Vijesti

51. međunarodno i 17. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Lurd

Utorak, 19. 05. 2009.

U nedjelju 17. svibnja u Lourdesu završilo je 51. međunarodno vojno hodočašće (P.M.I. - Pelerinage militaire international) koje se održalo pod geslom “Mnogo nacija, jedan Božji narod”. Na hodočašću je sudjelovalo više od 13 000 vojnika iz pedesetak zemalja te veliki broj civila. Hrvatske hodočasnike, kojih je bilo 1305, predvodili su i u stopu pratili vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić i vojni kapelani. Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat uz potporu Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general Drago Matanović, zamjenik zapovjednika brigadni general Frane Tomičić. U ime Ministarstva obrane Republike Hrvatske hodočasnicima su se pridružili državni tajnik Mate Raboteg i drugi visoki predstavnici MORH-a i GS OS-a te savjetnik ministra unutarnjih poslova Ivica Franjić.

Hrvatska organizacija međunarodne mise

Središnji događaj 51. međunarodnog vojnog hodočašća bilo je nedjeljno međunarodno misno slavlje čija je organizacija povjerena Hrvatskoj. Misno slavlje u bazilici Svetog Pija X. predvodio je francuski vojni ordinarij Patrick Le Gal u koncelebraciji s deset biskupa, među kojima su bili vojni biskup Juraj Jezerinac i banjalučki biskup Franjo Komarica, generalni vikar mons. Josip Šantić i veliki broj svećenika. Na njemu se dao naglasak na jedinstvu naroda u Kristu u Godini sv. Pavla i sv. Bernardice čemu je upravo vojno hodočašće u Lourdes izvrsno svjedočanstvo. Misa je služena na latinskom jeziku, evanđelje je čitano na latinskom, grčkom i većini živih svjetskih jezika čime se naglasilo čvrsto stajanje Crkve u tradiciji i pažljivo osluškivanje znakova vremena. Prvo čitanje, molitve vjernika, kao i tekstovi koji su čitani kroz uvod u misu čitani su na više svjetskih jezika, a čitali su ih vojnici određenih zemalja.

Francuski vojni ordinarij Patrick Le Gal u homiliji je istaknuo dva citata iz Evanđelja koja pomažu da se stvori jedinstvo o kojem govori geslo hodočašća. Prvi kazuje da nismo više sluge nego prijatelji (usp. Iv 15, 15), a riječ je o novom odnosu između Boga i čovjeka. „Bog nas je učinio svojim prijateljima, naše strahove okrenuo u ljubav, a razdvojenost u jedinstvo. Sada smo sluge po slobodnoj volji. Poslušnost gledamo kao milost u prepoznavanju Božjih planova i tajni”. Drugi kazuje: “Ljubite jedan drugoga kao što sam ja ljubio vas” (Iv 15, 12). „Pozvani smo živjeti kao što je Bog živio, živjeti po vrijednostima njegova života. Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski (Mt 5, 48). ‘Ljubiti’ - služiti svojoj braći dajući sebe najveća je ljubav. Bernardica je otkrila da je Bog ljubi usprkos njenoj malenosti i siromaštvu. Ona je naučila voljeti braću i sestre kao što nas Bog voli. To je bio njezin put k svetosti: na nama je da ga slijedimo“, kazao je.

Univerzalnost sv. Pavla, njegove poslanice Crkvama širom ondašnjeg “svijeta”, prikazana je na misi simbolično sa sedam pergamena (poslanica) koje su nosili vojnici iz različitih zemalja.

Orkestar Hrvatske vojske, Akademski zbor “I. G. Kovačić” i zbor P.M.I.-a za glazbenu osnovicu uzeli su Misu Iubilaris Franje Lučića uz tradicionalni hrvatski napjev “Prosti moj Bože” i “Svrši stopi moje” od Krste Odaka u izvedbi klape HRM-a “Sv. Juraj”. Kroz uvodnu animaciju izvedena je skladba “Neka cijeli ovaj svijet” od Alfija Kabilja. Glazbenim dijelom ravnao je maestro Tomislav Fačini. Na orguljama je svirao Dražen Car.

Međunarodnu misu je po prvi put u povijesti PMI-a organizirala neka druga zemlja, a ne zemlja domaćin - Francuska. Francuski vojni ordinarij Le Gal i ravnatelj lourdskog svetišta Monnry po završetku misnog slavlja prenijeli su hrvatskoj delegaciji čestitke na izvrsnoj organizaciji.

Jedinstvu mora biti temelj Krist

Po završetku programa u lourdskom svetištu, u izjavi za Informativnu katoličku agenciju biskup Jezerinac je istaknuo kako geslo ovogodišnjeg hodočašća nije odabrano slučajno, jer, unatoč napetosti i podjelama, svijet se nastoji ujediniti kako na ekonomskom, tako i na političkom području. No, povijest spasenja koja je učiteljica života, govori da se željeno jedinstvo svijeta ne može postići ukoliko se ne temelji na sigurnim temeljima. Knjiga postanka govori kako je svijet bio jedinstven te je govorio istim jezikom. Rečeno suvremenim rječnikom, vladala je politička i ekonomska stabilnost. Međutim, kad je došlo do gradnje babilonske kule, odnosno do početka gradnje svijeta bez Boga, došlo je do poremećaja, nesporazuma. Veliki su počeli uništavati male, kao i vrijednosti od kojih su živjeli, istaknuo je biskup, i podsjetio kako je Isus na Posljednjoj večeri molio “da svi budu jedno”. Crkva na Isusovim porukama i željama nastavlja djelo kako bi svijet bio jedan, jedinstven. Međutim, ne može doći do jedinstva svijeta ako nije sagrađen na sigurnim temeljima. Isus kaže da je onome tko gradi kuću na stijeni budućnost sigurna. Kazao je i da je on taj sigurni kamen temeljac i svatko tko gradi život na Bogu sličan je graditelju koji gradi kuću na stijeni i obratno, tko ne gradi svoj život na Bogu sličan je čovjeku koji gradi kuću na pijesku. Dakle, u ovom trenutku veoma je važna tema hodočašća, tim više što svijet, a poglavito Europa zaboravlja svoje osnivače koji su postavili sigurne kršćanske temelje, rekao je biskup, te na kraju izjave izrazio nadu da će se Hrvatska moći oduprijeti novim graditeljima Europe te zajedno s naprednim snagama dati svoj doprinos u izgradnji novog svijeta i Europe, a to su vjera i kultura kojima je obilježena hrvatska povijest.

Na primanju koje je priredila hrvatska delegacija istoga dana okupili su se, uz predstavnike Vojne biskupije, predstavnike MORH-a i MUP-a, predstavnici grada Lourdesa, predstavnici vojnih biskupija i vojski nazočnih u Lourdesu, predstavnici Svetišta i svih sektora francuske vojske i policije koji su nacionalnim delegacijama pružali nesebičnu organizacijsku pomoć. Tom prigodom hrvatska delegacija darovala je Svetištu reprint „Splitskog evanđelistara”. Iz njega je na međunarodnoj misi čitano evanđelje.

 Pronositi svjedočanstvo Lourdesa

Hrvatski hodočasnici su u ponedjeljak, 18. svibnja u Nici posjetiti Hrvatsku katoličku misiju i u crkvi sv. Ivana Don Bosca slavili misu na kojoj je propovijedao salezijanac don Josip Stanić. U utorak 19. svibnja posjetili su svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi u kojem je slavljena sveta misa na kojoj je propovijedao fra Božo Ančić, i pohodili grob sv. Antuna Padovanskog u istoimenoj bazilici.

Po povratku u Zagreb na Zagrebačkom velesajmu hodočasnicima su se obratili vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, zapovjednik hodočašća brigadni general Drago Matanović i generalni vikar mons. Josip Šantić. Mons. Jezerinac zahvalio je zapovjedniku, njegovom zamjeniku brigadnom generalu Frani Tomičiću, koji će iduće godine predvoditi hrvatske hodočasnike, mons. Šantiću, vojnim i policijskim kapelanima i drugim suradnicima na obavljenome poslu. Blagoslovio je hodočasnike poručivši im da ustraju u svojim prošnjama. Zaželjevši hodočasnicima radostan povratak domovima pozvao ih je da dođu na nacionalno vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu.

Zapovjednik hodočašća zahvalio je vojsci na profesionalnom ponašanju na hodočašću u nadi da su se okrijepili u vjeri i ispunili novom snagom za obavljanje svojih dužnosti te ih pozvao da ustraju u čuvanju temeljnih ljudskih vrijednosti.

Mons. Šantić kazao je da je “ovo hodočašće pokazalo da znamo, hoćemo i možemo”. Zahvalio je na potpori Ministarstva obrane, Glavnog stožera i Ministarstva unutarnjih poslova i za suradnju dugu 17 godina bez koje ne bi bilo hodočašća. Poimence je zahvalio državnom tajniku Ministarstva obrane Mati Rabotegu, savjetniku ministra unutarnjih poslova Ivici Franjiću, zapovjedniku hodočašća brigadnom generalu Dragi Matanoviću i njegovu zamjeniku brigadnom generalu Franji Tomičiću, povijesnim postrojbama, načelniku Odjela za potporu Vojnom ordinarijatu bojniku Petru Klariću, dekanu i kapelanu na HVU-u fra Žarku Reloti, vojnim kapelanima i ostalim organizatorima. U Lourdesu smo svjedočili Hrvatsku i Krista i to svjedočanstvo nositi ćemo i dalje - naglasio je.

„Mir vam ostavljam…“

17. hodočašće Hrvatske vojske i policije započelo je porukom mira i zajedništva koju je uputio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac na Zagrebačkom velesajmu u utorak 12. svibnja na koncelebriranom misnom slavlju koje je slavio u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Josipom Šantićem, vikarom za pastoral fra Ivanom Nimcem i vojnim i policijskim kapelanima.

U propovijedi je podsjetio na riječi kojima se Gospodin oprostio od svojih učenika davši im mir u zalog. Kazao je da ja taj zalog trajan te da vrijedi kako na osobnoj tako i na društvenoj razini. „Možemo govoriti o globalnom pomirenju ljudi. No globalnog pomirenja među ljudima nema, ako prije toga nema mira u dušama ljudi. A taj nam mir može dati samo Isus Krist. Stoga i ustanovljuje posebni sakrament ispovijedi. Po njemu ne samo da oprašta grijehe nego vraća ljudima mir. Osim osobnog pomirenja s Bogom potrebno je i međusobno pomirenje, poglavito u obitelji. Osim osobnog i međusobnog pomirenja potrebno je pomirenje i na široj društvenoj razini, poglavito nacionalnoj“.

Kazao je i da vojno hodočašće u svom geslu “Mnogo nacija, jedan Božji narod” ima za cilj mir i zajedništvo, praćeno Isusovim riječima „Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje“ (Iv 14, 27). Geslo je nadahnuto riječima apostola Pavla, a on je bio prvi koji je pokušao ujediniti narode i stvoriti od njih jedan narod Božji. „Pavao upozorava da je onaj koji nas ujedinjuje Bog, Isus Krist. Ne bude li se zajedništvo gradilo s Bogom, neće se moći održati, kao što svjedoči novija povijest na našim krajevima. Bratstvo i jedinstvo koje se stvaralo nakon II. svjetskog rata moralo se raspasti, jer nije imalo Boga za svog Oca“.

Na kraju propovijedi zazvao je Božji blagoslov na hodočasnike i poželio da „u mnoštvu nacija koje predstavljaju vojske svijeta budemo jedna velika obitelj, jedan Božji narod, jedno srce, jedna duša, prožeta Duhom Svetim“.

Po završetku mise, hodočasnicima se obratio i zapovjednik hodočašća brigadni general Drago Matanović. Na misnom slavlju pjevala je klapa HRM-a “Sveti Juraj”.

„Božja ženidba s čovječanstvom“

Misno slavlje pred Spiljom ukazanja predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac, a na njemu su sudjelovali i djelatnici Ministarstva obrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH, predvođeni ravnateljem Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH o. Tomom Kneževićem. Na misi je nazočio i državni tajnik Ministarstva obrane Mate Raboteg koji se pridružio hrvatskim hodočasnicima.

Na početku slavlja, biskup Jezerinac je podsjetio kako je Spilja ukazanja mjesto najintimnijeg slavlja cijeloga hodočašća jer se u euharistiji ispred nje očituje jedinstvo Vojne biskupije i cijele Crkve kojoj je Krist glava, a Djevica Marija majka. U propovijedi se osvrnuo na evanđeoski izvještaj o svadbi u Kani Galilejskoj. Kazao je da se „prema mesijanskoj židovskoj tradiciji mesijansko doba uspoređuje sa svadbenim gozbama. Svadba je slika Božjih zaruka što će ih Bog sklopiti sa svojim narodom. To je sklapanje novoga saveza. Tako se Isus pojavljuje u Novom zavjetu kao zaručnik koji slavi sklapanje zaruka sa svojim narodom, koji se zove Crkva. Na svadbi u Kani Galilejskoj nije u središtu zaručnik nego Isus Krist. On je pravi zaručnik. Crkveni su oci vidjeli u čudesnom događaju u Kani Galilejskoj ostvarenje Božjeg obećanja: a to je Božja ženidba s cijelim čovječanstvom. Otud i zajedničko geslo ovogodišnjeg međunarodnog hodočašća: „Mnogo nacija – jedan Božji narod“.

Nadalje, biskup Jezerinac je podsjetio kako je Lourdes i ukazanja tumačio blaženi kardinal Stepinac. On je govorio kako je „svima poznato da postoji bolest, koja je posljedica grijeha još iz raja zemaljskog. Bolest i smrt došle su naknadno kao posljedica širenja tog zaraznog virusa. To je teška rana koju je Sotona zadao ljudskom rodu. No, Marija po svom Bezgrešnom Začeću predstavlja pobjedu nad Sotonom i nad grijehom. Ne čudimo se da ona pokazuje svoju snagu i moć nad virusom bolesti, posebno bolešću duše. Tjelesna bolest nije najgora stvar, nego bolest duše“. Druga važna poruka Lourdesa kako je bl. Stepinac govorio je molitva. „Rijetka su mjesta gdje se tako sabrano moli kao ovdje“. Zbog toga je biskup Jezerinac pozvao hodočasnike da iskoristite vrijeme za molitvu. „Bude li naša molitva predanija, plodovi neće izostati. I kao što je Isus pomogao mladencima u Kani Galilejskoj tako će pomoći svakome od nas. Neka nam Marija bude zagovornicom i pomoćnicom“.

Po završetku mise zapovjednik hodočašća brigadni general Drago Matanović i drugi predstavnici vojno-redarstvenih snaga RH zapalili su zavjetnu svijeću kod Spilje ukazanja, a isto su učinili i predstavnici Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

Svečanost otvorenja 51. PMI-a

U bazilici Svetog Pija X. u petak 15. svibnja započelo je 51. međunarodno vojno hodočašće. Započelo je mimohodom vojski svijeta i paljenjem svijeće sa zastavama zemalja na uskrsnoj svijeći koju je upalio francuski vojni ordinarij Patrick Le Gal. Činu otvorenja prethodilo je okupljanje delegacija zemalja sudionica pred spomenikom na Trgu Peyramale gdje su odali počast svim poginulim vojnicima.

Misa svih Slavena

U crkvi Svete Bernardice u subotu 16. svibnja slavljena je misa za pripadnike slavenskih naroda. Hodočasnicima iz Hrvatske pridružili su se i hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Litve. Misno slavlje predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac, a u koncelebraciji su bili banjalučki biskup Franjo Komarica, slovački vojni biskup František Rabek i ukrajinski grkokatolički vladika iz Sokal-Zovkva Michail Koltun, generalni vikar Josip Šantić i vikar za pastoral fra Ivan Nimac, ravnatelj Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH o. Tomo Knežević, te vojni i policijski kapelani iz slavenskih zemalja.

Na misi je propovijedao fra Nimac. Glavna nit njegove propovijedi bila je govor o Božjoj inicijativi u čovjekovu životu. U osvrtu na krizu koja vlada u svijetu fra Nimac je istaknuo kako ona nije samo ekonomska, nego dublja kriza koja se može usporediti s onom nastalom prvim grijehom. „Čovjek je odbacio Boga i ne prepoznaje više samoga sebe. Posljedice su strašne: čovjek je izgubio istinu o sebi, izgubio je svoje mjesto u svijetu. On više nije slika i prilika Božja i onaj komu je Bog dao vlast da upravlja svijetom“, rekao je i upozorio na biblijsku istinu da se Boga ne može odbaciti nekažnjeno. „Kad čovjek odbaci Boga gubi dušu, a onda od njega ne ostaje ništa drugo doli strašilo. Takav čovjek stvara bezdušno društvo“. No, iz te krize ima izlaza, podsjetio je te naglasio Božju inicijativu u spasu čovjeka. „Bog ostaje vjeran čovjeku. U Mariji se nagoviješta izlazak iz krize jer u njoj je čovjek dosegao svoju svrhu i svoj cilj. Po njezinoj predanosti Bogu i nama se otvorilo nebo. U strahovima i tjeskobama, u opasnostima i neizvjesnostima ona je znak pouzdane nade i utjehe putujućem Božjem narodu. A mi smo dionici njezine vjere, sudjelujemo u njezinu duhovnu iskustvu“. Na kraju propovijedi je istaknuo da kao Marijina djeca hrlimo u Lourdes, jer „ovdje smo svi njena djeca. Ovdje se ne brišu nacije, već se svaka potvrđuje kao Božji narod. Ovdje se ne prepoznajemo po uniformi, nego po iskustvu neba“.

Na misnom slavlju pjevala je klapa HRM “Sveti Juraj” i Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija uz orguljsku pratnju Dražena Cara.

Hrvatski predstavnik u Lourdesu

U bazilici Sv. Pija X. nalaze se slike Božjih ugodnika Katoličke crkve, te fotografije Gospa nacionalnih svetišta. Među njima jedno od najčasnijih mjesta (uz biskupsku katedru do lika Majke Božje Lourdske) zauzima i blaženi Alojzije Stepinac – kao jedini hrvatski predstavnik. Slika je postavljena prošle godine na 50. obljetnici međunarodnih vojno-redarstvenih hodočašća u Lourdes. Inicijativu za postavljanje slike pokrenuo je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj prije nekoliko godina u želji da se ime tog velikog hrvatskog Božjeg ugodnika proslavi i na tom svetom mjestu gdje godišnje hodočasti više od 6 milijuna hodočasnika. U bazilici se nalazi i fotografija Majke Božje Bistričke, a do nje postavljena je slika bl. Majke Terezije.

Hrvatski vojnik u vojnom taboru

Od samih početaka hodočašćenja vojski u Lourdes sudionici su boravili u vojnom taboru. Uz domaćine Francuze, Nijemci su većinski posjetitelji kampa. Hrvatska u tom projektu sudjeluje već godinama, a od prije tri godine šalje i malu prethodnicu koja podiže kamp. Četiri hrvatska vojnika, četiri policajca i vojni kapelan Vlado Mandura otputovali su tjedan dana ranije u Francusku i sudjelovali u ovom projektu. O svome angažmanu u kampu p. Mandura je rekao: “kao odgovorni svećenik za kamp želim naglasiti da naš udio u ovoj važnoj zadaći postaje sve veći. Osobno sam sve zadovoljniji i zbog toga što vodstvo hodočašća i zapovjednici prepoznaju i podupiru naša nastojanja. Naviknuli smo se na to da od naših delegacija, koje nas posjećuju, budemo pohvaljeni zbog posebnog duha koji je u kampu jedinstven. Ove godine ostvaren je poseban napredak jer je za hrvatske hodočasnike imenovan zapovjednik iz redova naših pomoćnika, satnik Jurica Hećimović. Na taj način smo u ime Vojnog ordinarijata u potpunosti bili odgovorni za taj dio hodočašća”.

Iskustvo kampa jedinstveno je zbog jednostavnosti smještaja i blizine među različitim nacijama. Ono što ostali hodočasnici dožive u službenim točkama i na ulicama Lourdesa u kampu je stalno prisutno: druženje, veselje, odricanje i svjedočenje vjere. Naš broj kampista ustalio se na oko stotinjak. Svi oni sudjeluju u službenim točkama koje su predviđene za hrvatske hodočasnike. Sudionici kampa bili su i ove godine zadovoljni, pogotovo oni koji dolaze godinama.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi