Vijesti

Blagoslovljena kapela u sjedišta Ministarstva obrane i Glavnog Stožera OS RH

Ponedjeljak, 07. 04. 2014.

U administrativnom središtu MORH-a i GS OS RH u Zagrebu, u kapelaniji "Gospe Snježne" u ponedjeljak, 7. travnja, blagoslovljena je kapela bl. Ivana Pavla II. Novu kapelu Ministarstva obrane i GSOS RH blagoslovio je mons. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u RH. Na svetoj misi, koju je predvodio apostolski nuncij, propovijedao je vojni ordinarij Juraj Jezerinaca. Uz generalnog vikara Vojnog ordinarijata dr. o. Jakova Mamića, savjetnika nuncija mons. Jeana Francoisa Lantheaumea i desetak vojnih i policijskih kapelana te drugih svećenika na misi su sudjelovali i ministar obrane Ante Kotromanović, zamjenica ministra Višnja Tafra kao i načelnik GSOS RH general zbora Drago Lovrić sa zamjenicima viceadmiralom Antom Urlićem i general bojnikom Matom Pađenom, izaslanstvo Grada Zagreba, te mnogi drugi uzvanici, generali, visoki časnici i djelatnici Ministarstva.

Prije mise okupljenima se obratio vojni kapelan "Gospe Snježne", fra Marko Medo uputivši riječ dobrodošlice te se zahvalivši apostolskom nunciju, vojnom ordinariju, ministru obrane i zamjenici ministra naglasivši da Bog preko sakramenta Euharistije čini da postajemo braća i sestre "pred čiji pogled ljubavi stavljam sve vas, vaše obitelji, sve djelatnike ove ustanove i cijelu Domovinu".

Potom je apostolski nuncij iskazao radost da je danas prisutan u ovakvoj prigodi - zahvalivši se svima koji su to omogućili. Nuncij je naglasio da je svojim dolaskom htio iskazati poštovanje Ministarstvu obrane i Unutarnjih poslova. "Pozivam vas da budemo jedna duša kako bi iz ovog događaja obnovili pozitivnu snagu za suradnju u vašoj zajedničkoj službi", naglasio je apostolski nuncij.

Biskup Jezerinac je u homiliji istaknuo je važnost jednog prostora mira, bogoštovlja i molitve za sve vjernike unutar Oružanih snaga u kojemu će na osobit način moći obnoviti svoju vjeru i pronaći oduševljenje za ustrajnost u dobru i služenju bližnjima.


Homilija vojnog ordinarija

Poštovani gospodine ministre, poštovana gospođo zamjenice ministra, gospodo generali visoki časnici dočasnici, poštovani djelatnici Ministarstva obrane, braćo svećenici! Drago mi je da u našoj sredini možemo pozdraviti izaslanika Sv. Oca, gospodina nuncija mons. Alessandra D'Errica kao i njegovog savjetnika Jeana Francoisa Lantheaumea.

Dočekali smo, hvala Bogu, ono za čim smo s nestrpljivošću čeznuli, a to je blagoslov i svečano otvorenje ove kapele koja je posvećena blaženom Ivanu Pavlu II. Njezinom izgradnjom stvoreni su preduvjeti ostvarenja Ustavnog prava kao i prava iz međunarodnog Ugovora između vlade RH i Svete Stolice o dušobrižništvu u hrvatskoj vojsci.

U tome se vidi i smisao postojanja Vojnog ordinarijata: omogućiti vjernicima u Hrvatskoj vojsci i u Ministarstvu obrane da mogu živjeti svoju vjeru i slaviti Boga. Velik je ovo doseg demokracije.
Zahvaljujem stoga nadležnima na razumijevanju, prije svega ministru obrane i zamjenici ministra obrane , kao i Glavnom Stožeru, na podršci.

Za rast vjere veoma je važan bogoštovni prostor. Stoga možemo reći da je crkva kao građevina dodirna točka između Boga vjere i čovjeka vjernika. U njoj se slave sveta misna otajstva, naviješta Radosna vijest, u njoj se moli. Čovjek u njoj nalazi duhovno smirenje za svoj svakidašnji život. Ovdje možete susresti Boga u šutnji i u zajednici. Ovo mjesto je sveto.

Kad je l935. godine bila posvećena crkva Sv. Marije u Biskupiji kod Knina, podignuta na ruševinama stare crkve koju je sagradio kralj Zvonimir, u posveti crkve sudjelovao i naš slavni kipar Ivan Meštrović. Napisao je molitvu koja je toga dana čitana prigodom posvete crkve: „S ovoga i sa svih mjesta gdje našega roda ima, molimo se Duhu pravde, istine i ljubavi i mudrosti. Njemu, jedinom Bogu našemu, neka služi duša i srce naše… Molimo Gospoda da nam dade vjeru, jer tko vjeruje u Njega taj je s Njime, a tko je s Njime taj je nepobjediv. Budimo stalni uz njega , pa ćemo biti stalni i u sebi. S Gospodinom ćemo pobijediti sve zlo u sebi i oko sebe, održat ćemo se….“
„I mi darujemo u euharistiji“, kaže Meštrović, „Bogu svoju dušu, a to znači da mu darujemo svoj razum, da bude uvijek otvoren istini, da se ne da zavesti ikakvom zabludom, da budemo slobodni od svake laži i da budemo ispunjeni Božjom istinom, istinom dobrote, ljubavi, pravednosti i mira. Čovjek je doista zarobljen i razoren kada mu razum zarobi laž, kad mu srce zarobi zlo, mržnja i oholost života“.

Darovati srce Bogu znači raspoložiti se činiti dobro svakom čovjeku, posebno najpotrebnijima. To se najlakše ostvaruje u svetoj Misi, jer ona je sakrament našeg zajedništva s Bogom i ljudima, sakrament međusobne ljubavi, koja se prenosi na sve ljude. Velika protivnost svetoj Misi je sebičnost i zatvorenost u svoju ljudsku nemoć. Ovaj sveti prostor treba nas odgajati za stvaranje prostora za druge u svojim životnim i radnim sredinama.

Da bi se ostvarila ideja takvog prostora puno je tome doprinio fra Marko Medo, kapelan ove kapelanije, kojemu u ovom trenutku posebno zahvaljujem. Pomogli su nam svi oni koji su ispravno razumjeli smisao ovog prostora: mjesto našeg zajedništva i susreta s Bogom.

Da bi kapela dobila svoju sakralnost, mističnost, zato se pobrinuo naš poznati profesor, kipar i akademski slikar, gospodin Marijan Jakubin. Pogledajte ovu unutrašnju kompoziciju kapele koja šalje poruke: Stijene kapele su oslikane križnim putom gospodina našega Isusa Krista, koji nas podsjeća na Križni put hrvatskoga naroda, koji mu je bio nametnut snagom sile. Naši su branitelji hrabro prihvatili taj križ. Podnijeli su svoju kalvariju i iskupili su svoj narod. Pokazali su čudesnu snagu i uvjerili su svijet u opravdanost svoga poziva. Zaustavili su napadača i pobijedili zloću. Priznanje Hrvatske bilo je njihovo odlikovanje. Mnogi su žrtvovali svoje živote, za koje danas posebno molimo.

U ovoj kapeli nalazi se glavna slika, posvećena blaženom papi Ivanu Pavlu II, koji će ove godine biti proglašen svetim. Sveta nas je Stolica na čelu s papom priznala u najkritičnijem trenutku. On nas je posjetio 3 puta za vrijeme agresije na Hrvatsku.

Tko da se ne sjeti njegovog govora u zračnoj luci na završetku pastirskog pohoda 11. rujna l994. godine: „Imajte hrabrosti oprostiti i prihvatiti bližnjega. Očito, oprostiti ne znači odustati od zakonskih sredstava pravne države, kojoj je dužnost voditi istragu protiv počinitelja zločina. Oprostiti znači osloboditi srce osjećaja osvete, koja nije spojiva s izgradnjom kulture ljubavi u kojoj sudjeluje svaki čovjek svojim vlastitim životom svaki čovjek dobre volje.

Tko da se ne sjeti njegovih riječi koje je izrekao na Žnjanu u Splitu: „Odluka vaših otaca da prihvate katoličku vjeru, koji su propovijedali i ispovijedali sveti apostoli Petar i Pavao, odigrala je glavnu ulogu u vjerskoj i građanskoj povijesti vaše nacije.. Baština je to koja obvezuje.. Ostati vam je u tom savezu, kolikogod vremena tome bila protivna. Onakvi kakvi bijaste od slavne one 879. godine, takvi uvijek ostajte“ (15 svibnja l979).

Tko da se ne sjeti riječi pape Ivana Pavla II, što ih je izrekao prigodom proglašenja kardinala Stepinca blaženim: „Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu, pruža svojevrstan kompas da bi se znao orijentirati. Evo glavnih točaka: vjera u Boga, poštovanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik“. Zato je naš slikar gospodin Jakubin ugradio vitraj posvećen blaženom Stepincu kao trajno nadahnuće što nam je činiti.

Ovu kapelu uljepšavaju ne samo križni put i vitraji nego i svetohranište. Ono je srce kapele, bez kojega bi ona bila nezamisliva. Bila bi hladna, bez života. Tu je i križ Gospodina našega Isusa Krista, koji je u središtu kapele. Križ je najveća svetinja kršćanske vjere. Ako shvatimo važnost ovog prostora, kao mjesto molitve, navještaja Riječi Božje, a prije svega događanje nekrvne žrtve Novoga saveza, svete Mise, onda nam sve to govori o njezinoj velikoj važnosti u Ministarstvu obrane. Ona će nas poticati da kao vjernici dademo dimenziju dobrote svome srcu, a dimenziju solidarnosti našem društvu. Bogu hvala za ovaj trenutak. Došla su vremena građanskog prava vjere, a vjernicima je dana mogućnost slobodnog ispovijedanja vjere, bez straha da će ih bilo tko zbog toga omalovažavati ili, ne daj Bože, uskraćivati pravo na posao.

Neka vam ova kapela bude poruka da čovjek ne živi samo o kruhu nego i o svakoj riječi što proizlazi iz Božjih usta, kako veli Isus. Ta će se Božja Riječ navješćivati u ovoj kapeli. „Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi, da Božji čovjek bude savršen, spreman za svako dobro djelo“ (2 Tim 3, 16), poručuje apostol Pavao. S ovom kapelom se doista možete ponositi. Ponavljam: Neka vam ona bude drago mjesto molitve, sabranosti, ulaženja u vlastito srce i nadahnuće kako najbolje osmisliti vlastiti život na dobro svih ljudi.

Neka vas prati Božji blagoslov, vas i vaše drage obitelji, zaštita i zagovor Blažene Djevice Marije i zagovor blaženog pape Ivana Pavla II. Amen.


Na završetku euharistijskog slavlja nazočnima se obratio mons. Alessandro D'Errico. On se još jednom zahvalio ministru obrane RH i njegovim suradnicima, ističući kako mu je ova posveta kapela, uz onu od prije više godina kada je bio apostolski nuncij u Pakistanu i Afganistanu, jedna od najemotivnijih koje će ostati u njegovu srcu. "Danas sam na ovoj euharistiji osjetio jedno srce i jednu dušu vas djelatnika OS RH, i to je put kojim vam je ići, usprkos svih problema i poteškoća koji su pred vama".

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...