Vijesti

17. godišnjica Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Srijeda, 28. 05. 2008.

Otac biskup i generalni vikar sudjelovali su u Središnjoj svečanost kojom je obilježena 17. godišnjica Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske na Gradskom stadionu u Karlovcu, a nazočili su joj najviši civilni i vojni dužnosnici predvođeni predsjednicima države, sabora i vlade, Stjepanom Mesićem, Lukom Bebićem i Ivom Sanaderom. 

Svečanost je bila u znaku brojnih i zanimljivih događanja kojima su predstavljene Oružane snage danas. 
 
Uz taj blagdan otac biskup je u crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio koncelebriranu sv. Misu s generalnim vikarom i kapelanom zapovjedništva kopnene vojske te vojnim kapelanima i susjednim župnicima slavio zahvale za Domovinu sjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtva u Domovinskom ratu. Ovoj sv. Misi sudjelovali su visoki dužnosnici  MORH-a OS RH, MUP-a i ravnateljstva policije. U propovijedi je  otac biskup podsjetio na liturgijska čitanja koja potiču na razmišljanje o miru, o njegovim izvorima te njegovoj djelotvornosti kako za pojedinca tako i za cijeli svijet. Biskup Jezerinac istaknuo je da su oružane snage jedne zemlje stvorene u cilju održavanja mira. To vrijedi i za hrvatske oružane snage, koje su nastale u posebno složenim ratnim okolnostima, veoma presudnim u trenucima hrvatske povijesti, kad je trebalo zaustaviti neprijateljsku agresiju te u isto vrijeme ustrojiti vlastitu oružanu silu. Najveća snaga u tom trenutku bila nam je vjera u Boga i zajednička sloga, koju bi trebalo stalno podržavati, rekao je vojni biskup. "Slaveći danas dan Oružanih snaga RH spominjemo se svih muka kroz koje su one prošle, počevši od stvaranja do danas. Spominjemo se prije svega nezaboravnih i dragih prijatelja koji su ugradili svoje živote u slobodu Domovine i temelje mira. Spominjemo se i svih onih djela, koja su pridonijeli stvaranju ozračja mira među narodima svijeta. Riječi zahvale nisu nedostajale kad je riječ o hrvatskoj vojsci i policiji. Sve nas to, i još mnogo drugih stvari, još više obvezuje da naše vojno-redarstvene snage i dalje stoje na braniku mira i slobode, da u sebi izgrađuju mir. Samo tako bit ćemo kadri dati svoj obol velikoj europskoj i svjetskoj obitelji koja se sve više ujedinjuje. Najveće pobjede jedne oružane sile nisu na bojnom ratištu, nego u vlastitom srcu njenih pripadnika, koji stvaraju ozračje tolerantnosti i mira u svijetu. Na to nas obvezuju i naši pokojni branitelji. Stoga ih se u ovom misnom slavlju sa zahvalnošću i molitveno spominjemo", istaknuo je biskup Jezerinac. Završavajući propovijed čestitao je svim pripadnicima hrvatskih oružanih snaga njihov dan, te podsjetio da kad je riječ o miru, bit će korisno ako sebi posvijestimo činjenicu da i mediji mogu dati veliki doprinos ozračju mira. Zavaljujući tehnološkom razvitku sredstva društvene komunikacije kadra su učiniti velike stvari za dobro ljudi, poglavito kad je riječ o širenju demokracije danas u svijetu i dijaloga među narodima. Pa opravdano očekujemo i njihov doprinos na promicanju mira i stvaranja pozitivnog ozračja u našem društvu te više pozitivnog pristupa prema hrvatskim oružanim snagama bez kojih ne bismo mogli zamisliti našu slobodu, tim više što je velik broj ljudi dao svoje živote, a mnogi nose i ožiljke Domovinskog rata, rekao je na kraju propovijedi biskup Jezerinac. Misu je pjevanjem uveličala klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice.
 
Poslije podne proslava je nastavljena postrojavanjem ešalona hrvatske vojske na gradskom stadionu NK Karlovac. 
 
Nakon pregleda svečanog postroja, prijavak predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku OS RH Stjepanu Mesiću podnio je zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, a nakon intoniranja državne himne minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima. 
 
