Vijesti

Hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes

Utorak, 24. 05. 2016.

Hrvatski vojnici, policajci, branitelji, pripadnici pravosudne policije, pripadnici službe gorskog spašavanja i pripadnici vatrogasne službe hodočastili su od 17. do 24. svibnja u svetište Gospe Lurdske u Francuskoj, u sklopu Međunarodnog vojnog hodočašća, koje je održano pod geslom „Njegova vrata su uvijek otvorena“. Ovo hodočašće se održava već punih 58 godina.

Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj na čelu s msgr. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem. U organizaciji i samome hodočašću sudjelovali su: generalni vikar o. Jakov Mamić, koordinator duhovno-pastoralnih programa hodočašća don Marko Medo, svećenici vojnih i policijskih kapelanija Vojnog ordinarijata u RH, djelatnici iz Vojnog ordinarijata sa Samostalnim odjelom na čelu s bojnikom Petrom Klarićem. I ove godine u organizaciji hodočašća dala je dragocjen doprinos služavka Malog Isusa sestra Marijana Kustura.

Zapovjednik 24. vojno-redarstvenog hodočašća bio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović (MORH). Zamjenici zapovjednika na hodočašću bili su zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Miroslav Kovač (MORH) te glavni policijski savjetnik Ivica Franić (MUP).

Prvo vojno hodočašće ove vrste organizirano je nakon Drugog svjetskog rata. Bilo je to 1958. godine. Nekoliko vojnih kapelana iz Francuske i Njemačke, dotada razdijeljenih i zaraćenih strana, u poniznosti vjere skupilo je vojnike i s njima su hodočastili u Lourdes. Sve je bilo u znaku pomirbe i mira među zaraćenim narodima. Mnoštvo vojnika na prvome hodočašću, sa svježim sjećanjem i bolnim uspomenama iz rata dobro je prihvatilo inicijativu svojih svećenika. Na samome startu hodočašće je bilo međunarodnog karaktera. Vojnici iz cijelog svijeta, u narednim godinama, zajedno sa svojim svećenicima, okupljali su se u sve većem broju, uz pjesmu i molitvu za mir. Međusobno su se upoznavali, zbližavali te uz znak prijateljstva i bratimljenja razmjenjivali su oznake i odore. Od 1993. godine u ovo međunarodno hodočašće se uključila i Republika Hrvatska te su ove godine vojno-redarstveni hodočasnici iz Hrvatske došli u Lourdes po 24. put.

Ovogodišnje hodočašće započelo je 17. svibnja, okupljanjem hodočasnika iz cijele Hrvatske u zagrebačkoj crkvi Uzvišenje sv. Križa u Sigetu. Svetu misu predvodio je biskup vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan. Hodočasnike su pozdravili: ministar hrvatskih branitelja gosp. Tomo Medved koji je ranije i osobno bio sudionikom hodočašća i komodor Predrag Stipanović, zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća. On je pozvao sve hodočasnike da s ponosom predstavljaju hrvatski narod, Republiku Hrvatsku, Oružane snage i policiju i ustanove iz kojih dolaze. Nakon sv. mise i blagoslova hodočasnika, uslijedilo je dvodnevno putovanje s 15 autobusa i gotovo 700 hodočasnika preko Slovenije, Italije i Francuske, dugo oko 1.900 kilometara. Vojni i policijski kapelani razdijeljeni po autobusima animirali su i duhovno asistirali sve putnike. Tijekom putovanja, hodočasnicima iz Hrvatske pridružilo se i izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine s hrvatskim kontingentom Oružanih snaga BiH.

Na putu prema Lourdesu hodočasnici su 18. svibnja posjetili grad Avignon. Svetu misu u mjesnoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Željko Čuturić, a prigodnu homiliju održao je vojni kapelan iz BiH don Ivan Turudić. Nakon kratkog obilaska starog grada Avignona te Papinske palače iz 14. stoljeća, hodočasnici su nastavili putovanje te su posjetili najveću srednjovjekovnu utvrdu u Europi Carcassonne, koja je dugo vremena bila od iznimnog strateškog značaja za Francusku. U predvečerje istoga dana stigli su u Lourdes. Tamo su bili smješteni u hotelima i vojnom kampu. Hodočasnike je u Lourdesu dočekao hrvatski vojni izaslanik u Francuskoj brigadir Ivo Martinić.

Slijedećeg dana, 19. svibnja, ujutro, koji se naziva i „Hrvatski dan“ u Lourdesu, hrvatski hodočasnici odjeveni u svečane odore, u postroju, praćeni koračnicama orkestra Oružanih snaga RH krenuli su Gospino svetište. Misno slavlje u Spilji ukazanja za sve hrvatske i bosansko-hercegovačke hodočasnike predvodio je i propovijedao vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. S njime su koncelebrirali vojni ordinarij iz BiH msgr. Tomo Vukšić, generalni vikari obaju ordinarijata o. Jakov Mamić, karmelićanin, i msgr. Željko Čuturić, svi vojni i policijski kapelani, pratitelji hodočašća, i ostali svećenici koji su se pridružili hodočašću.

Uz mnoge molitvene nakane koje su hodočasnici donijeli Gospi, msgr. Bogdan je posebice pozvao prisutne na molitvu za dušu brigadira Stipu Nižića koji je te iste noći preminuo u Splitu. Uslijedilo je potom tradicionalno fotografiranje za službenu fotografiju 24. vojnog i policijskog hodočašća. Svi hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na lourdskoj kalvariji. Predmolili su naizmjence msgr. Bogdan i msgr. Vukšić. Na postajama križnoga puta uz biskupe, predmolili su također vojnici, policajci, branitelji i kapelani. Hodočasnici su sa sobom nosili i veliku zavjetnu svijeću. Pjevanje je i na ovoj pobožnosti animirala klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“. Na završetku pobožnosti križnog puta, prigodni nagovor održao je vojni kapelan iz Karlovca don Vladislav Mandura. Potom je u Gospinom svetištu, nedaleko od Spilje ukazanja, uz molitvu prisutnih zapovjednik hodočašća komodor Predrag Stipanović upalio zavjetnu svijeću za sve poginule i pokojne pripadnike Oružanih snaga, Hrvatske policije i branitelja. Msgr. Tomo Vukšić je upalio zavjetnu svijeću koju su donijeli sa sobom hodočasnici iz Bosne i Hercegovine.

U popodnevnim satima hodočasnici su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju u crkvi Sv. Bernardice. Nakon duhovne priprave i ispita savjesti, koju je predvodio vojni kapelan iz BiH vlč. Marijan Stojanović, hodočasnici su pristupili osobnoj sv. ispovijedi.

Izmireni s Bogom, slijedeće jutro, nakon uvodne molitve i kratkog nagovora msgr. Bogdana, u svečanom postroju uputili su se kroz Sveta vrata lourdskog svetišta koja su ovdje otvorena u prigodi Svete godine milosrđa što ju je proglasio sveti otac Franjo. Uslijedila je potom sveta misa u bazilici Svete krunice koju je predvodio vojni ordinarij u BiH msgr. Tomo Vukšić. Na sv. misi je sudjelovao i hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine prof. Dragan Čović i ministrica obrane BiH gđa Marina Pendeš. Visoki politički djelatnici iz BiH sudjelovali su kasnije, vrlo diskretno, i na ostalim glavnim molitvenim događajima ovog međunarodnog hodočašća.

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ sa zapovjednikom hodočašća i vojnim kapelanom o. Zoranom Vujičićem održali su molitvu za nastradalog kolegu na vojnom poligonu Cerovac kraj Karlovca. Hodočasnici su potom imali vrijeme za kupanje u čudotvornoj lourdskoj vodi.

Program hrvatskoga hodočašća kroz naredne dane odvijao se u sklopu programa međunarodnog vojnog hodočašća. Toga dana pridružili su se hodočašću: gosp. Tomislav Ivić, zamjenik ministra obrane Republike Hrvatske, general-pukovnik Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, pomoćnica ministra branitelja gđa Nevenka Benić i prof. Ivo Goldstein, hrvatski veleposlanik u Francuskoj.

Međunarodno vojno hodočašće okupilo je i ove godine vojnike, policajce, veterane, itd. iz četrdesetak zemalja. Otvoreno je najprije u vojnom kampu iz kojega su se vojnici u stroju i s pjesmom ponosno uputili u svetište, predvođeni stjegovima svojih zemalja i praćeni svečanim koračnicama svojih vojnih orkestara. Sve to pridonosilo je svečarskom ozračju i hodočasničkom raspoloženju u Lourdesu. Vojnici i policajci ponosno su prodefilirali bazilikom Sv. Pija X. Svečano postrojeni poslušali su poruku pape Franje, a vojni ordinarij iz Francuske msgr. Luc Ravel proglasio je hodočašće otvorenim. Hrvatsku delegaciju na otvaranju, praćenu državnim stijegom, predstavljali su vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zamjenik ministra obrane gosp. Tomislav Ivić i pomoćnica ministra branitelja gđa Nevenka Benić. U večernjim satima hodočasnici su sudjelovali na međunarodnom euharistijskom klanjanju i blagoslovu bolesnika u bazilici Sv. Pio X.

U subotu 21. svibnja hrvatska delegacija je organizirala svetu misu za hrvatske i ostale delegacije slavenskog govornog područja u bazilici Sv. Pija X. Misu je predvodio i propovijedao vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Mirko Šundov s vojnim ordinarijem msgr. Jurom Bogdanom potom se susreo s hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji su se i ove godine pridružili hodočašću. Potom je zajedno s vojnim ordinarijem posjetio vojni kamp gdje mu je prijavak predao zapovjednik kampa pukovnik Branimir Hamer.

Istoga dana vojni orkestri pristigli u Lourdes na hodočašće svirali su po gradskim trgovima. Svojim programom pridružio se ovoj kulturnoj manifestaciji Orkestar Oružanih snaga RH. Hrvatski ratni vojni invalidi sudjelovali su na sportskim igrama vojnih invalida. Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, načelnik GS OS RH general-pukovnik Mirko Šundov, hrvatski veleposlanik u Francuskoj dr. Ivo Goldstein, zapovjednik hodočašća komodor Predrag Stipanović te vojni izaslanik u hrvatskome veleposlanstvu u Parizu brigadir Ivo Martinić, u poslijepodnevnim satima, sudjelovali su na gradskome trgu Peyramale na odavanju počasti svim poginulim vojnicima a potom i na međunarodnoj konferenciji posvećenoj miru koju je organizirao msgr. Luc Ravel, francuski vojni ordinarij. Glavna tema konferencije bila je složena problematika u bliskoistočnim zemljama, progoni kršćana u tim zemljama te velike migracije stanovništva prema Zapadnoj Europi.

Vrhunac hodočašća u ovome danu bila je Marijanska procesija s Gospinim kipom i svijećama, u večernjim satima, uzduž rijeke Gave, ulicama Lourdesa do trga ispred lourdske bazilike Kraljice sv. Krunice. U procesiji je sudjelovalo preko 35 tisuća hodočasnika većinom u vlastitim odorama. Procesiju je započeo vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan a zaključio završnim blagoslovom msgr. Luc Ravel, fancuski vojni ordinarij. Kroz svo vrijeme ove duge procesije, Gospin kip su nosili hrvatski gardisti u svečanim odorama. Ove godine organizacija procesije povjerena je hrvatskoj delegaciji, koja je već 18 godina jedna od 16 zemalja članica organizatora Međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes. U provedbi su sudjelovale i delegacije Slovačke, Španjolske i Portugala te molitvom, pjesmom, počasnim postrojima, nošenjem zavjetnog križa i kipa Gospe Lourdske, pridonijele vrlo svečanom duhovnom ozračju ove lourdske pobožnosti.

U nedjelju 22. svibnja svi hodočasnici su sudjelovali na međunarodnoj svetoj misi u bazilici Sv. Pio X. koju je predvodio francuski vojni ordinarij msgr. Luc Ravel, a koja je ujedno bila i vrhunac hodočašća. U koncelebraciji je sudjelovalo dvadesetak vojnih ordinarija iz raznih zemalja, više od 350 svećenika te veliko mnoštvo vojnika, policajaca i drugih hodočasnika. Velika „podzemna“ bazilika je bila ispunjena.

U popodnevnim satima prigodnim programom u istoj bazilici Međunarodno vojno hodočašće je zaključeno. Još su jednom svečani vojni postroji sa stjegovima prodefilirali kroz baziliku, vojni orkestri odsvirali svoje najpoznatije koračnice, Gospi Lurdskoj darovane su bijele ruže, a vojnici pozvani da se i slijedeće godine, radi zajedničke molitve i izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu. Na kraju je najavljeno da će se u 2017. godini Međunarodno vojno-redarstveno hodočašće održati od 19. do 22. svibnja.

Po završetku hodočašća vojni ordinarij iz Hrvatske organizirao je domjenak za zemlje organizatore hodočašća te za domaćine iz Francuske, predvođene vojnim ordinarijem msgr. Lucom Ravelom. Prisutnima na domjenku obratili su se zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP g. Ivica Franić, zapovjednik 24. hodočašća komodor Predrag Stipanović, vojni ordinarij u Francuskoj msgr. Luc Ravel te hrvatski vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Hodočasnici su se još jednom u večernjim satima diskretno uputili na osobnu molitvu u Gospinoj spilji.

U jutarnjim satima 23. svibnja, hrvatski hodočasnici su napustili Lourdes i uputili se prema Nici gdje su navečer u 19 sati slavili svetu misu u crkvi Marije Pomoćnice s domaćinom, ravnateljem Hrvatske katoličke misije, vlč. Stjepanom Čukmanom. Propovijedao je vojni kapelan iz Petrinje don Antonio Mikulić. Hodočasnici su potom razgledali središte Nice te su krenuli prema posljednjoj postaji hodočašća u Padovu.

U jutarnjim satima 24. svibnja, u Padovi su slavili sv. misu u kapucinskoj crkvi gdje se nalazi grob (relikvijar s neraspadnutim tijelom) sv. Leopolda Bogdana Mandića. Svetu misu predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Željko Čuturić, a propovijedao vojni kapelan iz Požege vlč. Željko Volarić. Nakon molitve na grobu sv. Leopolda hodočasnici su posjetili baziliku sv. Antuna Padovanskog. Hodočašće se primaklo svome završetku. Pozdravili su se s delegacijom iz BiH te se uputili prema Zagrebu gdje su na mjestu početka vojnog i policijskog hodočašća u crkvi Uzvišenja sv. Križa na Sigetu u 17.30 sati s vojnim ordinarijem msgr. Jurom Bogdanom zahvalili Bogu i Gospi na sretnom putu i primljenim milostima. U svojim završnim obraćanjima zahvalu hodočasnicima na dostojanstvenom predstavljanju naših Oružanih snaga i policije te Republike Hrvatske u cjelini uputili su zamjenik zapovjednika g. Ivica Franić i zapovjednik komodor Predrag Stipanović. Potom su hodočasnici krenuli svojim domovima i obiteljima.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi