Vijesti

Križni put na lurdskoj kalvariji i misa pred Spiljom ukazanja

Četvrtak, 15. 05. 2014.

Sudionici 56. međunarodnog vojnog hodočašća iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predvođeni biskupima Jurjom Jezerincem i Tomom Vukšićem okupili su se na euharistijskom slavlju pred spiljom ukazanja u četvrtak, 15. svibnja.

Misi su nazočili i drugi hodočasnici pirstigli u Lurd.

U prigodnoj homiliji predvoditelj slavlja biskup Juraj Jezerinac je posvješčujući geslo PMI-a „Sluge Krista, sluge mira“. Naime, naglasio kako "je svijet postao poprište neprestanih sukoba, sebičnih interesa, grube moći, čudnih ideologija, pokazivanja snage, tvornica ratova, bezobzirne otimačine, ali i borbe za egzistenciju i biološko preživljavanje pojedinaca i naroda", te ustvrdio "tamo gdje nema tolerancije, nema ni ljubavi, koja je osnovni temelj suživota. A gdje nema ljubavi, nema ni mira. Mir dolazi od ljubavi". U tom je kontekstu podsjetio kako nas uči II. Vatikanski sabor da mir nije samo odsutnost rata, nego je punina poštovanja među ljudima.

Mi kao vjernici znamo da se ljudska povijest mira i rata, tolerancije i prezira odvija prije svega u čovjekovoj savjesti. Stoga je veoma važno ulaziti u to svetište čovjeka, koje se zove savjest i pitati se što se u njoj događa, naglasio je biskup, te nastavio "u našem srcu začimaju se, rastu i dozrijevaju sve naše odluke i djela. Važna je higijena savjesti. Potrebno je, osobito u ovakvim okolnostima hodočašća, isprati savjest od grijeha i neodgovornosti".

Nadalje je naglasio, kako čovjek koji je u miru s Bogom stvara oko sebe svijet mira, a da bi čovjek mogao doći do mira "Isus Krist nam je dao svoju Majku, dok je umirao na križu, da nam bude posrednicom mira i svih drugih milosti koje nam je Isus zaslužio svojim križem. Upravo mi hodočasnici trebamo ovdje sa zahvalnošću primiti taj dar Majke."

Također je podsjetio, kako je u najtežim trenucima II. svjetskog rata Papa Pio XII. pozvao čitav katolički svijet da se moli Majci Božjoj za mir među narodima. I naš kardinal Franjo Kuharić pozvao je 29. travnja l994. godine svećenike, redovnike i redovnice, kao i cijeli hrvatski katolički puk da se stave pod zaštitu Majke Božje, da mole za mir i obraćenje, za slobodu okupiranih hrvatskih prostora, da se skrate dani nevolje velike, za pravedne odnose među ljudima.

Mnogi danas vape ne samo za mirom u srcu, nego i u vlastitoj obitelji, gradu i zemlji. Mnogi su na izmaku nade jer mira nema. Neka nas Bog sačuva od svake želje da nekome oduzmemo ili uskratimo mir… Pomozimo širiti mir i oprost, slogu i zajedništvo među ljudima, rekao je biskup, te se na kraju homilije ponovno vratio geslu hodočašća, te upitao "Nije li zvanje vojnika i policajca zvanje mira?"

Ovo međunarodno hodočašće i naše hrvatsko neka nam to posvijesti, a Marija Kraljica mira, koju ovdje posebno štuje cijeli katolički svijet, posebno vojno- redarstveni, neka nam svima bude zagovornicom i pomoćnicom da se taj mir ostvari u našim srcima, savjestima, među obiteljima i u svijetu, riječi su kojima je biskup Jezerinac zaključio homiliju.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličala Klapa HRM "Sveti Juraj".Kod pojedinih postaja prigodna razmatranja koje je napisao mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić čitali su vojnici i policajci, te vojni i policijski kapelani. 

Nakon mise vojni ordinariji Juraj Jezerinac i Tomo Vukšić predvodili su križni put na lurskoj Kalvariji. Kod posljednje, 14. postaje prigodan nagovor održao je generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić, OCD. 

Štujući vjerom Isusov križni put prepoznanjemo snagu i smisao svakog Križnog puta Crkve, čovjeka, naroda: biti uz osuđenog Boga u nedužnm licu čovjeka.No, ovdj smo jer vjerujemo da je upravo taj Isus Krist jedini Spasitelj svih Križnih putova svijeta, rekao je o. Mamić.

Te je u nastavku, osvrčući se na svakodnevicu naglasio "poučeni Isusovim križnim putem, danas s ove Kalvarije prepoznajemo ogromne mase ljudi obilježenih licem Sina Božjega patniak: to su ugroženi i obespravljeni, ranjeni i prezreni, uskraćeni i u svojim temeljnim ljudskim potrebama i pravima. Mnogi od njih, kao što su branitelji u našem Domovinskom ratu, u svojim teškio patnjama i smrtnim opasnostima vjerovali su Kristovoj riječi i riječi Crkve o njegovoj poruci mira, pravde, slobode i dostojanstva".

Ukazujući na negativnosti i neparavednost u našem društvu, o. Mamić je rekao "blago svima nama ako smo sačuvali nadu! Ne dajte da vam nada bude ukradena i ne kradite nadu drugima", jer stanje koje sada prolazimo je križni put nacije, Crkve, obitelji i čovjeka. Ustrajmo u nadi. Aktivirajmo političku i društvenu odgovornost i poštenje. Bit će drukčije."

Ohrabrujući hodočasnike, o. Mamić je na kraju rekao "Sursum corda, i vjerujete da mi ipak pripadamo onim ljudima koji stoje pred praznim grobom Sina Božjega i u taj smo grob položili svoju nadu. Ona je uskrsla s Njime! Učimo se čekati i ne posustati u vjeri u Sina Božjega. Istovremeno svi se uložimo da nam Crkva bude svetija, da nam država bude orgovornija, da nam zemlja bude plodnija i očuvanija, da nam obitelji budu jače i ustrajnije, da nam ljudski život bude vredniji, da nam kultura bude čovječnija, da nam duša bude čistija. Tada će naša nada postati događanje dobra."

Po završetku pobožnosti, kod spilje ukazanja upaljene su zavjetne svijeće koje su na križnom putu nošege uz stjegove. Zavjetnu svijeću hrvatskih hodočasnika zapalio je zapovjednik hodočašća general Mladen Fuzul, a svijeću hodočasnika iz Bosne i Hercegovine biskup Tomo Vukšić. Zavjetnu svijeću upalila je i Zrinska garda.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi