Vijesti

Križni put Hrvatske vojske i policije na Ksaveru

Nedjelja, 06. 03. 2016.

Novozaređeni vojni biskup Jure Bogdan predvodio je križni put Hrvatske vojske i policije na IV. korizmenu nedjelju 6. ožujka na Ksaverskom perivoju u Zagrebu. Vojni ordinarij, biskup u miru Juraj Jezerinac, vojni i policijski kapelani, pripadnici Počasno-zaštitne bojne, vojnici, policajci, kadeti Hrvatske vojske i polaznici Policijske akademije u procesiji iza križa i zastava krenuli su od zgrade Vojnog ordinarijata do ksaverske kalvarije, gdje su im se na križnom putu pridružili zagrebački vjernici i ksaverski župnik fra Vice Blekić, TOR. Na postajama su se izmjenjivali vojni i policijski kapelani, kao i čitači iz redova vojske i policije.

Na početku svoje propovijedi mons. Bogdan je jasno iskazao smisao križnog puta. „Ovdje kroz molitvu i pjesmu proživljavamo zajedno s Gospodinom svu dramu njegove muke i smrti. Cijelim svojim bićem i srcem, pokušavamo proniknuti u Srce ljubljenoga Sina 'koji radi nas i radi našeg spasenja' dobrovoljno prihvaća teške poruge, poniženja, pljuvanja i bičevanja, i na kraju sramotnu smrt na križu. Uz jednu lijepu pobožnost, s izuzetnom dekoracijom i dobrom organizacijom, koja oplemenjuje naše osjećaje, uzdiže dušu k Bogu, svjesni smo da susret s Gospodinom mijenja. Iza susreta s Njime u pobožnosti križnoga puta, u presvetoj Euharistiji, u Božjoj riječi, u sakramentalnoj Sv. ispovijedi i na druge načine, jasnije vidimo tko smo i što smo i što nam je činiti da bismo postigli neprolazno spasenje“.

U nastavku se osvrnuo na evanđeosko čitanje te nedjelje: na perikopu o izgubljenom sinu naglasivši svu dramu čovjeka koji okrene Bogu leđa i ode od njega te se počne gubiti, kao i milosrđe Božje kada mu se izgubljeni čovjek poželi vratiti.

Također je ukazao da je Otac jednako milosrdan i prema starijemu sinu s kojim sve dijeli, a koji je prosvjedovao protiv postupka oca prema njegovom bratu.

„Vjerujem da je svaki od nas, dok smo pratili Isusa na križnome putu, mogao uočiti i vlastitu ljubav i privrženost Isusu, ali isto tako i lutanja, udaljavanja od križa Kristova, od Isusa, od Boga. S križem i pod križem Kristovim svaki i svaka od nas primjećuje da ovdje primamo, dobivamo. Vraćamo se vlastitome identitetu. Ako li igdje tražimo na ovome mjestu podno križa Kristova ištemo, tražimo i kucamo. Tu, u sjeni križa, najradije dijelimo svoje radosti i žalosti, nadanja i tjeskobe. Tu najradije izričemo: 'Bože, pomozi!' i 'Bože, hvala ti!' Razlog je samo jedan. Jer se nalazimo na mjestu s kojeg čitamo samo jednu jedinu riječ: ljubav. I ta ljubav nije pitanje tek jednoga trenutka ili neke određene situacije, već ta ljubav križa i s križa postaje naš identitet po kojem se međusobno prepoznajemo u ovom svijetu: 'Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge' (Iv 13, 35). I to samo zbog jednoga: 'Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje' (Iv 15, 12-13). I baš zato se s ponosom ovdje spominjemo tolikih naših vojnika i redarstvenika kroz povijest naše Domovine koji su pokazali tu i takvu ljubav – ljubav križa“, naglasio je.

„No, naši životni putevi nisu usmjereni samo horizontalno - prema svijetu i osobama s kojima dijelimo radosti života, već i vertikalno - prema Gospodinu. Time i sam naš životni put dobiva obris Kristova križa, odnosno obris Njegove ljubavi koja traži vjeru. Zato i u pobožnosti svete krunice (koju su s ponosom uvijek nosili naši branitelji) ne molimo samo da nam se usavrši ljubav i učvrsti ufanje, već molimo da nam se umnoži i naša vjera. Vjera je ona koja nam daje potrebnu snagu za ići dalje, za ustati, a ne odustati. I ova pobožnost križnoga puta ovdje nema svoj kraj, ovdje nije njezina točka, već zarez, zarez koji traži čvrstu ispovijest vjere poput rimskog časnika, satnika Kornelija, podno Kristova križa: 'Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!' (Mk 15, 39). Sin Božji koji je 'radi nas ljudi i radi našega spasenja' raspet, umro i pokopan“.

Na kraju se obratio vojnicima i policajcima. „Posvetivši se i radeći u raznim službama Ministarstva obrane ili Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, izabrali ste kao svoje životno zvanje služiti svojoj Domovini, služiti drugima. A kako istinski služiti drugima i dragoj nam Domovini? Primjer za to ostavio nam je Krist da idemo Njegovim stopama (usp. 1 Pt 2, 21), da činimo sve ono što nam je zapovjedio. A ostavio nam je samo jednu zapovijed: ljubiti – jer 'Bog je ljubav' (1 Iv 4, 8). 'A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije' (Rim 5, 8). Stoga je i Njegova 'muka dostatna da posvema osmisli naš život. Tko god hoće živjeti savršeno ne treba ništa drugo učiniti nego prezreti što je Krist prezreo na križu i poželjeti ono što je Krist želio' (sv. Toma Akvinski)“.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi