Vijesti

Blagoslov kapele u sjedištu MUP-a

Utorak, 01. 10. 2013.

U utorak, 1. listopada, mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj blagoslovio je kapelu sv. Ignacija Lojolskog u sjedištu MUP-a, te u njoj slavio svetu misu, a koncelebrirali su o. Mirko Nikolić poglavar isusovačke rezidencije u Palmotićevoj ulici u Zagrebu i urednik mjesečnika „Glasnik Srca Isusova“, o. Stjepan Harjač, policijski kapelan u MUP-u sjedište i Ravnateljstvu policije, fra Frano Musić, policijski kapelan na Policijskoj akademiji i fra Marko Medo vojni kapelan u MORH-u. Blagoslovu su nazočili i sudjelovali na euharistijskom slavlju gospoda Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, Josip Zagorščak, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH, Josip Mihaljević, voditelj projekata u Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale, Zdravko Modrušan, voditelj Protueksplozijske službe MUP-a, gospođa Gordana Bušić Vojnović, načelnica Sektora za upravljanje nekretninama, te policijski službenici i drugi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova.

Nakon pozdrava svih nazočnih o. Harjač je zahvalio svima koji su doprinijeli uređenju kapele, ponajprije gospodinu Tonkoviću, zamjeniku ministra unutarnjih poslova,na potpori i susretljivosti, službama u MUP-u na razumijevanu i suradnji u nabavi potrebnih materijala, te gospodinu Zoranu Gašparu, djelatniku Sabora RH, čijim je zalaganjem svjetski poznati hrvatski slikar Charles Billich kapeli darovao postaje križnog puta. Uz Bilichev križni put, u kapeli se nalazi i odljev raspela akademskog kipara, isusovaca, Marijana Gajšaka.

Otac biskup je na početku zahvalio najodgovornijima u Ministarstvu unutarnjih poslova na pomoći i razumijevanju da se uredi prostor za duhovne sadržaje, bez kojih je teško zamisliti ozbiljan rad kao što je obnašanje policijske službe. Blagoslovom kapela "želimo okruniti napor, želje i nesebični trud oko uređenja ove kapele" istaknuo je biskup.

Prije svete mise biskup je blagoslovio kapelu.

 

Homilija vojnog ordinarija

Dragi prijatelji! Ova je kapela posvećena sv. Ignaciju Lojolskom, osnivaču Isusovačkog reda. Isusovci su duboko ukorijenjeni u hrvatskom narodu već nekoliko stotina godina. Sjedište im je u Zagrebu, u Palmotićevoj ulici, čiji je član i naš pater Stjepan Harjač, policijski kapelan ovdje u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Sv. Ignacije je rođen 1491. godine u Baskiji na sjeveru današnje Španjolske. Roditelji su htjeli, dok je još bio dječak, da bude svećenik, ali je Ignacije više želio vojničku karijeru. Za vrijeme borbe s Francuzima godine 1521., braneći tvrđavu Pamplone, bio je teško ranjen. Nakon ranjavanja odlazi u rodnu kuću u Loyoli. Ležeći na bolesničkom krevetu tražio je zabavne knjige, ali se na dvoru nalazile samo dvije knjige i to: "Život Isusa Krista" i "Zlatne legende", u kojoj je bio opisan život svetaca. Te su ga knjige toliko privukle da je, iako je mislio da je dobar katolik, otkrio puno toga što bi trebao raditi na sebi. Odlučio je da će se posvetiti Isusu Kristu, odnosno Njegovom Evanđelju, kao što su učinili sveci.

Papa Franjo dao je nedavno intervju Isusovačkom časopisu "Civita Cattolica". U tom se razgovoru osvrnuo i na sv. Ignacija koji je govorio o važnosti vježbanja susreta s raspetim Kristom. "I pitam se", veli Papa, "Što sam učinio za Krista? Što činim za Krista? Što trebam činiti za Krista?"(Večernji list, 26. rujna 2013.). Slično je razmišljao i sv. Ignacije. Spomenute knjige njega su sve više osvajale i odlučio je poći na hodočašće u Svetu Zemlju. Kad se opraštao od svojih, sa zahvalnošću je klečao u kućnoj kapelici pred slikom Majke Boli. Bilo je to 1522. godine. Krenuo je na daleki put, najprije u poznato Marijino svetište Montsserat. Od bogate očeve imovine uzeo je samo sliku Majke Božje. "Molio sam da prikupim snagu za svoj put", zapisao je.

