Vijesti

Lourdes: zajedništvo vojski i naroda u jednom Bogu

Utorak, 24. 05. 2011.

U nedjelju 22. svibnja u Lourdesu završilo je 19. hrvatsko i 53. međunarodno vojno hodočašće (P.M.I. - Pelerinage militaire international) koje je održano pod geslom “Sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi”. Na hodočašću je sudjelovalo oko 11 600 vojnika iz tridesetak zemalja te veliki broj civila. Hrvatske hodočasnike, kojih je bilo 770, predvodili su vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata dr. Jakov Mamić, OCD, biskupski vikar don Josip Stanić i vojni i policijski kapelani. Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat uz potporu ministarstava obrane i unutarnjih poslova. Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general Tomo Medved, a njegov zamjenik komodor Tihomir Erceg. Hodočasnicima su se pridružili ministar obrane Davor Božinović i drugi visoki predstavnici MORH-a i GS OS-a, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ivica Franić te vojni izaslanik RH u Parizu pukovnik Andrija Šakić. Među sudionicima hodočašća iz Hrvatske bili su i Orkestar Hrvatske vojske i klapa HRM-a “Sv. Juraj”, koji su svojim nastupima uveličali lourdske ceremonije.

Papina poruka sudionicima 53. PMI-a

Sudionicima Međunarodnog vojnog hodočašća poruku i blagoslov uputio je papa Benedikt XVI. U poruci papa podsjeća vojnike na Mariju, veliku učiteljicu molitve. “Dragi sudionici vojnog hodočašća, tema ‘Sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi’ okuplja vas, i ove godine, kod spilje Massabielle, u Lourdesu. Na tome mjestu Marija, Bezgrešna Djevica, poziva vas moliti. Vaš je život ispunjen radošću i dobrotom, ali i sumnjama, trpljenjima i bolima, kao što je to bilo i u obitelji Bernardice Soubirous gdje je molitva imala bitno mjesto u svakodnevnom životu. U trenucima bdijenja, samoće i kušnji, a navlastito u teškim danima koje ponekad sa sobom nosi rad i boravak u drugoj zemlji, pozivam vas da uspravite svoj pogled k Mariji našoj Majci. Bernardica, u susretu s blistavim licem Djevice Marije, punom miline i nježnosti, potpuno se predala Božjoj volji. Kao i ona, vi također, puni pouzdanja, molite Mariju da vas, po svome Sinu Isusu, vodi k Ocu. Svaki od vas ima povlašteno mjesto u Očevu srcu i budite uvjereni da on nikada neće napustiti nikoga od svoje djece. Živeći kao djeca svjetla, svjedočite svakoga dana svoju vjeru u Boga koji je otac, Sin i Duh Sveti. On, koji je vaš put i vaša snaga, pobijedio je zlo, trpljenje i smrt.

Uzdajući se u zaštitu Naše Gospe Lourdske i zagovor svete Bernardice, na sve sudionike hodočašća i njihove obitelji, osobito bolesnike i zdravstveno osoblje bolnice Notre-Dame des Armés, na obitelji ucviljene zbog sukoba, kao i na sve one koji su ovih dana primili sakramente krštenja i potvrde, Sveti Otac od sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov“, kaže se u poruci koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Molitva “Oče naš“ poziv je na zajedništvo

Tradicionalno 19. hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes započelo je misnim slavljem koje je na Zagrebačkom velesajmu u utorak 17. svibnja predvodio biskup Juraj Jezerinac. Biskup je na početku pozdravio zapovjednika hodočašća brigadnog generala Tomu Medveda, zamjenika zapovjednika komodora Tihomira Ercega, savjetnika ministra unutarnjih poslova Ivicu Franića, predstavnike Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske suradnje, predstavnike braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, pravosudne policije, predstavnike Državne uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasce, vojnike i policajce.

U osvrtu na geslo ovogodišnjeg hodočašća “Sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi“, istaknuo je kako je ono “došlo u pravi trenutak tim više što se ljudi u svijetu sve više udaljuju, kako od Boga tako i međusobno. Stoga je potrebno posvijestiti da smo svi međusobno povezani. Iako smo iz različitih naroda, jezika i kultura, svi činimo jednu veliku obitelj koja se zove Crkva, sastavljenu od različitih udova. Svi smo mi braća i sestre, djeca Oca nebeskoga, kako nas je naučio Isus Krist.

Isus nam je objavio svoga Oca, njegovu želju i njegov plan s nama. Odgovorio je na teška ljudska pitanja: odakle smo i zašto smo na svijetu. Donio je novi zakon ljubavi. Naučio nas je i moliti i to samo jednu molitvu, koja iako je kratka, veoma je sažeta, posebno kad je riječ o našoj međusobnoj povezanosti i povezanosti s nebeskim Ocem. Molitva započinje riječima ‘Oče naš’. Koliko god je važna riječ ‘Oče’, ne manje važna je i riječ ‘naš’. Isusov Otac je Otac nebeski, ali i naš. A to znači da smo svi mi njegova djeca, međusobno povezana Kristovom ljubavlju. Svi smo mi snagom krštenja dio velike obitelji koja se zove Crkva.

Ovogodišnje hodočašće vojske i policije, zajedno s vatrogascima, kao i svih vojski svijeta održava se pod geslom: ‘Sjedinjeni s Ocem u jednoj molitvi’. Ono ima za cilj povezati svijet i svijest, posebno vojno-redarstvene snage da budu što više sjedinjeni s Bogom, a time i međusobno, gradeći zajedno mir. Želio bih da se ovo hodočašće odvija u duhu međusobne povezanosti, ujedinjeno u ljubavi i molitvi; da pomažete tijekom puta jedni drugima, kako bi vam putovanje bilo što ugodnije. Dok smo ‘sjedinjeni u jednom Ocu i u jednoj molitvi’, budite sigurni da smo tada najjači“, potaknuo je biskup.

Po završetku mise, hodočasnicima se kratko obratio i zapovjednik hodočašća naglasivši kako je uvjeren da će “ovogodišnje hodočašće biti susret prijatelja i nacija povezanih istim vrijednostima“.

Nakon mise hodočasnici su krenuli u Lourdes, a u poslijepodnevnim satima na putu kroz Sloveniju pridružila su im se i dva autobusa vojnika Hrvata iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je predvodio novoimenovani vojni ordinarij za BiH mons. Tomo Vukšić.

Blagdan prvaka Crkve

Hodočasnici su na putu do Lourdesa, u srijedu 18. svibnja, posjetili Avignon i Carcassonne. U katedrali u Avignonu slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Vukšić, a propovijedao je vojni kapelan iz BiH don Josip Grubišić.

U svojoj propovijedi osvrnuo se na život i poruku sv. Petra i Pavla, čiji je spomen bio taj dan. Obojicu je pozvao Isus, Petra još za života, a Pavla nakon uskrsnuća. “Uzajamno se upotpunjuju, pridonose sjaju i duhovnom bogaćenju Crkve. Petar je prvi u ispovijedanju vjere, a Pavao u tumačenju njenih dubina. Petar voli Isusa i postaje glava Crkve, a Pavao je glasnik Evanđelja među svim narodima“, kazao je. “Krist po svome Duhu pruža čovjeku svjetlo i snagu kako bi mogao odgovoriti svom vrhovnom pozivu svjedočenja. To su svjedočili apostoli sv. Petar i Pavao svojim životom i za to svjedočanstvo su na kraju žrtvovali svoj život. Njihov primjer je poziv i nama da se ugledamo na njih“, pozvao je don Grubišić.

Misa kod Spilje ukazanja

Drugoga dana vojnoredarstvenog hodočašća u Lourdesu kod Spilje ukazanja misu je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac u zajedništvu s vojnim biskupom iz BiH mons. Vukšićem, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata o. Jakovom Mamićem, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima koji su vodili hodočasnike. Na početku mise, biskup je pozdravio vojnike, policajce i vatrogasce iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U prigodnoj homiliji je istaknuo duhovno majčinstvo i bratstvo svih koji vrše volju Oca koji je na nebesima te istaknuo kako je u tome Marija prednjačila. “Marijina spremnost posebno se očitovala u trenutku kad je rekla anđelu, koji joj je objavio radosnu vijest da će postati majkom Božjom: ‘Evo službenice Gospodnje neka mi bude po tvojoj riječi’. Ona je svojim ‘da’ izišla samom nebu ususret, koje je s nestrpljenjem očekivalo njezin odgovor, da se među nama utjelovi i nastani sam Bog. Svojim pristankom Marija je izišla ususret i cijelom ljudskom rodu koji je bio pod zakonom grijeha, kojega je trebalo i treba otkupiti i spasiti“.

Biskup je naglasio i to da Isus svoju majku nije zadržao samo za sebe, nego ju je u oporuci s križa predao nama. “Riječju: ‘Evo ti majke’ Isus preko Ivana predaje svoju majku svima nama, da nam bude duhovna majka. I na kraju slijedi Ivanov komentar: ‘I uze je učenik k sebi’. Veličanstvene li poruke! Isusova majka, postaje majkom Crkve, majkom sviju nas“.

“Danas smo zajedno s kršćanskim vojskama i policajcima svijeta okupljeni oko Marije, kao braća i sestre sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi. Svojom prisutnošću, nadasve svojom molitvom, želimo dati svoju poruku svim ljudima da želimo biti i izrastati na korijenima biblijskog čovjeka, graditi veliku ljudsku obitelj, da smo djeca Oca nebeskoga i međusobno braća i sestre; da želimo graditi istinsko bratstvo i mir zasnovano na istini, pravdi, slobodi, prije svega na Isusu Kristu i njegovom Evanđelju, koji je za sebe rekao da je Put, Istina i Život“, kazao je biskup.

Na misi je pjevala klapa HRM-a “Sveti Juraj”, a nakon nje snimljena je zajednička fotografija hrvatskih hodočasnika na Trgu Esplanade ispred bazilike Sv. Krunice. Nakon fotografiranja imali su pobožnost križnoga puta na kojem su hodočasnici naizmjence nosili zavjetnu svijeću, a na kraju koje je mons. Jezerinac održao propovijed. Svijeću je na kraju pobožnosti zapalio zapovjednik hodočašća brigadni general Tomo Medved, a isto su učinili i predstavnici Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

U popodnevnim satima hodočasnici su imali pokorničko bogoslužje koje je predvodio generalni vikar dr. Jakov Mamić u crkvi svete Bernardice. Nakon uvoda i kratkog poticajnog izlaganja vojnici, policajci i ostali hodočasnici pristupili su pojedinačnoj ispovijedi za koju su im bili na raspolaganju vojni i policijski kapelani. Hodočasnički duh i Gospa Lourdska potaknuli su mnoge da se pomire s Bogom. Nerijetko i one koji godinama nisu pristupili ovome sakramentu.

Svečanost otvorenja 53. PMI-a

Slijedećeg dana u petak 20. svibnja, u jutarnjim satima u bazilici Sv. Pija X. slavljena je koncelebrirana misa koju je predvodio policijski kapelan p. Željko Rakošec, a u večernjim satima otvoreno je 53. međunarodno vojno hodočašće. Započelo je mimohodom vojski svijeta i paljenjem svijeće sa zastavama zemalja sudionica hodočašća na uskrsnoj svijeći koju je upalio francuski vojni biskup Luc Ravel.

Misa svih Slavena

Slijedećeg dana u bazilici Sv. Pija X. slavljena je misa za pripadnike slavenskih naroda. Hodočasnicima iz Hrvatske pridružili su se i hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Litve. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji s hrvatskim vojnim biskupom, slovačkim vojnim biskupom Františekom Rabekom, generalnim i biskupskim vikarom te vojnim i policijskim kapelanima iz slavenskih zemalja. Propovijedao je vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić.

Temeljna misao njegove propovijedi bio je govor o novom nebu i novoj zemlji iz Ivanova viđenja, opisanim u knjizi Otkrivenja, što je konačni Božji plan s ljudima, koji će se ostvariti nakon što uminu ova zemlja i ovo nebo. Smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka ni boli. Bit će to Božji grad proslavljenih u kojemu će oni “biti narod njegov, a on će biti Bog s njima“. Svi ljudi pozvani su da, po vlastitom obraćenju, postanu miljenici Božji.

Na misnom slavlju pjevala je klapa HRM “Sveti Juraj” uz orguljsku pratnju Dražena Cara.

Međunarodna misa 53. PMI

Središnje misno slavlje za sudionike 53. međunarodnog vojnog hodočašća održano je u nedjelju 22. svibnja u bazilici Sv. Pija X. Međunarodnu misu predvodio je francuski vojni biskup Luc Ravel u koncelebraciji s vojnim biskupima, među kojima su bili i vojni biskupi iz Hrvatske mons. Juraj Jezerinac i iz BiH mons. Tomo Vukšić te vojnim i policijskim kapelanima iz cijeloga svijeta. Kao prinosne darove, krizmanici i krštenici – sudionici vojnog hodočašća koji su u subotu 21. svibnja primili sakramente kršćanske inicijacije prinijeli su kruh i vino. Psalam je na hrvatskom pročitao natporučnik Vladimir Krpan. U propovijedi biskup Ravel je pred sudionike 53. PMI stavio tri poticaja: naučiti čitati lice drugoga, primjenjivati riječi Evanđelja u životu te se hraniti Tijelom Isusovim na nedjeljnoj misi.

Na primanju koje je priredila hrvatska delegacija istoga dana okupili su se, uz predstavnike Vojne biskupije, predstavnike MORH-a i MUP-a, predstavnici grada Lourdesa, predstavnici vojnih biskupija i vojski nazočnih u Lourdesu, predstavnici Svetišta i svih sektora francuske vojske i policije koji su nacionalnim delegacijama pružali nesebičnu organizacijsku pomoć.

Pronositi svjedočanstvo Lourdesa

Svečanost zatvaranja 53. PMI na kojem je sudjelovalo 11 616 sudionika iz cijeloga svijeta održala se u istoj bazilici u poslijepodnevnim satima.

Hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine su se u ponedjeljak 23. svibnja u jutarnjim satima oprostiti od lourdskog svetišta. Istoga dana u večernjim satima okupili su se na misnom slavlju u Nici u crkvi sv. Ivana Don Bosca na kojoj je propovijedao dominikanac fr Jozo Mravak, OP, a potom su u utorak 24. svibnja posjetili svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi u kojem je slavljena sveta misa na kojoj je propovijedao o. Vladislav Mandura, te su pohodili grob sv. Leopolda Bogdana Mandića i sv. Antuna Padovanskoga u Padovi.

Po povratku u Zagreb na Zagrebačkom velesajmu hodočasnicima su se obratili vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i zapovjednik hodočašća brigadni general Tomo Medved. Mons. Jezerinac zahvalio je zapovjedniku i njegovom zamjeniku, koji će iduće godine predvoditi hrvatske hodočasnike, vojnim i policijskim kapelanima i drugim suradnicima na organizaciji. Blagoslovio je hodočasnike poručivši im da ustraju u svojim prošnjama. Zaželjevši hodočasnicima radostan povratak domovima pozvao ih je da dođu na nacionalno vojnoredarstveno hodočašće u Mariju Bistricu.

Zapovjednik hodočašća zahvalio je vojsci na korektnom i odgovornom ponašanju u međusobnim odnosima na hodočašću te pozvao da izgrađeno zajedništvo pronose dalje u svoje obitelji i na suradnike.

Nakon biskupovih zahvala hodočasnici su zajedno s “Tebe Boga hvalimo” zahvalili Bogu na izvanrednoj milosti hodočašćenja u Lourdes.

