Vijesti

Božićno čestitanje u Vojnom ordinarijatu

Srijeda, 17. 12. 2014.

Vojni biskup Juraj Jezerinac priredio je 17. prosinca u sjedištu Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru primanje u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana za svećenike i djelatnike Vojne biskupije. Okupili su se vojni i policijski dekani i kapelani, pomoćnici kapelana, djelatnici ordinarijata, MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu i MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom.

Uime svih biskupa je pozdravio generalni vikar Vojne biskupije prof. dr. sc. Jakov Mamić, OCD riječima:

Poštovani oče biskupe, poštovani biskupski vikaru za pastoral, braćo svećenici, redovnici - kapelani Vojne biskupije, sestre redovnice, dragi djelatnici kurije Vojnog ordinarijata, poštovani voditelju i djelatnici Samostalnog odjela MORH-a za potporu VORH-u, voditelju Samostalne službe za suradnju s VORH-om sa suradnicima, dragi pomoćnici vojnih i policijskih kapelana, gospodo časnici za potporu u OSRH i svi vi koji se ulažete u dobrobit ove biskupije, dobro došli. Ovo je čas kada svi mi kao jedna obitelj želimo doživjeti blago obitelji i zajedništva, trenutke drugačije od osamljenosti i napuštenosti, ljudske nepažnje i samodostatnosti. Na ovo nas poziva dragi Isus koji je izabrao upravo ljudsku obitelj da bi se kao Bog pojavio i nastanio u djetetu koje je uvijek željno očekivano blago uzajamne ljubavi tate i mame. On je ustanovio i svoju Crkvu kao zajednicu braće i sestara, koja ima Boga za Oca, Mariju za majku, zajednički stol euharistiju i zajedničko svjetlo Duha Svetoga. Stoga, Crkva, pa tako i naša Vojna biskupija, ako je Isusova, ima upravo ta obilježja obitelji. Zato je dobro polazište među nama ozračje povjerenja jednih u druge, oslanjanja jednih na druge i čuvanja blaga koje nas povezuje.

Božićna nježnost lijek je suvremenoj obitelji i društvu u kojima sve postaje sračunato, privremeno, pridržano, nerijetko prekriveno sebičnim interesima koji ne poznaju darivanje, jednostavnost, spontanost i velikodušnu samozataju. Teško je vrijeme u kojem se danas Bog među nama rađa i po tom svojem rođenju želi obdariti svijet svojom vedrinom, povjerenjem i otvorenošću djeteta. Ponekad imamo dojam da ne bismo znali što bi mu rekli kad bi nas pitao u koju kuću navratiti i ima li ih koji bi ga primili, a da im ne smeta. Ustvari, naša sadašnja povijest nije daleko od povijesti one noći u kojoj su Isusovi roditelji tražio svratište da bi se u njemu rodio. Naravno, niti je umjesno, a niti spada na nas da mi sažalijevamo Boga, jer On to od nas ne očekuje; dapače, mogao bi nam reći „plačite nad sobom i djecom svojom…“ kao što reče uplakanim ženama zbog njegovog krvavog udesa u Križnom putu.

Poštovani oče biskupe, unatoč svim ovim pokazateljima „praznoga“, ipak nam se čini da Njegova prisutnost sve ispunja i da ništa nije prazno Boga. Tu radost želimo s Vama podijeliti u ovom času čestitanja. Ona nam ne smije izmaknuti, jer tkogod je osjetio trunak poruke djeteta Isusa, ne može ne biti sretan što se i sam sve više približava tom jednostavnom i punom otajstvu svoje i naše novosti. Ovdje smo zato da zajedno s Vama, svojim pastirom, bratom i učiteljem doživimo ljepotu zajedništva koje stvara milost poziva i služba snagom milosti. Tu smo da podijelimo zajedničku radost pred svetkovinu rođenja Sina Božjega. U tom zajedništvu ćemo prijeći, makar malo i poprijeko, ovu godinu koja polako ide svojem koncu, a jako smo sretni da je ona u našoj Vojnoj biskupija bila puna milosti.

Izvijestivši oca biskupa temeljito o svime što je učinjeno u 2014. godini, o svim novostima, promjenama, nastojanjima i planovima za budućnost o. Mamić je na kraju poručio biskupu: "Svi mi ovdje prisutni, kao i oni koji nisu s nama, a pripadaju obitelji Vojne biskupije, želimo Vam sretan Božić i blagoslovljenu novu 2015 godinu! Želimo i dalje da budete s nama. Mi ćemo s Vama biti do Božje volje. Hvala Vam".

Zahvala biskupa Jezerinca

Dragi oče Jakove! Zahvaljujem Vam na čestitci što ste je uputili u ime braće svećenika, časnih sestara, djelatnika Vojne biskupije, voditelja i djelatnika Samostalnog odjela MORH-a za potporu Vojnom ordinarijatu, voditelja Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom RH, pomoćnika vojnih i policijskih kapelama i ostalih.

Ovakvi susreti ostavljaju uvijek duboki trag i radost među ljudima, a ovaj naš predbožićni posebno. Ne radi se ovdje samo o običnom božićnom čestitanju, u kojemu nastojimo izraziti svoje želje, poželjeti svakome Božji blagoslov, nego je to prilika jednog kratkog osvrta na prošlu godinu kao i pogled prema budućnosti, kako ste to Vi lijepo rekli u svojoj pozdravnoj čestitci.

Lijepo je čuti što smo sve učinili. Dok se to ne skupi na hrpu, nismo ni svjesni toga. Radimo. Smijemo očekivati još intenzivniji angažman, možda ne toliko u sastancima, koliko u našoj ponudi duhovnih i svetih vrijednosti našim vjernicima.

Na početku ovog obraćanja želim reći najprije veliki hvala dragom Bogu od koga dolazi svako dobro, a onda svima vama.

Ipak, dužan sam reći posebni hvala ne samo Vama dragi oče Jakove i don Josipe, kao neposrednim suradnicima, nego i redovničkim poglavarima i biskupima koji su prepoznali važnost pastorala u vojsci.

Znam da se redovnički poglavari kao i biskupi nađu u muci kako odgovoriti na terenu pastoralnim potrebama, a s druge strane želja pomoći Vojnom ordinarijatu, nije lako donijeti odluku. Svi ti problemi nastaju zbog pomanjkanja svećeničkog kadra.

S istom ljubavlju izričem svoju hvalu braći svećenicima. Na Vas sam uistinu ponosan i sretan što imam takve svećenike. Hvala i časnim sestrama, sestri Marini i sestri Gordani, kao i njihovoj Provinciji na razumijevanju i brizi prema Vojnom ordinarijatu. Posebna hvala djelatnicima kurije Vojnog ordinarijata: gospodinu Marinku, Robertu i Draganu. Hvala voditelju i djelatnicima MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu na čelu s gospodinom Petrom Klarićem, koji je sa mnom još od 1991. godine. Petre, neka Vas dobri Bog blagoslovi za sve što ste učinili. Hvala voditelju MUO-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom, gospodinu Josipu Zagoršćaku sa suradnicima. I jedan i drugi odjel postao je dobar uhodan tim, a što je najvažnije uspjeli ste izgraditi obiteljsko ozračje koje je veoma važno za timski rad. Ta prijateljska i bratska suradnja očituje se i na međunarodnoj razini. Hvala pomoćnicima vojnih kapelana. Dragi Bog nas je, kao Vojnu biskupiju, obdario mnogim darovima, prije svega dobrim ljudima, a to ste svi vi.

Parafrazirajući riječi oca Jakova mogu reći da se u ovom trenutku doživljavamo doista kao jedna velika obitelj. Tom obiteljskom ozračju doprinio je svatko od vas, svaki na svoj način, obavljajući savjesno i odgovorno svoj posao. To smo mogli ostvariti poštujući jedan drugoga, radeći zajedno svaki svoj posao.

Sve nas to još više obvezuje da i ubuduće gradimo to zajedništvo na koje nas potiče Nazaretska obitelj, pitajući se što još možemo učiniti da bi ozračje među nama bilo još dublje i plodonosnije i naš rad u Vojnom ordinarijatu što kvalitetniji.

Nalazimo se na završetku još jedne godine koja nas još više obvezuje da s većom ljubavlju nastavimo raditi tamo gdje smo stali. U narednu 2015. godinu, kao što ste spomenuli oče Jakove, ulazimo s dva veoma važna projekta Vojnog ordinarijata a to je: „Dorada Združene doktrinalne publikacije“ koju priprema tim naših svećenika s predstavnicima MORH-a. Želja nam je, prije svega odgovoriti na najnovije izazove razvoja oružanih snaga (a to vrijedi i za policiju) da ne budu prikraćeni u duhovnim vrijednostima, zbog kojih je i osnovan Vojni ordinarijat. Drugi projekt je organizacija CIP-a. Riječ je o važnoj obvezi u kojoj će svaki od vas imati svoju ulogu. Molim vašu suradnju i velikodušnost u tome.

Vama je poznato da je papa Franjo 30. studenoga ove godine proglasio Godinu posvećenog života, koja završava 2. veljače 2016. blagdanom Isusovog prikazanja u hramu. Tu je i Godina obitelji koju je pokrenula Rimska sinoda. Godina posvećenog života ne isključuje i druge vjernike, štoviše, posebno apostrofira biskupe, svećenike, vjernike laike, sve kršćane širom svijeta. Oba programa bitno ne odudaraju od naših pastoralnih planova Vojnog ordinarijata, i trebat će ih još više implementirati u naš pastoralni program.

Hvala Vam dragi oče Jakove i don Josipe, kao i vama draga braćo svećenici na svemu što ste učinili. Nadam se da će vam u tome pomoći i nove naše snage, naši najmlađi kandidati Vojne biskupije, a to je đakon Antonio i bogoslov Branimir. Hvala svima. Svi ste vi veoma važni i nezaobilazni u radu i djelovanju Vojnog ordinarijata. Nalik ste na dragocjen kamenčić, ugrađen u mozaik Ordinarijata, i bez vas ne bi ovako dobro funkcioniralo, kao što što funkcionira.

I na kraju želim vam puno osobnog i obiteljskoga mira za blagdan Božića. Neka vas predsjednički izbori motiviraju na kvalitetne promjene. Neka dragi Bog blagoslovi svakoga od vas, zajedno s onima s kojima dijelite život. Sretna vam nova 2015. godina.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi