Vijesti

21. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak

Nedjelja, 01. 05. 2016.

U Okučanima, prigodom proslave 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, 1. svibnja, održan je program u okviru kojega je slavljena i sveta misa za poginule hrvatske branitelje. U prvom dijelu programa poginulim braniteljima odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima. Molitvu za sve pokojne branitelje predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu slavljena je u župnoj crkvi Sv. Vida. Predvoditelj misnog slavlja, požeški biskup mons. Antun Škvorčević u uvodnoj riječi je kazao: „Poštovana i draga braćo i sestre. Sve vas od srca pozdravljam na spomenu 21. obljetnice vojno redarstvene akcije 'Bljesak'. Izraze osobite dobrodošlice upućujem vojnom ordinariju msgr. Juri Bogdanu, koji je prvi puta s nama u Okučanima, kao i vojnom ordinariju u miru mons. Jurju Jezerincu, sa zahvalnošću za njegovo dosadašnje duhovno služenje vojnim i redarstvenim snagama. Srdačno pozdravljam sve nazočne vojne svećenike kao i svećenike iz Novogradiškog dekanata te vjernike okučanske župe, koji su najvećim djelom nakon 'Bljeska' i 'Oluje' bili nasilno potjerani sa svojih banjalučkih i drugih ognjišta te se naselili u Okučanima i okolici. Osobita snaga ovog slavlja su nazočni hrvatski branitelji, napose stopostotni invalidi, te njima, obiteljima i rodbini poginulih i preminulih branitelja upućujem izraze iskrene dobrodošlice. Pozdravljam poštovanog predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Hrvatske vlade, ministre i druge javne državne i lokalne dužnosnike, predstavnike Hrvatske vojske na čelu s načelnikom Glavnog stožera te predstavnike Hrvatske policije.

Okupili smo se u okučanskoj župnoj crkvi sv. Vida oko Isusa Krista, pobjednika nad zlom i smrću, da bismo u njegovu svjetlu razmišljali o hrvatskoj pobjedi u akciji 'Bljesak' te njegovoj žrtvi na križu povjerili položene živote naših branitelja, kao i sve druge poginule u Domovinskom ratu. Molimo da nam Duh Sveti, kojeg je Isus – kako ćemo čuti u današnjem evanđelju – obećao učenicima, pomogne razumjeti duboku istinu pobjedničke ljubavi naših branitelja koja ne stvara podjele, nego povezuje u zajedništvo slobode. Pokajmo se za sve ono što u nama nije dostojno Božje ljubavi i žrtve naših branitelja.“

U homiliji vojni ordinarij Jure Bogdan je protumačio nedjeljna sveta čitanja, a zatim se osvrnuo na akciju „Bljesak“ pitajući: „Zašto mi ustvari komemoriramo ovaj i ovakve događaje i zašto se vjernički ovdje sastajemo?“ i odgovorio da „komemoriramo dane u kojima je zemlji i čovjeku vraćena sloboda, nada i sigurnost da nikada ono tuđe nije izvor blagoslova ni jamstvo budućnosti. Komemoriramo smjelost, odvažnost, domoljublje, čovjekoljublje i snagu svjetla što ga je upalila ljubav prema čovjeku i ljudskim vrijednostima. Komemoriramo prolivenu krv svakog poginulog čovjeka s porukom da se na prolivenoj krvi čovjeka ne smije graditi nijedno društvo niti očekivati mir. Prolijevanje krvi ne smije biti put ljudske slobode ni ljudske civilizacije“, rekao je biskup Jure. Naglasio je da mi „poštujemo prolivenu krv za slobodu koju danas imamo. Naša sloboda je nikla iz krvi koja kad je potekla, označila je smrt onih čija je bila. Strašno je ozbiljna naša sloboda. Ona nam ne daje pravo da obezvrjeđujemo mladiće i djevojke, očeve i majke koji su sebe izložili do mjere smrti kako bi mi danas u slobodi stajali. Ovi događaji moraju pisati drugačiju povijest od one što ju naše povjesnice pišu ovih dvadeset pet godina: gotovo da se nigdje ne prepoznaje 'svetost' prolivene krvi: ni u obiteljima, ni u školama, ni u medijima, ni u gospodarstvu, ni u međuljudskim odnosima, ni u vrijednostima za koje se društvo zalaže, ni u nadi društva“. Upozorio je da se „olako prelazi preko ovakvih komemoracija i ponekad se čini da s datumom završava sva poruka i zahtjevnost samih događaja. Poruka i poziv su jasni za sve nas: čuvati svetost slobode koja je nastala snagom ljubavi, a ne odmazde i osvete. Ova se sloboda hrani ljubavlju, odricanjem, međusobnim uvažavanjem, poštenjem, radinošću, vrednotama duha, snagom vjere, povjerenjem u sebe i oslanjanjem na Boga. Stvarati i graditi društvo, u zajedništvu i poštivanju drugih i drugačijih. Izgrađivati društvo, koje će na ovim prostorima imati ulogu znaka da je na pomolu čovječniji svijet i mir koji će svima omogućiti radost i zahvalnost zbog života, domovine i bolje budućnosti“, zaključio je homiliju biskup Jure.

Na svršetku slavlja biskup Škvorčević je predvodio molitvu Isusovoj Majci za Domovinu u kojoj je među ostalim kazao: „Želimo s tobom danas zahvaliti Trojedinom Bogu za slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku, za plemenitost velikog broja ljudi koji su velikodušno krenuli u njezinu obranu, za mnoge položene živote, utkane u njezino dostojanstvo. Ne dopusti, Majko, da njihovu ljubav zaboravimo, a ideale prezremo. Prikaži njihovu žrtvu svome Sinu Isusu Kristu, daruj utjehu njihovim obiteljima, donesi lijeka ranjenima u dušama i savjestima.“

Uz sudionike Bljeska i članove obitelji poginulih branitelja komemoraciji u Okučanima nazočili su: predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, načelnik GS OS RH general-pukovnik Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić te drugi visoki civilni i vojni dužnosnici.

Nakon slavlja u Okučanima vojni ordinarij msgr. Bogdan zajedno s generalom Mirkom Šundovom posjetio je u zagrebačkoj bolnici u Dubravi dvojicu pripadnika Oružanih snaga koji su stradali na vojnoj vježbi na poligonu Cerovac kod Karlovca. U bolnici se također susreo i s njihovim obiteljima.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi