Vijesti

17. godišnjica Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Srijeda, 28. 05. 2008.

Otac biskup i generalni vikar sudjelovali su u Središnjoj svečanost kojom je obilježena 17. godišnjica Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske na Gradskom stadionu u Karlovcu, a nazočili su joj najviši civilni i vojni dužnosnici predvođeni predsjednicima države, sabora i vlade, Stjepanom Mesićem, Lukom Bebićem i Ivom Sanaderom. 

Svečanost je bila u znaku brojnih i zanimljivih događanja kojima su predstavljene Oružane snage danas. 
 
Uz taj blagdan otac biskup je u crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio koncelebriranu sv. Misu s generalnim vikarom i kapelanom zapovjedništva kopnene vojske te vojnim kapelanima i susjednim župnicima slavio zahvale za Domovinu sjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtva u Domovinskom ratu. Ovoj sv. Misi sudjelovali su visoki dužnosnici  MORH-a OS RH, MUP-a i ravnateljstva policije. U propovijedi je  otac biskup podsjetio na liturgijska čitanja koja potiču na razmišljanje o miru, o njegovim izvorima te njegovoj djelotvornosti kako za pojedinca tako i za cijeli svijet. Biskup Jezerinac istaknuo je da su oružane snage jedne zemlje stvorene u cilju održavanja mira. To vrijedi i za hrvatske oružane snage, koje su nastale u posebno složenim ratnim okolnostima, veoma presudnim u trenucima hrvatske povijesti, kad je trebalo zaustaviti neprijateljsku agresiju te u isto vrijeme ustrojiti vlastitu oružanu silu. Najveća snaga u tom trenutku bila nam je vjera u Boga i zajednička sloga, koju bi trebalo stalno podržavati, rekao je vojni biskup. "Slaveći danas dan Oružanih snaga RH spominjemo se svih muka kroz koje su one prošle, počevši od stvaranja do danas. Spominjemo se prije svega nezaboravnih i dragih prijatelja koji su ugradili svoje živote u slobodu Domovine i temelje mira. Spominjemo se i svih onih djela, koja su pridonijeli stvaranju ozračja mira među narodima svijeta. Riječi zahvale nisu nedostajale kad je riječ o hrvatskoj vojsci i policiji. Sve nas to, i još mnogo drugih stvari, još više obvezuje da naše vojno-redarstvene snage i dalje stoje na braniku mira i slobode, da u sebi izgrađuju mir. Samo tako bit ćemo kadri dati svoj obol velikoj europskoj i svjetskoj obitelji koja se sve više ujedinjuje. Najveće pobjede jedne oružane sile nisu na bojnom ratištu, nego u vlastitom srcu njenih pripadnika, koji stvaraju ozračje tolerantnosti i mira u svijetu. Na to nas obvezuju i naši pokojni branitelji. Stoga ih se u ovom misnom slavlju sa zahvalnošću i molitveno spominjemo", istaknuo je biskup Jezerinac. Završavajući propovijed čestitao je svim pripadnicima hrvatskih oružanih snaga njihov dan, te podsjetio da kad je riječ o miru, bit će korisno ako sebi posvijestimo činjenicu da i mediji mogu dati veliki doprinos ozračju mira. Zavaljujući tehnološkom razvitku sredstva društvene komunikacije kadra su učiniti velike stvari za dobro ljudi, poglavito kad je riječ o širenju demokracije danas u svijetu i dijaloga među narodima. Pa opravdano očekujemo i njihov doprinos na promicanju mira i stvaranja pozitivnog ozračja u našem društvu te više pozitivnog pristupa prema hrvatskim oružanim snagama bez kojih ne bismo mogli zamisliti našu slobodu, tim više što je velik broj ljudi dao svoje živote, a mnogi nose i ožiljke Domovinskog rata, rekao je na kraju propovijedi biskup Jezerinac. Misu je pjevanjem uveličala klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice.
 
Poslije podne proslava je nastavljena postrojavanjem ešalona hrvatske vojske na gradskom stadionu NK Karlovac. 
 
Nakon pregleda svečanog postroja, prijavak predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku OS RH Stjepanu Mesiću podnio je zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, a nakon intoniranja državne himne minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima. 
 
"Danas baš kao i u vrijeme Domovinskog rata građani Republike Hrvatske imaju siguran oslonac i mogu se pouzdati u svoje Oružane snage" kazao je načelnik GS OSRH-a general zbora Josip Lucić. Istaknuo je i da sudjelujući u mirovnim misijama pripadnici OS-a doprinose svjetskom miru i stabilnosti, te istodobno šire ugled naše zemlje u svijetu. 
 
Ministar obrane Branko Vukelić obratio se nazočnima kazavši da: "Danas kad je za nama Domovinski rat i sedamnaest godina izgradnje Oružanih snaga, s pravom možemo reći da smo ponosni. U Domovinskom ratu obranili smo domovinu, a po svršetku rata Oružane snage su krenule putem reformi da bi dosegle razinu suvremenih, dobro opremljenih vojski". Ukazao je i na značaj sudjelovanja pripadnika OS-a u mirovnim misijama iz kojih nam dolaze "pohvale i izvrsne ocjene", te napomenuo kako se težnja da dosegnemo standarde, koji bi nam otvorili vrata euroatlantskih asocijacija, ostvaruje čemu najbolje svjedoči pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu. 
 
Podsjećajući na prvo postrojavanje prije sedamnaest godina na stadionu u Zagrebu u Kranjčevićevoj, premijer Ivo Sanader istaknuo je kako "s ponosom možemo ustvrditi da na ovom stadionu u Karlovcu zaokružujemo povijesni tijek koji je započet postrojavanjem naših prvih postrojbi na zagrebačkom stadionu. Vojska koja je pobijedila u ratu pokazala je da može ostvariti i značajne uspjehe u miru i time dodatno pridonijeti sigurnosti i međunarodnoj afirmaciji Republike Hrvatske." Razdoblje stvaranja i konsolidacije Oružanih snaga zaokruženo je, istaknuo je premijer, dobivanjem pozivnice za članstvo u NATO-u. 
 
Na stvaranje i razvoj hrvatskih Oružanih snaga podsjetio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Istaknuo je kako Hrvatska danas gradi mir te predstavlja ugledni čimbenik u ovom dijelu Europe u stvaranju mira i suradnje među državama. 
 
Čestitajući svim pripadnicima Oružanih snaga njihov dan Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS-a Stjepan Mesić istaknuo je kako su upravo oni zajedno sa svim braniteljima i cjelokupnim društvom imali važno mjesto u događanjima koja su dovela do međunarodnog priznanja Hrvatske i oslobađanja njezinog teritorija. "U vrlo teškim trenucima preuzeli ste svoj dio odgovornosti i ispunili naša očekivanja". Govoreći o daljnjem razvoju Oružanih snaga predsjednik Mesić napomenuo je kako od ove godine izgrađujemo profesionalnu vojsku što je jednako velik izazov za naše društvo kao i za Oružane snage, te da smo novi sustav odlučili graditi u skladu s dobrom praksom i načelima demokratskih političkih poredaka. "Hrvatskog profesionalnog vojnika vidim kao osobu koja u sebi nosi svu odlučnost branitelja iz Domovinskog rata, ali i osobu koja će biti vrhunski obučena i opremljena" kazao je predsjednik Mesić. 
 
Posebno zanimljiv i dojmljiv završetak svečanosti na stadionu u Karlovcu označilo je ispaljivanje sedamnaest počasnih plotuna iz 12 topova 76 mm. Uz letački program HRZ-a, koji je završio efektnim nastupom akro grupe HRZ-a "Krila oluje", također se mogao vidjeti i nastup pripadnika jedne od najelitnijih postrojbi OS RH-a, Bojne za specijalna djelovanja, koji su izveli situacijske vježbe iskrcavanja snaga iz helikoptera na nepristupačnom terenu, izvlačenje snaga helikopterom i rješavanje talačke situacije, za gledatelje atraktivnih, ali itekako složenih i zahtjevnih. 
 
Svečanost obilježavanja Dana oružanih snaga i Dana HKoV-a završila je simbolično, veličanstvenim desantiranjem 17 padobranaca iz helikoptera, sa visine od dvije tisuće metara.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi