Vijesti

Delegacija Vojnog ordinarijata u Hannoveru

Nedjelja, 15. 06. 2008.

Generalni vikar mons. Joško Šantić predvodio je delegaciju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj koja je od 11. do 15. lipnja boravila u Saveznoj republici Njemačkoj kao gost Njemačkog vojnog dušobrižništva. U delegaciji su još bili biskupski vikar za pastoral fra Ivan Nimac i vojni kapelan Vlč. Vlado Mandura. Oni su sudjelovali u oproštajnim svečanostima katoličkog vojnog naddekana Drugog vojnog područja sa sjedištem u Hannoveru i sudjelovali u radu Regionalne konferencije Udruge katoličkih vojnika za pokrajine Bremen i Niedersachsen.

Naddekan za Drugo vojno područje sa sjedištem u Hannoveru prelat mons. Heinz Peter Miebach, nakon dvadeset i pet godina rada u katoličkom vojnom dušobrižnisttvu, 1. srpnja ove godine odlazi u mirovinu. Tom je prigodom Vojni ordinarijat u Saveznoj republici Njemačkoj priredio svečani oproštaj od službe mons. Miebacha na kojem je, uz mnogo štovatelja i prijatelja, sudjelovao veliki broj crkvenih i vojnih dužnosnika.

U srijedu 11. lipnja Vojni je ordinarij Mons. Dr. Walter Mixa za šezdesetak uzvanika priredio svečanu večeru na kojoj su sudjelovali i gosti iz Hrvatske. O životu i dušobrižničkom radu u oružanim snaga Savezne republike Njemačke govorio je vojni biskup Mixa te vojni dekani i suradnici mons. Miebacha. Tom je prigodom mons. Miebachu generalni vikar Mons. Josip Šantić uručio srebrenu plaketu Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. Predajući mu visoko odličje Vojnog ordinarijata mons. Šantić je kazao kako se to priznanje dodjeljuje malome broju najzaslužnijih ljudi koji su doprinijeli razvoju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. U četvrtak 12. lipnja Vojni je ordinarij mons. Mixa, koji je ujedno i mjesni biskup u Augsburgu, u prepunoj crkvi sv. Mihaela u Hannoveru, predvodio svečano misno slavlje. U koncelebraciji su bili mons. Norbert Trelle, biskup Hildesheima te pomoćni biskup iz Münstera mons. Georg Max Freiherr von Twickel. Zajedno s njemačkim vojnim dušobrižnicima koncelebrirali su i hrvatski gosti. Nakon svete mise svečanost se nastavila u zapovjedništvu Druge vojne oblasti. O dugogodišnjem radu mons. Miebacha u vojnom dušobrižništvu govorili su uz vojnog biskupa mons. Mixu također aktivni i umirovljeni generali njemačke vojske.

Tko je zapravo mons. Heinz Peter Miebach kojega na odlasku iz vojnog dušobrižništva, uz brojne kolege svećenike te vojnike i časnike, dolaze pozdraviti četiri biskupa i više od dvadeset generala njemačke vojske? Kakav je to čovjek najbolje je izrekao sam vojni biskup Mixa kad je za njega kazao da je on čovjek s identitetom, svećenik s identitetom: čovjek koji živi ono što govori. Šezdesettrogodišnji je svećenik Heinz Peter Miebach rođen u Kölnu gdje je završio školu građevinskog tehničara. Kao dvadeset petogodišnji mladić odlučio se za svećeničko zvanje, položio je maturu i upisao studij teologije. Za svećenika je zaređen 1976. godine. Nakon nekoliko godina svećeničke službe u rodnoj biskupiji, godine 1983. prihvaća službu vojnog dušobrižnika, najprije u Wuppertalu, a zatim je premješten u Celle, na sjeveru Njemačke te konačno 1993. u Hannover gdje postaje naddekan vojnog dušobrižništva za Drugo vojno područje koje obuhvaća pokrajine Niedersachsen i Bremen.

Od uspostave Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj mons. Miebach je razvijao svestranu suradnju između vojnog dušobrižništva u Saveznoj Republici Njemačkoj i vojnog dušobrižništva u Republici Hrvatskoj. Njegovim je zalaganjem uspostavljeno partnerstvo između Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj i Vojnog dušobrižništva u Njemačkoj. Brojni susreti vojnih dušobrižnika, međusobni posjeti i izmjena iskustva, posebno u mirovnim misijama, bili su velika pomoć pred izazovima s kojima se danas susreće vojno dušobrižništvo.

Istoga dana, poslije službenih svečanosti, jedan je njemački general poveo hrvatske svećenike u njemački restoran gdje su u prijateljskoj atmosferi s mnoštvom njemačkih gostiju pratili nogometnu utakmicu između njemačke i hrvatske reprezentacije. General je kao zapovjednik njemačkih oružanih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu upoznao našeg vojnog kapelana Vlč. Manduru s kojim je uspostavio čvrsto prijateljstvo.

Trećeg dana boravka u Njemačkoj, na blagdan sv. Ante Padovanskoga 13. lipnja, gosti su iz Hrvatske, zajedno s mons. Miebachom, posjetili vojarnu u Lüneburgu, pedesetak kilometara sjeverno od Hannovera. Vrlo rano, u osam sati izjutra, s mladim vojnicima slavili su svetu misu u vojničkoj kapeli. To je slavlje svete mise u posebnim prilikama katoličke dijaspore. Tek je mali dio vojnika prisutnih na misi bio katoličke vjere. Ostali su vojnici protestanti ili nekršteni. Oni dolaze iz istočnih krajeva Njemačke gdje je vladala komunistička diktatura pa nisu imali prigode upoznati vjeru. Za neke je od njih dolazak na sv. misu bio prvi susret s vjerom i Crkvom. Na početku sv. mise vojnike je pozdravio generalni vikar mons. Šantić koji je iz iskustva hrvatskih branitelja govorio o značenju vjere i molitve u vojničkom pozivu. Misno je slavlje predvodio biskupski vikar za pastoral fra Ivan Nimac, a propovijedao vojni kapelan Vlč Vlado Mandura. Nakon pobjede hrvatske nogometne reprezentacije on je njemačkim vojnicima govorio kako ni u jednoj borbi nema gubitnika kad se poštuje i voli čovjeka. Iako su za zanimanjem pratili njegovu propovijed nije ipak sigurno koliko su se utješili radi njemačkog nogometnog poraza. Nakon sv. mise hrvatski su svećenici doručkovali s njemačkim vojnicima.

Četvrtog i petog dana posjete njemačkom vojnom dušobrižništvu hrvatski su svećenici sudjelovali na savjetovanju voditelja regionalnih podružnica Udruge katoličkih vojnika. Ta je udruga imala veliku ulogu u životu katoličkih vjernika u oružanim snaga Savezne republike Njemačke. Udruga ima cilj pomoći svojim članovima da u svjetlu kršćanske vjere nađu odgovor na životna pitanja kako svog vojničkog poziva tako i obiteljskog života. Generalni vikar mons. Josip Šantić održao je predavanje o vojnom dušobrižništvu u Republici Hrvatskoj. U izlaganju je ukratko izložio povijest stvaranja hrvatske države, stvaranja hrvatske vojske te organiziranje vojnog dušobrižništva u uvjetima obrambenog rata; iznio je povijest uspostavljanja Vojnog ordinarijata i razvoj pastoralnog djelovanja u oružanim snagama Republike Hrvatske.

Nakon vrlo bogatog programa, korisnih susreta i uspostavljanja novih poznanstava koja su sasvim sigurno korisna za vojno dušobrižništvo, a time i za oružane snage u Republici Hrvatskoj, navečer u nedjelju 15. lipnja delegacija se Vojnog ordinarijata povratila u Zagreb.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1. (72) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 5. (71) - 2016.

više...