Vijesti

Vojni ordinarij predvodio misno slavlje u Hrvatskoj župi sv. Križa

Subota, 24. 08. 2013.

Drugi dio svoga 2-tjednog boravka u hrvatskim župama u Kanadi biskup Juraj Jezerinac proveo je, na poziv hamiltonskog župnika Marijana Mihokovića,  u Hrvatskoj župi sv. Križa u Hamiltonu. Po dolasku u Hamilton s proslave Velike Gospe, župnog patrona, u župi Kraljice Hrvata u Torontu, Biskup je u petak 23. kolovoza u prijepodnevnim satima u pratnji hamiltonskog župnika posjetio hamiltonskog bikupa Mon. Douglasa Crosbya u biskupijskom ordinarijatu, a popodne umirovljenog biskupa Anthonya Tonnosa u njegovoj ljetnoj rezidenciji. U razgovoru s biskupom Crosbyem dominirao je razgovor i sjećanje na njegov nedavni posjet Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Naime, biskup Crosby proveo je ovog ljeta 13 dana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u pratnji bivšeg hamiltonskog župnika Franje Šprajca. U razgovoru s biskupom Tonnosom bilo je govora o prilikama u Hrvatskoj, koju je biskup Tonnos posjetio u vrijeme Domovinskog rata i bio na biskupskom ređenju biskupa Jezerinca, te o predstojećoj beatifikaciji vlč. Miroslava Bulešića, budući da će biskup Tonnos predvodti misu u Hrvatskoj crkvi sv. Križa na sam dan beatifikacije hrvatskog Romera.

U subotu 24. kolovoza prije podne biskup je posjetio mali župni eko zoološki vrt domaćih životinja „Noina arka“ u Župnom parku u Smithvillu, nedaleko Niagare, gdje ga je dočekao umjetnik, kipar i čuvar parka Vlado Mutnjaković.

U nedjelju, 25. kolovoza biskup Jezerinac predvodio je u Hamiltonu mise u 8 i 11.15 na hrvatskom jeziku. Na drugoj misi krstio je i dvoje djece, iz obitelji Batušić i Ergović.

Poslije mise u 11.15 blagoslovio je ispred župne rezidencije nove kipove dvoje laika – sv. Kateri Tekakwitha i bl. Ivana Merza - koji predstavljaju Crkvu dviju domovina ovdašnjih Hrvata – Kanadu i Hrvatsku. Uz sv. Kateri je simbol kanadskog Sjevera, eskimski kameni inukshuk, a uz bl. Ivana simbol hrvatske povijesti – teški kameni križ. Inicijativu je dao i za nabavku kamena pobrinuo se župljanin Bosiljko Boros, predsjednik hamiltonskog ogranka HKD „Napredak“, a kipove je u drvu izradio župljanin Vlado Mutnjaković. Na misi i poslije u svečanosti blagoslova sudjelovala je počasna garda župnog ogranka Mon. Stjepan Šprajc Kolumbovih vitezova pod vodstvom glavnog viteza Stana Reze i Stipe Ćurića te župljanke porijeklom iz Bosne u nošnji iz Kraljeve Sutjeske. Poslije blagoslova kipova slijedilo je osvježenje na otvorenom koje su pripremili članovi hamiltonskog ogranka HKUD „Napredak“.

Zanimljivo je da je uz bl. Ivana Merza spomen drvce, bor, koji je kao spomen na svoj posjet župi posadio banjolučki biskup Franjo Komarica.

U popodnevnim satima u ponedjeljak 26. kolovoza biskup je ispraćen iz Hamiltona od svog domaćina vlč. Marijana Mihokovića i župnog vozača Franju Krstulića te je iz toronstke zračne luke poletio za Domovinu, i tako završio svoj posjet Kanadi.

Homilija vojnog ordinarija

Drago mi je da je otac Marijan učinio puno vrijednih pothvata u ovoj hrvatskoj župi sv. Križa u Hamiltonu. Postavio je biste velikanima Crkve u Hrvata, između ostalog prvom župniku i osnivatelju ove župe mons. Šprajcu, kardinalu Šeperu, vrhbosanskom nadbiskupu Stadleru, grkokatoličkom biskupu Šimraku, kardinalu Kuhariću, blaženom kardinalu Stepincu i sada blaženom Ivanu Merzu. Svaka od ovih bista govori sama za sebe, a sve zajedno o velikanima naše vjere, od kojih su neki dali posebni pečat Crkvi u iseljeništvu, posebno u Kanadi.

Danas imamo blagoslov biste blaženom Ivanu Merzu, najnovijem hrvatskom blaženiku. Tko je bio dr Ivan Merz? Najbolje ga je opisao Papa Ivan Pavao II u zagrebačkoj katedrali 10. rujna l994. godine, kad je rekao za njega da je on „istaknuti laik u svjedočenju evanđelja".

Ljudi vole oponašati svoje ideale, posebno mladi. Što je Merz značio za mlade njegova vremena, najbolje se vidi u katoličkog tisku, u kojemu, između ostalog, čitamo da je on: „Svjetlo na gori“, „Vitez Božji“, „Papin čovjek“, „Najljepši ideal hrvatske mladeži“ itd. Sve su to bili i razlozi koji su potakli ova Marijana da se, uz ostale hrvatske velikane, podigne spomenik blaženom Ivanu Merzu, kao posebnom uzoru mladim naraštajima.

Ivan Merz je rođen 16. prosinca l896. godine u Banja Luci. Otac mu je bio visoki časnik Austrijske monarhije. Od svojih je roditelja primio samo građanski odgoj, gotovo bez ikakve kršćanske podloge. Za njegov kršćanski odgoj pobrinuo se pri kraju gimnazije profesor dr. Ljubomir Maraković, poznati sveučilišni profesor, koji je predavao u Dječačkom sjemeništu u Zagrebu. Nakon mature odlazi u vojnu akademiju u Bečko Novo Mesto, u Austriju. Roditelji su njegovi željeli da on postane časnik. No, on nije imao volje za vojničku akademiju, tako da je izdržao samo nekoliko mjeseci. Za to vrijeme, koliko je trajalo njegovo školovanje na akademiji, bilo je dovoljno da se upozna sa životom mnogih ljudi, čiji život nije bio na zavidnoj visini. Inače se aktivno bavio gimnastikom, klizanjem na ledu i kuglanjem. Govorio je 10 jezika.

Osposobio se za 4 zvanja: zvanje profesora, književnika, časnika, a posjedovao je i vrline koje se traže od svećenika. Inače, o njemu znademo najviše iz njegova dnevnika, kojega je savjesno vodio.

Godine 1915. kao mladi časnik odlazi na talijansku frontu gdje se susreće sa svim strahotama rata i ljudske bijede. Gledajući svakodnevno smrt u oči, pred kraj rata napisao je ocu pismo: „Zahvalan sam Bogu što sam sudjelovao u ratu, jer me je rat naučio mnogočemu, što ne bih inače nikad spoznao. Želim živo da opet postanem slobodan i da uredim svoj život prema onome što sam spoznao da je pravo“.

Po završetku rata počinje ozbiljno raditi na sebi. Na jednom mjestu je rekao: „Baza našega života mora biti naš preporod u Isusu Kristu, ostalo se sve samo od sebe niže“.

Posredstvom Isusovaca dobiva stipendiju i odlazi 1920. godine u Francusku, u Pariz. Bilo je to za njega veliko kulturno obogaćenje. Za njegov kršćanski život doznali su roditelji, koji se nisu slagali s njim, budući da ga nisu odgajali u duhu vjere. Svojoj je majci pisao: „Znadeš da me je život na sveučilištu u Beču, onda rat, studij i napokon Lurd, uvjerio o istinitosti katoličke vjere i da se zato moj cijeli život kreće oko Krista Gospodina“.

Merz je bio svjestan Isusovih riječi iz današnjeg evanđelja: "Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju? (Lk 13, 22) Isus nije dao direktni odgovor jer to pitanje za Isusa nije toliko važno. Kudikamo je važnije da se čovjek bori da ostane vjeran Bogu, jer će se samo tako moći spasiti za vječnost. Stoga Isus kaže: "Borite se da uđete na uska vrata, jer mnogo će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći." (Lk 13, 24)

Velika je želja dr. Merza bila „nikada ne zaboraviti Boga i stalno željeti biti sjedinjen s njime“. Merz nije bio zadovoljan običnim životom. „Treba neprestano težiti za ujedinjenjem s Kristom. Ne smijem onako živjeti kao što sam živio prije rata, moram započeti novi život u duhu novo spoznatog katolicizma. Jedini Gospodin neka mi pomogne jer čovjek ne može ništa bez Božje pomoći“ (Ivan Merz: Ljubav i čistoća, str. 147.).

Blaženog dr. Ivana Merza je često mučilo pitanje: A što ću ja biti? Izgubio je, kaže, ono mladenačko oduševljenje. Njega je zanimalo nešto više. „Ovaj život ima smisao ukoliko je priprava za drugi“ (str. 148). Stoga sve poduzima da to i ostvari. „Treba sve sile upotrijebiti usredotočiti se prema životu koji slijedi nakon boravka na zemlji“, veli on.

