Vijesti

20. obljetnica obrane Novigrada u akciji Maslenica

Subota, 26. 01. 2013.

tekst i foto: Robert Ćaran

tekst i foto: Robert Ćaran

U subotu 26. siječnja 2013. godine u Novigradu je obilježena 20. obljetnica pogibije devet pripadnika HRM-a i petorice pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“ u operaciji „Maslenica“. Operacijom  „Maslenica“ ponovno je bio spojen sjever i jug Hrvatske.  Vojno-redarstvena operacija „Maslenica“ je bila ključna za obranu i daljnja bojna djelovanja Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Početkom veljače 1993. godine srpske brojne dobrovoljačke snage krenule su kontranapad, gdje je prijetila realna opasnost ponovnog zauzimanja Novskog ždrila i uspjeha cijele operacije „Maslenica“. U tome su ih u Novigradu, u teškom boju spriječili hrabri gardisti „Gromovi“ i hrvatski ratni mornari, posebno pulske „Vange“.

Svake godine Općina Novigrad i Osnovna škola Novigrad u suradnji s braniteljskim udrugama, organiziraju prigodne komemoracije u kojima se prisjećaju hrabrosti hrvatskih branitelja i žrtve 14 poginulih pripadnika HV-a i HRM-a. Na spomenicima poginulim pripadnicima HRM-a i 2. gardijske brigade „Gromovi“ mnogobrojna županijska, općinska i braniteljska izaslanstva u spomen na poginule položila su vijence i zapalila svijeće kao i zapovjednik 2. mehanizirane bojne bojne „Gromovi“, gmtbr, pukovnik Dražen Sebastijan te predstavnici HRM-a. Izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, Ive Josipovića bio je načelnik stožera HRM-a, kapetan bojnog broda Predrag Stipanović koji je položio vijence i zapalio svijeće te je u prigodnom obraćanju istaknuo da su u operaciji „Maslenica“ hrvatski branitelji bili vođeni voljom i željom za slobodom i ljubavlju prema svojoj Domovini, svojoj obitelji, djeci i svojoj budućnosti. „No nažalost kako je to i hrvatska povijest pokazala nismo to mogli učiniti bez žrtava, zato i jesmo ovdje da im odamo počast.“ No unatoč žrtvama i boli za poginulima osjećamo ponos da smo bili skupa s tim ljudima i da smo stvorili slobodnu Republiku Hrvatsku, i ponos da ta žrtva nije bila uzaludna. Dalje je istaknuo da je Hrvatska danas slobodna zemlja, zemlja tolerancije i poštivanja ljudskih prava visoke tolerancije i punopravni član međunarodne zajednice.  Ispred nas su određeni izazovi i vjerujem da ćemo im se oduprijeti kao što smo to znali i 90-tih i da će ova zemlja biti zemlja prosperiteta naglasio je izaslanik predsjednika RH.

Molitve za poginule predvodili su na spomeniku poginulim mornarima don Pave Zubčić, novigradski župnik, a na spomeniku poginulim „Gromovima“ vojni kapelan iz Petrinje don Milenko Majić. „Zahvaljujemo Ti Gospodine Bože za naše prijatelje koji su nam bliski i dragi, a koji su stradali u obrani naše Domovine. Zahvaljujemo Ti na njihovoj hrabrosti i odlučnosti te na svemu prijateljstvu što nam je od njih poteklo, za mir koji su u nas unosili … (…) Kada su polazili možda nisu razmišljali da je to odlazak u jednom smjeru, odlazak bez povratka, oni su svoju zemaljsku obitelj zamijenili brojnom obitelji poginulih bojovnika, a svoj zemaljski dom nebeskim utočištem. Vjerujemo da si njihovu žrtvu nagradio i u svoje kraljevstvo ih uveo, ne kao izbjeglice koji pred zlom bježe, nego kao hrabre ratnike koji su se spremni suprotstaviti zlu i podario im vječni mir u svojoj blizini.“

Nakon komemoracije izaslanik predsjednika RH uručio je odličja RH istaknutim pripadnicima ratnih veterana „Vangi“ dodijeljena od predsjednika RH.

Poslije prigodnog programa te druženja branitelja i građana Novigrada, ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“ zajedno s mještanima i domaćim braniteljima položili su vijence i zapalili svijeće u susjednom Paljuvu, na spomeniku poginulim braniteljima u tome mjestu. Molitvu za poginule predvodio je vojni kapelan Milenko Majić.

Molitva vojnog kapelana:

Gospodine i Bože naš okupili smo se ovdje na spomen žrtve naših prijatelja koji su na oltar Domovine prinijeli svoje živote.

U jednom svome govoru si rekao da nema veće ljubavi od one kada se položi život za svoje prijatelje. Naši poginuli prijatelji osjetili su poziv svoje obitelji, svojih prijatelja, svoga naroda i Domovine. Osjetili su poziv mučeničkog Novigrada i na zapovijed svoga i našega vrhovnog zapovjednika dr. Tuđmana odgovorili su riječju: „Evo nas, nas pošalji u zaštitu naših obitelji, našeg naroda, ali i Novigrada od zla koje mu je prijetilo“.

Kada su polazili možda nisu razmišljali da je to odlazak u jednom smjeru, odlazak bez povratka, oni su svoju zemaljsku obitelj zamijenili brojnom obitelji poginulih bojovnika, a svoj zemaljski dom nebeskim utočištem. Vjerujemo da si njihovu žrtvu nagradio i u svoje kraljevstvo ih uveo, ne kao izbjeglice koji pred zlom bježe, nego kao hrabre ratnike koji su se spremni suprotstaviti zlu i podario im vječni mir u svojoj blizini.

Molimo Te izlij svoj blagoslov na ovaj spomenik i na ovo krvlju natopljeno mjesto. neka ovaj spomenik bude opomena i podsjetnik svakom putniku koji ovuda naiđe da na trenutak zastane, te izrazi zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su nas zadužili svojom žrtvom. Neka se pomoli za njihovu dušu i nastavi dalje svojim putem znajući da prolazi krvlju natopljenim prostorom.

Neka ovaj spomenik i svi spomenici poginulim braniteljima budu škola našim mladima, koji nisu doživjeli ovo krvoproliće, kako se brani i žrtvuje za svoj narod.

Oče naš…

Pomolimo se!

„Zahvaljujemo Ti Gospodine Bože za naše prijatelje koji su nam bliski i dragi, a koji su stradali u obrani naše Domovine.

Zahvaljujemo Ti na njihovoj hrabrosti i odlučnosti te na svemu prijateljstvu što nam je od njih poteklo, za mir koji su u nas unosili

Zahvaljujemo Ti što su se kroz patnju naučili poslušnosti, i što su u mijenama ovog nestalnog života zavrijedili da ih poštujemo.

Molimo te ne daj da se izgubi ili zaboravi išta od njihovih napora, ono što su živjeli i činili, a osobito ono što su dali za slobodu svoga naroda i Domovine.

Nauči nas, kao i one koje koji će doći poslije nas da cijenimo sve što njima bijaše sveto i da u svemu u čem su bili veliki i dalje nama zbore.

Molimo Te da nastave živjeti u svojoj djeci, u njihovu srcu i smjelosti njihova života, u njihovim mislima i savjestima.

Učini Gospodine da nas njihova žrtva danas sve više povezuje te u miru i prijateljstvu zajednički upoznamo tvoje obećanje da ćeš i nama biti vjeran kada umremo.

Pokoj vječni daruj im Gospodine…

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi