Vijesti

In memoriam msgr. Giulio Einaudi (11. veljače 1928. - 28. prosinca 2017.)

Subota, 30. 12. 2017.

   Prvi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giulio Einaudi preminuo je  iznenada 28. prosinca 2017. godine.Toga dana je prema ustaljenome običaju slavio sv. misu u mjestu Busca u devet sati, u crkvi Presvetog trojstva, kamo je doselio u mirovinu nakon službe apostolskog nuncija. Pastoralno je bio aktivan do posljednjeg dana života. Nedugo nakon posljednje sv. mise mu je pozlilo. Hitno je prevezen u bolnicu Santa Croce u grad Cuneo gdje je iste večeri i preminuo.

Giulio Einaudi, iz biskupije Saluzzo u Piemontu u Sjevernoj Italiji, u iz mjesta San Damiano Macra u općini Rio, sin pobožnih zemljoradnika Giacoma i Elisabette  rodio se 11. veljače 1928. Za vrijeme Prvog svjetskog rata Giacomo je bio mobiliziran u Alpskim pješačkim postrojbama zajedno s  braćom Pietrom i don Giovannijem koji je bio u sanitetskoj službi. I početkom Drugog svjetskog rata 1940. godine, Giacomo je bio pozvan u vojsku. Dva mjeseca kasnije stavljen je na čekanje kako bi istovremeno mogao uzdržavati obitelj. Obiteljska kuća i imanje Einaudijevih spaljeni su kao i cijelo selo San Damiano Macra  u ratnome vihoru 30. srpnja 1944. godine.

Osnovno školovanje Giulio je završio u rodnome mjestu. Potom je stupio u Dječačko sjemenište sv. Augustina u Saluzzu i onda u Bogoslovno sjemenište sv. Nikole u istome gradu s teološkim studijem.

Za svećenika ga je zaredio msgr. Egidio Luigi Lanzo 29. lipnja 1951. u katedrali u Soluzzu. Prve tri godine svećeništva bio je župnim vikarom u katedralnoj župi u Soluzzu. Godine 1954. njegov biskup ga šalje na poslijediplomski studij u Rim. Studira najprije na Papinskome sveučilištu Gregoriana i potom na Papinskome lateranskom svečilištu. Postigao je doktorat iz moralne teologije i iz crkvenoga prava. U vrijeme studija proboravio je dvije godine u Papinskoj crkvenoj akademiji gdje se još od 1701. godine pripremaju mladi kadrovi Svete Stolice za diplomatsku službu. Godine 1960. stupa u diplomatsku službu Svete Stolice. Od 1960. do 1965. bio je tajnikom apostolske delegature u Bangkoku na Tajlandu. Ova apostolska delegatura je obuhvaćala i Maleziju, Singapur i Laos. To su izrazito muslimanski i budistički krajevi s katoličkom manjinom u kojima je Katolička Crkva imala veliki ugled zbog svojih katoličkih škola, bolnica i karitativnih ustanova. Većina učenika u tim školama nisu bili iz kršćanskih obitelji niti kršćani. Tako npr. u Bangkoku tajlandski državni poglavari, budisti, kralj Phumipol i kraljica Sirikit, često su dolazili u pohod odgojnim središtima i školama za žensku mladež koje su držale uršulinke sv. Josipa i zanatlijskim školama za muškarce koje su držali salezijanci. Nije bilo poteškoća u dijalogu između Katoličke Crkve i državnih vlasti.

Giulio Einaudi je 1965. godine premješten u apostolsku delegaturu  u Washington u SAD-u. Tamo je u svojstvu uditora ostao šest godina, do 1971. godine. Bila je to posve nova sredina, s religioznog, političkog, kulturnog i društvenog aspekta. U to vrijeme još nisu bili uspostavljeni diplomatski odnosi  između Svete Stolice i USA. Odnos s državnim vlastima bili su korektni, srdačni s obostranim razumijevanjem i uvažavanjem. Bile su to godine, prisjeća se nuncij Einaudi, intenzivnoga rada, mnogih obveza ali i događanja koja su  duboko prožimala američko društvo kao rat u Vijetnamu, ubojstvo senatora Edwarda Kennedy-a, protestanta Martina Luthera Kinga. To je razdoblje nakon II. Vatikanskog Sabora (1962.-1965.) obilježeno velikom krizom kod vjernika, biskupa, svećenika i redovničkih zajednica u USA.

Poslije službe u SAD-u dobio je novo zaduženje  savjetnika apostolskih nuncijatura u Kigali-ju u Ruandi i Bujumburi u Burundiju. To su afričke zemlje s većinskim kršćanskim stanovništvom (60 %), velikim prirodnim bogatstvima, ljepotama, prašumama i jezerima, životinjskim parkovima, ogromnim uzgajalištima kave, banana i drugog tropskog voća. Obadvije zemlje su duboko ranjene krvavim plemenskim borbama plemena Hutu,  Tutsi, ili Watussi, što je izazivalo podjele i poteškoće i u samoj Crkvi. U Ruandi je živjelo i maleno pigmejsko pleme posve izolirano u prašumi i daleko od društvenih zbivanja.

Nakon Afrike Einaudi je proveo dvije godine kao savjetnik apostolske nuncijature u Lisabonu u Portugalu. To je vrijeme kad Portugal prepušta svoje kolonije neovisnosti i nacionalnome suverenitetu (Angola, Mozambik, Guinea Bissao, San Tome e Principe). Crkva u Portugalu je doživljavala nova iskušenja s novim političkim vodstvom marksističke inspiracije. Vjernici su znali braniti svoja prava i čuvati svoj identitet pod zaštitom Gospe Fatimske, prisjeća se nuncij Einaudi.

Papa Pavao VI. je 10. studenoga 1976. imenovao Giuli-ja Einaudija nadbiskupom  i apostolskim nuncijem u Pakistanu i Afganistanu. Prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Angelo Rossi zaredio ga je  za biskupa 2. siječnja 1977. godine u katedrali u Saluzzu. Pakistan i Afganistan su zemlje s islamskim stanovništvom. U Pakistanu postoji malobrojna katolička zajednica, dobro strukturirana i organizirana s biskupima, svećenicima, župama, školama i bolnicama…. U Afganistanu je situacija puno teža. Stanovništvo je islamske vjere, politički razjedinjeno, ratom duboko ranjeno, gospodarski nerazvijeno s mnoštvom iskušenja i izazova. Tamo nema Katoličke crkve. Jedina katolička kapela bila je u talijanskome veleposlanstvu u Kabulu. Situacija se pogoršala Sovjetskom invazijom Afganistana. Sve je proživljavao mladi nuncij Einaudi.

Godine 1980. apostolski nuncij nadbiskup Giulio Einaudi je premješten u Havanu u Kubi gdje će ostati osam godina. Tu će dobro upoznati svu težinu komunističkog režima, podijeljenost naroda, izoliranu i kontroliranu zemlju gdje Crkva izvršava svoje poslanje s velikim teškoćama i preprekama. Iz Kube je premješten za apostolskog nuncija u Čileu i tamo će ostati četiri godine (1988.-1992.). Stanovništvo u Čileu je bilo oko 80 % katoličke vjere i Crkva je dobro organizirana. Društveni procesi i političke promjene u državi, prijelaz s vojnog režima u demokratski sustav su imali svoje teškoće. Crkva je u svemu tome dala ogroman kulturnu i duhovni doprinos razvoju zemlje.

Papa Ivan Pavao II. imenovao je Giulija Einaudija   prvim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 10. veljače 1992. godine kad se uspostavljaju diplomatski odnosi između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Nuncij je doputovao u Hrvatsku 4. svibnja 1992. godine i u njoj će ostati jedanaest godina, do svoga odlaska u mirovinu. Njegovo djelovanje u Hrvatskoj ostat će duboko upisano u memoriju crkveno-državnih odnosa u međusobnome poštovanju i slobodi djelovanja. „Istina je da su ciljevi Crkve i države različitog karaktera i da su obje institucije samostalne u svom djelovanju, ali je također istina da i Crkva i država imaju iste interese, a to su čovjek i zajedničko dobro“ reći će u Zagrebu 19. prosinca 1996. kod potpisivanja triju ugovora između RH i Svete Stolice nuncij Giulio Einaudi[1]. Za vrijeme njegova djelovanja u RH izgrađena je apostolska nuncijatura. Potpisana su četiri Ugovora između svete stolice i Republike Hrvatske: o pravnim pitanjima, o suradnji na području odgoja i kulture,o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi.Republike Hrvatske i Ugovor o gospodarskim pitanjima. Sveti Otac Papa Ivan Pavao II. je tri puta pohodio Hrvatsku (1994, 1998. i 2003.). Osnovane su četiri nove biskupije: Varaždinska, Požeška, Vojni Ordinarijat i Gospićko-Senjska biskupija. O svome diplomatskome djelovanju, kao umirovljeni nuncij objavit će i knjigu „Ricordi di un Nunzio. Don Giulio Einaudi“[2]. Kad mu je bilo rečeno da ju napiše i da bi bilo dobro da u njoj ima više podataka (Ovdje se prvenstveno mislilo na boravak u Hrvatskoj), jer kad umre jedan čovjek umire s njime i sve ono što nije zapisano., odgovorio je da njegovi poglavari nisu sretni ako jedan nuncij piše svoje memoare.

S navršenih 75 godina života otišao u mirovinu. Dne 20. rujna 2003. je napustio Hrvatsku i Sukladno kanonskim propisima Katoličke Crkve nuncij Giulio Einaudi je sa odselio u svoju rodnu biskupiju Saluzzo. Nastanio se u mjestu Busca kod svoje sestre Ane. Odatle je pastoralno djelovao, posluživao župe, susretao vjernike. Grad Busca mu je dodijelio naslov počasnog građanina 2008. godine. Sve do svoje smrti podržavao je žive kontakte s Hrvatskom. A kod susreta trudio se uvijek govoriti hrvatskim jezikom kojeg je počeo učiti u visokim godinama. Uspomena na prvog apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj je vrlo živa. Isto tako i veliko poštovanje prema ovom Božjem čovjeku koji je izvanredno komunicirao s državnim vlastima u Zagrebu, s hrvatskim biskupima i svojim poglavarima u Rimu. Iz sveg njegovog djelovanja zračio je apostolski žar Kristova učenika, pastira, oca i brata, dušobrižnika, vrsnog diplomata Svete Stolice.

 

 


[1]Govor apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giulija Einaudija na potpisivanju Ugovora o pravnim pitanjima, Ugovora o suradnji i na području odgoja i kulture te Ugovora o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika otužanih snaga i redarstvenih službi između Svete Stolice i Republike Hrvatske,19. prosinca 1996., u Ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske, Povijest nastanka i komentar Nikola Eterović, Predgovor Josip Bozanić, Glas Konciula, Zagreb 2001., str. 73.

[2]Ricordi di in Nunzio, Don Giulio Einaudi, Fusta Editore, Saluzzo, 2010., 136 str.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi