Vijesti

25. hodočašće hrvatske vojske, policije, branitelja

Nedjelja, 01. 10. 2017.

Marija Bistrica, 1. listopada 2017.

U nedjelju 1. listopada 2017. godine u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici održano je jubilarno 25. hodočašće hrvatske vojske i policije te hodočašće Hrvatskih branitelja Majci Božjoj. 

Nakon priprema za hodočašće provedenih u vojnim kapelanijama koje djeluju u postrojbama Oružanih snaga te u policijskim kapelanijama koje djeluju u policijskim upravama, hodočasnici su se u noćnim i ranim jutarnjim satima uputili prema Mariji Bistrici iz svih krajeva Republike Hrvatske. Na hodočašću su sudjelovali i 100% ratni vojni invalidi i hrvatski branitelji.

Trideset i pet časnika i dočasnika Gmtbr, bojne Tigrovi i Gromovi hodočastili su pješice od Petrinje do Marije Bistrice u dužini od 102 km u trajanju od 48 sati kao i devetnaest pripadnika 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO, pukovnije veze HKoV-a, bojne NBKO, PZb i vojno zdravstvenog središta ZzP-a od Kašine do Marije Bistrice.

Okupljanje hodočasnika odvijalo se u vremenu od 7.00 do 9.00 sati ispred hotela “Bluesun-Kaj“ u Mariji Bistrici. Vjernicima su na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi bili vojni i policijski kapelani, a nakon toga uslijedilo je postrojavanje hodočasnika i svečani hod do kongresnog prostora ispred vanjskog oltara Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Svim hodočasnicima podijeljen je jubilejski bedž Vojnog ordinarijata izrađen u povodu 25 godina vojnog i policijskog hodočašća u Mariju Bistricu te u povodu 20 godina djelovanja Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj. Ratne zastave (120) postrojbi iz Domovinskog rata i zastave postrojbi oružanih snaga i policije unijeli su na prostor ispred vanjskog oltara Crkve na otvorenom bl. Alojzije Stepinca pripadnici gmtbr HKoV-a.

Koncelebrirana sveta misa započela je u 10,15 sati uz izravan prijenos HRT-a, a misu je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić.

Uvodeći u misno slavlje vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan je pozdravio prisutne hodočasnike:„Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu“. Zahvalni smo Bogu što pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i policije, Ministarstva Hrvatskih branitelja i drugih ustanova, već 25 godina hodočaste u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici. Radosni smo što našem jubilarnome hodočašću i misnome slavlju predsjeda predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić u zajedništvu s biskupima msgr. Jurjem Jezerincem prvim vojnim biskupom ordinarijem u Republici Hrvatskoj, križevačkim biskupom vladikom msgr. Nikolom Kekićem, msgr. Tomom Vukšićem vojnim biskupom iz Bosne i Hercegovine, prvim tajnikom apostolske nuncijature msgr. Januszom Stanislawom Blachowiakom, provincijalima hrvatskih redovničkih zajednica, izaslanikom slovenskog vojnog vikara Milanom Pregelj, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima. U svojstvu vojno-redarstvenog biskupa u Republici Hrvatskoj i domaćina ovog hodočašća, pozdravljam ministre Vlade Republike Hrvatske koji su s nama i ove godine na hodočašću: potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova koji je na ovome slavlju i  izaslanik predsjednice Republike Hrvatske,  glavnog ravnatelja policije Nikolu Milina, visoke dužnosnike i ostale djelatnike ministarstava, izaslanstvo zagrebačkog gradonačelnika,  predstavnike općinskih, gradskih, županijskih, političkih, kulturnih i drugih ustanova iz Republike Hrvatske i inozemstva. S osobitom radošću pozdravljam vojnike, časnike i dočasnike, policajce i policijske djelatnike, hrvatske branitelje, invalide domovinskog rata, sestre redovnice, sve Vas koji ste danas ovdje s nama u Mariji Bistrici ili nas pratite preko Hrvatske radio televizije i drugih medija. Neka mi bude dopušteno posebice istaknuti i pozdraviti na ovome hodočašću članove hrvatske komponente oružanih snaga Bosne i Hercegovine s ministricom obrane Bosne i Hercegovine gospođom Marinom Pendeš. U drugome dijelu našeg programa pridružit će nam se danas i poljski ministar obrane Antoni Macierewicz.

Nedjelja je. Dan Gospodnji. Ujedinimo se u molitvi i sabranosti oko Gospodnjeg oltara zajedno s Isusovom majkom, kao apostoli u cenakulumu na svetkovinu Duhova, onim istim žarom kojim je pokrenuto ovo naše hodočašće u Mariju Bistricu. Neka sve bude na veću slavu Božju i na spasenje neumrlih duša.

Prigodnu homiliju izgovorio je msgr. Želimir Puljić. (Cijelu propovijed pročitaj ovdje)

Misno slavlje glazbom je uveličao Orkestar Oružanih snaga RH pod ravnanjem zapovjednika dirigenta pukovnika Miroslava Vukovojac-Dugana, klape „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice, policijske klape „Sveti Mihovil“, uz orguljašku pratnju Ivana Ščepanovića. Ceremonijari liturgije bili su biskupski vikar za pastoral u MORH-u i OS RH don Marko Medo i ravnatelj bistričkog svetišta preč. Domagoj Matijašević.

Nakon mise za hodočasnike je u vojnom taboru pod šatorima pripremljen vojnički ručak. Visoke vojne, crkvene i civilne dužnosnike pozdravili su general bojnik Mladen Fuzul, zapovjednik 25. vojno-redarstvenog hodočašća, te domaćin vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan.

U drugom dijelu hodočasničkog programa od 14.45 sati počelo je postrojavanje za Križni putispred vanjskog oltara Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Križni put na kojem su uz vojnike i policajce te druge službenike u odorama, sudjelovali hrvatski i poljski ministar obrane predvodili su vojni biskupi msgr. Jure Bogdan i msgr. Tomo Vukšić, a prigodno razmatranje kod dvanaeste postaje izrekao je generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH o. Jakov Mamić OCD. Križni put završio je u 16.30 sati i nakon toga hodočasnici su polagano napustili svetište.

Kod kipa blaženog pape Ivana Pavla II. u bistričkom svetištu poljska delegacija predvođena ministrom obrane Antoniem Macierewiczem položila je cvijeće i upalila svijeće u spomen velikome papi Poljaku pastiru sveopće Crkve.

Prilog: Homilija predsjednika HBK, nadbiskupa zadarskog msgr. Želimir Puljića u Mariji Bistrici 1. listopada 2017.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi