Vijesti

Božićni posjet braniteljima u Lepoglavi

Utorak, 18. 12. 2012.

Vojni biskup Juraj Jezerinac 18. je prosinca 2012. posjetio hrvatske branitelje u kaznionici u Lepoglavi. Dočekao ga je upravitelj Kaznionice Miljenko Mavrin sa suradnicima. Biskup Jezerinac više puta godišnje dolazi u posjet zatvorenicima koji su za vrijeme Domovinskog rata sudjelovali u obrani domovine Hrvatske. Suborce iz rata ovom prigodom posjetili su i predstavnici braniteljskih udruga: gosp. Kačinari, gosp. Zvonko Milas-saborski zastupnik i gosp. Treščić. Biskup Jezerinac je u kapelici bl. Alojzija Stepinca predvodio misno slavlje u 11.00h na kojem je sudjelovalo preko stotinu zatvorenika.

Za vrijeme propovijedi uputio im je poticajne poruke o obraćenju i Božjem milosrđu, ukazavši na iskustvo jednog američkog zatvorenika imenom Thomas. Taj zatvorenik po izlasku iz zatvora napisao je knjigu u kojoj opisuje razgovor s jednim zatvorenikom koji je bio u zatvoru zbog uzimanja droge. „Jedne je večeri ležao u ćeliji zatvora. Spremao se na počinak. Razmišljao je o svom prošlom životu koji ga je doveo do zatvora. Odjednom je osjetio potrebu za molitvom. Zajedno s njim u ćeliji bio je još jedna zatvorenik. Kad je ovaj zatvorenik mislio da je onaj drugi zaspao, počeo se potiho moliti Bogu. Rekao mu je svoja razočaranja, potrebe i želje. Kad je završio svoju molitvu, njegov kolega, za kojega je mislio da spava, rekao je: amen. Nakon toga i taj drugi zatvorenik priznao je da vjeruje u Boga. Dugo su te noći razgovarali. Mirno su te noći zaspali, jer su doživjeli da je Bog među njima i u zatvoru.“ 

Ovim primjerom biskup je zatvorenike želio potaknuti da vjeruju u Božje oproštenje i da to oproštenje traže. 

Na kraju svete mise biskup je svima prisutnima zaželio sretan Božić. Svoje dobre želje posebno je uputio Upravitelju kaznionice i svim djelatnicima kaznionice.  

Nakon svete mise glazbena grupa zatvorenika priredila je prigodni koncert. To su zatvorenici s radošću pripremali.   Zatvorenici koji redovito svake nedjelje sudjeluju kod svete mise u 9.00 u kapelici bl. Alojzija Stepinca, rado pjevaju i sviraju. Stoga su sve mise svirane i pjevane s mnogo žara i prošnje Bogu za novim-duhovnim životom. 

Na početku koncerta voditelj glazbene grupe obratio se biskupu Jezerincu i prisutnima riječima: „Preuzvišeni oče biskupe, dragi gosti i prijatelji. Izuzetna nam je čast sve vas pozdraviti u ovo predbožićno vrijeme, ovdje, u kapelici našega kardinala blaženog Alojzija Stepinca. Kad vam otmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu, pa ćete onda biti najjači, rekao je bl. Alojzije StepinacMi ćemo sada moliti pjevajući. Počet ćemo psalmom 96 koji nam pjeva o Gospodinu koji dolazi. 

Duet pjevača je dvoglasno zapjevao psalam,  praćen električnim klavijaturama, električnom i akustičnom gitarom. Glazbena grupa je ekumenska, jer ju čine kršćani raznih konfesija.  Slijedeća pjesma bila je „Dođi, dođi nam Gospode“.  Voditelj glazbene grupe nakon toga je glasno razmišljao: „Što bismo mi trebali činiti da On dođe da se rodi u našim srcima? Odgovor pruža sv. Franjo svojom pjesmom: „Bože moj, dopusti mi…“  

Četvrta pjesma bila je „Ostani s nama“. To je pjesma koja se obično pjeva u uskrsno vrijeme, ali je u ovom trenutku to bila molitva da Isus koji je došao kod mise pod prilikama kruha i vina, ostane stalno među svojim moliteljima. ( Među slušateljima je netko komentirao da je ta pjesma poziv upućen biskupu da malo dulje ostane među zatvorenicima.) 

Među zatvorenicama postoje skriveni glazbeni talenti. Za petu pjesmu tekst i glazbu napisao je jedan od zatvorenika. Pjesma je posvećena Majci Božjoj a nosi naslov: „Majko kraljice“. Biskupa Jezerinca pjesma se toliko dojmila da je zatražio tekst i note te pjesme. 

Koncert je završio, u mislima na oslobođene generale, sve hrvatske branitelje i lijepu nam domovinu Hrvatsku, pjesmom: „Bože čuvaj Hrvatsku.“  

Nakon koncerta biskup Jezerinac i predstavnici braniteljskih udruga darovali su zatvorenicima kalendare za nadolazeću godinu.  Bio je to, unutar zatvorskih zidina, raspjevani susret u iščekivanju rođendana Spasitelja svijeta. (Josip K.) 

 

Homilija vojnog ordinarija

Poznato je da su mnogi narodi, koji su bili pod tuđinskom vlašću, uvijek težili za slobodom i sve poduzimali kako bi se domogli slobode. To također vrijedi i za hrvatski narod. Ropstvo čovjeka ponižava ga u njegovom biću, jer je čovjek pozvan na slobodu, kako kaže apostol Pavao. (usp. Gal 5, 13) Fizičko ropstvo nije toliko opasno kao što je duhovno ropstvo čovjeka. Ono je u stvari izvor svih drugih nesloboda. Može netko biti rob alkohola, vlastite mržnje, psovke, krađe, zavisti, pohlepe za tuđim dobrima itd.

Vrijeme Došašća, kao i božićno vrijeme, usmjeruju naše misli prema rođenju Isusovom i potiču nas da dublje razmišljamo o razlogu njegova dolaska na svijet. Isus je pozivao ljude na obraćenje, da ne budu robovi zla, grijeha: "Zaista, zaista, kažem vam: tkogod čini grijeh, rob je grijeha…Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni (Iv 8, 36). "Za slobodu nas Krist oslobodi! (Gal 5,1) , piše apostol Pavao u Poslanici Galaćanima, i nastavlja: "Doista, vi ste, braćo, na slobodu pozvani!". (Gal 5,13). Proroci su također pozivali ljude na obraćenje, na odvraćanje od zla i grijeha i prianjanje uz dobro.

U 1 . čitanju prorok Sofonije nastupio je između 640. i 630. godine prije Isusa Krista. Zemlja se našla na rubu političkog i društvenog života zbog njihova grijeha. Vjerske i moralne prilike bile su očajne. Prorok Sofonije, da bi potaknuo ljude na hitnost obraćenja, naviješta dan suda koji neće biti samo dan kozmičke katastrofe nego i dan dijeljenja među narodima, kao što pastir razlučuje ovce od jaraca, veli Isus.

Bog preko proroka upravlja riječi civilnim i religioznim vlastima, koji su zemlju doveli do rasula: "Jeruzalem nije nikada prihvatio pouku, koju nam je Bog preko proroka slao". Još više: "U Boga se nikada nije pouzdavao: svome Bogu se nikada nije približio". Jeruzalem je bio grad u kojemu je vladala nepravda. Sve je to bila posljedica njihovog prezira Božjih zapovijedi. Prorok im spočitava da će ih pogani preteći, da će se prvi obratiti, umjesto da se oni prvi vrate Bogu.

Isus u današnjem evanđelju upućuje prispodobu glavarima i starješinama naroda. Prispodobu započinje riječima: "Što vam se čini: Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvom u i reče: "Sinko, hajde danas na posao u vinograd. On ogovori. "Neću" No poslije se predomisli i ode. Priđe drugome pa mu reče isto tako. A on odgovori: "Evo me gospodaru", i ne ode. Koji je od te dvojice izvršio volju očevu?" Odgovoriše onaj koji je rekao neću pa je ipak otišao.

Isus je oštro prekorio farizeje i narodne starješine, jer nisu povjerovali Ivanu Krstitelju koji ih je pozivao na obraćenje. Štoviše, spočitava im da će ih preteći carinici i bludnice. To je bila za njih najveća uvreda, jer su mrzili carinike a žene, koje su bile slobodnog ponašanja, javno su ih ubijali. Farizeji su mislili da im nije potrebno obraćenje. Oholost je bila ta koja ih je zaslijepila, za razliku od carinika i grešnika koji su se priznavali grešnicima i kajali se za svoje grijehe. Kad se Isus pojavio, rekao je: "Ne dođoh zvati pravednike nego grešnike" (Mt 9,13).

Može li se čovjek vlastitim snagama promijeniti? Ljudski govoreći gotovo nemoguće. Sam je Isus rekao: "Bez mene ne možete učiniti ništa". Stoga nam je potrebna Božja snaga i Božja pomoć. To su nam potvrdili mnogi zatvorenici. To su rekli i naši generali pri izlasku iz zatvora. Samo molitva i vjera pomogle su im da izdrže.

Neki američki robijaš imenom Thomas pri izlasku iz zatvora napisao je knjigu u kojoj opisuje razgovor s jednim zatvorenikom, koji je bio u zatvoru zbog uzimanja droge. Zamalo da nije počinio samoubojstvo. Naime, droga može toliko djelovati na ljudski organizam da se ne može više kontrolirati.

Jedne je večeri ležao u ćeliji zatvora. Spremao se na počinak. Razmišljao je svom prošlom životu koji ga je doveo do zatvora, te nastavlja: "Odjednom sam osjetio potrebu za molitvom. Zajedno sa mnom bio je jedan zatvorenik. Spavali smo u istoj ćeliji. Čekao sam da on zaspe. I kad sam mislio da on spava ja sam kleknuo i počeo sam se moliti Bogu. Bogu sam rekao svoja razočaranja, potrebe, želje. I kad sam završio svoju molitvu zatvorenik je, koji je pokraj mene ležao, rekao: Amen. Ja sam mislio da on spava. Bio je budan. Zatvorenik mi je rekao: "I ja vjerujem u Boga". " Dugo smo razgovarali. Legao sam ponovno u svoj krevet. Bilo je već kasno. Uz riječi laku noć, rekao sam mu: Mislim da je Bog uvijek s nama- samo mi nismo uvijek s Njim. Te sam večeri osjećao mir. To iskustvo prisutnosti Božje davalo mi je snagu da sam mogao izdržati i teže situacije".

Sada bolje razumijete i današnja čitanja kao i vrijeme Došašća, koje nas poziva na obraćenje. Iz rečenoga slijedi: da bismo se promijenili i učinili svoj život kvalitetnijim, potrebno je vjerovati da nam samo Bog može oprostiti grijehe. I on nam oprašta u sakramentu sv Ispovijedi. Zato ju je i ustanovio na dan Uskrsa.

Obraćenje podrazumijeva priznati da postoji zlo u nama. Stoga se valja suočiti sa svojim stvarnim stanjem, priznati da smo grešni ljudi. Mnogi ljudi nisu doživjeli Isusa Krista zato što ne žele priznati da su grešnici.

To nas dovodi do druge važne točke: vjerovati da nam Bog može oprostiti. U to je vjerovao zatvorenik Thomas i njegov prijatelj. I zato su postali novi ljudi. Došašće je vrijeme poziva na obraćenje i poziva na radost koju samo Bog daruje. Kad mi čestitamo jedni drugima Božić, onda želimo izraziti radost što nas Bog ljubi, što smo krštenjem postali braćom i sestrama Isusa Krista.

U tom smislu i ja vama danas čestitam sretan Božić kao i Novu Godinu sa željom da vam bude doista nova. A ona će biti nova ukoliko se budemo trudili odstraniti sve ono što nas ponižava kao ljude i kao vjernike.

Često vas se sjetim u svojim molitvama da izdržite vrijeme boravka dok ste ovdje, da vas ispuni ljubav Novorođenog Krista.

Još jednom svima vama: Ravnatelju i djelatnicima ove institucije kao i svima koji boravite ovdje, želim da vas prati ljubav i blagoslov Novorođenog Isusa Krista i zagovor njegove Majke Marije. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi