Vijesti

Hodočašće djelatnika MUP-a u Svetu zemlju

Utorak, 11. 11. 2014.

Dana 4. studenoga 2014. godine oko 18,30 sati u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso okupilo se stotinjak hodočasnika spremnih za putovanje u „Svetu zemlju“ Izrael. Nakon temeljitih provjera od strane Izraelaca puni iščekivanja poletjeli smo za Izrael u 21.30 sati. Na Izraelsko tlo u grad Tel Aviv, zračnu luku Ben Gurion sletjeli smo nakon 3,5 sati leta, s razlikom u vremenu od +1 sat to je bilo u jutarnjim satima oko 01,30 sati. Autobusom smo se dovezli oko 2,30 sati u Jeruzalem u hotel  „Rimonim“. Nakon samo 4,5 sati spavanja probudili smo se ispunjeni „Duhom Svetim“ i spremni za našu „Izraelsku pustolovinu“.

Prvog dana hodočašća najprije smo posjetili Ein Karem-rodno mjesto Ivana Krstitelja. Obišli smo crkvu Marijinog pohođenja Elizabeti te crkvu Ivana Krstitelja, Nakon toga smo posjetili Crkvu Pastirskog Polja i špilju u crkvi Pastirskog polja, gdje se anđeo ukazao pastirima i oglasio Isusovo rođenje. To je bila uvertira za posjet Isusovog rodnog mjesta Betlehema. Posjetili smo crkvu Isusova rođenja koja je najstarija crkva na svijetu i koju vjernici pohode od 4.st. do danas te samu špilju Kristova rođenja. Svi smo s nestrpljivošću čekali u redu za dolazak do 14-ero krake zvijezde koja označava mjesto rođenja Isusa Krista, mjesta gdje je utjelovljena riječ Božja. Na prikladan način to je mjesto svatko dotaknuo, poljubio, poklonio mu se. Posjetili smo i špilju sv.Jeronima u kojoj smo imali i svetu misu tijekom koje smo velikim žarom pjevali Božićne pjesme budući je ovdje uvijek Božić jer se tu rodio Isus.

Sljedećeg dana uputili smo se na Maslinsku goru gdje je Isus proveo posljednje dane zemaljskog života. Posjetili smo Kupolu Uzašašća, samostan i crkvu „Oče naš“-“Pater Noster" gdje je Isus svojim učenicima predao molitvu „Oče naš“. Tu smo ujedno vidjeli i molitvu na hrvatskom jeziku, što nas je sve posebno oduševilo. Nadalje smo posjetili Kapelu Isusovih suza, Marijin grob, gdje je sahranjena Blažena Djevica Marija, tj. odakle je njezino tijelo uzneseno na nebo, Getsemansku špilju-mjesto gdje je Juda izdao Isusa. Nakon toga smo posjetili Getsemanski vrt kamo je Juda doveo svećenikove sluge kako bi uhitili Isusa. S vrha ove gore Isus je uzašao na nebo. Na samom ulazu u Getsemanski vrt stoji ploča na kojoj piše da su trojica Hrvata kupila vrt i darovali Franjevačkoj kustodiji Svete Zemlje. U Bazilici agonije, gdje je Isus proveo svoje posljednje trenutke u molitvi sa svojim apostolima prije nego što je uhićen od rimskih vojnika, imali smo svetu misu. Nakon toga smo otišli na Križni put „Via Dolorosa“ gdje smo prošli svih 14 postaja. Na samoj Golgoti gdje je Isus bio razapet obišli smo Crkvu svetog Groba koja čuva uspomenu na Kristovu muku, smrt i uskrsnuće, vidjeli samo mjesto gdje je bio Isusov križ na vrhu Golgote, Isusov grob gdje je Isusovo tijelo čekalo uskrsnuće. Grob je zapravo špilja nad kojom je podignuta kapela, pokriven je mramornom pločom, a zidovi iznad njega su ukrašeni slikama koje prikazuju uskrsnuće. Također smo vidjeli stijenu pomazanja koja je oltar koji označava mjesto gdje je Marija primila Isusovo tijelo nakon skidanja s križa. Tijelo je bilo položeno na kamen i pomazano mirisnim uljima. U crkvenom kompleksu nalazi se i kapela prvog čovjeka Adama, Kapela sv.Helene te Kapela pronalaska sv.Križa.

Treći dan smo započeli svetom misom u pustinji. Nakon toga smo otišli do uzvisine nad Mrtvim morem na kojoj je smještena Masada, čuvena Herodova utvrda na koju smo stigli žičarom. Gore smo razgledali ostatke palače, kupališta, sinagoge. Osvježili smo se kupajući se u Mrtvom moru, koje se nalazi oko 400 m ispod razine mora. Pred večer smo posjetili najstariji grad na svijetu Jerihon koji je kršćanima bitan zbog brda Kvarantena gdje je Isus proboravio 40 dana i 40 noći, moleći i posteći gdje ga je ujedno iskušavao Sotona, čuvene Zakejeve smokve -„sikamora“ -na koju se popeo Zakej koji je bio malen rastom, a htio je vidjeti Isusa. U Jerihonu je Isus Bartimeju vratio vid.

Četvrti dan otišli smo na zapadni zid ili Zid plača, najsvetije mjesto na svijetu za Židove gdje smo ostavili pisma i molitve svih onih koji su to od nas tražili prije puta, s obzirom na to da se vjeruje da će se svaka želja ispuniti čovjeku ukoliko je ispiše na papirić i taj papirić umetne u Zid. S obzirom na to da je bila subota i „Šabat“, imali smo priliku vidjeti Židove kako predano mole. Nakon toga krenuli smo na Sionsku goru, mjesto gdje je Isus svojim učenicima oprao noge i gdje je ustanovljena euharistija i svećenički red. Tu smo posjetili Davidov grob, dvoranu Posljednje večeri, crkvu usnuća Marijina "crkva Aja Marija Sion"-koja je na ovom mjestu usnula vječnim snom i crkvu svetog Petra in Gallicantu gdje je Petar tri puta zatajio Krista. Posjetili smo tamnicu gdje je Isus bio od četvrtka navečer do petka ujutro kada je bio predan Ponciju Pilatu. Tu se časti mjesto Isusove muke. Posjetili smo Haifu, sredozemni lučki grad na padinama gore Karmel. Razledali smo prekrasne bahajske viseće vrtove nakon čega smo obišli crkvu Stellu Maris koja je podignuta nad špiljom proroka Ilije. Tamo smo imali svetu misu.

Petog dana smo se uputili u Isusov zavičaj - Galilejsko jezero i mjesta smještena oko Galilejskog jezera. Najprije smo posjetili crkvu Petrova Primata-Mensa Christi, tj. Kristova trpeza gdje se sjećamo događaja nakon uskrsnuća gdje je Isus obećao Petru da će on biti stijena na kojoj će sagraditi svoju Crkvu. U središnjem se dijelu nalazi stol na kojem su objedovali Isus i njegovi učenici. Nakon toga smo se uputili na Goru blaženstava-mjesto gdje je održana propovijed. Tamo smo obišli crkvu Blaženstva Beatitudes koja nosi osam blagoslova uklesanih u svih osam zidova i imali misu na otvorenom. Nakon mise otišli smo posjetiti Kafarnaum-grad u kojem je Isus živio kad je napustio Nazaret i gdje je učinio mnogobrojna čuda. Ovdje je Isus prvi put sreo svoje učenike Petra, Andriju, Ivana i Mateja, ribare iz Galilejskog, Genezaretskog jezera. Ovdje se nalaze ostaci ruševne sinagoge iz 4.st. Također smo posjetili dom svetog Petra, sagrađen u tradicionalnom stilu. Na ovom mjestu podignuta je nova crkva. Ručali smo na samom Galilejskom jezeru gdje smo kušali „Petrovu ribu“. Nakon toga smo otišli do Jardenita, mjesto na kojem rijeka Jordan istječe iz Galilejskog jezera. Ovdje je Ivan Krstitelj krstio Isusa. Tamo smo u vodi imali obnove krsnih obećanja. Nakon toga smo se provozali po Galilejskom jezeru brodom, što je poseban doživljaj jer je Isus njime plovio i hodao i jer je podosta svojih čuda Isus učinio na samom jezeru i na obroncima jezera.

Šestog dana posjetili smo Kanu Galilejsku gdje je Isus učinio svoje prvo čudo, vodu pretvorio u vino na svadbi na koju je bio pozvan zajedno sa svojom majkom i učenicima. Tamo smo obišli Crkvu svadbe gdje se u kripti crkve nalazi ukrasni vrč, koji simbolizira čudo s vinom i vodom. Nakon toga smo posjetili crkvu "Umnoženja kruha i riba" u Tabghi kada je Isus nahranio 5 tisuća ljudi s pet kruhova i dvije ribe. Stol na kojem se dogodilo čudo služi kao oltar manje crkve koja datira iz četvrtog stoljeća. Posjet crkvi koju je blagoslovio papa Ivan Pavao II, nastavili smo put do gore preobraženja Tabor, visoke 588 m koju je Isus odabrao da bi se preobrazio i nama objavio svoju slavu. Posjetili smo Crkvu preobraženja,u kojoj je hrastovina koju su slavonski grofovi darovali prije stotinjak godina za njezinu gradnju. Tamo smo upoznali fra Bernarda Barbarića. Nakon toga otišli smo do Nazareta do Bazilike Navještenja gdje je anđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti po Duhu Svetom. U donjem dijelu crkve nalazi se špilja (Grotto) najsvetija točka u crkvi. U Bazilici Navještenja imali smo ujedno i svetu misu i obnovu bračnih obećanja. Nakon toga smo posjetili crkvu svetog Josipa, sagrađenu nad špiljom koja je služila kao Josipova radionica i vidjeli ostatke kuće u kojoj je živjela Sveta Obitelj, odnosno Isus do svoje 30. godine života, prije nego što je počeo javno djelovati.

Sedmi dan iz hotela u Nazaretu prije odlaska kući posjetili smo crkvu sv.Petra u Tel Avivu i crkvu u Latrounu, trapistički samostan i crkvu, gdje smo imali svetu misu kojom smo zaključili naše sedmodnevno hodočašće. I Izraelske zračne luke Ben Gurion poletjeli smo u 18,30 sati a u zračnu luku Pleso sletjeli oko 21 sat.

Iako umorni od puta, bili smo puni dojmova, uspomena za cijeli život. Na svakog od nas ovo putovanje je ostavilo snažan dojam i bila nam je posebna čast hodati Isusovom domovinom, koračati kuda je on koračao i od kuda je uzašao na nebo.

(Sanja Kralj)

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi