Vijesti

Lourdes: zajedništvo vojski i naroda u jednom Bogu

Utorak, 24. 05. 2011.

U nedjelju 22. svibnja u Lourdesu završilo je 19. hrvatsko i 53. međunarodno vojno hodočašće (P.M.I. - Pelerinage militaire international) koje je održano pod geslom “Sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi”. Na hodočašću je sudjelovalo oko 11 600 vojnika iz tridesetak zemalja te veliki broj civila. Hrvatske hodočasnike, kojih je bilo 770, predvodili su vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata dr. Jakov Mamić, OCD, biskupski vikar don Josip Stanić i vojni i policijski kapelani. Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat uz potporu ministarstava obrane i unutarnjih poslova. Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general Tomo Medved, a njegov zamjenik komodor Tihomir Erceg. Hodočasnicima su se pridružili ministar obrane Davor Božinović i drugi visoki predstavnici MORH-a i GS OS-a, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ivica Franić te vojni izaslanik RH u Parizu pukovnik Andrija Šakić. Među sudionicima hodočašća iz Hrvatske bili su i Orkestar Hrvatske vojske i klapa HRM-a “Sv. Juraj”, koji su svojim nastupima uveličali lourdske ceremonije.

Papina poruka sudionicima 53. PMI-a

Sudionicima Međunarodnog vojnog hodočašća poruku i blagoslov uputio je papa Benedikt XVI. U poruci papa podsjeća vojnike na Mariju, veliku učiteljicu molitve. “Dragi sudionici vojnog hodočašća, tema ‘Sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi’ okuplja vas, i ove godine, kod spilje Massabielle, u Lourdesu. Na tome mjestu Marija, Bezgrešna Djevica, poziva vas moliti. Vaš je život ispunjen radošću i dobrotom, ali i sumnjama, trpljenjima i bolima, kao što je to bilo i u obitelji Bernardice Soubirous gdje je molitva imala bitno mjesto u svakodnevnom životu. U trenucima bdijenja, samoće i kušnji, a navlastito u teškim danima koje ponekad sa sobom nosi rad i boravak u drugoj zemlji, pozivam vas da uspravite svoj pogled k Mariji našoj Majci. Bernardica, u susretu s blistavim licem Djevice Marije, punom miline i nježnosti, potpuno se predala Božjoj volji. Kao i ona, vi također, puni pouzdanja, molite Mariju da vas, po svome Sinu Isusu, vodi k Ocu. Svaki od vas ima povlašteno mjesto u Očevu srcu i budite uvjereni da on nikada neće napustiti nikoga od svoje djece. Živeći kao djeca svjetla, svjedočite svakoga dana svoju vjeru u Boga koji je otac, Sin i Duh Sveti. On, koji je vaš put i vaša snaga, pobijedio je zlo, trpljenje i smrt.

Uzdajući se u zaštitu Naše Gospe Lourdske i zagovor svete Bernardice, na sve sudionike hodočašća i njihove obitelji, osobito bolesnike i zdravstveno osoblje bolnice Notre-Dame des Armés, na obitelji ucviljene zbog sukoba, kao i na sve one koji su ovih dana primili sakramente krštenja i potvrde, Sveti Otac od sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov“, kaže se u poruci koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Molitva “Oče naš“ poziv je na zajedništvo

Tradicionalno 19. hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes započelo je misnim slavljem koje je na Zagrebačkom velesajmu u utorak 17. svibnja predvodio biskup Juraj Jezerinac. Biskup je na početku pozdravio zapovjednika hodočašća brigadnog generala Tomu Medveda, zamjenika zapovjednika komodora Tihomira Ercega, savjetnika ministra unutarnjih poslova Ivicu Franića, predstavnike Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske suradnje, predstavnike braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, pravosudne policije, predstavnike Državne uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasce, vojnike i policajce.

U osvrtu na geslo ovogodišnjeg hodočašća “Sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi“, istaknuo je kako je ono “došlo u pravi trenutak tim više što se ljudi u svijetu sve više udaljuju, kako od Boga tako i međusobno. Stoga je potrebno posvijestiti da smo svi međusobno povezani. Iako smo iz različitih naroda, jezika i kultura, svi činimo jednu veliku obitelj koja se zove Crkva, sastavljenu od različitih udova. Svi smo mi braća i sestre, djeca Oca nebeskoga, kako nas je naučio Isus Krist.

Isus nam je objavio svoga Oca, njegovu želju i njegov plan s nama. Odgovorio je na teška ljudska pitanja: odakle smo i zašto smo na svijetu. Donio je novi zakon ljubavi. Naučio nas je i moliti i to samo jednu molitvu, koja iako je kratka, veoma je sažeta, posebno kad je riječ o našoj međusobnoj povezanosti i povezanosti s nebeskim Ocem. Molitva započinje riječima ‘Oče naš’. Koliko god je važna riječ ‘Oče’, ne manje važna je i riječ ‘naš’. Isusov Otac je Otac nebeski, ali i naš. A to znači da smo svi mi njegova djeca, međusobno povezana Kristovom ljubavlju. Svi smo mi snagom krštenja dio velike obitelji koja se zove Crkva.

Ovogodišnje hodočašće vojske i policije, zajedno s vatrogascima, kao i svih vojski svijeta održava se pod geslom: ‘Sjedinjeni s Ocem u jednoj molitvi’. Ono ima za cilj povezati svijet i svijest, posebno vojno-redarstvene snage da budu što više sjedinjeni s Bogom, a time i međusobno, gradeći zajedno mir. Želio bih da se ovo hodočašće odvija u duhu međusobne povezanosti, ujedinjeno u ljubavi i molitvi; da pomažete tijekom puta jedni drugima, kako bi vam putovanje bilo što ugodnije. Dok smo ‘sjedinjeni u jednom Ocu i u jednoj molitvi’, budite sigurni da smo tada najjači“, potaknuo je biskup.

Po završetku mise, hodočasnicima se kratko obratio i zapovjednik hodočašća naglasivši kako je uvjeren da će “ovogodišnje hodočašće biti susret prijatelja i nacija povezanih istim vrijednostima“.

Nakon mise hodočasnici su krenuli u Lourdes, a u poslijepodnevnim satima na putu kroz Sloveniju pridružila su im se i dva autobusa vojnika Hrvata iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je predvodio novoimenovani vojni ordinarij za BiH mons. Tomo Vukšić.

Blagdan prvaka Crkve

Hodočasnici su na putu do Lourdesa, u srijedu 18. svibnja, posjetili Avignon i Carcassonne. U katedrali u Avignonu slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Vukšić, a propovijedao je vojni kapelan iz BiH don Josip Grubišić.

U svojoj propovijedi osvrnuo se na život i poruku sv. Petra i Pavla, čiji je spomen bio taj dan. Obojicu je pozvao Isus, Petra još za života, a Pavla nakon uskrsnuća. “Uzajamno se upotpunjuju, pridonose sjaju i duhovnom bogaćenju Crkve. Petar je prvi u ispovijedanju vjere, a Pavao u tumačenju njenih dubina. Petar voli Isusa i postaje glava Crkve, a Pavao je glasnik Evanđelja među svim narodima“, kazao je. “Krist po svome Duhu pruža čovjeku svjetlo i snagu kako bi mogao odgovoriti svom vrhovnom pozivu svjedočenja. To su svjedočili apostoli sv. Petar i Pavao svojim životom i za to svjedočanstvo su na kraju žrtvovali svoj život. Njihov primjer je poziv i nama da se ugledamo na njih“, pozvao je don Grubišić.

Misa kod Spilje ukazanja

Drugoga dana vojnoredarstvenog hodočašća u Lourdesu kod Spilje ukazanja misu je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac u zajedništvu s vojnim biskupom iz BiH mons. Vukšićem, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata o. Jakovom Mamićem, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima koji su vodili hodočasnike. Na početku mise, biskup je pozdravio vojnike, policajce i vatrogasce iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U prigodnoj homiliji je istaknuo duhovno majčinstvo i bratstvo svih koji vrše volju Oca koji je na nebesima te istaknuo kako je u tome Marija prednjačila. “Marijina spremnost posebno se očitovala u trenutku kad je rekla anđelu, koji joj je objavio radosnu vijest da će postati majkom Božjom: ‘Evo službenice Gospodnje neka mi bude po tvojoj riječi’. Ona je svojim ‘da’ izišla samom nebu ususret, koje je s nestrpljenjem očekivalo njezin odgovor, da se među nama utjelovi i nastani sam Bog. Svojim pristankom Marija je izišla ususret i cijelom ljudskom rodu koji je bio pod zakonom grijeha, kojega je trebalo i treba otkupiti i spasiti“.

Biskup je naglasio i to da Isus svoju majku nije zadržao samo za sebe, nego ju je u oporuci s križa predao nama. “Riječju: ‘Evo ti majke’ Isus preko Ivana predaje svoju majku svima nama, da nam bude duhovna majka. I na kraju slijedi Ivanov komentar: ‘I uze je učenik k sebi’. Veličanstvene li poruke! Isusova majka, postaje majkom Crkve, majkom sviju nas“.

“Danas smo zajedno s kršćanskim vojskama i policajcima svijeta okupljeni oko Marije, kao braća i sestre sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi. Svojom prisutnošću, nadasve svojom molitvom, želimo dati svoju poruku svim ljudima da želimo biti i izrastati na korijenima biblijskog čovjeka, graditi veliku ljudsku obitelj, da smo djeca Oca nebeskoga i međusobno braća i sestre; da želimo graditi istinsko bratstvo i mir zasnovano na istini, pravdi, slobodi, prije svega na Isusu Kristu i njegovom Evanđelju, koji je za sebe rekao da je Put, Istina i Život“, kazao je biskup.

Na misi je pjevala klapa HRM-a “Sveti Juraj”, a nakon nje snimljena je zajednička fotografija hrvatskih hodočasnika na Trgu Esplanade ispred bazilike Sv. Krunice. Nakon fotografiranja imali su pobožnost križnoga puta na kojem su hodočasnici naizmjence nosili zavjetnu svijeću, a na kraju koje je mons. Jezerinac održao propovijed. Svijeću je na kraju pobožnosti zapalio zapovjednik hodočašća brigadni general Tomo Medved, a isto su učinili i predstavnici Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

U popodnevnim satima hodočasnici su imali pokorničko bogoslužje koje je predvodio generalni vikar dr. Jakov Mamić u crkvi svete Bernardice. Nakon uvoda i kratkog poticajnog izlaganja vojnici, policajci i ostali hodočasnici pristupili su pojedinačnoj ispovijedi za koju su im bili na raspolaganju vojni i policijski kapelani. Hodočasnički duh i Gospa Lourdska potaknuli su mnoge da se pomire s Bogom. Nerijetko i one koji godinama nisu pristupili ovome sakramentu.

Svečanost otvorenja 53. PMI-a

Slijedećeg dana u petak 20. svibnja, u jutarnjim satima u bazilici Sv. Pija X. slavljena je koncelebrirana misa koju je predvodio policijski kapelan p. Željko Rakošec, a u večernjim satima otvoreno je 53. međunarodno vojno hodočašće. Započelo je mimohodom vojski svijeta i paljenjem svijeće sa zastavama zemalja sudionica hodočašća na uskrsnoj svijeći koju je upalio francuski vojni biskup Luc Ravel.

Misa svih Slavena

Slijedećeg dana u bazilici Sv. Pija X. slavljena je misa za pripadnike slavenskih naroda. Hodočasnicima iz Hrvatske pridružili su se i hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Litve. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji s hrvatskim vojnim biskupom, slovačkim vojnim biskupom Františekom Rabekom, generalnim i biskupskim vikarom te vojnim i policijskim kapelanima iz slavenskih zemalja. Propovijedao je vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić.

Temeljna misao njegove propovijedi bio je govor o novom nebu i novoj zemlji iz Ivanova viđenja, opisanim u knjizi Otkrivenja, što je konačni Božji plan s ljudima, koji će se ostvariti nakon što uminu ova zemlja i ovo nebo. Smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka ni boli. Bit će to Božji grad proslavljenih u kojemu će oni “biti narod njegov, a on će biti Bog s njima“. Svi ljudi pozvani su da, po vlastitom obraćenju, postanu miljenici Božji.

Na misnom slavlju pjevala je klapa HRM “Sveti Juraj” uz orguljsku pratnju Dražena Cara.

Međunarodna misa 53. PMI

Središnje misno slavlje za sudionike 53. međunarodnog vojnog hodočašća održano je u nedjelju 22. svibnja u bazilici Sv. Pija X. Međunarodnu misu predvodio je francuski vojni biskup Luc Ravel u koncelebraciji s vojnim biskupima, među kojima su bili i vojni biskupi iz Hrvatske mons. Juraj Jezerinac i iz BiH mons. Tomo Vukšić te vojnim i policijskim kapelanima iz cijeloga svijeta. Kao prinosne darove, krizmanici i krštenici – sudionici vojnog hodočašća koji su u subotu 21. svibnja primili sakramente kršćanske inicijacije prinijeli su kruh i vino. Psalam je na hrvatskom pročitao natporučnik Vladimir Krpan. U propovijedi biskup Ravel je pred sudionike 53. PMI stavio tri poticaja: naučiti čitati lice drugoga, primjenjivati riječi Evanđelja u životu te se hraniti Tijelom Isusovim na nedjeljnoj misi.

Na primanju koje je priredila hrvatska delegacija istoga dana okupili su se, uz predstavnike Vojne biskupije, predstavnike MORH-a i MUP-a, predstavnici grada Lourdesa, predstavnici vojnih biskupija i vojski nazočnih u Lourdesu, predstavnici Svetišta i svih sektora francuske vojske i policije koji su nacionalnim delegacijama pružali nesebičnu organizacijsku pomoć.

Pronositi svjedočanstvo Lourdesa

Svečanost zatvaranja 53. PMI na kojem je sudjelovalo 11 616 sudionika iz cijeloga svijeta održala se u istoj bazilici u poslijepodnevnim satima.

Hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine su se u ponedjeljak 23. svibnja u jutarnjim satima oprostiti od lourdskog svetišta. Istoga dana u večernjim satima okupili su se na misnom slavlju u Nici u crkvi sv. Ivana Don Bosca na kojoj je propovijedao dominikanac fr Jozo Mravak, OP, a potom su u utorak 24. svibnja posjetili svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi u kojem je slavljena sveta misa na kojoj je propovijedao o. Vladislav Mandura, te su pohodili grob sv. Leopolda Bogdana Mandića i sv. Antuna Padovanskoga u Padovi.

Po povratku u Zagreb na Zagrebačkom velesajmu hodočasnicima su se obratili vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i zapovjednik hodočašća brigadni general Tomo Medved. Mons. Jezerinac zahvalio je zapovjedniku i njegovom zamjeniku, koji će iduće godine predvoditi hrvatske hodočasnike, vojnim i policijskim kapelanima i drugim suradnicima na organizaciji. Blagoslovio je hodočasnike poručivši im da ustraju u svojim prošnjama. Zaželjevši hodočasnicima radostan povratak domovima pozvao ih je da dođu na nacionalno vojnoredarstveno hodočašće u Mariju Bistricu.

Zapovjednik hodočašća zahvalio je vojsci na korektnom i odgovornom ponašanju u međusobnim odnosima na hodočašću te pozvao da izgrađeno zajedništvo pronose dalje u svoje obitelji i na suradnike.

Nakon biskupovih zahvala hodočasnici su zajedno s “Tebe Boga hvalimo” zahvalili Bogu na izvanrednoj milosti hodočašćenja u Lourdes.

Ministri Božinović i Ivić u Lourdesu

”Vojno hodočašće je poseban vid služenja miru. Ovdje hrvatski vojnici, policajci, branitelji, ratni vojni invalidi s prijateljima iz drugih zemalja svijeta šalju poruku da mir nije nešto što je samo po sebi zadano već se na njemu treba neprekidno raditi. Ovdje se stvaraju temelji suradnje kojoj je Hrvatska okrenuta. Vojnici i policajci služe miru i sigurnosti, a Lourdes ih samo može inspirirati u tome“, kazao je ministar obrane Božinović koji je s ministrom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Ivićem posjetio sudionike vojno-redarstvenog hodočašća u Lourdesu. Naglasio je i kako su hrvatski vojnici “donijeli mir Hrvatskoj, a danas služe miru diljem svijeta i s punim pravom pripadaju obitelji mirotvoraca“.

Ministar Ivić istaknuo je da je ponosan što je dio hrvatskog izaslanstva zajedno s najtežim invalidima Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima, vojskom i policijom. “Ovdje se na mjestu ukazanja Gospe Lourdeske možemo pomoliti za sve poginule hrvatske branitelje i njihove obitelji, za našu domovinu te pronaći snagu za izazove koji su pred nama“, pozvao je.

Tijekom boravka u Lourdesu ministri Božinović i Ivić susreli su se s invalidima Domovinskog rata, posjetili su pripadnike OS RH smještene u međunarodnom vojnom kampu te su sudjelovali na programu hodočašća.

Lourdes u brojkama

Na ovogodišnjem hodočašću vojski Europe i svijeta koji se u lourdskom svetištu održao od 20. - 22. svibnja pod geslom “Sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi” prema službenim podacima okupilo se 11 616 sudionika. Najviše sudionika, njih 3420 došlo je Francuske, potom 3300 iz Italije, 861 iz Njemačke, te iz Hrvatske 770. Slijede Austrija (360), Irska (350), Španjolska (335), SAD (310), Velika Britanija (280), Portugal (233), Slovačka (180), Poljska (172), Nizozemska (170), Belgija (119), Češka (108), Švicarska (93), Mađarska (90), Luksemburg (71), Ukrajina (70), Kongo-Brazzaville (65), Bosna i Hercegovina (58), Slovenija (42), Sveta Stolica (40), Litva (39), Madagaskar (28), Kanada (22), Senegal (12), Monako (7), Kamerun (6), Benin (2), Nigerija (2) i Peru (1).

Pripadnici OS BiH na 53. međunarodnom vojnom hodočašću

Vjernici katolici, pripadnici Oružanih snaga BiH i djelatnici Ministarstva obrane BiH već 13. put, a prvi put pod okriljem novo uspostavljenog Vojnog ordinarijata u BiH, sudjelovali su na 53. međunarodnom vojnom hodočašću u francuskom marijanskom svetištu Lourdes. Sedmodnevno putovanje započeli su, zajedno s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem 17. svibnja okupljanjem u ranim jutarnjim satima ispred zgrade MO BiH, kako bi stigli u župu Koraće u Bosanskoj Posavini te s tamošnjim svećenicima i malobrojnim povratnicima slavili misu. Sljedeća postaja njihova puta bilo je nekadašnje papinsko sjedište Avignon u čijoj je katedrali u srijedu 18. svibnja ujutro biskup Vukšić predvodio misno slavlje za sve hodočasnike iz BiH i Republike Hrvatske, a propovijedao je vojni kapelan don Josip Grubišić. Istog dana u kasnim poslijepodnevnim satima stigli su u Lourdes.

U subotu 21. svibnja u bazilici Sv. Pija X. vojni ordinarij Bosne i Hercegovine predvodio je misno slavlje za sve slavenske narode, na kojem je i propovijedao.

Hodočasnicima se u Lourdesu pridružila i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš i brigadni general Marko Stojčić, zamjenik zapovjednika za operacije Zapovjedništva za potporu OS BiH.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi