Vijesti

Dan VK “Sveta obitelj” i blagoslov djelatnika Zapovjedništva ZZP-a

Utorak, 13. 01. 2015.

Dan vojne kapelanije "Sveta Obitelj" obilježen je u zagrebačkoj vojarni "Croatia" 13. siječnja 2015. Vojni biskup mons. Juraj Jezerinac predvodio je svečanost uz nazočnost vojnih kapelana postrojbi Oružanih snaga RH. U sklopu obilježavanja Dana vojne kapelanije mons. Jezerinac blagoslovio je urede i djelatnike Zapovjedništva ZZP-a i vojarne, a nakon blagoslova s vojnim kapelanima predvodio je misno slavlje. Tradicionalnom blagoslovu i misnom slavlju nazočio je velik broj djelatnika Zapovjedništva za potporu, a posebnom ugođaju doprinijela je Klapa HRM "Sv. Juraj".

Vojni kapelan vojne kapelanije "Sveta Obitelj" Slavko Rajič na početku misnog slavlja riječi dobrodošlice uputio je mons. Jezerincu, zapovjedniku ZZP-a general-bojniku Dragi Matanoviću i djelatnicima, vojnim kapelanima i gostima.

Uvodeći u mosno slavlje biskup se prisjetio današnjeg blagdana posvećenog Svetoj obitelji Isusa, Marije i Josipa. "Crkva nam stavlja Nazaretsku obitelj kao uzor svakoj obitelji. Pa joj se danas i mi preporučimo: kako bismo bili nalik na ovu svetu obitelj: Isusa Mariju i Josipa", poručio je biskup.

Homilija biskupa Jezerinca

Blagdan Svete Obitelji uveden je u općoj Crkvi na poticaj Kanade, među kojima se najviše širila ova pobožnost. Povod ovoj pobožnost bila je teška situacija iseljeničke obitelji, u kojoj su otac i majka radili od jutra do noći, a djeca su bila često prepuštena sama sebi. Ovaj je blagdan uveden prvi put 1893. godine kao poticaj da se posveti veća pažnja obitelji, jer je obitelj osnovna stanica društva.

Ako je obitelj zdrava onda je zdravo i društvo. I obratno. Stoga je tijekom povijesti često bila nezaobilazna tema, tema obitelji. O tome nam govore i današnja liturgijska čitanja.

Prvo čitanje spominje židovskog mudraca Siraha. On je bio vjerski učitelj. Oko 180. godine prije Krista napisao je zbirku pouka koje se odnose na mlade. Bio je svjedokom kako se mladi rugaju starcima i staricama pa ih opominje: "Ako mu razum klone, budi blag s njime, i ne grdi ga ti koji si u punoj snazi (usp. Sir 3,13). Tko poštuje svoje roditelje, "bit će uslišan u dan molitve svoje" (usp Sir 3,5). Za razliku od pogana koji nisu puno držali do obitelji, Sirah vidi u obitelji temelj ljudskoga društva.

Pouka židovskog mudraca suvremena je i danas. Zašto? Obitelj je škola i dom, oaza mira. Dijete u obitelji prima prvu spoznaju o Bogu, uči se moliti, zahvaljivati Bogu i poštivati bližnjega. U obitelji se osoba osamostaljuje, raste, napreduje i sazrijeva u cjelovitu osobu. Ona i dalje ostaje temeljna stanica ljudskoga društva. Sveta obitelj Josipa i Marije ostaje nam uvijek primjer i velika škola svakoj obitelji svih vremena i prostora.

Današnje evanđelje donosi neke prizore iz Nazaretske obitelji Josipa i Marije. Kad je Isus bilo star 40 dana, Marija i Josip ulaze u Jeruzalem da prikažu Isusa Gospodinu kao što je to propisivao Zakon Gospodnji. Oni su se susreli u hramu sa starcem Šimunom koji je prepoznao u Isusu spasitelja svijeta. Sav radostan uskliknuo je od sreće: „Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga“ (Lk 2,29-32).

Evanđelist Luka piše: Josip i Marija "divili su se što se to o njemu govori" (Lk 2, 13). Njima nije bilo odmah sve jasno nego su stupnjevito upoznavali božansko dijete i iznova otkrivali svoju ulogu i ponizno je vršili. Starac Šimun je uzeo dijete, zahvalio Bogu, rekavši: „Ovaj je postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan“ (Lk 2, 34). Za vjernika koji vjeruje u Boga Isusa Krista, Isus će biti siguran temelj na kojem može graditi svoju budućnost; a za nevjernika Krist će biti kamen spoticanja. Nadalje, Šimun poručuje majci Isusovoj: „A tebi će samoj mač probosti dušu- da se razotkriju namisli mnogih srdaca“ (Lk 22, 34).

Marija i Josip ne bježe od teškoća, štoviše, prihvaćaju ih s ljubavlju, kao na primjer: neočekivani bijeg u Egipat, težinu izbjegličkog života, teškoće napornog rada, siromaštvo i nesigurnost za sutrašnjicu itd. I tako vidimo da i Sveta obitelj nije bila imuna od boli. Kad su Marija i Josip izgubili Isusa kao 12 godišnjeg dječaka u hramu, u Jeruzalemu i ponovno ga našli, ona nije sakrila svoju bol, nego mu je rekla: "Sinko, zašto si nam to učinio? Gle otac tvoj i ja žalosni smo te tražili" On im reče: "Zašto ste me tražili. Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?" (Lk 24, 8-49). "Oni ne razumješe riječi koju im reče." (Lk2,50), piše sv. Luka i komentira: "A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu (Lk 2, 51).

U 2. čitanju slušali smo odlomak Pavlove Poslanice. Dok je Pavao boravio u zatvoru na srcu mu je bila kršćanska obitelj. Stoga piše svoju Poslanicu u kojoj ističe glavne temelje obiteljskoga života: „Zaodjenite se kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni“. I nabraja 5 vrlina koje bi trebale resiti svaku obitelj. To su: milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost, a iznad svega ljubav. Pavao spominje ljubav kao posebnu kršćansku posebnost koja se nadahnjuje na Isusovoj ljubavi.

Pavao posebno naglašava važnost svete Mise, koju naziva zahvalom, a zahvaljivanje na latinskom znači euharistija. Potiče ih da Kristova riječ, Evanđelje, prebiva u njima. „U svakoj se mudrosti poučavajte i urazumljujte! Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu“ (Kol 3, 16). Na kraju donosi kratke pouke iz obiteljskog morala: pokornost žene, ljubav muža, da očevi ne ogorčavaju život svoje djece, da ne klonu duhom itd. Ovo je veoma važno za sva vremena i danas također.

Neki su od vas možda čuli za poznatog američkog vojskovođu Mac Arthura. On je bio duboki vjernik. Napisao je mnoge pjesme, između ostalog i ovu molitvu: „Bože, daj mi sina, koji će biti dovoljno jak da zna kada je slab, dovoljno hrabar da se suoči sa sobom kada je u strahu… Daj mi sina čije želje neće prevladati nad njegovim djelima…, vodi ga, ne po putu lagodnosti nego putem napora i poticaja stvorenih teškoćama i izazovima. Neka nauči stajati u oluji, neka se nauči suosjećajnosti prema onima koji su pali. Daj mi sina čije srce je čisto, čiji će ciljevi biti visoki, sina koji će znati vladati sa sobom prije nego što poželi vladati nad drugima; koji će težiti za budućnošću, koji neće zaboraviti prošlost. Iznad svega, molim te Gospodine da posjeduje dovoljno smisla za humor tako da uvijek bude ozbiljan, da samoga sebe ne shvaća previše ozbiljno.

U autobiografiji generala Douglasa MacArthura možemo pročitati i ovo: „Po profesiji ja sam vojnik i ponosan sam na tu činjenicu. Međutim ponosniji sam, beskrajno ponosniji što sam otac… Moja nada je moj sin jer kada mene neće više biti, on se neće mene spominjati prema mojim brojnim bitkama već po tome kako sam se ponašao kod kuće, ponavljajući s njime molitvu: „Oče naš koji jesi na nebesima“. I daj da me po tome prepozna“, piše taj stari general.

Braćo i sestre! Blagdan je sv. Obitelji. Molimo Gospodina da naše hrvatske obitelji budu prepoznate kao vjerničke, i naše vojničke poput generala Arthura, da se pokoljenja mogu na njima nadahnjivati i živjeti po uzoru na Nazaretsku obitelj. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi