Vijesti

Blagdan Krštenja Gospodinova u Vojnom ordinarijatu

Nedjelja, 10. 01. 2016.

Na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 10. siječnja, kojim završava božićni ciklus, svečano koncelebrirano slavlje u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru predvodio je vojni apostolski administrator biskup Juraj Jezerinac. Na misi su sudjelovali članovi planinarskog društva "Sv. Rok" iz Svete Nedjelje i poddruštvo Romari-Marijanski hodočasnici s svojim duhovnikom don Marinom-Dragom Kozićem, kapelanom PUZ-a. 

Pred punom i božićnim pjesmama raspjevanom kapelom, biskup je istaknuo kako današnje evanđelje govori o ispunjenju riječi proroka Izaije. "Sav je narod bio u iščekivanju dolaska Mesije. Po svim se sinagogama i među narodom govorilo o dolasku Mesije. U međuvremenu se pojavio Ivan Krstitelj, koji je pozivao ljude na obraćenje. Bilo je to u vrijeme vladanja rimskog cara Tiberija i Poncije Pilata upravitelja Judeje; vrijeme velikih svećenika Ane i Kajfe, koji su osudili Isusa. Prilikom Isusova krštenja rastvorilo se nebo, a na nj sišao Duh Sveti u obličju, poput goluba, a glas se s neba zaorio: "Ti si sin moj Ljubljeni! U tebi mi je sva milina!" (Lk 3, 21-22). To je najvažniji dio današnjeg evanđelja, na dan Isusova krštenja došla je i službena potvrda s neba da je Isus pravi čovjek i pravi Bog, nastavio je biskup, posvjestivši okupljenim vjernicima da se u Isus Kristu do kraja očitovalo Božje milosrđe, u Isusu čovjeku molitve, koji žarko moli Oca u odlučnim trenucima svoga djelovanja. I apostole je učio moliti. Poručivši da je Crkva zajednica molitve koja je po molitvi otvorena nebu i njegovu daru, kazao je da to vrijedi i za svakoga od nas. "Stoga pred činjenicom te Božje ljubavi, koja se utjelovila među nama, čovjek ne bi smio ostati po strani, kao da se radi o nekom nevažnom događaju. Isusovi su suvremenici imali prilike upoznati Isusa Krista, ali nisu htjeli. Drugi su opet, počevši od apostola pa sve do danas, svjedočili ga uz cijenu vlastitoga života".

Isusovo krštenje bilo je početak njegova javnog djelovanja. Spomen na Isusovo i naše krštenje, treba u nama probuditi osjećaj da smo sinovi i kćeri Oca nebeskoga. Stoga, slaveći blagdan Isusova krštenja, ne slavimo ga kao neki spomen iz Isusova života, nego ga slavimo kao blagdan i Isusov i naš blagdan, jer slaveći krštenje Isusovo mi slavimo i svoje krštenje, zaključio je homiliju biskup Jezerinac.


Homilija

Današnje 1. čitanje izvadak je iz knjige proroka Izaije. Započinje riječima: „Tješite, tješite moj narod, govori Bog vaš… podvikujte mu da mu se ropstvo dokonča, da mu je krivnja okajana“ (Iz 40, 1).

Ova je knjiga Izaije proroka nazvana „Knjigom utjehe“. Bila je poslana svim zarobljenicima u asirskom sužanjstvu da ih podrži u njihovoj mesijanskoj nadi. Posebno je bila upućena samom „srcu Jeruzalema“, govoreći da je došao trenutak povratka i vrijeme dolaska Mesije. Sam Bog stoji iza njihovog povratka. Prorok spominje i tajanstveni glas koji viče: „Pripravite put Gospodnji u pustinji, poravnajte u stepi stazu Bogu našemu“ (Iz 40, 3). Bila je to najava dolaska Ivana Krstitelja, kako ćemo malo kasnije čuti.

Današnje evanđelje govori o ispunjenju prorokovih riječi. Sav je narod bio u iščekivanju dolaska Mesije. Po svim se sinagogama i među narodom govorilo o dolasku Mesije. Međuvremenu se pojavio Ivan Krstitelj, koji je pozivao ljude na obraćenje. Gledajući Ivanov nastup i govor mnogi su dvoumili, pitajući se nije li Ivan taj obećani Mesija koji treba doći?

Možete si zamisliti kako su te Ivanove riječi djelovale na slušatelje. Ako je Ivan tako velik, kao što se predstavio, kako je tek velik Isus Krist, o kome govori Ivan Krstitelj. Kad je Ivan posjetila delegacija da se očituje tko je, nije li Krist koji treba doći, Ivan se pozvao na riječi proroka Izaije, koje smo čuli u 1. čitanju: „Ja sam glas koji je viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnajte mu staze“ (Lk 3, 4). I evanđelist nastavlja: „A neki izaslanici bili su farizeji, koji su ga pitali:„Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?“. Ivan im je odgovorio: „Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. (Lk 3, 16).

Kad Ivan kaže za Isusa da on krsti „Duhom Svetim“ i „ognjem“, to znači da je krštenje snagom Duha Svetoga potpuno mijenja čovjekovu nutrinu, uništava istočni grijeh i sve druge grijehe.

Zašto se Isus krstio kad je bez grijeha? Dao je do znanja da ono što radi Ivan Krstitelj, pozivajući ljude na obraćenje, da je to dobro. Isus se krstio vodom da je posveti i da svojim pranjem opere rijeku. To je bilo posvećenje Kristovo, ali još više posvećenje prirode.

Poslušajmo dalje Sv. Luku: „Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: „Ti si sin moj Ljubljeni! U tebi mi je sva milina!“ (Lk 3, 21-22). Ovo je najvažniji dio današnjeg evanđelja. Na dan Isusovog krštenja došla je i službena potvrda s neba da je Isus pravi čovjek i pravi Bog.

Isus je ljubljeni sin Oca nebeskoga koji će svojom smrću na križu i uskrsnućem spasiti ljudski rod. To je želja njegova Oca nebeskoga. U Isusu Kristu se do kraja očitovalo Božje milosrđe.

Želio bih vam svratiti pažnju i na Isusovu molitvu koju spominje evanđelist Luka. Za evanđelista Luku Isus je čovjek molitve. Isus se moli u odlučnim trenucima svoga djelovanja: Isus moli prije Petrove ispovijesti koji kaže za Isusa da je Sin Božji, moli za vrijeme preobraženja; učio je apostole kako da se mole, posebno molitvu „Oče naš; moli za Petrovu vjeru kako bi Petar mogao učvrstiti braću svoju; moli za sebe u odlučnom času svoga izbora (22, 41), moli u trenutku smrti (23, 46) itd.

Crkva je zajednica molitve. Crkva koja moli je otvorena nebu i njegovu daru. To vrijedi i za svakoga od nas. Pred činjenicom Božje ljubavi, koja se utjelovila među nama, čovjek ne bi smio ostati po strani, kao da se radi o nekom nevažnom događaju. Imali su prilike upoznati Isusa Krista, ali nisu htjeli. Drugi su opet, počevši od apostola pa sve do danas, svjedočili uz cijenu vlastitoga života.

U 2. čitanju čuli smo dio Poslanice apostola Pavla. Započinje riječima: „Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi“ ( Tit 11,11). Očito je da je Bog svojim rođenjem zahvatio ljudsku povijest kao i u povijest našega života. No ta Božja ljubav traži našu suradnju.

Naša suradnja s Bogom može biti:

a) pozitivna, kad se odričemo svjetovnih požuda, tako da živimo „razumno, pravedno i pobožno“, kako kaže apostol Pavao a to znači prema Božjim zakonima i evanđelju.

b) negativna; da se uopće ne osvrćemo na Božje zapovijedi.

Isusovo krštenje bilo je početak Isusovog javnog djelovanja. I kao što je njega nazvao nebeski Otac svojim Sinom, tako je Otac nebeski i nad nama rekao u trenutku našega krštenja: „Ti si sin moj, ljubljeni!“ Ti si kći moja ljubljena“. Stoga, spomen na Isusovo i naše krštenje, treba u nama probuditi osjećaj da smo sinovi i kćeri Oca nebeskoga.

Sigurno je da su Hrvati bili pokršteni u vremenu od sredine 7. stoljeća do početka 9. stoljeća. Kao pametan i mudar narod prihvatili su kršćansku vjeru u punoj slobodi, bez ičije prisile, i to u vrijeme cara Konstantina Porfirogenete. Prihvatili su vjeru kao nagovještaj slobode i nade tako da je ostala jedna unutarnja iskra u srcima sinova i kćeri hrvatskoga naroda svjesni da su za slobodu ne samo rođeni nego i kršteni. Zato se nisu dali od nikoga pokoriti. Sve to danas moramo znati kada govorimo o krštenju.

O pokrštenju Hrvata nemamo značajnih podataka. Mi ne znamo koji je prvi od hrvatskih vladara prihvatio kršćanstvo, ali zato imamo dragocjen spomenik a to je krstionica kneza Višeslava. Na njoj su upisane riječi: „Ovo vrelo prima nemoćnike da ih vrati prosvijetljene. Ovdje se oni raskajani čiste od nedjela svojih, što navukoše od ropstva roditelja da budu učinjeni štovateljima Krista, zdravo ispovijedajući vjekovječno Trojstvo“.

Kad se naša djeca krste, ne krste se samo zato da im se oproste grijesi, da mogu doći u nebo ako slučajno kao nejaki umru. Još manje zato da se pribroje velikoj katoličkoj obitelji, ili da se na taj način posvjedoči tradicionalna pripadnost hrvatskom narodu, koji je hrvatski i katolički, a još manje da se na djetetom obavi jedna lijepi tradicionalni hrvatski običaj, da se kasnije zanemari ono bitno a to je da djeca spoznaju pravu vjeru.

Stoga leži velika odgovornost na svima nama, u prvom redu roditeljima, da tu vjeru žive i prenose na svoju djecu. Čovjek današnjeg naraštaja radije sluša svjedoke a manje učitelje.

Stoga, slaveći blagdan Isusovog krštenja slavimo ga prije svega kao Isusov blagdan ali i kao naš blagdan, jer slaveći krštenje Isusovo mi slavimo svoje krštenje.

Stoga nastavimo slaviti današnji blagdan Isusovog krštenja, „razumno, pravedno i pobožno… iščekujući pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista“, kako kaže apostol Pavao. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Arhiva vijesti

Linkovi