Ministri Božinović i Ivić u Lourdesu

”Vojno hodočašće je poseban vid služenja miru. Ovdje hrvatski vojnici, policajci, branitelji, ratni vojni invalidi s prijateljima iz drugih zemalja svijeta šalju poruku da mir nije nešto što je samo po sebi zadano već se na njemu treba neprekidno raditi. Ovdje se stvaraju temelji suradnje kojoj je Hrvatska okrenuta. Vojnici i policajci služe miru i sigurnosti, a Lourdes ih samo može inspirirati u tome“, kazao je ministar obrane Božinović koji je s ministrom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Ivićem posjetio sudionike vojno-redarstvenog hodočašća u Lourdesu. Naglasio je i kako su hrvatski vojnici “donijeli mir Hrvatskoj, a danas služe miru diljem svijeta i s punim pravom pripadaju obitelji mirotvoraca“.

Ministar Ivić istaknuo je da je ponosan što je dio hrvatskog izaslanstva zajedno s najtežim invalidima Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima, vojskom i policijom. “Ovdje se na mjestu ukazanja Gospe Lourdeske možemo pomoliti za sve poginule hrvatske branitelje i njihove obitelji, za našu domovinu te pronaći snagu za izazove koji su pred nama“, pozvao je.

Tijekom boravka u Lourdesu ministri Božinović i Ivić susreli su se s invalidima Domovinskog rata, posjetili su pripadnike OS RH smještene u međunarodnom vojnom kampu te su sudjelovali na programu hodočašća.

Lourdes u brojkama

Na ovogodišnjem hodočašću vojski Europe i svijeta koji se u lourdskom svetištu održao od 20. - 22. svibnja pod geslom “Sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi” prema službenim podacima okupilo se 11 616 sudionika. Najviše sudionika, njih 3420 došlo je Francuske, potom 3300 iz Italije, 861 iz Njemačke, te iz Hrvatske 770. Slijede Austrija (360), Irska (350), Španjolska (335), SAD (310), Velika Britanija (280), Portugal (233), Slovačka (180), Poljska (172), Nizozemska (170), Belgija (119), Češka (108), Švicarska (93), Mađarska (90), Luksemburg (71), Ukrajina (70), Kongo-Brazzaville (65), Bosna i Hercegovina (58), Slovenija (42), Sveta Stolica (40), Litva (39), Madagaskar (28), Kanada (22), Senegal (12), Monako (7), Kamerun (6), Benin (2), Nigerija (2) i Peru (1).

Pripadnici OS BiH na 53. međunarodnom vojnom hodočašću

Vjernici katolici, pripadnici Oružanih snaga BiH i djelatnici Ministarstva obrane BiH već 13. put, a prvi put pod okriljem novo uspostavljenog Vojnog ordinarijata u BiH, sudjelovali su na 53. međunarodnom vojnom hodočašću u francuskom marijanskom svetištu Lourdes. Sedmodnevno putovanje započeli su, zajedno s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem 17. svibnja okupljanjem u ranim jutarnjim satima ispred zgrade MO BiH, kako bi stigli u župu Koraće u Bosanskoj Posavini te s tamošnjim svećenicima i malobrojnim povratnicima slavili misu. Sljedeća postaja njihova puta bilo je nekadašnje papinsko sjedište Avignon u čijoj je katedrali u srijedu 18. svibnja ujutro biskup Vukšić predvodio misno slavlje za sve hodočasnike iz BiH i Republike Hrvatske, a propovijedao je vojni kapelan don Josip Grubišić. Istog dana u kasnim poslijepodnevnim satima stigli su u Lourdes.

U subotu 21. svibnja u bazilici Sv. Pija X. vojni ordinarij Bosne i Hercegovine predvodio je misno slavlje za sve slavenske narode, na kojem je i propovijedao.

Hodočasnicima se u Lourdesu pridružila i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš i brigadni general Marko Stojčić, zamjenik zapovjednika za operacije Zapovjedništva za potporu OS BiH.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi