Vijesti

Biskup Jezerinac slavio misu na Hrvatskom folklornom festivalu u Ottawi

Nedjelja, 19. 05. 2013.

Vojni ordinarij je za boravka u Kanadi na Hrvatskom folklornom festivalu u Ottawi predvodio sv. misu u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog koja pripada francuskom narodu ottawske nadbiskupije. Sv. misa je slavljena 19. svibnja na hrvatskom i francuskom jeziku. U slavlju su uz biskupa sudjelovali msgr. Ivan Vukčić, delegat za Kanadu pri Ravnateljstvu hrvatske inozemne pastve, župnik sv. Franje Asiškog o. Alix Poulin te vlč. Adam Tabak. Prije početka mise biskup se zahvalio župniku Adamu, pozdravio se župljane a posebno sudionike festivala. Biskup je dan ranije na susretu uoči festivala poručio tamošnjim Hrvatima izmeđuostalog i ono što je i bl. kardinal Stepinac poručio Hrvatima u Njemačkoj: "Ako ste daleko od svojih milih i dragih, ako  ste daleko od svoje domovine Hrvatske, Bog nije daleko od vas. Njegovo očinsko oko gleda i tamo, Njegova očinska ljubav okružuje, Njegova božanska ruka štiti. Pokažite se u tuđini pravom djecom Božjom i pravom djecom hrvatske domovine".

Homilija vojnog ordinarija

Draga braćo svećenici, braćo i sestre, dragi mladi folkloraši!
Kada su vaši djedovi i bake, očevi i majke napuštali svoju domovinu nisu nosili sa sobom nikakvo materijalno bogatstvo, jer ga nisu imali. Ipak, ponijeli su sa sobom ono što im je bilo tada najvrjednije: ljubav prema Bogu i ljubav prema domovini, vjeru i kulturu zajedno.

Svatko od nas rađa se u obitelji i po njoj se uključujemo u svoj narod. Ako smo rođeni u hrvatskoj obitelji, onda smo Hrvati, pripadamo, dakle, hrvatskome narodu i baštinimo njegovu domovinu i njegov jezik.

Osim zemaljskog rođenja postoji i duhovno rođenje koje se događa po krštenju. Kad je ugledni židovski učitelj Nikodem došao Isusu u noći, rekao mu je: "Znamo da si došao od Boga kao učitelj jer nitko ne može činiti čudesa kakva ti činiš ako Bog nije s njime" (Iv 3, 2). Isus mu reče: "Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!" (Iv 3,5).
Krštenjem smo se ponovno rodili, ali na božanski život. Postali smo nova stvorenja, djeca Oca nebeskoga i baštinici kraljevstva Božjega. Rođenjem pripadamo zemaljskoj obitelji, a krštenjem velikoj duhovnoj obitelji koja se zove Crkva.

Rođendan Crkve slavimo upravo danas na blagdan Duhova, kad se Duh Sveti objavio apostolima na dan Pedesetnice. Isus je, naime, rekao apostolima u oproštajnom govoru: "Bolje je za vas da ja odem: jer ako ne odem, Branitelj, neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama" (Iv 16, 7). Današnja čitanja o tome opširno govore. Duh Sveti okuplja zajednicu. Sva dobra i plodovi koje Crkva ostvaruje tijekom svoje povijesti plodovi su Duha Svetoga.

Što Crkva čini u jednom narodu? Ona naviješta Riječ Božju. Isus Krist je ustanovio Crkvu i njoj je povjerio svoje djelo spasenja da ona nastavi ono što je On započeo. I tu smo vjeru primili od naših roditelja. Tko nam je objavio Isusa Krista ako ne naši roditelji? Tko nam je govorio o Bogu i učio nas moliti se Bogu i druge poštivati, ako ne roditelji?

Dragi mladi! Kada su vaši roditelji, djedovi i bake napuštali svoju domovinu, Crkva ih je poput dobre majke pratila i slala svoje svećenike, časne sestre, da se ne izgube u svom ljudskom i kršćanskom dostojanstvu, kako bi ostali vjerni svojim korijenima koji su hrvatski i katolički. Hrvati su svjesni da su baštinici svoje 14 - stoljetne kršćanske povijesti. Stoga su nastojali prenijeti baštinu u novu sredinu. I tu ih je dočekala opet Crkva i primila ih kao svoju djecu. Zato smo zahvalni ovdašnjoj Crkvi, i biskupima koji su ih primili raširenih ruku kao braću i sestre.

U novoj domovini Hrvati su unatoč teških prilika, nastavili graditi i širiti svoju kulturu: na području arhitekture, slikarstva, glazbe, književnosti, narodnih plesova. Sa sobom su ponijeli bogatstvo srca i duše, uključujući folklor i pjesmu. U svim tim plesovima, pjesmama, ima puno nostalgije, čežnje, ali i tuge koju posebno osjećate i vi ovdje i mi u domovini.

Čuvanje folkora i njegovanje hrvatskih pjesama jedan je od najljepših načina kojim se predstavljamo svijetu, svoju zemlju u kojoj živite, i narodu kojemu pripadate. Stoga nam je drago da je među mnogim kulturama veoma prepoznatljivo i naše kulturno blago, posebno narodni plesovi i pjesme.

Da biste i dalje bili dragocjeni kamenčić u kulturnom mozaiku ove zemlje, morate i dalje njegovati duhovnu dimenziju, bez koje nema kulture, a to je svijest da pripadate svojim korijenima koji su hrvatski i katolički.

Hrvati su gradili svoje crkve i dvorane. Gradili su prije svega crkve, kako bi u njima slušali Božju riječ na svom jeziku. To su učinili i ovdje u Ottawi.
Dragi mladi! Neka vaše hrvatske župne crkve budu drago mjesto okupljanja, slavljenja sv. mise i molitve. Uključujte se u svoje župne zajednice, Organizirajte se u razne skupine: molitvene, karitativne, kulturne. Vi koji polazite na fakultete, od vas se najviše očekuje da ovu zemlju obogatite svojim znanjem. To od vas očekuje i vaša domovina Hrvatska. Na taj ćete način biti njezini najbolji ambasadori, zastupnici u tumačenju naše povijesti i našega života.

Budite zahvalni svojim roditeljima i ne zaboravite zemlju rođenja vaših roditelja, djedova i baka. Dobro je, ako je moguće da posjećujete svoju rodbinu i prijatelje u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini gdje su mnogi od vaših rođeni.

Kad idete na godišnji odmor, ako je ikako moguće vaša destinacija neka bude Hrvatska. Bilo nam je drago gledati folklorne grupe iz Kanade koje su nastupale na Đakovačkim vezovima.
Dragi mladi!
Čuvajte se lošeg društva. Uvijek slušajte tatu i mamu. Oni su sa suzom u oku napuštali svoju domovinu da vama bude ljepše i bolje. Poštivanjem svojih roditelja učinit ćete njima život ljepšim. Roditelji su vam najbolji prijatelji. I nitko vas toliko ne voli i brine o vama kao oni.
Nedjeljna sv. misa neka vam bude svetinja, molitva svakidašnja radost.

Mnogi su od vas čuli za Nicka Vujičića. Riječ je o mladom čovjeku, tridesetih godina koji je boravio krajem prošle godine u Domu sportova u Zagrebu i u Rijeci. Inače je rodom iz Australije. Rođen je bez ruku i nogu. Proputovao je preko dvadeset i pet zemalja, govorio je pred tisućama ljudi, susretao se s državnicima. Objavio je dvije knjige, diplomirao je dva fakulteta i pomogao je mnogim ljudima. Djetinjstvo je teško proživljavao, jer su ga djeca zadirkivala. Pokušao je i samoubojstvo, ali ga je u tome spriječila ljubav roditelja. Rekao je da se nije odlučio na takav čin jer bi nanio veliku bol svojim roditeljima.
Išao je redovito u crkvu. Kad je bio star 19 godina, slušao je evanđelje o slijepcu Bartimeju. "Pomislio sam, ako Isus ima plan za ovoga slijepca, zasigurno ima i za mene. Znao sam da mi je Bog mogao dati ruke, ali sam shvatio da sam unatoč toga hendikepa potpuna osoba".

Na pitanje kako bi izgledao njegov život da nije upoznao Isusa Krista, on je odgovorio: "Čuli ste već da sam pokušao učiniti samoubojstvo i da nije bilo mojih roditelja koji su me voljeli, grlili gotovo svaki dan, ne bih izdržao i to mi je puno pomoglo". "Nije dosta", veli on, "imati pozitivan stav prema životu, nego je veoma važno biti u prijateljskom odnosu s Isusom Kristom. U mojem osobnom odnosu s Isusom Kristom imam mir i snagu u sebi. Ne bih bio ovdje da nema Boga". (Veritas, listopad 2012.)

Govorio je mladima o moralu, o izbjegavanju cigareta, psovki, alkoholu, slobodnom nemoralnom ponašanju. "Sve su to zamke koje ih neće usrećiti". I nastavio je: "Nemojte se obeshrabriti, činite najbolje što možete, imajte velike snove. Imamo velikog Boga (Isusa Krista) i nikada nemojte odustati od Njega jer On neće nikada odustati od nas".

Govorio je kako vjeruje u moć molitve. U jednom je trenutku molio za hrvatski narod. I dok je molio, svi su prisutni ustali. Molio je da nas Bog oslobodi od grijeha i da nam dade ljubav, vjeru i nadu. Na kraju se svima zahvalio i nasmijao sve prisutne kad je rekao da bi ih najradije sve zagrlio ali se boji da mu ruke ne otpadnu".

Došao sam k vama iz Zagreba. I ja sam bio u Kanadi 11 godina u Torontu, Hamiltonu i Oakvilleu. Poznate su mi radosti i teškoće vaše. Ja sam vojni biskup u RH, zadužen za duhovnu skrb u vojsci i policiji. Imamo oko 25 svećenika. Imamo divnih vojnika i policajaca koji su vjernici.
Mnogi od njih bili su na duhovnim vježbama, mole se u obitelji, roditelji i djeca. I takve obitelji nada se naše budućnosti.

Nadam se da ćete ostati na visini kao vjernici. Na to nas potiče i ova godina, koju je papa Benedikt XVI. proglasio Godinom vjere, kojoj je cilj upoznati što više Isusa Krista, njemu se približiti, i živjeti evanđelje. I vas Isus zove, da mu se povjerite, da ga prihvatite kao svog prijatelja.

Zahvaljujem svima koji ste sudjelovali u organizaciji ove manifestacije folklora: župniku vlč Adamu Tabak, svim organizatorima, izvođačima i svakom pojedinačno. Posebna hvala i ovoj "Francuskoj" Crkvi i zajednici koja nam je ustupila ovu prekrasnu crkvu. Neka vas prati dobri Bog, zagovor Majke Božje, Kraljice Hrvata, i zagovor blaženog kardinala Stepinca. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi