Vijesti

Hodočašće djelatnika MUP-a u Svetu zemlju

Utorak, 11. 11. 2014.

Dana 4. studenoga 2014. godine oko 18,30 sati u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso okupilo se stotinjak hodočasnika spremnih za putovanje u „Svetu zemlju“ Izrael. Nakon temeljitih provjera od strane Izraelaca puni iščekivanja poletjeli smo za Izrael u 21.30 sati. Na Izraelsko tlo u grad Tel Aviv, zračnu luku Ben Gurion sletjeli smo nakon 3,5 sati leta, s razlikom u vremenu od +1 sat to je bilo u jutarnjim satima oko 01,30 sati. Autobusom smo se dovezli oko 2,30 sati u Jeruzalem u hotel  „Rimonim“. Nakon samo 4,5 sati spavanja probudili smo se ispunjeni „Duhom Svetim“ i spremni za našu „Izraelsku pustolovinu“.

Prvog dana hodočašća najprije smo posjetili Ein Karem-rodno mjesto Ivana Krstitelja. Obišli smo crkvu Marijinog pohođenja Elizabeti te crkvu Ivana Krstitelja, Nakon toga smo posjetili Crkvu Pastirskog Polja i špilju u crkvi Pastirskog polja, gdje se anđeo ukazao pastirima i oglasio Isusovo rođenje. To je bila uvertira za posjet Isusovog rodnog mjesta Betlehema. Posjetili smo crkvu Isusova rođenja koja je najstarija crkva na svijetu i koju vjernici pohode od 4.st. do danas te samu špilju Kristova rođenja. Svi smo s nestrpljivošću čekali u redu za dolazak do 14-ero krake zvijezde koja označava mjesto rođenja Isusa Krista, mjesta gdje je utjelovljena riječ Božja. Na prikladan način to je mjesto svatko dotaknuo, poljubio, poklonio mu se. Posjetili smo i špilju sv.Jeronima u kojoj smo imali i svetu misu tijekom koje smo velikim žarom pjevali Božićne pjesme budući je ovdje uvijek Božić jer se tu rodio Isus.

Sljedećeg dana uputili smo se na Maslinsku goru gdje je Isus proveo posljednje dane zemaljskog života. Posjetili smo Kupolu Uzašašća, samostan i crkvu „Oče naš“-“Pater Noster" gdje je Isus svojim učenicima predao molitvu „Oče naš“. Tu smo ujedno vidjeli i molitvu na hrvatskom jeziku, što nas je sve posebno oduševilo. Nadalje smo posjetili Kapelu Isusovih suza, Marijin grob, gdje je sahranjena Blažena Djevica Marija, tj. odakle je njezino tijelo uzneseno na nebo, Getsemansku špilju-mjesto gdje je Juda izdao Isusa. Nakon toga smo posjetili Getsemanski vrt kamo je Juda doveo svećenikove sluge kako bi uhitili Isusa. S vrha ove gore Isus je uzašao na nebo. Na samom ulazu u Getsemanski vrt stoji ploča na kojoj piše da su trojica Hrvata kupila vrt i darovali Franjevačkoj kustodiji Svete Zemlje. U Bazilici agonije, gdje je Isus proveo svoje posljednje trenutke u molitvi sa svojim apostolima prije nego što je uhićen od rimskih vojnika, imali smo svetu misu. Nakon toga smo otišli na Križni put „Via Dolorosa“ gdje smo prošli svih 14 postaja. Na samoj Golgoti gdje je Isus bio razapet obišli smo Crkvu svetog Groba koja čuva uspomenu na Kristovu muku, smrt i uskrsnuće, vidjeli samo mjesto gdje je bio Isusov križ na vrhu Golgote, Isusov grob gdje je Isusovo tijelo čekalo uskrsnuće. Grob je zapravo špilja nad kojom je podignuta kapela, pokriven je mramornom pločom, a zidovi iznad njega su ukrašeni slikama koje prikazuju uskrsnuće. Također smo vidjeli stijenu pomazanja koja je oltar koji označava mjesto gdje je Marija primila Isusovo tijelo nakon skidanja s križa. Tijelo je bilo položeno na kamen i pomazano mirisnim uljima. U crkvenom kompleksu nalazi se i kapela prvog čovjeka Adama, Kapela sv.Helene te Kapela pronalaska sv.Križa.

Treći dan smo započeli svetom misom u pustinji. Nakon toga smo otišli do uzvisine nad Mrtvim morem na kojoj je smještena Masada, čuvena Herodova utvrda na koju smo stigli žičarom. Gore smo razgledali ostatke palače, kupališta, sinagoge. Osvježili smo se kupajući se u Mrtvom moru, koje se nalazi oko 400 m ispod razine mora. Pred večer smo posjetili najstariji grad na svijetu Jerihon koji je kršćanima bitan zbog brda Kvarantena gdje je Isus proboravio 40 dana i 40 noći, moleći i posteći gdje ga je ujedno iskušavao Sotona, čuvene Zakejeve smokve -„sikamora“ -na koju se popeo Zakej koji je bio malen rastom, a htio je vidjeti Isusa. U Jerihonu je Isus Bartimeju vratio vid.

Četvrti dan otišli smo na zapadni zid ili Zid plača, najsvetije mjesto na svijetu za Židove gdje smo ostavili pisma i molitve svih onih koji su to od nas tražili prije puta, s obzirom na to da se vjeruje da će se svaka želja ispuniti čovjeku ukoliko je ispiše na papirić i taj papirić umetne u Zid. S obzirom na to da je bila subota i „Šabat“, imali smo priliku vidjeti Židove kako predano mole. Nakon toga krenuli smo na Sionsku goru, mjesto gdje je Isus svojim učenicima oprao noge i gdje je ustanovljena euharistija i svećenički red. Tu smo posjetili Davidov grob, dvoranu Posljednje večeri, crkvu usnuća Marijina "crkva Aja Marija Sion"-koja je na ovom mjestu usnula vječnim snom i crkvu svetog Petra in Gallicantu gdje je Petar tri puta zatajio Krista. Posjetili smo tamnicu gdje je Isus bio od četvrtka navečer do petka ujutro kada je bio predan Ponciju Pilatu. Tu se časti mjesto Isusove muke. Posjetili smo Haifu, sredozemni lučki grad na padinama gore Karmel. Razledali smo prekrasne bahajske viseće vrtove nakon čega smo obišli crkvu Stellu Maris koja je podignuta nad špiljom proroka Ilije. Tamo smo imali svetu misu.

Petog dana smo se uputili u Isusov zavičaj - Galilejsko jezero i mjesta smještena oko Galilejskog jezera. Najprije smo posjetili crkvu Petrova Primata-Mensa Christi, tj. Kristova trpeza gdje se sjećamo događaja nakon uskrsnuća gdje je Isus obećao Petru da će on biti stijena na kojoj će sagraditi svoju Crkvu. U središnjem se dijelu nalazi stol na kojem su objedovali Isus i njegovi učenici. Nakon toga smo se uputili na Goru blaženstava-mjesto gdje je održana propovijed. Tamo smo obišli crkvu Blaženstva Beatitudes koja nosi osam blagoslova uklesanih u svih osam zidova i imali misu na otvorenom. Nakon mise otišli smo posjetiti Kafarnaum-grad u kojem je Isus živio kad je napustio Nazaret i gdje je učinio mnogobrojna čuda. Ovdje je Isus prvi put sreo svoje učenike Petra, Andriju, Ivana i Mateja, ribare iz Galilejskog, Genezaretskog jezera. Ovdje se nalaze ostaci ruševne sinagoge iz 4.st. Također smo posjetili dom svetog Petra, sagrađen u tradicionalnom stilu. Na ovom mjestu podignuta je nova crkva. Ručali smo na samom Galilejskom jezeru gdje smo kušali „Petrovu ribu“. Nakon toga smo otišli do Jardenita, mjesto na kojem rijeka Jordan istječe iz Galilejskog jezera. Ovdje je Ivan Krstitelj krstio Isusa. Tamo smo u vodi imali obnove krsnih obećanja. Nakon toga smo se provozali po Galilejskom jezeru brodom, što je poseban doživljaj jer je Isus njime plovio i hodao i jer je podosta svojih čuda Isus učinio na samom jezeru i na obroncima jezera.

Šestog dana posjetili smo Kanu Galilejsku gdje je Isus učinio svoje prvo čudo, vodu pretvorio u vino na svadbi na koju je bio pozvan zajedno sa svojom majkom i učenicima. Tamo smo obišli Crkvu svadbe gdje se u kripti crkve nalazi ukrasni vrč, koji simbolizira čudo s vinom i vodom. Nakon toga smo posjetili crkvu "Umnoženja kruha i riba" u Tabghi kada je Isus nahranio 5 tisuća ljudi s pet kruhova i dvije ribe. Stol na kojem se dogodilo čudo služi kao oltar manje crkve koja datira iz četvrtog stoljeća. Posjet crkvi koju je blagoslovio papa Ivan Pavao II, nastavili smo put do gore preobraženja Tabor, visoke 588 m koju je Isus odabrao da bi se preobrazio i nama objavio svoju slavu. Posjetili smo Crkvu preobraženja,u kojoj je hrastovina koju su slavonski grofovi darovali prije stotinjak godina za njezinu gradnju. Tamo smo upoznali fra Bernarda Barbarića. Nakon toga otišli smo do Nazareta do Bazilike Navještenja gdje je anđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti po Duhu Svetom. U donjem dijelu crkve nalazi se špilja (Grotto) najsvetija točka u crkvi. U Bazilici Navještenja imali smo ujedno i svetu misu i obnovu bračnih obećanja. Nakon toga smo posjetili crkvu svetog Josipa, sagrađenu nad špiljom koja je služila kao Josipova radionica i vidjeli ostatke kuće u kojoj je živjela Sveta Obitelj, odnosno Isus do svoje 30. godine života, prije nego što je počeo javno djelovati.

Sedmi dan iz hotela u Nazaretu prije odlaska kući posjetili smo crkvu sv.Petra u Tel Avivu i crkvu u Latrounu, trapistički samostan i crkvu, gdje smo imali svetu misu kojom smo zaključili naše sedmodnevno hodočašće. I Izraelske zračne luke Ben Gurion poletjeli smo u 18,30 sati a u zračnu luku Pleso sletjeli oko 21 sat.

Iako umorni od puta, bili smo puni dojmova, uspomena za cijeli život. Na svakog od nas ovo putovanje je ostavilo snažan dojam i bila nam je posebna čast hodati Isusovom domovinom, koračati kuda je on koračao i od kuda je uzašao na nebo.

(Sanja Kralj)

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Arhiva vijesti

Linkovi