Vijesti

24. obljetnica Počasno-zaštitne bojne Dan kapelanije sv. Valentina

Petak, 23. 02. 2018.

Foto: MORH i „Ured Predsjednice RH, Vinko Jovanovac“.

Foto: MORH i „Ured Predsjednice RH, Vinko Jovanovac“.

  Vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, u petak 23. veljače 2018. godine, sudjelovao je u Zagrebu na Tuškancu u vojarni „1. hrvatskog gardijskog zbora“ u svečanostima obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i proslave Dana vojne kapelanije „Sv. Valentin“. Od ovoga dana vojarna nosi ime 1. hrvatskog gardijskog zbora. Ovim svečanostima prethodilo je dan prije polaganje vijenca i paljenje svijeće na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. A na sami dan proslave u jutarnjim satima zapovjednik PZb brg Elvis Burčul,  njegov zamjenik Čičak, kapelan p. Zdravko Barić SMM i pripadnici Počasno-zaštite bojne položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen ploče poginulim pripadnicima „1. HG Zbora“.

Nakon toga u 9,00 sati biskup Bogdan je predslavio svečano euharistijsko slavlje. Uz biskupa su koncelebrirali domaćin p. Zdravko Barić SMM, dekan zagrebačkog dekanata, don Marko Medo biskupski vikar za pastoral MORH-a i Oružanih snaga RH i don Željko Savić, kapelan vojarne u Velikoj Buni. Đakonirao je đakon Vojnog ordinarijata don Branko Čagelj. Prije početka euharistije biskupa, Načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova i ostale vjernike srdačno je pozdravio zapovjednik PZb Elvis Burčul izrazivši dobrodošlicu i zahvalnost na dolasku.

Msgr. Bogdan u svojoj propovijedi je govorio o sv. Valentinu. Pokušao je iznijeti poznate povijesne podatke o životu ovog istaknutog kršćanskog mučenika iz trećeg stoljeća. „Teško je prosuditi danas što je povijesna zbilja a što je kasnije pobožna mašta vjernika dodala ovome svecu. Jedno je sigurno da je bio kršćanski mučenik za vjeru“. Biskup je ispripovjedio i  neke istaknutije zgode iz svečeva života, susret sa carem Klaudijem, te kako je Valentin osuđen na zatvor i smrt. Dalje je biskup rekao kako je papa Benedikt XVI. proglasio spomendan sv. Valentina danom braka a sv. Valentina zaštitnikom bračne ljubavi i zajedništva. „Kroz sva stoljeća  sv. Valentin je ostao poznat po svojoj uzvišenoj ljubavi prema Bogu i ljudima. U tome mu ništa nije moglo stati na put i spriječiti ga da Boga ljubi do kraja, pa ni mučenička smrt“ naglasio je propovjednik.

„Sv. Valentin svjedoči o smislu života koji dobiva svoje ispunjenje u zajedništvu s Bogom. Vjera koju je ispovjedio ovaj svetac ostaje snažno svjedočanstvo za sva vremena života Crkve. Svaki je krštenik pozvan na svjedočanstvo vlastitim životom svoga svjetonazora. Biskup je zatim kazao: „Počasno-zaštitna bojna ima posebnu ulogu i zadatak na našoj nacionalnoj razini.  Ona je postala svojevrsni simbol naše državnosti, naše ljubavi i odanosti prema Domovini, našeg nacionalnog zajedništva. U Vašim nastupima koji su česti i vrlo raznoliki, svojim samoprijegornim djelovanjem pobuđujete kod građana poštovanje i ljubav prema domovini Hrvatskoj. Osjećamo kako to radite ne iz dužnosti nego iz ljubavi. Kao biskup osjećam danas potrebu zahvaliti Vam na Vašim sudjelovanjima u našim nacionalnim slavljima i programima koje organizira Vojni ordinarijat. Tu osobito ističem Vaše sudjelovanje na međunarodnome Lurdskom hodočašću. Vi svojom pojavom i nastupom govorite cijeloj naciji i svijetu bez izgovorene riječi. Hvala Vam na tome“,rekao je biskup.

I potom je nastavio: „Poznato je da su mnogi mučenici u prvim stoljećima Crkve kao i u dugim stoljećima života Crkve, bili carski stražari, čuvari u elitnim postrojbama, specijalci, s posebnim zadatcima. Premda  su bili kršćani, poganski carevi su ih uzimali radi njihovih kršćanskih krjeposti i ljudskih vrlina. Istinski kršćanin je vjeran, nepotkupljiv, savjestan u svome poslu i zadatku. Problem je nastajao kad su ti carevi tražili nešto od njih što se protivi kršćanstvu a oni u savjesti nisu htjeli djelovati protiv svoga kršćanskog uvjerenja, vjere i morala, pa su ti vojnici često završavali mučeničkom smrću. U svakom vremenu se nude neka „božanstva“ tzv. vrijednosti protivne kršćanskome svjetonazoru. Vjernost Isusu i vjera su neprestano u kušnji. Potrebno je stalno produbljivanje svoje vjere kako nam se i nehotice ne bi „ušuljali“ u svijest i podsvijest idejni  neprijatelji protivni ljudskoj naravi, protivni Božjem zakonu. Na kraju propovjedi biskup Bogdan je istaknuo kako su sveci uopće, poglavito kršćanski mučenici trajni primjeri – svjetionici kršćanskoj vjerničkoj zajednici kako se živi i dosljedno svjedoči kršćanska vjera.

Prije završnoga blagoslova prisutnima se obratio p. Zdravko Barić SMM. Najprije se zahvalio biskupu Bogdanu što se odazvao da sudjeluje u  svečanostima koje se danas slave u vojarni na Tuškancu. Zahvalio se i na upućenim riječima, rekavši kako vojnici rado čitaju njegove propovijedi i čestitke. Zahvalio se i zapovjedniku Burčulu koji svesrdno pripomaže u radu kapelanije. Također se zahvalio i klapi Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj" koja je uzveličala ovo misno slavlje, kao i daljnje svečanosti koje će uljepšati svojim pjevanjem tijekom dana. Potom je predstavio svećenike koji su koncelebrirali i đakona koji je došao u pratnji biskupa i najavio njegovo ređenje.

  Nakon sv. mise na ulazu u vojarnu na Tuškancu  uslijedila je ceremonija preimenovanja vojarne otkrivanjem ploče na ulazu  s nazivom  "Prvi hrvatski gardijski zbor". U tom dijelu svečanosti sudjelovala je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatska predsjednica gospođa Kolinda Grabar Kitarović. Biskup Bogdan izmolio je kratku blagoslovnu molitvu. Nakon toga program se nastavio u dvorani sa svečano izvedenom himnom u izvedbi klape HRM. Pred gostima pripadnici Počasno-zaštitne bojne pokazali su i novu vojno-akrobatsku vježbu koja će se izvoditi u posebnim svečanim prilikama.

Prisutnima su se obratili i čestitali državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul i potom predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. Proslavi su, uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe i njezinih prethodnica, nazočili i drugi dužnosnici i visoki uzvanici Ureda predsjednice, Hrvatskog Sabora, Ministarstva obrane i Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Na kraju su uručena odličja, promaknuća i poticajne mjere, a po prvi put novim pripadnicima Počasno-zaštitne bojne svečano su uručene i beretke.

Poslije svečanosti u dvorani svi okupljeni su se uputili na zajednički domjenak i u radosnom ozračju proslavili svečanost ove elitne bojne hrvatske vojske. Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, po kojem od danas nosi ime njihova vojarna u Zagrebu. Počasno-zaštitna bojna, pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zadužena je za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća, za potrebe državnog i vojnog vrha, predsjednice Republike, Vlade, Ministarstva obrane, te ima zadaću zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također Počasno-zaštitna bojna rado i lijepo surađuje sa Vojnim ordinarijatom, kako u Hrvatskoj, tako i izvan domovine na raznim svečanostima od kojih je najpoznatije tradicionalno međunarodno vojno hodočašće u Lourdes.

Dio fotografija - „Ured Predsjednice RH, Vinko Jovanovac“.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi