Vijesti

In memoriam msgr. Giulio Einaudi (11. veljače 1928. - 28. prosinca 2017.)

Subota, 30. 12. 2017.

   Prvi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giulio Einaudi preminuo je  iznenada 28. prosinca 2017. godine.Toga dana je prema ustaljenome običaju slavio sv. misu u mjestu Busca u devet sati, u crkvi Presvetog trojstva, kamo je doselio u mirovinu nakon službe apostolskog nuncija. Pastoralno je bio aktivan do posljednjeg dana života. Nedugo nakon posljednje sv. mise mu je pozlilo. Hitno je prevezen u bolnicu Santa Croce u grad Cuneo gdje je iste večeri i preminuo.

Giulio Einaudi, iz biskupije Saluzzo u Piemontu u Sjevernoj Italiji, u iz mjesta San Damiano Macra u općini Rio, sin pobožnih zemljoradnika Giacoma i Elisabette  rodio se 11. veljače 1928. Za vrijeme Prvog svjetskog rata Giacomo je bio mobiliziran u Alpskim pješačkim postrojbama zajedno s  braćom Pietrom i don Giovannijem koji je bio u sanitetskoj službi. I početkom Drugog svjetskog rata 1940. godine, Giacomo je bio pozvan u vojsku. Dva mjeseca kasnije stavljen je na čekanje kako bi istovremeno mogao uzdržavati obitelj. Obiteljska kuća i imanje Einaudijevih spaljeni su kao i cijelo selo San Damiano Macra  u ratnome vihoru 30. srpnja 1944. godine.

Osnovno školovanje Giulio je završio u rodnome mjestu. Potom je stupio u Dječačko sjemenište sv. Augustina u Saluzzu i onda u Bogoslovno sjemenište sv. Nikole u istome gradu s teološkim studijem.

Za svećenika ga je zaredio msgr. Egidio Luigi Lanzo 29. lipnja 1951. u katedrali u Soluzzu. Prve tri godine svećeništva bio je župnim vikarom u katedralnoj župi u Soluzzu. Godine 1954. njegov biskup ga šalje na poslijediplomski studij u Rim. Studira najprije na Papinskome sveučilištu Gregoriana i potom na Papinskome lateranskom svečilištu. Postigao je doktorat iz moralne teologije i iz crkvenoga prava. U vrijeme studija proboravio je dvije godine u Papinskoj crkvenoj akademiji gdje se još od 1701. godine pripremaju mladi kadrovi Svete Stolice za diplomatsku službu. Godine 1960. stupa u diplomatsku službu Svete Stolice. Od 1960. do 1965. bio je tajnikom apostolske delegature u Bangkoku na Tajlandu. Ova apostolska delegatura je obuhvaćala i Maleziju, Singapur i Laos. To su izrazito muslimanski i budistički krajevi s katoličkom manjinom u kojima je Katolička Crkva imala veliki ugled zbog svojih katoličkih škola, bolnica i karitativnih ustanova. Većina učenika u tim školama nisu bili iz kršćanskih obitelji niti kršćani. Tako npr. u Bangkoku tajlandski državni poglavari, budisti, kralj Phumipol i kraljica Sirikit, često su dolazili u pohod odgojnim središtima i školama za žensku mladež koje su držale uršulinke sv. Josipa i zanatlijskim školama za muškarce koje su držali salezijanci. Nije bilo poteškoća u dijalogu između Katoličke Crkve i državnih vlasti.

Giulio Einaudi je 1965. godine premješten u apostolsku delegaturu  u Washington u SAD-u. Tamo je u svojstvu uditora ostao šest godina, do 1971. godine. Bila je to posve nova sredina, s religioznog, političkog, kulturnog i društvenog aspekta. U to vrijeme još nisu bili uspostavljeni diplomatski odnosi  između Svete Stolice i USA. Odnos s državnim vlastima bili su korektni, srdačni s obostranim razumijevanjem i uvažavanjem. Bile su to godine, prisjeća se nuncij Einaudi, intenzivnoga rada, mnogih obveza ali i događanja koja su  duboko prožimala američko društvo kao rat u Vijetnamu, ubojstvo senatora Edwarda Kennedy-a, protestanta Martina Luthera Kinga. To je razdoblje nakon II. Vatikanskog Sabora (1962.-1965.) obilježeno velikom krizom kod vjernika, biskupa, svećenika i redovničkih zajednica u USA.

Poslije službe u SAD-u dobio je novo zaduženje  savjetnika apostolskih nuncijatura u Kigali-ju u Ruandi i Bujumburi u Burundiju. To su afričke zemlje s većinskim kršćanskim stanovništvom (60 %), velikim prirodnim bogatstvima, ljepotama, prašumama i jezerima, životinjskim parkovima, ogromnim uzgajalištima kave, banana i drugog tropskog voća. Obadvije zemlje su duboko ranjene krvavim plemenskim borbama plemena Hutu,  Tutsi, ili Watussi, što je izazivalo podjele i poteškoće i u samoj Crkvi. U Ruandi je živjelo i maleno pigmejsko pleme posve izolirano u prašumi i daleko od društvenih zbivanja.

Nakon Afrike Einaudi je proveo dvije godine kao savjetnik apostolske nuncijature u Lisabonu u Portugalu. To je vrijeme kad Portugal prepušta svoje kolonije neovisnosti i nacionalnome suverenitetu (Angola, Mozambik, Guinea Bissao, San Tome e Principe). Crkva u Portugalu je doživljavala nova iskušenja s novim političkim vodstvom marksističke inspiracije. Vjernici su znali braniti svoja prava i čuvati svoj identitet pod zaštitom Gospe Fatimske, prisjeća se nuncij Einaudi.

Papa Pavao VI. je 10. studenoga 1976. imenovao Giuli-ja Einaudija nadbiskupom  i apostolskim nuncijem u Pakistanu i Afganistanu. Prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Angelo Rossi zaredio ga je  za biskupa 2. siječnja 1977. godine u katedrali u Saluzzu. Pakistan i Afganistan su zemlje s islamskim stanovništvom. U Pakistanu postoji malobrojna katolička zajednica, dobro strukturirana i organizirana s biskupima, svećenicima, župama, školama i bolnicama…. U Afganistanu je situacija puno teža. Stanovništvo je islamske vjere, politički razjedinjeno, ratom duboko ranjeno, gospodarski nerazvijeno s mnoštvom iskušenja i izazova. Tamo nema Katoličke crkve. Jedina katolička kapela bila je u talijanskome veleposlanstvu u Kabulu. Situacija se pogoršala Sovjetskom invazijom Afganistana. Sve je proživljavao mladi nuncij Einaudi.

Godine 1980. apostolski nuncij nadbiskup Giulio Einaudi je premješten u Havanu u Kubi gdje će ostati osam godina. Tu će dobro upoznati svu težinu komunističkog režima, podijeljenost naroda, izoliranu i kontroliranu zemlju gdje Crkva izvršava svoje poslanje s velikim teškoćama i preprekama. Iz Kube je premješten za apostolskog nuncija u Čileu i tamo će ostati četiri godine (1988.-1992.). Stanovništvo u Čileu je bilo oko 80 % katoličke vjere i Crkva je dobro organizirana. Društveni procesi i političke promjene u državi, prijelaz s vojnog režima u demokratski sustav su imali svoje teškoće. Crkva je u svemu tome dala ogroman kulturnu i duhovni doprinos razvoju zemlje.

Papa Ivan Pavao II. imenovao je Giulija Einaudija   prvim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 10. veljače 1992. godine kad se uspostavljaju diplomatski odnosi između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Nuncij je doputovao u Hrvatsku 4. svibnja 1992. godine i u njoj će ostati jedanaest godina, do svoga odlaska u mirovinu. Njegovo djelovanje u Hrvatskoj ostat će duboko upisano u memoriju crkveno-državnih odnosa u međusobnome poštovanju i slobodi djelovanja. „Istina je da su ciljevi Crkve i države različitog karaktera i da su obje institucije samostalne u svom djelovanju, ali je također istina da i Crkva i država imaju iste interese, a to su čovjek i zajedničko dobro“ reći će u Zagrebu 19. prosinca 1996. kod potpisivanja triju ugovora između RH i Svete Stolice nuncij Giulio Einaudi[1]. Za vrijeme njegova djelovanja u RH izgrađena je apostolska nuncijatura. Potpisana su četiri Ugovora između svete stolice i Republike Hrvatske: o pravnim pitanjima, o suradnji na području odgoja i kulture,o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi.Republike Hrvatske i Ugovor o gospodarskim pitanjima. Sveti Otac Papa Ivan Pavao II. je tri puta pohodio Hrvatsku (1994, 1998. i 2003.). Osnovane su četiri nove biskupije: Varaždinska, Požeška, Vojni Ordinarijat i Gospićko-Senjska biskupija. O svome diplomatskome djelovanju, kao umirovljeni nuncij objavit će i knjigu „Ricordi di un Nunzio. Don Giulio Einaudi“[2]. Kad mu je bilo rečeno da ju napiše i da bi bilo dobro da u njoj ima više podataka (Ovdje se prvenstveno mislilo na boravak u Hrvatskoj), jer kad umre jedan čovjek umire s njime i sve ono što nije zapisano., odgovorio je da njegovi poglavari nisu sretni ako jedan nuncij piše svoje memoare.

S navršenih 75 godina života otišao u mirovinu. Dne 20. rujna 2003. je napustio Hrvatsku i Sukladno kanonskim propisima Katoličke Crkve nuncij Giulio Einaudi je sa odselio u svoju rodnu biskupiju Saluzzo. Nastanio se u mjestu Busca kod svoje sestre Ane. Odatle je pastoralno djelovao, posluživao župe, susretao vjernike. Grad Busca mu je dodijelio naslov počasnog građanina 2008. godine. Sve do svoje smrti podržavao je žive kontakte s Hrvatskom. A kod susreta trudio se uvijek govoriti hrvatskim jezikom kojeg je počeo učiti u visokim godinama. Uspomena na prvog apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj je vrlo živa. Isto tako i veliko poštovanje prema ovom Božjem čovjeku koji je izvanredno komunicirao s državnim vlastima u Zagrebu, s hrvatskim biskupima i svojim poglavarima u Rimu. Iz sveg njegovog djelovanja zračio je apostolski žar Kristova učenika, pastira, oca i brata, dušobrižnika, vrsnog diplomata Svete Stolice.

 

 


[1]Govor apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giulija Einaudija na potpisivanju Ugovora o pravnim pitanjima, Ugovora o suradnji i na području odgoja i kulture te Ugovora o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika otužanih snaga i redarstvenih službi između Svete Stolice i Republike Hrvatske,19. prosinca 1996., u Ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske, Povijest nastanka i komentar Nikola Eterović, Predgovor Josip Bozanić, Glas Konciula, Zagreb 2001., str. 73.

[2]Ricordi di in Nunzio, Don Giulio Einaudi, Fusta Editore, Saluzzo, 2010., 136 str.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi