Vijesti

Anzac day - Dan australskih veterana

Ponedjeljak, 18. 04. 2011.

U ponedjeljak 18. travnja u kapeli Vojnog ordinarijata slavljena je sveta misa povodom proslave Dana australskih veterana - ANZAC day, na spomen svim palim australskim i novozelandskim vojnicima. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. Uz nazočnost njene ekselencije veleposlanice Australije u RH gospođe Beverly Mercer, misi su nazočili N.E. David Blunt, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u RH, N.E. James B. Foley, veleposlanik Sjedinjenih američkih država u RH, N.E. Edwin Loughlin, veleposlanik Kanade u RH, Nikola Jelinčić, počasni konzul Novog Zelanda u RH, umirovljeni časnici Hrvatske vojske – članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i drugi gosti. Organizator ove proslave je veleposlanstvo Australije u RH u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, podružnica Zagreb.

Inicijativa je nastala 2010. godine kada je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, zagrebačka podružnica, posjetila Australiju promovirajući istinu o Domovinskom ratu. Tom prigodom sudjelovali su u vojnoj kapelaniji u Canberri na svetoj misi povodom ANZAC dana.

Klapa HRM “Sv. Juraj” pjevanjem je uveličala svetu misu.

Govor veleposlanice Australije

Skupili smo se danas ovdje kako bismo odali počast svim nesebičnim mladićima i djevojkama koji su izgubili svoje živote služeći domovini. Svakog 25. travnja od davne 1915. godine Australci i Novozelanđani u zemlji i u inozemstvu skupljaju se kako bi odali počast ne samo onim pripadnicima australskih i novozelandskih vojnih snaga koji su dali svoje živote toga dana na Galipolju, nego i svim ostalim mladićima i djevojkama koji su izgubili svoje živote u ratu ili nakon rata služeći svojoj domovini, ali isto i za one pripadnike obrambenih snaga koji su još uvijek u aktivnoj službi.

Naziv ANZAC je nadišao svoje konkretno značenje dobivši svoju duhovnu dimenziju i postavši na taj način inspiracija koja je utjelovila vrline kao što su hrabrost, disciplina, žrtva, oslanjanje na vlastite snage i u australskom žargonu - prijateljstvo (mateship) i omogućavanje jednakih šansi za sve (fair go).

U svakom narodu postoji sjećanje na slične događaje u prošlosti, na neku bitku ili neki presudni trenutak u povijesti. Takav se trenutak u australskoj povijesti dogodio 1915. godine na Galipolju, u ratnom pohodu koji, ako i nije bio poraz, zasigurno nije bio ni uspjeh.

U ovom trenutku ne veličamo rat, nego odajemo počast žrtvi, predanosti i nesebičnoj odanosti svih onih mladića i djevojaka koji su hrabro služili svojoj domovini i koji su slijedili svoje ideale u tolikoj mjeri da su mnogi zbog njih svjesno dali i svoj život.

Osnovna svrha današnjeg dana jest i treba nastaviti biti odavanje počasti našim veteranima i svim ljudima koji su dali svoje živote. U činu odavanja počasti, našim mladim ljudima pokazujemo da su mir i sloboda oduvijek zahtijevali žrtvovanje u prošlosti. Oni kojima odajemo počast ostavili su u naslijeđe Australiji i Novom Zelandu tradiciju hrabrosti, nesebičnosti i ugleda koju treba slijediti i u budućnosti.

Pozdravljajući njenu ekselenciju veleposlanicu Australije gospođu Beverly Mercer vojni ordinarij je istaknuo: “Okupili smo se na ovu svetu službu u kojoj ćemo se molitveno sjećati i proslaviti ANZAC Day. Za Vašu naciju to je Dan koji spada među najvažnije nacionalne događaje. Njime obilježavate prvu važnu vojnu akciju, koju su izvele australske i novozelandske vojne snage za vrijeme Prvog svjetskog rata. Taj rat, kao niti jedan rat, nažalost nije prošao bez žrtava. Molimo za njih i zahvaljujemo se za njih. Nada u uskrsnuće opravdava svaku žrtvu koja je djelo ljubavi”.

Zahvala veleposlanice Australije nakon mise

Poštovani gospodine vojni biskupe Jezerinac, poštovani veleposlanici i diplomatski vojni atašei, gospodine Jelinčić, počasni konzule Novog Zelanda, naši prijatelji u Hrvatskoj, voditelji vojnih formacija u Zagrebu i posebno predstavnici zagrebačke podružnice Udruge dobrovoljaca Domovinskog rata.

Želim Vam izraziti dobrodošlicu i zahvaliti Vam na sudjelovanju na današnjem prvom obilježavanju ANZAC dana u Republici Hrvatskoj.

Posebno bih željela zahvaliti predstavnicima Udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnice grada Zagreba na njihovoj pomoći prilikom pokretanja ovog događaja - članovi Udruge su po prvi put imali prilike prisustvovati obilježavanju ANZAC dana prilikom njihova prošlogodišnjeg posjeta Australiji i Novom Zelandu. Također zahvaljujem vojnom ordinariju biskupu Jezerincu i službenicima Vojnog ordinarijata što su nam omogućili održavanje događaja u ovoj kapeli i što su nam pomagali prilikom organiziranja ovog svečanog događaja. Nadalje, željela bih isto tako zahvaliti počasnom konzulu Novog Zelanda na novozelandskom vinu koje je pribavio za večerašnji domjenak.

Željela bih isto tako malo pobliže objasniti ulogu ružmarina kojeg imamo večeras na odijelima - to je drevni simbol sjećanja koji raste na Galipoljskom poluotoku. Ovo je razlog zbog kojega se tradicionalno na ANZAC dan nosi grančica ružmarina na odijelu.

Nadam se da ćemo ovim danom započeti tradiciju odavanja počasti povodom ANZAC dana na sličan način svake godine u Republici Hrvatskoj.

Riječi njegove ekselencije Buraka Ozugergina, veleposlanika Republike Turske u RH

Gotovo stoljeće je prošlo od vremena kada su topovi utihnuli na brdima Galipolja. Ali mi nećemo zaboraviti, jer heroji se ne zaboravljaju.

Tamo, na obalama Canakkale, gdje se kontinenti gledaju u oči sa čežnjom još od vječnosti, tragičan i neočekivan susret se zbio. Deseci tisuća Turaka, Australaca, Novozelanđana, Britanaca, Francuza i mnogih drugih našli su se licem u lice. Neki od njih nakon što su doslovce doputovali sa druge strane svijeta. Mnogi od njih su položili živote za ono u što su vjerovali.

Bio je to rat koji je imao smisla, različit od drugih na mnogo načina. Na nacionalnom nivou, rat je upalio državotvornu iskru za Australiju i Novi Zeland, koji su ubrzo nakon toga ušli u zajednicu nezavisnih država. Za Tursku, Galipolje je dalo onu dugo traženu i željenu nadu za očajnu i umornu državu.

Na osobnom nivou, postoji mnogo primjera iskrene ljudske dobrote u jeku ratnog vihora. Bez sumnje, sve strane su se borile žestoko. Međutim, bolesni i ozlijeđeni su pošteđivani. Postoji više priča o tome kako su ranjenici nošeni preko ratnih linija na rukama neprijateljskih vojnika. Nadalje, priče o ograničenim zalihama vode i hrane, koje su se dijelile među vojnicima na suprotstavljenim stranama s obje strane borbene linije.

Hrabrosti i viteštvo u borbi, dame i gospodo, je ono što razlikuje heroje od običnih vojnika, Tako je bilo onda, a tako je i danas. I upravo je takav način poštivanja, postao temelj današnjeg prijateljstva nekadašnjih neprijatelja.

Našu viziju budućnosti rođenu iz tragedije je izrazio Mustafa Kemal Ataturk, gotovo 20 godina nakon rata. Ovo su njegove riječi, zabilježene u epitafu na Galipolju.

Those heroes thai sited their blood and lost

their lives; You are now lying in the soil of a

friendly country. Therefore rest in peace.

There is no difference between the Johnnies

and lite Mehtuels to us where they lie side

by side here in this country oj ours. You, the

mothers, who sent their sous from far away

countries, wipe away your tears: your sous

are now lying in our bosom and are in

peace. After having lost their lives on this

land they have become our sons as well.

Potrebno je istinsko vodstvo kako bi se uvjerilo države da imaju otvoreno srce jedna prema drugoj. Suosjećanje za nekadašnjeg neprijatelja, čak i onog protiv kojeg se Ataturk sam borio, nas je inspiriralo da iskažemo poštovanje poginulima, bez obzira da li na svojim grobovima imaju križeve ili polumjesec. Pa čak i za one koji nemaju nadgrobnog spomenika.

Nećemo zaboraviti one koji su zauvijek utihnuli na obalama Canakkale. Njihova smrt nije bila uzaludna. Zauvijek će ostati u našem sjećanju.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi