Vijesti

Božićni posjet braniteljima u Lepoglavi

Utorak, 18. 12. 2012.

Vojni biskup Juraj Jezerinac 18. je prosinca 2012. posjetio hrvatske branitelje u kaznionici u Lepoglavi. Dočekao ga je upravitelj Kaznionice Miljenko Mavrin sa suradnicima. Biskup Jezerinac više puta godišnje dolazi u posjet zatvorenicima koji su za vrijeme Domovinskog rata sudjelovali u obrani domovine Hrvatske. Suborce iz rata ovom prigodom posjetili su i predstavnici braniteljskih udruga: gosp. Kačinari, gosp. Zvonko Milas-saborski zastupnik i gosp. Treščić. Biskup Jezerinac je u kapelici bl. Alojzija Stepinca predvodio misno slavlje u 11.00h na kojem je sudjelovalo preko stotinu zatvorenika.

Za vrijeme propovijedi uputio im je poticajne poruke o obraćenju i Božjem milosrđu, ukazavši na iskustvo jednog američkog zatvorenika imenom Thomas. Taj zatvorenik po izlasku iz zatvora napisao je knjigu u kojoj opisuje razgovor s jednim zatvorenikom koji je bio u zatvoru zbog uzimanja droge. „Jedne je večeri ležao u ćeliji zatvora. Spremao se na počinak. Razmišljao je o svom prošlom životu koji ga je doveo do zatvora. Odjednom je osjetio potrebu za molitvom. Zajedno s njim u ćeliji bio je još jedna zatvorenik. Kad je ovaj zatvorenik mislio da je onaj drugi zaspao, počeo se potiho moliti Bogu. Rekao mu je svoja razočaranja, potrebe i želje. Kad je završio svoju molitvu, njegov kolega, za kojega je mislio da spava, rekao je: amen. Nakon toga i taj drugi zatvorenik priznao je da vjeruje u Boga. Dugo su te noći razgovarali. Mirno su te noći zaspali, jer su doživjeli da je Bog među njima i u zatvoru.“ 

Ovim primjerom biskup je zatvorenike želio potaknuti da vjeruju u Božje oproštenje i da to oproštenje traže. 

Na kraju svete mise biskup je svima prisutnima zaželio sretan Božić. Svoje dobre želje posebno je uputio Upravitelju kaznionice i svim djelatnicima kaznionice.  

Nakon svete mise glazbena grupa zatvorenika priredila je prigodni koncert. To su zatvorenici s radošću pripremali.   Zatvorenici koji redovito svake nedjelje sudjeluju kod svete mise u 9.00 u kapelici bl. Alojzija Stepinca, rado pjevaju i sviraju. Stoga su sve mise svirane i pjevane s mnogo žara i prošnje Bogu za novim-duhovnim životom. 

Na početku koncerta voditelj glazbene grupe obratio se biskupu Jezerincu i prisutnima riječima: „Preuzvišeni oče biskupe, dragi gosti i prijatelji. Izuzetna nam je čast sve vas pozdraviti u ovo predbožićno vrijeme, ovdje, u kapelici našega kardinala blaženog Alojzija Stepinca. Kad vam otmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu, pa ćete onda biti najjači, rekao je bl. Alojzije StepinacMi ćemo sada moliti pjevajući. Počet ćemo psalmom 96 koji nam pjeva o Gospodinu koji dolazi. 

Duet pjevača je dvoglasno zapjevao psalam,  praćen električnim klavijaturama, električnom i akustičnom gitarom. Glazbena grupa je ekumenska, jer ju čine kršćani raznih konfesija.  Slijedeća pjesma bila je „Dođi, dođi nam Gospode“.  Voditelj glazbene grupe nakon toga je glasno razmišljao: „Što bismo mi trebali činiti da On dođe da se rodi u našim srcima? Odgovor pruža sv. Franjo svojom pjesmom: „Bože moj, dopusti mi…“  

Četvrta pjesma bila je „Ostani s nama“. To je pjesma koja se obično pjeva u uskrsno vrijeme, ali je u ovom trenutku to bila molitva da Isus koji je došao kod mise pod prilikama kruha i vina, ostane stalno među svojim moliteljima. ( Među slušateljima je netko komentirao da je ta pjesma poziv upućen biskupu da malo dulje ostane među zatvorenicima.) 

Među zatvorenicama postoje skriveni glazbeni talenti. Za petu pjesmu tekst i glazbu napisao je jedan od zatvorenika. Pjesma je posvećena Majci Božjoj a nosi naslov: „Majko kraljice“. Biskupa Jezerinca pjesma se toliko dojmila da je zatražio tekst i note te pjesme. 

Koncert je završio, u mislima na oslobođene generale, sve hrvatske branitelje i lijepu nam domovinu Hrvatsku, pjesmom: „Bože čuvaj Hrvatsku.“  

Nakon koncerta biskup Jezerinac i predstavnici braniteljskih udruga darovali su zatvorenicima kalendare za nadolazeću godinu.  Bio je to, unutar zatvorskih zidina, raspjevani susret u iščekivanju rođendana Spasitelja svijeta. (Josip K.) 

 

Homilija vojnog ordinarija

Poznato je da su mnogi narodi, koji su bili pod tuđinskom vlašću, uvijek težili za slobodom i sve poduzimali kako bi se domogli slobode. To također vrijedi i za hrvatski narod. Ropstvo čovjeka ponižava ga u njegovom biću, jer je čovjek pozvan na slobodu, kako kaže apostol Pavao. (usp. Gal 5, 13) Fizičko ropstvo nije toliko opasno kao što je duhovno ropstvo čovjeka. Ono je u stvari izvor svih drugih nesloboda. Može netko biti rob alkohola, vlastite mržnje, psovke, krađe, zavisti, pohlepe za tuđim dobrima itd.

Vrijeme Došašća, kao i božićno vrijeme, usmjeruju naše misli prema rođenju Isusovom i potiču nas da dublje razmišljamo o razlogu njegova dolaska na svijet. Isus je pozivao ljude na obraćenje, da ne budu robovi zla, grijeha: "Zaista, zaista, kažem vam: tkogod čini grijeh, rob je grijeha…Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni (Iv 8, 36). "Za slobodu nas Krist oslobodi! (Gal 5,1) , piše apostol Pavao u Poslanici Galaćanima, i nastavlja: "Doista, vi ste, braćo, na slobodu pozvani!". (Gal 5,13). Proroci su također pozivali ljude na obraćenje, na odvraćanje od zla i grijeha i prianjanje uz dobro.

U 1 . čitanju prorok Sofonije nastupio je između 640. i 630. godine prije Isusa Krista. Zemlja se našla na rubu političkog i društvenog života zbog njihova grijeha. Vjerske i moralne prilike bile su očajne. Prorok Sofonije, da bi potaknuo ljude na hitnost obraćenja, naviješta dan suda koji neće biti samo dan kozmičke katastrofe nego i dan dijeljenja među narodima, kao što pastir razlučuje ovce od jaraca, veli Isus.

Bog preko proroka upravlja riječi civilnim i religioznim vlastima, koji su zemlju doveli do rasula: "Jeruzalem nije nikada prihvatio pouku, koju nam je Bog preko proroka slao". Još više: "U Boga se nikada nije pouzdavao: svome Bogu se nikada nije približio". Jeruzalem je bio grad u kojemu je vladala nepravda. Sve je to bila posljedica njihovog prezira Božjih zapovijedi. Prorok im spočitava da će ih pogani preteći, da će se prvi obratiti, umjesto da se oni prvi vrate Bogu.

Isus u današnjem evanđelju upućuje prispodobu glavarima i starješinama naroda. Prispodobu započinje riječima: "Što vam se čini: Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvom u i reče: "Sinko, hajde danas na posao u vinograd. On ogovori. "Neću" No poslije se predomisli i ode. Priđe drugome pa mu reče isto tako. A on odgovori: "Evo me gospodaru", i ne ode. Koji je od te dvojice izvršio volju očevu?" Odgovoriše onaj koji je rekao neću pa je ipak otišao.

Isus je oštro prekorio farizeje i narodne starješine, jer nisu povjerovali Ivanu Krstitelju koji ih je pozivao na obraćenje. Štoviše, spočitava im da će ih preteći carinici i bludnice. To je bila za njih najveća uvreda, jer su mrzili carinike a žene, koje su bile slobodnog ponašanja, javno su ih ubijali. Farizeji su mislili da im nije potrebno obraćenje. Oholost je bila ta koja ih je zaslijepila, za razliku od carinika i grešnika koji su se priznavali grešnicima i kajali se za svoje grijehe. Kad se Isus pojavio, rekao je: "Ne dođoh zvati pravednike nego grešnike" (Mt 9,13).

Može li se čovjek vlastitim snagama promijeniti? Ljudski govoreći gotovo nemoguće. Sam je Isus rekao: "Bez mene ne možete učiniti ništa". Stoga nam je potrebna Božja snaga i Božja pomoć. To su nam potvrdili mnogi zatvorenici. To su rekli i naši generali pri izlasku iz zatvora. Samo molitva i vjera pomogle su im da izdrže.

Neki američki robijaš imenom Thomas pri izlasku iz zatvora napisao je knjigu u kojoj opisuje razgovor s jednim zatvorenikom, koji je bio u zatvoru zbog uzimanja droge. Zamalo da nije počinio samoubojstvo. Naime, droga može toliko djelovati na ljudski organizam da se ne može više kontrolirati.

Jedne je večeri ležao u ćeliji zatvora. Spremao se na počinak. Razmišljao je svom prošlom životu koji ga je doveo do zatvora, te nastavlja: "Odjednom sam osjetio potrebu za molitvom. Zajedno sa mnom bio je jedan zatvorenik. Spavali smo u istoj ćeliji. Čekao sam da on zaspe. I kad sam mislio da on spava ja sam kleknuo i počeo sam se moliti Bogu. Bogu sam rekao svoja razočaranja, potrebe, želje. I kad sam završio svoju molitvu zatvorenik je, koji je pokraj mene ležao, rekao: Amen. Ja sam mislio da on spava. Bio je budan. Zatvorenik mi je rekao: "I ja vjerujem u Boga". " Dugo smo razgovarali. Legao sam ponovno u svoj krevet. Bilo je već kasno. Uz riječi laku noć, rekao sam mu: Mislim da je Bog uvijek s nama- samo mi nismo uvijek s Njim. Te sam večeri osjećao mir. To iskustvo prisutnosti Božje davalo mi je snagu da sam mogao izdržati i teže situacije".

Sada bolje razumijete i današnja čitanja kao i vrijeme Došašća, koje nas poziva na obraćenje. Iz rečenoga slijedi: da bismo se promijenili i učinili svoj život kvalitetnijim, potrebno je vjerovati da nam samo Bog može oprostiti grijehe. I on nam oprašta u sakramentu sv Ispovijedi. Zato ju je i ustanovio na dan Uskrsa.

Obraćenje podrazumijeva priznati da postoji zlo u nama. Stoga se valja suočiti sa svojim stvarnim stanjem, priznati da smo grešni ljudi. Mnogi ljudi nisu doživjeli Isusa Krista zato što ne žele priznati da su grešnici.

To nas dovodi do druge važne točke: vjerovati da nam Bog može oprostiti. U to je vjerovao zatvorenik Thomas i njegov prijatelj. I zato su postali novi ljudi. Došašće je vrijeme poziva na obraćenje i poziva na radost koju samo Bog daruje. Kad mi čestitamo jedni drugima Božić, onda želimo izraziti radost što nas Bog ljubi, što smo krštenjem postali braćom i sestrama Isusa Krista.

U tom smislu i ja vama danas čestitam sretan Božić kao i Novu Godinu sa željom da vam bude doista nova. A ona će biti nova ukoliko se budemo trudili odstraniti sve ono što nas ponižava kao ljude i kao vjernike.

Često vas se sjetim u svojim molitvama da izdržite vrijeme boravka dok ste ovdje, da vas ispuni ljubav Novorođenog Krista.

Još jednom svima vama: Ravnatelju i djelatnicima ove institucije kao i svima koji boravite ovdje, želim da vas prati ljubav i blagoslov Novorođenog Isusa Krista i zagovor njegove Majke Marije. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi