Vijesti

Bogatstvo prošlosti i snaga vjere - hodočašće djelatnika MUP-a u Rim

Subota, 20. 04. 2013.

tekst: S. Markulinčić; foto: L. Norac Kevo

tekst: S. Markulinčić; foto: L. Norac Kevo

U vremenu od 14. do 20. travnja 2013.g u organizaciji policijske kapelanije Sv. Mihaela Arkanđela, Policijska akademija i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj organizirano je hodočašće djelatnika MUP-a u „vječni grad“ Rim. Putovanje je započelo u kasnim večernjim satima ispred Policijske akademije u Zagrebu. Putem su predviđene stanke te posjete dvama značajnim mjestima kršćanstva Loretu i Asizu.

Posjetom gradu Loretu u središnjoj Italiji, spoznali smo duboke veze hrvatskog naroda, katoličke crkve i papinske države. Dubokim vezama Hrvata s ovim prostorima svjedoči legenda iz samih početaka kršćanstva po kojoj se u Loretu čuva Sveta kućica iz Nazareta, koja se je prema predaji tri godine nalazila u Trsatu, danas dijelu Rijeke. U Loretu se nalazi i Ilirski kolegij u kojem se kroz stoljeća školuju hrvatski klerici. Loreto je poznat i kao mjesto štovanja Majke Božje Loretske koja je dekretom pape 1920. godine proglašena zaštitnicom zrakoplovaca, čime je grad postao stjecište mnogih svjetskih putnika i hodočasnika..

Nastavak putovanja u ugodnoj atmosferi punoj dojmova iz Loreta, dovodi nas u gradić Asiz. Asiz je smješten na manjoj planini Asi, udaljen 190 kilometara od Rima, a najpoznatiji je kao rodno mjesto Svetog Franje. Sv. Franjo poznat je kao utemeljitelj franjevačkog reda ili Reda male braće. Smatra se začetnikom talijanske književnosti, a samo dvije godine nakon svoje smrti proglašen je svecem. Zbog svoje zaljubljenosti u prirodu, ekolozi su ga izabrali za svog sveca zaštitnika, a u svijetu se prepoznaje kao svetac mira. Posebnošću mjesta u kojem je održano euharistijsko slavlje, u kapeli koja se nalazi u bazilici svetog Franje u Asizu, pod vođenjem našeg duhovnog voditelja fra Frane Musića hodočasnicima je približen prvobitni franjevački duh.

U ranim večernjim satima upućujemo se prema našem odredištu, „Vječnom gradu“. Opuštena atmosfera i punina doživljaja vjere u Asizu i Loretu, kroz predivne pejzaže središnje Italije, daje nam snagu za nastavak puta.

Dolaskom u Rim u večernjim satima, smještamo se u maloj hrvatskoj oazi u srcu vječnog grada, u hrvatskom domu nazvanom po blaženiku dr. Ivanu Merzu.

Ljubazno osoblje koje nas je dočekalo brinuti će o našem smještaju i slasnoj domaćoj prehrani narednih pet dana. U sklopu doma nalazi se vrlo lijepo uređena kapela.

U kapeli se nalaze klupe koje je blaženi Alojzije Stepinac vlastoručno izradio, za vrijeme studija u Rimu. Kao i cijeli Domus Croata, kapela je uređena je s puno domovinskog naboja i vjerske simbolike.

Sljedećeg dana krećemo u obilazak znamenitosti Rima. Pod vodstvom našeg vodiča g. Slave Mandurića, vrsnog poznavatelja rimskih znamenitosti.Otkrivamo ljepote i vjersku simboliku najvećeg kršćanskog hrama, Bazilike Sv. Petra. Usponom do njezinog vrha i predivnog vidikovca preko više od 520 stepenica, s kojeg se pruža pogled na cijeli Rim spoznajemo složenost i veličanstvenost same građevine. Obilaskom Vatikanskih muzeja upoznajemo se s veličinom i grandioznošću, te kulturnom vrijednošću prostora na kojem se nalazimo.

Povratkom u mir hrvatskog doma u večernjim satima sređujemo dojmove i pokušavamo pohvatati konce ogromnog kulturnog i duhovnog iskustva kojem smo svjedočili.

U srijedu 17. travnja 2013. godine prisustvujemo središnjem događaju našeg hodočašća, audijenciji na Trgu Sv. Petra, gdje se održava susret s papom Franjom.

Posebnost cijelog događaja očituje se u prisutnosti velikog broja vjernika i posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Pojava pape Franje proizvela je snažan osjećaj zajedništva u vjeri, bez obzira na rasu, naciju, boju kože, političku ili drugu pripadnost, te osjećaj općeg oduševljenja. Puni duha i poleta u podnevnim satima uz našeg neumornog vodiča obilazimo arhitektonske i kulturne znamenitosti Rima. Upoznajemo ljepote i posebnosti Anđeoske tvrđave, Trga Navona, građevinsku čudovitost Pantheona, ljepotu Fontane di Trevi, i zavodljivost Španjolskog trga. Vrhunac dana za mnoge bila je jedinstvena sveta misa u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima. Crkvu je izgradio papa Siksto V Dalmatinac, porijeklom iz zaleđa Boke Kotorske. Važio je za „prvog modernog urbanistu“ i značajno je doprinio arhitektonsko-građevinskom oblikovanju Rima.

Sljedećeg dana krećemo prema Benediktinskom samostanu u mjestu Montecassino u čijoj je kapeli održana sveta misa. Mjesto u kojem se osjeća snaga tišine i dubokog mira. Samostan koji skriva duše mnoštva vojnika i redovnika palih u vihorima burne prošlosti, jednog od najvažnijih duhovnih središta srednjevjekovne Europe.

U poslijepodnevnim satima naše je odredište stari rimski grad Pompeji. Grad je uništen erupcijom vulkana Vezuva. Naš vodič kao vrsni poznavatelj povijesti Pompeja detaljno je i vrlo precizno prezentirao detalje iz života starih rimljana.

U večernjim satima vraćamo se u naš hrvatski dom na zasluženu toplu juhu.

Posljednjeg dana u Rimu, putujući najstarijom popločanom cestom rimskog carstva Via Appiom Anticom krećemo prema znamenitim katakombama sv. Kalista. U miru kapele ispod koje se nalazi najpoznatije groblje ranih kršćana održana je sveta misa pod vođenjem našeg duhovnog pastira fra Frane. U nastavku dana posjećujemo najstariju kršćansku baziliku na svijetu koju nazivaju „majka i glava svih crkava u Rimu i cijelom svijetu“. Bazilika sv. Ivana Lateranskog službeno je crkveno sjedište rimskog biskupa, Pape. Uspon svetim stubama po koljenima je posebno iskustvo za svakog vjernika. Njima je po predaji Isus hodio do Poncija Pilata.

Bazilika Sv. Pavla izvan zidina je jedna od četiri velike rimske bazilike i svojom monumentalnošću i grandioznošću ne ostavlja nikog ravnodušnim. Između prozora i stupova bazilike nalazi se red mozaika s portretima svih papa od sv. Petra do Benedikta VI. Flavijev amfiteatar ili Koloseum unatoč zubu vremena koji ga je nagrizao daje osjećaj dominantnosti i veličanstvenosti mjesta u kojem su Cezara „pozdravljali oni koji su odlazili u smrt“. Za neke od hodočasnika posjet crkvi Sv. Petra u okovima bio je susret sa jednom od najosebujnijih relikvija kršćanske vjere.

Okovi kojima je sv. Petar bio okovan u Jeruzalemu čuvaju se u centralnom dijelu bazilike. U neposrednoj blizini nalazi se poznata skulptura Mojsija koju je izradio Michelangelo. U istoj se bazilici nedaleko centralnog oltara nalazi grob velikog hrvatskog slikara minijaturiste Julija Klovića.

Unatoč umornim nogama, biti u Rimu, a ne vidjeti Konstantinov slavoluk, Rimski forum, Kapitol, Nebeski žrtvenik i Venecijanski trg smatralo bi se velikim propustom. Teških nogu ali puna srca dan završavamo u blaženom odmoru našeg hrvatskog doma.

Posljednjeg dana hodočašća, u subotu, nakon ranog doručka krećemo na put prema Padovi, kao posljednjoj točki našeg puta po Italiji, u susret sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Svecu hrvatskih korijena koji je bio poznati ispovjednik i promicatelj kršćanstva, rodom iz Boke Kotorske.

Svetom misom u kapeli nasuprot ispovjedaonice u kojoj je ispovijedao sv. Lopold Mandić i posjetom crkvi sv. Antuna završava duhovni dio našeg hodočašća.

Tijekom hodočašća posjetili smo mjesta i sadržaje koji su nas značajno obogatili u kulturnom, društvenom a ponajviše duhovnom smislu. Intenzitet duhovnog iskustva povećan je spoznajom da smo molitvama za osobne potrebe i potrebe naših bližnjih na mjestima gdje vjera dobiva dublji smisao zapravo osnažili sebe.

Hodočašće je završeno blagoslovom našeg sjajnog duhovnog voditelja fra Frane, a zahvaljujući vrsnom vođi puta i organizatoru Luki, uz Božju pomoć vratismo se u Zagreb točno u ponoć.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi