Vijesti

22. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak”

Ponedjeljak, 01. 05. 2017.

Foto: MORH

Foto: MORH

U Okučanima je u ponedjeljak, 1. svibnja, svečano obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak kojom je u svibnju 1995. godine oslobođena Zapadna Slavonija.

Uz brojne branitelje te članove obitelji i prijatelje poginulih i nestalih branitelja, svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga (OS) RH gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Vlade RH predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, brojni visoki vojni i policijski djelatnici te predstavnici županija i općina, lokalne uprave i samouprave. Na svečanosti su također sudjelovali: msgr. Jure Bogdan, vojni  ordinarij u Republici Hrvatskoj, msgr. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru, msgr. Josip Krpeljević, generalni vikar požeške biskupije i izaslanik msgr. Antuna Škvorčevića, mjesni okučanski župnik fra Mario Radman, policijski i vojni kapelani vlč. Željko Volarić, vlč. Davorin Anđić, vlč. Ozren Bizek te nekoliko drugih svećenika.

Nakon čitanja imena poginulih i umrlih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak te polaganja vijenaca izaslanstava i paljenja svijeća u spomen-parku hrvatskim vitezovima kod središnjeg križa, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan je u molitvi odrješenja podsjetio na sve poginule i preminule branitelje kojih se sa zahvalnošću sjećamo. "Sa zahvalnošću se sjećamo njih i svih hrvatskih branitelja. Kao slobodni građani Republike Hrvatske, koji vole i poštuju svoj dom i domovinu, spominjemo se svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje naše samostalnosti, neovisnosti i slobode. Što bi danas od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo ovih hrabrih branitelja i onog velikog mnoštva njima sličnih?“, upitao je msgr. Bogdan i zaključio "Svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegova uskrsnuća ima svoj smisao i ništa od toga se ne može i neće izgubiti".

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je rekao kako se s ponosom i dostojanstvom sjećamo vojno-redarstvene operacije Bljesak te branitelja koji su tu veliku pobjedu izvojevali. "Sjećamo se svih naših suboraca koji su u ovu veličanstvenu pobjedu Hrvatske vojske založili svoje zdravlje i svoje živote. Bljesak je pokazao hrvatsku odlučnost i hrvatsku snagu, a bio je naznaka onoga što će uslijediti – veličanstvene Oluje" rekao je ministar Krstičević te zaključio: "Moramo se podsjećati snage zajedništva iskovane u Domovinskom ratu i prenositi istinu o teškoj oslobodilačkoj borbi mladim naraštajima. Moramo se podsjećati da nema pobjede, nema dostojanstva, nema uspjeha bez duha zajedništva. Budimo ponosni na ovaj dan, na značaj Bljeska, budimo ponosni na Domovinski rat jer to su temelji naše Hrvatske".

Nakon polaganja vijenaca u mjesnome perivoju, msgr. Bogdan je predvodio koncelebriranu sv. misu u župnoj crkvi sv. Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. Temeljeći svoju homiliju na misnim tekstovima ponedjeljka trećeg vazmenog tjedna msgr. Bogdan je istaknuo: „Zahvaljujemo Bogu da smo izdržali u vrijeme teške agresije na Hrvatsku i da smo se uspješno obranili. Ništa vrijednoga u životu ne postiže se bez velikih napora, ali i visoke cijene. Slobodu i samostalnost naše zemaljske domovine platili smo visokom cijenom poginulih i preminulih hrvatskih branitelja te mnogih civila. A da ne govorimo o razaranjima, uništavanjima imovine i dubokim, još uvijek ne zacijeljenim ranama na duši i na tijelu. Dakako da u ovome nemirnome i nesigurnome svijetu u ovome molitvenome spomenu obnavljamo i produbljujemo našu svijest o potrebi čuvanja državnih granica, o potrebi sloge i plebiscita svih hrvatskih građana o zaštiti i sigurnosti naše zemaljske domovine. S indignacijom otklanjamo iskrivljivanje vlastite nam povijesti, kako one bližnje tako i one daljnje, poglavito one o Domovinskome obrambenome ratu“.  I potom je dodao: „Čovjek je stvoren za ovu zemlju ali on je stvoren i za vječnost. I kad ne bi bilo tako, ne bi bilo nikakvog razloga niti bi imalo smisla da se mi u ovoj svetoj misi spominjemo pokojnih branitelja, i uopće svojih pokojnika“.

Uz visoke državne dužnosnike i crkvene službenike u crkvi je sudjelovalo vjerničko mnoštvo koje je došlo moliti za svoje branitelje i za svoju Domovinu. Pučko pjevanje animirala je Klapa HRM-a „Sv. Juraj“.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi