Vijesti

Jubilarno 20. hodočašće hrvatske vojske i policije u Mariju Bistricu

Nedjelja, 07. 10. 2012.

Jubilarno dvadeseto hodočašće hrvatske vojske i policije u godine 15 obljetnice Vojne biskupije u RH u nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu održano je u nedjelju 7. listopada. Prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca ispunili su hrvatski vojnici i policajci, hrvatski branitelji i invalidi, roditelji poginulih branitelja, kao i pripadnici povijesnih postrojbi. Među hodočasnicima bilo je i 50 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te prvi puta 40 vojnika pripadnika Oružanih snaga Republike Francuske. Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, a u koncelebraciji su bili vojni biskup u RH Juraj Jezerinac koji je i propovijedao, kao i američki vojni nadbiskup Timothy Broglio, direktor (PMI) Međunarodnog vojnog hodočašća o. Blaise Rebotier, francuski vojni biskup Luc Ravel, vojni biskup BiH Tomo Vukšić, vojni biskup Slovačke František Rabek i nadbiskup Bejruta Paul Dahdah. Također u koncelebraciji su bili vojni kapelani i dekani, provincijali i generalni vikari hrvatskih biskupija. Misi je nazočio ministar obrane Ante Kotromanović, izaslanici predsjednika RH, ministra branitelja, kao i drugi visoki vojni i policijski dužnosnici.

Uvodeći u misno slavlje nuncij D'Erico istaknuo je kako su "došli u ovo glasovito marijansko nacionalno svetište zahvaliti Bogu za sve blagoslove i svu pomoć koju je vječni Gospodar života i povijesti izlio na Vojni ordinarijat u 15 godina njegovog postojanja. I to osobito preko 20 marijanskih hodočašća koje je Vojni ordinarijat organizirao u svetište Majke Božje Bistričke. U ovoj svetoj misi molimo da Vojni ordinarijat po zagovoru Majke Božje Bistričke može nastaviti vjerno i odano svoje poslanje u službi najviših kršćanskih ideala i u služenju ovoj zemlji".

U propovijedi biskup Jezerinac podsjetio je kako je briga Crkve za vojnike i policajce na području Republike Hrvatske započela već 1991. godine. Točno prije 21 godinu, 7. listopada, hrvatski biskupi su za ravnatelja dušobrižništva vojnika u RH imenovali tada zagrebačkoga pomoćnoga biskupa Jurja Jezerinca a u tijeku Domovinskog rata oko 160 svećenika uključeno u pastoral branitelja. Nakon uspješno završenih pregovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o Ugovoru o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i Redarstvenih službi Republike Hrvatske (1996 godine) te nakon razmjene ratifikacijskih instrumenata 9. travnja 1997. godine u Vatikanu, Sveta Stolica je dekretom Qui successimus Kongregacije za biskupe od 25. travnja 1997. osnovala Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a bulom "Venerabili fratri" papa Ivan Pavao II. imenuje prvog vojnog biskupa ordinarija za Hrvatsku. Već sljedeće godine Kongregacija za biskupe dekretom "Omnium Ecclesiarum sollicitudine" odobrava Statut Vojnog ordinarijata u RH. Vojni ordinarijat Kongregaciji je prikazao "Pravilnik o ustrojstvu i djelovanju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj", koji je potpisan u Zagrebu 3. prosinca 1998. godine od predsjednika HBK i ministara MORH-a i MUP-a. A 4. prosinca 1998. godine u Ministarstvu obrane potpisan je dokument "Ustroj Vojnog ordinarijata za MORH". Isti takav dokument za MUP potpisan je u Ministarstvu unutarnjih poslova 13. prosinca 1999. godine. Tim dokumentima Vojni ordinarijat u RH ispunio je sve uvjete za svoje osamostaljenje u kabinetima ministara obrane i unutarnjih poslova, istaknuo je biskup Jezerinac. U proteklih 15 godina djelovanja Vojnog ordinarijata, bilo je poteškoća, ima ih sada i bit će ih, rekao je vojni biskup, istaknuvši da valja razumjeti vrijeme i njegove zahtjeve, znati da križ nikad nije proklet ako je s ljubavlju prihvaćen. "Vojni ordinarijat trsi se da svima navijesti mir, pouzdanje u Boga gospodara povijesti i potrebu odgovornosti svakog djelatnika i naše biskupije u cjelini. Potrebno nam je oživjeti međusobno povjerenje i s njime ući u budućnost koju moramo ponuditi onima kojima smo poslani. Slaveći 15 godina uspostave Vojne biskupije u RH, slavimo ustvari djela Božja u Crkvi vojne i policijske biskupije, djela koja Bog čini po mojim rukama i rukama mojih suradnika vojnih i policijskih kapelana te njihovih pomoćnika".

Biskup je zatim istaknuo i slavlje jubilarnoga 20. vojno-redarstvenog hodočašćenja u Mariju Bistricu. Povijest prisutnosti lika Gospe Bistričke ovdje sinteza je povijesti naroda, hrvatski branitelji, živi i mrtvi, znali su za čudotvornu snagu te svete žene. Njezina je povijest slična svakoj gorkoj povijesti ljudskog života i svjesni su da će upravo Ona znati sačuvati vrijednosti za koje se gine. Biskup Jezerinac pozvao je hrvatske vojnike i policajce, branitelje, vatrogasce, roditelje i supruge, muževe i djecu poginulih branitelja, i sve okupljene vjernike da se ne boje budućnosti i oslone na izdržljivu povijest svoje Domovine, na vjeru poput Marije. "Stavite se na službu drugih poput Gospe, njegujte odnos s Bogom i čovjekom na njezin način povjerenja, predanja, radosti i mira", pozvao je vojni biskup.

Nakon popričesne molitve nadbiskup D'Erico izrazio je radost što je kao apostolski nuncij mogao sudjelovati i predvoditi to misno slavlje. Počašćen sam još više donijeti vam posebne pozdrave Svetog Oca Benedikta XVI. i još više njegov posebni blagoslov. Sveti Otac zadužio me da donesem Vama, dragi oče biskupe, izraze njegova poštovanja za sve ono što je Vojni ordinarijat učio svih ovih godina. Sveti Otac vjeruje u poslanje Vojnog ordinarijata u RH i ohrabruje put kojim Vojni ordinarijat ide posljednjih 15 godina. U tom smislu za ovo svečano slavlje zadužio me da Vam donesem njegov apostolski blagoslov, Vama, vojni biskupe u Hrvatskoj, Vašim suradnicima, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, svima koji sudjeluju na ovoj svetoj misi, vlastima koje su ovdje prisutne, civilnim i vojnim i svima onima koji su s velikom pobožnošću sudjelovali na ovom misnom slavlju. Ovaj blagoslov imat ću vam čast podijeliti u njegovo ime. To je papinski blagoslov, blagoslov kojemu je pridržan potpuni oprost. Želja, nada i molitva Svetog Oca je da i ovaj blagoslov može donijeti dobre plodove za Vojni ordinarijat u službi onoga što on razvija prema kršćanskim idealima i u služenju RH, rekao je nadbiskup D'Erico.

Na kraju mise predvoditelju misnog slavlja, koncelebrantima, kao i svim hodočasnicima uime Vojnog ordinarijata zahvalio je generalni vikar o. Jakov Mamić, OCD. Misno slavlje pjevanjem uveličala je Klapa "Sveti Juraj" HRM uz orguljsku pratnju Ivana Bosnara i Simfonijskoga puhačkog orkestra oružanih snaga RH. Kao solistica sudjelovala je Nathalie Nicaud iz Lurda.

Na bistričkoj Kalvariji u nedjelju 7. listopada križnim putem završilo je jubilarno 20. hodočašće Hrvatske vojske i policije. Pobožnost je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac, a uz pripadnike hrvatske vojske, policije, branitelja, invalida, roditelja poginulih i pripadnike povijesnih postrojbi, Kalvarijom su se uspinjali i sudionici hodočašća pripadnici Oružanih snaga BiH i Francuske i vojni biskupi pristigli u prigodi hodočašća iz europskih zemalja i SAD-a. Kod pojedinih postaja molitve su čitali predstavnici vojnih i policijskih kapelanija. 

Na završetku pobožnosti na vrhu Kalvarije prigodni nagovor održao je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić. (pročitaj cijeli nagovor)

Istaknuo je da je svaka pobožnost križnoga puta blagdan Kristove vjernosti Bogu Ocu. Vjernosti usprkos poniženjima, patnjama i smrti. Ona je uvijek spomen na događaj Kristova otkupljenja ljudskoga roda, ali također pouka kršćanima koji tu pobožnost obavljaju. Tijekom povijesti kršćanstva mijenjali su se oblici mučeništva, no bez obzira na razlike motiva progonitelja i načine stradanja, svi su mučenici svjedoci jer su ostali vjerni do kraja, kao i Krist sam. I naše vrijeme donosi novi oblik mučeništva, napomenuo je biskup Vukšić. Naime, do prije pedesetak godina na području našega civilizacijskoga kruga bio je vrlo poštovan tko je branio neku vrijednost, istinu, pravilo, neki ideal. Danas, pak, takav vrlo često biva izrugan, izvrgnut suvremenim oblicima psihološkoga linča, izložen posvema novim načinu mučenja. Usprkos tomu, kršćanin je pozvan biti svjedokom usred posvema novih metoda kojima se poziva na nijekanje kršćanskih vrednota, istina, pravila, ideala. Živimo u kulturološkom okruženju u kojemu je progonu izloženo kršćanstvo kao takvo, njegova načela, njegove vrednote. Nekadašnji mučenici bili su izloženi prvenstveno fizičkim patnjama, dok je suvremeni kršćanski svjedok izložen više unutrašnjim patnjama. K tomu, suvremeno društvo često izgleda kao veliko jezero u kojega su se slile ogromne količine otpadnih voda te nije više sposobno samo se obnoviti. Kršćanski svjedok se pojavljuje kao "etički ekolog", kao onaj koji upozorava na opasnost od gušenja. Njegov stil života je kao neki krik nade, poziv na moralnu sanaciju, upozorio je biskup Vukšić. Moramo računati da će u budućnosti katolička načela življenja još više nego do sada biti stavljena u pitanje ili čak onemogućena – također donošenjem zakona. Trebamo naučiti da ono što je zakonito nije uvijek i moralno. U takvoj situaciji kršćansko svjedočenje pojavljuje se kao znak nade, poručio je biskup Vukšić.

Pobožnost Križnoga puta pjevanjem je animirala Klapa "Sveti Juraj".

Propovijed vojnog ordinarija Jurja Jezerinca

Braćo i sestre, znamo sigurno da je briga Crkve za vojnike i policajce na području Republike Hrvatske započela već 1991. godine, početkom agresije na Hrvatsku, kada Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman (24. rujna 1991) upućuje zamolbu Predsjedniku BK da bi se pobrinuo za duhovnu skrb branitelja koji su u tim danima kao dragovoljci s krunicom u ruci krenuli na prvu crtu braniti Domovinu. Te godine, 7. listopada, Predsjednik biskupske konferencije (upravo danas je tome 21 godina) odgovara da su „hrvatski biskupi zaključili da se imenuje Ravnateljem dušobrižništva vojnika u Republici Hrvatskoj pomoćni biskup zagrebački mons. Juraj Jezerinac“. Naše saznanje je da je za vrijeme Domovinskog rata (1991-1995) oko 160 svećenika uključeno u pastoral branitelja.

Ipak, kako je država postajala sve konzistentnija, a Crkva sve potrebnija hrvatskoj vojsci i policiji, pristupilo se sustavnom rješavanju pastoralne skrbi vojske i policije u Republici Hrvatskoj. Tako, nakon uspješno završenih pregovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o Ugovoru o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i Redarstvenih službi Republike Hrvatske (1996 godine) te nakon razmjene ratifikacijskih instrumenata 9. travnja 1997. godine u Vatikanu, Sveta Stolica je dekretom Qui successimus Zbora za biskupe od 25. travnja 1997. godine osnovala Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj. Te iste godine (1997) Bulom „Venerabili fratri“ Sveti Otac Ivan Pavao II. imenuje prvog „Vojnog biskupa ordinarija za Hrvatsku“. Već slijedeće godine Zbor za biskupe dekretom „Omnium Ecclesiarum sollicitudine“ odobrava Statut Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. Istodobno je Vojni ordinarijat Zboru za biskupe prikazao Pravilnik o ustrojstvu i djelovanju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, koji je potpisan u Zagrebu 3. prosinca 1998. godine od predsjednika HBK i ministara MORH-a i MUP-a. A 4. prosinca 1998. godine u Ministarstvu obrane potpisan je dokument Ustroj Vojnog ordinarijata za MORH. Isti takav dokument za MUP potpisan je u Ministarstvu unutarnjih poslova 13. prosinca 1999. godine. Tim dokumentima Vojni ordinarijat u RH ispunio je sve uvjete za svoje osamostaljenje u kabinetima ministara obrane i unutarnjih poslova.

Ovim dokumentima određeno je da Vojnu biskupiju u RH sačinjavaju: a) vojnici i pripadnici redarstvenih službi kao i osobe stalno zaposlene u oružanim snagama i redarstvenim službama RH; b) članovi njihovih obitelji i svi oni koji s njima žive u istom domu; c) kadeti vojnih škola i redarstvenih službi kao i oni koji obavljaju svoju službu u tim ustanovama; d) svi vjernici koji stalno obavljaju službu koju im je povjerio Vojni biskup.

Braćo i sestre, u proteklih 15. godina djelovanja Vojnog ordinarijata, bilo je poteškoća, ima ih sada i bit će ih. Vremena nikome nisu laka, ljudi su izloženi naglim i složenim promjenama, potrebe su nam veće od mogućnosti, volja ne nalazi adekvatnu potporu u mogućnostima. Ali, moramo biti realni. Valja razumjeti vrijeme i njegove zahtjeve. Valja znati da križ nikad nije proklet ako je s ljubavlju prihvaćen. Vojni ordinarijat se trsi da svima navijesti mir, pouzdanje u Boga gospodara povijesti i potrebu odgovornosti svakog djelatnika i naše biskupije u cjelini. Potrebno nam je oživjeti međusobno povjerenje i s njime ući u budućnost koju moramo ponuditi onima kojima smo poslani. 

Slaveći 15. godina uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj, slavimo ustvari djela Božja u Crkvi vojne i policijske biskupije, djela koja Bog čini po mojim rukama i rukama mojih suradnika vojnih i policijskih kapelana te njihovih pomoćnika. Slavimo preporod mnogih građanki i građana ove države koji snagom krštenja po evangelizaciji pripadnika Vojnog ordinarijata postadoše članovi Katoličke crkve, okusiše ljepotu Krista prijatelja, otkrivši novost Evanđelja i njegovu snagu u svojem životu i životu društva. Slavimo 15. godina izvrsne suradnje sa svim biskupima, svećenicima i župnicima, ministarstvima, zapovjednicima i Vrhovnim zapovjednikom hrvatske vojske. Riječ je o 15 godina sijanja Riječi, izrastanja Riječi i branja plodova Riječi. Osjećamo duboku potrebu prignutih koljena pred Bogom tvorcem svega dobra što ga izvodi u dušama naše braće i sestara, ali i zahvalnost odgovornim ljudima za dosadašnju suradnju očekujući da će se ona plodno nastaviti i u budućnosti.

O 10. obljetnici Vojnog ordinarijata 5. lipnja 2007. Predsjednik države u svojoj čestitci napisa: „Imamo iste ciljeve, a svatko od nas ima svoju misiju…Uvjerio sam se da je duhovna skrb za hrvatske branitelje katoličke vjere, uz ostalo, znatno pridonosila njihovu humanom postupanju te samim tim očuvanju pravednog karaktera obrane od agresije. Uvjerio sam se da je duhovna skrb nad pripadnicima katoličke vjere koji su u sastavu Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova RH, kao i nad članovima njihovih obitelji, uz ispunjenje vjerskih potreba, velika i u izgradnji etičkih načela koja na prvo mjesto stavljaju ljudski život i opće dobro zajednice… Želim naglasiti da je Vojni ordinarijat stekao veliki ugled u međunarodnim okvirima, posebice aktivnim prepoznatljivim sudjelovanjem na međunarodnom vojnom hodočašću u Lurd, ali i brojnim kontaktima s vojnim ordinarijatima širom svijeta“

Braćo i sestre, drugi veliki razlog naše radosti je jubilej 20-og vojno-redarstvenog hodočašćenja u Mariju Bistricu. Ovdje već 20 godina ranjeni i ožalošćeni nalaze utjehu, zdravi i radosni izriču svoju zahvalnost, neodlučni i smeteni nalaze snagu odlučnog koraka u drugačiji život. Povijest prisutnosti lika Gospe Bistričke ovdje, sinteza je povijesti naroda: ona je najprije ovdje ponosno stajala kao znak nade, potom se „skrila“ u vremenima tuđinskih najezda i rušenja kako bi u svojoj i našoj skrovitosti ostala s nama, da bi se potom ponovno vratila da ovdje bude znakom našeg pouzdanja. 

Hrvatski branitelji, živi i mrtvi, znali su za čudotvornu snagu ove svete žene; znali su da je Njezina povijest slična svakoj gorkoj povijesti ljudskog života; svjesni su bili da će upravo Ona znat sačuvati vrijednosti za koje se gine. Dragi hrvatski vojnici i policajci, hrvatski branitelji, hrvatski vatrogasci, dragi roditelji i supruge, muževi i djeco poginulih branitelja, svi vi ovdje okupljeni vjernici, ne bojte se budućnosti! Oslonite se na izdržljivu povijest svoje Domovine, na vjeru poput Marije, stavite se na službu drugih poput Gospe, njegujte odnos s Bogom i čovjekom na njezin način povjerenja, predanja, radosti i mira. 

Ovdje smo već 20 godina. Ona vidi vaše odore, raspoznaje vaša lica, prodire u vaša srca i govori vam: učinite što vam rekne Isus. Ostavite ovdje svoje dileme i vratite se u svoje obitelji, vojarne i postaje kao ljudi koji su danas čuli riječ koja zaslužuje povjerenje, okusili toplu ruku Majke koja život daje i čuva.

Na četvrtom vojno-redarstvenom hodočašću u Mariju Bistricu (1996), blagopokojni kardinal Franjo Kuharić u propovijedi je rekao: “Kažu da hrvatski vojnik mora imati hrabro srce kad je u obrani izložen opasnostima. Ali vojnik mora imati i dobro srce. Da bude zaštitnik slaboga, pomoćnik ugroženome, pa bio to i neprijatelj. Zato vojnik s kršćanskim srcem poštuje i zarobljenika. Nikada neće prekoračiti granice obrane da bi činio nasilje…Vaše hodočašće, nastavlja kardinal Kuharić, nije parada, nego svjedočanstvo da u Hrvatskoj vojsci (i policiji) Isus Krist ima svoj prostor, da bi došao u srce vojnika (i policajca), svojom istinom, otkupljenjem i spasenjem. S tim ste motivom danas ovdje, da molite i slušate Božju Riječ i ispitujete svoju savjest, da se vratite u svoje jedinice obnovljeni“.

Neka ovo hodočašće bude događaj naše promjene, dan naše radosti, slavlje naše novosti. Ostanimo duboko povezani međusobno molitvom, čuvajmo se podjela, njegujmo vrijednost drugoga, poštujmo prava života i čovjeka, čuvajmo dobro koje je omogućilo našem narodu da opstane. Zahvaljujmo Bogu za sve naše branitelje, molimo za poginule, a optuženim hrvatskim generalima kao i svim braniteljima neka udijeli svoju snagu da izdrže sadašnje teškoće. Molimo za ucviljene i hrabrimo klonule. Sve nam je Bog predao i odgovorni smo za djela njegova. On u nas ima povjerenja, prenesimo taj osjećaj jedni na druge. Ponesimo radost našeg kršćanskoga i ljudskog druženja s Marijom u naše obitelji i na radna mjesta. Neka nam Ona bude uzor u stvaranju međuljudskih odnosa, ali i pomoć da ih na Isusov način ostvarimo. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Arhiva vijesti

Linkovi