Vijesti

Blagoslov kapele u sjedištu MUP-a

Utorak, 01. 10. 2013.

U utorak, 1. listopada, mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj blagoslovio je kapelu sv. Ignacija Lojolskog u sjedištu MUP-a, te u njoj slavio svetu misu, a koncelebrirali su o. Mirko Nikolić poglavar isusovačke rezidencije u Palmotićevoj ulici u Zagrebu i urednik mjesečnika „Glasnik Srca Isusova“, o. Stjepan Harjač, policijski kapelan u MUP-u sjedište i Ravnateljstvu policije, fra Frano Musić, policijski kapelan na Policijskoj akademiji i fra Marko Medo vojni kapelan u MORH-u. Blagoslovu su nazočili i sudjelovali na euharistijskom slavlju gospoda Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, Josip Zagorščak, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH, Josip Mihaljević, voditelj projekata u Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale, Zdravko Modrušan, voditelj Protueksplozijske službe MUP-a, gospođa Gordana Bušić Vojnović, načelnica Sektora za upravljanje nekretninama, te policijski službenici i drugi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova.

Nakon pozdrava svih nazočnih o. Harjač je zahvalio svima koji su doprinijeli uređenju kapele, ponajprije gospodinu Tonkoviću, zamjeniku ministra unutarnjih poslova,na potpori i susretljivosti, službama u MUP-u na razumijevanu i suradnji u nabavi potrebnih materijala, te gospodinu Zoranu Gašparu, djelatniku Sabora RH, čijim je zalaganjem svjetski poznati hrvatski slikar Charles Billich kapeli darovao postaje križnog puta. Uz Bilichev križni put, u kapeli se nalazi i odljev raspela akademskog kipara, isusovaca, Marijana Gajšaka.

Otac biskup je na početku zahvalio najodgovornijima u Ministarstvu unutarnjih poslova na pomoći i razumijevanju da se uredi prostor za duhovne sadržaje, bez kojih je teško zamisliti ozbiljan rad kao što je obnašanje policijske službe. Blagoslovom kapela "želimo okruniti napor, želje i nesebični trud oko uređenja ove kapele" istaknuo je biskup.

Prije svete mise biskup je blagoslovio kapelu.

 

Homilija vojnog ordinarija

Dragi prijatelji! Ova je kapela posvećena sv. Ignaciju Lojolskom, osnivaču Isusovačkog reda. Isusovci su duboko ukorijenjeni u hrvatskom narodu već nekoliko stotina godina. Sjedište im je u Zagrebu, u Palmotićevoj ulici, čiji je član i naš pater Stjepan Harjač, policijski kapelan ovdje u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Sv. Ignacije je rođen 1491. godine u Baskiji na sjeveru današnje Španjolske. Roditelji su htjeli, dok je još bio dječak, da bude svećenik, ali je Ignacije više želio vojničku karijeru. Za vrijeme borbe s Francuzima godine 1521., braneći tvrđavu Pamplone, bio je teško ranjen. Nakon ranjavanja odlazi u rodnu kuću u Loyoli. Ležeći na bolesničkom krevetu tražio je zabavne knjige, ali se na dvoru nalazile samo dvije knjige i to: "Život Isusa Krista" i "Zlatne legende", u kojoj je bio opisan život svetaca. Te su ga knjige toliko privukle da je, iako je mislio da je dobar katolik, otkrio puno toga što bi trebao raditi na sebi. Odlučio je da će se posvetiti Isusu Kristu, odnosno Njegovom Evanđelju, kao što su učinili sveci.

Papa Franjo dao je nedavno intervju Isusovačkom časopisu "Civita Cattolica". U tom se razgovoru osvrnuo i na sv. Ignacija koji je govorio o važnosti vježbanja susreta s raspetim Kristom. "I pitam se", veli Papa, "Što sam učinio za Krista? Što činim za Krista? Što trebam činiti za Krista?"(Večernji list, 26. rujna 2013.). Slično je razmišljao i sv. Ignacije. Spomenute knjige njega su sve više osvajale i odlučio je poći na hodočašće u Svetu Zemlju. Kad se opraštao od svojih, sa zahvalnošću je klečao u kućnoj kapelici pred slikom Majke Boli. Bilo je to 1522. godine. Krenuo je na daleki put, najprije u poznato Marijino svetište Montsserat. Od bogate očeve imovine uzeo je samo sliku Majke Božje. "Molio sam da prikupim snagu za svoj put", zapisao je.

U Manrezi se zadržao godinu dana. Tu je počeo zapisivati svoja iskustva u bilježnicu iz koje su nastale glasovite "Duhovne vježbe". Njima se danas služe ne samo oci Isusovci, nego i mnogi drugi, čak i nekatolici. Ova je knjižica postala odgojna knjiga za sva vremena i učinila je mnoge svecima.

Nakon boravka u Manrezi, Ignacije Lojola odlazi u Rim, Veneciju i u Svetu zemlju. Vraća se natrag i odlazi u Pariz gdje postao doktor filozofije. Za vrijeme boravka u Parizu okupio je oko sebe grupu, sedmoricu svojih istomišljenika, među njima i sv. Franju Ksaverskoga po kojemu je dobio ime naselje Ksaver u Zagrebu. 1525. godine Ignacije osniva Družbu Isusovu, a geslo joj je: "Omnia ad maiorem Dei gloria" - Sve na veću slavu Božju!

Zaređen je za svećenika 24. lipnja 1537. godine u Betlehemu. Prvu sv. misu je služio na sam Božić 1538. godine u bazilici Santa Maria Maggiore. Zbog ratova s Turcima odlazi u Rim papi i njemu se daje potpuno na raspolaganje.

27. rujna 1549. godine papa Pavao II bulom "Regimini militantis ecclesiae" proglašava Družbu osnovanom. Družba se Isusova proširila po cijeloj Europi.

Ignacije umire 31. srpnja 1556. godine. Ostavio je iza sebe dobro učvršćeni red i oko 1000 Isusovaca, što je nadilazilo njegovo očekivanje.

Ignacije je bio uvjeren da svatko koji ponire u svoje vlastite dubine, može otkriti volju Božju. Ovo je velika poruka za svakog čovjeka, i za nas danas. Veoma je važno često ulaziti u područje vlastite savjesti, poput Daga Hammarsjolda, pitajući se jesam li na liniji dobra ili zla. On je bio poznati švedski diplomat i glasoviti političar, koji je poginuo u Kongu u jednoj mirovnoj misiji, u zrakoplovnoj nesreći. Kao osobi i političaru bilo mu je itekako stalo do nasljedovanja Isusa Krista. Kao mladi pravnik surađivao je u vladi u izgradnji Švedske kao socijalne države, koja je do danas ostala uzorom drugim državama.

Na Šestoj Glavnoj skupštini UN-a postao je glavnim tajnikom UN-a. On je crpio iz vjere snagu za služenje svijetu i čovječanstvu.

Sada bolje razumijemo i sv. Ignacija i zašto je toliko inzistirao da čovjek više ulazi u sebe i razmišlja što mu je činiti. U svojim "Duhovnim vježbama" sv. Ignacije je napisao da vježbenik treba već kod prve vježbe razmišljati o svojem djelovanju, posebno o grijehu. Potiče vježbenika riječima: "Moli za milost da upoznaš svoje grijehe i da ih odstraniš". U drugoj točki preporuča vježbeniku "da moli Boga Isusa Krista, ono što On hoće i da to učini. I na kraju neka ta molitva završi molitvom Očenaša", preporuča sv. Ignacije.

Drugo veliko djelo sv. Ignacija su "Konstitucije Družbe Isusove". To su u stvari Pravila reda, smjernice kako živjeti u zajednici da ona bude što vjernija slika Isusa Krista. Osim Konstitucija sačuvano je oko 7 tisuća pisama. Pisao je na španjolskom, latinskom i talijanskom jeziku. Pisao je papama, kraljevima i knezovima, u kojima na jedan veoma konkretan i razumljiv način ulazi u svakidašnjicu kako najbolje urediti društveni život. Dopisivao se s aristokracijom i malim ljudima, koji su mu se obraćali za savjet. Sva pisma sv. Ignacija odišu ljubavlju prema ljudima, potičući ih na obraćenje, na novi život. Glasovita je njegova rečenica: "Kad se jednom promijeni naše srce, onda će se i svijet promijeniti".

Njegov je utjecaj prešao daleko granice njegova reda, tako da je dao veliki pečat europskoj kulturi kako na religioznom, tako i na kulturnom, filozofskom i umjetničkom području, napisao je za njega jedan Židov. Bila mu je želja raditi na obnovi Crkve i na produbljenju kršćanskog života. Često je naglašavao suradnju s Bogom. "Ako želiš biti uspješan moli tako kao da sve ovisi o Bogu, ali sudjeluj tako kao da samo o tebi ovisi hoćeš li biti spašen".

Isusovci dolaze vrlo rano na hrvatski teritorij. U Dubrovnik dolaze 1604. i otvaraju iste godine školu. U Zagreb dolaze 1606. godine. Već slijedeće godine osnivaju gimnaziju i tako utiru put osnivanja Zagrebačkog sveučilišta. Godine 1662. otvaraju u Zagrebu Akademiju sa studijem filozofije i teologije. U Rijeci otvaraju gimnaziju 1627., u Varaždinu 1636, u Osijek stižu 1687. godine. U Petrovaradin 1693., a u Požegu 1698. godine. Isusovci su bili prvi u Hrvatskoj koji su sastavili prve gramatike. Ukratko, ostavili su duboki pečat u hrvatskom narodu, kako na vjerskom tako i na kulturnom i znanstvenom području.

Dragi prijatelji! Danas blagoslivljamo kapelu u čast sv. Ignacija Lojole. Pa je opravdano da ova kapela nosi naslov ovog velikog svećenika i sveca.

Kad već govorimo o ovoj kapeli, koja je posvećena sv. Ignaciju, svaka crkva i svaka kapela upućuje nas na razmišljanje o Crkvi, koju je ustanovio Isus Krist na Petru, kao živu zajednicu vjere. Isus je triput pitao Petra: "Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?" I Petar odgovara: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim! Tebi je poznato da te volim!" Isus mu na tu iskrenu ispovijest ljubavi povjerava svoju živu Crkvu, kad kaže: "Pasi jaganjce moje!... pasi ovce moje" (Iv 21, 15-17). Bilo je to nakon uskrsnuća, na obali Tiberijadskog jezera. Prije svoje smrti Isus govori Petru kod Cezareje Filipove: "Ti si Petar - Stijena, i na toj stijeni sagradit u Crkvu svoju, i vrata je paklena neće nadvladati" (Mt 16,18). Crkva je dakle zajednica utemeljena od samog Isusa Krista, da bude živi svjedok Isusa Krista, "sakrament ili znak i oruđe najtješnjeg sjedinjenja s Bogom i jedinstva cijelog ljudskog roda. (LG 1). Krštenjem se ulazi u Kristovu Crkvu. Apostol Pavao uspoređuje Crkvu s tijelom koje ima više udova. "Svi udovi tijela, iako su mnogi, tvore jedno tijelo, tako je i Krist…"! (1 Kor 12, 12). Prema tome ne čine Crkvu samo papa biskupi i svećenici, nego i svi vjernici, zajedno s njima. Ako je bolestan jedan ud, bolesno je i tijelo, Ako je jedna član Crkve, bolestan, bolesna je i cijela Crkva. Crkva živi u konkretnom narodu, tako živi i u Hrvatskom narodu. Zato se i zove Crkva u Hrvata.

Kao što Crkva odgaja savjest osoba, tako i time, odgaja i savjest naroda da bi živio od moralnih vrijednosti. Kao što je založena za čovjeka, tako je založena i za narod, za dostojanstvo svakog naroda, za slobodu svakog naroda i odgaja narode za ljubav, nipošto za mržnju: odgaja za poštovanje drugih, nipošto za tlačenje i nasilje nad drugima. (Kuharić). Svi smo mi Crkva i pozvani smo na svetost života, na čemu je posebno inzistirao sv. Ignacije Lojola.

Dragi prijatelji! Ova kapela bit će u službi naviještanja Radosne vijesti, koju je rado naviještao sv. Ignacije. Ova kapela bit će mjesto sabranosti i molitve, koju je na veliko cijenio sv. Ignacije. Ova kapela bit će mjesto meditiranja - poniranja u vlastitu dušu u kojoj će mnogi donositi velike i životne odluke. Ova kapela bit će prije svega mjesto u kojoj će se vršiti nekrvna žrtva Novoga zavjeta - sv. misa.

Neka vam ova kapela od sada bude drago mjesto sabranosti, molitve, tišine kako bi u njoj mogli donositi važne odluke za vaš osobni život i vaše služenje u zajednici u kojoj živite i radite prije svega kao vrsni policajci koji u društvu obavljaju važnu ulogu čuvara mira i sigurnosti.

Neka vas sve prati zagovor sv. Ignacije Lojole, nekadašnjeg vojnog časnika, svećenika i sveca. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi