Vijesti

Hodočašće pripadnika 1. HRVCON-a na Brdo križeva u Litvi

Ponedjeljak, 26. 03. 2018.

Na Cvjetnicu, u nedjelju, 25. ožujka 2018., hrvatski vojnici - pripadnici 1. HRVCON-a u Litvi hodočastili su na poznato hodočasničko Brdo križeva u Litvi.

Pamtim proslave Cvjetnice od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ali proslava Cvjetnice 2018. na Brdu križeva u Litvi zasigurno će mi ostati u sjećanju kao jedna od najsvečanijih, najljepših i najveličanstvenijih proslava Cvjetnice.

 

Po samom dolasku u Litvu, planirano je hodočašćenje na Brdo križeva na kojem je postavljeno preko 400.000 križeva. Za naše hodočašće naručili smo križ iz Hrvatske. Htjeli smo imati naš prepoznatljiv hrvatski križ. Odlučili smo se za drveni križ, visok 2 m, na kojem će biti izrezbaren hrvatski pleter i grb Republike Hrvatske. Izrada križa povjerena je Mariji i Branku Rizvić iz Orubice.

 

Križ je istinsko umjetničko djelo. Svi koji su ga vidjeli, hrvatski vojnici i vojnici drugih vojska, rekli su da je jako lijep. Zanatski je vrlo precizno i lijepo izrađen. Hrvatski pleter predstavlja 14-stoljetnu povijest hrvatskog naroda vezanu za zapadnu kršćansku civilizaciju, a hrvatski grb pribijen na drveni križ simbol je hrvatske mučeničke povijesti. Od stoljeća sedmog do danas križ je vjerni pratitelj hrvatskog naroda. Križ, međutim, nije posljednja riječ, on upućuje na Uskrsnuće. 1990. godine Hrvatska je uskrsnula.

 

Pripremajući se za hodočašće na Cvjetnicu, spremili smo jeline grančice. U Litvi ne rastu ni palme ni masline, već je zemlja bogata jelom, smrčom, borom i drugim vazdazelenim drvećem.

 

U jutarnjim satima tri autobusa sa 150 hodočasnika krenula su iz Rukle, iz vojarne gdje smo bili smješteni prema Brdu križeva. Dva sata vozili smo se prostranom i ravničarskom Litvom. Vrijeme je bilo suho, prohladno i oblačno, a umjereni vjetar pojačavao je hladnoću. Bili smo spremni i za puno hladnije vrijeme. Ta u Litvi smo proveli cijelu zimu. Primijetili smo da još nema nikakvih vijesnika proljeća u zemlji litvanskoj.

 

Dva kilometra prije Brda križeva napustili smo autobuse i formirali hodočasničku povorku. Hrvatski vojnik na čelu hodočasničke povorke ponosno je nosio hrvatski križ. Iza križa vijorile su se dvije zastave: hrvatska zastava u rukama hrvatskog vojnika i legendarna, slavna zastava 1. gardijske brigade „Tigrovi“ koju nosi mladi „Tigar“, kojemu je ova zastava svetinja i koji je nosi kao sveti znamen današnjim i budućim pripadnicima bojne „Tigrovi“. Iza, u vojničko-hodočasničkom hodu, odvažno su hodočastila 150 hodočasnika.

 

Molitvenom hodu na Brdo križeva pridružilo nam se izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, u službenom posjetu Litvi, otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Litvik, gosp. Krešimir Kedmenac, te nekolicina pripadnika litvanske i njemačke vojske.

 

Pogled na tek vojnički formiranu povorku bio je toliko dojmljiv i zadivljujući da su potekle i suze radosnice. Veliki broj kršnih hrvatskih vojnika započeo je hod prema Brdu križeva uz molitvu Gospine krunice. Mole pobožni hrvatski vojnici predvođeni vojnim kapelanom, vlč. Slavkom Rajičem i zapovjednikom 1. HRVCON-a, stn. Markom Krpanom.

 

Dok smo ponosno koračali i glasno molili žalosna otajstva Gospine krunice, drugi hodočanici i slučajni prolaznici zaustavljali su se, snimali, fotografirali i širokog osmijeha pozdravljali molitvenu povorku hrvatskih vojnika. Pitao sam se: zašto su strani hodočasnici bili toliko znatiželjni i ozareni radošću kad su nas vidjeli? Možda su nas prepoznali kao pobjedničku hrvatsku vojsku s krunicom oko vrata? Možda rijetko mogu vidjeti tako veliku vojničku molitvenu povorku? Možda im je lijepa hrvatska vojnička odora?

 

Bio je to zasigurno dan kada smo bili ponosni što smo pripadnici hrvatske pobjedničke vojske koja je s krunicom oko vrata izvojevala pobjedu u Domovinskom ratu. Naša hodočasnička prisutnost posvjedočila je i njima i nama da hodimo pravim, istinskim putem. Iako je križ bio na leđima, znali smo da po križu i s križem isčekujemo uskrsno jutro – Uskrs.