U Manrezi se zadržao godinu dana. Tu je počeo zapisivati svoja iskustva u bilježnicu iz koje su nastale glasovite "Duhovne vježbe". Njima se danas služe ne samo oci Isusovci, nego i mnogi drugi, čak i nekatolici. Ova je knjižica postala odgojna knjiga za sva vremena i učinila je mnoge svecima.

Nakon boravka u Manrezi, Ignacije Lojola odlazi u Rim, Veneciju i u Svetu zemlju. Vraća se natrag i odlazi u Pariz gdje postao doktor filozofije. Za vrijeme boravka u Parizu okupio je oko sebe grupu, sedmoricu svojih istomišljenika, među njima i sv. Franju Ksaverskoga po kojemu je dobio ime naselje Ksaver u Zagrebu. 1525. godine Ignacije osniva Družbu Isusovu, a geslo joj je: "Omnia ad maiorem Dei gloria" - Sve na veću slavu Božju!

Zaređen je za svećenika 24. lipnja 1537. godine u Betlehemu. Prvu sv. misu je služio na sam Božić 1538. godine u bazilici Santa Maria Maggiore. Zbog ratova s Turcima odlazi u Rim papi i njemu se daje potpuno na raspolaganje.

27. rujna 1549. godine papa Pavao II bulom "Regimini militantis ecclesiae" proglašava Družbu osnovanom. Družba se Isusova proširila po cijeloj Europi.

Ignacije umire 31. srpnja 1556. godine. Ostavio je iza sebe dobro učvršćeni red i oko 1000 Isusovaca, što je nadilazilo njegovo očekivanje.

Ignacije je bio uvjeren da svatko koji ponire u svoje vlastite dubine, može otkriti volju Božju. Ovo je velika poruka za svakog čovjeka, i za nas danas. Veoma je važno često ulaziti u područje vlastite savjesti, poput Daga Hammarsjolda, pitajući se jesam li na liniji dobra ili zla. On je bio poznati švedski diplomat i glasoviti političar, koji je poginuo u Kongu u jednoj mirovnoj misiji, u zrakoplovnoj nesreći. Kao osobi i političaru bilo mu je itekako stalo do nasljedovanja Isusa Krista. Kao mladi pravnik surađivao je u vladi u izgradnji Švedske kao socijalne države, koja je do danas ostala uzorom drugim državama.

Na Šestoj Glavnoj skupštini UN-a postao je glavnim tajnikom UN-a. On je crpio iz vjere snagu za služenje svijetu i čovječanstvu.

Sada bolje razumijemo i sv. Ignacija i zašto je toliko inzistirao da čovjek više ulazi u sebe i razmišlja što mu je činiti. U svojim "Duhovnim vježbama" sv. Ignacije je napisao da vježbenik treba već kod prve vježbe razmišljati o svojem djelovanju, posebno o grijehu. Potiče vježbenika riječima: "Moli za milost da upoznaš svoje grijehe i da ih odstraniš". U drugoj točki preporuča vježbeniku "da moli Boga Isusa Krista, ono što On hoće i da to učini. I na kraju neka ta molitva završi molitvom Očenaša", preporuča sv. Ignacije.

Drugo veliko djelo sv. Ignacija su "Konstitucije Družbe Isusove". To su u stvari Pravila reda, smjernice kako živjeti u zajednici da ona bude što vjernija slika Isusa Krista. Osim Konstitucija sačuvano je oko 7 tisuća pisama. Pisao je na španjolskom, latinskom i talijanskom jeziku. Pisao je papama, kraljevima i knezovima, u kojima na jedan veoma konkretan i razumljiv način ulazi u svakidašnjicu kako najbolje urediti društveni život. Dopisivao se s aristokracijom i malim ljudima, koji su mu se obraćali za savjet. Sva pisma sv. Ignacija odišu ljubavlju prema ljudima, potičući ih na obraćenje, na novi život. Glasovita je njegova rečenica: "Kad se jednom promijeni naše srce, onda će se i svijet promijeniti".

Njegov je utjecaj prešao daleko granice njegova reda, tako da je dao veliki pečat europskoj kulturi kako na religioznom, tako i na kulturnom, filozofskom i umjetničkom području, napisao je za njega jedan Židov. Bila mu je želja raditi na obnovi Crkve i na produbljenju kršćanskog života. Često je naglašavao suradnju s Bogom. "Ako želiš biti uspješan moli tako kao da sve ovisi o Bogu, ali sudjeluj tako kao da samo o tebi ovisi hoćeš li biti spašen".

Isusovci dolaze vrlo rano na hrvatski teritorij. U Dubrovnik dolaze 1604. i otvaraju iste godine školu. U Zagreb dolaze 1606. godine. Već slijedeće godine osnivaju gimnaziju i tako utiru put osnivanja Zagrebačkog sveučilišta. Godine 1662. otvaraju u Zagrebu Akademiju sa studijem filozofije i teologije. U Rijeci otvaraju gimnaziju 1627., u Varaždinu 1636, u Osijek stižu 1687. godine. U Petrovaradin 1693., a u Požegu 1698. godine. Isusovci su bili prvi u Hrvatskoj koji su sastavili prve gramatike. Ukratko, ostavili su duboki pečat u hrvatskom narodu, kako na vjerskom tako i na kulturnom i znanstvenom području.

Dragi prijatelji! Danas blagoslivljamo kapelu u čast sv. Ignacija Lojole. Pa je opravdano da ova kapela nosi naslov ovog velikog svećenika i sveca.

Kad već govorimo o ovoj kapeli, koja je posvećena sv. Ignaciju, svaka crkva i svaka kapela upućuje nas na razmišljanje o Crkvi, koju je ustanovio Isus Krist na Petru, kao živu zajednicu vjere. Isus je triput pitao Petra: "Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?" I Petar odgovara: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim! Tebi je poznato da te volim!" Isus mu na tu iskrenu ispovijest ljubavi povjerava svoju živu Crkvu, kad kaže: "Pasi jaganjce moje!... pasi ovce moje" (Iv 21, 15-17). Bilo je to nakon uskrsnuća, na obali Tiberijadskog jezera. Prije svoje smrti Isus govori Petru kod Cezareje Filipove: "Ti si Petar - Stijena, i na toj stijeni sagradit u Crkvu svoju, i vrata je paklena neće nadvladati" (Mt 16,18). Crkva je dakle zajednica utemeljena od samog Isusa Krista, da bude živi svjedok Isusa Krista, "sakrament ili znak i oruđe najtješnjeg sjedinjenja s Bogom i jedinstva cijelog ljudskog roda. (LG 1). Krštenjem se ulazi u Kristovu Crkvu. Apostol Pavao uspoređuje Crkvu s tijelom koje ima više udova. "Svi udovi tijela, iako su mnogi, tvore jedno tijelo, tako je i Krist…"! (1 Kor 12, 12). Prema tome ne čine Crkvu samo papa biskupi i svećenici, nego i svi vjernici, zajedno s njima. Ako je bolestan jedan ud, bolesno je i tijelo, Ako je jedna član Crkve, bolestan, bolesna je i cijela Crkva. Crkva živi u konkretnom narodu, tako živi i u Hrvatskom narodu. Zato se i zove Crkva u Hrvata.

Kao što Crkva odgaja savjest osoba, tako i time, odgaja i savjest naroda da bi živio od moralnih vrijednosti. Kao što je založena za čovjeka, tako je založena i za narod, za dostojanstvo svakog naroda, za slobodu svakog naroda i odgaja narode za ljubav, nipošto za mržnju: odgaja za poštovanje drugih, nipošto za tlačenje i nasilje nad drugima. (Kuharić). Svi smo mi Crkva i pozvani smo na svetost života, na čemu je posebno inzistirao sv. Ignacije Lojola.

Dragi prijatelji! Ova kapela bit će u službi naviještanja Radosne vijesti, koju je rado naviještao sv. Ignacije. Ova kapela bit će mjesto sabranosti i molitve, koju je na veliko cijenio sv. Ignacije. Ova kapela bit će mjesto meditiranja - poniranja u vlastitu dušu u kojoj će mnogi donositi velike i životne odluke. Ova kapela bit će prije svega mjesto u kojoj će se vršiti nekrvna žrtva Novoga zavjeta - sv. misa.

Neka vam ova kapela od sada bude drago mjesto sabranosti, molitve, tišine kako bi u njoj mogli donositi važne odluke za vaš osobni život i vaše služenje u zajednici u kojoj živite i radite prije svega kao vrsni policajci koji u društvu obavljaju važnu ulogu čuvara mira i sigurnosti.

Neka vas sve prati zagovor sv. Ignacije Lojole, nekadašnjeg vojnog časnika, svećenika i sveca. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Arhiva vijesti

Linkovi