Vijesti

Bogatstvo prošlosti i snaga vjere - hodočašće djelatnika MUP-a u Rim

Subota, 20. 04. 2013.

tekst: S. Markulinčić; foto: L. Norac Kevo

tekst: S. Markulinčić; foto: L. Norac Kevo

U vremenu od 14. do 20. travnja 2013.g u organizaciji policijske kapelanije Sv. Mihaela Arkanđela, Policijska akademija i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj organizirano je hodočašće djelatnika MUP-a u „vječni grad“ Rim. Putovanje je započelo u kasnim večernjim satima ispred Policijske akademije u Zagrebu. Putem su predviđene stanke te posjete dvama značajnim mjestima kršćanstva Loretu i Asizu.

Posjetom gradu Loretu u središnjoj Italiji, spoznali smo duboke veze hrvatskog naroda, katoličke crkve i papinske države. Dubokim vezama Hrvata s ovim prostorima svjedoči legenda iz samih početaka kršćanstva po kojoj se u Loretu čuva Sveta kućica iz Nazareta, koja se je prema predaji tri godine nalazila u Trsatu, danas dijelu Rijeke. U Loretu se nalazi i Ilirski kolegij u kojem se kroz stoljeća školuju hrvatski klerici. Loreto je poznat i kao mjesto štovanja Majke Božje Loretske koja je dekretom pape 1920. godine proglašena zaštitnicom zrakoplovaca, čime je grad postao stjecište mnogih svjetskih putnika i hodočasnika..

Nastavak putovanja u ugodnoj atmosferi punoj dojmova iz Loreta, dovodi nas u gradić Asiz. Asiz je smješten na manjoj planini Asi, udaljen 190 kilometara od Rima, a najpoznatiji je kao rodno mjesto Svetog Franje. Sv. Franjo poznat je kao utemeljitelj franjevačkog reda ili Reda male braće. Smatra se začetnikom talijanske književnosti, a samo dvije godine nakon svoje smrti proglašen je svecem. Zbog svoje zaljubljenosti u prirodu, ekolozi su ga izabrali za svog sveca zaštitnika, a u svijetu se prepoznaje kao svetac mira. Posebnošću mjesta u kojem je održano euharistijsko slavlje, u kapeli koja se nalazi u bazilici svetog Franje u Asizu, pod vođenjem našeg duhovnog voditelja fra Frane Musića hodočasnicima je približen prvobitni franjevački duh.

U ranim večernjim satima upućujemo se prema našem odredištu, „Vječnom gradu“. Opuštena atmosfera i punina doživljaja vjere u Asizu i Loretu, kroz predivne pejzaže središnje Italije, daje nam snagu za nastavak puta.

Dolaskom u Rim u večernjim satima, smještamo se u maloj hrvatskoj oazi u srcu vječnog grada, u hrvatskom domu nazvanom po blaženiku dr. Ivanu Merzu.

Ljubazno osoblje koje nas je dočekalo brinuti će o našem smještaju i slasnoj domaćoj prehrani narednih pet dana. U sklopu doma nalazi se vrlo lijepo uređena kapela.

U kapeli se nalaze klupe koje je blaženi Alojzije Stepinac vlastoručno izradio, za vrijeme studija u Rimu. Kao i cijeli Domus Croata, kapela je uređena je s puno domovinskog naboja i vjerske simbolike.

Sljedećeg dana krećemo u obilazak znamenitosti Rima. Pod vodstvom našeg vodiča g. Slave Mandurića, vrsnog poznavatelja rimskih znamenitosti.Otkrivamo ljepote i vjersku simboliku najvećeg kršćanskog hrama, Bazilike Sv. Petra. Usponom do njezinog vrha i predivnog vidikovca preko više od 520 stepenica, s kojeg se pruža pogled na cijeli Rim spoznajemo složenost i veličanstvenost same građevine. Obilaskom Vatikanskih muzeja upoznajemo se s veličinom i grandioznošću, te kulturnom vrijednošću prostora na kojem se nalazimo.

Povratkom u mir hrvatskog doma u večernjim satima sređujemo dojmove i pokušavamo pohvatati konce ogromnog kulturnog i duhovnog iskustva kojem smo svjedočili.

U srijedu 17. travnja 2013. godine prisustvujemo središnjem događaju našeg hodočašća, audijenciji na Trgu Sv. Petra, gdje se održava susret s papom Franjom.

Posebnost cijelog događaja očituje se u prisutnosti velikog broja vjernika i posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Pojava pape Franje proizvela je snažan osjećaj zajedništva u vjeri, bez obzira na rasu, naciju, boju kože, političku ili drugu pripadnost, te osjećaj općeg oduševljenja. Puni duha i poleta u podnevnim satima uz našeg neumornog vodiča obilazimo arhitektonske i kulturne znamenitosti Rima. Upoznajemo ljepote i posebnosti Anđeoske tvrđave, Trga Navona, građevinsku čudovitost Pantheona, ljepotu Fontane di Trevi, i zavodljivost Španjolskog trga. Vrhunac dana za mnoge bila je jedinstvena sveta misa u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima. Crkvu je izgradio papa Siksto V Dalmatinac, porijeklom iz zaleđa Boke Kotorske. Važio je za „prvog modernog urbanistu“ i značajno je doprinio arhitektonsko-građevinskom oblikovanju Rima.

Sljedećeg dana krećemo prema Benediktinskom samostanu u mjestu Montecassino u čijoj je kapeli održana sveta misa. Mjesto u kojem se osjeća snaga tišine i dubokog mira. Samostan koji skriva duše mnoštva vojnika i redovnika palih u vihorima burne prošlosti, jednog od najvažnijih duhovnih središta srednjevjekovne Europe.

U poslijepodnevnim satima naše je odredište stari rimski grad Pompeji. Grad je uništen erupcijom vulkana Vezuva. Naš vodič kao vrsni poznavatelj povijesti Pompeja detaljno je i vrlo precizno prezentirao detalje iz života starih rimljana.

U večernjim satima vraćamo se u naš hrvatski dom na zasluženu toplu juhu.

Posljednjeg dana u Rimu, putujući najstarijom popločanom cestom rimskog carstva Via Appiom Anticom krećemo prema znamenitim katakombama sv. Kalista. U miru kapele ispod koje se nalazi najpoznatije groblje ranih kršćana održana je sveta misa pod vođenjem našeg duhovnog pastira fra Frane. U nastavku dana posjećujemo najstariju kršćansku baziliku na svijetu koju nazivaju „majka i glava svih crkava u Rimu i cijelom svijetu“. Bazilika sv. Ivana Lateranskog službeno je crkveno sjedište rimskog biskupa, Pape. Uspon svetim stubama po koljenima je posebno iskustvo za svakog vjernika. Njima je po predaji Isus hodio do Poncija Pilata.

Bazilika Sv. Pavla izvan zidina je jedna od četiri velike rimske bazilike i svojom monumentalnošću i grandioznošću ne ostavlja nikog ravnodušnim. Između prozora i stupova bazilike nalazi se red mozaika s portretima svih papa od sv. Petra do Benedikta VI. Flavijev amfiteatar ili Koloseum unatoč zubu vremena koji ga je nagrizao daje osjećaj dominantnosti i veličanstvenosti mjesta u kojem su Cezara „pozdravljali oni koji su odlazili u smrt“. Za neke od hodočasnika posjet crkvi Sv. Petra u okovima bio je susret sa jednom od najosebujnijih relikvija kršćanske vjere.

Okovi kojima je sv. Petar bio okovan u Jeruzalemu čuvaju se u centralnom dijelu bazilike. U neposrednoj blizini nalazi se poznata skulptura Mojsija koju je izradio Michelangelo. U istoj se bazilici nedaleko centralnog oltara nalazi grob velikog hrvatskog slikara minijaturiste Julija Klovića.

Unatoč umornim nogama, biti u Rimu, a ne vidjeti Konstantinov slavoluk, Rimski forum, Kapitol, Nebeski žrtvenik i Venecijanski trg smatralo bi se velikim propustom. Teških nogu ali puna srca dan završavamo u blaženom odmoru našeg hrvatskog doma.

Posljednjeg dana hodočašća, u subotu, nakon ranog doručka krećemo na put prema Padovi, kao posljednjoj točki našeg puta po Italiji, u susret sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Svecu hrvatskih korijena koji je bio poznati ispovjednik i promicatelj kršćanstva, rodom iz Boke Kotorske.

Svetom misom u kapeli nasuprot ispovjedaonice u kojoj je ispovijedao sv. Lopold Mandić i posjetom crkvi sv. Antuna završava duhovni dio našeg hodočašća.

Tijekom hodočašća posjetili smo mjesta i sadržaje koji su nas značajno obogatili u kulturnom, društvenom a ponajviše duhovnom smislu. Intenzitet duhovnog iskustva povećan je spoznajom da smo molitvama za osobne potrebe i potrebe naših bližnjih na mjestima gdje vjera dobiva dublji smisao zapravo osnažili sebe.

Hodočašće je završeno blagoslovom našeg sjajnog duhovnog voditelja fra Frane, a zahvaljujući vrsnom vođi puta i organizatoru Luki, uz Božju pomoć vratismo se u Zagreb točno u ponoć.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi