Vijesti

Ispraćaj 19. hrvatskog kontigenta HRVCON-a u ISAF

Petak, 02. 03. 2012.

Svečani ispraćaj 19. hrvatskog kontigenta Oružanih snaga (HRVCON-a) - u kojem je i vojni kapelan Alojz Kovaček - u područje mirovne operacije ISAF u Afganistanu održan je danas, u petak, 2. ožujka 2012., u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO na zagrebačkom aerodromu Pleso. Ispraćaju su nazočili izaslanik Predsjednika republike Ive Josipovića, Zlatko Gareljić, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, zamjenik načelnika GS OS za operacije, kontraadmiral Zdenko Simičić te brojni drugi.

Obraćajući se postrojenim pripadnicima ovog kontigenta, ministar Kotromanović je naglasio važnost i vrijednost hrvatskog sudjelovanja u mirovnoj operaciji ISAF. „Vi sudjelujete u stvaranju mira i sigurnosti u Afganistanu, i jednako kao što su drugi nekada pomagali nama tako mi sada možemo pomoći drugima. Spremni ste za to, a prezentirajući u svijetu svoja umijeća i vještine prezentirat ćete i svoju domovinu, Republiku Hrvatsku.“, rekao je ministar Kotromanović.

Načelnik GS OS RH, general pukovnik Drago Lovrić je, pozdravljajući pripadnike 19. kontigenta, podsjetio na važnost poštivanja kulture, običaja i religije Afganistana, kao i na  dosadašnje iznimne pohvale koje su za svoj rad i sudjelovanje dobivali raniji hrvatski kontigenti. Izaslanik Predsjednika RH, Zlatko Gareljić poželio je pripadnicima kontigenta da svoju misiju obave profesionalno i uspješno, pridonoseći miru, dobru i prosperitetu, na ponos Republike Hrvatske.

19. hrvatski kontigent u operaciji ISAF sastavljen je od namjenski organiziranih snaga Vojne policije, namjenski organiziranih snaga pješaštva, stožernog osoblja, operativno-mentorskih timova za vezu, mentora u Vojno-policijskoj školi, mentora u Vojno obučnom centru u Kabulu, timova za logističku potporu te zračnog mentorskog tima. Kontigent čiji je zapovjednik brigadir Tomislav Galić, broji 339 pripadnika OS RH, od čega je 16 pripadnica OS RH. U sklopu kontigenta odlazi i 17 pripadnika oružanih snaga država članica Američko-jadranske povelje.

Po dolasku u područje mirovne operacije, pripadnici 19. kontigenta ISAF-a bit će raspoređeni u Regionalno zapovjedništvo Sjever u Mazar-e Sharifu i Regionalno zapovjedništvo u Kabulu.

Hrvatski kontigenti Oružanih snaga koji već godinama sudjeluju u području mirovne operacije ISAF opremljeni su i obučeni po najvišim standardima, a u području Afganistana su višestruko prepoznati i potvrđeni po svojoj stručnosti u obavljanju brojnih zadaća te doprinosu u procesu stabilizacije stanja u toj zemlji. Uz brojne druge, najvažnije zadaće pripadnika  HRVCON-a su školovanje, mentoriranje, obuka i potpora pripadnika Afganistanske narodne armije (ANA).

U sklopu 19. kontingenta također djeluje i 5. Multinacionalni operativno-mentorski tim sastavljen od 15 pripadnika OSRH i 12 pripadnika Nacionalne Garde Minnesote koji je raspoređen u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-el-Sharifu. Sjedinjene Američke Države kao strateški partner OSRH osiguravaju strateški zračni transport pripadnika OSRH u operaciju ISAF, a troškovi ovog transporta na godišnjoj razini kreću se oko 4 milijuna dolara koji se podmiruju iz proračuna Vlade SAD-a. Pripadnici OSRH u operaciji ISAF koriste i 50 oklopnih vozila tipa HMMWV i 10 vozila tipa MRAP a koji su predmet Ugovora o donaciji vojnih vozila i vojne opreme Vlade SAD-a Ministarstvu obrane, odnosno Oružanim snagama RH.

Na svetoj misi u kapeli HRZ i PZO-a slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni ordinarija u koncelebraciji su vojnim kapelanima Viktorom Grbešom i Alojzom Kovačekom kojemu je ovo drugi odlazak u ISAF-ovu mirovnu misiju. Biskup je prije početka misnog slavlja pozdravio vojnike riječima: „Ovo je već 19. put da ispraćamo, prije svega molitveno, naše vojnike u Afganistan kako bi svojom prisutnošću i zadanim zadaćama dali svoj obol miru, koji je raznim razlozima narušen u toj ratom izmučenoj zemlji.

Kod ove svete mise molit ćemo najprije za vas, dragi vojnici, da vas dobri Bog prati na vašem putu, da u obavljanju teške i odgovorne službe sačuvate svoje ljudsko i kršćansko dostojanstvo; da se nakon obavljene misije sretno vratite u svoju domovinu, svojim obiteljima i u svoje postrojbe. S vama ide i vlč. Alojz Kovaček, kapelan gombr-e. Ovo je njegov drugi odlazak u Afganistan.

Očekujemo da ćemo kao pripadnici hrvatskog kontingenta izvršiti svoju zadaću, opravdati i povećati opravdano izgrađeno povjerenje u afganistanskom narodu, te povećati ugled hrvatskog vojnika i Hrvatske države u tom okružju.“

Homilija vojnog ordinarija

Dragi pripadnici 19. hrvatskog kontingenta koji putuje u misiju ISAF u Afganistan.

Poštovane i drage obitelji, rodbino i prijatelji!

Danas svečano ispraćamo 19. kontingent OS RH za misiju ISAF u Afganistanu. Ispraćamo sinove i kćeri, muževe i supruge, majke i očeve koji odlaze u mirovnu misiju u zemlju nemira.

Dragi naši vojnici, dočasnici i časnici. Vi odlazite na veoma važnu zadaću: donijeti mir tamo gdje mira nema, nadu gdje je nada izgubljena. Stoga ova misija zahtijeva puno hrabrosti, puno izdržljivosti i puno mudrosti. Od svih nas koji vas ispraćamo traži se pak puno ljubavi, razumijevanja i odgovornosti za vas.

Vaša misija koja se održava pod pokroviteljstvom međunarodnih mirovnih snaga, ima sasvim plemeniti cilj: doprinijeti stvaranju mira. Raditi na učvršćenju mira potvrda je također kontinuiteta zavjeta što ga je hrvatski narod dao kao svoju odrednicu kad se preko svoga vladara zavjetovao da će tuđe poštivati, a svoje braniti. Budite stoga svjesni da u Afganistanu predstavljate hrvatsku državu, narod hrvatski i građane RH, a prije svega hrvatsku vojsku. Naša prisutnost u mirovnim misijama veoma je prepoznatljiva. Dapače, naši su vojnici nazvani anđelima mira. Ostanite takvi!

Mi koji vjerujemo u Isusa, razmišljamo ovom prigodom i o njegovu obećanju: Blago mirotvorcima oni će se sinovima Božjim zvati. (Mt 5,9) Stoga vas Crkva svojom vjerom prati na vašem odgovornom i teškom zadatku. Šalje vam svećenika koji s vama proživljava sve tegobe i opasnosti ove misije da vam bude duhovna pomoć u tako velikim životnim izazovima. Crkva moli za vas da se živi i zdravi, nepovrijeđena tijela i duha, vratite svojim obiteljima. Dok donosite mir drugima neka ne zavlada nemir u vama, u vašem braku, u vašim obiteljima. Svi vi koji s vjerom u Boga odlazite na ovaj zadatak ne zaboravite da je molitva najsnažnija obrana vašega duhovnog mira. Kako nas Isus uči u današnjem evanđelju, stavljajući naglasak na molitvu Očenaša, svi smo mi braća, djeca Oca nebeskoga. Molimo se Njemu koji je svet, molimo ga za mir, pravdu i slobodu te da nam oprosti grijehe kako i mi opraštamo bližnjima, da nas izbavi od zla.

Drage obitelji, dragi roditelji, djeco i supružnici, budite ponosni na ove hrabre ljude. Oni zaslužuju vašu vjernost i vašu odanost. Ustrajte u vjernosti i molite za sretni dan njihova povratka.

Kao vaš biskup mislit ću na vas i svaki dan molitvom pratiti korake vaše. I kad vam bude teško sjetite se da smo svi mi s vam. Dobri Bog neka vas sve čuva i zagovor Majke Božje, Gospe Velikoga Hrvatskog Zavjeta.

Biskupov pozdrav na kraju sv. mise

Što vam možemo još poželjeti nego da sretno otputujete i da se sretno vratite nakon obavljene zadaće. Zadaća nije lagana, obzirom na ulogu koju imate. Osim toga, to je zemlja drugačije klime i kulture, pa se nadamo da ste se tijekom pripreme sa svim tim suočili, barem teoretski. Bit će to za vas još jedno novo i bogato iskustvo. Da biste ostali na visini kao ljudi i vjernici, imajte uvijek pred očima tko ste i što ste. Niste samo sastavnica Hrvatske vojske, nego i sinovi (i kćeri) našega naroda te članovi Crkve. Samo ta spoznaja i svijest bit će dodatni poticaj da se sačuvate u svome dostojanstvu.

Vama pak svima želim reći u ime svih djelatnika Vojne biskupije: "Doviđenja", a to znači da smo čvrsto uvjereni da ćemo se opet vidjeti, ako ne prije, onda nakon završene vaše zadaće. Dobri Bog neka vas prati i zagovor Majke Marije, Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, kojoj je posvećena naša Vojna biskupija.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Arhiva vijesti

Linkovi