Vijesti

24. obljetnica Počasno-zaštitne bojne Dan kapelanije sv. Valentina

Petak, 23. 02. 2018.

Foto: MORH i „Ured Predsjednice RH, Vinko Jovanovac“.

Foto: MORH i „Ured Predsjednice RH, Vinko Jovanovac“.

  Vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, u petak 23. veljače 2018. godine, sudjelovao je u Zagrebu na Tuškancu u vojarni „1. hrvatskog gardijskog zbora“ u svečanostima obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i proslave Dana vojne kapelanije „Sv. Valentin“. Od ovoga dana vojarna nosi ime 1. hrvatskog gardijskog zbora. Ovim svečanostima prethodilo je dan prije polaganje vijenca i paljenje svijeće na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. A na sami dan proslave u jutarnjim satima zapovjednik PZb brg Elvis Burčul,  njegov zamjenik Čičak, kapelan p. Zdravko Barić SMM i pripadnici Počasno-zaštite bojne položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen ploče poginulim pripadnicima „1. HG Zbora“.

Nakon toga u 9,00 sati biskup Bogdan je predslavio svečano euharistijsko slavlje. Uz biskupa su koncelebrirali domaćin p. Zdravko Barić SMM, dekan zagrebačkog dekanata, don Marko Medo biskupski vikar za pastoral MORH-a i Oružanih snaga RH i don Željko Savić, kapelan vojarne u Velikoj Buni. Đakonirao je đakon Vojnog ordinarijata don Branko Čagelj. Prije početka euharistije biskupa, Načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova i ostale vjernike srdačno je pozdravio zapovjednik PZb Elvis Burčul izrazivši dobrodošlicu i zahvalnost na dolasku.

Msgr. Bogdan u svojoj propovijedi je govorio o sv. Valentinu. Pokušao je iznijeti poznate povijesne podatke o životu ovog istaknutog kršćanskog mučenika iz trećeg stoljeća. „Teško je prosuditi danas što je povijesna zbilja a što je kasnije pobožna mašta vjernika dodala ovome svecu. Jedno je sigurno da je bio kršćanski mučenik za vjeru“. Biskup je ispripovjedio i  neke istaknutije zgode iz svečeva života, susret sa carem Klaudijem, te kako je Valentin osuđen na zatvor i smrt. Dalje je biskup rekao kako je papa Benedikt XVI. proglasio spomendan sv. Valentina danom braka a sv. Valentina zaštitnikom bračne ljubavi i zajedništva. „Kroz sva stoljeća  sv. Valentin je ostao poznat po svojoj uzvišenoj ljubavi prema Bogu i ljudima. U tome mu ništa nije moglo stati na put i spriječiti ga da Boga ljubi do kraja, pa ni mučenička smrt“ naglasio je propovjednik.

„Sv. Valentin svjedoči o smislu života koji dobiva svoje ispunjenje u zajedništvu s Bogom. Vjera koju je ispovjedio ovaj svetac ostaje snažno svjedočanstvo za sva vremena života Crkve. Svaki je krštenik pozvan na svjedočanstvo vlastitim životom svoga svjetonazora. Biskup je zatim kazao: „Počasno-zaštitna bojna ima posebnu ulogu i zadatak na našoj nacionalnoj razini.  Ona je postala svojevrsni simbol naše državnosti, naše ljubavi i odanosti prema Domovini, našeg nacionalnog zajedništva. U Vašim nastupima koji su česti i vrlo raznoliki, svojim samoprijegornim djelovanjem pobuđujete kod građana poštovanje i ljubav prema domovini Hrvatskoj. Osjećamo kako to radite ne iz dužnosti nego iz ljubavi. Kao biskup osjećam danas potrebu zahvaliti Vam na Vašim sudjelovanjima u našim nacionalnim slavljima i programima koje organizira Vojni ordinarijat. Tu osobito ističem Vaše sudjelovanje na međunarodnome Lurdskom hodočašću. Vi svojom pojavom i nastupom govorite cijeloj naciji i svijetu bez izgovorene riječi. Hvala Vam na tome“,rekao je biskup.

I potom je nastavio: „Poznato je da su mnogi mučenici u prvim stoljećima Crkve kao i u dugim stoljećima života Crkve, bili carski stražari, čuvari u elitnim postrojbama, specijalci, s posebnim zadatcima. Premda  su bili kršćani, poganski carevi su ih uzimali radi njihovih kršćanskih krjeposti i ljudskih vrlina. Istinski kršćanin je vjeran, nepotkupljiv, savjestan u svome poslu i zadatku. Problem je nastajao kad su ti carevi tražili nešto od njih što se protivi kršćanstvu a oni u savjesti nisu htjeli djelovati protiv svoga kršćanskog uvjerenja, vjere i morala, pa su ti vojnici često završavali mučeničkom smrću. U svakom vremenu se nude neka „božanstva“ tzv. vrijednosti protivne kršćanskome svjetonazoru. Vjernost Isusu i vjera su neprestano u kušnji. Potrebno je stalno produbljivanje svoje vjere kako nam se i nehotice ne bi „ušuljali“ u svijest i podsvijest idejni  neprijatelji protivni ljudskoj naravi, protivni Božjem zakonu. Na kraju propovjedi biskup Bogdan je istaknuo kako su sveci uopće, poglavito kršćanski mučenici trajni primjeri – svjetionici kršćanskoj vjerničkoj zajednici kako se živi i dosljedno svjedoči kršćanska vjera.

Prije završnoga blagoslova prisutnima se obratio p. Zdravko Barić SMM. Najprije se zahvalio biskupu Bogdanu što se odazvao da sudjeluje u  svečanostima koje se danas slave u vojarni na Tuškancu. Zahvalio se i na upućenim riječima, rekavši kako vojnici rado čitaju njegove propovijedi i čestitke. Zahvalio se i zapovjedniku Burčulu koji svesrdno pripomaže u radu kapelanije. Također se zahvalio i klapi Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj" koja je uzveličala ovo misno slavlje, kao i daljnje svečanosti koje će uljepšati svojim pjevanjem tijekom dana. Potom je predstavio svećenike koji su koncelebrirali i đakona koji je došao u pratnji biskupa i najavio njegovo ređenje.

  Nakon sv. mise na ulazu u vojarnu na Tuškancu  uslijedila je ceremonija preimenovanja vojarne otkrivanjem ploče na ulazu  s nazivom  "Prvi hrvatski gardijski zbor". U tom dijelu svečanosti sudjelovala je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatska predsjednica gospođa Kolinda Grabar Kitarović. Biskup Bogdan izmolio je kratku blagoslovnu molitvu. Nakon toga program se nastavio u dvorani sa svečano izvedenom himnom u izvedbi klape HRM. Pred gostima pripadnici Počasno-zaštitne bojne pokazali su i novu vojno-akrobatsku vježbu koja će se izvoditi u posebnim svečanim prilikama.

Prisutnima su se obratili i čestitali državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul i potom predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. Proslavi su, uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe i njezinih prethodnica, nazočili i drugi dužnosnici i visoki uzvanici Ureda predsjednice, Hrvatskog Sabora, Ministarstva obrane i Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Na kraju su uručena odličja, promaknuća i poticajne mjere, a po prvi put novim pripadnicima Počasno-zaštitne bojne svečano su uručene i beretke.

Poslije svečanosti u dvorani svi okupljeni su se uputili na zajednički domjenak i u radosnom ozračju proslavili svečanost ove elitne bojne hrvatske vojske. Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, po kojem od danas nosi ime njihova vojarna u Zagrebu. Počasno-zaštitna bojna, pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zadužena je za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća, za potrebe državnog i vojnog vrha, predsjednice Republike, Vlade, Ministarstva obrane, te ima zadaću zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također Počasno-zaštitna bojna rado i lijepo surađuje sa Vojnim ordinarijatom, kako u Hrvatskoj, tako i izvan domovine na raznim svečanostima od kojih je najpoznatije tradicionalno međunarodno vojno hodočašće u Lourdes.

Dio fotografija - „Ured Predsjednice RH, Vinko Jovanovac“.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi