Vijesti

Kapelanija PU zagrebačke hodočastila korijenima našega kršćanstva

Utorak, 27. 02. 2018.

Pod geslom “Starokršćanskim korijenima” u organizaciji Policijske kapelanije “Majke Božje Kamenitih vrata” od četvrtka 22. do nedjelje 25. veljače održano je hodočašće za vjernike kapelanije koje je vodio policijski kapelan don Marin Drago Kozić. Kapelanija Majke Božje Kamenitih vrata, svoje duhovno studiozno putovanje ostvarila je ove godine u prekrasnoj starokršćanskoj kolijevci naše vjere, u mjestima koja su natopljena mučeničkom krvlju. To je kolijevka naše vjere, od Trogira preko Kaštela do Splita i Salone, pa do samog našeg hrvatskog Jordana, naše rijeke krštenja, rijeke Jadro u solinskoj pradolini.

Vjernici kapelanije započeli su u četvrtak 22. veljače duhovno studiozno putovanje u čvrstoj, jakoj i nepokolebljivoj vjeri, unatoč najavama lošeg vremena. Vožnja autobusom kroz lijepu našu, od Zagreba sve do Kaštela, tijekom koje je don Marin govorio o duhovnoj jakosti i povijesti našeg hrvatsko kršćanskog identiteta. Dolaskom u večernjim satima, svoj zasluženi odmor našli smo u drevnim Kaštelima u Kaštel Lukšiću u hotelu Kastel.

Prvi dan naše duhovne izgradnje započeo je u Kaštel Lukšiću gdje nas je stručni vodič upoznao sa samim mjestom od početka rimskih vremena, koje su do današnjega dana prožete sa kršćanskom kulturom i tradicijom. Uvodno upoznavanje u dvorcu Vitturi, o kršćanskoj vjeri kroz stoljeća u Kaštelima do današnjeg dana. Upoznati smo i sa življenjem mještana kroz povijest, njihovu kulturu, običaje, uspone, a i tragedije koje su pratile čovjeka kroz stoljeća. Od obitelji i njihove tradicija koje su živjele na području Kaštel Lukšića, Vitturi i Rušinić promatrali smo povijest našega naroda, koju sve do danas isprepliću život bogatih i manje bogatih ljudi. Uz samo mjesto posjetili smo starodrevnu crkvu Marijina uznesenja i sv. Roka iz IX. stoljeća, te noviju crkvu sv. Marije uznesene  na nebo, potom crkvu sv. Ivana Krstitelja gdje se čuvaju posmrtni ostaci dvoje mladih Miljenka i Dobrile koji i danas svjedoče o nesebičnoj ljubavi.

Po odlasku iz Kaštel Lukšića uputili smo se prema Trogiru, gdje smo se kratko zaustavili uz staru maslinu koja na ovome prostoru živi već preko 1700 godina, a uz maslinu kratko smo se osvrnuli o težacima ovoga kraja. I danas, za život čovjeka, maslina se sadi i od nje živi. Nastavili smo put do Trogira. Zaustavili smo se na samom trgu gdje smo uz promatranje kulturne baštine kroz povijest od pradavnih vremena, mogli promatrati živu umjetnost jednog mjesta, od samih crkvi koji su na par metara udaljene jedna od druge: Sv. Sebastijana, Sv. Nikole, sv. Ivana Krstitelja, sv. Petra, sv. Marije, pa sve do katedrale sv. Lovre u čijoj se kapeli nalazi grob sv. Ivana Trogirskog. Na samoj katedrali pomno smo promatrali i slušali o kalendaru kroz godinu kojega je izgradio Radovan, hrvatski kipar (XIII. st.). Najistaknutija ličnost hrvatskog srednjovjekovnog kiparstva; autor većeg dijela monumentalnog romaničko-gotičkog portala katedrale sv. Lovre u Trogiru, koji se po njemu naziva Radovanov portal. Uz pomno razgledavanje same katedrale, njene unutrašnjosti, kao i same riznice, mogli smo sagledati tisućljetnu povijest vjere ovoga kraja.

Potom smo posjetili Benediktinski samostan i sestre koje u njemu žive. Sestra Alojzija upoznala nas je o povijesti muzeja Kairos. Razgledali smo riznicu sestara benediktinki, a potom u crkvi sv. Nikole imali molitvu i razmatranje o sestrama benediktinkama koje se u Trogiru nalaze od tisućite godine, a u Trogir ih je doveo sam biskup, danas svetac sv. Ivan Trogirski. Zatim smo kroz morska vrata  uputili se preko rive prema kuli Kamenlergo i sv. Marku gdje smo pogledali obrambena mjesta od napada na grad i mještane.

Po završetku upoznavanja kulturnih znamenitosti, vrhunac je bilo misno slavnije  u starodrevnoj katedrali. Na kraju svete mise, koju je služio don Marin, došao nas je pozdraviti mjesni župnik i dekan don Vinko Sanader.

Drugi dan započeo je prolaskom preko Kaštela, stare Salone, gdje smo se upoznali sa rimskom kulturom koja je ovdje još uvijek upečatljiva i vidljiva, a samo mučeništvo uz mnoge solinske mučenike podnio je i zaštitnik grada Splita sv. Duje.

U Splitu smo posjetili crkvu sv. Frane. Dočekao nas je policijski kapelan fra Žarko Relota i upoznao nas s poviješću hrvatske kulture, povijesti vjere i tradiciji. Govorio je o glasovitim velikanima našeg naroda i gdje počivaju njihovi posmrtni ostaci kako reče „hrvatski panteon“. Obišli smo muzej i riznicu franjevaca konventualaca, starodrevnu knjižnicu otaca franjevaca. Potom smo se zaputili prema Dioklecijanovoj palači gdje smo prošli kroz povijest same palače i osobe koja je progonila kršćane. Danas na njegovom mauzoleju uzdiže se stijeg kršćanski iz kojega se crpi naša vjera, a to je sama katedrala sv. Duje, krstionica naše vjere, nekada poganski hram posvećen Jupiteru. Prošavši kroz ulice staroga grada, susreli smo se s novijom stvarnošću vjere koja je i danas živa u Splitu.

Završetak dana bi je u Solinu u prasvetištu naše vjere, na ostacima groba kraljice Jelene. Tu nas je dočekao g. Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske u zajedništvu policijske klape sv. Mihovil i djelatnika PU splitsko-dalmatinske, gdje smo slavili svetu misu.

Nastavak našeg susreta nastavio se u hotelu Kastel u zajedništvu s načelnikom PU splitsko-dalmatinske, klape sv. Mihovil, naših djelatnika, obitelji koje su nam pomogle u ostvarenju našega susreta: Strmić, Jakus, Ćarija, Britvić. Uz prigodne poklone koje smo darovali zahvalili smo se za njihovu dobrotu i gostoprimstvo.

Treći dan, u jutarnjim satima, uputili smo se u župnu crkvu u Kaštel Lukšiću gdje nas je dočekao župnik don Mario Vuljević. U zajedništvu s mnoštvom vjernika radosno nas je predstavio, a potom je uslijedila misa druge korizmene nedjelje.

Po završetku svete mise, uputili smo se prema Marini, gdje nas je dočekao policijski kapelan don Darko Poljak. On nas je upoznao s mjestom Marina i krajem gdje djeluje kao župnik. Ugodno smo ostali iznenađeni kako sa samim mjestom kroz povijest, a isto tako gostoprimstvom don Darka koji nas je okrijepio s hranom i pićem da možemo nastaviti svoj put. Tako smo nastavili dalje prema Šibeniku, Obrovcu, Gračacu i onda u večernjim satima stigli sretno u Zagreb.

Želimo se zahvaliti svima koji su nam pomogli u ostvarenju našeg puta: svim našim djelatnicima zajedno s policijskom klapom, načelniku PU splitsko-dalmatinske, svećenicima koji su nas radosno primili, kao i obiteljima u Kaštel Lukšiću i voditelju Hotela Kastel, iskreno i veliko hvala.

Bila je to za nas trodnevna duhovna obnova u znaku hodočašća na korijene našega kršćanstva za osobnu izgradnju i snagu naše vjere.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Arhiva vijesti

Linkovi