Vijesti

Dan Vojne kapelanije “Sv. Sebastijan” u Đakovu

Srijeda, 20. 01. 2016.

Na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, 20. siječnja 2016., Vojna kapelanija "Sv. Sebastijan" u Đakovu proslavila je dan svog nebeskog zaštitnika. Misno slavlje u kapeli đakovačke vojarne "Dračice" predvodio je biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji p. Dragana Majića, vojnog kapelana u Đakovu, p. Željka Rakošeca, policijskog kapelana u Osijeku i vlč. Ante Mihaljevića, vojnog kapelana u Osijeku.


Homilija mons. Jurja Jezerinca

Sveti Sebastijan bio je vojnik, zapovjednik rimske carske straže. Zbog njegovog i junački podnesenog mučeništva njegovo štovanje bilo je veoma popularno u prvim stoljećima kršćanstva, pa i danas, o čemu svjedočite i vi svojom prisutnošću.

Odlomak evanđelja, koji smo upravo slušali, spada među najznačajnije Isusove govore što ih je održao, šaljući svoje učenike da naviještaju evanđelje. Isus nije obećao svojim učenicima bezbrižnu budućnost, štoviše, upozorio ih je da će doživjeti sličnu sudbinu, kao i On; da će tijekom propovijedanja nailaziti na otpor i progonstvo. Taj je progon vjere trajao sve do cara Konstantina, koji je dao slobodu kršćanima, poznatim Milanskim ediktom 313. godine.

Isus u današnjem evanđelju poručuje svojim učenicima: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu“ (Mt 10, 23). Čovjek ima tijelo i dušu. Tijelom je povezan s ljudima, a duša je nositelj vječnosti. Ona je počelo osobnosti. Sama fizička smrt nije znak konačne pobjede, nego je ona često pobjednički trenutak spasenja. U tom smislu govori Knjiga Mudrosti: „Očima se bezbožničkim čini da oni umiru.. ali oni su u miru“ (Mudr 3, 2).

I nastavlja dalje Isus: „Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njega njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima“ (Mt 10, 32- 33). Onaj koji uz cijenu žrtve svjedoči za Isusa Krista, koji se ne stidi svoje vjere, „priznat ću se i ja njegovim pred Ocem koji je na nebesima“ (Mt 10, 32), poručuje Isus. Isus je rekao svojim učenicima da se neka ne plaše, posebno na sudovima, kad ih prozovu zbog njega.

U 2. čitanju čuli smo odlomak Poslanice sv. Petra u kojoj potiče vjernike na ustrajnost u vjeri. Potiče ih da im Isus Krist bude uvijek na srcu, da znaju dati i odgovor svima koji od njih zatraže obrazloženje nade, odnosno vjere njihove, „ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju njihov dobar život u Kristu, budu postiđeni onim čime ih potvaraju. Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo“ (1Pt 3, 16-17).

To je posebno posvjedočio sv. Sebastijan. On je živio u vrijeme cara Dioklecijana, zakletog neprijatelja kršćana. Bio je zapovjednik carske straže. Za vrijeme progona kršćana posjećivao ih je po zatvorima i hrabrio. Kad je car Dioklecijan čuo da je njegov vojnik, a k tome još i zapovjednik straže Sebastijan postao kršćaninom, pokušao ga je odvratiti od kršćanstva, ali uzaludno. Da bi ga do kraja ponizio, odlučio je da ga ubiju vlastiti vojnici. Povezali su ga uza stup i gađali ga strelicama. Misleći da je mrtav, ostavili su ga. Njemu je kasnije pristupila jedna kršćanka, imenom Irena, i povela ga na kućnu njegu, no, on je veoma brzo preminuo od zadobivenih rana.

Kršćani su bili uvijek u svijetu kao kamen spoticanja. Zašto? Jer nastoje živjeti kršćanski. I danas se kršćani omalovažavaju. Pokušajte braniti nerođenu djecu. Ustat će mnoge ženske Udruge, pozivajući se na pravo žene, a da nitko ne postavlja pitanje prava djeteta.

Gledao sam nedavno na internetu potresnu sliku psa koji nježno drži u ustima i nosi tek rođeno dijete, kojega je jedna žena, čim ga je rodila, odbacila od sebe. To je dijete pronašao pas lutalica. Nježno ga je primio ustima donio pred vrata jedne kuće. S nogama je udarao po vratima dok se nije pojavila žena. Zamislite kakav je osjećaj imao taj pas za razliku od čovjeka, od kojega bi se itekako trebalo očekivati, da će ljudski postupiti, tim više, što ima savjest. Čovjek često postupa što životinja ne bi nikada postupila.

Progoni kršćana su uvijek postupali i danas također, posebno u nekim muslimanskim zemljama iz koji su iskorijenjeni, upravo zato jer su kršćani. Među najveće progone Crkve ubrajaju se progoni iz komunistički vremena, posebno u Sovjetskom Savezu i u Kini. Komunistička ideologija u Sovjetskom Savezu osmislila je, na čelu s Lenjinom, posebni program istrebljenja vjere i vjernika. On je naredio likvidaciju svih onih koji se nisu mogli složiti s terorom crvene armije.

Napisao je 19. ožujka 1922. godine: „Mi imamo 99 posto izgleda da usmrtimo neprijatelja udarcem u glavu, da garantiramo pozicije za sebe, i samo za sebe u desetljećima koji dolaze… Sada, kad su putovi prekriveni stotinama tisuća leševa, sada, i samo sada moramo konfiscirati imovinu Crkve žestokom i nemilosrdnom snagom. Tajna policijska izvješća govore da je ubijeno samo u Rusiji 2.691 svećenik, 1.963 redovnika i 3. 447 redovnica.

Od komunističkih progona nije bio pošteđen ni Hrvatski narod. Bilo je ubijeno preko 5oo svećenika, ne uključujući bogoslove, časnu braću po samostanima i časne sestre. Sveukupno oko 600 ljudi.

Suvremena istraživanja redovnika i redovnica o žrtvama komunizma u BiH pokazuju slijedeće nalaze: 115 je redovnika u BiH dalo svoje živote u svjedočenju vjere za Isusa Krista: dva Isusovca i 113 franjevaca, a zatvorenih je bilo oko 205: 12 trapista, 5 isusovaca i 188 franjevca: sestara redovnica 6 ubijenih i oko 100 koje su provele po zatvorima. Nisu bježali od svijeta nego u svim situacijama svakodnevice živjeli u svijetu dijeleći dobro i zlo s povjerenim im pukom, usmjerujući ga Bogu. Bili su tom narodu učitelji i dušobrižnici i branitelji prava ugroženih. Iako ubijani i mučeni, opraštali su sijući tako sjeme blagoslova Božjega za stanovnike te zemlje. Za njih je vjera bila osobni poziv za zajedništvo prijateljstva s Bogom u Kristu“ (Posvećeni život, broj 1. i 2., 2014.).

Sva mržnja okomila se na tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa i hrvatskog kardinala, blaženog Alojzija Stepinca, koji je bio osuđen na 16 godina zatvora. Na jednom mjestu Blaženik je napisao:: „Ako bi se ikada dogodilo da budete suđeni zbog vjernosti Isusu Kristu, radujte se i veselite se, jer Isus trpi u vama.. A kad se s Isusom trpi, onda je lakše“ (Josip Vraneković „Dnevnik“ str. XVI.)

Slaveći danas Sv. Sebastijana, nameće se pitanje: U čemu je bila tajna sv. Sebastijana da je mogao izdržati tako velike muke? To je prije svega njegova živa i djelotvorna vjera u Boga Isusa Krista. To je bilo njegovo duboko iskustvo tako jako da je bio spreman dati i vlastiti život, bude li potrebno. Na njega se može primijeniti riječ knjige Mudrosti: „Za malo muke zadobili su dobra velika jer Bog ih je stavio na kušnju i našao da su ga dostojni“ (Mudr 3, 8).

I mi smo na kušnji dok živimo na zemlji. Hoćemo li se naći dostojnima? To je najvažnije pitanje. Stoga se preporučimo Bogu da nam po zagovoru sv. Sebastijana udijeli snage da poput njih ostanemo vjerni Bogu, Isusu Kristu.

Neka nas sve prati zagovor i zaštita sv. Sebastijana, zaštitnika vaše kapelanije. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Arhiva vijesti

Linkovi