Vijesti

Dan VK “Sveta obitelj” i blagoslov djelatnika Zapovjedništva ZZP-a

Utorak, 13. 01. 2015.

Dan vojne kapelanije "Sveta Obitelj" obilježen je u zagrebačkoj vojarni "Croatia" 13. siječnja 2015. Vojni biskup mons. Juraj Jezerinac predvodio je svečanost uz nazočnost vojnih kapelana postrojbi Oružanih snaga RH. U sklopu obilježavanja Dana vojne kapelanije mons. Jezerinac blagoslovio je urede i djelatnike Zapovjedništva ZZP-a i vojarne, a nakon blagoslova s vojnim kapelanima predvodio je misno slavlje. Tradicionalnom blagoslovu i misnom slavlju nazočio je velik broj djelatnika Zapovjedništva za potporu, a posebnom ugođaju doprinijela je Klapa HRM "Sv. Juraj".

Vojni kapelan vojne kapelanije "Sveta Obitelj" Slavko Rajič na početku misnog slavlja riječi dobrodošlice uputio je mons. Jezerincu, zapovjedniku ZZP-a general-bojniku Dragi Matanoviću i djelatnicima, vojnim kapelanima i gostima.

Uvodeći u mosno slavlje biskup se prisjetio današnjeg blagdana posvećenog Svetoj obitelji Isusa, Marije i Josipa. "Crkva nam stavlja Nazaretsku obitelj kao uzor svakoj obitelji. Pa joj se danas i mi preporučimo: kako bismo bili nalik na ovu svetu obitelj: Isusa Mariju i Josipa", poručio je biskup.

Homilija biskupa Jezerinca

Blagdan Svete Obitelji uveden je u općoj Crkvi na poticaj Kanade, među kojima se najviše širila ova pobožnost. Povod ovoj pobožnost bila je teška situacija iseljeničke obitelji, u kojoj su otac i majka radili od jutra do noći, a djeca su bila često prepuštena sama sebi. Ovaj je blagdan uveden prvi put 1893. godine kao poticaj da se posveti veća pažnja obitelji, jer je obitelj osnovna stanica društva.

Ako je obitelj zdrava onda je zdravo i društvo. I obratno. Stoga je tijekom povijesti često bila nezaobilazna tema, tema obitelji. O tome nam govore i današnja liturgijska čitanja.

Prvo čitanje spominje židovskog mudraca Siraha. On je bio vjerski učitelj. Oko 180. godine prije Krista napisao je zbirku pouka koje se odnose na mlade. Bio je svjedokom kako se mladi rugaju starcima i staricama pa ih opominje: "Ako mu razum klone, budi blag s njime, i ne grdi ga ti koji si u punoj snazi (usp. Sir 3,13). Tko poštuje svoje roditelje, "bit će uslišan u dan molitve svoje" (usp Sir 3,5). Za razliku od pogana koji nisu puno držali do obitelji, Sirah vidi u obitelji temelj ljudskoga društva.

Pouka židovskog mudraca suvremena je i danas. Zašto? Obitelj je škola i dom, oaza mira. Dijete u obitelji prima prvu spoznaju o Bogu, uči se moliti, zahvaljivati Bogu i poštivati bližnjega. U obitelji se osoba osamostaljuje, raste, napreduje i sazrijeva u cjelovitu osobu. Ona i dalje ostaje temeljna stanica ljudskoga društva. Sveta obitelj Josipa i Marije ostaje nam uvijek primjer i velika škola svakoj obitelji svih vremena i prostora.

Današnje evanđelje donosi neke prizore iz Nazaretske obitelji Josipa i Marije. Kad je Isus bilo star 40 dana, Marija i Josip ulaze u Jeruzalem da prikažu Isusa Gospodinu kao što je to propisivao Zakon Gospodnji. Oni su se susreli u hramu sa starcem Šimunom koji je prepoznao u Isusu spasitelja svijeta. Sav radostan uskliknuo je od sreće: „Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga“ (Lk 2,29-32).

Evanđelist Luka piše: Josip i Marija "divili su se što se to o njemu govori" (Lk 2, 13). Njima nije bilo odmah sve jasno nego su stupnjevito upoznavali božansko dijete i iznova otkrivali svoju ulogu i ponizno je vršili. Starac Šimun je uzeo dijete, zahvalio Bogu, rekavši: „Ovaj je postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan“ (Lk 2, 34). Za vjernika koji vjeruje u Boga Isusa Krista, Isus će biti siguran temelj na kojem može graditi svoju budućnost; a za nevjernika Krist će biti kamen spoticanja. Nadalje, Šimun poručuje majci Isusovoj: „A tebi će samoj mač probosti dušu- da se razotkriju namisli mnogih srdaca“ (Lk 22, 34).

Marija i Josip ne bježe od teškoća, štoviše, prihvaćaju ih s ljubavlju, kao na primjer: neočekivani bijeg u Egipat, težinu izbjegličkog života, teškoće napornog rada, siromaštvo i nesigurnost za sutrašnjicu itd. I tako vidimo da i Sveta obitelj nije bila imuna od boli. Kad su Marija i Josip izgubili Isusa kao 12 godišnjeg dječaka u hramu, u Jeruzalemu i ponovno ga našli, ona nije sakrila svoju bol, nego mu je rekla: "Sinko, zašto si nam to učinio? Gle otac tvoj i ja žalosni smo te tražili" On im reče: "Zašto ste me tražili. Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?" (Lk 24, 8-49). "Oni ne razumješe riječi koju im reče." (Lk2,50), piše sv. Luka i komentira: "A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu (Lk 2, 51).

U 2. čitanju slušali smo odlomak Pavlove Poslanice. Dok je Pavao boravio u zatvoru na srcu mu je bila kršćanska obitelj. Stoga piše svoju Poslanicu u kojoj ističe glavne temelje obiteljskoga života: „Zaodjenite se kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni“. I nabraja 5 vrlina koje bi trebale resiti svaku obitelj. To su: milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost, a iznad svega ljubav. Pavao spominje ljubav kao posebnu kršćansku posebnost koja se nadahnjuje na Isusovoj ljubavi.

Pavao posebno naglašava važnost svete Mise, koju naziva zahvalom, a zahvaljivanje na latinskom znači euharistija. Potiče ih da Kristova riječ, Evanđelje, prebiva u njima. „U svakoj se mudrosti poučavajte i urazumljujte! Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu“ (Kol 3, 16). Na kraju donosi kratke pouke iz obiteljskog morala: pokornost žene, ljubav muža, da očevi ne ogorčavaju život svoje djece, da ne klonu duhom itd. Ovo je veoma važno za sva vremena i danas također.

Neki su od vas možda čuli za poznatog američkog vojskovođu Mac Arthura. On je bio duboki vjernik. Napisao je mnoge pjesme, između ostalog i ovu molitvu: „Bože, daj mi sina, koji će biti dovoljno jak da zna kada je slab, dovoljno hrabar da se suoči sa sobom kada je u strahu… Daj mi sina čije želje neće prevladati nad njegovim djelima…, vodi ga, ne po putu lagodnosti nego putem napora i poticaja stvorenih teškoćama i izazovima. Neka nauči stajati u oluji, neka se nauči suosjećajnosti prema onima koji su pali. Daj mi sina čije srce je čisto, čiji će ciljevi biti visoki, sina koji će znati vladati sa sobom prije nego što poželi vladati nad drugima; koji će težiti za budućnošću, koji neće zaboraviti prošlost. Iznad svega, molim te Gospodine da posjeduje dovoljno smisla za humor tako da uvijek bude ozbiljan, da samoga sebe ne shvaća previše ozbiljno.

U autobiografiji generala Douglasa MacArthura možemo pročitati i ovo: „Po profesiji ja sam vojnik i ponosan sam na tu činjenicu. Međutim ponosniji sam, beskrajno ponosniji što sam otac… Moja nada je moj sin jer kada mene neće više biti, on se neće mene spominjati prema mojim brojnim bitkama već po tome kako sam se ponašao kod kuće, ponavljajući s njime molitvu: „Oče naš koji jesi na nebesima“. I daj da me po tome prepozna“, piše taj stari general.

Braćo i sestre! Blagdan je sv. Obitelji. Molimo Gospodina da naše hrvatske obitelji budu prepoznate kao vjerničke, i naše vojničke poput generala Arthura, da se pokoljenja mogu na njima nadahnjivati i živjeti po uzoru na Nazaretsku obitelj. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Arhiva vijesti

Linkovi