjstva” boravilo 7 papa, a i grad u kojem je utočište našao i zagrebački biskup bl. Augustin Kažotić koji se zbog nesuglasica s Anžuvincima maknuo iz Zagreba te mu je papa Ivan XXII. dao novu biskupiju u Luceri. Prije dolaska u Lurd hrvatski hodočasnici su razgledali i Carcassonne, najveću srednjovjekovnu utvrdu Europe, unutar koje se nalazi bazilika svetih Nazaira i Celza.

Neuništiva nada pobjede križa

Na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove u četvrtak 22. svibnja, misno slavlje u prepunoj Bazilici krunice predvodio je mons. Jezerinac pozvavši u uvodnom pozdravu na početku misnoga slavlja da se svi prisjete i ohrabre primjerom hrvatskih branitelja i vojnika koji su u Domovinskom ratu nosili oko vrata krunicu koja im je bila znak osnaženja i Božje blizine u zauzimanju za dostojanstvo svoga naroda i svakoga čovjeka. Propovijed o značenju svetkovine Tijelova i trajnog poziva da Krista nosimo svojim konkretnim djelima i u današnjem svijetu, izrekao je vojni kapelan fra Žarko Relota.

Nakon misnoga slavlja procesija s gotovo tri tisuće sudionika uputila se prema obližnjem vrhu brda Espeluguesa na križni put. Pobožnost križnoga puta predvodio je biskup Jezerinac, a na pojedinim postajama časnici i časnice te kapelani koji su čitali tekstove križnoga puta mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Ratka Perića. Vikar Nimac održao je kod XIV. postaje prigodni nagovor, pojasnivši početke pobožnosti križnog puta koja u središte stavlja Isusa Krista na njegovom zadnjem zemaljskom hodu.

“Upravo ovdje u iskustvu Lurda, na hodočasničkom putu Bog se očituje kao stvoritelj novoga čovjeka. Ovdje su milijuni vjernika svoju patnju otkrili kao istinski put spasenja, kao novinu života. Sto i pedeset godina ovdje dolaze bolesnici, patnici svake vrste, da na svome križnome putu susretnu uskrsloga Gospodina. Stoga i mi, hrvatski vojnici i policajci, ratnici i ranjeni patnici, ovdje u Lurdu možemo osobnim patnjama i u stradanjima svoga naroda iskusiti milosnu snagu križnoga puta”, protumačio je fra Nimac istaknuvši da je životni poziv vojnika i policajca izlagati se pogibelji, često i smrtnoj, za dobro drugoga, ali za to nisu dovoljni samo ideali nego je potrebna nadnaravna, nebeska snaga koju daje sam Isus.

Pozvavši sve nazočne da se sjete hrvatskih branitelja sa križnoga puta, onih nebrojenih u povorkama smrti, onih koji su izgubili sve zato što su se borili, ali nisu upali u očaj - jer su sačuvali pouzdanje u Boga, te stotina tisuća obespravljenih udovica koje su s pouzdanjem u Boga podizale brojnu djecu, nove naraštaje hrvatskih branitelja, fra Nimac je ukazao na duhovnost križa u kojoj se otkriva tajna vjere, neuništiva nada pobjede i očitovanje snage ljubavi s kojom se može izdržati do kraja. Na završetku križnoga puta, zapovjednik hodočašća general Zdilar zapalio je na prostoru uz Spilju ukazanja zavjetnu svijeću.

U poslijepodnevnim satima hodočasnici su se okupili u “Gradu sv. Petra” na pokorničko bogoslužje koje je predvodio mons. Šantić, a šezdesetak svećenika je zatim ispovijedalo u prekrasnom ambijentu “ispovjedaonica” u prirodi.

Rat i mir u video priči

Pozdravljajući u prepunoj lurdskoj župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova sve hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u petak 23. svibnja, mons. Jezerinac je na početku misnoga slavlja podsjetio kako je u toj crkvi krštena sv. Bernardica te je pozvao sve nazočne da si posvjeste značenje sakramenta krštenja i odgovornost zbog tog Božjeg djelovanja u svakodnevnom životu svakoga kršćanina.

“Došli smo danas u ovo sveto mjesto kako bismo po moćnom zagovoru Blažene Djevice Marije Bogu preporučili svoje domovine Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, svoje obitelji, ustanove našeg svakodnevnog života i rada, a posebno svakoga od nas”, rekao je u propovijedi Tomo Knežević, ravnatelj dušobrižništva katoličkih vjernika hrvatske sastavnice oružanih snaga Federacije Bosne i Hercegovine, pozvavši sve nazočne da u Lurdu promisle o svom životu i osobnoj vjeri kako bi još izgrađeniji i duhovno obogaćeniji mogli nositi svoj dio odgovornosti za budućnost, dijeleći to poslanje od svog osobnog probitka na dobro svakog čovjeka kojemu služe i na dobro svoje domovine. Iz Bosne i Hercegovine sudjelovalo je 100 vojnika, među kojima su bili i članovi puhačkog orkestra te trojica vojnih kapelana.

U poslijepodnevnim satima hrvatska je delegacija s Vojnim orkestrom sudjelovala u međunarodnom mimohodu upriličenom prilikom otvaranja Međunarodnog vojnog hodočašća. Brojni hodočasnici su se okupili u bazilici Pija X. u koju su ušli i vojni predstavnici zemalja hodočasnica sa svojim zastavama. Nakon kratkog uvoda austrijskog vojnog biskupa Christiana Wernera u meditaciju na temu patnje, smrti i uskrsnuća Kristova, u zamraćenoj bazilici je na video zidovima pušten 20 minutni slikovni prikaz s motivima ratnih stradanja i ljudske patnje te umjetničkih reprodukcija Kristove muke. Sve je to bilo popraćeno izuzetno snažnom glazbenom kulisom koja je u svojoj ekspresivnosti pratila provokaciju izazvanu s prikazanim slikama. Po završetku meditacije delegacije su iz bazilike Pija X. krenule prema Trgu Esplanade na kojem su se priključili tijelovskoj procesiji koju je i ove godine, već treću za redom, organizirao hrvatski Vojni ordinarijat, a za što je od mjerodavnih dobio najbolje pohvale.

Nakon blagoslova s Presvetim uslijedila je na trgu ispred bazilike krunice, video prezentacija o povijesti Međunarodnog vojnog hodočašća tijekom koje su prikazane i brojne civilne aktivnostima u kojima vojska sudjeluje pomažući ljudima.

Stvara se nove prostore mira

Iako je subota 24. travnja bila u znaku sudjelovanja vojske u “Selu gradnje mira”, na kojem su se vojske predstavljale po svojim aktivnostima u izgradnji mira, za hrvatske hodočasnike taj je dan bio i u znaku jutarnje mise u Špilji ukazanja. Predvodeći misno slavlje za sve hodočasnike iz slavenskih naroda, biskup Jezerinac je podsjetio na odanost kardinala bl. Alojzija Stepinca prema Majci Božjoj, a čija se velika slika od prošle godine nalazi u bazilici Pija X. na veoma počasnom mjestu blizu oltara i uz sliku Majke Božje Lurdske. Neka ovaj naš susret vojnika iz Europe i svijeta pridonese miru u našim srcima, rekao je mons. Jezerinac, ukazavši da molitveno okupljanje vojski svijeta na euharistijskom slavlju u Lurdu stvara nove prostore mira, gradeći tako ceste i mostove mira među ljudima.

Zajedničkim subotnjim rezanjem vrpce na ulazu u “Selo gradnje mira”, njemački ministar obrane Franz Josef Jung i francuski vojni izaslanici te vojni ordinariji - francuski Patrick de Gal i njemački Walter Mixa, simbolički su potvrdili kako je inicijativa od prije 50 godina imala smisla. Danas je prerasla u ozbiljan projekt za koji se organizatori pripremaju cijelu godinu i ima cijenjeni status na osobnom, vojnom i civilnom području. Iz Hrvatske je na hodočašće željelo ići još gotovo 2000 putnika ali zbog velikog broja hodočasnika u prigodi 150. obljetnice ukazanja, nije bilo smještaja u Lurdu. U organiziranju hodočašća Vojni ordinarijat te Ministarstvo obrane i Glavni stožer oružanih snaga imaju zavidnu profesionalnost i kooperativnost. Uz brojne zaslužne, nezaobilazni su mons. Šantić te s. Marija-Ana Kustura, vrhovna poglavarica Družbe sestra Malog Isusa i predsjednica Vijeća viših redovničkih poglavarica te bojnik Petar Klarić, načelnik Odjela za potporu Vojnog ordinarijata, čiji je doprinos, kao što se vidjelo na izvrsnom prijemu u nedjelju navečer za više od stotinu uzvanika i suradnika u hotelu Christine, vrlo cijenjen.

A da Lurd osvaja, potvrđuje i bojnik 74-godišnji Paško Glasnović koji je s ovogodišnjim putovanjem zaokružio 40 zavjetnih hodočašća zaredom i uvijek mu zaigra srca kad čuje lurdsku melodiju i molitvu pozdrava i rastanka “Ave, ave, ave Maria...” GLAS KONCILA, Nedjeljko Pintarić

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi