Vijesti

Božićno čestitanje u Vojnom ordinarijatu

Srijeda, 17. 12. 2014.

Vojni biskup Juraj Jezerinac priredio je 17. prosinca u sjedištu Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru primanje u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana za svećenike i djelatnike Vojne biskupije. Okupili su se vojni i policijski dekani i kapelani, pomoćnici kapelana, djelatnici ordinarijata, MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu i MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom.

Uime svih biskupa je pozdravio generalni vikar Vojne biskupije prof. dr. sc. Jakov Mamić, OCD riječima:

Poštovani oče biskupe, poštovani biskupski vikaru za pastoral, braćo svećenici, redovnici - kapelani Vojne biskupije, sestre redovnice, dragi djelatnici kurije Vojnog ordinarijata, poštovani voditelju i djelatnici Samostalnog odjela MORH-a za potporu VORH-u, voditelju Samostalne službe za suradnju s VORH-om sa suradnicima, dragi pomoćnici vojnih i policijskih kapelana, gospodo časnici za potporu u OSRH i svi vi koji se ulažete u dobrobit ove biskupije, dobro došli. Ovo je čas kada svi mi kao jedna obitelj želimo doživjeti blago obitelji i zajedništva, trenutke drugačije od osamljenosti i napuštenosti, ljudske nepažnje i samodostatnosti. Na ovo nas poziva dragi Isus koji je izabrao upravo ljudsku obitelj da bi se kao Bog pojavio i nastanio u djetetu koje je uvijek željno očekivano blago uzajamne ljubavi tate i mame. On je ustanovio i svoju Crkvu kao zajednicu braće i sestara, koja ima Boga za Oca, Mariju za majku, zajednički stol euharistiju i zajedničko svjetlo Duha Svetoga. Stoga, Crkva, pa tako i naša Vojna biskupija, ako je Isusova, ima upravo ta obilježja obitelji. Zato je dobro polazište među nama ozračje povjerenja jednih u druge, oslanjanja jednih na druge i čuvanja blaga koje nas povezuje.

Božićna nježnost lijek je suvremenoj obitelji i društvu u kojima sve postaje sračunato, privremeno, pridržano, nerijetko prekriveno sebičnim interesima koji ne poznaju darivanje, jednostavnost, spontanost i velikodušnu samozataju. Teško je vrijeme u kojem se danas Bog među nama rađa i po tom svojem rođenju želi obdariti svijet svojom vedrinom, povjerenjem i otvorenošću djeteta. Ponekad imamo dojam da ne bismo znali što bi mu rekli kad bi nas pitao u koju kuću navratiti i ima li ih koji bi ga primili, a da im ne smeta. Ustvari, naša sadašnja povijest nije daleko od povijesti one noći u kojoj su Isusovi roditelji tražio svratište da bi se u njemu rodio. Naravno, niti je umjesno, a niti spada na nas da mi sažalijevamo Boga, jer On to od nas ne očekuje; dapače, mogao bi nam reći „plačite nad sobom i djecom svojom…“ kao što reče uplakanim ženama zbog njegovog krvavog udesa u Križnom putu.

Poštovani oče biskupe, unatoč svim ovim pokazateljima „praznoga“, ipak nam se čini da Njegova prisutnost sve ispunja i da ništa nije prazno Boga. Tu radost želimo s Vama podijeliti u ovom času čestitanja. Ona nam ne smije izmaknuti, jer tkogod je osjetio trunak poruke djeteta Isusa, ne može ne biti sretan što se i sam sve više približava tom jednostavnom i punom otajstvu svoje i naše novosti. Ovdje smo zato da zajedno s Vama, svojim pastirom, bratom i učiteljem doživimo ljepotu zajedništva koje stvara milost poziva i služba snagom milosti. Tu smo da podijelimo zajedničku radost pred svetkovinu rođenja Sina Božjega. U tom zajedništvu ćemo prijeći, makar malo i poprijeko, ovu godinu koja polako ide svojem koncu, a jako smo sretni da je ona u našoj Vojnoj biskupija bila puna milosti.

Izvijestivši oca biskupa temeljito o svime što je učinjeno u 2014. godini, o svim novostima, promjenama, nastojanjima i planovima za budućnost o. Mamić je na kraju poručio biskupu: "Svi mi ovdje prisutni, kao i oni koji nisu s nama, a pripadaju obitelji Vojne biskupije, želimo Vam sretan Božić i blagoslovljenu novu 2015 godinu! Želimo i dalje da budete s nama. Mi ćemo s Vama biti do Božje volje. Hvala Vam".

Zahvala biskupa Jezerinca

Dragi oče Jakove! Zahvaljujem Vam na čestitci što ste je uputili u ime braće svećenika, časnih sestara, djelatnika Vojne biskupije, voditelja i djelatnika Samostalnog odjela MORH-a za potporu Vojnom ordinarijatu, voditelja Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom RH, pomoćnika vojnih i policijskih kapelama i ostalih.

Ovakvi susreti ostavljaju uvijek duboki trag i radost među ljudima, a ovaj naš predbožićni posebno. Ne radi se ovdje samo o običnom božićnom čestitanju, u kojemu nastojimo izraziti svoje želje, poželjeti svakome Božji blagoslov, nego je to prilika jednog kratkog osvrta na prošlu godinu kao i pogled prema budućnosti, kako ste to Vi lijepo rekli u svojoj pozdravnoj čestitci.

Lijepo je čuti što smo sve učinili. Dok se to ne skupi na hrpu, nismo ni svjesni toga. Radimo. Smijemo očekivati još intenzivniji angažman, možda ne toliko u sastancima, koliko u našoj ponudi duhovnih i svetih vrijednosti našim vjernicima.

Na početku ovog obraćanja želim reći najprije veliki hvala dragom Bogu od koga dolazi svako dobro, a onda svima vama.

Ipak, dužan sam reći posebni hvala ne samo Vama dragi oče Jakove i don Josipe, kao neposrednim suradnicima, nego i redovničkim poglavarima i biskupima koji su prepoznali važnost pastorala u vojsci.

Znam da se redovnički poglavari kao i biskupi nađu u muci kako odgovoriti na terenu pastoralnim potrebama, a s druge strane želja pomoći Vojnom ordinarijatu, nije lako donijeti odluku. Svi ti problemi nastaju zbog pomanjkanja svećeničkog kadra.

S istom ljubavlju izričem svoju hvalu braći svećenicima. Na Vas sam uistinu ponosan i sretan što imam takve svećenike. Hvala i časnim sestrama, sestri Marini i sestri Gordani, kao i njihovoj Provinciji na razumijevanju i brizi prema Vojnom ordinarijatu. Posebna hvala djelatnicima kurije Vojnog ordinarijata: gospodinu Marinku, Robertu i Draganu. Hvala voditelju i djelatnicima MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu na čelu s gospodinom Petrom Klarićem, koji je sa mnom još od 1991. godine. Petre, neka Vas dobri Bog blagoslovi za sve što ste učinili. Hvala voditelju MUO-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom, gospodinu Josipu Zagoršćaku sa suradnicima. I jedan i drugi odjel postao je dobar uhodan tim, a što je najvažnije uspjeli ste izgraditi obiteljsko ozračje koje je veoma važno za timski rad. Ta prijateljska i bratska suradnja očituje se i na međunarodnoj razini. Hvala pomoćnicima vojnih kapelana. Dragi Bog nas je, kao Vojnu biskupiju, obdario mnogim darovima, prije svega dobrim ljudima, a to ste svi vi.

Parafrazirajući riječi oca Jakova mogu reći da se u ovom trenutku doživljavamo doista kao jedna velika obitelj. Tom obiteljskom ozračju doprinio je svatko od vas, svaki na svoj način, obavljajući savjesno i odgovorno svoj posao. To smo mogli ostvariti poštujući jedan drugoga, radeći zajedno svaki svoj posao.

Sve nas to još više obvezuje da i ubuduće gradimo to zajedništvo na koje nas potiče Nazaretska obitelj, pitajući se što još možemo učiniti da bi ozračje među nama bilo još dublje i plodonosnije i naš rad u Vojnom ordinarijatu što kvalitetniji.

Nalazimo se na završetku još jedne godine koja nas još više obvezuje da s većom ljubavlju nastavimo raditi tamo gdje smo stali. U narednu 2015. godinu, kao što ste spomenuli oče Jakove, ulazimo s dva veoma važna projekta Vojnog ordinarijata a to je: „Dorada Združene doktrinalne publikacije“ koju priprema tim naših svećenika s predstavnicima MORH-a. Želja nam je, prije svega odgovoriti na najnovije izazove razvoja oružanih snaga (a to vrijedi i za policiju) da ne budu prikraćeni u duhovnim vrijednostima, zbog kojih je i osnovan Vojni ordinarijat. Drugi projekt je organizacija CIP-a. Riječ je o važnoj obvezi u kojoj će svaki od vas imati svoju ulogu. Molim vašu suradnju i velikodušnost u tome.

Vama je poznato da je papa Franjo 30. studenoga ove godine proglasio Godinu posvećenog života, koja završava 2. veljače 2016. blagdanom Isusovog prikazanja u hramu. Tu je i Godina obitelji koju je pokrenula Rimska sinoda. Godina posvećenog života ne isključuje i druge vjernike, štoviše, posebno apostrofira biskupe, svećenike, vjernike laike, sve kršćane širom svijeta. Oba programa bitno ne odudaraju od naših pastoralnih planova Vojnog ordinarijata, i trebat će ih još više implementirati u naš pastoralni program.

Hvala Vam dragi oče Jakove i don Josipe, kao i vama draga braćo svećenici na svemu što ste učinili. Nadam se da će vam u tome pomoći i nove naše snage, naši najmlađi kandidati Vojne biskupije, a to je đakon Antonio i bogoslov Branimir. Hvala svima. Svi ste vi veoma važni i nezaobilazni u radu i djelovanju Vojnog ordinarijata. Nalik ste na dragocjen kamenčić, ugrađen u mozaik Ordinarijata, i bez vas ne bi ovako dobro funkcioniralo, kao što što funkcionira.

I na kraju želim vam puno osobnog i obiteljskoga mira za blagdan Božića. Neka vas predsjednički izbori motiviraju na kvalitetne promjene. Neka dragi Bog blagoslovi svakoga od vas, zajedno s onima s kojima dijelite život. Sretna vam nova 2015. godina.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi