Vijesti

Duhovno-rekreativni susret studentske mladeži na Malom Lošinju

Subota, 27. 08. 2016.

Duhovno-rekreativni susret studentske mladeži djece djelatnika MORH-a i GS OS RH održan je od 20.-27. kolovoza u vojarni ''Kovčanje'' na Malom Lošinju. Voditelj programa, koji se je sastojao od euharistijskih slavlja, jutarnjih molitvi, klanjanja, pokorničkog bogoslužja, predavanja, radionica, tjelovježbe, obilazaka znamenitih mjesta, planinarenja, hodočašćenja te rekreacijskih aktivnosti, bio je o. Viktor Grbeša, OCD, u suradnji s vojnim kapelanom p. Dragom Majićem, pomoćnikom kapelana Lorencom Tomkićem, djelatnicom Vojnog ordinarijata gđom Brankicom Šandro i medicinskom potporom Omerom Vehabovićem.

Na putu prema Lošinju posjetili su Bašku dolinu i prisjetili se ''krsnog lista'', pisane hrvatske glagolske ploče – Bašćanske ploče iz godine 1102. koja je pronađena u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru.

U mjestu Batomalj popeli su se strmim stepenicama križnog puta na brdo do svetišta Majke Božje Goričke, koje je prošle godine proslavilo 600 godina postojanja postojanja (1415-2015). Vlč. Marinko Barbiš, upravitelj svetišta, dočekao ih je i upoznao ih s poviješću svetišta. Nakon toga posjetili su grad Krk te se upoznali s poviješću ovoga biskupijskog središta.

Dolaskom u vojarnu „Kovčanje“ na Malom Lošinju dobrodošlicu im je poželio zapovjednik vojarne bojnik Mladen Miljanić.

U sedam dana zajedničkog ljetovanja mladi su mogli slušati o temama iz Biblije, antropologije, psihologije, komunikologije…

U sklopu duhovno-rekreativnog susreta dvadeset petero mladih planinarilo je na Osorčicu uz vodiča gosp. Bolta, te su na vrhu planine u kapelici Sv. Nikole slavili svetu misu. U Nerezinama su posjetili samostan svetog Frane iz 15. stoljeća i časne sestre Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina. U koncelebraciji sa župnikom vlč. Silviom Španjićem i o. Viktorom Grbešom misno slavlje predvodio je p. Drago Majić. Nakon misnog slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje, a nakon klanjanja druženje sa župnikom i časnim sestrama koje su mladima iznijele svoja duhovna iskustva i povijest svoga poziva. U duhovnom centru "Betanija" u Velom Lošinju upoznali su se s bogatom i zanimljivom poviješću života i rada Sestara Svetoga Križa. Nakon slavljenja svete mise pogledali su film o kušnjama vjere jedne studentice nakon odvajanja od obitelji i odlaska na studij.

Zadnji dan organizirano je zajedničko druženje na kojem su se uz prigodnu večeru zahvalili zapovjedniku te djelatnicima vojarne "Kovčanje" na potpori.

Osvrt p. Drage Majića na ljetovanje. „Dugo sam u sebi gajio želju da i ja pridonesem odgoju mladih studenata naših vojnika, dočasnika i časnika u vojarni ''Kovčanje'' na Malom Lošinju. I želja mi se ostvarila. Priključio sam se p.Viktoru Grbeši, da mu pripomognem u ovom nadasve potrebnom i plemenitom radu koji on već četvrti put u ime Vojnog ordinarijata u RH organizira i vodi sa svojim vrijednim pomoćnikom voj Lorencom Tomkićem, te gđom Brankicom Šandro, i ove godine dodijeljenim im gosp. Omerom, medicinskim bratom. U logistici je i gosp. Damir Šantek, a nije zaboraviti ni brižnog vozača Jozu Rupčića.

Po prvi put sam proputovao otokom Krkom. U Valbijsku se ukrcasmo na brod, pa na otok Cres – otok iste veličine kao i Krk. Po prvi put vidjeh rijetkost – Vransko jezero usred brda. Mostom, koji, kako vele, prokopaše u Rimsko doba, prijeđosmo na otok Lošinj. Tu nas dočeka Mladen Miljanić, zapovjednik, i njegov zamjenik gosp. Ljubičić. Pozdraviše i zaželješe da se ugodno osjećamo, razumije se, poštivajući red – jer su tu i drugi gosti, ovaj put iz Minnesote (SAD). Smjestismo se – mladići u 7-icu, djevojke u 2-ku, gospođa Brankica s curama, a Lorenc s mladićima, dok nas dva svećenika smjestiše u apartmane u 13-icu.

Pater Viktor mi reče da bih ja bio zadužen za svete mise, propovjedi, pokorničko slavlje, te s njime zajedno za ispovijedanje – dok bi se on posvetio vođenju polusatne jutarnje molitve, predavanja i radu u radionicama. Čitav je tjedan bio prožet radom, veoma širokog spektra, od jutra do večeri. Ritam odvijanja po danu uz dobar stol – počinjao je jutarnjom molitvom, molitvom časoslova, pa vani ispred zgrade predavanjem, svetom misom kao središnjim činom, te druženjem, kupanjem i obaveznim obogaćivanjem, obilazeći znamenita mjesta.

Budući da sam i sam sudjelovao na predavanjima i skoro svim radionicama dobro sam osjetio bilo mladih kako aktivno sudjeluju, doživljavaju tematiku psihološkog karaktera, kao npr.: Komuniciranje u prvom licu (Ja), dok je isto komuniciranje u drugom licu, prozivanje, pa ga se treba klonuti – te jezik – važnost emocionalne ljubavi: znati slušati, gledati u oči, ne upadati u riječ. Važno je odbaciti masku, ne skrivati svoje osjećaje.

Zanimljivo je također bilo pratiti tematiku, temu o razvoju djeteta do treće godine, i utjecaj tog odgoja na cijeli život. Predzadnjeg dana je obrađivana tema: temperamenti: kolerik, sangvinik, melankolik i flegmatik – njihove prednosti, ali i nedostatci. Kad to posvijestimo lakše ćemo se nositi sa sobom, ali ćemo i drugoga ne osuđivati nego mu pomoći da svojim angažmanom dopuni ono što mu manjka.

I svaki je sebe prepoznao, pa su uloge slijedom temperamenta i podijeljene u pripremi zadnjeg susreta kojeg mladi pripremaju.

U nedjelju uvečer, iziđosmo u Mali Lošinj, i vidjesmo da je s lukom puno veći od Velikog Lošinja. More je brodica, a naroda k'o mrava.

U ponedjeljak, nakon večere smo u V. Lošinju, u pastoralnom centru kojeg vode časne sestre Križarice. Tu smo u lijepoj, obnovljenoj kapeli slavili svetu misu, a zatim pogledali film ''Ne evolucija, nego kreacija''. Glavna je poruka filma: „Misli svojom glavom! Ne nasjedaj, kao student, ni profesorima nego sve provjeravaj svojim duhom, sve po istini“. Hvala časnoj Hoblaj što je znala za nas izabrati pravi film.

U utorak popodne imali smo pokorničko slavlje kroz trideset minuta gdje sam ih pokušao razbuditi da uđu u sebe, dobro se pripreme i oslobode od grijeha: kakav prijatelj je Isus. Slijedila je prilika za svetu ispovijed. Uvečer smo u obližnjem mjestu Artatore, u ukusno sređenoj kapeli: Sv. Leopold Bogdan Mandić, slavili svetu misu – a zatim požurili u vojarnu da pogledamo film Bleiburg, na prvom programu HRT-a. Bože! Kako je teško mlade motivirati da pogledaju film – stradanje Hrvatskog naroda – pravi genocid. Nekažnjeni zločin. „Rod bo samo onaj koji mrtve štuje na prošlosti budućnosti snuje“. Nema bolje budućnosti ako se ne raščisti s prošlošću, ako se zločin nad nevinom djecom, ženama i Hrvatskom vojskom ne okaje.

U srijedu izlet na Osorčicu, i gore sveta euharistija. Mladi su se dobro napješačili.

U četvrtak, prijepodne, opet smo na Malom Lošinju, u dijelu grada zvan Čikat, s predivno uređenom plažom i crkvicom iz 1858. godine, gdje su mještani (žene i djeca) očekivali i ispraćali svoje muževe i očeve na duge plovidbe svijetom. Nakon ručka uobičajeno druženje i kupanje, pa opet popodne na svetu misu u 15 km udaljeno mjesto Nerezine gdje su u starom franjevačkom samostanu iz 15 st. sada časne sestre Euharistijke koje je prije 15-ak godina osnovao vlč. Josip Radić, svećenik Zadarske nadbiskupije. Zanimljivo je bilo slušati svjedočanstvo riječi, a posebno života. Sa sestrama i župnom zajednicom slavili smo svetu misu koju je predvodio njihov župnik u koncelebraciji nas dvojice svećenika. Nakon mise slijedilo je klanjanje koje je mladima posebno ostalo utisnuto u sjećanje, što su i sami eksplicitno rekli. Sve u svemu veoma svrhovito provedeno vrijeme s mladima. Ponovilo se! Na dobro naših mladih, da se ne otuđe od Boga i naroda svoga. Veoma me je obradovala također i činjenica, da su rado posezali za širokim spektrom knjiga koje sam im nudio.

Novac, vrijeme i trud ljudi koje pruža Vojni ordinarijat stostruko se isplatilo. Posljednju večer, svih 25 sudionika, udružilo se i organiziralo svečanu večeru za sve nas“.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi