Vijesti

Bogatstvo prošlosti i snaga vjere - hodočašće djelatnika MUP-a u Rim

Subota, 20. 04. 2013.

tekst: S. Markulinčić; foto: L. Norac Kevo

tekst: S. Markulinčić; foto: L. Norac Kevo

U vremenu od 14. do 20. travnja 2013.g u organizaciji policijske kapelanije Sv. Mihaela Arkanđela, Policijska akademija i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj organizirano je hodočašće djelatnika MUP-a u „vječni grad“ Rim. Putovanje je započelo u kasnim večernjim satima ispred Policijske akademije u Zagrebu. Putem su predviđene stanke te posjete dvama značajnim mjestima kršćanstva Loretu i Asizu.

Posjetom gradu Loretu u središnjoj Italiji, spoznali smo duboke veze hrvatskog naroda, katoličke crkve i papinske države. Dubokim vezama Hrvata s ovim prostorima svjedoči legenda iz samih početaka kršćanstva po kojoj se u Loretu čuva Sveta kućica iz Nazareta, koja se je prema predaji tri godine nalazila u Trsatu, danas dijelu Rijeke. U Loretu se nalazi i Ilirski kolegij u kojem se kroz stoljeća školuju hrvatski klerici. Loreto je poznat i kao mjesto štovanja Majke Božje Loretske koja je dekretom pape 1920. godine proglašena zaštitnicom zrakoplovaca, čime je grad postao stjecište mnogih svjetskih putnika i hodočasnika..

Nastavak putovanja u ugodnoj atmosferi punoj dojmova iz Loreta, dovodi nas u gradić Asiz. Asiz je smješten na manjoj planini Asi, udaljen 190 kilometara od Rima, a najpoznatiji je kao rodno mjesto Svetog Franje. Sv. Franjo poznat je kao utemeljitelj franjevačkog reda ili Reda male braće. Smatra se začetnikom talijanske književnosti, a samo dvije godine nakon svoje smrti proglašen je svecem. Zbog svoje zaljubljenosti u prirodu, ekolozi su ga izabrali za svog sveca zaštitnika, a u svijetu se prepoznaje kao svetac mira. Posebnošću mjesta u kojem je održano euharistijsko slavlje, u kapeli koja se nalazi u bazilici svetog Franje u Asizu, pod vođenjem našeg duhovnog voditelja fra Frane Musića hodočasnicima je približen prvobitni franjevački duh.

U ranim večernjim satima upućujemo se prema našem odredištu, „Vječnom gradu“. Opuštena atmosfera i punina doživljaja vjere u Asizu i Loretu, kroz predivne pejzaže središnje Italije, daje nam snagu za nastavak puta.

Dolaskom u Rim u večernjim satima, smještamo se u maloj hrvatskoj oazi u srcu vječnog grada, u hrvatskom domu nazvanom po blaženiku dr. Ivanu Merzu.

Ljubazno osoblje koje nas je dočekalo brinuti će o našem smještaju i slasnoj domaćoj prehrani narednih pet dana. U sklopu doma nalazi se vrlo lijepo uređena kapela.

U kapeli se nalaze klupe koje je blaženi Alojzije Stepinac vlastoručno izradio, za vrijeme studija u Rimu. Kao i cijeli Domus Croata, kapela je uređena je s puno domovinskog naboja i vjerske simbolike.

Sljedećeg dana krećemo u obilazak znamenitosti Rima. Pod vodstvom našeg vodiča g. Slave Mandurića, vrsnog poznavatelja rimskih znamenitosti.Otkrivamo ljepote i vjersku simboliku najvećeg kršćanskog hrama, Bazilike Sv. Petra. Usponom do njezinog vrha i predivnog vidikovca preko više od 520 stepenica, s kojeg se pruža pogled na cijeli Rim spoznajemo složenost i veličanstvenost same građevine. Obilaskom Vatikanskih muzeja upoznajemo se s veličinom i grandioznošću, te kulturnom vrijednošću prostora na kojem se nalazimo.

Povratkom u mir hrvatskog doma u večernjim satima sređujemo dojmove i pokušavamo pohvatati konce ogromnog kulturnog i duhovnog iskustva kojem smo svjedočili.

U srijedu 17. travnja 2013. godine prisustvujemo središnjem događaju našeg hodočašća, audijenciji na Trgu Sv. Petra, gdje se održava susret s papom Franjom.

Posebnost cijelog događaja očituje se u prisutnosti velikog broja vjernika i posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Pojava pape Franje proizvela je snažan osjećaj zajedništva u vjeri, bez obzira na rasu, naciju, boju kože, političku ili drugu pripadnost, te osjećaj općeg oduševljenja. Puni duha i poleta u podnevnim satima uz našeg neumornog vodiča obilazimo arhitektonske i kulturne znamenitosti Rima. Upoznajemo ljepote i posebnosti Anđeoske tvrđave, Trga Navona, građevinsku čudovitost Pantheona, ljepotu Fontane di Trevi, i zavodljivost Španjolskog trga. Vrhunac dana za mnoge bila je jedinstvena sveta misa u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima. Crkvu je izgradio papa Siksto V Dalmatinac, porijeklom iz zaleđa Boke Kotorske. Važio je za „prvog modernog urbanistu“ i značajno je doprinio arhitektonsko-građevinskom oblikovanju Rima.

Sljedećeg dana krećemo prema Benediktinskom samostanu u mjestu Montecassino u čijoj je kapeli održana sveta misa. Mjesto u kojem se osjeća snaga tišine i dubokog mira. Samostan koji skriva duše mnoštva vojnika i redovnika palih u vihorima burne prošlosti, jednog od najvažnijih duhovnih središta srednjevjekovne Europe.

U poslijepodnevnim satima naše je odredište stari rimski grad Pompeji. Grad je uništen erupcijom vulkana Vezuva. Naš vodič kao vrsni poznavatelj povijesti Pompeja detaljno je i vrlo precizno prezentirao detalje iz života starih rimljana.

U večernjim satima vraćamo se u naš hrvatski dom na zasluženu toplu juhu.

Posljednjeg dana u Rimu, putujući najstarijom popločanom cestom rimskog carstva Via Appiom Anticom krećemo prema znamenitim katakombama sv. Kalista. U miru kapele ispod koje se nalazi najpoznatije groblje ranih kršćana održana je sveta misa pod vođenjem našeg duhovnog pastira fra Frane. U nastavku dana posjećujemo najstariju kršćansku baziliku na svijetu koju nazivaju „majka i glava svih crkava u Rimu i cijelom svijetu“. Bazilika sv. Ivana Lateranskog službeno je crkveno sjedište rimskog biskupa, Pape. Uspon svetim stubama po koljenima je posebno iskustvo za svakog vjernika. Njima je po predaji Isus hodio do Poncija Pilata.

Bazilika Sv. Pavla izvan zidina je jedna od četiri velike rimske bazilike i svojom monumentalnošću i grandioznošću ne ostavlja nikog ravnodušnim. Između prozora i stupova bazilike nalazi se red mozaika s portretima svih papa od sv. Petra do Benedikta VI. Flavijev amfiteatar ili Koloseum unatoč zubu vremena koji ga je nagrizao daje osjećaj dominantnosti i veličanstvenosti mjesta u kojem su Cezara „pozdravljali oni koji su odlazili u smrt“. Za neke od hodočasnika posjet crkvi Sv. Petra u okovima bio je susret sa jednom od najosebujnijih relikvija kršćanske vjere.

Okovi kojima je sv. Petar bio okovan u Jeruzalemu čuvaju se u centralnom dijelu bazilike. U neposrednoj blizini nalazi se poznata skulptura Mojsija koju je izradio Michelangelo. U istoj se bazilici nedaleko centralnog oltara nalazi grob velikog hrvatskog slikara minijaturiste Julija Klovića.

Unatoč umornim nogama, biti u Rimu, a ne vidjeti Konstantinov slavoluk, Rimski forum, Kapitol, Nebeski žrtvenik i Venecijanski trg smatralo bi se velikim propustom. Teških nogu ali puna srca dan završavamo u blaženom odmoru našeg hrvatskog doma.

Posljednjeg dana hodočašća, u subotu, nakon ranog doručka krećemo na put prema Padovi, kao posljednjoj točki našeg puta po Italiji, u susret sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Svecu hrvatskih korijena koji je bio poznati ispovjednik i promicatelj kršćanstva, rodom iz Boke Kotorske.

Svetom misom u kapeli nasuprot ispovjedaonice u kojoj je ispovijedao sv. Lopold Mandić i posjetom crkvi sv. Antuna završava duhovni dio našeg hodočašća.

Tijekom hodočašća posjetili smo mjesta i sadržaje koji su nas značajno obogatili u kulturnom, društvenom a ponajviše duhovnom smislu. Intenzitet duhovnog iskustva povećan je spoznajom da smo molitvama za osobne potrebe i potrebe naših bližnjih na mjestima gdje vjera dobiva dublji smisao zapravo osnažili sebe.

Hodočašće je završeno blagoslovom našeg sjajnog duhovnog voditelja fra Frane, a zahvaljujući vrsnom vođi puta i organizatoru Luki, uz Božju pomoć vratismo se u Zagreb točno u ponoć.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...