Bio je svjestan riječi apostola Pavla iz 2. čitanja koji govori kako nas Bog želi odgojiti preko odricanja, križa i žrtve. "Poradi vašeg odgajanja trpite" (Hebr 12,7), poručuje Pavao.

Što je sve dr. Merz poduzeo u tom smislu? On je poslušao Pavlove riječi, koji kaže da nas Bog odgaja preko žrtve i da valja prihvatiti Božju volju. Stoga je Merz bio svjestan da bez odricanja, bez žrtve nema napretka. I on se toga držao. Merz se na veliko vježbao, uskraćujući si čak i hranu. Sam kaže da bez posta nema pravog duševnog života, da čovjek nije kadar sobom ovladati.

Kad je riječ o mladima, zapisao je u svom Dnevniku „Čistoća srca je najljepši biser mladenaštva. Bude li se naša mladost držala tih smjernica, dobit ćemo čelične karaktere, svece i rodoljube, dobit ćemo čvrste plodne obitelji koje su glavni oslonac narodnoj veličini i javnom blagostanju naroda. Da bismo uspjeli u tome veoma je važna molitva, primanje sakramenata, posebno sveta ispovijed i sveta pričest. „Najveća stvar, koja postoji na svijetu jest Crkva, najveća stvar u Crkvi je sveta misa, a u misi pretvorba“, to jest pričest. „Sv. misa bez svete pričesti je djelomična“, poručuje Merz. „Pričest najbrže i najlakše preporađa i obnavlja naš unutarnji život . Po svetoj pričesti u našoj duši počinju strujati vode prema vječnom životu. (usp. Iv 4,14)

Braćo i sestre! Život blaženog Ivana Merza nije ostao bez ploda. Štoviše, sav se dao na apostolat. Želja mu je bila da što više privede ljude k Bogu. O tome govori i tekst predgovora iz njegove čuvene „Zlatne knjige“. „Dao dragi Bog da Zlatna knjiga u ovome obliku odgoji vojsku apostola, vojsku svetaca koja će se proširiti širom hrvatske domovine. Neka ona nešto pridonese da posvuda kod nas zavladaju načela svete Crkve. (Isto, str. 225.) Iz svega toga proizlazi i njegovo poznato geslo na kojem je cijeli život radio: "Žrtva, Euharistija i Apostolat“.

Kao katolički intelektualac riječju i perom oduševljava mlade i odrasle za život s Kristom, i za Crkvu. Njegova je glavna osobina bila, kao i svakog intelektualca, ljubav i odanost prema Crkvi i Kristovu namjesniku Papi. Iako je bio mlad, smatrali su ga u Hrvatskoj „stupom Crkve“. Živi intenzivnim svetačkim životom, štujući posebno euharistiju. Svakodnevno se pričešćivao u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Namjeravao je osnovati svjetovni institut - zajednicu laika koji bi se posvetili posebno Isusu Kristu. Umro je u Zagrebu 10. svibnja l928. godine u 32. godini života.

Papa Ivan Pavao II proglasio ga blaženim u Banjoj Luci 2003. godine. Prigodom njegova proglašenja blaženim Papa je rekao za njega: “Njega vam želim dati kao svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima i svjetovnjacima. Ime Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!“

Draga braćo i sestre, dragi župljani župe Sv. Križa. Sada bolje razumijete zašto je vlč. Marijan želio postaviti bistu blaženom Ivanu Merzu: da bude primjer i uzor, posebno mladima ove župe, a svima nama zaštitnikom i suputnikom u životu. Bio je vojnik i časnik, borac, koji se najviše borio na duhovnoj fronti, izgrađujući u sebi vjernika i čovjeka. Na to smo svi mi pozvani. Ako je on to mogao, možemo i mi.

Braćo i sestre! Ako budete imali prilike navratiti u baziliku Srca Isusovog u Zagrebu, u Palmotićevoj ulici, primijetit ćete na njegovim grobom stoji nadgrobni natpis: „Očekujem milosrđe Gospodinovo i vječno, potpuno, nepodijeljeno posjedovanje presvetog Srca Isusova". S tim je raspoloženjem Ivan išao u zagrljaj Trojedinom Bogu i Majci Mariji, koju je posebno štovao.

Daj Bože, da se jednoga dana mogu ispuniti i nad nama njegove riječi: Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 59. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (21. 10. 2019.)

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

»Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). (15. 10. 2019.)

Motu proprio Svetoga Oca Franje kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Idite, misionarite! (02. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

„Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova“ (01. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Arhiva vijesti

Linkovi