Vijesti

IN MEMORIAM msgr. MILE BOGOVIĆ, umirovljeni biskup

Nedjelja, 20. 12. 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cerovac (Slunj), 7. kolovoza 1939. - Rijeka, 19. prosinca  2020.

U subotu 19. prosinca 2020., u Respiratornome centru KBC Rijeka, preminuo je gospićko-senjski biskup u miru msgr. Mile Bogović. Preminuo je od posljedica zaraze koronavirusom, u 82. godini života, 57. svećeništva i 22. godini biskupske službe. Sprovodni obredi i ukop msgr. Mile Bogovića prvog gospićko-senjskog biskupa održani su u gospićkoj katedrali Navještenja BDM u Gospiću, u utorak 22. prosinca 2020. u 11.00 sati[1]. Sprovodni obredi i misa zadušnica održani su u posebnim okolnostima epidemije Covida – 19, a i sam je pokojnik podlegao bolesti zaražen koronavirusom pa je i to bio još jedan razlog pojačanog opreza.

Na samom početku tijelo pokojnog biskupa bilo je položeno nad kriptom pred glavnim oltarom katedrale. Ukopne obrede predvodio je msgr. Zdenko Križić OCD gospićko-senjski biskup. Nakon što je tijelo pokojnika položeno u kriptu služena je misa zadušnica za pokojnika. Misu je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. S njim su koncelebrirali msgr. Giorgio Lingua apostolski nuncij u RH, msgr. Zdenko Križić gospićko-senjski biskup, nadbiskup metropolit riječki msgr. Ivan Devčić, nadbiskup koadjutor riječki i apostolski upravitelj dubrovački msgr. Mate Uzinić, msgr. Vlado Košić biskup sisački., msgr. Ivica Petanjak OFM Cap. biskup krčki, msgr. Jure Bogdan vojni ordinarij u RH, msgr. Tomislav Rogić biskup šibenski, msgr. Ivan Ćurić pomoćni biskup đakovačko-osječki, msgr. Ivan Milovan umirovljeni biskup porečki i pulski i nekoliko svećenika gospićko-senjske biskupije. U klupama su bili u korskome ruhu svi kanonici senjskoga kaptola, članovi obitelji Bogović, predstavnici županijskih i gradskih vlasti predvođenih županom Ličko-senjske županije dr. Darkom Milinovićem i  gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem. Broj sudionika u sprovodnim obredima bio je strogo ograničen. Homiliju je održao msgr. Zdenko Križić. Na kraju mise od pokojnika su se oprostili apostolski nuncij msgr. Giorgio Lingua, nadbiskup msgr. Ivan Devčić i biskup msgr. Tomislav Rogić.

Mile Bogović, sin Mile Bogovića i Mande r. Piršić, rođen je u selu Cerovac u općini Slunj 7. kolovoza 1939. godine. Prva četiri razreda osnovne škole pohađao je u Nikšiću kraj Slunja, slijedeća dva razreda u sjemenišnoj školi u Pazinu, a sedmi i osmi razred u osmogodišnjoj školi u Slunju. Gimnaziju je završio u Pazinskom sjemeništu gdje je položio i ispit zrelosti. Nakon prve godine bogoslovnog studija 1958/59. u Pazinu, služi vojni rok i onda opet nastavlja u Pazinu filozofsko-teološki studij. Za svećenika je zaređen 5. srpnja 1964. Odmah nakon ređenja imenovan je kapelanom u Senju i župnim upraviteljem u župi Krivi Put. Tu ostaje jednu školsku godinu i kroz to vrijeme polaže ispite iz pete godine na Visokoj teološkoj školi u Pazinu. Poglavari ga odmah šalju na studij crkvene povijesti u Rim ali ne može dobiti putovnicu. U iščekivanju putovnice pohađa Katolički Bogoslovni Fakultet u Zagrebu ali i polaže ispite kako bi stekao licencijat (magisterij). Budući da je putovnicu dobio 1966. godine, u listopadu iste godine odlazi u Rim na studij crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Od tada je i član zajednice svećenika studenata u Zavodu sv. Jeronima. Na istom fakultetu crkvene povijesti obranio je 21. lipnja 1971. godine doktorsku tezu pod naslovom: Le relazioni della Chiesa cattolica e gliortodossi in Dalmazia durante la Repubblica veneta nei secoli XVI e XVII.

Tajnikom nadbiskupa riječko-senjskog imenovan je odmah nakon završenih studija 1971. godine i istovremeno i predavačem crkvene povijesti na Riječkoj Visokoj teološkoj školi. Kroz ak. godinu 1973./74. ponovno boravi u Rimu i Vatikanskim arhivima i Biblioteci, radi na proučavanju izvorâ za povijest Crkve u Hrvata. 1974. godine imenovan je rektorom riječke teologije i tu službu obnaša do 1985. godine. Ponovno je rektorom iste škole od 1991. do 1994. Generalni vikar Riječko-senjske nadbiskupije bio je od 1993. do 1996. godine. Od 1981. do 1985. upravljao je župom Praputnjak kraj Rijeke i tu je kroz to vrijeme bio i stalno nastanjen. Nakon toga odlazi u Senj za upravitelja Sakralne baštine. Uz suradnju prijatelja uredio je i riznicu senjske katedrale stalno postavljenu. Iz Praputnjaka i Senja redovito odlazi u Rijeku radi predavanja na Riječkoj teologiji.

Objavljuje članke i radove iz područja svoje struke, uglavnom s područja Riječko-senjske nadbiskupije. Piše redovito u "Zvonima" i "Vili Velebita" te u ostalim novinama i periodicima. Posebno se bavi poviješću glagoljice u našim stranama. Stalni je suradnik Leksikografskog zavoda za različita izdanja, a za Hrvatski biografski leksikon piše sve jedinice o biskupima senjskim, krbavskim ili modruškim, otočnim, riječkim i Riječko-senjskim. Uređivao je niz "Priručna enciklopedija vjere" kod "Kršćanske sadašnjosti" u Zagrebu. Predavanja drži na mnogim znanstvenim skupovima.

Biskupsko imenovanje zateklo ga je na službi profesora na Riječkoj teologiji i profesora hrvatskog ranog srednjeg vijeka na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Glavni je urednik "Riječkog teološkog časopisa", član Vijeća Hrvatskog državnog sabora za žrtve rata, član Vijeća za ekumenizam i dijalog i Vijeća za kulturu Hrvatske Biskupske Konferencije, potpredsjednik Hrvatskog povijesnog Instituta u Rimu i upravitelj "Sakralne Baštine" u Senju (arhiv, biblioteka, riznica). Voditelj je znanstvenog projekta "Izvori za povijest Kraljevine Hrvatske u Vatikanskim arhivima od 16. do 20. stoljeća". Od početka domovinskog rata povjeravane su mu razne službe vezane uz brigu za ljude i crkvene objekte na stradalim i ugroženim područjima, a  nakon rata pročelnik je Nadbiskupijskog povjerenstva za obnovu stradalih područja. 3. travnja 1995. godine dobio je za svoj znanstveni rad nagradu grada Senja a 28. svibnja 1996. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Vijeće Katoličkog Bogoslovnog Fakulteta u Zagrebu 21. ožujka 1992. godine priznaje ga naslovnim docentom, a 24. lipnja 1997. godine imenovan je docentom pri katedri crkvene povijesti na Katoličkom Bogoslovnom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za Teologiju u Rijeci.

Od povratka iz Rima godinama je bio redovito predavač, a najčešće i organizator Teološko-pastoralnog tjedna za svećenike Riječke metropolije. Ujedno je od 1974. organizator i permanentnog obrazovanja svećenika Riječke nadbiskupije. Posebnu brigu posvećuje obilježavanju crkvenih obljetnica. U tom je smislu 1986. godine vodio pripreme i rad znanstvenog skupa "Krbavska biskupija u srednjem vijeku", u povodu 800. obljetnice osnutka krbavske biskupije, a 1997. međunarodnog znanstvenog skupa "Visoko crkveno školstvo u nas". Priredio je za tisak zbornike obaju skupova.

Riječko-senjskim pomoćnim biskupom i naslovnim biskupom Tamate imenovao ga je papa Ivan Pavao II., 4. lipnja 1999. godine. Za biskupa je zaređen 29. lipnja 1999. u Riječkoj katedrali. Prvim rezidenci­jalnim biskupom novoosnovane Gospićko-senjske biskupije imenovan je 25. svibnja 2000. Ustoličen je u Gospiću 25. srpnja 2000[2].

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službe: predsjednik HBK i BK BiH za hrvatski martirologij; član Biskupske komisije HBK za odnose s državom; član Biskupske komisije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom; član Biskupske komisije za Hrvatski Caritas; član Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica, Član Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima[3].

Papa Franjo primio je odreknuće od službe zbog starosne dobi msgr. Mile Bogovića od Gospićko-senjskog biskupa 4. travnja 2016. godine. Ujedno ga je imenovao apostolskim upraviteljem Gospićko-senjske biskupije do dana biskupskog ređenja njegova nasljednika u Gospiću msgr. Zdenka Križića, 25. svibnja 2016. godine. I nakon umirovljenja msgr. Mile Bogović je živio, pastoralno i znanstveno djelovao u Gospiću do iznenadne infektivne bolesti COVID-19 i smrti. Preminuo je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka 19. prosinca 2020[4].

 

 

 


[1]Dopis Br. 402/2020., Gospić, 20. prosinca 2020., Svim biskupima HBK msgr. Zdenka Križića, Obavijest o preminuću msgr. dr. Mile Bogovića.

[2]Glasnik Gospićko-senjske biskupije, 1/2000. posvećen je uspostavi Gospićko senjske biskupije.

[3]Msgr. Mile Bogović je izabran za člana biskupske Komisije za Zavod sv. Jeronima na plenarnome zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Poreču od 19. do 21. rujna 2000. godine na mjesto preminuloga msgr. Antona Tamaruta. Vidi dopis Hrvatske Biskupske Konferencije Zavodu sv. Jeronima, br. 327/2001, APHZSJ. Članom Komisije bio je od 21. rujna 2000. do 20. listopada 2002.

[4]Mile Bogović je preminuo u KBC-u Rijeka od korona virusa od kojeg se liječio nekoliko tjedana. Nakon što je biskup Bogović osjetio znakove povišene tjelesne temperature obavio je u četvrtak 3. prosinca testiranje nakon čega je dobio pozitivan nalaz na koronavirus. U nedjelju 6. prosinca biskup Bogović je sanitetskim prijevozom Doma zdravlja Gospić odvezen u Opću bolnicu Gospić na dodatne preglede te je zbog rizičnosti koja je povezana sa starosnom dobi hospitaliziran na odjelu Opće bolnice Gospić. Cijelo vrijeme liječenja u Općoj bolnici Gospić biskup Bogović je bio stabilnog stanja. U četvrtak 10. prosinca stanje mu se naglo pogoršalo zbog hipoksije – smanjenja razine kisika u tijelu, te je hitno prevezen vozilom Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije u KBC Rijeka u Respiratorni centar.


 

 

 

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi