Vijesti

Vojni ordinarij predvodio misno slavlje u Hrvatskoj župi sv. Križa

Subota, 24. 08. 2013.

Drugi dio svoga 2-tjednog boravka u hrvatskim župama u Kanadi biskup Juraj Jezerinac proveo je, na poziv hamiltonskog župnika Marijana Mihokovića,  u Hrvatskoj župi sv. Križa u Hamiltonu. Po dolasku u Hamilton s proslave Velike Gospe, župnog patrona, u župi Kraljice Hrvata u Torontu, Biskup je u petak 23. kolovoza u prijepodnevnim satima u pratnji hamiltonskog župnika posjetio hamiltonskog bikupa Mon. Douglasa Crosbya u biskupijskom ordinarijatu, a popodne umirovljenog biskupa Anthonya Tonnosa u njegovoj ljetnoj rezidenciji. U razgovoru s biskupom Crosbyem dominirao je razgovor i sjećanje na njegov nedavni posjet Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Naime, biskup Crosby proveo je ovog ljeta 13 dana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u pratnji bivšeg hamiltonskog župnika Franje Šprajca. U razgovoru s biskupom Tonnosom bilo je govora o prilikama u Hrvatskoj, koju je biskup Tonnos posjetio u vrijeme Domovinskog rata i bio na biskupskom ređenju biskupa Jezerinca, te o predstojećoj beatifikaciji vlč. Miroslava Bulešića, budući da će biskup Tonnos predvodti misu u Hrvatskoj crkvi sv. Križa na sam dan beatifikacije hrvatskog Romera.

U subotu 24. kolovoza prije podne biskup je posjetio mali župni eko zoološki vrt domaćih životinja „Noina arka“ u Župnom parku u Smithvillu, nedaleko Niagare, gdje ga je dočekao umjetnik, kipar i čuvar parka Vlado Mutnjaković.

U nedjelju, 25. kolovoza biskup Jezerinac predvodio je u Hamiltonu mise u 8 i 11.15 na hrvatskom jeziku. Na drugoj misi krstio je i dvoje djece, iz obitelji Batušić i Ergović.

Poslije mise u 11.15 blagoslovio je ispred župne rezidencije nove kipove dvoje laika – sv. Kateri Tekakwitha i bl. Ivana Merza - koji predstavljaju Crkvu dviju domovina ovdašnjih Hrvata – Kanadu i Hrvatsku. Uz sv. Kateri je simbol kanadskog Sjevera, eskimski kameni inukshuk, a uz bl. Ivana simbol hrvatske povijesti – teški kameni križ. Inicijativu je dao i za nabavku kamena pobrinuo se župljanin Bosiljko Boros, predsjednik hamiltonskog ogranka HKD „Napredak“, a kipove je u drvu izradio župljanin Vlado Mutnjaković. Na misi i poslije u svečanosti blagoslova sudjelovala je počasna garda župnog ogranka Mon. Stjepan Šprajc Kolumbovih vitezova pod vodstvom glavnog viteza Stana Reze i Stipe Ćurića te župljanke porijeklom iz Bosne u nošnji iz Kraljeve Sutjeske. Poslije blagoslova kipova slijedilo je osvježenje na otvorenom koje su pripremili članovi hamiltonskog ogranka HKUD „Napredak“.

Zanimljivo je da je uz bl. Ivana Merza spomen drvce, bor, koji je kao spomen na svoj posjet župi posadio banjolučki biskup Franjo Komarica.

U popodnevnim satima u ponedjeljak 26. kolovoza biskup je ispraćen iz Hamiltona od svog domaćina vlč. Marijana Mihokovića i župnog vozača Franju Krstulića te je iz toronstke zračne luke poletio za Domovinu, i tako završio svoj posjet Kanadi.

Homilija vojnog ordinarija

Drago mi je da je otac Marijan učinio puno vrijednih pothvata u ovoj hrvatskoj župi sv. Križa u Hamiltonu. Postavio je biste velikanima Crkve u Hrvata, između ostalog prvom župniku i osnivatelju ove župe mons. Šprajcu, kardinalu Šeperu, vrhbosanskom nadbiskupu Stadleru, grkokatoličkom biskupu Šimraku, kardinalu Kuhariću, blaženom kardinalu Stepincu i sada blaženom Ivanu Merzu. Svaka od ovih bista govori sama za sebe, a sve zajedno o velikanima naše vjere, od kojih su neki dali posebni pečat Crkvi u iseljeništvu, posebno u Kanadi.

Danas imamo blagoslov biste blaženom Ivanu Merzu, najnovijem hrvatskom blaženiku. Tko je bio dr Ivan Merz? Najbolje ga je opisao Papa Ivan Pavao II u zagrebačkoj katedrali 10. rujna l994. godine, kad je rekao za njega da je on „istaknuti laik u svjedočenju evanđelja".

Ljudi vole oponašati svoje ideale, posebno mladi. Što je Merz značio za mlade njegova vremena, najbolje se vidi u katoličkog tisku, u kojemu, između ostalog, čitamo da je on: „Svjetlo na gori“, „Vitez Božji“, „Papin čovjek“, „Najljepši ideal hrvatske mladeži“ itd. Sve su to bili i razlozi koji su potakli ova Marijana da se, uz ostale hrvatske velikane, podigne spomenik blaženom Ivanu Merzu, kao posebnom uzoru mladim naraštajima.

Ivan Merz je rođen 16. prosinca l896. godine u Banja Luci. Otac mu je bio visoki časnik Austrijske monarhije. Od svojih je roditelja primio samo građanski odgoj, gotovo bez ikakve kršćanske podloge. Za njegov kršćanski odgoj pobrinuo se pri kraju gimnazije profesor dr. Ljubomir Maraković, poznati sveučilišni profesor, koji je predavao u Dječačkom sjemeništu u Zagrebu. Nakon mature odlazi u vojnu akademiju u Bečko Novo Mesto, u Austriju. Roditelji su njegovi željeli da on postane časnik. No, on nije imao volje za vojničku akademiju, tako da je izdržao samo nekoliko mjeseci. Za to vrijeme, koliko je trajalo njegovo školovanje na akademiji, bilo je dovoljno da se upozna sa životom mnogih ljudi, čiji život nije bio na zavidnoj visini. Inače se aktivno bavio gimnastikom, klizanjem na ledu i kuglanjem. Govorio je 10 jezika.

Osposobio se za 4 zvanja: zvanje profesora, književnika, časnika, a posjedovao je i vrline koje se traže od svećenika. Inače, o njemu znademo najviše iz njegova dnevnika, kojega je savjesno vodio.

Godine 1915. kao mladi časnik odlazi na talijansku frontu gdje se susreće sa svim strahotama rata i ljudske bijede. Gledajući svakodnevno smrt u oči, pred kraj rata napisao je ocu pismo: „Zahvalan sam Bogu što sam sudjelovao u ratu, jer me je rat naučio mnogočemu, što ne bih inače nikad spoznao. Želim živo da opet postanem slobodan i da uredim svoj život prema onome što sam spoznao da je pravo“.

Po završetku rata počinje ozbiljno raditi na sebi. Na jednom mjestu je rekao: „Baza našega života mora biti naš preporod u Isusu Kristu, ostalo se sve samo od sebe niže“.

Posredstvom Isusovaca dobiva stipendiju i odlazi 1920. godine u Francusku, u Pariz. Bilo je to za njega veliko kulturno obogaćenje. Za njegov kršćanski život doznali su roditelji, koji se nisu slagali s njim, budući da ga nisu odgajali u duhu vjere. Svojoj je majci pisao: „Znadeš da me je život na sveučilištu u Beču, onda rat, studij i napokon Lurd, uvjerio o istinitosti katoličke vjere i da se zato moj cijeli život kreće oko Krista Gospodina“.

Merz je bio svjestan Isusovih riječi iz današnjeg evanđelja: "Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju? (Lk 13, 22) Isus nije dao direktni odgovor jer to pitanje za Isusa nije toliko važno. Kudikamo je važnije da se čovjek bori da ostane vjeran Bogu, jer će se samo tako moći spasiti za vječnost. Stoga Isus kaže: "Borite se da uđete na uska vrata, jer mnogo će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći." (Lk 13, 24)

Velika je želja dr. Merza bila „nikada ne zaboraviti Boga i stalno željeti biti sjedinjen s njime“. Merz nije bio zadovoljan običnim životom. „Treba neprestano težiti za ujedinjenjem s Kristom. Ne smijem onako živjeti kao što sam živio prije rata, moram započeti novi život u duhu novo spoznatog katolicizma. Jedini Gospodin neka mi pomogne jer čovjek ne može ništa bez Božje pomoći“ (Ivan Merz: Ljubav i čistoća, str. 147.).

Blaženog dr. Ivana Merza je često mučilo pitanje: A što ću ja biti? Izgubio je, kaže, ono mladenačko oduševljenje. Njega je zanimalo nešto više. „Ovaj život ima smisao ukoliko je priprava za drugi“ (str. 148). Stoga sve poduzima da to i ostvari. „Treba sve sile upotrijebiti usredotočiti se prema životu koji slijedi nakon boravka na zemlji“, veli on.

Bio je svjestan riječi apostola Pavla iz 2. čitanja koji govori kako nas Bog želi odgojiti preko odricanja, križa i žrtve. "Poradi vašeg odgajanja trpite" (Hebr 12,7), poručuje Pavao.

Što je sve dr. Merz poduzeo u tom smislu? On je poslušao Pavlove riječi, koji kaže da nas Bog odgaja preko žrtve i da valja prihvatiti Božju volju. Stoga je Merz bio svjestan da bez odricanja, bez žrtve nema napretka. I on se toga držao. Merz se na veliko vježbao, uskraćujući si čak i hranu. Sam kaže da bez posta nema pravog duševnog života, da čovjek nije kadar sobom ovladati.

Kad je riječ o mladima, zapisao je u svom Dnevniku „Čistoća srca je najljepši biser mladenaštva. Bude li se naša mladost držala tih smjernica, dobit ćemo čelične karaktere, svece i rodoljube, dobit ćemo čvrste plodne obitelji koje su glavni oslonac narodnoj veličini i javnom blagostanju naroda. Da bismo uspjeli u tome veoma je važna molitva, primanje sakramenata, posebno sveta ispovijed i sveta pričest. „Najveća stvar, koja postoji na svijetu jest Crkva, najveća stvar u Crkvi je sveta misa, a u misi pretvorba“, to jest pričest. „Sv. misa bez svete pričesti je djelomična“, poručuje Merz. „Pričest najbrže i najlakše preporađa i obnavlja naš unutarnji život . Po svetoj pričesti u našoj duši počinju strujati vode prema vječnom životu. (usp. Iv 4,14)

Braćo i sestre! Život blaženog Ivana Merza nije ostao bez ploda. Štoviše, sav se dao na apostolat. Želja mu je bila da što više privede ljude k Bogu. O tome govori i tekst predgovora iz njegove čuvene „Zlatne knjige“. „Dao dragi Bog da Zlatna knjiga u ovome obliku odgoji vojsku apostola, vojsku svetaca koja će se proširiti širom hrvatske domovine. Neka ona nešto pridonese da posvuda kod nas zavladaju načela svete Crkve. (Isto, str. 225.) Iz svega toga proizlazi i njegovo poznato geslo na kojem je cijeli život radio: "Žrtva, Euharistija i Apostolat“.

Kao katolički intelektualac riječju i perom oduševljava mlade i odrasle za život s Kristom, i za Crkvu. Njegova je glavna osobina bila, kao i svakog intelektualca, ljubav i odanost prema Crkvi i Kristovu namjesniku Papi. Iako je bio mlad, smatrali su ga u Hrvatskoj „stupom Crkve“. Živi intenzivnim svetačkim životom, štujući posebno euharistiju. Svakodnevno se pričešćivao u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Namjeravao je osnovati svjetovni institut - zajednicu laika koji bi se posvetili posebno Isusu Kristu. Umro je u Zagrebu 10. svibnja l928. godine u 32. godini života.

Papa Ivan Pavao II proglasio ga blaženim u Banjoj Luci 2003. godine. Prigodom njegova proglašenja blaženim Papa je rekao za njega: “Njega vam želim dati kao svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima i svjetovnjacima. Ime Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!“

Draga braćo i sestre, dragi župljani župe Sv. Križa. Sada bolje razumijete zašto je vlč. Marijan želio postaviti bistu blaženom Ivanu Merzu: da bude primjer i uzor, posebno mladima ove župe, a svima nama zaštitnikom i suputnikom u životu. Bio je vojnik i časnik, borac, koji se najviše borio na duhovnoj fronti, izgrađujući u sebi vjernika i čovjeka. Na to smo svi mi pozvani. Ako je on to mogao, možemo i mi.

Braćo i sestre! Ako budete imali prilike navratiti u baziliku Srca Isusovog u Zagrebu, u Palmotićevoj ulici, primijetit ćete na njegovim grobom stoji nadgrobni natpis: „Očekujem milosrđe Gospodinovo i vječno, potpuno, nepodijeljeno posjedovanje presvetog Srca Isusova". S tim je raspoloženjem Ivan išao u zagrljaj Trojedinom Bogu i Majci Mariji, koju je posebno štovao.

Daj Bože, da se jednoga dana mogu ispuniti i nad nama njegove riječi: Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Arhiva vijesti

Linkovi