"Danas baš kao i u vrijeme Domovinskog rata građani Republike Hrvatske imaju siguran oslonac i mogu se pouzdati u svoje Oružane snage" kazao je načelnik GS OSRH-a general zbora Josip Lucić. Istaknuo je i da sudjelujući u mirovnim misijama pripadnici OS-a doprinose svjetskom miru i stabilnosti, te istodobno šire ugled naše zemlje u svijetu. 
 
Ministar obrane Branko Vukelić obratio se nazočnima kazavši da: "Danas kad je za nama Domovinski rat i sedamnaest godina izgradnje Oružanih snaga, s pravom možemo reći da smo ponosni. U Domovinskom ratu obranili smo domovinu, a po svršetku rata Oružane snage su krenule putem reformi da bi dosegle razinu suvremenih, dobro opremljenih vojski". Ukazao je i na značaj sudjelovanja pripadnika OS-a u mirovnim misijama iz kojih nam dolaze "pohvale i izvrsne ocjene", te napomenuo kako se težnja da dosegnemo standarde, koji bi nam otvorili vrata euroatlantskih asocijacija, ostvaruje čemu najbolje svjedoči pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu. 
 
Podsjećajući na prvo postrojavanje prije sedamnaest godina na stadionu u Zagrebu u Kranjčevićevoj, premijer Ivo Sanader istaknuo je kako "s ponosom možemo ustvrditi da na ovom stadionu u Karlovcu zaokružujemo povijesni tijek koji je započet postrojavanjem naših prvih postrojbi na zagrebačkom stadionu. Vojska koja je pobijedila u ratu pokazala je da može ostvariti i značajne uspjehe u miru i time dodatno pridonijeti sigurnosti i međunarodnoj afirmaciji Republike Hrvatske." Razdoblje stvaranja i konsolidacije Oružanih snaga zaokruženo je, istaknuo je premijer, dobivanjem pozivnice za članstvo u NATO-u. 
 
Na stvaranje i razvoj hrvatskih Oružanih snaga podsjetio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Istaknuo je kako Hrvatska danas gradi mir te predstavlja ugledni čimbenik u ovom dijelu Europe u stvaranju mira i suradnje među državama. 
 
Čestitajući svim pripadnicima Oružanih snaga njihov dan Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS-a Stjepan Mesić istaknuo je kako su upravo oni zajedno sa svim braniteljima i cjelokupnim društvom imali važno mjesto u događanjima koja su dovela do međunarodnog priznanja Hrvatske i oslobađanja njezinog teritorija. "U vrlo teškim trenucima preuzeli ste svoj dio odgovornosti i ispunili naša očekivanja". Govoreći o daljnjem razvoju Oružanih snaga predsjednik Mesić napomenuo je kako od ove godine izgrađujemo profesionalnu vojsku što je jednako velik izazov za naše društvo kao i za Oružane snage, te da smo novi sustav odlučili graditi u skladu s dobrom praksom i načelima demokratskih političkih poredaka. "Hrvatskog profesionalnog vojnika vidim kao osobu koja u sebi nosi svu odlučnost branitelja iz Domovinskog rata, ali i osobu koja će biti vrhunski obučena i opremljena" kazao je predsjednik Mesić. 
 
Posebno zanimljiv i dojmljiv završetak svečanosti na stadionu u Karlovcu označilo je ispaljivanje sedamnaest počasnih plotuna iz 12 topova 76 mm. Uz letački program HRZ-a, koji je završio efektnim nastupom akro grupe HRZ-a "Krila oluje", također se mogao vidjeti i nastup pripadnika jedne od najelitnijih postrojbi OS RH-a, Bojne za specijalna djelovanja, koji su izveli situacijske vježbe iskrcavanja snaga iz helikoptera na nepristupačnom terenu, izvlačenje snaga helikopterom i rješavanje talačke situacije, za gledatelje atraktivnih, ali itekako složenih i zahtjevnih. 
 
Svečanost obilježavanja Dana oružanih snaga i Dana HKoV-a završila je simbolično, veličanstvenim desantiranjem 17 padobranaca iz helikoptera, sa visine od dvije tisuće metara.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi