Vijesti

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57)

Petak, 02. 08. 2019.

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

1. Isus Krist – Kralj Pobjednik

 

Draga braćo i sestre!

U nedjelju uskrnuća Gospodnjega Crkva u svojemu Himnu kliče uskrslomu Isusu Kristu: »Znamo da si, do istine, uskrsnuo, Božji Sine; Pobjedniče, Kralju divan, budi nama milostivan! Amen, aleluja!« U tim je krasnim stihovima sažeta bît uskrsnoga događaja i navještaja: Isus je uskrsnuo! Isus je divan Kralj! Isus je pobjednik! Isus je pobjednik nad zlom i smrti! Njegovim uskrsnućem potvrđena je istina da je On zaista Sin Božji i Bog sam! Svojom smrti On nas je, kako nas Crkva uči, oslobodio od grijeha, a svojim uskrsnućem otvorio nam pristup u novi život koji je ponajprije opravdanje koje nam vraća Božju milost, a koji se sastoji u pobjedi nad smrti grijeha i u novome udioništvu u milosti te ostvaruje posinovljenje kojim ljudi postaju Kristovom braćom (usp. KKC, br. 654).

Sve je to, dakle, plod Isusova uskrsnuća, plod njegove pobjede. A to nije bilo kakva pobjeda. Njegova je pobjeda konačna, svevremenska! To je veličanstvena, neponovljiva, jedinstvena pobjeda! To je pobjeda nad smrti grijeha, pobjeda nad svim onim što je zlo i što je tama. Pobjeda je to svjetla, života, radosti. Pobjeda je to nade, pobjeda snage novoga »budućeg svijeta« koji kršćani kušaju u uskrsnuću Krista Gospodina, koji, kao uskrsnuli, živi u njihovim srcima (KKC, br. 655). Ponesen tim događajem sv. Pavao će u pobjedničkome hvalospjevu Poslanice Korinćanima zanosno, slavodobitno klicati: »Pobjeda iskapi smrt. Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? (...) A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!« (1 Kor 15, 55. 57). Te su Pavlove riječi i naše riječi, njegov zanos je i naš zanos, zanos svakoga od nas koji jesmo i koji želimo biti Kristovi, koji želimo biti kršćani. I mi možemo i trebamo svaki dan iznova klicati: »Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!« Jer, Božja pobjeda je i naša pobjeda! U njegovu Žrtvu, ugrađene su i naše žrtve, u njegovu Pobjedu ugrađene su i sve naše pobjede! One osobne i one zajedničke. Pobjede svih hrvatskih naraštaja, tijekom naše teške povijesti. Pobjede nad zlom, nad grijehom i smrti u našemu osobnom životu, u životu nas kao sinova i kćeri Katoličke crkve i našega hrvatskog naroda. U tu je Kristovu Pobjedu nedvojbeno ugrađena i naša velika pobjeda u Domovinskome ratu. Pobjeda koju danas slavimo, pobjeda izvojevana golemom žrtvom našega naroda, žrtvom svih naših hrvatskih branitelja, napose pak onih poginulih, ranjenih, nestalih... I zato je, s pravom, proslava Dana pobjede ujedno i proslava Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja – pa svi mi, u tome trostrukom slavlju, vjernički i iskreno zahvaljujemo Trojedinomu Bogu – Ocu, Sinu i Duhu Svetom  –  na daru pobjede, na daru slobode, na daru lijepe naše Domovine koju ljubimo i kojom se ponosimo!
 
2. Blažena Djevica Marija  –  Kraljica Pobjede

 

U Kristovoj Pobjedi nad grijehom i smrti aktivno je sudjelovala  njegova majka Blažena Djevica Marija. »Ona je, uči nas Crkva, na sasvim osobit način, radi obnavljanja nadnaravnog života dušâ, poslušnošću, vjerom, ufanjem i žarkom ljubavlju surađivala u Spasiteljevu djelu. Na temelju toga postala nam je majkom u redu milosti« (Drugi vatikanski koncil, Dogm. konst. Lumen gentium, 61). Pobjeda njezina Sina i njezina je pobjeda. On, uskrsnuli Gospodin, Pobjednik je, Kralj divan; ona pak, Kraljeva Presveta Majka, divna je Kraljica Pobjede! Ona nas mnogostruko zagovara i pribavlja nam milosti pred svojim Sinom. Crkva je časti različitim naslovima: i Odvjetnice, i Braniteljice, i Pomoćnice, i Posrednice..., i Kraljice Pobjede. Mi je, pak, u našemu hrvatskom narodu, i, napose, u našoj Vojno-redarstvenoj biskupiji, častimo kao našu Zaštitnicu naslovom Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zavjeta, naime, naše vjere u Isusa  Krista i naše vjernosti Katoličkoj crkvi, koji smo položili i polažemo u njezino Bezgrješno Srce. Ustrajati u toj vjeri i u toj vjernosti, trajna je obveza svih nas. To je najbolje jamstvo da će naša krvlju izvojevana pobjeda i naša teško stečena sloboda biti sačuvana. To je i najbolje jamstvo da ćemo uvijek iznova znati ispravno vrjednovati žrtve naših hrvatskih branitelja. Oni su upravo s Gospinom krunicom na prsima izvojevali pobjedu koju slavimo te je tako taj Gospin ures postao uresom ovoga našeg slavlja i ove naše pobjede. To je, konačno, i najbolje jamstvo da ćemo, kao narod, makar suočeni s brojnim izazovima koji nam se s raznih strana u našoj suvremenosti nameću, znati iznaći prava rješenja, i tako osigurati od Boga blagoslovljenu sadašnjost i budućnost. Molimo joj se, stoga, neumorno: »Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!«

 

3. Blaženi Alojzije Viktor: mučenik – pobjednik

Na tome putu vjere u Boga i vjernosti Katoličkoj crkvi imamo mnoštvo svijetlih primjera sinova i kćeri našega hrvatskog naroda. Među njima osobito mjesto zauzima blaženi Alojzije Viktor Stepinac. Doista, on je, ne samo svojim krsnim imenom, nego i svojim kršćanskim životom i svojom smrti bio: Viktor pobjednik! U njegovu je životu pobijedio Krist, te je tako i sam postao pobjednikom! Ono što je poručivao drugima i sam je živio, do kraja i cjelovito: nije, naime, svoja koljena svinuo pred lažnim duhom vremena, te je tako ostao pravim mužem. Ostao je, naime pravim Kristovim svjedokommučenikom, »koji je za Kristovo ime krv svoju prolio. Nije se prepao prijetnje i suda te je kraljevstvo nebesko stekao« (Ulazna pjesma, Misa za jednoga mučenika, izvan vazmenoga vremena). Jer, steći kraljevstvo nebesko – znači biti s Kristom, a biti s Kristom znači – pobijediti! On svima nama  i danas jednako snažno poručuje: »Zaista, biti rastavljen od Krista znači: biti kao mladica odsječena od čokota loze. Sudbina takva pojedinca bit će onakva, kako je opisuje Isus za vrijeme svoje posljednje večere: 'Tko ne ostane u meni, izbacit će se napolje kao neplodna mladica i osušit će se. I skupit će je i baciti u oganj, da sagori'. Budite, dakle, vazda vjerni katoličkoj Crkvi, vjerni do groba!« (iz Oporuke kardinala Stepinca, 28. svibnja 1957.). Tako živeći, kakve god to žrtve od nas tražilo, moći ćemo autentično odgovoriti pozivu sv. Pavla iz onoga istoga njegova pobjedničkog hvalospjeva: »Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da vaš trud nije neplodan u Gospodinu« ( 1 Kor 15, 58). Da bi se to u našim životima ostvarilo, molimo žarko, molimo svim srcem: »Gospodine, Bože naš, ti si blaženom Alojziju Stepincu dao milost čvrste vjere u Isusa Krista i spremnost da trpi za njega sve do mučeničke smrti. Pomozi nam slijediti njegov primjer, da bismo ljubili Krista kako ga je on ljubio i služili Crkvi kako joj je on služio!« Tako neka bude. Amen.
 
Svima vama, draga braćo svećenici, pomoćnici i djelatnici, koji ste u poslanju i službi Vojne biskupije, svima vama poštovani i dragi djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, vama hrvatskim braniteljima, napose, vama, poštovani i dragi vjernici u mirovnim misijama po svijetu želim  blagoslovljenu ovogodišnju proslavu Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta, zaštitnice našega Vojnog ordinarijata!

                                          Vaš biskup

 

                                                                  ✠Msgr. Jure Bogdan,
                                                       Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi