Vijesti

Ispraćaj 19. hrvatskog kontigenta HRVCON-a u ISAF

Petak, 02. 03. 2012.

Svečani ispraćaj 19. hrvatskog kontigenta Oružanih snaga (HRVCON-a) - u kojem je i vojni kapelan Alojz Kovaček - u područje mirovne operacije ISAF u Afganistanu održan je danas, u petak, 2. ožujka 2012., u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO na zagrebačkom aerodromu Pleso. Ispraćaju su nazočili izaslanik Predsjednika republike Ive Josipovića, Zlatko Gareljić, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, zamjenik načelnika GS OS za operacije, kontraadmiral Zdenko Simičić te brojni drugi.

Obraćajući se postrojenim pripadnicima ovog kontigenta, ministar Kotromanović je naglasio važnost i vrijednost hrvatskog sudjelovanja u mirovnoj operaciji ISAF. „Vi sudjelujete u stvaranju mira i sigurnosti u Afganistanu, i jednako kao što su drugi nekada pomagali nama tako mi sada možemo pomoći drugima. Spremni ste za to, a prezentirajući u svijetu svoja umijeća i vještine prezentirat ćete i svoju domovinu, Republiku Hrvatsku.“, rekao je ministar Kotromanović.

Načelnik GS OS RH, general pukovnik Drago Lovrić je, pozdravljajući pripadnike 19. kontigenta, podsjetio na važnost poštivanja kulture, običaja i religije Afganistana, kao i na  dosadašnje iznimne pohvale koje su za svoj rad i sudjelovanje dobivali raniji hrvatski kontigenti. Izaslanik Predsjednika RH, Zlatko Gareljić poželio je pripadnicima kontigenta da svoju misiju obave profesionalno i uspješno, pridonoseći miru, dobru i prosperitetu, na ponos Republike Hrvatske.

19. hrvatski kontigent u operaciji ISAF sastavljen je od namjenski organiziranih snaga Vojne policije, namjenski organiziranih snaga pješaštva, stožernog osoblja, operativno-mentorskih timova za vezu, mentora u Vojno-policijskoj školi, mentora u Vojno obučnom centru u Kabulu, timova za logističku potporu te zračnog mentorskog tima. Kontigent čiji je zapovjednik brigadir Tomislav Galić, broji 339 pripadnika OS RH, od čega je 16 pripadnica OS RH. U sklopu kontigenta odlazi i 17 pripadnika oružanih snaga država članica Američko-jadranske povelje.

Po dolasku u područje mirovne operacije, pripadnici 19. kontigenta ISAF-a bit će raspoređeni u Regionalno zapovjedništvo Sjever u Mazar-e Sharifu i Regionalno zapovjedništvo u Kabulu.

Hrvatski kontigenti Oružanih snaga koji već godinama sudjeluju u području mirovne operacije ISAF opremljeni su i obučeni po najvišim standardima, a u području Afganistana su višestruko prepoznati i potvrđeni po svojoj stručnosti u obavljanju brojnih zadaća te doprinosu u procesu stabilizacije stanja u toj zemlji. Uz brojne druge, najvažnije zadaće pripadnika  HRVCON-a su školovanje, mentoriranje, obuka i potpora pripadnika Afganistanske narodne armije (ANA).

U sklopu 19. kontingenta također djeluje i 5. Multinacionalni operativno-mentorski tim sastavljen od 15 pripadnika OSRH i 12 pripadnika Nacionalne Garde Minnesote koji je raspoređen u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-el-Sharifu. Sjedinjene Američke Države kao strateški partner OSRH osiguravaju strateški zračni transport pripadnika OSRH u operaciju ISAF, a troškovi ovog transporta na godišnjoj razini kreću se oko 4 milijuna dolara koji se podmiruju iz proračuna Vlade SAD-a. Pripadnici OSRH u operaciji ISAF koriste i 50 oklopnih vozila tipa HMMWV i 10 vozila tipa MRAP a koji su predmet Ugovora o donaciji vojnih vozila i vojne opreme Vlade SAD-a Ministarstvu obrane, odnosno Oružanim snagama RH.

Na svetoj misi u kapeli HRZ i PZO-a slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni ordinarija u koncelebraciji su vojnim kapelanima Viktorom Grbešom i Alojzom Kovačekom kojemu je ovo drugi odlazak u ISAF-ovu mirovnu misiju. Biskup je prije početka misnog slavlja pozdravio vojnike riječima: „Ovo je već 19. put da ispraćamo, prije svega molitveno, naše vojnike u Afganistan kako bi svojom prisutnošću i zadanim zadaćama dali svoj obol miru, koji je raznim razlozima narušen u toj ratom izmučenoj zemlji.

Kod ove svete mise molit ćemo najprije za vas, dragi vojnici, da vas dobri Bog prati na vašem putu, da u obavljanju teške i odgovorne službe sačuvate svoje ljudsko i kršćansko dostojanstvo; da se nakon obavljene misije sretno vratite u svoju domovinu, svojim obiteljima i u svoje postrojbe. S vama ide i vlč. Alojz Kovaček, kapelan gombr-e. Ovo je njegov drugi odlazak u Afganistan.

Očekujemo da ćemo kao pripadnici hrvatskog kontingenta izvršiti svoju zadaću, opravdati i povećati opravdano izgrađeno povjerenje u afganistanskom narodu, te povećati ugled hrvatskog vojnika i Hrvatske države u tom okružju.“

Homilija vojnog ordinarija

Dragi pripadnici 19. hrvatskog kontingenta koji putuje u misiju ISAF u Afganistan.

Poštovane i drage obitelji, rodbino i prijatelji!

Danas svečano ispraćamo 19. kontingent OS RH za misiju ISAF u Afganistanu. Ispraćamo sinove i kćeri, muževe i supruge, majke i očeve koji odlaze u mirovnu misiju u zemlju nemira.

Dragi naši vojnici, dočasnici i časnici. Vi odlazite na veoma važnu zadaću: donijeti mir tamo gdje mira nema, nadu gdje je nada izgubljena. Stoga ova misija zahtijeva puno hrabrosti, puno izdržljivosti i puno mudrosti. Od svih nas koji vas ispraćamo traži se pak puno ljubavi, razumijevanja i odgovornosti za vas.

Vaša misija koja se održava pod pokroviteljstvom međunarodnih mirovnih snaga, ima sasvim plemeniti cilj: doprinijeti stvaranju mira. Raditi na učvršćenju mira potvrda je također kontinuiteta zavjeta što ga je hrvatski narod dao kao svoju odrednicu kad se preko svoga vladara zavjetovao da će tuđe poštivati, a svoje braniti. Budite stoga svjesni da u Afganistanu predstavljate hrvatsku državu, narod hrvatski i građane RH, a prije svega hrvatsku vojsku. Naša prisutnost u mirovnim misijama veoma je prepoznatljiva. Dapače, naši su vojnici nazvani anđelima mira. Ostanite takvi!

Mi koji vjerujemo u Isusa, razmišljamo ovom prigodom i o njegovu obećanju: Blago mirotvorcima oni će se sinovima Božjim zvati. (Mt 5,9) Stoga vas Crkva svojom vjerom prati na vašem odgovornom i teškom zadatku. Šalje vam svećenika koji s vama proživljava sve tegobe i opasnosti ove misije da vam bude duhovna pomoć u tako velikim životnim izazovima. Crkva moli za vas da se živi i zdravi, nepovrijeđena tijela i duha, vratite svojim obiteljima. Dok donosite mir drugima neka ne zavlada nemir u vama, u vašem braku, u vašim obiteljima. Svi vi koji s vjerom u Boga odlazite na ovaj zadatak ne zaboravite da je molitva najsnažnija obrana vašega duhovnog mira. Kako nas Isus uči u današnjem evanđelju, stavljajući naglasak na molitvu Očenaša, svi smo mi braća, djeca Oca nebeskoga. Molimo se Njemu koji je svet, molimo ga za mir, pravdu i slobodu te da nam oprosti grijehe kako i mi opraštamo bližnjima, da nas izbavi od zla.

Drage obitelji, dragi roditelji, djeco i supružnici, budite ponosni na ove hrabre ljude. Oni zaslužuju vašu vjernost i vašu odanost. Ustrajte u vjernosti i molite za sretni dan njihova povratka.

Kao vaš biskup mislit ću na vas i svaki dan molitvom pratiti korake vaše. I kad vam bude teško sjetite se da smo svi mi s vam. Dobri Bog neka vas sve čuva i zagovor Majke Božje, Gospe Velikoga Hrvatskog Zavjeta.

Biskupov pozdrav na kraju sv. mise

Što vam možemo još poželjeti nego da sretno otputujete i da se sretno vratite nakon obavljene zadaće. Zadaća nije lagana, obzirom na ulogu koju imate. Osim toga, to je zemlja drugačije klime i kulture, pa se nadamo da ste se tijekom pripreme sa svim tim suočili, barem teoretski. Bit će to za vas još jedno novo i bogato iskustvo. Da biste ostali na visini kao ljudi i vjernici, imajte uvijek pred očima tko ste i što ste. Niste samo sastavnica Hrvatske vojske, nego i sinovi (i kćeri) našega naroda te članovi Crkve. Samo ta spoznaja i svijest bit će dodatni poticaj da se sačuvate u svome dostojanstvu.

Vama pak svima želim reći u ime svih djelatnika Vojne biskupije: "Doviđenja", a to znači da smo čvrsto uvjereni da ćemo se opet vidjeti, ako ne prije, onda nakon završene vaše zadaće. Dobri Bog neka vas prati i zagovor Majke Marije, Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, kojoj je posvećena naša Vojna biskupija.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi