Vijesti

Malonogometaši MUP-a posjetili Vojni ordinarijat

Petak, 30. 11. 2007.

Članove malonogometne "reprezentacije" Ministarstva unutarnjih poslova, koji su ove godine na svjetskom prvenstvu u Amsterdamu osvojili treće mjesto, u sjedištu Vojnoga ordinarijata u Zagrebu 30. studenoga primio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac, zajedno s generalnim vikarom mons. Josipom Šantićem i kancelarom don Anđelkom Kaćunkom. Biskup je izrazio radost što policajce-nogometaše, ujedno i svoje vjernike, može uime svih djelatnika Ureda Vojnog ordinarijata i u svoje osobno ime pozdraviti i čestitati im na sportskom uspjehu te je istaknuo da mu je bilo veoma drago kad je čuo tu vijest. To je još jedna pobjeda za Hrvatsku, rekao je biskup, jer nije mala stvar biti treći na svijetu. Navodeći riječi pape Ivana Pavla II. sportašima Europe, biskup Jezerinac rekao je da je sport po svojoj naravi usmjeren međusobnim bratskim odnosima, ali je na neki način i Božji dar te važan čimbenik međuljudske komunikacije. Osim toga sport može biti velik glasnik mira i međusobnog zbližavanja ljudi i pravoga bratstva. On okuplja ljude sa svih strana svijeta oko zajedničkog cilja. Potom je biskup rekao: "Sport iziskuje veliki fizički napor. Apostol Pavao izgleda da je bio veliki prijatelj sporta. Slika sporta poslužila mu je u traženju viših ideala i vrijednosti koje izgrađuju značaj čovjeka. Da bi potaknuo ljude na jedan viši duhovni, ljudski i kršćanski život, apostol Pavao je uoči svoje smrti napisao pismo svom učeniku Timoteju, u kojem između ostalog piše: 'Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedan sudac: ne samo meni, nego i svima, koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak' (usp. 2 Tim 4,6-7)".

Potom je biskup zaključio da se ništa veliko ne postiže bez napora i žrtve, što su i policajci pokazali svojim prethodnim vježbama koje su urodile plodom: pobjedom. Ali ta pobjeda, istaknuo je mons. Jezerinac, nikoga nije porazila u ljudskom dostojanstvu nego dapače potakla da se još više bori na sportskom i ljudskom natjecanju u dobrome. Naime, "u sportskom natjecanju veoma je važno znati podnijeti i poraz, a to su najveće pobjede, koje osvajaju čovjeka. Nema ljepšega nego gledati sportaše kako nakon utakmice jedni drugima čestitaju na hrabrom držanju", rekao je na kraju biskup te sportašima još jednom čestitao na uspjesima, posebno vrataru Mladenu Knezoviću. Udijelivši im blagoslov, zaželio im da i ubuduće pobjeđuju i svijetom prenose ime naše drage Domovine na ponos hrvatske policije te da im sportska natjecanja pomognu da mognu podnijeti životne teškoće i da rastu u ljudskom i kršćanskom dostojanstvu, što su najveće životne pobjede.

Predstavnik policajaca sportaša Miro Jukić, voditelj odsjeka u Upravi krim-policije, zahvalio je biskupu na primanju i riječima podrške, izrazivši čast i zadovoljstvo zbog toga susreta. Pojasnio je da trofejnu MUP-ovu malonogometnu "reprezentaciju" tvori 25 policajaca iz cijele Hrvatske, od kojih većina nastupa u drugoj hrvatskoj MNL-sjever, gdje su trenutno na trećem mjestu. Među mnoštvom zanimljivih podataka istaknuo je da je ista ekipa protekle godine osvojila 1. mjesto na svijetu, a među važnim uspjesima su im čak 64 osvojena turnira i isto toliko drugih ili trećih mjesta na raznim europskim i svjetskim natjecanjima. A vratar Knezović je u 14 posljednjih osvojenih turnira čak na 11 proglašen najboljim vratarom.
 
Zatim je goste pozdravio mons. Šantić, istaknuvši da je znakovito što se takvi susreti u Ordinarijatu ponavljaju, jer su hrvatski policajci već primali od vojnoga ordinarija domaća i međunarodna priznanja. Naglasivši značajnu ulogu uzornih sportaša i drugih predstavnika vojno-redarstvenih snaga RH kao "sive diplomacije" u međunarodnim institucijama, generalni vikar istaknuo je primjer sv. Franje Asiškoga kao obnovitelja Crkve kroz obnovu samoga sebe te izrazio radost što i vjernici naše Vojne biskupije, vojnici i policajci, na isti način pridonose obnovi Hrvatske. Nakon kraćeg razgovora i druženja gosti su za uspomenu dobili na dar nove rokovnike i kalendare te Monografiju Vojnoga ordinarijata. 

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta bb
HR - 10 000 Zagreb

(01) 46706 60 (59)

46706 62

uprava@vojni-ordinarijat.hr

Izdvojeno

23. vojno-policijsko hodočašće u Lourdes (22. 05. 2015.)

„Zar sam ja čuvar brata svoga?“ (Post 4, 9)

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

“Molitvenik – vodič” vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd 2015.

23. hodočašće Hrvatske vojske i policije, 57. međunarodno vojno hodočašće (PMI), Lourdes,12. – 19. svibnja 2015.

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (63) - 2015. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...

Uskrsna poslanica vojnoga biskupa Jurja Jezerinca

Postojanosti nam uistinu treba… (Heb 10, 36). Zajedno promišljajmo o obitelji kao "školi čovječnosti".

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1. (62) - 2015. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 5. (61) - 2014. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (60) - 2014. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...