Vijesti

22. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu

Nedjelja, 05. 10. 2014.

U hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u nedjelju, 5. listopada održano je 22. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja. Euharistijsko slavlje na prostoru crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U koncelebraciji su bili mons. Santo Marcianò, vojni nadbiskup Talijanske Republike koji je u trodnevnom posjetu Vojnoj biskupiji u Hrvatskoj, zatim mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u RH, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH, potom mons. Jean-Pierre Brard, prijatelj Vojne biskupije i bivši direktor međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd, zatim mons. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije, mons. Zlatko Koren, ravnatelj bistričkog svetišta, o. Jakov Mamić, generalni vikar Vonog ordinarijata, don. Vito Mihić i vlč. Matej Jakopić, vojni kapelani Slovenske vojske, te vojni i policijski kapelani iz Hrvatske, vojni kapelani iz Bosne i Hercegovine te župnici susjednih župa.

Euharistijskom slavlju uz hrvatske vojnike, policajce, branitelje, ratne vojne invalide, vatrogasce, povijesne postrojbe, članove obitelji poginulih branitelja i vatrogasaca na Kornatima, nazočili su i gosti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije. Uz oko 3000 uniformiranih vjernika sudjelovalo je i oko 5000 vjernika iz cijele Hrvatske.

Također su nazočili načelnig GS OS RH, general zbora Drago Lovrić u svojstvu izaslanika Predsjednika i vrhovnog zapovjednika OSRH, zamjenica ministra obrane, gospođa Višnja Tafra), zamjenik ministra unutarnjih poslova, gospodin Evelin Tonković, gospođa Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja, gospođa Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja, zapovjednik 22. vojnog hodočašća, brigadni general Blaž Beretin, povjerenik Predsjednika za vjerska pitanja, gospodin Stjepo Bartulica, član Savjeta Predsjednika za ratne vojne veterane, gospodin Nikica Burić, glavni tajnik Ministarstva obrane, gospodin Petar Barač, austrijski vojni ataše, Mathias Hofer, predstavnici političkih stranaka.

Na početku mise, riječ pozdrava, zahvale i dobrodošlice izrekao je biskup Jezerinac.

U prigodnoj homiliji, nadbiskup Puljić hodočasnicima je posvijestio važnost Marije u životu svakoga pojedinca, ali i važnost Marije kao pratiteljice naroda. “Priključujem se kao pobožni hodočasnik na ovom zborovanju, pa skupa s vama želim zahvaliti dragoj Gospi za sve što je učinila našem narodu pred brojnim izazovima kroz stoljeća. Posebice u danima nedavnog Domovinskog rata kada smo proživljavali pravu kalvariju. Vjerujući u njezin moćni zagovor nismo se predavali, niti gubili nadu. Okupljali smo se u crkvama i u skloništima, vapili smo i molili, vjerovali i nadali se.Vjerovali smo u mir i pravdu. Vjerovali smo Gospodinu koji obećava ‘mir narode svome’. S krunicom u ruci i oko vrta borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Biskupi, svećenici, redovnice, redovnici, umjetnici, pjesnici, vojska i policija, političari i kulturni djelatnici, svatko je htio dati svoj osobni doprinos i obol miru i zaustavljanju rata“, naglasio je nadbiskup, te uputio na riječi drugoga misnog čitanja koji nam Pavao poručuje „ne gubite nadu, imajte povjerenja: u Božjim rukama je i naš život i naša povijest“.

Propovjednik je podsjetio, kako se hrvatski narod odhrvao, upravo zahvaljujući vjeri u Boga i u vlastite snage, a u molitvi ujedinjen s mnogima. U tom je kontekstu nadbiskup Puljić podsjetio na blizinu sv. Ivana Pavla II. kojemu ne možemo zaboraviti poziv čitavom katoličkom svijetu u rujnu 1991. da se moli za mir u Hrvatskoj te njegov vapaj 1994. za mir u Bosni. Koji je kao hodočasnik u Mariji Bistrici proglasio blaženim najvrsnijeg našeg sina našega naroda, kardinala Alojzija Stepinca. Uz Marijinu pomoć u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu.

“Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić znao je često govoriti kako se u Domovinskom ratu dogodilo nekoliko pravih čudesa: uz čudo slobodne države, koju nisu htjeli ni Europa ni Amerika, dogodilo se čudo. Obranili smo se i preživjeli najprije zahvaljujući čudu solidarnosti naših ljudi … Uz to čudo solidarnosti, uvrstila se i ona rijeka molitelja i hodočasnika koji su dolazili Gospi moliti za miri i pravdu”, rekao je, te posvijestio kako su u Mariju “položena nebeska obećanja i ostvarenja. Božje nakane. Marija nije izmišljena utjeha. Ona je stvarno darovana nada. Ona je zvijezda naše povijesti i ufanje naše budućnosti“.

O Mariji najviše govori duša i pobožnost našeg puka. Ona je odgajala narodni ethos, pokoljenja. Sačuvala je obitelji, rekao je nadbiskup te se prisjetio hrvatskih vladara koji su kroz povijest častili Mariju.

Nadbiskup je potom prisjetio krunice u ruci hrvatskih branitelja, listopada kao mjeseca krunice, blagdana Gospe od Krunice, apostolskog pisama sv. Ivana Pavla II. o otajstvu krunice, uspostavi liturgijskog spomena Gospe od Pobjede te sv. Ivanu Pavlu II. koji je krunicu obogatio otajstvima svjetla.

Na kraju homilije nadbiskup je istaknuo kako je Crkva Isusovih učenika započela svoj ovozemni hod s Marijom na Duhove, u dvorani Posljednje večere. “S njom će završiti i svoj hodočasnički put prema eshatonu. Marija je, dakle, uz Isusa u središtu Crkve. Stoga je pozdravljamo riječima i hvalospjevom njezine rođakinje Elizabete kojoj je ona pohitala u Gorje: ‘Blagoslovljena si među ženama jer si povjerovala da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina’. Ustani Gospe i pohiti k nama, onako kako si hitila svojoj rođakinji Elizabeti. Pohiti u naše obitelji, naša sela i gradove. Želimo, Gospe, čuti Tvoj pozdrav i osjetiti kako nam Isusa nosiš, blagoslovljeni plod utrobe Neka nam duša kliče od radosti i veliča tebe, pomoćnice naša. Utječemo se pod tvoje okrilje stihovima jednog svećenika: ‘Vrati se k nama Djevice čista, ko zora što nam donosi dan. Vrati nam nadu, vrati nam Krist, u srce naše i u naš stan! Nebo i zemlja pred tobom kleči, sunce nas grije u ovaj čas. Utjeha tvoja duše nam liječi. Ti si nam, Majko, nada i spas.’” (M. Talajić, “Maslinski zvuci”, str. 48.)

Na oltar su tijekom mise kao prinosni darovi doneseni uz kruh i vino, hrvatski stijeg, maslinova grana, krunica i zavjetna svijeća.

Prije blagoslova predvoditelj slavlja je još jednom zahvalio svima na zajedništvu, te prenio blagoslov i pozdrave pastira mjesne Crkve zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji sudjeluje na Izvanrednoj biskupskoj sinodi.

Na kraju misnog slavlja riječ zahvale sudionicima hodočašća izrekao je generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH, o. Jakov Mamić, posebno se zahvalivši, a ne izostavljajući nikoga, braniteljima i invalidima Domovinskog rata, ravnatelju svetišta i resornim ministarstvima što su omogućili vojsci i policiji sudjelovanje na hodočašću.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličala Klapa HRM „Sveti Juraj“ uz orguljsku pratnju Ivana Bosnara i Orkestra oružanih snaga RH.

Vojska i policija na bistričkoj kavlariji

U 15 sati na bistričkoj kalvariji na završetku pobožnosti križnoga puta biskup Jezerinac se u nagovoru prisjetio Isusova križnog puta koji sadrži tajnu Isusove i naše muke i smrti. Tajne čiju bit možemo shvatiti iz usta samoga Isusa koji kaže: „Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“. (Iv 3, 16)

Pitajući se zašto je baš Križ izabran kao način našeg spasenja, biskup poručuje vjernicima da se ispred križa nalazimo pred tajnom Božje ljubavi. Isus je patnju pretvorio "snagom ljubavi u milost našega spasenja, da nas učini odgovornima da svoje patnje i križeve ne stavljamo na tuđa leđa, nego da se ozbiljno postavimo pred patnicima i ljudima koje biju nevolje. Eto, ovaj sin čovječji i Sin Božji primjerom nam reče kako ljubiti Boga i čovjeka" poručio je biskup citirajući proroka: „Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našega mira, njegove nas rane iscijeliše.“ (Iz 53, 4-5)

Veličinu našeg otkupljenja ne možemo shvatiti, ako ne shvatimo tamnu snagu grijeha u našoj povijesti. Upravo u tu ranjenu povijest ulazi Bog u osobi Isusa Krista da oslobodi čovjeka i povijest, da osposobi i preporodi božanskom snagom milosti čovjeka i prirodu s ciljem da sve sabere u jedno. "Dobro je razmisliti o sebi u svjetlu ove razorne snage grijeha koja iz nas dolazi. Petar će napisati vjernicima: 'Niste otkupljeni raspadljivim srebrom ili zlatom, nego skupocjenom krvlju Krista koji je nevini i besprijekorni Jaganjac' (1 Pt 1, 19), poručio je biskup.

Isus nam nudi da mu se pridružimo u tom otkupljivanju čovjeka i svijeta. On nam nudi ono što i sam čini: prepoznati u križu ogromnu snagu čovjekove novosti. Zato nam svima poručuje: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“ (Mt 16, 24). On nam otvara oči da vidimo kako on i dalje trpi u svojoj Crkvi. Njegov je križ i dalje prisutan. "Pokušaji da nam kuće, škole i duše budu bez križa, uglavnom pokazuju da je mnogo onih koji žele zatomiti govor križa tako da za svoje križeve okrive druge. I njih nam je ljubiti. To je svojstvo sinova Božjih. To su pokazali branitelji u vrijeme Domovinskog rata kada su u znaku križa i krunice prihvatili golemi križ nacije koji nam je pripremio neprijatelj i spremno ga prihvatili na svoja ramena. Stoga će hrvatski branitelj ostati uvijek velik pred Bogom i čovjekom, pred domovinom i svijetom", poručio je biskup Jezerinac zaželjevši vojsci i policiji blagoslov i zagovor Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, zaštitnice Vojne biskupije, koju u Bistrici slavimo kao Gospu Bistričku.

Prilog: Homilija nadbiskupa Želimira Puljića

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...