Vijesti

Hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes

Utorak, 24. 05. 2016.

Hrvatski vojnici, policajci, branitelji, pripadnici pravosudne policije, pripadnici službe gorskog spašavanja i pripadnici vatrogasne službe hodočastili su od 17. do 24. svibnja u svetište Gospe Lurdske u Francuskoj, u sklopu Međunarodnog vojnog hodočašća, koje je održano pod geslom „Njegova vrata su uvijek otvorena“. Ovo hodočašće se održava već punih 58 godina.

Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj na čelu s msgr. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem. U organizaciji i samome hodočašću sudjelovali su: generalni vikar o. Jakov Mamić, koordinator duhovno-pastoralnih programa hodočašća don Marko Medo, svećenici vojnih i policijskih kapelanija Vojnog ordinarijata u RH, djelatnici iz Vojnog ordinarijata sa Samostalnim odjelom na čelu s bojnikom Petrom Klarićem. I ove godine u organizaciji hodočašća dala je dragocjen doprinos služavka Malog Isusa sestra Marijana Kustura.

Zapovjednik 24. vojno-redarstvenog hodočašća bio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović (MORH). Zamjenici zapovjednika na hodočašću bili su zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Miroslav Kovač (MORH) te glavni policijski savjetnik Ivica Franić (MUP).

Prvo vojno hodočašće ove vrste organizirano je nakon Drugog svjetskog rata. Bilo je to 1958. godine. Nekoliko vojnih kapelana iz Francuske i Njemačke, dotada razdijeljenih i zaraćenih strana, u poniznosti vjere skupilo je vojnike i s njima su hodočastili u Lourdes. Sve je bilo u znaku pomirbe i mira među zaraćenim narodima. Mnoštvo vojnika na prvome hodočašću, sa svježim sjećanjem i bolnim uspomenama iz rata dobro je prihvatilo inicijativu svojih svećenika. Na samome startu hodočašće je bilo međunarodnog karaktera. Vojnici iz cijelog svijeta, u narednim godinama, zajedno sa svojim svećenicima, okupljali su se u sve većem broju, uz pjesmu i molitvu za mir. Međusobno su se upoznavali, zbližavali te uz znak prijateljstva i bratimljenja razmjenjivali su oznake i odore. Od 1993. godine u ovo međunarodno hodočašće se uključila i Republika Hrvatska te su ove godine vojno-redarstveni hodočasnici iz Hrvatske došli u Lourdes po 24. put.

Ovogodišnje hodočašće započelo je 17. svibnja, okupljanjem hodočasnika iz cijele Hrvatske u zagrebačkoj crkvi Uzvišenje sv. Križa u Sigetu. Svetu misu predvodio je biskup vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan. Hodočasnike su pozdravili: ministar hrvatskih branitelja gosp. Tomo Medved koji je ranije i osobno bio sudionikom hodočašća i komodor Predrag Stipanović, zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća. On je pozvao sve hodočasnike da s ponosom predstavljaju hrvatski narod, Republiku Hrvatsku, Oružane snage i policiju i ustanove iz kojih dolaze. Nakon sv. mise i blagoslova hodočasnika, uslijedilo je dvodnevno putovanje s 15 autobusa i gotovo 700 hodočasnika preko Slovenije, Italije i Francuske, dugo oko 1.900 kilometara. Vojni i policijski kapelani razdijeljeni po autobusima animirali su i duhovno asistirali sve putnike. Tijekom putovanja, hodočasnicima iz Hrvatske pridružilo se i izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine s hrvatskim kontingentom Oružanih snaga BiH.

Na putu prema Lourdesu hodočasnici su 18. svibnja posjetili grad Avignon. Svetu misu u mjesnoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Željko Čuturić, a prigodnu homiliju održao je vojni kapelan iz BiH don Ivan Turudić. Nakon kratkog obilaska starog grada Avignona te Papinske palače iz 14. stoljeća, hodočasnici su nastavili putovanje te su posjetili najveću srednjovjekovnu utvrdu u Europi Carcassonne, koja je dugo vremena bila od iznimnog strateškog značaja za Francusku. U predvečerje istoga dana stigli su u Lourdes. Tamo su bili smješteni u hotelima i vojnom kampu. Hodočasnike je u Lourdesu dočekao hrvatski vojni izaslanik u Francuskoj brigadir Ivo Martinić.

Slijedećeg dana, 19. svibnja, ujutro, koji se naziva i „Hrvatski dan“ u Lourdesu, hrvatski hodočasnici odjeveni u svečane odore, u postroju, praćeni koračnicama orkestra Oružanih snaga RH krenuli su Gospino svetište. Misno slavlje u Spilji ukazanja za sve hrvatske i bosansko-hercegovačke hodočasnike predvodio je i propovijedao vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. S njime su koncelebrirali vojni ordinarij iz BiH msgr. Tomo Vukšić, generalni vikari obaju ordinarijata o. Jakov Mamić, karmelićanin, i msgr. Željko Čuturić, svi vojni i policijski kapelani, pratitelji hodočašća, i ostali svećenici koji su se pridružili hodočašću.

Uz mnoge molitvene nakane koje su hodočasnici donijeli Gospi, msgr. Bogdan je posebice pozvao prisutne na molitvu za dušu brigadira Stipu Nižića koji je te iste noći preminuo u Splitu. Uslijedilo je potom tradicionalno fotografiranje za službenu fotografiju 24. vojnog i policijskog hodočašća. Svi hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na lourdskoj kalvariji. Predmolili su naizmjence msgr. Bogdan i msgr. Vukšić. Na postajama križnoga puta uz biskupe, predmolili su također vojnici, policajci, branitelji i kapelani. Hodočasnici su sa sobom nosili i veliku zavjetnu svijeću. Pjevanje je i na ovoj pobožnosti animirala klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“. Na završetku pobožnosti križnog puta, prigodni nagovor održao je vojni kapelan iz Karlovca don Vladislav Mandura. Potom je u Gospinom svetištu, nedaleko od Spilje ukazanja, uz molitvu prisutnih zapovjednik hodočašća komodor Predrag Stipanović upalio zavjetnu svijeću za sve poginule i pokojne pripadnike Oružanih snaga, Hrvatske policije i branitelja. Msgr. Tomo Vukšić je upalio zavjetnu svijeću koju su donijeli sa sobom hodočasnici iz Bosne i Hercegovine.

U popodnevnim satima hodočasnici su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju u crkvi Sv. Bernardice. Nakon duhovne priprave i ispita savjesti, koju je predvodio vojni kapelan iz BiH vlč. Marijan Stojanović, hodočasnici su pristupili osobnoj sv. ispovijedi.

Izmireni s Bogom, slijedeće jutro, nakon uvodne molitve i kratkog nagovora msgr. Bogdana, u svečanom postroju uputili su se kroz Sveta vrata lourdskog svetišta koja su ovdje otvorena u prigodi Svete godine milosrđa što ju je proglasio sveti otac Franjo. Uslijedila je potom sveta misa u bazilici Svete krunice koju je predvodio vojni ordinarij u BiH msgr. Tomo Vukšić. Na sv. misi je sudjelovao i hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine prof. Dragan Čović i ministrica obrane BiH gđa Marina Pendeš. Visoki politički djelatnici iz BiH sudjelovali su kasnije, vrlo diskretno, i na ostalim glavnim molitvenim događajima ovog međunarodnog hodočašća.

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ sa zapovjednikom hodočašća i vojnim kapelanom o. Zoranom Vujičićem održali su molitvu za nastradalog kolegu na vojnom poligonu Cerovac kraj Karlovca. Hodočasnici su potom imali vrijeme za kupanje u čudotvornoj lourdskoj vodi.

Program hrvatskoga hodočašća kroz naredne dane odvijao se u sklopu programa međunarodnog vojnog hodočašća. Toga dana pridružili su se hodočašću: gosp. Tomislav Ivić, zamjenik ministra obrane Republike Hrvatske, general-pukovnik Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, pomoćnica ministra branitelja gđa Nevenka Benić i prof. Ivo Goldstein, hrvatski veleposlanik u Francuskoj.

Međunarodno vojno hodočašće okupilo je i ove godine vojnike, policajce, veterane, itd. iz četrdesetak zemalja. Otvoreno je najprije u vojnom kampu iz kojega su se vojnici u stroju i s pjesmom ponosno uputili u svetište, predvođeni stjegovima svojih zemalja i praćeni svečanim koračnicama svojih vojnih orkestara. Sve to pridonosilo je svečarskom ozračju i hodočasničkom raspoloženju u Lourdesu. Vojnici i policajci ponosno su prodefilirali bazilikom Sv. Pija X. Svečano postrojeni poslušali su poruku pape Franje, a vojni ordinarij iz Francuske msgr. Luc Ravel proglasio je hodočašće otvorenim. Hrvatsku delegaciju na otvaranju, praćenu državnim stijegom, predstavljali su vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zamjenik ministra obrane gosp. Tomislav Ivić i pomoćnica ministra branitelja gđa Nevenka Benić. U večernjim satima hodočasnici su sudjelovali na međunarodnom euharistijskom klanjanju i blagoslovu bolesnika u bazilici Sv. Pio X.

U subotu 21. svibnja hrvatska delegacija je organizirala svetu misu za hrvatske i ostale delegacije slavenskog govornog područja u bazilici Sv. Pija X. Misu je predvodio i propovijedao vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Mirko Šundov s vojnim ordinarijem msgr. Jurom Bogdanom potom se susreo s hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji su se i ove godine pridružili hodočašću. Potom je zajedno s vojnim ordinarijem posjetio vojni kamp gdje mu je prijavak predao zapovjednik kampa pukovnik Branimir Hamer.

Istoga dana vojni orkestri pristigli u Lourdes na hodočašće svirali su po gradskim trgovima. Svojim programom pridružio se ovoj kulturnoj manifestaciji Orkestar Oružanih snaga RH. Hrvatski ratni vojni invalidi sudjelovali su na sportskim igrama vojnih invalida. Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, načelnik GS OS RH general-pukovnik Mirko Šundov, hrvatski veleposlanik u Francuskoj dr. Ivo Goldstein, zapovjednik hodočašća komodor Predrag Stipanović te vojni izaslanik u hrvatskome veleposlanstvu u Parizu brigadir Ivo Martinić, u poslijepodnevnim satima, sudjelovali su na gradskome trgu Peyramale na odavanju počasti svim poginulim vojnicima a potom i na međunarodnoj konferenciji posvećenoj miru koju je organizirao msgr. Luc Ravel, francuski vojni ordinarij. Glavna tema konferencije bila je složena problematika u bliskoistočnim zemljama, progoni kršćana u tim zemljama te velike migracije stanovništva prema Zapadnoj Europi.

Vrhunac hodočašća u ovome danu bila je Marijanska procesija s Gospinim kipom i svijećama, u večernjim satima, uzduž rijeke Gave, ulicama Lourdesa do trga ispred lourdske bazilike Kraljice sv. Krunice. U procesiji je sudjelovalo preko 35 tisuća hodočasnika većinom u vlastitim odorama. Procesiju je započeo vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan a zaključio završnim blagoslovom msgr. Luc Ravel, fancuski vojni ordinarij. Kroz svo vrijeme ove duge procesije, Gospin kip su nosili hrvatski gardisti u svečanim odorama. Ove godine organizacija procesije povjerena je hrvatskoj delegaciji, koja je već 18 godina jedna od 16 zemalja članica organizatora Međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes. U provedbi su sudjelovale i delegacije Slovačke, Španjolske i Portugala te molitvom, pjesmom, počasnim postrojima, nošenjem zavjetnog križa i kipa Gospe Lourdske, pridonijele vrlo svečanom duhovnom ozračju ove lourdske pobožnosti.

U nedjelju 22. svibnja svi hodočasnici su sudjelovali na međunarodnoj svetoj misi u bazilici Sv. Pio X. koju je predvodio francuski vojni ordinarij msgr. Luc Ravel, a koja je ujedno bila i vrhunac hodočašća. U koncelebraciji je sudjelovalo dvadesetak vojnih ordinarija iz raznih zemalja, više od 350 svećenika te veliko mnoštvo vojnika, policajaca i drugih hodočasnika. Velika „podzemna“ bazilika je bila ispunjena.

U popodnevnim satima prigodnim programom u istoj bazilici Međunarodno vojno hodočašće je zaključeno. Još su jednom svečani vojni postroji sa stjegovima prodefilirali kroz baziliku, vojni orkestri odsvirali svoje najpoznatije koračnice, Gospi Lurdskoj darovane su bijele ruže, a vojnici pozvani da se i slijedeće godine, radi zajedničke molitve i izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu. Na kraju je najavljeno da će se u 2017. godini Međunarodno vojno-redarstveno hodočašće održati od 19. do 22. svibnja.

Po završetku hodočašća vojni ordinarij iz Hrvatske organizirao je domjenak za zemlje organizatore hodočašća te za domaćine iz Francuske, predvođene vojnim ordinarijem msgr. Lucom Ravelom. Prisutnima na domjenku obratili su se zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP g. Ivica Franić, zapovjednik 24. hodočašća komodor Predrag Stipanović, vojni ordinarij u Francuskoj msgr. Luc Ravel te hrvatski vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Hodočasnici su se još jednom u večernjim satima diskretno uputili na osobnu molitvu u Gospinoj spilji.

U jutarnjim satima 23. svibnja, hrvatski hodočasnici su napustili Lourdes i uputili se prema Nici gdje su navečer u 19 sati slavili svetu misu u crkvi Marije Pomoćnice s domaćinom, ravnateljem Hrvatske katoličke misije, vlč. Stjepanom Čukmanom. Propovijedao je vojni kapelan iz Petrinje don Antonio Mikulić. Hodočasnici su potom razgledali središte Nice te su krenuli prema posljednjoj postaji hodočašća u Padovu.

U jutarnjim satima 24. svibnja, u Padovi su slavili sv. misu u kapucinskoj crkvi gdje se nalazi grob (relikvijar s neraspadnutim tijelom) sv. Leopolda Bogdana Mandića. Svetu misu predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Željko Čuturić, a propovijedao vojni kapelan iz Požege vlč. Željko Volarić. Nakon molitve na grobu sv. Leopolda hodočasnici su posjetili baziliku sv. Antuna Padovanskog. Hodočašće se primaklo svome završetku. Pozdravili su se s delegacijom iz BiH te se uputili prema Zagrebu gdje su na mjestu početka vojnog i policijskog hodočašća u crkvi Uzvišenja sv. Križa na Sigetu u 17.30 sati s vojnim ordinarijem msgr. Jurom Bogdanom zahvalili Bogu i Gospi na sretnom putu i primljenim milostima. U svojim završnim obraćanjima zahvalu hodočasnicima na dostojanstvenom predstavljanju naših Oružanih snaga i policije te Republike Hrvatske u cjelini uputili su zamjenik zapovjednika g. Ivica Franić i zapovjednik komodor Predrag Stipanović. Potom su hodočasnici krenuli svojim domovima i obiteljima.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi