Vijesti

17. godišnjica Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Srijeda, 28. 05. 2008.

Otac biskup i generalni vikar sudjelovali su u Središnjoj svečanost kojom je obilježena 17. godišnjica Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske na Gradskom stadionu u Karlovcu, a nazočili su joj najviši civilni i vojni dužnosnici predvođeni predsjednicima države, sabora i vlade, Stjepanom Mesićem, Lukom Bebićem i Ivom Sanaderom. 

Svečanost je bila u znaku brojnih i zanimljivih događanja kojima su predstavljene Oružane snage danas. 
 
Uz taj blagdan otac biskup je u crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio koncelebriranu sv. Misu s generalnim vikarom i kapelanom zapovjedništva kopnene vojske te vojnim kapelanima i susjednim župnicima slavio zahvale za Domovinu sjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtva u Domovinskom ratu. Ovoj sv. Misi sudjelovali su visoki dužnosnici  MORH-a OS RH, MUP-a i ravnateljstva policije. U propovijedi je  otac biskup podsjetio na liturgijska čitanja koja potiču na razmišljanje o miru, o njegovim izvorima te njegovoj djelotvornosti kako za pojedinca tako i za cijeli svijet. Biskup Jezerinac istaknuo je da su oružane snage jedne zemlje stvorene u cilju održavanja mira. To vrijedi i za hrvatske oružane snage, koje su nastale u posebno složenim ratnim okolnostima, veoma presudnim u trenucima hrvatske povijesti, kad je trebalo zaustaviti neprijateljsku agresiju te u isto vrijeme ustrojiti vlastitu oružanu silu. Najveća snaga u tom trenutku bila nam je vjera u Boga i zajednička sloga, koju bi trebalo stalno podržavati, rekao je vojni biskup. "Slaveći danas dan Oružanih snaga RH spominjemo se svih muka kroz koje su one prošle, počevši od stvaranja do danas. Spominjemo se prije svega nezaboravnih i dragih prijatelja koji su ugradili svoje živote u slobodu Domovine i temelje mira. Spominjemo se i svih onih djela, koja su pridonijeli stvaranju ozračja mira među narodima svijeta. Riječi zahvale nisu nedostajale kad je riječ o hrvatskoj vojsci i policiji. Sve nas to, i još mnogo drugih stvari, još više obvezuje da naše vojno-redarstvene snage i dalje stoje na braniku mira i slobode, da u sebi izgrađuju mir. Samo tako bit ćemo kadri dati svoj obol velikoj europskoj i svjetskoj obitelji koja se sve više ujedinjuje. Najveće pobjede jedne oružane sile nisu na bojnom ratištu, nego u vlastitom srcu njenih pripadnika, koji stvaraju ozračje tolerantnosti i mira u svijetu. Na to nas obvezuju i naši pokojni branitelji. Stoga ih se u ovom misnom slavlju sa zahvalnošću i molitveno spominjemo", istaknuo je biskup Jezerinac. Završavajući propovijed čestitao je svim pripadnicima hrvatskih oružanih snaga njihov dan, te podsjetio da kad je riječ o miru, bit će korisno ako sebi posvijestimo činjenicu da i mediji mogu dati veliki doprinos ozračju mira. Zavaljujući tehnološkom razvitku sredstva društvene komunikacije kadra su učiniti velike stvari za dobro ljudi, poglavito kad je riječ o širenju demokracije danas u svijetu i dijaloga među narodima. Pa opravdano očekujemo i njihov doprinos na promicanju mira i stvaranja pozitivnog ozračja u našem društvu te više pozitivnog pristupa prema hrvatskim oružanim snagama bez kojih ne bismo mogli zamisliti našu slobodu, tim više što je velik broj ljudi dao svoje živote, a mnogi nose i ožiljke Domovinskog rata, rekao je na kraju propovijedi biskup Jezerinac. Misu je pjevanjem uveličala klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice.
 
Poslije podne proslava je nastavljena postrojavanjem ešalona hrvatske vojske na gradskom stadionu NK Karlovac. 
 
Nakon pregleda svečanog postroja, prijavak predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku OS RH Stjepanu Mesiću podnio je zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, a nakon intoniranja državne himne minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima. 
 
"Danas baš kao i u vrijeme Domovinskog rata građani Republike Hrvatske imaju siguran oslonac i mogu se pouzdati u svoje Oružane snage" kazao je načelnik GS OSRH-a general zbora Josip Lucić. Istaknuo je i da sudjelujući u mirovnim misijama pripadnici OS-a doprinose svjetskom miru i stabilnosti, te istodobno šire ugled naše zemlje u svijetu. 
 
Ministar obrane Branko Vukelić obratio se nazočnima kazavši da: "Danas kad je za nama Domovinski rat i sedamnaest godina izgradnje Oružanih snaga, s pravom možemo reći da smo ponosni. U Domovinskom ratu obranili smo domovinu, a po svršetku rata Oružane snage su krenule putem reformi da bi dosegle razinu suvremenih, dobro opremljenih vojski". Ukazao je i na značaj sudjelovanja pripadnika OS-a u mirovnim misijama iz kojih nam dolaze "pohvale i izvrsne ocjene", te napomenuo kako se težnja da dosegnemo standarde, koji bi nam otvorili vrata euroatlantskih asocijacija, ostvaruje čemu najbolje svjedoči pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu. 
 
Podsjećajući na prvo postrojavanje prije sedamnaest godina na stadionu u Zagrebu u Kranjčevićevoj, premijer Ivo Sanader istaknuo je kako "s ponosom možemo ustvrditi da na ovom stadionu u Karlovcu zaokružujemo povijesni tijek koji je započet postrojavanjem naših prvih postrojbi na zagrebačkom stadionu. Vojska koja je pobijedila u ratu pokazala je da može ostvariti i značajne uspjehe u miru i time dodatno pridonijeti sigurnosti i međunarodnoj afirmaciji Republike Hrvatske." Razdoblje stvaranja i konsolidacije Oružanih snaga zaokruženo je, istaknuo je premijer, dobivanjem pozivnice za članstvo u NATO-u. 
 
Na stvaranje i razvoj hrvatskih Oružanih snaga podsjetio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Istaknuo je kako Hrvatska danas gradi mir te predstavlja ugledni čimbenik u ovom dijelu Europe u stvaranju mira i suradnje među državama. 
 
Čestitajući svim pripadnicima Oružanih snaga njihov dan Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS-a Stjepan Mesić istaknuo je kako su upravo oni zajedno sa svim braniteljima i cjelokupnim društvom imali važno mjesto u događanjima koja su dovela do međunarodnog priznanja Hrvatske i oslobađanja njezinog teritorija. "U vrlo teškim trenucima preuzeli ste svoj dio odgovornosti i ispunili naša očekivanja". Govoreći o daljnjem razvoju Oružanih snaga predsjednik Mesić napomenuo je kako od ove godine izgrađujemo profesionalnu vojsku što je jednako velik izazov za naše društvo kao i za Oružane snage, te da smo novi sustav odlučili graditi u skladu s dobrom praksom i načelima demokratskih političkih poredaka. "Hrvatskog profesionalnog vojnika vidim kao osobu koja u sebi nosi svu odlučnost branitelja iz Domovinskog rata, ali i osobu koja će biti vrhunski obučena i opremljena" kazao je predsjednik Mesić. 
 
Posebno zanimljiv i dojmljiv završetak svečanosti na stadionu u Karlovcu označilo je ispaljivanje sedamnaest počasnih plotuna iz 12 topova 76 mm. Uz letački program HRZ-a, koji je završio efektnim nastupom akro grupe HRZ-a "Krila oluje", također se mogao vidjeti i nastup pripadnika jedne od najelitnijih postrojbi OS RH-a, Bojne za specijalna djelovanja, koji su izveli situacijske vježbe iskrcavanja snaga iz helikoptera na nepristupačnom terenu, izvlačenje snaga helikopterom i rješavanje talačke situacije, za gledatelje atraktivnih, ali itekako složenih i zahtjevnih. 
 
Svečanost obilježavanja Dana oružanih snaga i Dana HKoV-a završila je simbolično, veličanstvenim desantiranjem 17 padobranaca iz helikoptera, sa visine od dvije tisuće metara.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi