Vijesti

24. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu (2)

Nedjelja, 02. 10. 2016.

 

Tradicionalno, 24. po redu hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu održano je u nedjelju 2. listopada.

Nakon što su u svečanom hodu na prostor Crkve na otvorenom „Bl. Alojzije Stepinac“ pristigli pješački ešaloni, svečani i počasni dio, te stjegonoše, euharistijsko slavlje je u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH Tomom Vukšićem i predstavnicima vojnih ordinarijata i vikarijata iz Slovačke i Slovenije, te vojnim i policijskim kapelanima, kao i rektorom bistričkoga svetišta msgr. Zlatkom Korenom i novoimenovanim rektorom preč. Domagojem Matoševićem predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan.

Na hodočašću su bili i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova te drugi brojni civilni i vojni dužnosnici.

Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general Miroslav Kovač, a i ove su godine na hodočašću bili i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Na početku propovijedi, biskup Bogdan je rekao „naš je ljudski život obilježen susretima i događajima, žalostima i radostima, dragim osobama koje nas prate. Sve to, na neki način, možemo pronaći ovdje u Mariji Bistrici. Pogledajmo prostor oko sebe – u njemu se očitava ljudski život. Ovdje smo na polju naših susreta, našega svakodnevnog života. Kao hrvatski vojnici i policajci brinemo se za opće dobro i sigurnost naše Domovine. Želimo dati ono najbolje od sebe – u profesionalnom i ljudskom smislu. Tik uz nas je crkva, Očev dom koji nam pruža potporu i sigurnost, hrani nas riječju i sakramentima. U njemu nas svojom ljubavlju i blizinom očekuje Majka Marija, naša Gospa Bistrička. S druge strane je Kalvarija. Dobro znamo, a mnogi su od nas to i osobno iskusili: život uključuje patnju i žalost, razočaranja i promašaje, grijeh i zlo. Na Kalvariji nam Isus daje Mariju za majku, te tako ona postaje dio našega života".

U nastavku propovijedi biskup se usredotočio na obitelj, „sastavni dio Božjega stvoriteljskog i otkupiteljskog plana", rekavši da je u Božjem naumu obitelj „prvo mjesto očovječenja osobe i društva" te „kolijevka života i ljubavi" kako je u apostolskoj pobudnici „Christifideles laici" naglasio i papa Ivan Pavao II. U tom je kontekstu podsjetio i kako je i Isus Krist, u kojem se Bog na osoban način objavljuje, započeo svoj ovozemaljski hod upravo u obitelji.

Obraćajući se očevima i majkama, biskup je naglasio kako su oni prvi vjerovjesnici svojoj djeci te im je poručio: „Crkva računa na vas, na vašu vjeru i ljubav. Vaš obiteljski 'vjeronauk', riječju a još više primjerom, preduvjet je za učinkovitost naših pastoralnih pothvata, kateheza i propovijedi. Štoviše, obiteljski odgoj u vjeri jamstvo je sretne budućnosti vaše djece". Nadalje, propovjednik je naglasio kako je temelj svake obitelji brak muškarca i žene. „Brak ne proizlazi iz ljudskoga dogovora, pravnih običaja, kulturnih ili povijesnih okolnosti. Crkveni nauk utemeljen u Božanskoj objavi, o braku, obitelji i ženidbi je jasan. Isus Krist uzdigao je brak na dostojanstvo sakramenta, time prema KKC „kršćanska ženidba postaje učinkovit znak, sakrament saveza Krista i Crkve", a to se odražava u sljedećim značajkama braka: cjelovitost uzajamnoga predanja muža i žene, njihovo jedinstvo i vjernost, nerazrješivost njihovoga zajedništva i otvorenost životu.

Obraćajući se supružnicima, biskup Bogdan je rekao „svojom ljubavlju i vjernošću pružate dragocjeno svjedočanstvo ljepote i smisla bračnoga života. Vaš primjer potiče mlade da, unatoč gospodarskim teškoćama i povremenim modnim trendovima, ne odustaju od sklapanja braka te svoju privolu izreknu pred Božjim oltarom", rekao je, te dodao: „iz zdravoga braka proizlazi zdrava obitelj. Obitelj je ključna za rast pojedine osobe i čitavoga društva". Obitelj je prvo ljudsko društvo. Kao takva ona prethodi i društvu i državi. Iz toga proizlazi obveza promicanja i zaštite obitelji, a „zaštita obitelji uključuje da se tim imenom ne nazivaju bilo koji oblici suživota odraslih i maloljetnih osoba". Ukazujući na definiciju obitelji, biskup je ustvrdio, kako je „sasvim normalno da definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca uđe u državne ustave".

Nadalje je istaknuo kako je svako obiteljsko pravo dio kulturnog identiteta jednog naroda. „Ono također mora biti i odraz sustava vrijednosti i njegove pravne stečevine. Obiteljsko pravo mora posebice štititi obitelj temeljenu na braku, dostojanstvo, važnost i ulogu roditelja. Potrebno je ulagati u stručnjake koji propise primjenjuju – u socijalne radnike – izgubljenu i degradiranu struku, koji su prvi na redu da pomognu obiteljima, u obiteljska savjetovališta, u suce koji često djeluju ne samo kao suci, već i kao pomiritelji". Istaknuo je i važnost konkretnih mjera za zaštitu i potporu obitelji, te podsjetio kako Crkva u svom društvenom nauku, ističe nužnost takozvane „obiteljske plaće", to jest plaće koja će omogućiti uzdržavanje ne samo zaposlenika nego i njegove obitelji.

Na potezu su i država i poslodavci. Bez zdravih i stabilnih obitelji nema budućnosti. To bi trebalo biti jasno svakome, bez obzira na svjetonazorsko ili političko opredjeljenje. Stoga u svim gospodarskim i razvojnim programima treba voditi računa o obitelji i njezinim pravima. Znamo za financijsko i ekonomsko stanje naše zemlje, ali istodobno ne zaboravimo da je svako ulaganje u obitelj – ulaganje u budućnost hrvatske države i Europe.

Međutim, nisu na potezu samo politički i društveni čimbenici. Osobito ste vi, drage obitelji, pozvane prepoznati svoje dostojanstvo i obnoviti se u vjeri. Bez ove unutarnje obnove, sve će izvanjske mjere ostati neučinkovite, poručio je biskup Bogdan.

Osvrćući se na misno Evanđelje, u kojem Isus od nas ne traži veliku vjeru, nego samo malu vjeru, vjeru veličine gorušičina zrna, biskup Bogdan je rekao „ova vjera gorušičina zrna iz današnjeg evanđelja sasvim je jednostavna i praktično primjenjiva u obiteljskom životu, primjerice: znak križa na početku i svršetku dana, zajednička molitva za stolom, radosno sudjelovanje na nedjeljnoj svetoj misi, redoviti ispit savjesti i osobna ispovijed, prepoznavanje potrebitih u susjedstvu, pomoć starima, bolesnima, napuštenima. S malim djelima ljubavi možemo puno postići".

Obitelj je temeljna jezgra društva i Crkva u malome. Obitelj je naša prošlost: tu smo nikli, odrasli, primili dar vjere. Obitelj je naša sadašnjost: tu živimo, ostvarujemo se, preuzimamo odgovornost jedni za druge nošeni snagom Božje ljubavi i vođeni njegovim zapovijedima. Obitelj je naša budućnost: mladim naraštajima pružamo „razloge života i nade" kako bi oni očuvali lijepi poklad vjere i hrabro se suočili s novim izazovima. Kuda god nas vodio naš životni put, Gospodin nam je blizu u svojoj Crkvi. Dao nam je Presvetu Djevicu Mariju za Majku: ona je naše sigurno utočište i najbolja odvjetnica i savjetnica. Započnimo malim, ali odlučnim koracima. Upustimo se u logiku gorušičina zrna. Bog će ga umnožiti i dati da donese stostruk plod na dobrobit naših obitelji i hrvatskoga naroda, naše domovine i svijeta, rekao je na kraju propovijedi biskup Bogdan.

Nakon popričesne molitve, riječ zahvale uputio je generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić, OCD.

Euharistijsko slavlje uveličao je Orkestar OS RH pod ravnanjem pukovnika mo. Miroslava Vukovojca Dugana i Klapa HRM „Sv. Juraj" uz orguljsku pratnju mo. Ivana Ščepanovića.

Hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja završilo je u poslijepodnevnim satima pobožnošću križnoga puta na bistričkoj Kalvariji koju je također predvodio msgr. Bogdan, a na kojoj je propovijedao, na dvanaestoj postaji, policijski kapelan don Darko Poljak.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1. (72) - 2017.

više...