 

U molitvenoj povorci gledali smo Brdo križeva s naše desne strane i nastavili hod prema crkvi u kojoj ćemo slaviti Svetu misu. Crkvi smo pristupili pjevajući pjesmu „Hosana Davidovu Sinu“. Zaustavili smo se pred crkvom da blagoslovimo jeline grančice. Svaki hrvatski vojnik u ruci u ruci je držao jelinu grančicu. Nakon blagoslova grančica, pjevajući pjesmu „Židovska su djeca“, svečano smo ušli u samostansku crkvu otaca franjevaca, koji su ujedno i čuvari svetišta Brdo križeva, te smo započeli misno slavlje. Naglasimo odlično i lijepo čitanje Muke po Marku. Oko oltara i svećenika, devetero hrvatskih vojnika sudjelovalo je u čitanju Muke po Marku. Dirljiv i dojmljiv prizor.

 

Po završetku Mise u hodočasničko-vojničkoj povorci s križem i zastavama na čelu krenuli smo prema Brdu križeva, na mjesto gdje ćemo postaviti hrvatski križ. Molitva i pjesma. Dolazimo na mjesto na kojem su naši mehaničari osmislili, uradili i uzemljili postolje za križ. Postavili smo križ na istaknuto mjesto, u prvi red, blizu križa kojeg je darovao papa Sv. Ivan Pavao II, koji je 7. rujna 1993. godine hodočastio na Brdo križa i slavio svetu Misu na otvorenom pred 100.000 hodočasnika.

 

Blagoslovio sam hrvatski križ. Pozvao sam hodočasnike-hrvatske vojnike da svatko od nas, kroz osobni čin naklonom, dodirom ili poljupcem uz spontanu kratku molitvu, oda počast blagoslovljenom križu. Svi smo pristupili i častili drvo križa.

 

Nakon blagoslova hrvatskog križa uslijedili su trenuci za pamćenje. Bilo je potrebno ovjekovječiti nazočnost na ovom povijesnom događaju tj. fotografirati se uz hrvatski križ i tako se podsjetiti na dane kada je hrvatski vojnik, daleko od svog doma na  istočnim granicama država NATO-a i Europske unije, osnaživao mir i stabilnost.

 

Hrvatski križ, simbol hrvatske mučeničke povijesti, postavljen je između tisuće litvanskih križeva koji simboliziraju litvansku mučeničku povijest.

 

Povijest Brda križeva kao svetoga mjesta započinje u 19. stoljeću. Litva je nakon treće podjele Poljsko-Litvanske Unije 1795. godine pripala carskoj Rusiji. Rusi su započeli grubu rusifikaciju Litve. Poljaci i Litvanci dižu ustanak protiv carske Rusije 1831. i 1863. godine. Rusija u krvi guši ustanke. Pritom su mnogi Litvanci poginuli. Mrtva tijela nisu pronađena. Ožalošćeni narod spontano je izabrao ovo Brdo za postavljanje križeva kao spomen na svoje predrage poginule sinove i kćeri. Nažalost, tada započinje progon onih koji postavljaju križeve i uništavanje postavljenih križeva. Tek 1918. godine, kada je Litva postala samostalna država, počinje vrijeme slobodnog žalovanja za poginulim sinovima i kćerima. Iz dana u dan povećavao se broj križeva.

 

Novo žalosno doba, kako za Litvu tako i za Brdo križeva, započinje sovjetskom okupacijom Litve 1940. godine i traje do 1990., kada Litva ponovno postaje slobodna i suverena država. Na Brdu križeva Sovjetski savez provodio je buldožersku ateizaciju. Ali litvanski katolički vjernik nastavljao je postavljati križeve i molio se na tom svetom mjestu za svoje pokojne.

 

Zahvaljujući tolikim žrtvama ovo je mjesto postalo simbol litvanskog identiteta i nacionalno hodočasničko mjesto na kojem litvanski čovjek otkriva svoj identitet. Brdo križeva osobna je iskaznica litvanskog naroda.

 

S poštovanjem i ljubavlju pristupili smo Brdu križeva. Tisućama križeva pridružili smo i naš hrvatski križ. Hodočasteći na Brdo križeva spoznali smo koliko smo bliski litvanskom mučeničkom narodu. Ojačani istinom križa, napustili smo hodočasničko mjesto ispunjeni novom duhovnom snagom. Bili smo ojačani novim impulsom vjere u nepobjedivoga Isusa Krista. Danas su Litva i Hrvatska samostalne i suverene države, uskrsnule države.

 

vojni kapelan vlč. Slavko Rajič

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi