Vijesti

Dan Vojne kapelanije “Sv. Sebastijan” u Đakovu

Srijeda, 20. 01. 2016.

Na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, 20. siječnja 2016., Vojna kapelanija "Sv. Sebastijan" u Đakovu proslavila je dan svog nebeskog zaštitnika. Misno slavlje u kapeli đakovačke vojarne "Dračice" predvodio je biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji p. Dragana Majića, vojnog kapelana u Đakovu, p. Željka Rakošeca, policijskog kapelana u Osijeku i vlč. Ante Mihaljevića, vojnog kapelana u Osijeku.


Homilija mons. Jurja Jezerinca

Sveti Sebastijan bio je vojnik, zapovjednik rimske carske straže. Zbog njegovog i junački podnesenog mučeništva njegovo štovanje bilo je veoma popularno u prvim stoljećima kršćanstva, pa i danas, o čemu svjedočite i vi svojom prisutnošću.

Odlomak evanđelja, koji smo upravo slušali, spada među najznačajnije Isusove govore što ih je održao, šaljući svoje učenike da naviještaju evanđelje. Isus nije obećao svojim učenicima bezbrižnu budućnost, štoviše, upozorio ih je da će doživjeti sličnu sudbinu, kao i On; da će tijekom propovijedanja nailaziti na otpor i progonstvo. Taj je progon vjere trajao sve do cara Konstantina, koji je dao slobodu kršćanima, poznatim Milanskim ediktom 313. godine.

Isus u današnjem evanđelju poručuje svojim učenicima: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu“ (Mt 10, 23). Čovjek ima tijelo i dušu. Tijelom je povezan s ljudima, a duša je nositelj vječnosti. Ona je počelo osobnosti. Sama fizička smrt nije znak konačne pobjede, nego je ona često pobjednički trenutak spasenja. U tom smislu govori Knjiga Mudrosti: „Očima se bezbožničkim čini da oni umiru.. ali oni su u miru“ (Mudr 3, 2).

I nastavlja dalje Isus: „Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njega njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima“ (Mt 10, 32- 33). Onaj koji uz cijenu žrtve svjedoči za Isusa Krista, koji se ne stidi svoje vjere, „priznat ću se i ja njegovim pred Ocem koji je na nebesima“ (Mt 10, 32), poručuje Isus. Isus je rekao svojim učenicima da se neka ne plaše, posebno na sudovima, kad ih prozovu zbog njega.

U 2. čitanju čuli smo odlomak Poslanice sv. Petra u kojoj potiče vjernike na ustrajnost u vjeri. Potiče ih da im Isus Krist bude uvijek na srcu, da znaju dati i odgovor svima koji od njih zatraže obrazloženje nade, odnosno vjere njihove, „ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju njihov dobar život u Kristu, budu postiđeni onim čime ih potvaraju. Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo“ (1Pt 3, 16-17).

To je posebno posvjedočio sv. Sebastijan. On je živio u vrijeme cara Dioklecijana, zakletog neprijatelja kršćana. Bio je zapovjednik carske straže. Za vrijeme progona kršćana posjećivao ih je po zatvorima i hrabrio. Kad je car Dioklecijan čuo da je njegov vojnik, a k tome još i zapovjednik straže Sebastijan postao kršćaninom, pokušao ga je odvratiti od kršćanstva, ali uzaludno. Da bi ga do kraja ponizio, odlučio je da ga ubiju vlastiti vojnici. Povezali su ga uza stup i gađali ga strelicama. Misleći da je mrtav, ostavili su ga. Njemu je kasnije pristupila jedna kršćanka, imenom Irena, i povela ga na kućnu njegu, no, on je veoma brzo preminuo od zadobivenih rana.

Kršćani su bili uvijek u svijetu kao kamen spoticanja. Zašto? Jer nastoje živjeti kršćanski. I danas se kršćani omalovažavaju. Pokušajte braniti nerođenu djecu. Ustat će mnoge ženske Udruge, pozivajući se na pravo žene, a da nitko ne postavlja pitanje prava djeteta.

Gledao sam nedavno na internetu potresnu sliku psa koji nježno drži u ustima i nosi tek rođeno dijete, kojega je jedna žena, čim ga je rodila, odbacila od sebe. To je dijete pronašao pas lutalica. Nježno ga je primio ustima donio pred vrata jedne kuće. S nogama je udarao po vratima dok se nije pojavila žena. Zamislite kakav je osjećaj imao taj pas za razliku od čovjeka, od kojega bi se itekako trebalo očekivati, da će ljudski postupiti, tim više, što ima savjest. Čovjek često postupa što životinja ne bi nikada postupila.

Progoni kršćana su uvijek postupali i danas također, posebno u nekim muslimanskim zemljama iz koji su iskorijenjeni, upravo zato jer su kršćani. Među najveće progone Crkve ubrajaju se progoni iz komunistički vremena, posebno u Sovjetskom Savezu i u Kini. Komunistička ideologija u Sovjetskom Savezu osmislila je, na čelu s Lenjinom, posebni program istrebljenja vjere i vjernika. On je naredio likvidaciju svih onih koji se nisu mogli složiti s terorom crvene armije.

Napisao je 19. ožujka 1922. godine: „Mi imamo 99 posto izgleda da usmrtimo neprijatelja udarcem u glavu, da garantiramo pozicije za sebe, i samo za sebe u desetljećima koji dolaze… Sada, kad su putovi prekriveni stotinama tisuća leševa, sada, i samo sada moramo konfiscirati imovinu Crkve žestokom i nemilosrdnom snagom. Tajna policijska izvješća govore da je ubijeno samo u Rusiji 2.691 svećenik, 1.963 redovnika i 3. 447 redovnica.

Od komunističkih progona nije bio pošteđen ni Hrvatski narod. Bilo je ubijeno preko 5oo svećenika, ne uključujući bogoslove, časnu braću po samostanima i časne sestre. Sveukupno oko 600 ljudi.

Suvremena istraživanja redovnika i redovnica o žrtvama komunizma u BiH pokazuju slijedeće nalaze: 115 je redovnika u BiH dalo svoje živote u svjedočenju vjere za Isusa Krista: dva Isusovca i 113 franjevaca, a zatvorenih je bilo oko 205: 12 trapista, 5 isusovaca i 188 franjevca: sestara redovnica 6 ubijenih i oko 100 koje su provele po zatvorima. Nisu bježali od svijeta nego u svim situacijama svakodnevice živjeli u svijetu dijeleći dobro i zlo s povjerenim im pukom, usmjerujući ga Bogu. Bili su tom narodu učitelji i dušobrižnici i branitelji prava ugroženih. Iako ubijani i mučeni, opraštali su sijući tako sjeme blagoslova Božjega za stanovnike te zemlje. Za njih je vjera bila osobni poziv za zajedništvo prijateljstva s Bogom u Kristu“ (Posvećeni život, broj 1. i 2., 2014.).

Sva mržnja okomila se na tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa i hrvatskog kardinala, blaženog Alojzija Stepinca, koji je bio osuđen na 16 godina zatvora. Na jednom mjestu Blaženik je napisao:: „Ako bi se ikada dogodilo da budete suđeni zbog vjernosti Isusu Kristu, radujte se i veselite se, jer Isus trpi u vama.. A kad se s Isusom trpi, onda je lakše“ (Josip Vraneković „Dnevnik“ str. XVI.)

Slaveći danas Sv. Sebastijana, nameće se pitanje: U čemu je bila tajna sv. Sebastijana da je mogao izdržati tako velike muke? To je prije svega njegova živa i djelotvorna vjera u Boga Isusa Krista. To je bilo njegovo duboko iskustvo tako jako da je bio spreman dati i vlastiti život, bude li potrebno. Na njega se može primijeniti riječ knjige Mudrosti: „Za malo muke zadobili su dobra velika jer Bog ih je stavio na kušnju i našao da su ga dostojni“ (Mudr 3, 8).

I mi smo na kušnji dok živimo na zemlji. Hoćemo li se naći dostojnima? To je najvažnije pitanje. Stoga se preporučimo Bogu da nam po zagovoru sv. Sebastijana udijeli snage da poput njih ostanemo vjerni Bogu, Isusu Kristu.

Neka nas sve prati zagovor i zaštita sv. Sebastijana, zaštitnika vaše kapelanije. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 59. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (21. 10. 2019.)

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

»Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). (15. 10. 2019.)

Motu proprio Svetoga Oca Franje kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Idite, misionarite! (02. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

„Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova“ (01. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi