Vijesti

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Božić 2023.

Petak, 22. 12. 2023.

 

Draga braćo i sestre!

1.  „Što bijaše od početka, što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše o Riječi, Životu – da, Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni, koji bijaše kod Oca i očitova se nama - što smo vidjeli i čuli, navješćujemo i vama da i vi imate zajedništvo s nama. A naše je zajedništvo s Ocem i sa Sinom njegovim Isusom Kristom. I to Vam pišemo da radost naša bude potpuna.“ (1 Iv 1,-4).

Ovim riječima evanđelist Ivan na početku svoje prve poslanice sažeto izriče otajstvo utjelovljenja. Život se očitovao svijetu. Bog je postao čovjekom i došao je k nama. Rodio se od Djevice Marije u Betlehemu judejskom. A mjesto njegova rođenja nije bilo neko uređeno klimatizirano rodilište u velegradskoj sveučilišnoj klinici; nije ni prozračna ugrijana udobna odaja obiteljskog doma; nije pak ni neko skromno svratište - prihvatilište za putnike i namjernike. Pastirsko sklonište, za čuvare stada i blago s betlehemskih polja u hladnim zimskim noćima, jednostavna štala-špilja, mjesto su ovog jedinstvenog prizora. Uz majčinsko krilo, na kojem ga je Djevica Majka grijala i svojim mlijekom dojila, bila su tamo još samo drvena jasla s malo oštre slame na koje je mogla položiti i utopliti malenog Isusa. „Slama postaje prvom posteljom Onome koji će se objaviti kao 'kruh koji je sišao s neba' (Iv 6,41). Tu je simboliku dokučio već sveti Augustin, zajedno s ostalim crkvenim ocima, kad je napisao: 'Ležeći u jaslama postao je našom hranom' (Serm.189,4). Jaslice zapravo, sadrže različita otajstva iz Isusova života i približavaju ih našem svakodnevnom životu“[1].

I ove godine, u vrijeme Došašća u tijeku priprave za Božić postavljamo jaslice u naše obiteljske domove, u radne prostore, škole, bolnice, zatvore, gradske trgove, perivoje, vojarne, brodove, crkve, svetišta…. Poseban poticaj i zamah u pravljenju jaslica u Zapadnome kršćanstvu dao je sveti Franjo Asiški prije osam stotina godina 1223. godine u mjestu Greccio u Italiji[2].  Postavljanje jaslica pomaže nam ponovno oživjeti povijest onoga što se zbilo u Betlehemu. U neiscrpnom mnoštvu ideja i prikaza Isusova rođenja obiluje mnoštvo likova, svih zvanja i zanimanja koji dolaze u Betlehem pokloniti se malome Isusu. Upravo nam jaslice omogućuju vidjeti i dotaći jedinstveni i izvanredni događaj koji je promijenio tijek povijesti i prema kojem se određuje računanje godina prije i nakon Kristova rođenja.[3] Doista: „Čudesan znak jasala, tako drag kršćanskome puku, oduvijek pobuđuje divljenje i čuđenje. Prikaz Isusova rođenja po sebi je jednostavan i radostan navještaj otajstva utjelovljenja Božjega Sina. Jaslice su poput živog evanđelja koje izobilno teče sa stranica Svetoga pisma.“ Da, braćo i sestre, jaslice pobuđuju naše divljenje i čuđenje. Bog nam u njima progovara uvijek jednostavnim, nama ljudima razumljivim jezikom. U njima se Božja riječ priopćuje ljudima rječnikom kojeg može razumjeti svaki čovjek, bio on dijete, mladić, zrela osoba ili starac. Jer, pred jaslicama smo svi istoga „jezika“ i istog „razumijevanja“. Tu nema „šuma u komunikaciji“. Tu je sve shvatljivo. Tu svaki čovjek dobre volje može susresti Boga, a onda i samoga sebe. Privučeni poniznošću, u jaslicama možemo otkriti Boga koji je postao čovjekom kako bi se susreo sa svakim muškarcem i ženom[4], možemo otkriti njegovu neizrecivu ljubav prema čovjeku i svoju vlastitu originalnu dragocjenost kao ljubljenog djeteta Božjeg, dragocjenost našega vlastitog dostojanstva kao osobe. On nas toliko ljubi da je postao jedno s nama kako bismo i mi mogli postati jedno s Njim.[5]

2. Jaslice svakomu od nas postavljaju pitanje: Gdje sam ja u tom čudesnom, a tako jednostavnom prizoru? Jesam li unutar betlehemske špilje u kojoj je nama ljudima došao Bog? Ili sam pak negdje vani, daleko, na „betlehemskim poljanama“, u nekom svome svijetu i društvu u kome niti pronalazim Boga, niti pronalazim sebe, niti pronalazim drugog čovjeka? To su temeljna pitanja našega života. Na njih se uvijek iznova vraćamo, napose u teškim, tamnim trenutcima našega života. Papa Franjo s time u vezi govori: „Sjetimo se samo koliko smo puta u svome životu iskusili tamu noći. Pa ipak, Bog nas ni u tim trenutcima ne ostavlja same, nego ostaje s nama da odgovori na naša pitanja o smislu života: Tko sam? Odakle dolazim? Zašto sam rođen u ovom trenutku povijesti? Zašto ljubim? Zašto patim? Zašto ću umrijeti? Da bi dao odgovor na ta pitanja, Bog je postao čovjekom. Njegova blizina donosi svjetlo tamo gdje je tama i obasjava one što obitavaju u tami patnje (usp. Lk 1,17).“[6]  Eto utješne poruke Božića za svakog od nas. Bog koji nam je došao u liku malog djeteta, daje nam odgovor na teška pitanja našega života. Štoviše, On sâm je Odgovor, jedini i pravi, na čovjekove težnje, upite, poteškoće, probleme, izazove... U njemu nam se, doista očitovao Život u onom najizvrsnijem i najtemeljnijem smislu riječi! Potrebno je dakle otkriti taj Život. Doći s periferija svojih betlehemskih poljana u štalicu, i dopustiti da nam maleno betlehemsko dijete progovori.

3. Susret s Bogom koji se rodio u štalici i počivao u jaslicama ne može čovjeka ostaviti ravnodušnim. Tu stvarnost – događaj susreta s Bogom živim nužno želi podijeliti s drugima. Tako se i sâm ubraja u niz onih koji su o toj stvarnosti progovarali i navijestili je: od nebeskih bića – anđela, preko pastira i mudraca, pa do svih onih koji su tijekom povijesti u Kristu prepoznali Boga i u vjeri mu povjerili svoj život. „Dok u jaslicama promatramo taj prizor - poručuje nam papa Franjo - pozvani smo razmišljati o tome kako je zadaća svakog kršćanina biti vjerovjesnikom (evangelizatorom). Svaki je od nas pozvan biti blagovjesnikom svjedočeći konkretnim djelima milosrđa radost što je susreo Isusa i njegovu ljubav.“[7] To je jednostavna, no ujedno i teška zadaća. Ona se ostvaruje u našem svakodnevnom životu. A on je često poput jaslica: i hladan, i zamućen, i blatnjav i prašnjav... Jaslice se poistovjećuju s našim ljudskim životom, a naš život se poistovjećuje s jaslicama. Jaslice su slika našeg ljudskog života na zemlji. No u tom poistovjećenju događa se Bog! Tu se rađa Emanuel – s nama Bog. On je s nama i nikad nas ne napušta. On nam iznova daje nadu i dostojanstvo, napose onima među nama koji su maleni i obespravljeni, izvodeći u nama i među nama, revoluciju ljubavi i nježnosti koju smo pozvani širiti dalje.

Neka nam novorođeni Isus kojega u Božićnome vremenu promatramo kao malo dijete u jaslama, i slijedimo ga kroz djetinjstvo, odrastanje, krštenje na Jordanu, i potom javno djelovanje sve do žrtve na križu, udijeli milost da oćutimo Božju ljubav prema nama. Neka nam udijeli dar vjere u Božju blizinu, u Boga koji je s nama a mi s Njime. I da pri tom osjetimo da se u tome krije prava sreća.[8]

Sretan Božić i blagoslovljenu novu 2024. godinu želi Vam

 

Vaš biskup

Msgr. Jure Bogdan

 

 

 

 


[1] Papa Franjo, Admirabile signum – apostolsko pismo svetoga oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica, br. 2; dostupno na: https://hbk.hr/wp-content/uploads/2020/07/2019_2-Sluzbene-vijesti-HBK.pdf (pristupljeno: 7. 12. 2023.).

[2] Vidi Giancarlo Pani S.I., San Francesco: Il Presepe dio Greccio, La Civiltà Cattolica, br. 4163., 2/16 dicembre 2023., str. 443.-461.

[3] Admirabile signum, br. 8.

[4] Isto, br. 1.

[5] Isto.

[6] Isto, br. 4.

[7] Isto, br. 9

[8] Isto, br. 10.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi