Vijesti

Dan Policijske kapelanije “Sv. Marko Križevčanin”

Četvrtak, 06. 09. 2012.

Povodom proslave zaštitnika i druge obljetnice Policijske kapelanije „Sveti Marko Križevčanin“ danas je, 6. rujna, od 11 sati slavljena sveta misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici. Misu je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac. Uz oca biskupa i kapelana PU koprivničko-križevačke Ozrena Bizeka nazočili su i policijski kapelani Ivica Horvat, Damir Vrabec i Drago Kozić. Svetoj misi prisustvovali su dužnosnici i djelatnici MUP-a RH i Policijske uprave, predstavnici policijskih i braniteljskih udruga, predstavnici lokalne samouprave i drugi gosti. Pozdravljajući okupljene otac biskup je prije svete mise čestitao Dan kapelanije i pozvao da "U ovu svetu misu preporučimo ovo naše vrijeme i ovaj naš povijesni trenutak, sve naše tjeskobe i nade. Molimo i za sve poginule hrvatske redarstvenike i branitelje, za cijelu Crkvu u Hrvatskoj. Želim i molim Gospodina da vam dobri Bog po zagovoru sv. Marka Križevčanina udijeli snagu da možete vršiti svoju dužnost, savjesno, odgovorno i časno."

Homilija vojnog ordinarija

Svaki kršćanski narod, pa tako i hrvatski, imao je tijekom svoje povijesti svetih muževa i žena, dostojnih da ih se časti. Jedan od njih je i sv. Marko Križevčanin. Rođen je u kraljevskom gradu Križevcima godine 1589., a ubijen je u Slovačkoj, u Košicama 7. rujna 1619. godine. Studirao je najprije u isusovačkom kolegiju u Austriji, u Grazu. Odlazi zatim na studij u Rim, u glasoviti rimski kolegij Germanicum et Hungaricum. Svojim je rukom zapisao da je Hrvat. Njegov se potpis i danas čuva u arhivu Zavoda u Rimu. Kao student, poznatog rimskoga sveučilišta Gregorijane, odlikovao se krepostima i bistrinom uma. U Rimu je boravio od 1611. do 1615. godine.

Za svećenika je zaređen u Rimu da bi se, nakon kratkog vremena, vratio u zavičajnu zagrebačku biskupiju. Mađarski kardinal Petar Pazmany ga poziva u Ugarsku gdje postaje ravnatelj sjemeništa a nakon toga odlazi u Slovačku, u grad Košice, koje su bile glavna utvrda ugarskoga kalvinizma. Namjesnik kralja Matije II, pozvao je još dvojicu isusovačkih svećenika: Stjepana Pongraca, mađara te Melhiora Grodzieckog, poljaka. Oni su imali veliki utjecaj u učvršćivanju katoličke vjere u Slovačkoj.

Kalvini su optužili katolike da su 13. srpnja l619. godine prouzročili požar u gradu. Tih se dana u Košicama nalazio i naš Marko Križevčanin. Sva trojica svećenika nastojala su, koliko je to bilo moguće, pomoći katolicima, koji su bili na udaru progona. No, kad je zapovjednik kalvinske vojske Juraj Rakoczi 3. rujna 1619. godine ušao u grad Košice, dao je zatvoriti svećenike. Zapovjednik je obećao Marku pokloniti crkveno imanje, ukoliko se odrekne katoličke vjere i postane kalvin. No, Marko je to energično odbio, kao i druga dvojica svećenika.

Uoči njihove smrti vojnici su im postavili uvjete, koje nisu mogli prihvatiti, a to je bilo odreknuće od katoličke vjere. Vojnici su im rekli: "Kad je tako, onda se spremite na smrt". Oni su upitali: "A zašto moramo umrijeti?" Dobili su odgovor: "Zato što ste papisti", to jest oni koji su privrženi Crkvi i Papi. Sva trojica svećenika na to rekoše: "E pa dobro! Za tako svetu stvar spremni smo odmah umrijeti".

Sva trojica su se dobro pripremila za smrt i ispovjedili su se jedan drugome, a zatim su molili na glas. Rano ujutro 7. rujna zapovjednik je došao zajedno s vojnicima u zatvor. Poveli su sa sobom svećenike i stavili ih na najokrutnije muke. Marka su palili bakljama, a zatim su mu odrubili glavu.

Kad su mjesni kalvini čuli kako su mučili trojicu svećenika, rekli su da tako okrutnu smrt nisu zaslužili.

Kardinal Pazmany, koji je Marka Križevčanina imenovao kanonikom, zamolio je nekoliko godina kasnije da se pokrene proces o njegovom proglašenju blaženim, tako i za drugu dvojicu svećenika. Postupak je išao veoma sporo, tek ih je u novije vrijeme proglasio svetim papa Ivan Pavao II. Bilo je to 2. srpnja l995. godine u Košicama, u Slovačkoj. Na proglašenju svetima bilo je prisutno 300.000 ljudi. Iz Hrvatske je došlo dvije i pol tisuće hodočasnika.

Kardinal Kuharić je tom prigodom rekao: "Mučeništvo je trenutak kada se mučenik nađe pred izborom: odustati ili ostati vjeran Bogu Isusu Kristu i njegovoj Crkvi". Ostati, drugim riječima, vjeran svojoj savjesti ili ne. "Međutim, Bog nam objavljuje da je čovjek stvoren za besmrtnost i da nije samo kratkoročno biće ovoga svijeta, te objavljuje čovjeku da ima besmrtnu dušu. Mučenici s tom vjerom polažu život, jer znaju da ga ne gube nego dobivaju u punini".

Sada bolje razumijemo današnja liturgijska čitanja koja se čitaju na blagdan mučenika sv. Marka Križevčanina. Prvo čitanje govori kako se očima bezbožničkim čini da pravednici umiru i da je njihov odlazak s ovoga svijeta kao nesreća i to što nas napuštaju kao propast. No, oni su u miru. Iako se bezbožničkim očima čini da su bili kažnjeni nada im je bila puna besmrtnosti. Štoviše, za malo muke stekli su vječni život.

Slično govori i današnje evanđelje, kada Isus poziva da ga slijede, da svakodnevice uzmu svoj križ. Isus nam daje tri poruke uoči svoje smrti:

Prva: "Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neda ide za mnom" (Lk 9,23). To znači da nije dovoljna samo vjera u Boga Isusa Krista, nego treba aktivno sudjelovati u Božjem planu spasenja. "Danomice uzimati svoj križ" znači slijediti Isusa Krista sve do žrtve vlastitog života, kao što je to učinio sv. Marko Križevčanin. Na prvi pogled nam se čini to nemogućim. Ipak, Božjom snagom je to moguće. "Sve mogu u onome koji me jača", poručuje apostol Pavao. To može učiniti samo čovjek koji živi u dubokoj povezanosti s Bogom.

Druga poruka nadovezuje se na prvu: "Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti". (Lk 9, 24) Ne spašava život tko ga izgubi iz drugih nekih motiva, zemaljskih na primjer, nego ako ga gubi poradi Isusa Krista i poradi evanđelja. Blaženi kardinal Alojzije Stepinac je rekao na sudu u Zagrebu da je spreman dati svoj život za Isusa Krista i njegovu Crkvu. Motiv mu je, dakle, bio ljubav prema Bogu.

Treća poruka glasi: "Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi". (Lk 9, 25) Ona nas stavlja pred izbor: između vlastite komocije i ovozemaljskih motiva ili opredjeljenja za Boga Isusa Krista. I upravo tu se vidi koliko su sveci i mučenici bili spremni do kraja se dati i izložiti svoje živote, uvjereni da će zbog te vjere i predanosti biti nagrađeni od Boga u vječnosti. Kršćanski živjeti znači zauzeti se do kraja u ovom svijetu za dobro bližnjega, kako bi se postigao vječni život. Stoga Isus poručuje da je veličina čovjeka uzeti svoj križ i slijediti ga, da se život spašava ako ga izgubimo radi Krista, da se na taj način stječe ono što se na prvi pogled nekome činiti kao besmisao, nalik na utopiju, ali u Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću dobiva svoje opravdanje i smisao.

U 2. čitanju apostol Petar daje odgovor na pitanje smisla patnje. Ljudi pokušavaju pronaći odgovor smisla patnje, ali ga ne nalaze. Odgovor nam pruža kršćanska objava koju nam je objavio Isus Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem.

Kršćanin koji je povezan s Kristom poput sv. Marka Križevčanina, kroz životne patnje, dolazi do slave i istinske radosti. "Radujte se kao zajedničari Kristovih patnja", poručuje apostol Pavao. To znači ukoliko budemo sudjelovali u Isusovoj muci, sudjelovat ćemo i u proslavi.

Ako kršćanin trpi kao ubojica ili kradljivac, ili zločinac, te patnje nisu kršćanske, poručuje apostol Petar. Ali ako trpi radi toga što je vjernik i vjernički živi, to je već nešto drugo. On veli: "Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama". (1 Pt 4,14) "Ako tko trpi zbog toga jer je kršćanin, neka se ne stidi, nego neka zbog toga slavi Boga". Dakle, ne radi se o ljudskim patnjama, nego o patnjama koje vjernik podnosi poradi Krista i vjere.

Uostalom, dobro nam je poznato, barem starijima, da je bilo zabranjeno bilo kakvo vjerničko izjašnjavanje milicajaca u bivšem sustavu. Bili su odstranjeni iz sustava. Drugi su opet, da ih se ne otkrije, daleko odlazili na sv. misu. Pripovijedao mi je nekadašnji milicajac kako je imao jednog prijatelja, koji je bio vjernik. "Kad se moje dijete krstilo u Krašiću, on je čuvao stražu. Kad se njegovo dijete krstilo, ja sam čuvao stražu". Sve su to bile jedna vrsta patnje koju su podnosili tada vjernici, posebno oni koji su radili u društvenim i političkim strukturama. Bogu hvala, došla su druga vremena i sada svatko može slobodno ispovijedati svoju vjeru.

Kad se apostol Pavao našao poradi Krista u zatvoru, pisao je kršćanima grada Rima: "Smatram uistinu: sve patnje sadašnjeg vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati" (Rim 8,18), i nastavlja: "Radujem se sada kada trpim zbog vas i u svojem tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu". (Kol 1, 24) Ove su riječi hrabrile mučenike svih vremena i sv. Marka Križevčanina također. One su i danas sposobne ohrabriti da u milosti i snazi Duha Svetoga radosno podnosimo patnje za Krista i njegovu Crkvu.

Stoga je blagdan sv. Marka Križevčanina velika poruka i nama. Možete li si zamisliti jednog policajca i policajku kao sveca odnosno sveticu? To su oni koji savjesno obavljaju svoj posao, svjesni da služe Isusu Kristu. To su oni koji nastoje svoj život uskladiti s Kristom i njegovim evanđeljem. To su oni koji su poput sv. Marka Križevčanina kadri sve podnijeti samo da ne pogaze kršćanske svetinje, koji su kadri sve žrtvovati kako bi sačuvali svoj ljudski i kršćanski obraz. Da bismo u tome uspjeli ponovimo Zbornu molitvu, moleći: "Bože, danas svetkujemo pobjedničko slavlje prezbitera i mučenika Marka Križevčanina. Usliši nam molitve i daj da poput njega budemo tebi vjerni sve do smrti. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 59. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (21. 10. 2019.)

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

»Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). (15. 10. 2019.)

Motu proprio Svetoga Oca Franje kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Idite, misionarite! (02. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

„Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova“ (01. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi