Vijesti

33. obljetnica „Krvavog Uskrsa“ na Plitvicama

Utorak, 02. 04. 2024.

U Nedjelju uskrsnuća Gospodinova, 31. ožujka 2024., na Plitvičkim jezerima održano je svečano obilježavanje 33. obljetnice pogibije Josipa Jovića i akcije „Plitvice“. Hrvatski redarstvenik Josip Jović poginuo je u obrani Domovine na Plitvicama, na Uskrs 31. ožujka 1991. Tako je i nastao spontani naziv za taj dan i Uskrs te godine „Krvavi Uskrs“. Nakon 33 godine, obljetnica Jovićeve smrti ove godine pada ponovno na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova.

Tim je povodom ovog Uskrsa vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan predslavio svetu misu u pastoralnom centru „Marija Majka Crkve“ na Plitvičkim jezerima. S biskupom su koncelebrirali dvojica policijskih kapelana vlč. Frano Musić  i vlč. Ivo Borić. Pjevala je policijska klapa „Sv. Mihovil“.

Biskup je homiliju temeljio na izvješću o Isusovu uskrsnuću iz Ivanova evanđelja koje se čita na Nedjelju uskrsnuća Gospodnjega. Istaknuo je kako Kristovo uskrsnuće predstavlja snažni prodor onostranog, vječnog, transcendentnog, beskonačnog u čovjekovo vrijeme i prostor, u njegovu ograničenost, zatvorenost u ovaj svijet, imanentnost. Isusovo uskrsnuće, snažan je govor čovjeku, koji u sebi svakodnevno živi prolaznost života koji ide prema svome kraju. Dok se u nama ono ljudsko, ograničeno, mjerljivo i osjetilima dohvatljivo zaustavlja na „ugasnuću zavazda“, uskrsli Isus otvara nam prozor, usmjeruje naš pogled prema novim horizontima, novoj stvarnosti, vječnog života. Uskrsnuće – pobjeda nad smrću, otkriva i daje posve novi smisao našem životu i svakoj žrtvi u njemu podnesenoj. Dok stojimo pred praznim grobom, okovani u svoju prolaznost, ograničenost, Isusovo uskrsnuće otvara nam pogled u onostranost, u čovjekovu neumrlost, u vječni život.

Kao svjedoci uskrsnuća, Isusovi su učenici, najprije Marija iz Magdale, zatim Petar, Ivan i drugi apostoli, uvidjeli da smrt nije kraj, već da postoji vječni život. U svome izvješću evanđelist Ivan želi nam reći da događaj Isusova uskrsnuća nije bio shvaćen i prihvaćen razumijevanjem Pisma, nego naprotiv, da  događaj Uskrsnuća  prosvjetljuje um i srce za razumijevanje i shvaćanje poruke sv. Pisma. Samo i tek poslije ovog događaja, učenici su shvatili što je htjelo reći sv. Pismo, i što su nagoviještala proročanstva o Isusu. Prije ih nisu ni mogli ni znali protumačiti. Isusovo uskrsnuće je rasvijetlilo um i srce učenika.

Isusovo uskrsnuće za njih je stoga vrlo utješno i pozitivno. Ono objavljuje i smisao Isusove muke. Bez uskrsnuća, Isusova muka i smrt, bili bi jedan dramatičan i negativan događaj, jedan veliki poraz, kraj bez nade. Isusovo uskrsnuće  pokazuje svu vrijednost muke, da to nije bio poraz, nego jedna velika pobjeda, pobjeda ljubavi. Dobri pastir dao je svoj život za svoje ovce! (Usp. Iv 10,11). Kao što kaže Isus „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv 15,13). On je živio svoju muku i  nosio svoj križ s ljubavlju. I postigao je novi život koji nije onaj s ove zemlje. Postigao je vječni život, ispunjen ljepotom i božanskom  moći.

Znademo da se Istina Isusova uskrsnuća ne može ni shvatiti ni prihvatiti bez vjere. Ljudski govoreći uskrsnuće je neshvatljiv događaj. Vjera nam pomaže da budemo svjesni  Božjeg intervencije i pomaže nam u prihvaćanju ovog božanskog svjetla, koje rasvjetljuje otajstvo Isusove smrti ali isto tako i cjelovite ljudske egzistencije.  

„Zato je Uskrs glavna kršćanska svetkovina u liturgijskog godini – sve proizlazi iz nje. Evo razloga zašto smo kršćani. Evo razloga zašto se isplati biti kršćanin, u zgodno i nezgodno vrijeme. Evo razloga zašto se isplati biti kršćanin danas u konkretnom hrvatskom društvu i našoj svakodnevici“,  rekao je biskup.

Nakon sv. mise, komemoracija je nastavljena kod spomenika na Plitvicama, na mjestu pogibije, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika redarstveniku Josipu Joviću.

Uz Jovićevu obitelj i rodbinu iz njegova rodnog mjesta Aržano kraj Imotskog, prijatelje i suborce, obilježavanju su prisustvovali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane brigadni general Ivan Turkalj, saborski zastupnik Luka Brčić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova Mladen Markač, zapovjednik akcije „Plitvice“ general Josip Lucić, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije Vedran Augustinović, načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, načelnici policijskih uprava, predstavnici županijske i lokalne vlasti, polaznici Policijske škole „Josip Jović“, i drugi.

Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predvodio je kod spomenika molitvu za pokojnog Josipa Jovića, za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje i za sve koji su stradali u ratu: „Ljubav, zahvalnost i poštovanje okupili su nas i ujedinili danas na obilježavanju 33. obljetnice akcije 'Plitvice' i pogibije Josipa Jovića, hrvatskog redarstvenika. Bilo je to na Uskrs 31. ožujka 1991. godine. Izgleda kao da je bilo jučer. Sjećanja ne blijede. Duboko su upisana u naše srce i dušu, u naše biće puno poštovanja prema Josipu, prema svima koji su u dramatičnom trenutku našeg naroda, odlučno stali na branik domovine. Pucanj u Josipa, u Nedjelju Kristova uskrsnuća, bio je pucanj u 'uskrsnuće' hrvatske države koju smo stoljećima željeli i o njoj sanjali. Ali Uskrs se ne može ubiti!“

Biskup je podsjetio na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana upućene obitelji poginulog Josipa Jovića: „(…) Ne plačite, jer vaš sin živi! Živi ne samo u Bogu, koji - kako kršćani vjeruju - žrtvu svakog pravednika pridružuje uskrsloj smrti Kristovoj, nego također i u svima nama, kojima Vaš Josip do sada svijetli, da ga slijedimo, živi u hrvatskoj slobodi, na kojoj je sada jamstvo njegove krvi. Budite zajedno s cijelom Hrvatskom, u svojoj boli beskrajno ponosni.“

Biskup je nastavio: „Bože, ti si danas po svome Jedinorođencu pobijedio smrt i nama otvorio pristup vječnome životu. Zato slavimo blagdan njegova uskrsnuća. Obnovi nas, molimo, svojim duhom i daj da i mi uskrsnemo u svjetlost života;

Bože, stvorio si nas na svoju sliku i za nas predao svoga Sina, daj da uvijek budemo budni u molitvi, čisti prijeđemo s ovoga svijeta k tebi i otpočinemo u tvome očinskome krilu;

Bože, tvoj je Sin za nas umro na križu i za nas slavno uskrsnuo, molimo te za našega pokojnoga brata Josipa, za sve poginule, preminule branitelje i za sve stradalnike u Domovinskom ratu i preminule od posljedica rata, očisti njihove duše vazmenim otajstvom što ga danas slavimo da uđu u slavu nebeske Crkve. Po Kristu Gospodinu našem“, molio je biskup.

Komemorativni skup uveličali su pjevanjem policijska klapa „Sv. Mihovil“ i tamburaški sastav Ministarstva unutarnjih poslova. Komemoracija je završila uručenjem amblema specijalne policije novim pripadnicima ATJ Lučko. FOTO: MUP RH

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi